FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 mei 2021

Random Pics van de Dag #313

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ceuta: inmiddels 8000 migranten aangekomen, Spanje stuurt ze terug het water in

Meer dan 5000 migranten zijn maandag aangekomen in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Dat is een recordaantal op een dag. Onder hen zijn zeker 1500 minderjarigen, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering die ter plaatse is. Meer hierover in de Gelderlander.

De mensen zijn lopend tijdens laagwater of zwemmend naar Ceuta toe gekomen. Eén persoon heeft de overtocht niet overleefd. Het Rode Kruis in Ceuta geeft alle migranten een medische check, waarna ze naar een opvangcentrum worden toe gebracht. In Ceuta is een opvangloods waar 200 mensen terechtkunnen, maar geen 5000.

Update 23.30 uur: Spanje zegt de helft van de zeker 8000 migranten die gisteren en vandaag de stad Ceuta bereikten te hebben teruggestuurd. De Marokkaanse grenswachten staken nog steeds dus de toestroom van migranten uit Marokko richting Ceuta blijft aanhouden. 

Na aanvankelijk overrompeld te zijn door de aankomst gisteren van meer dan 5.000 migranten, zette Spanje vandaag zijn leger en 200 extra politieagenten in om langs de grens te patrouilleren.

De Spaanse premier Pedro Sánchez, zei dat iedereen die op onregelmatige wijze Ceuta en de nabijgelegen Melilla-enclave was binnengekomen “onmiddellijk zou worden teruggestuurd”, in overeenstemming met een bilaterale overeenkomst die de terugkeer van Marokkanen die het grondgebied binnenzwemmen mogelijk maakt.

"Deze plotselinge komst van irreguliere migranten is een ernstige crisis voor Spanje en voor Europa", voegde hij eraan toe.

De Spaanse enclave treedt nu hard op, op het strand worden de migranten nu opgewacht door soldaten en pantservoertuigen die ze na een eventuele check-up door het Rode Kruis weer terug sturen, desnoods met hulp van een wapenstok, het water in. 

Eerdere berichtgeving:
Spaanse media melden dat er groepjes Marokkanen door de stad heen zwerven die ook niet weten waar ze nu naartoe moeten. Ceuta en Melilla, een andere Spaanse enclave op het vasteland in Marokko, zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie. Daarom zijn dit voor migranten gewilde plaatsen om naar Europa te reizen. Eind april vluchtten circa honderd mensen naar Ceuta. De meesten van hen werden weer teruggestuurd naar naar Marokko.

Volgens Spaanse kranten hebben Marokko en Spanje een conflict. De Marokkaanse geheime dienst ontdekte in april dat Brahim Gali, de secretaris-generaal van Polisario, in een ziekenhuis in Spanje lag. Polisario streeft naar de onafhankelijkheid van Westelijke Sahara, een woestijnachtig gebied ten zuidwesten van Marokko. Marokko bestuurt het grootste deel van dit gebied, Polisario doet dit bij een aantal dunbevolkte gebieden. Marokko heeft Spanje gewaarschuwd dat de ziekenhuisopname van Gali consequenties voor Spanje zou hebben.

Knap staaltje werk Ahoy bij 1e halve finale Eurovision Songcontest

Eindelijk! Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021 vanuit Ahoy in Rotterdam gehouden. Zestien landen uit heel Europa en Australië hebben gestreden voor de 10 finaleplaatsen.

De vakjury’s en de kijkers uit alle zestien deelnemende landen, Duitsland, Italië en het gastland Nederland zullen vanavond beslissen welke tien kandidaten naar de finale van aankomende zaterdag zullen gaan. Gisteravond hebben de vakjury's al 50% van de score-resultaten bepaald tijdens de tweede generale repetitie.

Deelnemende landen-artiest-nummer
De vetgedrukte landen zijn door naar de finale van aankomende zaterdag!

 • 01. Litouwen--The Roop- Discoteque
 • 02. Slovenië --Ana Soklič -Amen
 • 03. Rusland-- Manizha- Russian Woman
 • 04. Zweden-- Tusse -Voices
 • 05. Australië-- Montaigne- Technicolour
 • 06. Noord-Macedonië--Vasil Garvanliev -Here I Stand
 • 07. Ierland--Lesley Roy- Maps
 • 08. Cyprus-- Elena Tsagrinou- El Diablo
 • 09. Noorwegen-- TIX -Fallen Angel
 • 10. Kroatië--Albina Grčić-Tick-Tock
 • 11. België-- Hooverphonic -The Wrong Place
 • 12. Israël-- Eden Alene- Set Me Free
 • 13. Roemenië-- Roxen- Amnesia
 • 14. Azerbeidzjan --Samira Efendi- Mata Hari
 • 15. Oekraïne-- Go_A- Shum
 • 16. Malta-- Destiny-Je Me Casse

Volgens de bookmakers zijn Italië, Frankrijk, Malta, IJsland en Cyprus de 5 grootste kanshebbers. Van deze kanshebbers kunnen we vanavond Malta en Cyprus van zien optreden.

Kromowidjojo in toptijd naar Europees goud, Kamminga pakt zilver

De tweede finalesessie van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft weer Nederlands succes opgeleverd, dit keer zelfs meer dan één keer zilver: er viel goud te vieren, naast een zilveren medaille.

