Duitse bobsleesters domineren openingsdag op Spelen

Het bobsleeën op de Olympische Spelen is vrijdag weer verder gegaan. In het Chinese Yanqing stonden in de tweezitters bij de vrouwen de eerste twee runs op het programma en de Duitse FES-bobs waren bijzonder goed, beter dan de in Letland gebouwde BTC-bobs, waar bijna alle anderen gebruik van maken.

In de eerste run liet Duitsland zien het materiaal en de vorm uitstekend op orde te hebben: Laura Nolte was met remster Deborah Levi de snelste, zes honderdsten voor regerend kampioene Mariama Jamanka en remster Alexandra Burghardt. Op 0,22 seconden stond de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met Sylvia Hoffman, voor haar landgenote Kaillie Humphries (+0,37) en remster Kaysha Love. De Canadese Christine de Bruin stond met Kristen Bujnowski op 0,41 seconden, voor de derde Duitse slee, die van pilote Kim Kalicki (+0,57) en remster Lisa Buckwitz. Verder leek met name de Zwitserse Melanie Hasler (+0,61) met Nadja Pasternack achter zich nog een kans te maken op eventueel brons.

Hasler verdedigde haar positie in de eerste run, Kalicki stuurde haar Duitse slee naar een 0,11 seconden snellere tijd. De Bruin ging nog eens 0,18 seconden sneller en ging daarmee voorbij Humphries, die 0,17 seconden tekort kwam. Meyers Taylor, uitkomend met ijzers van de Oostenrijkse tweemansbob van Benjamin Maier, pakte met 0,42 seconden de leiding, waarna de Duitse dames in actie kwamen. Jamanka deed dat indrukwekkend en pakte met 0,24 seconden de leiding, maar op Nolte stond geen enkele maat: de jongeling snelde met 0,50 seconden naar de leiding en een voorzichtige gooi naar goud op zaterdag.