FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 mei 2021

Feyenoord makkelijk voorbij Sparta en bereikt finale play-offs

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdamse derby werd met 2-0 gewonnen tegen Sparta Rotterdam. FC Utrecht, dat eerder op de dag met 1-0 won van FC Groningen, is zaterdag de tegenstander. De winnaar van dat duel verdient een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League, het nieuwe Europese clubtoernooi.

Feyenoord besliste de wedstrijd na een half uur in de eerste helft. Eerst zette Steven Berghuis de thuisploeg op 1-0 vanuit een strafschop op 1-0 en twee minuten verdubbelde Feyenoord de score dankzij een eigen doelpunt van Tom Beugelsdijk.

In de tweede helft kwamen Feyenoord niet meer in de problemen tegen Sparta, waardoor de finale van de play-offs om Europees voetbal gaat tussen Feyenoord en FC Utrecht. Zaterdag staat de finale gepland tussen de beide ploegen. Normaal gesproken zou Feyenoord het in De Kuip opnemen tegen FC utrecht, maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder deze week al weten dat dat niet mogelijk is. Dan staat namelijk ook de finale van het Eurovisie songfestival op het programma in Ahoy.

Volgens de burgemeester is is er niet voldoende politie beschikbaar om beide evenementen tegelijkertijd te houden in Rotterdam. Mogelijk wordt er gekeken of er op neutraal terrein de wedstrijd afgewerkt kan worden.

Goud en brons Toussaint en De Waard op EK zwemmen, tweede tijd ooit Milak

De derde dag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft opnieuw Nederlands succes opgeleverd. Ook dit keer kon er bij de vrouwen gejuicht worden om een gouden medaille, naast een bronzen medaille.

1500m vrije slag mannen
Het ging een dikke vijfhonderd meter gelijk op tussen olympisch en tweevoudig wereldkampioen Gregorio Paltrinieri uit Italië en de Oekraïner Mykhaylo Romanchuk, die op de vorige twee WK's zilver won. De Oekraïner nam vervolgens echter beetje bij beetje afstand en zwom naar het goud in 14:39,89 minuten. Het zilver was in 14:42,91 voor Paltrinieri, wiens landgenoot Domenico Acerenza met 14:54,36 het brons kreeg.

100m vrije slag mannen
De Italiaan Alessandro Miressi had indruk gemaakt in de halve finales, door met 47,53 seconden erg dicht in de buurt te komen van het kampioenschapsrecord: Alain Bernard zwom in Eindhoven in 2008 naar EK-goud in 47,50 seconden, destijds een wereldrecord in de hoogtijdagen van de superpakken waar Bernard zoveel profijt van had. In Boedapest lukte het Miressi om zich te verbeteren, maar het Russische rugslagfenomeen Kliment Kolesnikov was nóg sneller: 47,37 seconden, een nieuw kampioenschapsrecord én goed voor goud. Miressi pakte in 47,45 het zilver, voor de Rus Andrei Minakov (47,74).

100m schoolslag vrouwen
De Zweedse Sophie Hansson was in de halve finales de beste met 1:05,69 minuten...en in de finale won ze met exact dezelfde tijd het goud, voor een Italiaans duo: Arianna Castiglioni pakte zilver in 1:06,13 minuten en brons was in 1:06,21 voor Martina Carraro, vlak voor de Russische veelvoudig medaillewinnares Yuliya Efimova.

200m schoolslag mannen
Arno Kamminga werd geacht zich voor de finale te plaatsen, hoewel hij dat met 2:08,31 en een vierde plek wat minder overtuigend deed dan verwacht. Caspar Corbeau moest een toprace zwemmen...en dat deed de net 20-jarige jongeling: hij ging bij het aantikken nét voorbij Marco Koch (GER) en Andrius Sidlauskas (LTU) en met 2:09,97 wist hij zich met enkele honderdsten als achtste en laatste voor de finale te kwalificeren.

50m rugslag vrouwen
In de series en halve finales was de Britse Kathleen Dawson nog te sterk voor het Nederlandse duo, maar in de finale kwam Dawson nét niet aan dat niveau en Kira Toussaint profiteerde: in 27,36 seconden pakte ze het goud, voor Dawson (27,46) en Maaike de Waard (27,74), die daarmee het dubbele Nederlandse succes completeerde.

200m wisselslag mannen
Van Arjan Knipping werd gehoopt dat de finale mogelijk was, maar dat bleek niet het geval: met 2:00,46 en een elfde tijd kwam hij bijna twee seconden tekort. De 18-jarige Hongaar Hubert Kos was de snelste met 1:56,99 minuten, een nieuw wereldrecord bij de junioren.

200m vlinderslag mannen
Kristof Milak pakte in 2019 op zijn 19e al het wereldrecord af van Michael Phelps en hoewel de jonge Hongaar zijn fenomenale 1:50,73 minuten nu niet haalde, noteerde hij wel de tweede tijd ooit met 1:51,10. Het was uiteraard goed voor goud, zilver ging in 1:54,28 naar de Italiaan Federico Burdisso, voor Milak's landgenoot Tamas Kenderesi (1:54,43).

4x200m vrije slag mannen
Martin Malyutin gaf de Russen een flinke voorsprong, die door Aleksandr Shchegolev nog eens werd uitgebreid. Alexander Krasnykh had het echter zwaarder en Mikhail Vekovishchev moest alle zeilen bijzetten om de Brit Duncan Scott nog van zich af te houden. Dat lukte wel en Rusland won het goud in een kampioenschapsrecord van 7:03,48 minuten, voor de Britten (7:04,61) en de Italianen (7:06,05).

Bloedrode dag op cryptomarkt: bitcoinprijs daalt tientallen procenten

Bitcoin en andere cryptovaluta beleefden vandaag een dieprode dag. De bekendste digitale munt verloor ruim 20 procent van zijn waarde, de prijs van een aantal andere munten halveerde zelfs. Eén bitcoin was op een gegeven moment vanmiddag ongeveer 27.000 euro waard. Later op de dag klom de waarde van bitcoin wel weer iets omhoog. Meer hierover bij het AD.

Utrecht klopt Groningen in halve finale play-offs Europees voetbal

FC Utrecht heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs. De Domstedelingen wonnen met 1-0 van FC Groningen in de halve finale van de play-offs.

In de eerste helft waren de beide ploegen niet gevaarlijk en was een 0-0 ruststand een logisch gevolg. In de tweede helft waren er wat meer kansen voor de beide ploegen. FC Groningen met Arjen Robben in de basis was dicht bij de openingstreffer. Een vrije trap van de 37-jarige aanvaller belande op de paal nadat die van richting werd veranderd in de muur.

Ook Utrecht ging op zoek naar de voorsprong. Gyrano Kerk en Sander van de Streek kregen beiden een grote kans, maar geen van de spelers wist te scoren. Toch zou FC Utrecht met nog een kwartier te spelen op voorsprong komen. Simon Gustafson schoot een vrije trap in de muur, maar kreeg de bal weer voor zijn voeten en schoot hard de thuisploeg op voorsprong. FC Groningen kreeg vrij snel daarna de kans op de gelijkmaker via Mike te Wierik de kans op de 1-1, alleen kopte hij over. Daarna bleef FC Groningen op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg van Danny Buijs wist niet te scoren.