800m vrije slag vrouwen
De eerste finale van de avond leverde een duel op tussen Simona Quadarella uit Italië en de Russische Anastasia Kirpichnikova, die zich langzaam maar zeker gewonnen moest geven. Vicewereldkampioene Quadarella verdedigde haar titel in 8:20,23 minuten en klopte zo Kirpichnikova (8:21,86), terwijl diens halverwege afgehaakte landgenote Anna Egorova in 8:26,56 het brons won.

100m schoolslag mannen
De Britse wereldrecordhouder Adam Peaty ging er weer rap vandoor, Arno Kamminga vertrok iets rustiger en kwam in de tweede helft naar voren zetten. Peaty haalde hij niet meer bij: de Brit won in 57,66 seconden, maar Kamminga pakte met 58,10 wel het zilver, voor de 58,58 van Peaty's landgenoot James Wilby.

100m vlinderslag vrouwen
Vanaf de eerste meter was het ongekend spannend en daar kwam geen verandering in: de Française Marie Wattel en de Griekse Anna Ntountounaki zwommen vrijwel de hele finale naast elkaar en pakten in 57,37 seconden allebei goud. De Zweedse Louise Hansson won in 57,56 het brons, negen honderdste voor Svetlana Chimrova uit Rusland.

100m vrije slag mannen
Met 48,89 seconden was Stan Pijnenburg iets langzamer dan in de ochtend en het was dan ook niet genoeg: hij kwam een halve seconde tekort voor een plekje in de finale en eindigde als twaalfde.

100m schoolslag vrouwen
Tes Schouten wist zich met een fractie van een seconde te verbeteren, maar haar tijd van 1:07,39 minuten was wel bijna een seconde te langzaam voor de finale: de Nederlandse eindigde als vijftiende, Sophie Hansson uit Zweden zwom met 1:05,69 een indrukwekkende tijd en was de snelste.

50m rugslag vrouwen
De twee Nederlandse dames behoren tot de medaillekandidaten en dat lieten ze merken. Met 27,19 seconden was de Britse Kathleen Dawson de snelste, maar Kira Toussaint (27,22) zat er vlak achter en Maaike de Waard noteerde met 27,69 de derde tijd, die ze wel deelde met de Russische Anastasia Fesikova.

50m rugslag mannen
In de halve finales verbeterde hij zijn eigen wereldrecord al en Kliment Kolesnikov haalde er in de eindstrijd nog eens een dikke hap af: 23,80 seconden, waarmee de nog altijd maar 20-jarige Rus inmiddels twee tienden sneller was dan zijn oude wereldrecord uit 2018. De Roemeen Robert-Andrei Glinta pakte met 24,42 het zilver, voor de Spanjaard Hugo Gonzalez (24,47).

50m vrije slag vrouwen
Het klapstuk voor Nederland en dat bleek terecht: Ranomi Kromowidjojo zwom beter dan ze in jaren gedaan had en pakte het goud in een geweldige 23,97 seconden, haar op twee na snelste tijd ooit en haar snelste sinds ze zilver pakte op het WK van 2017. Haar opvolgster als olympisch kampioene, de Deense Pernille Blume, pakte met 24,17 het zilver, dat ze deelde met de verrassende Poolse Katarzyna Wasick. Femke Heemskerk moest met 24,32 genoegen nemen met plek vijf.

4x200m vrije slag gemengd
De tweede avond werd afgesloten met een circusnummer en daarin waren de Britten het sterkst: Thomas Dean, James Guy, Abbie Wood en Freya Anderson hadden 7:26,67 minuten nodig. Het zilver ging op 2,68 seconden naar Italië, Rusland volgde op nog eens twee seconden.

Van der Breggen wint voor Van Vleuten in Baskenland

Anna van der Breggen heeft de Baskische wedstrijd Durango-Durango Emakumeen Saria gewonnen. De wereldkampioene was in een te sterk voor Europees kampioene Annemiek van Vleuten.

In de Baskische wedstrijd, die werd verreden in slecht weer, lagen er in de laatste 25 kilometer twee stevige beklimmingen waar de koers ook zo openbreken. Op de eerste beklimming nam Cecilie Uttrup Ludwig de leiding. De Deense reed weg uit een kopgroep van vier.

Op de tweede en laatste beklimming van de dag reden Anna van der Breggen samen met Annemiek van Vleuten het gat dicht naar de Deense. Van der Breggen was de sterkste bergop, al kreeg ze Van Vleuten er niet af. De sprint moest de beslissing tussen de wereldkampioene en en de Europees kampioene en daarin was Van der Breggen duidelijk te snel voor haar landgenote. Voor Van der Breggen was het haar tweede zege in drie dagen tijd in het Baskenland. Zondag won ze ook de Gran Premio Ciudad de Eibar.

Nederlandse Staat in gelijk gesteld in Viruswaarheid rechtzaken over PCR-testen

De Nederlandse staat is vandaag ook in hoger beroep door het gerechtshof Den Haag in het gelijk gesteld in twee zaken omtrent de PCR-testen. Dit betekent concreet dat reizigers naar Nederland zich voorlopig moeten laten testen, de Staat de PCR-tests mag gebruiken bij zijn beleid en de communicatie vanuit de Staat over corona in orde is.

