FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 november 2019

Oude kutgrap ont-zet-tend kwetsend

Is humor officieel dood, na een laatste stuiptrekking van de Amerikaans comedyshow Saturday Night Live? De tv-show die legendarische sterren als Eddy Murphy, Chris Farley, Will Ferrell, Jim Belushi en Dan Akroyd voortbracht, heeft eigenlijk nooit meer het niveau van 'vroegah' kunnen evenaren. De show moest het de laatste tijd vooral hebben van makkelijke 'Donald Trump-grappen' en de kijkcijfers dalen en dalen.


Michael Che (Foto: Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Michael Che is nu één van de nieuwe sterren bij SNL en deze Afro-Amerikaanse komiek heeft de Verenigde Staten de laatste weken aardig over de zeik gekregen en SNL weer in de schijnwerpers gezet. Nog niet zo lang geleden vertelde Che in de show dat Kanye West aan het transformeren was naar een oudere blanke vrouw. Che onderbouwde zijn observatie met de legendarische woorden "Je denkt misschien dat ik gek ben, maar zo'n vijf jaar geleden was er een gozer genaamd Bruce Jenner..."

Ai, en daarmee kwalificeerde Che zich vooal als 'transfoob', volgens vele gekwetsten die direct hun Twitter-app openden om hun ongenoegen vanaf de bank te spuien.

Deze keer was het onderwerp een 67-jarige Aziatische vrouw die het nog aankon om een kind op de wereld te zetten. Che wist te vertellen dat de vrouw ongetwijfeld "het wrijvingsrecord gebroken had", verwijzend naar vermeende droogte in de schaamstreek bij oudere vrouwen in combinatie met een geboorte. Het aanwezige publiek wist duidelijk niet hoe te reageren.

Che voelde de controverse en verdedigde zich met verve door er voor de camera's direct een schepje bovenop te gooien. 

"Kijk, jullie beseffen dit niet, maar die grap kostte me ongeveer vier uur om te schrijven," zei hij. "Ik had veel betere punchlines, maar de jongens bij NBC zeiden dat ze allemaal te vies waren."

Che legde uit. "Eerst wilde ik zeggen: 'Nou, ik hoop dat die jongen zijn krijtachtige melk lekker vindt!' Maar ze zeiden: 'Dat kun je niet op tv zeggen.' Dit was mijn op één na favoriete punchline! Mijn favoriet was, 'Ze kan borstvoeding geven door gewoon boven de wieg naar haar kind te kijken.’ Dat is een goede, toch? Neen! NBC zei, ‘Te grof’, wat belachelijk is. Te grof zou zijn als ik zou zeggen: 'Artsen beschrijven de geboorte alsof een cent uit een bal kauwgom wordt getrokken."

"Dat zou te grof zijn", concludeerde hij. "Zelf zou ik die grap niet op tv vertellen."

De Twitterfeed van NBC werd ondertussen overladen met deugkritiek en gekwetsten riepen vooral op tot het ontslag van Che. Vanwege een grap. Want humor mag blijkbaar niet meer ongemakkelijk zijn of schuren. Humor moet vooral: deugen.

Ten Cate nieuwe trainer Al-Ittihad; Landzaat mee als assistent

Henk ten Cate (64) is de nieuwe trainer van Al-Ittihad. De Saoedische voetbalclub uit Djedda meldt de komst van de Nederlander op sociale media.

"Ik heb net een contract getekend bij Al-Ittihad. Ik ben er heel blij mee hier te zijn. Ik hoop voor jullie en voor mezelf dat het een heel succesvolle samenwerking zal zijn", spreekt Ten Cate in een begeleidend filmpje de fans van de gewezen topclub toe. Al-Ittihad staat na negen duels slechts op de dertiende plaats in de Saudi Pro League. Bij Al-Ittihad treft hij onder anderen oud-Feyenoorder Karim El Ahmadi.

Ten Cate is onder meer oud-trainer van Vitesse, NAC Breda, Ajax en Sparta. De Amsterdammer was de afgelopen jaren was hij al vaker werkzaam in het Midden-Oosten. Zo leidde hij Al-Jazira naar de titel in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarna volgde een dienstverband bij Al-Wahda, eveneens in Abu Dhabi.

Ten Cate neemt Denny Landzaat en Piet Hamberg mee als zijn assistenten. Landzaat moest na de komst van van Dick Advocaat vertrekken bij Feyenoord.

Ten Hag is duidelijk: "Ik blijf dit seizoen bij Ajax"

Erik ten Hag blijft bij Ajax, zo laat hij maandagavond weten op een persconferentie. De trainer van de Amsterdammers wordt in de Duitse media nadrukkelijk in verband gebracht met Bayern München, waar hij een van de topkandidaten zou zijn na het ontslag van Niko Kovac. In aanloop naar de wedstrijd tegen Chelsea in de groepsfase van de Champions League schept de Ajax-trainer duidelijkheid: "Ik blijf bij Ajax dit seizoen."

