COVID-19: Hema, Action en Wibra op slot

Met het ingaan van de nieuwe lockdown gisteren ontstond er een hoop onduidelijkheid over welke winkels nu wel en welke niet mochten openblijven. Bronnen rondom het kabinet melden dat de winkelketens Action en Wibra hun deuren toch niet mogen openen.

Het gerommel begon gisteren nadat de Hema besloot de afdeling voedingswaren van de winkels wel open te houden. Hierop reageerden onder andere de winkelketens Action en Wibra op door ook aan te kondigen weer open te gaan voor 'essentiële goederen'. Dit omdat ze circa 40 procent van de omzet binnenhalen met de verkoop van voedingsmiddelen en schoonmaakproducten.

De Rijksoverheid hanteert een grens van minimaal 30 procent voor het mogen openblijven van de winkels. De eerder genoemde ketens wilden vandaag de deuren weer openen met alle 'niet-essentiële' goederen afgeschermd.

Direct nadat de Hema de vrijbrief kreeg om open te mogen blijven voor essentiële goederen wilden diverse andere winkels dat voorbeeld volgen. In de Tweede Kamer is gelijk kritisch gereageerd op het besluit omdat het niet meer te verantwoorden valt dat kleine lokale ondernemers massaal op slot moeten terwijl de grote ketens de regels buigen om open te kunnen blijven.

Update 14.00 uur:
Hema sluit alsnog de deuren, een dag nadat de winkelketen bekend had gemaakt open te gaan voor de verkoop van ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen en hygiëneproducten. Het besluit volgt op de aanscherping van de openingsregels door het kabinet, nadat vanmorgen bekend werd dat ook Action en Wibra de deuren weer wilden openen.

Volgens de CEO van Hema, Tjeerd Jegen is daartoe besloten vanwege alle ‘onduidelijkheid’. "Het is jammer dat de eerder gemaakte heldere afspraken die konden leiden tot een bijdrage van Hema aan de spreiding van het winkelbezoek niet gerealiseerd kon worden’’, zegt hij in een statement. "Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid. Dat geldt ook voor ons. Als dat betekent dat wij onze deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarborgen, dan doen we dat."

Het kabinet maakte vanmiddag bekend dat winkels tijdens de lockdown alleen open mogen als ze minimaal 70 procent van de omzet halen uit ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen en hygiëneproducten. Dat was 30 procent.