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in twee kort gedingprocedures die (o.a.) de Stichting Viruswaarheid.nl tegen de Staat had aangespannen. In het ene kort geding eiste de Stichting dat de rechter een tijdelijke wettelijke regeling buiten werking stelt, namelijk de regeling die reizigers uit hoogrisicogebieden verplicht om een negatieve uitslag van een PCR-test en een sneltest te tonen voordat zij naar Nederland terugreizen. Volgens de Stichting mag de Staat die verplichting niet opleggen, omdat onderdanen het recht hebben om Nederland te betreden. In het andere kort geding eiste de Stichting een bevel aan de Staat om het gebruik van de PCR-test als basis voor het beleid te beëindigen en alle vormen van communicatie aan te passen aan bepaalde uitgangspunten. De Stichting vindt dat de Staat de PCR-test in strijd met voorschriften gebruikt en dat de Staat het treffen van maatregelen niet (mede) op de testuitslagen mag baseren. Volgens de Stichting is de test daarvoor niet geschikt. Ook vindt de Stichting de overheidscommunicatie onjuist, onvolledig en onnodig angstaanjagend.

De rechtbank had de eisen afgewezen. De Stichting was het daarmee niet eens en ging in hoger beroep. Het Haagse hof oordeelt vandaag dat de rechtbank het goed heeft gedaan. Dus het hof laat de tijdelijke verplichting in stand voor reizigers uit aangewezen gebieden om negatieve corona-testuitslagen te tonen. Het hof beperkt het gebruik van de PCR-test niet en verplicht de Staat ook niet om zijn communicatie aan te passen.

Rijexamen eindigt met een knal: examinator gewond naar ziekenhuis

Het rij-examen van een Rijssenaar (18) is vanmorgen abrupt afgebroken na een ongeluk tijdens het afrijden in Almelo. Door de botsing raakte de examinator gewond. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Meer hierover in het AD.

Het ongeluk vond vanmorgen rond half tien plaats. Op een kruising in Almelo had een mini te laat in de gaten dat de lesauto stopte om af te slaan, waardoor de mini achterop de lesauto knalde. De jongen wiens afrijden ruw werd verstoord mag binnenkort kosteloos het rijexamen over doen.

Grand Theft Auto V in november naar PS5 en Xbox Series X

Rockstar maakt bekend dat de next-gen versie van Grand Theft Auto V uitkomt op 11 november. Deze versie komt naar PlayStation 5 en Xbox Series X | S.

Deze versie noemt Rockstar 'expanded and enhanced', maar wat er dan precies wordt toegevoegd of verbeterd wordt nog geen melding van gemaakt. Wel is duidelijk dat er een losse versie komt van Grand Theft Online en dat deze versie drie maanden exclusief is voor PlayStation 5.

Ongetwijfeld komt Rockstar gedurende de zomer met meer informatie. Er is in ieder geval een datum om naar uit te kijken.

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

Microsoft kondigt meer Xbox Game Pass-games voor mei aan

Microsoft gaat deze maand nog vijftien games toevoegen aan de Xbox Game Pass-service. Dit keer zitten er geen echte blockbusters tussen, maar wel games zoals Maneater, MechWarrior 5: Mercenaries en SnowRunner. In de afbeelding hieronder kun je de volledige lijst zien.

Als er games bijkomen gaan er vaak ook games weg. De onderstaande games vertalen de service op 31 mei:
Assetto Corsa
Broforce
Kingdom Hearts HD 1.5+2.5 Remix
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue
Surviving Mars
Void Bastards

The Ascent komt eind juli uit

The Ascent komt op 29 juli uit voor Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Het is daarbij gelijk ook beschikbaar voor Xbox Game Pass. Dat heeft uitgever Curve Digital vandaag aangekondigd. The Ascent is een RPG twin-stick shooter die je vanuit een isometrisch perspectief speelt. Het heeft een cyberpunksetting en je kunt het alleen of tot en met vier spelers online of lokaal spelen.

Bekijk de onderstaande trailer voor veel gameplaybeelden.

COVID-19: 5396* nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 1.606.319 en 17.473

LET OP: De besmettingscijfers zijn gisteren beïnvloed door een storing in de communicatie tussen de systemen van de GGD en het RIVM. Hierdoor zijn de cijfers van vandaag niet geheel representatief in verband met correcties.
_

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5396 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.606.319 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 199 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1503 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 646 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.473 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Aantal burenruzies bereikt met 20.000 meldingen record in coronajaar 2020

Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo'n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Zo meldt DvhN.

Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen.

Verstappen: "We hebben een foutloos weekend nodig"

Komend weekend staat de Grand Prix van Monaco op het programma, een wedstrijd waar Max Verstappen nog nooit op het podium stond. Hij hoopt daar zondag eindelijk verandering in te brengen. Maar terugkijkend op de wedstrijd in Spanje concludeert Verstappen dat Red Bull Racing nog snelheid tekort komt.