Kovac werd ontslagen nadat Bayern afgelopen weekend met 5-1 verloor van Eintracht Frankfurt. De afgelopen weken werd Ten Hag al genoemd in de Duitse media als mogelijke opvolger van Kovac, op wie de druk de laatste tijd steeds verder toe nam. Ten Hag ging in een interview met Kicker een flirt met zijn voormalige werkgever niet uit de weg. Ook maandagavond geeft hij aan Bayern 'een prachtige club' te vinden, maar desondanks zit hij niet op een tussentijds vertrekt te wachten.

Diverse journalisten vroegen Ten Hag naar zijn toekomstplannen. Op de vraag of hij net als bondscoach Ronald Koeman een clausule in zijn contract heeft staan waardoor hij kan vertrekken wanneer een Europese grootmacht op de stoep staat, reageerde Ten Hag ontwijkend: "Morgen: Chelsea - Ajax." De coach kon bevestigen dat hij het seizoen in Amsterdam afmaakt. "Voor de derde keer", aldus de trainer nadat hij opnieuw dezelfde vraag kreeg. "Ik maak het seizoen zeker af bij Ajax en richt me op Chelsea."

Ten Hag ging dus liever in op de wedstrijd van dinsdagavond tegen Chelsea. Na de 0-1 thuisnederlaag hoopt de coach op een beter resultaat op Stamford Bridge. "Een goed team, waar we het moeilijk tegen zullen gaan krijgen. We moeten nauwkeuriger zijn en betere keuzes maken om te kunnen winnen."

"Alle spelers zijn fit en zijn inzetbaar, dus we gaan zien wie we opstellen. Dat ga ik natuurlijk nog niet prijsgeven, maar er zijn opties."

PersVeilig beschermt journalisten

Journalisten hebben te maken met agressie en bedreiging. Politie, OM en vertegenwoordigers van de journalisten gaan hen beter beschermen en zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen. Voor politie en OM vallen journalisten juridisch inmiddels onder dezelfde afspraken als mensen met een publieke taak.

Fysieke bedreiging, huisvredebreuk, vernielen van camera’s en fotoapparatuur. Journalisten krijgen er steeds vaker mee te maken. Reden voor politie, OM, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren om maatregelen te nemen om journalisten beter te beschermen. Vandaag werd PersVeilig gelanceerd.

Veiligheidsplan
Het programma PersVeilig omvat een veiligheidsplan voor redacties met maatregelen die moeten worden getroffen na een bedreiging of agressie. Journalisten kunnen geweld en bedreigingen melden op een website. Hier vinden ze ook informatie en advies over strafbare feiten, meldingen van incidenten bij werkgevers en opdrachtgevers, aangifte doen bij de politie en een nazorgtraject. Werkgevers vinden er informatie over hoe ze hun journalisten moeten opvangen en begeleiden als ze slachtoffer zijn geworden van agressie.

Strafeis verdubbeld
Bij politie en OM krijgen strafbare feiten tegen journalisten tegenwoordig hoge prioriteit. De Stuurgroep PersVeilig heeft vorige zomer besloten journalisten een vergelijkbare status te geven als hulpverleners. Daardoor versnelt opsporing en vervolging van verdachten. Verdachten worden snel voor de rechter gebracht. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt verdubbeld.

'Belangrijke maatschappelijke functie'
Korpschef Erik Akerboom: ‘PersVeilig draagt wat mij betreft bij aan meer begrip tussen politiemensen en journalisten; dat er oog is voor het belang dat journalisten veilig hun werk kunnen doen. Zij vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en verdienen dezelfde juridische bescherming als mensen met een publieke taak.’

3 jaar cel geëist voor oprichter Stichting Droom Wens

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank Zwolle 3 jaar cel geëist tegen Koos G., de oprichter van Stichting Droom Wens. Het OM verwijt verdachte bijna vijf jaar geld van de stichting te hebben verduisterd en gestolen en de administratie over 2015-2016 te hebben vervalst.

“Stichting Droom Wens zou de dromen van kinderen die een ingrijpende of traumatische ervaring achter de rug hadden, door bijvoorbeeld ziekte, mishandeling, misbruik of het verlies van een ouder, verwezenlijken. Een nobel doel en één waar niemand in Nederland wat op tegen heeft. Hoe mooi is het dat deze kwetsbare groep een dag lang hun zorgen kan vergeten?” Met dat verhaal werd geld opgehaald voor Stichting Droom Wens. Achter de schermen was verdachte daarbij de drijvende kracht. Echter werd volgens de officier het grootste deel van het geld niet besteed aan de droomwens van de kinderen, maar aan de eigen wensen van verdachte. Hij speelde de nobele weldoener, maar verspeelde ondertussen vele tonnen van de stichting. Meer dan 7 ton, bedoeld voor kinderen, werd uitgegeven in het casino, aan een Business Seat bij Excelsior en aan diverse (andere) privéuitgaven. “Verdachte was vooral bezig met het vervullen van zijn eigen droomwensen”, aldus de officier.

Lees ook: 61-jarige oplichter van Droom Wens sponsorde Excelsior

Volgens verdachte berust de zaak op een misverstand en is er geen sprake van onrechtmatig handelen. Door het optreden van justitie is de nobele droomwens om kinderen te helpen uiteengespat. In plaats van in een droom, is hij in een nachtmerrie beland. Vraag in deze zaak is dan ook wat er overblijft van de dromen van verdachte en zijn stichting. “Zijn dromen ook in dit geval bedrog?”, aldus de officier.