RIVM past officiële richtlijn aan: ook COVID-19-besmetting via aerosolen mogelijk

Het RIVM heeft vandaag de officiële richtlijnen op haar website aangepast, en stelt nu expliciet dat mensen ook via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus. Ook stellen ze niet langer dat verspreiding via grote druppels belangrijker is dan via kleine druppels (aerosolen). Een woordvoerder zegt dat er geen sprake is van een koerswijziging. Meer hierover bij het AD.

Landbouwpartijen vragen formerende partijen om LandbouwImpuls

LTO Nederland heeft samen met FrieslandCampina, Cosun, Agrifirm en Vion suggesties aangedragen voor het regeerakkoord 2021-2025. Vanmiddag ontving informateur Mariëtte Hamer deze handreiking van de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Voor Nederland moet dit resulteren in een gezonde landbouw, gezond voedsel en gezonde mensen. Voor boeren en tuinders betekent dit beleid gericht op de blijvers met de sector zelf aan het stuur.

Ruimtelijke LandbouwImpuls
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland: “Als agrarische sector staan we midden in de samenleving. We voorzien in gezond vers voedsel en een groene omgeving. We nemen met dit voorstel het initiatief tot een toekomstgerichte sector die ertoe doet. We vragen daarvoor de formerende partijen om deze handreiking op te pakken.” Centraal in de brief aan de informateur staat de LandbouwImpuls. Een impuls van €2 miljard in de leefbaarheid van het landelijk gebied. De inzet is structuurversterking van de agrarische sector in combinatie met andere ruimtelijke en maatschappelijke opgaves. Dit kan gaan om herverkaveling, maar ook investeren in noodzakelijke infrastructuur, zoals het elektriciteitsnetwerk en snel internet voor precisielandbouw. Gezien de druk op de openbare ruimte vragen de landbouworganisaties om meervoudig grondgebruik, bijvoorbeeld door duurzame energie en voedselvoorziening te combineren.

Gezond voedsel als hoeksteen van preventiebeleid
Het belang van vers en gezond voedsel is afgelopen jaar onverminderd naar voren gekomen. Gezonde en verse producten kunnen de hoeksteen worden in het voorkomen van welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes. De landbouworganisaties vragen om nog sterkere samenwerking tussen de overheid en bedrijfsleven om de consument te informeren, standaarden te zetten en te zorgen dat Nederland verzekerd is van een hoogwaardige voedselvoorziening. Op Europees niveau dienen consumenten eenduidig geïnformeerd te worden over de afkomst van het product en de wijze hoe dat product tot stand is gekomen.

Beleid voor blijvers en middengroep met de sector zelf aan het stuur
In het verleden werd agrarisch beleid dichtgeregeld met rigide beleid dat tot achter de komma werd voorgeschreven. Met de komst van een nieuw kabinet vragen de landbouworganisaties om vertrouwen en vrijheid om de doelen te bereiken die de maatschappij en politiek stellen. Het vakmanschap van de boer en tuinder moet centraal staan. Ontwikkeling van sensor- en datasystemen helpt om te monitoren of een individueel bedrijf de doelen haalt. Ook worden de formerende partijen opgeroepen om snel werk te maken van de invoering van de fiscale klimaat- en calamiteitenreserve. Deze reserve moet agrarische ondernemers in staat stellen financiële buffers op te bouwen om klimaat- en marktverstoringen op te vangen met winst uit betere tijden.

Lees hier de brief aan de informateur

Ritzege Schmid in Giro, tijdverlies Evenepoel

De elfde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Mauro Schmid. De 21-jarige Zwitser, bezig aan zijn eerste jaar als prof, won na 162 kilometer van Perugia naar Montalcino de eindsprint van zijn medevluchter Alessandro Covi..

Remco Evenepoel was de verliezer van de dag. De Belg, tot vandaag de nummer twee in het algemeen klassement, verloor ruim twee minuten op Bernal.

De etappe vandaag kende net als in Strade Bianche een aantal stroken met gravel. Evenepoel had het al lastig op de eerste strook, maar vond weer aansluiting op het asfalt. Op de tweede strook ging het weer mis voor de Belg en Bernal en diens ploegmaat Moscon besloten daarom vol gas te geven. In de slotfase reed Bernal weg bij de groep favorieten en boekte tijdwinst.

Ritwinnaar Schmid maakte deel uit van een kopgroep van elf man die een maximale voorsprong hadden van een kwartier. In die kopgroep ook de Nederlanders Lindeman en Van der Hoorn. Schmid en Covi reden op een hellend stuk weg en in de eindsprint heuvelop was de Zwitser vervolgens de beste.

In de stand om de roze trui heeft Bernal nu 45 seconden op de nummer twee Aleksandr Vlasov. Damiano Caruso staat derde op een minuut en twaalf seconden van de Colombiaan. Evenepoel zakte van de tweede naar de zevende plaats.

The Last of Us Part II krijgt vandaag gratis PS5-patch

Sony en Naughty Dog maken een Enhanced Performance Patch beschikbaar voor The Last of Us Part II. Deze patch zorgt ervoor dat je de game kunt spelen op PlayStation 5 met 60FPS.

Daarnaast maakt de game gebruik van de al bekende BC-verbeteringen van de console: een verbeterde resolutie, snellere laadtijden en meer. De patch komt vandaag beschikbaar en is gratis te downloaden.

Eikenprocessierups dit jaar later dan ooit, pas in juli overlast verwacht

Het koude weer heeft waarschijnlijk een groot voordeel voor de mensen die elk jaar last hebben van de haartjes van de eikenprocessierups. De verwachting is dat het kriebelbeestje pas in juli echt voor overlast gaat zorgen, maar dat ook dat misschien veel minder zal zijn dan in voorgaande jaren. Meer hierover in de Gelderlander.

Belgische politie houdt klopjacht op militair met raketwerper

In de Belgische provincie Limburg houdt de politie al uren een klopjacht op een zwaarbewapende beroepsmilitair. De man zou een kogelwerend vest dragen en onder andere een raketwerper en diverse andere wapens bij zich hebben. Hij heeft al meermaals bedreigingen geuit richting viroloog Marc van Ranst (soort van de Vlaamse Jaap van Dissel).

De gezochte man, een beroepsmilitair van begin veertig, werd eerder deze maand ook al gezocht nadat hij in de buurt van Leopoldsburg voor onrust had gezorgd met een vuurwapen. Vandaag is die dus weer opgedoken en is er ook een afscheidsbrief gevonden waarin hij dreigende taal uitspreekt vanwege de coronamaatregelen. Ook op social media ging hij de afgelopen maanden al flink tekeer tegen de maatregelen en dus ook Marc van Ranst.

Volgens het Vlaamse federaal parket zou de man er extreemrechtse sympathieën op nahouden en is hij sinds vandaag ook op de terroristenlijst van het OCAD gezet. In een verklaring heeft de minister van Justitie gezegd dat de man gewelddadig is en dat er de afgelopen 24 uur aanwijzingen zijn gekomen dat de man een acute dreiging vormt.