Natuurlijk werd er in aanloop naar de race in het prinsendom ook even teruggekeken naar de vorige grand prix. "Ik voel me er goed bij, maar als team was het niet meest vlekkeloze weekend. We kwamen tijdens de race absoluut snelheid te kort. Het is wat het is en we hebben nog steeds de tweede plaats en veel punten behaald voor Red Bull Racing. Het is nog vroeg in het seizoen, dus we moeten er gewoon voor zorgen dat we blijven pushen en druk uitoefenen en nog wat races gaan winnen. We analyseren en pushen onszelf altijd tot het uiterste", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Ten opzichte van vorig seizoen lijkt Red Bull Racing dichterbij Mercedes te zitten maar op een aantal gebieden loopt het team van Verstappen nog achter, zo analyseert hij. "Ik denk dat onze bandenslijtage maar ook de algemene snelheid van de auto niet goed genoeg was om Mercedes in Barcelona echt uit te dagen. Ik wist in de eerste bocht voor Lewis te komen, maar als mij dat niet was gelukt, zou hij gewoon zijn weggereden. Dus dat ik zo lang aan de leiding van de race ging, deed het erger lijken om naast de winst te grijpen. We moeten ons gewoon blijven verbeteren."

Voor komend weekend heeft Verstappen het doel om voor het eerst op het podium te komen in Monaco. Hij kijkt uit naar deze bijzondere grand prix en in het bijzonder de kwalificatie. "De Grand Prix van Monaco is altijd heel bijzonder, het verschilt heel erg van andere circuits. Het circuit is erg smal maar ook geweldig om tijdens de kwalificatie over één ronde te rijden. Je kunt echt voelen wanneer alles in elkaar valt en dat de ronde een goede gaat worden, dat brengt een grote glimlach. Ik heb in Monaco nog nooit op het podium gestaan, dus daar wil ik graag verandering in brengen! We hebben gewoon een foutloos weekend nodig, dat is volgens mij heel belangrijk. We zullen zien of we snel zijn of niet, maar tot nu toe waren we in de kwalificatie redelijk dichtbij, dus ik hoop dat dat in Monaco ook zo zal zijn."

Veel onduidelijk over mondkapjesdeal Van Lienden

Het ministerie van VWS kon vandaag de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden niet verder ophelderen. VWS en Van Lienden hadden “een goed gesprek” over de kwestie, naar aanleiding van een publicatie in de Volkskrant.

Volgens de krant verdiende de opiniemaker en activist Van Lienden veel geld aan de mondkapjeshandel, terwijl hij eerder herhaaldelijk zei de kapjes belangeloos te leveren. Ook was de kwaliteit van de 40 miljoen mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen ze ongebruikt in een opslag. Meer hierover bij Skipr.

Prullenbakvaccin.nl al op miljoen hits per dag

De site om spillage in coronavaccins te voorkomen, genaamd prullenbakvaccin.nl, genereert al een miljoen hits per dag. In een live feed op LinkedIn gaven chirurg Marlies Schijven, huisarts Marko Blanken, en huisarts in opleiding Bernard Leenstra maandagavond toelichting op de website die de vaccins van de prullenbak moet redden.

Bernard Leenstra: “Door alle verhalen en desinformatie omtrent het AstraZeneca-vaccin blijven veel 60-plussers weg, waardoor er tientallen vaccins overblijven en een initiatief als prullenbakvaccin nodig is.” Meer hierover bij Skipr.

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk, rechter constateert vormfout OM

Samir el Y.(21) is veroordeeld voor 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van Bas van Wijk. Ook werd de 21-jarige El Y. schuldig bevonden aan afpersing, bedreiging en wapenhandel. De straf komt niet overeen met de eis van 18 jaar en tbs van het Openbaar Ministerie (OM). Zo meldt AT5.

Samir EL Y. is schuldig bevonden aan doodslag. De rechtbank stelt dat El Y. een antisociale persoonlijkheidsstoornis en cannabisverslaving heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.

Vormfout
De rechter kwam uit op doodslag in plaats van het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’, vanwege een vormfout. Op de tenlastelegging stond bij het feit ‘gekwalificeerde doodslag’ geen pleegdatum, dus kon de rechtbank dat feit niet behandelen. Daarmee bleef over moord of doodslag. Dat werd dus doodslag. De advocaat van de familie van het slachtoffer vindt de uitspraak erg teleurstellend. "Door de vormfout is de straf zoveel lager", aldus advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat. Hij hoopt dat het OM in hoger beroep gaat. De advocaat van El Y. vindt de uitspraak begrijpelijk.

Samir EL Y. was niet aanwezig in de rechtbank. Zowel de rechtbank als de advocaat van Samir EL Y. waren hierdoor verrast. Wel waren er tientallen nabestaanden van Bas van Wijk aanwezig bij de uitspraak. Waaronder zijn ouders, broer en zus.

De rechter acht het wel bewezen dat de 20-jarige Samir EL Y. het vuur opende bij de zwemsteiger aan het Anton Schleperspad bij De Nieuwe Meer. Daarbij werd Bas van Wijk doodgeschoten. De schietpartij vond augustus vorig jaar plaats. Omdat het mooi weer was, was het druk bij de Nieuwe Meer en waren er veel getuigen.