Stel vragen en wees kritisch
Deze zaak laat zien waarom het van belang is dat er een adequate controle plaatsvindt op het handelen van de penningmeester bij stichtingen en verenigingen. In het project, waar deze zaak en diverse andere afgedane en nog lopende strafzaken onderdeel van uitmaken, is te vaak te zien dat de penningmeester als heer en meester kan beschikken over het geld en zichzelf verrijkt. Bij een tekortschietende controle komt de penningmeester er mee weg. Ondanks vertrouwen in de penningmeester, blijft adequate controle door de kascommissie, de rest van het bestuur of de leden nog altijd nodig. Vertrouwen is goed, controleren is beter. Vertrouw niet enkel op de eigen stukken en spreekwoordelijke blauwe ogen van de penningmeester, maar controleer ook daadwerkelijk de bankafschriften en onderliggende stukken. Stel vragen en wees kritisch, aldus de officier.

De zaak van Stichting Droom Wens is een voorbeeld van hoe erg het mis kan gaan als één persoon verantwoordelijk is voor de financiële handel en wandel. In deze zaak had verdachte namelijk de volledige controle. Verdachte had de stichting zo ingericht dat hij zonder enige verantwoording en controle kon beschikken over het geld. Het was verdachte die het geld jarenlang in eigen zak kon stoppen, in plaats van het aan de doelstellingen van de stichting te besteden.

Ernst van de feiten
Verdachte heeft met deze handelswijze niet alleen een grote groep donateurs benadeeld, maar vele malen erger nog, de groep kinderen waarvoor hij stelde de uitjes te organiseren. Hij heeft met een mooi verhaal geld opgehaald, misbruik makend van een kwetsbare doelgroep. Het geld heeft hij vervolgens niet uitgegeven aan het goede doel, maar met name in het casino en online over de balk gesmeten. Verdachte heeft onder de belofte dat hij de droomwensen van kinderen waarmaakte, vooral zijn eigen dromen waargemaakt. Dit gedrag rekent de officier verdachte heel erg zwaar aan. “Ik hoef hier niet uit te leggen hoe ontzettend kwalijk het is om over de rug van een kwetsbare doelgroep geld in te zamelen voor eigen gewin.”, aldus de officier.

Verdachte heeft met zijn handelen ook niet alleen het vertrouwen van zijn donateurs beschaamd, maar ook andere goede doelen benadeeld. Andere stichtingen die, in tegenstelling tot verdachte, wel daadwerkelijk goed doen, moeten vechten tegen het beeld dat verdachte heeft opgeroepen. Donateurs worden door gedrag als van verdachte voorzichtiger met doneren. Stichtingen moesten naar aanleiding van deze zaak opeens laten zien dat ze daadwerkelijk goed deden en uitleggen dat ze niets met verdachte van doen hadden. Zo moest met name Stichting Kinderdroomwens zich verdedigen, terwijl zij absoluut niets met deze zaak te maken hadden.

Strafmaat en eis
Voor de strafeis houdt de officier rekening met de houding van verdachte, die vindt dat hij geen verantwoording verschuldigd is en zijn vervolging onrechtvaardig vindt. Terwijl je volgens de officier als beheerder van een goed doel de wettelijke en bovenal de maatschappelijk plicht hebt om elke euro te verantwoorden. Het kan volgens hem namelijk niet zo zijn dat je met andermans geld doet wat je wilt en er geen verantwoording over wenst af te leggen. Het kan niet zo zijn dat je doet alsof je goede daden verricht, terwijl je slechts ‘wisselgeld’ uitgeeft aan het daadwerkelijke goede doel en de rest vergokt in het casino of om de grote man bij Excelsior uit te kunnen hangen. Uiteindelijk is het gedrag van verdachte volgens de officier pas gestopt na ingrijpen van justitie.

Een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk en met aftrek van het voorarrest en een proeftijd van 3 jaar vindt de officier hier op zijn plaats. Als bijzondere voorwaarde eist hij dat verdachte zich op geen enkele wijze, direct of indirect, bezig houdt met goede doelen en/of fondsenwerving. Tevens eist de officier openbaarmaking van het vonnis, door middel van publicatie van het niet geanonimiseerde vonnis op de site van Rechtspraak.nl en verbeurd verklaring van de onder verdachte en/of de stichting Droom Wens in beslag genomen gelden en voorwerpen. Tot slot kondigt de officier een ontnemingsprocedure aan.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Vrouw verzint verkrachting om vreemdgaan te verhullen

Vals beschuldigd worden van verkrachting. In de ogen van het Openbaar Ministerie overkwam dat vier mannen uit Asten. Het vermeende slachtoffer én haar partner stonden vandaag voor de politierechter in ’s-Hertogenbosch. Het OM beschuldigt haar van het doen van valse aangifte en hem van smaad. Hoe kon het zover komen?

