Olympisch biatlon afgesloten met massastarts, Frans en Noors goud

Op de Olympische Spelen van Beijing is vrijdag een einde gekomen aan het biatlon. De mannen zouden vrijdag de massastart al afwerken, de vrouwen hadden dat voor zaterdag op de planning staan, maar vanwege de slechte weersverwachtingen werd die wedstrijd een dag naar voren gehaald.

Vrouwen
Het waaide flink op de schietbaan, waardoor er na de eerste keer schieten al een kopgroepje van slechts zes vrouwen ontstond: Tiril Eckhoff en Marte Olsbu Røiseland namens Noorwegen, Linn Persson en Hanna Öberg voor Zweden, Julia Simon uit Frankrijk en de Zwitserse Lena Häcki. Bij de tweede schietbeurt bleef alleen het Noorse duo foutloos en zij bouwden dan ook een ruime voorsprong op naar schietbeurt drie.

Daarin schoten beide dames twee keer mis, terwijl de aanval van achteren kwam: Justine Braisaz-Bouchet had in liggende positie drie keer gemist, maar met vijf staande treffers sloot ze aan bij Røiseland. De Zweedse Elvira Öberg kwam er ook bij, net als Marketa Davidova uit Tsjechië en Eckhoff, waarna Braisaz-Bouchet op de langlaufski's de turbo aanslingerde. De Française sloeg een fors gat en arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt.

Daar liet ze één schijf staan, maar de harde wind had ook veel invloed op de rest en dus kon Braisaz-Bouchet op weg naar haar eerste olympische gouden medaille. Met twee missers deden Eckhoff, Røiseland en Davidova het achter haar het best, de rest was gezien. Eckhoff ging er op de ski's vandoor in de slotronde en pakte het zilver, Røiseland sloot haar Spelen na drie keer goud en één keer brons af met een tweede bronzen medaille.

Mannen
De wind was inmiddels wat rustiger dan tijdens de vrouwenwedstrijd, maar voorin ontstonden wel wat verschillen. Bij het liggend schieten liet Johannes Thingnes Bø één schijf staan, hoewel hij halverwege wel de leiding had. De Noor werd op de voet gevolgd door de foutloze en verrassende Canadees Christian Gow, met Sebastian Samuelsson uit Zweden, de Duitsers Philipp Nawrath en Benedikt Doll en Samuelsson's landgenoot Martin Ponsiluoma ook nog redelijk dicht achter zich.

Bø kwam met één misser door de derde schietbeurt en behield de leiding, hoewel Ponsiluoma wel tot op zes seconden naderde met vijf treffers. De Fransman Quentin Fillon Maillet, die liggend twee keer had gemist, schoot ook vijf keer raak en rukte op naar de derde plek op vijftien seconden van Bø, vlak voor de nog altijd foutloze Gow. De Canadees stond in de volgende ronde echter volkomen geparkeerd en haakte af, Fillon Maillet en Ponsiluoma kwamen 27 seconden na Bø aan bij de laatste keer schieten.

Die laatste schietbeurt leverde toch twee extra missers op voor Bø, maar nadat Fillon Maillet zijn kans op nog een keer goud met drie missers weg had gegooid en Ponsiluoma er ook één naast schoot was het goud binnen voor Bø. Ponsiluoma kon op weg naar het zilver en van achteren kwam de Noor Vetle Sjåstad Christiansen met in totaal drie missers nog langs Fillon Maillet. Hij hield keurig stand en pakte met het brons een tweede Noorse medaille in de wedstrijd.