Het nutteloze feitje van de dag: ongebruikte Staatsmijn

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de twintigste eeuw werden er in diverse Limburgse mijnen kolen gewonnen, dat gebeurde in particuliere- en staatsmijnen. In Zuid-Limburg waren in de vorige eeuw meer dan tien mijnen in bedrijf, maar wist je dat er één mijn is die wel is aangelegd maar nooit in bedrijf is genomen? In 1952 werd besloten om in Herkenbosch Staatsmijn Beatrix te bouwen en in 1954 startte men met de aanleg van het vijfde Staatsmijn-complex van Limburg. In de jaren '60 konden kolen echter niet meer concurreren met het goedkopere Groningse gas en de kolen uit het buitenland en daarom werd besloten de productie van steenkolen in Nederland te staken.

Het graven van de schachten van Staatsmijn Beatrix was op dat moment al gevorderd tot een diepte van 710 meter. Zonder ooit maar één ton steenkool te winnen in de nieuwe mijn werden de schachten afgesloten met betonnen deksels zodat steenkoolwinning in de toekomst nog mogelijk zou zijn. In de jaren '80 heeft de noordelijke schacht van de mijn nog een paar jaar dienstgedaan als plek van een duikschool en voor het testen van diepzeeapparatuur.

Koningin Juliana tijdens een bezoek aan de in aanbouw zijnde kolenmijn Beatrix (WikiCommons/Joop van Bilsen/Anefo)
Koningin Juliana tijdens een bezoek aan de in aanbouw zijnde kolenmijn Beatrix (WikiCommons/Joop van Bilsen/Anefo)