Finland en Rusland naar olympische ijshockeyfinale

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing zijn nog twee landen over in de strijd om het ijshockeygoud bij de mannen. Vrijdag werden de halve finales gespeeld, waarin Finland in actie kwam tegen Slowakije en Rusland het opnam tegen Zweden.

De Finnen kwamen na een dik kwartier via Salavat Ufa-speler Sakari Manninen op voorsprong, ondanks een constante stroom aanvallen van de Slowaken. Die bleven het wel proberen en deden eigenlijk niks echt fout, maar een uitschieter kwam er ook niet.

In de slotminuten werd goalie Patrik Rybar naar de kant gehaald om een extra reguliere speler op het ijs te hebben, maar dat lukte evenmin en kort voor het einde gooide Harri Pesonen de boel op slot: 2-0. Slowakije mag wel strijden om het brons, het ijshockeygekke land hoopt nog altijd op een eerste olympische medaille.

De kraker van de dag was de wedstrijd tussen Rusland en Zweden, waar de score na een paar seconden in de tweede periode werd geopend door Anton Slepyshev van CSKA Moskou. Zweden drong aan en met een kwartier te gaan betaalde dat zich uit: Sven Lander, spelend in Zwitserland, tekende voor de gelijkmaker, waarna in overtime niet werd gescoord.

Er waren shootouts nodig om een winnaar te bepalen, met Ivan Fedotov in het Russische doel en Lars Johansson in dat van Zweden. Via Lucas Wallmark kwamen de Zweden op voorsprong, de in Rusland spelende Joakim Nordström trof ook doel, net als Nikita Gusev. De Zweden schoten daarna mis, Egor Yakovlev trok de stand gelijk en een paar pogingen later maakte de jonge Arseni Gritsyuk het af.

Zweden en Slowakije spelen zaterdag om 14.10 uur Nederlandse tijd om het brons, Finland en Rusland staan zondag om 05.10 uur tegenover elkaar in de finale.