Lamborghini gaat elektrisch

Tot nu toe stonden ze synoniem voor brandstofverslindende snelheidsduivels: Lamborghini's. Maar de Italiaanse autofabrikant gaat mee met zijn tijd - en vertrouwt op elektrische mobiliteit. De eerste hybride racemonster zal naar verwachting in 2023 op de markt komen. Klanten zullen echter nog even geduld moeten hebben voor een volwaardige E-Lamborghini.

In een "tijd van ingrijpende verandering" in de auto-industrie wil Lamborghini ook mee veranderen: de Italiaanse sportwagenfabrikant investeert 1,5 miljard euro om zijn auto's elektrisch te kunnen laten rijden en wil in 2023 zijn eerste hybride voertuig op de consumentenmarkt brengen. Tegen het einde van 2024 "zou het hele modellengamma elektrisch moeten worden aangedreven", zoals de fabrikant uitlegde toen hij zijn Agenda 2030 presenteerde. Lamborghini maakt sinds 1998 deel uit van de Duitse Volkswagen-groep.

Volgens het hoofdkantoor van het bedrijf in Sant'Agata Bolognese, nabij Bologna, Italië, zou het vanaf 2025 mogelijk moeten zijn om de CO2-uitstoot met de helft te verminderen. Desalniettemin zal het volgens het bedrijf tot de "tweede helft van het decennium" duren voordat de eerste volledig elektrische Lamborghini op de markt komt.

Bedrijfsleider Stephan Winkelmann sprak van een "koerswijziging" voor het bedrijf vanwege een "radicaal veranderde context". Lamborghini wil zijn steentje bijdragen en de milieu-impact verminderen met specifieke projecten.

Deskundigen gaan er echter van uit dat fabrikanten van luxe- en sportwagens het moeilijker zullen hebben om de trend naar elektrisch rijden bij te houden dan fabrikanten van auto's voor de massaverkoop. Dankzij zijn trouwe fans heeft Lamborghini het Corona-jaar 2020 goed overleefd: vorig jaar verkocht de fabrikant 7.430 voertuigen - het op één na beste verkoopresultaat na het recordjaar 2019 met 8.205 auto's.