Van Ranst is inmiddels samen met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht totdat de man wordt gevonden. De zaak is ondertussen opgeschaald naar een federale zaak en er staan speciale eenheden klaar zodra de man weer opduikt.

Update 19-05:
De federale politie heeft inmiddels een officieel opsporingsbericht gepubliceerd voor de spoorloze militair. De man wordt sinds gisteren gezocht, nadat een afscheidsbrief was gevonden waarin hij dreigende taal sprak tegen de overheid en virologen.

In het opsporingsbericht is naast zijn naam, Jurgen Conings, ook een foto geplaatst en een omschrijving van enkele uiterlijke kenmerken. Daarin staan onder andere; Conings is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Daarnaast is gisteren zijn auto gevonden met daarin enkele zware wapens, maar de politie gaat er van uit dat hij nog wel wapens met zich meedraagt.

COVID-19: 4613 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 1.610.868 en 17.488

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4613 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.610.868 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 158 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1365 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 637 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.488 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Financieel Jaarverslag 2020: van overschot naar fors tekort

Het Financieel Jaarverslag en de jaarverslagen van alle departementen zijn vandaag door minister Hoekstra aangeboden aan de Tweede Kamer. In de jaarverslagen legt het kabinet verantwoording af over het beleid en de inkomsten en uitgaven in 2020. Het kabinet geeft ook inzicht in hoe de verschillende ministeries het geld hebben besteed. De gevolgen van de coronacrisis zijn in de jaarlijkse financiële verantwoording terug te zien.

In financieel opzicht leven we in een tijd van contrasten. Waar de een door gesloten winkels, negatieve reisadviezen en gebrek aan uitgaansmogelijkheden flink spaart, heeft de ander de laatste spaarcenten in het eigen bedrijf gestopt. Of moet het laatste spaargeld noodgedwongen inzetten nu werk of opdrachten wegvallen. Zelfstandigen en mensen met nul-urencontracten merken in deze coronacrisis vaak hoe wankel hun positie op de arbeidsmarkt is, terwijl mensen met een vast contract doorgaans financieel weinig van de crisis merken. De werkloosheid nam in 2020 toe tot 384.000 mensen (3,8% van de beroepsbevolking tegen 3,4% in 2019), maar het aantal faillissementen daalde juist, mede dankzij de steunpakketten.

Meer uitgaven, minder inkomsten
Ook de overheidsfinanciën worden de laatste jaren gekenmerkt door contrasten. Jaren achter elkaar gaf de overheid minder geld uit dan wat we met z’n allen aan de schatkist bijdroegen. Daardoor ging de staatsschuld met vele miljarden euro’s omlaag. Tot vorig jaar COVID-19 toesloeg en er in rap tempo door de overheid fors meer moest worden uitgegeven. Alleen al via de steun- en herstelpakketten gaf het kabinet vorig jaar € 27,8 miljard meer uit. Ook werd voor € 13,0 miljard aan belastinguitstel verleend. Daarnaast kwamen er minder belastingen binnen dan verwacht doordat mensen minder uitgaven en bedrijven minder winst maakten. Daarnaast ging het Rijk voor € 52,3 miljard aan risicoregelingen gerelateerd aan corona aan, dat waren vooral garanties. De staatsschuld kwam in 2019 nog onder de 50% maar steeg in 2020 naar 54,5% van het bruto binnenlands product.

Beoordeling Algemene Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer heeft vandaag in een reactie op de jaarverslagen laten weten of het geld op een rechtmatige manier, ordelijk en betrouwbaar weergegeven op de bedoelde plekken terecht is gekomen en wat er beter kan.

Snelle uitwerking coronaregelingen
Normaal gesproken doet een regering er jaren over om een regeling zorgvuldig, gebalanceerd en doelmatig in te voeren. In het voorjaar van 2020 was er plotseling een acute noodzaak om bedrijven door de lockdown heen te helpen. Er moesten snelle besluiten worden genomen om te voorkomen dat gezonde bedrijven in korte tijd ter ziele zouden gaan. Deze beslissingen moesten er ook voor zorgen dat mensen niet massaal hun baan zouden kwijtraken door de vrijheidsbeperkende maatregelen die het kabinet onontkoombaar vond in de strijd tegen het virus. De regelingen zijn voortdurend bijgesteld. Omdat de situatie veranderde en om er meer nauwkeurigheid in te krijgen. Maar ze zijn, zeker in eerste aanleg, niet zo uitgewerkt als dat in normale tijden het geval is. Het kabinet wil hier na de crisis lessen uit trekken.

Economische effecten lijken te overzien
In 2019 groeide de economie nog met bijna 2%. In 2020 kromp deze met 3,7%. Het begrotingssaldo eindigde op € -34 miljard. Ongekende bedragen en percentages. Voor iedereen die zijn baan of opdrachten verliest is dat een persoonlijk drama. In Europees, en zeker in mondiaal perspectief lijken de economische effecten echter overzichtelijk. In eerdere jaren, toen de wind economisch meezat, heeft het kabinet de schuld afgebouwd. Dit gaf het afgelopen jaar ruimte om die schuld weer op te laten lopen. Wat de werkelijke economische effecten van de crisis zijn, hangt vooral af van het herstel op de langere termijn. De steun- en herstelpakketten bestaan uit incidenteel geld. Als de structurele uitgaven op termijn weer in lijn zijn met de structurele inkomsten is de economische klap te overzien.

Naast de uitgaven die de coronamaatregelen met zich mee brachten werd er in 2020 natuurlijk ook geld uitgegeven aan defensie, onderwijs, wegenbouw en nog heel veel meer. Ook daarover legt het kabinet verantwoording af. In 2020 is er ook extra geld beschikbaar gesteld voor de Urgenda-doelstellingen rond klimaatbeleid en voor het bestrijden van de te grote hoeveelheid stikstof in de lucht en bodem. Ook is er geld gereserveerd om ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag te compenseren en te ondersteunen.

Air France vliegt 'op frituurolie' van Parijs naar Montreal in Canada

De luchtvaartmaatschappij Air France vertrok voor het eerst op een langeafstandsvlucht met een duurzame brandstof gemaakt van onder meer frituurolie.

De machine vertrok gistermiddag vanaf de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs in de richting van Montréal in Canada, aldus het bedrijf. Air France-KLM werkt samen met energiebedrijf Total, vliegtuigfabrikant Airbus en luchthavenexploitant ADP om vliegreizen milieuvriendelijker te maken. Dergelijke biobrandstoffen zouden de CO2-uitstoot aanzienlijk moeten verminderen. Zogeheten Sustainable Aviation Fuel (SAF) wordt momenteel voornamelijk geproduceerd uit biomassa zoals plantaardige en eetbare oliën die niet meer worden gebruikt.

De tanks zijn gevuld met een mengsel van kerosine en 16 procent biobrandstof, schreef minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari op Twitter. De biobrandstof is gemaakt van afval en reststoffen in Frankrijk. Luchtvaartmaatschappijen experimenteren herhaaldelijk met SAF-biobrandstof, die momenteel aanzienlijk duurder is dan normale kerosine.

