'Oude tijden herleven, omdat vergunningen niet worden gegeven'

Afgelopen week heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag besloten dat de vreugdevuren in Den Haag en Scheveningen niet door mogen gaan. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij: "Toen ik op 1 januari in Groningen de beelden uit Scheveningen op televisie zag, ben ook ik mij kapot geschrokken. Direct was duidelijk: hier móet je lessen uit trekken. En hoezeer ik ook hecht aan traditie, die moet altijd begrensd worden door het algemeen belang en door de openbare orde en veiligheid."

Hij geeft aan dat het college begrijpt dat de teleurstelling bij organisatoren, de bouwers en andere betrokkenen groot is. Volgens Remkes wil Den Haag het nieuwe jaar veilig en feestelijk beginnen: "Met de handhavings- en hulporganisatie in de stad zijn afspraken gemaakt om de komende weken in nauw overleg op te trekken en op te treden om aan de wetteloosheid het hoofd te bieden."

Volgende week zondag organiseert Vreugdevuur Scheveningen daarom een plechtige crematie van het vreugdevuur, op het oliestrandje in Duindorp, om 14:00 uur. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren, zo valt er te lezen op de rouwkaart die de organisatie op Facebook gedeeld heeft. 

We zullen je missen
Maar je leeft in ons voort
De toekomst wordt alleen maar gissen
Nu onze traditie is vermoord