De 47-jarige vrouw deed in september 2017 aangifte van verkrachting. Zij zou na een avondje stappen eerst gedrogeerd zijn, en in een woning in Asten misbruikt zijn. In die woning waren vier mannen aanwezig. Volgens de vrouw zou er iets gebeurd zijn dat niet klopt. Dat voelde de vrouw aan haar lichaam. Voor Team Zeden van de politie reden om uitgebreid onderzoek te doen naar het schokkende verhaal van de vrouw. Een verhaal dat niet alleen de politie bereikte, maar ook tal van mensen in het dorp.

Vraagtekens
Het onderzoeksteam heeft de zaak grondig aangepakt, hoewel er ook vraagtekens waren bij de aangifte. Er werd toxicologisch onderzoek door het NFI gedaan. Daarbij werden geen sporen gevonden waaruit bleek dat de vrouw daadwerkelijk gedrogeerd was. Met de vier mannen werd uitgebreid gesproken. Daaruit kwam een beeld naar voren van een gezellige stapavond, die in de woning in Asten een vervolg kreeg. Daar was zelfs een foto van. Uit niets bleek dat de vrouw was misbruikt. De Officier van Justitie was helder: “Wij denken dat mevrouw heeft willen verhullen dat ze vreemd is gegaan met één van de mannen. Het is iets dat we vaker tegenkomen in dit soort onderzoeken, maar meestal bij meisjes die een verhaal verzinnen als hun ouders boos zijn dat ze te laat thuis zijn gekomen. Toen die nacht haar partner plotseling voor de deur stond, kwam de vrouw met dit verhaal op de proppen. Een verhaal waarin ze volhardt, ook nadat ze door politie werd geconfronteerd met alle tegenstrijdigheden. In onze ogen is er sprake van een valse aangifte en dat nemen wij haar zeer kwalijk.”

Partner
Haar 49-jarige partner had kennelijk geen reden om aan het verhaal van zijn vrouw te twijfelen en dat liet hij meer dan eens merken aan bewoners van Asten. Dat deed hij onder andere door mails te sturen aan de carnavalsvereniging waar hij en één van de mannen lid van is. Het OM neemt de man kwalijk dat hij deze mail heeft verstuurd, terwijl hij al door de politie op de hoogte was gebracht van de twijfels over het verhaal van zijn vrouw: “Hij koos ervoor om het verhaal van zijn vrouw in het dorp te verspreiden en wist dat dit de vier mannen in kwestie zou schaden. De mannen zijn door het slijk gehaald. Zeker in een kleine gemeenschap als Asten is de impact van dit soort verhalen groot. Eén van de betrokken mannen heeft een winkel in het dorp. Het zal je maar overkomen”, zo vertelt de officier.

Valse aangiften
Er worden wel vaker valse aangiften gedaan bij de politie. Het doen van een valse aangifte is een misdrijf. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig werk en het is ook nog eens erg beschadigend als iemand vals beschuldigd wordt van iets dat hij of zij niet heeft gedaan. Daarnaast is er nog een maatschappelijke impact volgens de officier: “De capaciteit van politie is schaars. We moeten telkens wikken en wegen hoeveel inspanning we in welke zaak kunnen leveren. Door dit onderzoek hebben andere zedenzaken vertraging opgelopen. Bovendien zijn er voor het onderzoek flinke kosten gemaakt. En dat allemaal vanwege een verzonnen verhaal. In onze ogen kent deze zaak alleen maar verliezers.”

Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf van 80 uur en de rechtbank ging daarin mee.

Leclerc over Verstappen: "Ik vind het eerlijk gezegd een grote grap"

Ferrari-coureur Charles Leclerc is niet te spreken over de opmerkingen die Max Verstappen maakte over het vermeende vals spel van het Italiaanse team. Ook teambaas Mattia Binotto is niet gediend van de uitspraken van de Nederlander.

Ferrari werd ervan beticht via een handigheidje meer brandstof naar de motor te kunnen laten stromen. Afgelopen weekend stak de FIA een stokje voor het technische trucje wat de Italianen vermoedelijk gebruikten. Uiteraard zorgde de verhalen over mogelijk vals spel voor scheve gezichten in de paddock.

Zoals te viel verwachten nam Verstappen geen blad voor de mond over dit onderwerp. Voor de Nederlander is er geen twijfel over de schuldvraag voor Ferrari, zeker omdat na het verbod de rode bolides een slechte race reden. "Dat krijg je als je stopt met valsspelen", vertelde de Red Bull-coureur bij Ziggo Sport.

De scherpe uitspraken van de nummer drie van de Grand Prix van de Verenigde Staten vielen niet bepaald in goede aarde bij Leclerc en Binotto. "Ik vind het eerlijk gezegd een grote grap. Hij weet niet eens waar hij het over heeft, hij zit niet in het team. Wij weten precies wat we doen. Ik weet niet waarom hij zich er over uit laat. Hij weet er helemaal niets van", aldus Leclerc.

"Ik hoor en lees dit weekend allerlei berichten over een technische richtlijn en de impact daarvan op onze auto's. Na de race heb ik uitspraken gehoord die naar mijn mening heel teleurstellend zijn", zo vertelde de Ferrari-teambaas.

