Daniel (19) vrijgelaten uit vreemdelingendetentie

De met uitzetting begreigde Daniel Buter (19) uit Amsterdam Noord is vrijgelaten uit vreemdelingendetentie. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie zojuist weten.

Dit omdat er vandaag een aanvraag voor een verblijfsvergunning is ingediend. Hierdoor is het vasthouden van Daniel "niet langer proportioneel." De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat de aanvraag voor een verblijfsvergunning beoordelen. Daniel mag de uitkomst hiervan thuis afwachten.

Verder meldt het ministerie dat het vastzetten "eerder rechtmatig is opgelegd en dat het is getoetst door de rechter op 27 november."

De in Amsterdam geboren en getogen Daniel werd bijna vier weken geleden opgepakt, nadat hij een paspoort had aangevraagd zodat hij kon gaan studeren. Toen bleek dat hij niet in het bezit was de Nederlandse nationaliteit, werd dit gemeld aan de IND die hem uitnodigde voor een gesprek. Op advies van zijn toenmalige advocaat ging Daniel hier niet op in, waarna hij later werd opgepakt.

Zijn huidige advocaat Maartje Terpstra kreeg vanmiddag van de gemeente te horen dat zij een nieuwe aanvraag kon indienen, waarna de zaak met spoed behandeld zou worden door de IND. Burgemeester Halsema, die gisteren haar afschuw uitsprak over het vastzetten van Daniel, zou hier volgens de advocaat 'een positieve rol' in hebben gespeeld.