Goud en brons Toussaint en De Waard op EK zwemmen, tweede tijd ooit Milak

De derde dag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft opnieuw Nederlands succes opgeleverd. Ook dit keer kon er bij de vrouwen gejuicht worden om een gouden medaille, naast een bronzen medaille.

1500m vrije slag mannen
Het ging een dikke vijfhonderd meter gelijk op tussen olympisch en tweevoudig wereldkampioen Gregorio Paltrinieri uit Italië en de Oekraïner Mykhaylo Romanchuk, die op de vorige twee WK's zilver won. De Oekraïner nam vervolgens echter beetje bij beetje afstand en zwom naar het goud in 14:39,89 minuten. Het zilver was in 14:42,91 voor Paltrinieri, wiens landgenoot Domenico Acerenza met 14:54,36 het brons kreeg.

100m vrije slag mannen
De Italiaan Alessandro Miressi had indruk gemaakt in de halve finales, door met 47,53 seconden erg dicht in de buurt te komen van het kampioenschapsrecord: Alain Bernard zwom in Eindhoven in 2008 naar EK-goud in 47,50 seconden, destijds een wereldrecord in de hoogtijdagen van de superpakken waar Bernard zoveel profijt van had. In Boedapest lukte het Miressi om zich te verbeteren, maar het Russische rugslagfenomeen Kliment Kolesnikov was nóg sneller: 47,37 seconden, een nieuw kampioenschapsrecord én goed voor goud. Miressi pakte in 47,45 het zilver, voor de Rus Andrei Minakov (47,74).

100m schoolslag vrouwen
De Zweedse Sophie Hansson was in de halve finales de beste met 1:05,69 minuten...en in de finale won ze met exact dezelfde tijd het goud, voor een Italiaans duo: Arianna Castiglioni pakte zilver in 1:06,13 minuten en brons was in 1:06,21 voor Martina Carraro, vlak voor de Russische veelvoudig medaillewinnares Yuliya Efimova.

200m schoolslag mannen
Arno Kamminga werd geacht zich voor de finale te plaatsen, hoewel hij dat met 2:08,31 en een vierde plek wat minder overtuigend deed dan verwacht. Caspar Corbeau moest een toprace zwemmen...en dat deed de net 20-jarige jongeling: hij ging bij het aantikken nét voorbij Marco Koch (GER) en Andrius Sidlauskas (LTU) en met 2:09,97 wist hij zich met enkele honderdsten als achtste en laatste voor de finale te kwalificeren.

50m rugslag vrouwen
In de series en halve finales was de Britse Kathleen Dawson nog te sterk voor het Nederlandse duo, maar in de finale kwam Dawson nét niet aan dat niveau en Kira Toussaint profiteerde: in 27,36 seconden pakte ze het goud, voor Dawson (27,46) en Maaike de Waard (27,74), die daarmee het dubbele Nederlandse succes completeerde.

200m wisselslag mannen
Van Arjan Knipping werd gehoopt dat de finale mogelijk was, maar dat bleek niet het geval: met 2:00,46 en een elfde tijd kwam hij bijna twee seconden tekort. De 18-jarige Hongaar Hubert Kos was de snelste met 1:56,99 minuten, een nieuw wereldrecord bij de junioren.

200m vlinderslag mannen
Kristof Milak pakte in 2019 op zijn 19e al het wereldrecord af van Michael Phelps en hoewel de jonge Hongaar zijn fenomenale 1:50,73 minuten nu niet haalde, noteerde hij wel de tweede tijd ooit met 1:51,10. Het was uiteraard goed voor goud, zilver ging in 1:54,28 naar de Italiaan Federico Burdisso, voor Milak's landgenoot Tamas Kenderesi (1:54,43).

4x200m vrije slag mannen
Martin Malyutin gaf de Russen een flinke voorsprong, die door Aleksandr Shchegolev nog eens werd uitgebreid. Alexander Krasnykh had het echter zwaarder en Mikhail Vekovishchev moest alle zeilen bijzetten om de Brit Duncan Scott nog van zich af te houden. Dat lukte wel en Rusland won het goud in een kampioenschapsrecord van 7:03,48 minuten, voor de Britten (7:04,61) en de Italianen (7:06,05).