'Minister ging tegen advies Gezondheidsraad in en beloofde zorgpersoneel vaccins'

Al voordat de Gezondheidsraad in december met het advies kwam om ouderen en kwetsbaren met voorrang te vaccineren, had het ministerie van Volksgezondheid de eerste vaccins aan de zorg beloofd. Dat schrijft Trouw op basis van notulen van vaccinatie-overleggen.

Het ministerie zegde half december toe dat de eerste honderdduizenden vaccins naar zorgpersoneel in de gehandicapten-, verpleeg- en thuiszorg zouden gaan, meldt Trouw. Een week later bepleitte de Gezondheidsraad juist om ouderen en kwetsbaren voorrang te geven boven zorgpersoneel. Dat adviseerde de raad ook in november al, maar toen was het nog een voorlopig advies omdat de vaccins nog niet beschikbaar waren. Meer hierover bij Skipr.

Rekenkamer: COVID-19 kost een vermogen, boekhouding VWS niet op orde

De coronapandemie heeft niet alleen haar sporen achtergelaten in de samenleving, maar ook in de overheidsfinanciën. De rijksoverheid gaf in 2020 € 29 miljard uit om de virusuitbraak te bestrijden en de economische gevolgen ervan in te dammen. De Algemene Rekenkamer stelt in haar verantwoordingsonderzoek naar de rijksrekening 2020 vast dat deze omvangrijke stroom extra uitgaven zowel de informatievoorziening aan het parlement als het beheer van de rijksfinanciën onder druk heeft gezet.

Daar staat tegenover dat er ook veel goed ging. Ministeries en uitvoeringsorganisaties troffen in korte tijd steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. De ICT-afdelingen bij het Rijk ondersteunden niet alleen deze regelingen, maar maakten het ook mogelijk dat 175.000 ambtenaren van de ene op de andere dag thuis konden werken. Een prestatie op zichzelf.

Ernstige constateringen
De Algemene Rekenkamer heeft niettemin in haar verantwoordingsonderzoek naar de rijksrekening 2020 ernstige tekortkomingen geconstateerd. Het financieel beheer bij het Ministerie van VWS schoot dermate tekort, dat de Algemene Rekenkamer daartegen bezwaar heeft gemaakt.
Hiernaast is zowel bij de uitgaven als de verplichtingen de tolerantiegrens van maximaal 1% fouten en onzekerheden inzake de rechtmatigheid overschreden. Dit is sinds 2008 (kredietcrisis) niet meer voorgekomen. Van 2,48% van de verplichtingen (uitgaven in de toekomst, waarvoor een juridische verplichting is aangegaan) staat de rechtmatigheid niet vast. Daarmee is een bedrag van ruim € 9,1 miljard gemoeid. Twee derde hiervan hangt samen met de bestrijding van de coronacrisis. Daarnaast is van 1,52% van de uitgaven, € 4,3 miljard, de rechtmatigheid in het geding. Ruim de helft hiervan houdt verband met de strijd tegen het virus.
De Algemene Rekenkamer noemt deze uitkomsten van haar verantwoordingsonderzoek naar de rijksrekening 2020 zorgelijk en plaatst daarom een kritische kanttekening bij de goedkeuring van de rijksrekening 2020, net zoals zij dat ook bij die van 2019 deed.

Staten-Generaal stond meermaals voor voldongen feit
Een belangrijke oorzaak van onrechtmatigheden is dat het parlement niet vooraf werd geïnformeerd. In het coronajaar 2020, waarin ministers met grote spoed maatregelen namen om de pandemie te bestrijden, zijn de Tweede en Eerste Kamer meermaals voor een voldongen feit gesteld.
Dit speelde bij de minister van VWS rond het tekenen van overeenkomsten, bij de ministers van EZK en LNV bij de invoering van steunmaatregelen voor bedrijven en bij de minister van BZK bij het verstrekken van leningen ter bestrijding van de economische crisis die volgde op het wegvallen van toerisme op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten door de coronapandemie. En, los van de coronacrisis, bij het kabinetsbesluit om gedupeerden in de affaire rond de kinderopvangtoeslag € 30.000 uit te keren.

Schending budgetrecht parlement
In de Comptabiliteitswet is vastgelegd dat nieuw beleid pas na instemming van de Tweede en Eerste Kamer mag worden uitgevoerd. Afwijken van deze regel mag alleen als ingrijpen geen uitstel duldt en de minister de Tweede en Eerste Kamer daarover vooraf informeert. Dat geeft beide Kamers de kans zich desgewenst uit te spreken over de voornemens. Geeft de minister die mogelijkheid niet, dan schendt hij het budgetrecht van het parlement.
Daarmee is in de ogen van de Algemene Rekenkamer de hoeksteen van het democratisch bestel in het geding. Uitgaven en verplichtingen die in strijd met deze wettelijke bepalingen zijn gedaan, beoordeelt de Rekenkamer als onrechtmatig. De Algemene Rekenkamer vraagt hiervoor dan ook de aandacht van kabinet en parlement.

Financieel beheer VWS
De coronacrisis heeft vooral bij de ministeries van SZW, VWS en EZK geleid tot hoge extra uitgaven. Terwijl bestrijding van de gevolgen van de pandemie de aandacht van de ministers en hun medewerkers opeiste, kwamen bij het ministerie van VWS structurele zwakheden in de bedrijfsvoering bloot te liggen. Het financieel beheer over de extra uitgaven en verplichtingen schoot ernstig tekort. Het gaat om € 5,1 miljard publiek geld, voor onder meer testmaterialen (bijna € 1 miljard), beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur voor zorginstellingen (ruim € 1,2 miljard) en de zorgbonus (€ 2 miljard).

De problemen waren al in september 2020 bekend, maar de minister van VWS kwam pas begin 2021 in actie om greep te krijgen op de uitgaven in 2020 en deze in de jaarrekening te kunnen verwerken. Deze inspanning kon niet meer voorkomen dat er in de verantwoording forse fouten en onzekerheden optraden over de rechtmatige besteding van gelden en de betrouwbaarheid van de uitgaven.
Zo ontbreken bijvoorbeeld ontvangstbewijzen voor rechtstreekse leveringen van goederen als beademingsapparatuur aan zorginstellingen. Evenmin is duidelijk of de aantallen afgenomen coronatesten op facturen die de minister van VWS betaalde, klopten.

Bezwaarprocedure VWS
De Algemene Rekenkamer heeft op 2 april 2021 tegen deze gang van zaken bezwaar gemaakt, een uitzonderlijk instrument dat de Rekenkamer zelden inzet. Hierbij is om een verbeterplan gevraagd. De minister heeft dat intussen opgesteld. Dit plan voorziet in versterking van het financieel beheer op korte en de langere termijn, wat tot structurele verbeteringen moet leiden. De Algemene Rekenkamer heeft daarom op 6 mei 2021 besloten haar bezwaar op te heffen. Desondanks beoordeelt zij het tekortschietende financieel beheer als een ernstige onvolkomenheid.

Problemen bij vastgoed Defensie
De minister van Defensie kampt al sinds 2018 met een gebrekkig inzicht in de staat van het vastgoed. In 2020 is er geen vooruitgang geboekt, maar liepen de achterstanden in het onderhoud verder op. De Rekenkamer noemt dit zorgelijk, want een veilige werk- en leefomgeving is essentieel voor een goed functionerende krijgsmacht. Daarom merkt de Algemene Rekenkamer de grote tekortkomingen in het vastgoedmanagement aan als een ernstige onvolkomenheid.

