Ritzege Schmid in Giro, tijdverlies Evenepoel

Olga Kroeders

De elfde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Mauro Schmid. De 21-jarige Zwitser, bezig aan zijn eerste jaar als prof, won na 162 kilometer van Perugia naar Montalcino de eindsprint van zijn medevluchter Alessandro Covi..

Remco Evenepoel was de verliezer van de dag. De Belg, tot vandaag de nummer twee in het algemeen klassement, verloor ruim twee minuten op Bernal.

De etappe vandaag kende net als in Strade Bianche een aantal stroken met gravel. Evenepoel had het al lastig op de eerste strook, maar vond weer aansluiting op het asfalt. Op de tweede strook ging het weer mis voor de Belg en Bernal en diens ploegmaat Moscon besloten daarom vol gas te geven. In de slotfase reed Bernal weg bij de groep favorieten en boekte tijdwinst.

Ritwinnaar Schmid maakte deel uit van een kopgroep van elf man die een maximale voorsprong hadden van een kwartier. In die kopgroep ook de Nederlanders Lindeman en Van der Hoorn. Schmid en Covi reden op een hellend stuk weg en in de eindsprint heuvelop was de Zwitser vervolgens de beste.

In de stand om de roze trui heeft Bernal nu 45 seconden op de nummer twee Aleksandr Vlasov. Damiano Caruso staat derde op een minuut en twaalf seconden van de Colombiaan. Evenepoel zakte van de tweede naar de zevende plaats.