Bekend
El Y. heeft na zijn aanhouding al bekend dat hij de schutter was. Hij verklaarde twee keer te hebben geschoten op Van Wijk, één keer in zijn been en in zijn borst. Waarom hij schoot, kon hij niet zeggen. "Voor hem is het ook in een soort van vlaag van verstandsverbijstering gebeurd", zei zijn advocaat tegen het OM.

Het OM stelt dat hij geschoten heeft omdat hij het horloge van een van de vrienden van Van Wijk wilde stelen. Dat ontkende El Y. Wat hem betreft is er geen verband is tussen het stelen van het horloge en het schieten op Bas van Wijk. Ook zegt hij Bas van Wijk niet opzettelijk gedood te hebben.

Wapenhandel
Het OM verdenkt El Y. ook van wapenhandel. Op zijn telefoon zijn foto’s gevonden van een aantal vuurwapens. Deskundigen achtten de kans op herhaling groot. Ze adviseerden tbs met dwangverpleging op te leggen.

Nieuwe beelden NEO: The World Ends with You

Er zijn nieuwe beelden beschikbaar van NEO: The World Ends with You. De nieuwe RPG van Square Enix is de opvolger van The World Ends with You. Je kruipt in de huid van Rindo die mee moet doen met Reapers Games. Spelers hebben de mogelijkheid om vier verschillende personages te besturen, in de wijk Shibuya.

NEO: The World Ends with You, de action-RPG die op 27 juli verschijnt voor PS4 en Switch. Later in de zomer komt de game ook nog naar de Epic Games Store.


Het nutteloze feitje van de dag: Efteling vakantiehuisjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van jullie zullen de Efteling vakantieparken Bosrijk en het Loonsche Land kennen maar wist je dat de Efteling al in de jaren '60 een vakantiepark bezat?  Op 23 mei 1961 werd het Kraanven voor gasten geopend, de bezoekers van het vakantiepark hadden gratis toegang tot het attractiepark. Er waren 42 luxe huisjes te vinden in het park die vooral in de zomermaanden allemaal verhuurd werden. Daarin zat ook meteen één van de problemen van Kraanven, de bezetting over het hele jaar was niet hoog genoeg om rendabel te zijn. Daarnaast was het vakantiepark begin jaren '80 sterk verouderd en op 21 oktober 1985 sloot het Kraanven haar deuren.

Wil je meer weten over het Kraanven? Dan kun je hier meer lezen op de Eftepedia.

Ansichtkaart van het Kraanven (Bron: Eftepedia)
Ansichtkaart van het Kraanven (Bron: Eftepedia)

Zwemsters Toussaint en De Waard maken indruk op EK

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest hebben de Nederlandse rugslagzwemsters het in de series uitstekend gedaan. Nederland was dinsdagochtend op drie onderdelen vertegenwoordigd, resulterend in vier plekken in de halve finales.

Op de 50 meter rugslag noteerde Kira Toussaint met 27,60 seconden de tweede tijd, Maaike de Waard was met 27,84 goed voor de derde tijd van de ochtend. Alleen de Britse Kathleen Dawson was sneller en flink ook: 27,29 seconden. Tessa Gielen tikte aan in 28,44 en eindigde als zeventiende.

Stan Pijnenburg haalde het op de 100 meter vrije slag, maar het was bijzonder nipt: met 48,76 seconden liet hij de zestiende tijd noteren, nog net genoeg voor een plekje in de halve finales. Jesse Puts en Nyls Korstanje kwamen daar met respectievelijk 49,41 (32e) en 49,46 (35e) niet bij in de buurt.

Ook op de 100 meter schoolslag bij de vrouwen was het nipt voor Nederland: Tes Schouten tikte aan na 1:07,45 minuten en was ook goed voor de zestiende tijd, net voldoende. Rosey Metz moest met 1:08,59 genoegen nemen met de gedeeld 23e plek in de eindrangschikking.

Toussaint, De Waard, Pijnenburg en Schouten komen vanaf 18.00 uur in actie in de halve finales, Arno Kamminga (100m schoolslag), Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk (50m vrije slag) maken dinsdagavond kans op medailles in de finales.

Knockout City trial gratis speelbaar

Knockout City van EA maakt deze week zijn opwachting. Tijdens de eerste tien dagen kan iedereen het spel volledig gratis spelen. MOcht je de game aanschaffen tijdens deze periode dan krijg je ook nog allemaal extra’s.

Knockout City is een team-based multiplayergame in een trefbal sausje. Knockout City komt 21 mei uit voor pc via Origin en Steam, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch. 


Erekruis van de Huisorde van Oranje voor Koningin Máxima

Koning Willem-Alexander heeft bij Koninklijke Beschikking van 6 mei 2021 aan Koningin Máxima het Grootkruis van de Huisorde van Oranje verleend ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag en als waardering voor haar vele verdiensten voor het Huis. De versierselen zijn op 17 mei 2021 (de verjaardag van de koningin, red.) aan Koningin Máxima uitgereikt.

Lees ook: Koningin Máxima mag 50 kaarsjes uitblazen vandaag

Koningin Máxima © RVD - Z.M. de Koning.
Koningin Máxima © RVD - Z.M. de Koning.