In totaal constateerde de Algemene Rekenkamer 50 onvolkomenheden bij de ministeries en de Hoge Colleges van Staat, waaronder ook de Algemene Rekenkamer zelf. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2018 en 2019, toen er 47 onvolkomenheden werden vastgesteld. De meeste onvolkomenheden betreffen de informatiebeveiliging (12), gevolgd door IT-beheer (10) en financiële administraties (7).

Het nutteloze feitje van de dag: kathedraal van bomen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen natuurlijk allemaal kathedralen in Nederland, maar wist je dat er ook eentje van bomen is? Nabij Almere ligt het landschapskunstwerk 'de Groene Kathedraal' van kunstenaar Marinus Boezem. De plattegrond van de Kathedraal van Reims is op ware grootte nagebootst door aanplant van populieren. In het veld ernaast is dezelfde vorm gecreëerd in de vorm van een uitsparing in de aanplant van eiken en haagbeuken. De groene kerl is 150 meter lang en 75 meter breed en het bijzondere is dat de bomen geplant zijn op de plekken waar de pilaren van het echte bouwwerk in Reims ook staan.

De Groene Kathedraal (WikiCommons/RogAir)
De Groene Kathedraal (WikiCommons/RogAir)

NASCAR: Historische 1-2-3-4 op Monster Mile

Het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series is alweer halverwege, afgelopen zondag streek men neer in Dover. Op The Monster Mile werd gestreden om de winst, hoewel het aan het einde niet echt spannend meer was.

Martin Truex vertrok vanaf poleposition, met Denny Hamlin naast zich en William Byron en Kyle Larson op de tweede rij. De heren op rij twee namen de touwtjes in handen richting de competition caution, waarna Larson als leider de weg vervolgde.

Larson was verder oppermachtig in het restant van stage één, die een rondje te vroeg met een caution eindigde: Chase Briscoe tikte de muur aan en reed een band lek. Met Larson en Hamlin voorop kon de tweede stage beginnen, waar Josh Berry voor een vroegtijdige caution zorgde.

Met Larson voorop konden we door en het was Larson die zonder noemenswaardige problemen de tweede stage won, voor Chase Elliott en Alex Bowman. Met Larson voorop kon het laatste deel van de race beginnen, maar Bowman zat er niet ver vandaan en bleef de aansluiting houden.

Iets minder dan honderd ronden voor het einde van de vierhonderd ronden lange race werd de boel even geneutraliseerd: Aric Almirola raakte de controle kwijt en ging met een nare tik de muur in. Nadat Almirola uit was gestapt en de boel was opgeruimd konden we door, met na de pitstops Bowman en Elliott voorop, hoewel Larson rap naar voren kwam.

De volgende caution kwam al snel: Brad Keselowski tikte achterblijver Anthony Alfredo in de rondte. Met tachtig ronden te gaan en mogelijk regen in aantocht had Bowman de leiding, met een aandringende Larson en inmiddels ook Kevin Harvick achter zich.

Bowman reed langzaam maar zeker weg en zijn zege kwam niet meer in gevaar. Teamgenoten Larson, Elliott en Byron completeerden de top-4 en dat was historisch: Pete DePaolo Racing deed dat in een race in 1956 en 1957 en Roush-Fenway Racing deed het in 2005 eens, Hendrick Motorsports mag zich nu in dat bijzondere rijtje voegen.

CNV: één op de vijf werkenden loopt dit jaar vakantiegeld mis

Bijna één op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder een naar eigen zeggen representatieve groep van 3500 werkenden. Meer hierover bij DvhN.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin zijn dit zijn schokkende cijfers; "Het betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever. Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus.”

Kamminga als snelste door op EK zwemmen

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft Arno Kamminga zich op de 200 meter schoolslag als snelste geplaatst voor de halve finales.

Kamminga was in de series met 2:07,39 minuten de snelste en met een flinke marge ook: Matti Mattsson uit Finland noteerde 2:08,43 en de Rus Kirill Prigoda volgde met 2:09,21 al op bijna twee seconden. De jonge Caspar Corbeau plaatste zich met 2:11,19 als dertiende voor de halve finales.

Op de 200 meter wisselslag had Arjan Knipping wat mazzel nodig, maar zijn 2:00,35 - goed voor de achttiende tijd - bleek toch genoeg: de top-16 gaat door, maar één Rus en twee Britten vielen voor hem weg, omdat ze niet bij de snelste twee van hun land hoorden - er mogen er maar twee per land door.

De 200 meter vrije slag leverde bij de vrouwen geen succes op. Robin Neumann stelde met 2:01,01 flink teleur en werd slechts 25e, één plek voor de 2:01,12 van haar jonge landgenote Silke Holkenborg.

Win PS5-accessoires van Trust

In samenwerking met Trust mogen we een pakket met PlayStation 5-accessoires weggeven. Trust heeft onder andere nieuwe controllerskins, thumbgrips en een oplaadstation voor de Dual Sense controller uitgepracht. De nieuwe Carus-headset en Fyru-microfoon zorgen ervoor dat je duidelijk te horen bent en zelfs streams kan maken.

Om kans te maken op dit PlayStation 5-accessoirepakket van Trust moet je antwoord geven op de volgende vraag: wat is er zo bijzonder aan twee van de vier thumbgrips? Geef je antwoord door via de prijsvraagpagina vóór 25 mei. De prijswinnaar krijgt persoonlijk bericht en wordt natuurlijk ook bekendgemaakt op onze website.

Het accessoire-pakket bestaat uit:

De Carus Gaming Headset is geüpdatet zodat hij past bij het uiterlijk van de PlayStation 5.

Trust Carus PS5 headset (Foto: Trust)

Voor content creators is de Trust Fyru een handige microfoon. De Trust Fyru is geschikt voor streams, podcasts en zelfs voor het opnemen van muziek.

Trust Fyru PS5 microphone (Foto: Trust)

Altijd je controllers bij de hand. Met het Duo Charging Station laad je tot twee controllers tegelijk op, zodat ze klaar zijn om te gamen wanneer jij dat bent.

Trust PS5 charging dock (Foto: Trust)

Verbeter de PlayStation 5-controller nog meer met de siliconen skins. Betere grip, gemakkelijk schoon te maken en ze geven je controllers een unieke identiteit.

Trust Skin for PS5 controller (Foto: Trust)

Een set van twee paar thumb grips geven je betere grip tijdens het gamen en je hebt nog wat te kiezen ook.

Trust Thumbs for PS5 controller (Foto: Trust)

Breda Game City opent zijn deuren

Vandaag kondigt Breda Game City officieel haar bestaan aan. Stichting Breda Game City focust zich op de lokale mogelijkheden en beoogt een professionele, gezonde en creatieve industire te creëren in Breda.

Stichting Breda Game City (BGC) is opgericht door een team van experts dat zich verbonden voelt vanwege het gezamenlijk besef dat er in Breda vele onbenutte mogelijkheden en kansen liggen voor de videogame-industrie.