"Ik geloof dat we gisteren heel dicht bij de pole zaten, net als bij de vorige race in Mexico. Ik denk dat Seb de pole-position had kunnen pakken, maar misschien iets te voorzichtig was in één bocht. Charles daarentegen had door een probleem in de ochtend de derde vrije training moeten overslaan, waarna we de vervangende motor in zijn auto moesten terugschroeven. Ik ben er vrij zeker van dat we de potentie hadden om ook hier de pole-position te scoren, dus ik weet niet wat het probleem is", aldus Binotto zo lezen we op RTLnieuws.nl.

"Kijkende naar de race was de snelheid op het rechte stuk zeker niet ons probleem. Beide rijders hadden daarentegen aan het begin van de race wel duidelijk problemen met de grip van de auto. Na die eerste stint was de snelheid van Charles wel aardig", zo vulde de topman aan.

Binotto was duidelijk over wat hij van de uitspraken van Verstappen vindt. "Dit soort uitspraken zijn totaal verkeerd in deze sport. Het is niet goed voor de sport en ik denk dat iedereen iets voorzichtiger moet zijn met zijn uitspraken."

Leclerc over Verstappen: "Ik vind het eerlijk gezegd een grote grap" (Pro Shots / Action Images)
Leclerc over Verstappen: "Ik vind het eerlijk gezegd een grote grap" (Pro Shots / Action Images)

Ook Belgische klimaatmeisjes willen snel terug naar Europa

De 18-jarige Belgische klimaatmeisjes Adelaide Charlier en Anuna de Wever waren begin oktober aan boord gegaan van een zeilboot naar Brazilië om deel te nemen aan de klimaatconferentie COP25 in Chili. Helaas voor de tieners was de hele reis voor nop, want de COP25 werd vanwege onlusten in Chili verplaatst naar het Europese vasteland.


Anuna de Wever (Foto: Sylvain Lefevre voor Getty Images)

Nu moeten Charlier en De Wever als de bliksem vervoer terug zien te regelen, want de COP25 begint al op 2 december in de Spaanse hoofdstad Madrid. Beide meisjes zoeken nu een snelle boot, om al rond 12 november naar Madrid te vertrekken.

Vreemd genoeg wisten de leiders van activistengroep Youth for Climate Belgium onderweg naar Zuid-Amerika al dat de conferentie niet in Chili gehouden kon worden, maar ze besloten toch om hun reis naar Brazilië voort te zetten om daarna met een [klimaatneutrale? red.] bus de duizenden kilometers richting Chili te reizen.

Dertig andere klimaatmensen reisden met hun mee. Waarschijnlijk mogen zij met de langzame zeilboot Regina Maris terugvaren en of zij het geplande bezoek aan regenwoudindiaan Chief Raoni, om het Amazonegebied te bezoeken, zullen honoreren is ook niet bekend. Voorlopig nog onduidelijkheid alom, bij deze volgelingen van opperklimaatmeisje Greta Thunberg.


Ohnee! Dit is Anuna de Wever (l) en Adelaide Charlier (Foto: Jorge Luis Alvarez Pupo voor Getty Images)

Lampard heeft Kanté terug voor bezoek van Ajax: "Het ziet er goed uit"

N'Golo Kanté kampt het hele seizoen al met fysieke ongemakken. Hij moest in de afgelopen weken opnieuw een aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan, waaronder het Champions League-treffen met Ajax in de Johan Cruijff ArenA. De middenvelder zal dinsdagavond echter wel weer van de partij zijn als the Blues de Amsterdammers op Stamford Bridge ontvangen, zo bevestigt manager Frank Lampard maandagmiddag tijdens een persconferentie.

"Hij zit bij de selectie en dus is hij fit. Het ziet er goed uit, de blessures en kleine klachten die hij had zijn weggetrokken en we hebben hem kunnen testen. Daarvoor was het steeds een kwestie van starten en weer stoppen, maar hij zit nu bij de selectie en hij is beschikbaar", legt Lampard uit.

De oefenmeester is blij dat hij weer kan beschikken over de Fransman, die vorig jaar van de partij was toen les Bleus de wereldtitel wonnen in Rusland: "Natuurlijk is hij een enorm belangrijke speler voor ons. Hij is een van de beste middenvelders van de wereld en dat is hij al een paar seizoenen lang."

"Ik zal dus niet klagen over het 'mooie probleem' dat ik nu heb nu hij weer fit is", gaat Lampard, doelend op de aanwezigheid van verder onder meer Jorginho en Mateo Kovacic, die de afgelopen weken de honneurs waarnamen op het middenveld, verder. "Ik wil concurrentie. We spelen nu elke drie of vier dagen een wedstrijd, ik heb dus iedereen nodig."

Chelsea won twee weken geleden met 0-1 op bezoek bij Ajax en gaat momenteel met eenzelfde puntenaantal als de Amsterdammers aan kop in Groep H van de Champions League. Lampard verwacht een lastige wedstrijd dinsdagavond: "We moeten hun kwaliteiten en het gevaar dat Ajax vertegenwoordigt begrijpen. Ze hebben zo'n technisch elftal. We hebben goed gereageerd op de nederlaag in onze eerste thuiswedstrijd (tegen Valencia, red.). Als Chelsea verwachten we door te gaan, maar we moeten dezelfde houding laten zien als in de afgelopen twee wedstrijden." Het eerste fluitsignaal op Stamford Bridge zal dinsdagavond om 21.00 uur klinken.