Zwemsters pakken EK-zilver; Kamminga, Kromowidjojo en Heemskerk naar finales

De eerste finaledag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft Nederlands succes opgeleverd: de vrouwen pakten het zilver op de 4x100 meter vrije slag.

400m wisselslag vrouwen
De eerste finale van het toernooi leverde gelijk feest op voor de thuisfans: topfavoriete Katinka Hosszu ging er zoals verwacht met het goud vandoor. Met 4:34,76 was ze vooral in de slotfase een stuk beter dan de rest, maar het was even lastig. Zilver ging naar Hosszu's pas 17-jarige landgenote Viktoria Mihalyvari én de Britse Aimee Willmott, die beiden aantikten na 4:36,81 minuten.

400m vrije slag mannen
De Litouwer Danas Rapsys nam de touwtjes in handen, maar Felix Auböck uit Oostenrijk ging er overheen. Ondertussen kwam Martin Malyutin naar voren en de Rus ging er met een geweldige laatste honderd meter voorbij: hij pakte het goud in 3:44,18 minuten, voor Auböck (3:44,63) en Rapsys (3:45,39).

50m vrije slag vrouwen
De halve finales leverden twee Nederlandse finaleplekken op, zoals wel enigszins te verwachten viel. Met 24,14 seconden noteerde Ranomi Kromowidjojo de tweede tijd, Femke Heemskerk was met 24,41 goed voor plek vijf. De Deense Pernille Blume maakte indruk en was met een uiterst rappe 24,06 seconden de snelste.

50m rugslag mannen
In de halve finales viel het eerste wereldrecord van het toernooi te noteren: de 20-jarige Rus Kliment Kolesnikov tikte aan na 23,93 seconden, zeven honderdsten sneller dan het wereldrecord dat hij in 2018 - op zijn 18e al - in Glasgow noteerde.

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga moest zich voor de finale plaatsen en de in topvorm verkerende Nederlander deed dat in 58,74 seconden, de derde tijd in totaal. De Britse wereldrecordhouder Adam Peaty was met 57,67 de snelste, Nicolo' Martinenghi uit Italië was met 58,45 seconden ook sneller dan Kamminga.

4x100m vrije slag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo bracht Nederland alvast goed in de race, Kira Toussaint en Marrit Steenbergen wisten het aardig vol te houden, hoewel Groot-Brittannië en Frankrijk een gat konden slaan. Femke Heemskerk moest het afmaken en met een geweldige inspanning zwom ze Nederland naar het zilver in 3:34,29 minuten - de Britse slotzwemster Freya Anderson tikte acht honderdsten eerder aan, Frankrijk pakte het brons.

4x100m vrije slag mannen
Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts finishten als laatste ploeg, maar hun tijd van 3:13,79 - een flinke verbetering ten opzichte van de ochtend - betekent een beduidend grotere kans om de Olympische Spelen van Tokyo te halen, succes dus. Het goud ging in 3:10,41 naar Rusland, dat een dikke seconde sneller was dan Groot-Brittannië en Italië.

FOK! Wat een weer: buien, buien en nog eens buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!  

De titel van het weerbericht is misschien dramatischer dan het lijkt.  Er zijn inderdaad behoorlijk wat buien, echter er zijn ook heel aardige momenten. Het is dus niet zo dat we compleet verregenen. Het is wel erg fris en daar komt voorlopig ook geen verandering in.

Vanochtend trok er heel verrassend een actief buiencluster over delen van Noord- en Zuid Holland. Ook ik werd aangenaam verrast. De regen kwam met bakken uit de lucht en het leuke was, heel veel haast had die bui niet. Zodoende viel er hier een prima 20 mm. Iets zuidelijker viel nog meer. In Lisse viel er rond de 28 mm. Zaandam kwam met 14 mm op de proppen.

In de loop van de ochtend begon het buiencircus zich naar het binnenland te verplaatsen. In De Bilt viel rond een uur of 12 ruim 11 mm. Daarna gingen ook de overige landsdelen voor de bijl. Het waren opnieuw forse buien. Er kwam onweer en hagel bij voor. Toch heeft op veel plekken ook de zon nog wel even geschenen. In het westen al vroeg in de middag in de loop van de middag ook in het midden. De buienmolen trekt inmiddels Duitsland in. Zodoende zal het de komende uren ook in het oosten droger moeten worden.

Brede opklaringen bevinden zich in Zeeland. Maar daar blijft het niet droog. Nieuwe buien staan te trappelen om ons land met een bezoekje te vereren. Ik denk wel dat de meeste zich ten zuiden van de grote rivieren gaan begeven. In de rest van het land blijft het vannacht op een enkel buitje na, overwegend droog. De minima liggen rond de 7 graden.

Morgen doen we de dag van vandaag nog eens dunnetjes over. Om eerlijk te zijn denk ik niet dat ik morgenochtend weer verrast zal worden met een plensbui. Er kan wel een enkele vallen, maar dat zal niet veel zijn. Voordat de koffie op is breekt de zon er alweer door.

In de rest van het land is de buienkans veel groter. Onweer en hagel zijn opnieuw mogelijk. Toch denk ik wel dat er meer plaatsen het droog zullen houden. In de middag moeten de buien dan overal hun biezen gaan pakken. Eerder dan vandaag denk ik. 