Matthijs van de Laar, voorzitter BGC: "Tijdens mijn opleiding en de opstartfase van onze gamestudio kwam ik erachter hoe nuttig een lokale community kan zijn en hoe dit in Breda nog kon verbeteren. Een dergelijke community is niet alleen handig voor game developers onderling, maar ook de betrokkenheid en steun van lokale partijen als de gemeente Breda zijn uiterst waardevol in dit stadium. Met Breda Game City zetten we ons in om het gemakkelijker te maken voor starters en bestaande bedrijven om deze lijntjes te benutten, de kansen te verzilveren en developers voor een deel te ontlasten zodat ze zich meer kunnen focussen op het ontwikkelen van games."

Belangrijke partner voor de organisatie is de Breda University of Applied Sciences (BUas). Robbie Grigg directeur van 'BUas Academy for Games and Media' roemt dit initiatief: "We zijn zeer verheugd met de oprichting van Breda Game City. Na het afstuderen vertrekken de meeste studenten naar game studio’s overzee of elders in het land, maar Breda heeft alle belangrijke ingrediënten voor een gameontwikkeling hub: briljante alumni, een perfecte locatie in Europa met uitstekende reis verbinding, betaalbare infrastructuur en de kenmerkende Nederlandse werkethos gecombineerd met een hoge levenskwaliteit. Breda Game City is een mooie stap om meer studenten start-ups zoals Twirlbound en Stitch Heads te ondersteunen en grotere game studio’s naar de stad te trekken."

De Gemeente Breda is ook betrokken als partner, daar ze zich wil ontwikkelen als Internationale Hotspot voor Toegepaste Technologie en Creativiteit. Onderdeel hiervan is het samen met bedrijven en kennisinstellingen inzetten op het stimuleren van innovatie en ondernemerschap. De gemeente heeft haar steun dan ook al toegezegd voor de komende jaren.

Breda Game City (Foto: Breda Game City)

Nieuwe details van Final Fantasy VII Remake Interlude

Square Enix heeft nieuwe details gedeeld voor Final Fantasy VII Remake Intergrade, de verbeterde versie van Final Fantasy VII Remake die op 10 juni 2021 zal verschijnen op PlayStation 5.

Final Fantasy VII Remake Intergrade voor de PS5 bevat de volgende verbeteringen op het gebied van graphics, gameplay en opties:

  • Verbeterde textures, belichting en achtergronden. Daarbij kunnen spelers wisselen tussen twee modes:
  • "Graphics Mode" geeft prioriteit aan graphics in 4K-resolutie
  • "Performance Mode" geeft prioriteit aan vloeiende actie met 60 frames per seconde
  • Vang en deel je favoriete momenten in de game met de volledig aanpasbare "Photo Mode"
  • Ondersteuning voor haptische feedback van de draadloze DualSense-controller, en gebruik zijn adaptieve triggers voor dynamische bike-races
  • Nieuwe moeilijkheidsgraden voor ‘Classic Mode’ bieden nieuwe manieren om te spelen.
  • Kortere laadtijden.

Als bedankje aan spelers die Final Fantasy VII Remake voor de PlayStation 4 hebben gekocht, biedt Square Enix deze spelers een gratis PS5-update die zonder extra kosten alle hierboven beschreven next-gen-verbeteringen toevoegt wanneer de game op een PS5-console wordt gespeeld.

Naast de hierboven beschreven verbeteringen, bevat Final Fantasy VII Remake Intergrade ook een gloednieuwe episode met Yuffie als hoofdpersoon. In dit nieuwe avontuur moet je als de ninja Yuffie Kisaragi de Shinra Corporation infiltreren om een krachtig materia te stelen en de glorie van haar vaderland te herstellen. Er is ook een nieuwe minigame toegevoegd: Fort Condor een strategiespel waarin twee spelers eenheden inzetten om de basis van hun tegenstander te veroveren en die van henzelf te verdedigen.

Let op, deze nieuwe content zit niet in de gratis upgrade. Spelers die de gratis upgrade gebruiken kunnen de nieuwe aflevering met Yuffie als opzichzelfstaande download aanschaffen in de PlayStation Store. Spelers die de disc-versie van Final Fantasy VII Remake op PS4 bezitten, hebben een PS5-console met schijfstation nodig om van deze digitale upgrade te kunnen profiteren.

Final Fantasy VII Remake Intergrade komt beschikbaar als fysieke en digitale Standard Edition, en als Digital Deluxe Edition in de PlayStation Store. De Digital Deluxe Edition wordt geleverd inclusief een digitale mini-soundtrack met songs als "Descendant of Shinobi", en een digitaal artboek met concept art en character sheets. Spelers die de digitale Standard Edition of Digital Deluxe Edition van Final Fantasy VII Remake Intergrade pre-orderen, ontvangen als pre-order-bonus het Cacstar-wapen dat ze kunnen gebruiken in de nieuwe aflevering met Yuffie.

Final Fantasy VII Remake Intergrade (Foto: Square Enix)

Final Fantasy VII Remake Intergrade (Foto: Square Enix)

Final Fantasy VII Remake Intergrade (Foto: Square Enix)

Final Fantasy VII Remake Intergrade (Foto: Square Enix)

Rode Kruis start voorlichtingscampagne over corona voor anderstaligen

Het Rode Kruis is gestart met een voorlichtingscampagne over corona voor mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Via speciaal ontworpen webpagina’s wordt betrouwbare informatie gedeeld over coronapreventie, testen en vaccins. “Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin. Maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie. Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland. Naast het geven van voorlichting, ondersteunt het Rode Kruis op veel vaccinatie- en testlocaties in het land.

Veel mensen in Nederland die moeite hebben met de Nederlandse taal zijn extra kwetsbaar in deze coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Informatievoorziening in andere talen is vaak schaars en moeilijk vindbaar. Ook heerst er bij deze groep mensen onduidelijkheid over en angst voor de vaccinatie. Ze weten vaak niet óf en hoe ze in aanmerking komen voor een vaccinatie, zo blijkt uit ervaringen van Rode Kruis hulpverleners die de vragen op de WhatsApp-hulplijnen beantwoorden.

Kwetsbare mensen
De voorlichting van het Rode Kruis richt zich vooral op arbeidsmigranten, migranten zonder papieren en vluchtelingen. Dat gebeurt in eerste instantie via zes talen met speciale WhatsApp-hulplijnen in het Turks, Arabisch, Chinees, Pools, Portugees en Engels. Door verspreiding van de voorlichting in specifieke netwerken van gelijkgestemden, worden ook andere kwetsbare anderstaligen bereikt.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Om het coronavirus onder controle te krijgen en te houden is het van belang dat iedereen in de samenleving op de hoogte is van de meest essentiële, betrouwbare informatie over corona en vaccinaties. Zodat iedereen gelijke toegang en mogelijkheden heeft om zich te laten vaccineren en zich veilig te voelen.”

Toegankelijke informatie
Naast de juiste informatie over het coronavirus en de vaccinaties wil het Rode Kruis ook handvatten aanreiken hoe de maatregelen correct na te leven. Vragen kunnen worden beantwoord via de WhatsApp-hulplijnen. Onderzoek heeft laten zien dat we een grote groep mensen, waaronder de meest kwetsbaren, kunnen bereiken als wij zeer toegankelijke informatie verspreiden in deze talen.

