FOK! Wat een weer: Eunice: weeralarm! Code rood.

winterbanner

Goedemorgen!  

Dat het gaat stormen dat zal menigeen niet zijn ontgaan. Eind vorige week kwam dit al in de uitvoer en sindsdien zijn de verwachtingen nauwelijks zwakker geworden. Gisteren trok de eerste storm al over en daarbij kwamen al windsnelheden tot 110 km/u voor. Dit leverde al schade op, maar ik denk dat de impact vandaag een stuk groter zal worden. 

Op zich was het buiten de wind om helemaal geen onaardig weer. De zon heeft op veel plaatsen behoorlijk geschenen en op de meeste plaatsen bleef het ook droog. Niet overal, want in Limburg trok nog een vrij pittige bui over en die leverde zelfs hagel en een een klap onweer op. Ook in het noordoosten was het niet helemaal bui-vrij. 

Na het koufront draait de zuidenwind in rap tempo via zuidwest naar west en zal dan heel snel in kracht toenemen. Rond een uur of 2 staat er langs de kust al stormkracht 9 en het zal dan niet lang duren voor ook windkracht 10 bereikt gaat worden. In de loop van de middag en begin van de avond sluit ik zelfs korte tijd zeer zware storm, kracht 11 niet uit. De wind blijft dan uit het westen waaien.

Ook in het binnenland gaat het erg ruig worden. Tot aan de oostgrens komt een windkracht 8 te staan. Voor sommige stations als Heino, Deelen en Twente is zelfs kracht 9 niet onmogelijk.

Dan de windstoten. Momenteel worden er windstoten aan zee tot zo'n 140 km/u verwacht. In Zeeland misschien iets minder en op de Wadden juist weer wat meer. In het binnenland doen ze daar niet veel voor onder want vrijwel in het hele land zijn uitschieters van méér dan 100 km/u mogelijk.

De temperatuur zakt van 12 graden in de ochtend tot 7 graden aan het einde van de middag. Dit als gevolg van het koufront.

Het spreekt voor zich dat ik dit zeer nauwlettend ga volgen, en morgenmiddag met een extra weerbericht kom. 

De kans op code ROOD, dus een weeralarm acht ik vrij aanzienlijk. 

Update 10.23: Inderdaad. Daar is hij CODE ROOD! En dat is dus een weeralarm. Op dit moment is deze geldig voor de westelijke provincies, maar ook voor Flevoland, Friesland en de Wadden. Ik sluit ook zeker niet uit dat dit nog uitgebreid gaat worden.

In samenwerking met DJMO zullen wij geregeld updates plaatsen over de actuele situatie. Momenteel is het hier nog vrij rustig. Ik verwacht dat de wind in ons land vanaf een uur of 12 heel snel gaat toenemen. 

Tot vanavond!  

Ziezo, deze hebben we alvast gehad...
Ziezo, deze hebben we alvast gehad...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!