Ajax bevestigt volle oorlogssterkte voor CL-duel met Chelsea

Ajax reist maandagmiddag met twintig spelers af naar Londen voor de uitwedstrijd tegen Chelsea in de Champions League. Dat melden de Amsterdammers via de officiële kanalen. Donny van de Beek, Edson Álvarez en Lisandro Martínez kwam vrijdag bij het duel met PEC Zwolle niet ongeschonden uit de strijd, maar zijn nu wel fit genoeg om mee te reizen.

Er mogen in de Champions League maar achttien spelers op het wedstrijdformulier staan, dus dinsdag vallen er nog twee Ajacieden buiten de definitieve selectie. Ajax arriveert rond 15:20 uur (Nederlandse tijd) in de Londen. Om 20:15 is er een persconferentie met Erik ten Hag en Dusan Tadic en om 21:00 uur volgt nog een korte training op Stamford Bridge.

Ajax staat momenteel op zes punten na drie wedstrijden en bezet de tweede plek in Groep H van de Champions League. Twee weken geleden nam Ajax het in de Johan Cruijff ArenA op tegen Chelsea. Destijds wonnen de Londenaren de onderlinge strijd door een treffer van Michy Batshuayi. Het tweede duel tussen de twee clubs begint dinsdagavond om 21.00 uur.

Selectie Ajax
Doel: Bruno Varela, Andre Onana, Kjell Scherpen
Verdediging: Perr Schuurs, Joël Veltman, Edson Álvarez, Noussair Mazraoui, Daley Blind, Lisandro Martínez, Sergiño Dest, Nico Tagliafico
Middenveld: Donny van de Beek, Siem de Jong, Razvan Marin, Zakaria Labyad
Aanval: David Neres, Klaas Jan Huntelaar, Dusan Tadic, Quincy Promes en Hakim Ziyech.

Achttien speelsters van Oranje voor WK handbal zijn bekend

Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft de definitieve selectie voor het WK handbal bekendgemaakt. In de selectie van achttien speelsters maken Annick Lipman, Larissa Nüsser en Bo van Wetering hun debuut op een eindtoernooi. Het WK wordt van 30 november tot en met 15 december gespeeld in Japan.

Het Nederlandse vrouwenteam is in Japan ingedeeld in groep A met Noorwegen, Slovenië, Servië, Angola en Cuba als tegenstanders. De eerste drie landen uit de vier groepen plaatsen zich voor de hoofdronde. Hierin spelen de teams uit de groepen A/B en C/D drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de groepsfase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De twee beste landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend in Kumamoto.

Programma groepsfase
30 november 10.00 uur Nederland-Slovenië
2 december 07.00 uur Angola-Nederland
3 december 07.00 uur Nederland-Cuba
5 december 10.00 uur Servië-Nederland
6 december 12.30 uur Nederland-Noorwegen

Selectie
Lois Abbingh - Rostov on Don (RUS)
Delaila Amega - TuS Metzingen (GER)
Debbie Bont - København Håndbold (DEN)
Rinka Duijndam - Borussia Dortmund (GER)
Kelly Dulfer - Borussia Dortmund (GER)
Merel Freriks - Borussia Dortmund (GER)
Laura van der Heijden - SG BBM Bietigheim (GER)
Dione Housheer - Nykøbing F. Håndboldklub (DEN)
Jessy Kramer - Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
Annick Lipman - Byåsen Håndball Elite (NOR)
Angela Malestein - SG BBM Bietigheim (GER)
Larissa Nüsser - København Håndbold (DEN)
Estavana Polman - Team Esbjerg (DEN)
Martine Smeets - Molde HK (NOR)
Inger Smits - Borussia Dortmund (GER)
Danick Snelder - FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
Tess Wester - Odense Handbold (DEN)
Bo van Wetering - TuS Metzingen (GER)

Halsema kritisch op plannen Grapperhaus: 'Geen gepast antwoord op problemen criminaliteit'

Burgemeester Femke Halsema vindt de plannen van minister Ferd Grapperhaus om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken niet voldoende.

Grapperhaus maakte vandaag bekend dat het kabinet 110 miljoen euro extra vrijmaakt voor de strijd tegen ondermijning. "Het gaat om oprollen, afpakken en voorkomen", schreef minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Niet structureel
Hiermee lijkt de minister tegemoet te komen aan de wensen van bezorgde burgemeester, die al vaker vroegen om maatregelen tegen ondermijning. Het verschil is alleen dat de burgemeesters - onder wie Halsema - pleiten voor een 'structureel ondermijningsfonds'. En daar is opnieuw geen sprake van.

Geen gepast antwoord
"Het is goed dat de minister nu een eerste stap zet, maar het is wel eenmalig", luidt de reactie van Halsema dan ook. "Dus het is geen gepast antwoord op de problemen die spelen."

Volgens de burgemeester is drugscriminaliteit "een hardnekkig probleem dat vraagt om maatregelen voor de lange termijn". Ze krijgt bijval van haar Rotterdamse ambtsgenoot Ahmed Aboutaleb.

