BLM woest op Biden om uitsluiting

De komende Amerikaanse president Joe Biden heeft het, een paar weken voor zijn officiële inauguratie, zwaar met een bepaalde groep kiezers. Biden wil zorg dragen voor een divers kabinet en is daarom al begonnen om met mensenrechtenorganisaties te onderhandelen. Daarbij lijkt de liefde van Biden voor één groep over.

De activistische Black Lives Matter beweging (BLM) liet via sociale media luid horen dat ze het een schande vonden dat zij niet waren uitgekozen om te praten over de invulling van het kabinet.

"Joe Biden en Kamala Harris hebben woensdag vergaderd met verschillende mensenrechtenorganisaties, maar BLM is als grootste social justice organisatie niet eens uitgenodigd", zo klonk het teleurgesteld. De organisatie meldde nog maar even dat ze toch al 32 dagen wachten op een reactie op een brief die de beweging heeft gestuurd.

"Om een vergadering met mensenrechtenorganisaties te organiseren zonder BLM is schandalig", zo eindigde de boodschap. "We verdienen een plek aan de tafel. 63.747 ondertekenaars van onze petitie vinden dat ook!"

De bijeenkomst was gericht op onderwerpen zoals stemrecht, rechters, hervorming van het strafrecht, raciale gelijkheid en kabinetsbenoemingen.

Weinig vertrouwen in kandidaten Biden
BLM maakt het zichzelf ook wel moeilijk om serieus genomen te worden bij dit soort belangrijke bijeenkomsten. Zo staan ze inmiddels al een aantal weken te schreeuwen voor het huis van de burgemeester van Los Angeles Eric Garcetti, omdat hij genoemd wordt als kandidaatminister en BLM dat niet ziet zitten.

Daarnaast is BLM erg tegen de aanstelling van Pete Buttigieg als Minister van Transport, omdat hij tijdens zijn periode als burgemeester in South Bend de slechte staat van bepaalde huizenblokken wilde aanpakken. De sloop daarvan zou vooral zwarte families treffen. "Buttigieg zou zijn gedrag van het elke dag kwetsen van zwarte gemeenschappen in zijn besluitvormingsproces voortzetten", aldus BLM-woordvoerders.

Dat BLM hevige kritiek heeft op Buttigieg komt overigens ongelegen voor Biden. Buttigieg is namelijk open homoseksueel en dat is voor Biden's kabinetsdiversiteitsmeter natuurlijk een flinke opsteker.