Er staat wel wat meer wind uit een westelijke richting. Kracht 3 tot 5. In het Waddengebied nog iets meer. Bij dit wisselvallige weer loopt het kwik wederom op naar een graad of 15.

Donderdag lijkt de beste dag van de week te worden, maar voor de rest blijft het aanhoudend wisselvallig.

Tot ziens!  

Tulpen in Den Haag (Foto: DJMO)
De tulpen staan nog volop in bloei. Een schitterende foto van DJMO. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Opnieuw mislukte poging om raketten vanuit Libanon af te schieten richting Israël

Sirenes klonken maandagavond laat in de Israëlische gemeenschappen in Boven-Galilea nabij de Libanese grens, toen inwoners van de Misgav Am- en Metulla-gebieden meldden dat ze geluiden van een explosie hoorden.

Zes raketten werden gelanceerd vanuit Rashaya Al Foukhar ten noorden van Kfar Choub in Zuid- Libanon , maar deze vielen allemaal op Libanees grondgebied, volgens de IDF. De IDF schoot terug naar de bron van de raketlancering in Libanon.

Een Libanese veiligheidsbron zei dat er onderzoek werd gedaan om de herkomstlocatie van de raketten te achterhalen. De bron voegde eraan toe dat  Israël heeft gereageerd door ongeveer 22 granaten af te vuren naar Libanees grondgebied.

Er zijn geen meldingen van slachtoffers of schade, en de beschietingen leken niet de opening van een nieuw offensief in de strijd van Israël met militanten in de Gazastrook aan te geven.

De United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), het VN-orgaan dat belast is met het bemannen van de grens, tweette maandagavond laat dat de regio in een staat van "rust" verkeert na het vuurgevecht, en voegde eraan toe dat het de veiligheidspatrouilles aan de grens heeft aangescherpt.

UNIFIL voegde eraan toe dat onmiddellijk nadat het vuurgevecht plaatsvond, UNIFIL-hoofd Stefano Del Col contact opnam met beide partijen en erop aandrong "maximale terughoudendheid te zijn om een escalatie van de situatie te voorkomen".

Dit was het tweede incident van grensoverschrijdende brand in de afgelopen week. Donderdag werden vanuit Libanon drie raketten gelanceerd richting Noord-Israël, maar die landden in de Middellandse Zee, waarbij geen schade of slachtoffers vielen.

Israël heeft in 2006 een oorlog gevoerd tegen Hezbollah-guerrillastrijders in Libanon, die de macht hebben in Zuid-Libanon, evenals tegen geavanceerde raketten. De grens is sindsdien grotendeels stil geweest.
Kleine Palestijnse facties in Libanon hebben in het verleden sporadisch op Israël geschoten.

Als gevolg van het incident zijn er schuilkelders geopend in noordelijke gemeenschappen binnen 0,4 km van de grens, zei N12, hoewel de gemeenschappen niet werden aangespoord om de schuilplaatsen binnen te gaan of hun dagelijkse routine te onderbreken. 


Vliegvakanties in een week tijd zo'n 0,8 tot 60 procent duurder

De prijzen van vliegvakanties naar het buitenland zijn sinds vorige week dinsdag met gemiddeld tien procent gestegen. Nederlanders betalen op dit moment gemiddeld zo'n 165 euro meer voor een vakantie dan een aantal weken geleden. De prijsverhoging voor Spanje bleef onde de 1 procent, uitschieter is Portugal. De prijzen van reizen naar dit land stegen gemiddeld van 1300 naar 2100 euro, een stijging van 60 procent.
Meer hierover in het AD.

Werkstraf van 25 uur voor bedreigen minister Hugo de Jonge

Voor het online bedreigen van minister Hugo de Jonge en zijn dochter heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant maandag een werkstraf van veertig uur geëist tegen een 19-jarige man uit Boxtel. De politierechter veroordeelde de man tot 25 uur werkstraf.

De 13-jarige dochter van de minister ontving op 10 januari kort na middernacht op haar Instagram-account een bericht met de tekst “I’m gonna kill your father”. Na aangifte startte de politie een onderzoek. Het leidde naar een 19-jarige man uit Boxtel, die in zijn verhoor een bekennende verklaring aflegde. Hij zou het bericht in een dronken bui hebben verstuurd, terwijl hij met vrienden was. In zijn verhoor heeft hij aangegeven niet de intentie te hebben gehad om zijn dreigement ook daadwerkelijk uit te voeren. Inmiddels heeft hij zijn excuses aangeboden aan de minister en zijn dochter.

Impact
Voor het OM is de zaak daarmee echter niet afgedaan. De officier van justitie: “Het gaat om een zeer ernstig feit waaraan wij zwaar tillen. De impact van een dergelijke bedreiging is zeker voor iemand van 13 jaar enorm.” De verdachte is volgens de officier van justitie een grens overgegaan: “Het staat iedereen vrij om uiting te geven over het beleid en het optreden van deze minister. Het is van belang in een democratische rechtsstaat dat politici hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen. Door dreigingen en intimidatie zoals de verdachte heeft gedaan, wordt aan die vrijheid en veiligheid afbreuk gedaan. Hij heeft een grote inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de minister en zijn dochter. Zij voelden zich beiden ernstig bedreigd.”