MIT
Toch heeft Grapperhaus wel een aantal plannen geformuleerd die ook in de toekomst invloed moeten uitoefenen. Zo wil hij met het nieuwe budget onder meer een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) realiseren.

Het is de bedoeling dat het team schakelt op verschillende niveaus: lokaal, regionaal, landelijk, binnen het koninkrijk en internationaal.

Nieuwe capaciteit
Maar Halsema plaatst ook hierbij een kanttekening. "De oprichting van een drugseenheid mag niet ten koste gaan van agenten op straat en in wijken, daar moet dus nieuwe capaciteit voor komen", laat ze weten.

Ze benadrukt dan ook dat de investering wat haar betreft moet leiden tot "structureel meer capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie."

Drie ribben verwijderd bij wielrenner Bennett van Jumbo-Visma

Bij wielrenner George Bennett zijn recent drie ribben verwijderd. Reden voor de ingrijpende operatie bij de Nieuw-Zeelander is het zwevende ribsyndroom.

Het syndroom zorgt bij fysieke inspanning voor steken in de zij. “Ik heb die steken al heel lang en dit jaar heeft het mij echt gehinderd”, vertelt Bennett aan Cyclingnews. “Elke keer als ik doortrok kreeg ik die pijnlijke steken in mijn zij. De operatie was behoorlijk ingrijpend, maar er zijn drie ribben verwijderd. Elke rib was ongeveer acht centimeter lang en bestond uit kraakbeen.”

Eerdere operaties om de klachten te verhelpen hadden geen resultaat. “Maar nu zijn we optimistisch dat we nu de oplossing gevonden hebben. Ik was dat de vorige keren ook, maar toen werkte het niet. Nu denk ik dat ik weer kan fietsen over een week. We besloten dat ik nog niet halverwege ben en dat mijn beste jaren nog komen. Ik wil daar het beste van maken. Als dit werkt, dan opent het veel deuren.”

"Leef van Hazes zou een psalm kunnen zijn"

Twee dominees uit het Land van Maas en Waal deden een opmerkelijke uitspraak in De Gelderlander. "Een kerkdienst is niet een vorm die veel jongeren aanspreekt. Maar als we een Top 2000-dienst houden zijn er wel veel jonge mensen. Als ik dan Leef van André Hazes draai, denk ik: dat zou een psalm kunnen zijn. Als de Bijbel nu geschreven zou worden, zou Leef in Prediker of Psalmen kunnen komen."

Dus sla de Bijbel open en zing maar mee:

WADA stelt onderzoek in naar Hassan en overige atleten van geschorste trainer Salazar

De wereldantidopingorganisatie WADA gaat een onderzoek instellen naar alle atleten, inclusief de Nederlandse Sifan Hassan, die onderdeel hebben uitgemaakt van de trainingsgroep van Alberto Salazar. De Amerikaanse trainer werd recent voor vier jaar geschorst vanwege dopingpraktijken.

Salazar werd op 1 oktober door de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA voor vier jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. De 61-jarige Amerikaan gaf leiding aan het Nike Oregon Project.

Eén van de atleten die onderdeel uitmaakte van het project was Hassan. De Nederlandse won op het WK atletiek in Doha goud op de 1.500 en 10.000 meter. Vanwege de schorsing is het project inmiddels opgeheven.

'Real Madrid gaat Man City testen met bod van 81 miljoen plus Bale'

Raheem Sterling werd in het verleden al eens in verband gebracht met een overstap naar Real Madrid. De Spaanse grootmacht lijkt de aanvaller nog niet vergeten te zijn. Sky Sports brengt maandagmiddag namelijk het nieuws naar buiten dat de Koninklijke momenteel een bod voorbereid om de Engels international, met als doel om de 'vastberadenheid' van Manchester City te testen.

Volgens de doorgaans goed ingevoerde Engelse sportzender kunnen the Citizens binnen afzienbare tijd een aanbieding vanuit het Santiago Bernabéu verwachten. Real Madrid zou bereid zijn om 81 miljoen euro, plus de diensten van Gareth Bale, te bieden voor de 24-jarige Sterling.

Sky Sports voegt toe dat vertegenwoordigers van de Madrilenen later deze maand present zullen zijn tijdens de interlands van Engeland tegen Montenegro en Kosovo voordat er een definitief besluit wordt genomen over het soort bod dat zal worden uitgebracht.

De zaakwaarnemer van Sterling sprak afgelopen zomer al met José Ángel Sánchez, de vicevoorzitter van Real Madrid, over een eventuele overstap. Manchester City wenste destijds niet mee te werken aan een vertrek van zijn aanvaller, die nog vastligt tot medio 2023. Of het plan van Real Madrid om Bale als wisselgeld in een eventuele deal te betrekken nu wel kans van slagen heeft valt overigens nog maar te bezien.

Manager Josep Guardiola zit naar verluidt niet bepaald te wachten op de komst van de dertigjarige Welshman, waardoor een akkoord nog ver weg lijkt. Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez vreest daarom dat de eventuele komst van Sterling zijn club een transfersom zal moeten kosten die in de buurt komt van de 222 miljoen euro die Paris Saint-Germain twee jaar geleden betaalde voor Neymar.