Zes talen
Speciale animaties en informatie zijn beschikbaar via webpagina’s in de zes verschillende talen. Hier staan ook de diverse WhatsApp-nummers vermeld, waar de hulpvragers terecht kunnen voor één op één contact met persoonlijke vragen. Alle vragen worden vertrouwelijk behandeld: Engels: www.rodekruis.nl/english Turks: www.rodekruis.nl/turkish Arabisch: www.rodekruis.nl/arabic Portugees: www.rodekruis.nl/portuguese Chinees: www.rodekruis.nl/chinese en Pools: www.rodekruis.nl/polish.

Foodwatch: 'Maak een einde aan het kooien van 300 miljoen boerderijdieren in de EU'

De Europese consumentenorganisatie foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.

Foodwatch lanceert vandaag een campagnepetitie gericht aan EU-commissaris voor Handel Dombrovskis en president von der Leyen. De campagne volgt op het succesvolle Europese burgerinitiatief 'End the Cage Age' en richt zich op de kwestie dat handel niet mag worden gebruikt als argument tegen de noodzakelijke verbetering voor dieren op Europese boerderijen. Foodwatch roept de Commissie op om maatregelen aan de grens in te zetten om te garanderen dat het einde van het kooien van boerderijdieren in de EU niet zal worden ondermijnd door goedkope invoer.

Het Europese burgerinitiatief 'Een einde aan het kooitijdperk', dat werd gestart door CIWF en wordt gesteund door 170 NGO's en 1,4 miljoen geldige handtekeningen van burgers, vormt een indrukwekkend bewijs van hoezeer het publiek eist dat er een einde komt aan het kooien van 300 miljoen boerderijdieren in heel Europa. Deze eis wordt ondersteund door artikel 13 VWEU en is zowel wetenschappelijk als ethisch noodzakelijk. Tegen 15 juli 2021 zal de Europese Commissie beslissen of zij een wetgevingsprocedure zal inleiden om de kooifokkerij te verbieden. Verscheidene EU-commissarissen hebben zich tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement op 15 april 2021 al uitgesproken voor het initiëren van dergelijke wetgeving. Er lijkt echter sprake te zijn van enige terughoudendheid bij de Commissaris voor Handel.

Foodwatch verzet zich met klem tegen het handelspolitieke argument dat strengere dierenwelzijnsnormen in de EU automatisch zouden leiden tot meer goedkope invoer van buiten de EU.

"De EU heeft zowel de instrumenten als de morele plicht om de verbeterde behandeling van dieren te beschermen tegen goedkope invoer uit derde landen", zegt Matthias Wolfschmidt, directeur internationale strategie bij foodwatch International, en vervolgt: "Aanpassingsmaatregelen aan de grens zijn het instrument om dit mogelijk te maken. In overeenstemming met de WTO-regels kunnen zij eisen dat bij de invoer van dierlijke producten dezelfde normen inzake dierenwelzijn worden gehanteerd als op de interne markt van de EU."

Volgens foodwatch moeten deze maatregelen ter bescherming van de Europese landbouwhuisdieren voldoen aan de WTO-voorschriften en mogen ze niet discriminerend zijn voor derde landen of protectionistisch zijn. Een WTO-modelovereenkomst die de EU toestaat de invoer van babyzeehondenhuiden te verbieden, juist op morele gronden, is de bestaande rechtsgrondslag die de Commissie moet gebruiken om de nieuwe maatregel in te voeren.

Giro: Etappe 11 - Stofhappen of moddertrappen in helse rit

Na tien etappes achter elkaar hebben de renners in de Giro d'Italia eindelijk de benen even kunnen laten rusten. Vandaag gaan we weer door met etappe elf en dat belooft een fenomenale rit te worden, spektakel in het kwadraat.

De heren rijden vandaag van Perugia naar Montalcino, 162 kilometer verderop. We krijgen heuvels, de ene pittiger dan de andere, maar belangrijker: in totaal krijgt het peloton 35 kilometer aan onverharde wegen voor de kiezen.

Het wordt een soort Strade Bianche in de Giro, een prachtig vooruitzicht. Rellende_Rotscholier heeft de boel uitgebreid voorbeschouwd, nog meer dan anders, daar kun je hier op het gemakje van genieten.

Kort voor één uur gaat men van start, Jeroen en Karsten zijn er op Eurosport uiteraard gelijk bij. Rond half vier moet de eerste onverharde strook opdoemen, tussen vijf en half zes wordt er gefinished.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Cast en crew over tweede seizoen War of the Worlds: 'Meer actie en strijd'

Nadat de interpretatie van het bekende boek van H.G. Wells in 2019 haar première beleefde, eindigde het eerste seizoen met een enorme cliffhanger. De apocalyptische show is nu terug voor een tweede seizoen en we spraken erover met schrijver en bedenker Howard Overman, producer Julian Murphy en acteurs Léa Drucker, Bayo Gbadamosi, Pearl Chanda en Ty Tennant. 

Skyward Sword HD krijgt speciale amiibo

Nintendo heeft een speciale 'Zelda & Loftwing' amiibo aangekondigd voor The Legend of Zelda: Skyward Sword HD. De amiibo maakt het mogelijk van waar dan ook te reizen tussen de grond en de lucht, met enkele restricties.

Wanneer je de amiibo op de grond gebruikt (dit kan waar dan ook, zelfs in dungeons), dan keer je terug naar het luchtgebied. Gebruik je daar de amiibo weer, dan reis je terug naar de positie waar je de amiibo voor het laatst op de grond hebt gebruikt. Je kunt dus niet vrij kiezen waar je precies naartoe wil.

De amiibo komt samen met de game uit op 16 juli.

FOK! Wat een weer: bewolkt met buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het overwegend bewolkt en neemt de buiigheid van het zuidwesten uit toe. In de middag zijn er veel buien, tussendoor is er slechts af en toe ruimte voor de zon. Vooral in de oostelijke helft kunnen er plaatselijk felle buien voorkomen met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Later in de middag en in de avond neemt de buiigheid van het westen uit af en komen er opklaringen. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zwakke tot matige wind is eerst zuidwestelijk, later op de dag draait de wind naar west tot noordwest.

In de nacht naar donderdag zijn er flinke opklaringen en landinwaarts ontstaat op veel plaatsen (dichte) mist. De minima lopen uiteen van 10°C aan de kust tot 4°C plaatselijk landinwaarts. De wind is zwak uit westelijke richtingen.

Donderdagochtend lost de mist op maar is het op veel plaatsen bewolkt. In de middag is er ruimte voor de zon, later neemt de bewolking van het zuidwesten uit weer toe. Pas in de avond kan er in het noorden wat regen vallen. De maxima liggen tussen 13°C aan de noordwestkust en 17°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind wordt matig, langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tulpen in Den Haag (Foto: DJMO)
De tulpen staan nog volop in bloei. Een schitterende foto van DJMO. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Onderzoek GGD: door Koningsdag zeker 483 coronabesmettingen in Amsterdam

De zeventien clusters die zijn ontstaan door feesten op Koningsdag in de regio Amsterdam, hebben geleid tot ten minste 483 besmettingen. Dat heeft de GGD gisteren laten weten. Zo valt te lezen bij AT5.