Strafeis
De officier van justitie vindt een werkstraf voor de duur van veertig uur passend in deze zaak en laat daarbij meewegen dat de verdachte nog jong is en een blanco strafblad heeft. Wanneer de man de straf niet uitvoert dan zou de man volgens het OM twintig dagen de cel in moeten. Daarnaast wil de officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.

De 19-jarige man is door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 25 uur voor het bedreigen van minister Hugo de Jonge, de man werd vrijgesproken van het bedreigen van de dochter (13) van de minister.

Gevangenisstraffen geëist vanwege terrorismefinanciering van Al-Shabaab

Het Openbaar Ministerie eiste in de rechtbank Rotterdam vandaag onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen twee verdachten die ervan worden verdacht gelden ter beschikking te hebben gesteld aan Al-Shabaab in Somalië. Het OM verdenkt het tweetal, een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en man van 35 jaar uit Amsterdam, van terrorismefinanciering en overtreding van de Sanctiewet.

Daarnaast verdenkt het OM de 47-jarige verdachte van het bankieren zonder vergunning, de handel in en het voorhanden hebben van qat en tenslotte valsheid in geschrift en uitkeringsfraude.

Somalië
Sinds vele jaren wordt Somalië geteisterd door wreedheden die gepleegd worden door Al Shabaab: aanslagen, executies, ontvoering en rekrutering van jonge kinderen voor de strijd. Er zijn vele rapporten, krantenberichten terug te vinden waaruit blijkt van vele aanslagen die gepleegd zijn door Al Shabaab, om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen en de bevolking vrees aan te jagen. Vanwege de bedreiging van de vrede en veiligheid heeft de VN in 2010 Al Shabaab sancties opgelegd en is de organisatie op de sanctielijst geplaatst. Op grond van de Sanctieregeling Somalië 2003 is het verboden om direct of indirect geld of economische middelen ter beschikking te stellen aan Al Shabaab.

Verdenking Terrorismefinanciering en overtreding Sanctiewet
Het OM verwijt verdachten gelden ter beschikking te hebben gesteld aan Al-Shabaab. De meest gebruikte manier om Al-Shabaab te financieren is via hawala bankieren. Dat is een informeel banksysteem van geldtransacties via een netwerk van hawala bankiers over de hele wereld. Het systeem van hawala is ideaal voor Al-Shabaab omdat het geld via privépersonen wordt verzonden.

Volgens het OM was het bij beide verdachten bekend Al-Shabaab een terroristische organisatie is en dat zij wisten dat degene aan wie zij geld direct of indirect geld verstrekten betrokken was bij terroristische misdrijven.

Volgens de officieren heeft de 35-jarige verdachte USD 150 naar Al Shabaab getransfereerd. De 47-jarige verdachte, was als hawala-bankier bij deze transactie betrokken. Daarnaast wordt de 47-jarige verdachte ervan beschuldigd in Nederland tractoren te hebben aangeschaft die vervolgens naar Somalië zijn verscheept. Ten behoeve van registratie en belasting van deze traktoren heeft hij meermalen geld aan Al Shabaab afgestaan. Het gaat om een bedrag van ruim USD 6000.

Ernst van de feiten
De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak bestrijdt het OM terrorismefinanciering. Want: als je een strijder of een strijdgroep steunt, dan steun je de strijd. Verdachten hebben - naar lokale maatstaven gemeten - veel geld getransfereerd. De officieren: “Door Al Shabaab van geld te voorzien hebben verdachten daaraan een bijdrage geleverd. Dit is de reden dat het Openbaar Ministerie hier, namens de samenleving, zwaar aan tilt. Gelet op de ernst van de feiten dienen deze met een gevangenisstraf van enige duur te worden gesanctioneerd.”

Strafmaat
De 47-jarige verdachte lijkt naar het oordeel van het OM vooral en ook gedreven te zijn door geldelijk gewin. “Verdachte lapt daarbij werkelijk waar alle regels van de Nederlandse overheid aan zijn laars. Hij ontvangt met zijn echtgenote ten onrechte een uitkering van gemeente en diverse toelagen. Dit soort voorzieningen is bedoeld voor mensen die anders niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Verdachte maakt misbruik van die voorzieningen.”, aldus de officieren. Daarnaast pleegde hij volgens het OM valsheid in geschrift, hield zich beroeps/bedrijfsmatig bezig met de verboden handel in qat en bankierde hij zonder vergunning. Als klap op de vuurpijl maakte hij zich schuldig aan terrorismefinanciering en overtreding van de Sanctiewet.

Tot slot mag het volgens de officieren niet onvermeld blijven dat bij beide verdachten afbeeldingen op telefoons waren gevonden die passen binnen het gewelddadige jihadistische gedachtengoed. De officieren eisten tegen de 47-jarige verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van veertien maanden waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. De 35-jarige verdachte hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen van 166 dagen waarvan 94 voorwaardelijk, ook met een proeftijd van drie jaren. Ook eiste het OM in de zaak van de 47-jarige verdachte de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van ruim 33.000 euro.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.