Het ging in drie van de vier gevallen om besmettingen van mensen die tussen de 19 en 30 jaar oud zijn. De besmette personen waren hoofdzakelijk inwoners van de regio: slechts een van de zeventien clusters bestond uit mensen die ergens anders wonen.

De meeste clusters met besmettingen vonden binnen plaats. Het ging om 81 procent. Verder is 60 procent van de besmette personen in een grote groep in de binnenstad of in een park geweest. Waarschijnlijk ligt het aantal besmettingen hoger dan 483, maar niet iedereen is in beeld.

Rutte
Premier Mark Rutte noemde de zeventien clusters vorige week al tijdens zijn persconferentie. Een paar uur later was Anja Schreijer, hoofd algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam, te gast in het televisieprogramma Op1. Ze zei dat collega's van haar de drukte tijdens Koningsdag hadden gezien en hadden bedacht om het aantal daardoor ontstane besmettingen in kaart te brengen. Schreijer sprak van "monnikenwerk".

Ze zei toen dat het om "het topje van de ijsberg" ging, omdat dit alleen de mensen zijn die in Amsterdam wonen of zich in de stad hebben laten testen. "Je ziet met name specifieke groepen. Ik denk dat we dat de rest van het jaar steeds meer gaan zien. Dat je in met name bepaalde pockets van mensen juist clusters gaat zien, met name mensen die een bepaalde vaccinatiegraad hebben. Dat is toch het gevolg van ons gedrag."

Enige groep die stijgt
Schreijer doelde daarmee op jongeren. "We zien met name een piek, dat zag het RIVM vandaag ook in de cijfers, in 18 tot 24 jaar oud. Dat is de enige groep die nog stijgt." De GGD kijkt ook of er besmettingen zijn ontstaan tijdens de spontane huldiging van Ajax op 2 mei, waarbij 12.000 supporters aanwezig waren. Daar was volgens Schreijer nog niks over te zeggen.

De deskundigen van het Outbreak Management Team noemden de besmettingen tijdens Koningsdag ook in hun advies aan het kabinet, al spraken zij nog van zestien clusters en 69 besmettingen. Dat kwam omdat het advies eerder opgesteld is dan de persconferentie en de cijfers zich nog ontwikkelden. "Omdat deze gevallen tot verdere verspreiding leiden, hebben Koningsdag en -nacht impact op het verloop van de epidemie in Amsterdam, hetgeen zichtbaar is in de Amsterdamse cijfers", schreef het OMT vorige week.

Niet zelf
De GGD wilde vorige week nog geen verdere toelichting geven op de door Rutte en Schreijer genoemde aantallen. Volgens een woordvoerder liep het onderzoek nog en heeft Rutte het aantal clusters genoemd omdat die eerder door de GGD zijn doorgegeven aan het RIVM. Deze week is het onderzoek dus wel afgerond. De GGD heeft het naar een aantal journalisten gestuurd en nog niet zelf gepubliceerd.

Vorige week bleek ook dat het aantal besmettingen in en rond de stad, in tegenstelling tot in andere regio's, in de week daarvoor waren gestegen. Het ging om een stijging van zeventien procent ten opzichte van nog een week eerder.

Vandaag nieuwe weekcijfers
De cijfers van vorige week worden vandaag verwacht. Die vallen waarschijnlijk wel lager uit. Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de GGD, schreef op Twitter dat er veel minder getest is. "Van circa 3000 testen op 10 mei (wat al relatief laag was ten opzichte van vorige weken) naar kleine 1900 testen op zondag. De vraag is altijd hoe dat te duiden. Reële daling in mensen met klachten, oneigenlijk gebruik zelftesten..."

Deep Fake laat vermoorde voetballer (15) herleven in FIFA21

In een ontroerend eerbetoon heeft EA de veelbelovende Kiyan Prince van Queens Park Rangers toegevoegd aan de FIFA 21-selectie. Kiyan was 15 jaar toen hij werd doodgestoken nadat hij probeerde een gevecht op school te beëindigen. Kiyan had zich in 2004 aangemeld als jeugdspeler van QPR en de club was van plan hem als professional te contracteren.

Als eerbetoon en om de herinnering aan Prince levend te houden, die afgelopen november 30 jaar zou zijn geworden, is hij nu door deepfake-technologie te zien als 30-jarige speler voor QPR in FIFA 21. 

Als reactie op de moord op Prince werd in 2006 een wet aangenomen, waardoor de leeftijd waarop iemand een mes kan kopen werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Zijn vader, dr. Mark Prince OBE, richtte in 2007 de Kiyan Prince Foundation op, een non-profitorganisatie die onder meer messenbezit onder de jeugd bestrijdt. "Mensen die van Kiyan zouden hebben gehouden, die fans van hem zouden zijn geweest, zullen mijn zoon nooit in levenden lijve kunnen ontmoeten, dat is wat messenbezit en -gebruik van je afneemt", zegt Prince over zijn toewijding aan het bestrijden van mes-bezit onder jongeren.

Lamborghini gaat elektrisch

Tot nu toe stonden ze synoniem voor brandstofverslindende snelheidsduivels: Lamborghini's. Maar de Italiaanse autofabrikant gaat mee met zijn tijd - en vertrouwt op elektrische mobiliteit. De eerste hybride racemonster zal naar verwachting in 2023 op de markt komen. Klanten zullen echter nog even geduld moeten hebben voor een volwaardige E-Lamborghini.

In een "tijd van ingrijpende verandering" in de auto-industrie wil Lamborghini ook mee veranderen: de Italiaanse sportwagenfabrikant investeert 1,5 miljard euro om zijn auto's elektrisch te kunnen laten rijden en wil in 2023 zijn eerste hybride voertuig op de consumentenmarkt brengen. Tegen het einde van 2024 "zou het hele modellengamma elektrisch moeten worden aangedreven", zoals de fabrikant uitlegde toen hij zijn Agenda 2030 presenteerde. Lamborghini maakt sinds 1998 deel uit van de Duitse Volkswagen-groep.

Volgens het hoofdkantoor van het bedrijf in Sant'Agata Bolognese, nabij Bologna, Italië, zou het vanaf 2025 mogelijk moeten zijn om de CO2-uitstoot met de helft te verminderen. Desalniettemin zal het volgens het bedrijf tot de "tweede helft van het decennium" duren voordat de eerste volledig elektrische Lamborghini op de markt komt.

Bedrijfsleider Stephan Winkelmann sprak van een "koerswijziging" voor het bedrijf vanwege een "radicaal veranderde context". Lamborghini wil zijn steentje bijdragen en de milieu-impact verminderen met specifieke projecten.

Deskundigen gaan er echter van uit dat fabrikanten van luxe- en sportwagens het moeilijker zullen hebben om de trend naar elektrisch rijden bij te houden dan fabrikanten van auto's voor de massaverkoop. Dankzij zijn trouwe fans heeft Lamborghini het Corona-jaar 2020 goed overleefd: vorig jaar verkocht de fabrikant 7.430 voertuigen - het op één na beste verkoopresultaat na het recordjaar 2019 met 8.205 auto's.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.