Italiaan Caprara nieuwe bondscoach volleybalsters

Volgens NOS Sport wordt Giovanni Caprara maandag gepresenteerd als nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. De Italiaan is de opvolger van de begin oktober ontslagen Jamie Morrison.

Caprara is clubcoach bij Il Bisonte Firenze, die rol zal hij blijven vervullen naast het bondscoachschap. Bij de Italiaanse club spelen de internationals Laura Dijkema en Nika Daalderop. Tijdens het recente EK was hij bondscoach van Azerbeidzjan.

De 56-jarige Italiaan is de opvolger van Jamie Morrison. De Amerikaan werd op 5 oktober ontslagen vanwege tegenvallende resultaten en gebrek aan vertrouwen. Het Nederlandse team werd op het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) uitgeschakeld door Italië en op het EK kwam de ploeg niet verder dan de kwartfinales.

Het eerste doel van Caprara is om zich met Oranje te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hiervoor moet Oranje in januari het OKT in Apeldoorn winnen. Op dit toernooi strijdt Oranje samen met Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Duitsland, Kroatië, Polen en Turkije voor het laatste ticket.

Nederlandse topatlete 8,5 jaar de cel in voor drugssmokkel

Op 18 juni ging het even fout voor een Nederlandse topatlete. Voormalig nationaal kampioene op de 100 en 400 meter, deelneemster aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 en vaste loopster in de 4x400-meterploeg, maar om haar privacy te beschermen noemen we haar maar Madiea G.

Even voorbij de Duitse grens werd ze gesnapt met drugs in haar auto. Niet een jointje en een pilletje, nee, een dikke vijftig kilogram aan xtc en het verderfelijke crystal meth, bij elkaar goed voor ruim twee miljoen euro. Ook had G. twaalfduizend euro cash bij zich, maar wellicht was dat om de tolwegen te betalen.

Norman Werner is G.'s advocaat en hij heeft laten weten dat het allemaal op een misverstand berust. G. zou slechts een vuile valsspeelster zijn, want ze dacht dat ze doping bij zich had, voor zichzelf en anderen. "Anders had ze het nooit gedaan!", beweert Werner, die ook nog zegt dat G. zich onder druk gezet voelde door de opdrachtgever(s).

Volgens Werner had G. het gevoel dat haar atletiekloopbaan niet best ging en wilde ze het WK in Doha in september met de hulp van doping lopen. Dat ging niet door, want ze zit nog altijd in de cel. Het soort doping noemt G. overigens niet, ze is bang dat haar ex en twee kinderen dan in gevaar komen - een aanwijzing dat er misschien toch wel stiekem een klein beetje echte drugs in het spel was.

Update 14.18 uur
Soms zit het mee, soms zit het tegen. De rechter in Kleve heeft zich uitgesproken en heeft G. een celstraf van 8,5 jaar opgelegd, zelfs nog één jaar langer dan de Officier van Justitie geëist had. Vermoedelijk gaat de - zo kunnen we ongetwijfeld wel stellen - ex-atlete in hoger beroep.

Volgens verslaggever Marcel Vink zag G. er tijdens de zitting grotendeels ontspannen uit, tot de straf uitgesproken werd. Dat leek als een forse klap binnen te komen.

Bondscoach maakt selectie voor EK veldrijden bekend

Bondscoach Gerben de Knegt heeft maandag de selectie voor het Europees kampioenschap veldrijden bekendgemaakt. Het EK vindt zondag 10 november plaats in het Italiaanse Silvelle.

“We reizen af met een brede jonge selectie met voor het eerst ook de junior-vrouwen, waarin we met Shirin van Anrooij en Puck Pieterse kandidaten hebben voor de titel”, vertelt De Knegt. “In alle categorieën hebben we kandidaten voor het podium en de titel.”

Selectie Elite-mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corné van Kessel
4. Joris Nieuwenhuis
5. David van der Poel

Selectie Elite-vrouwen
1. Annemarie Worst
2. Maud Kapthijns
3. Yara Kastelijn
4. Geerte Hoeke
5. Sophie de Boer

Selectie Belofte-mannen
1. Ryan Kamp
2. Tim van Dijke
3. Kyle Achterberg
4. Pim Ronhaar
5. Luke Verburg

Selectie Belofte-vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Inge van der Heijden
3. Manon Bakker
4. Aniek van Alphen

Selectie Junior-mannen
1. Hugo Kars
2. Tibor del Grosso
3. Danny van Lierop
4. Joost Brinkman
5. Bailey Groenendaal
6. Salvador Alvarado
7. Levi van Hoften

Selectie Junior-vrouwen
1. Shirin van Anrooij
2. Puck Pieterse
3. Isa Nomden
4. Sofie van Rooijen
5. Senne Knaven
6. Ilse Pluimers

Programma
09:00-09:40 Junioren-vrouwen
09:50-10:35 Junioren-mannen
11:00-11.55 Belofte-vrouwen
12:20-13:20 Belofte-mannen
13:50-14.50 Elite-vrouwen
15:20-16:20 Elite-mannen

'Ten Hag is de belangrijkste kandidaat voor opvolging Kovac; via tussenpersonen al contact'

Erik ten Hag staat hoog op het lijstje van Bayern München, zo weet Sky Deutschland te melden. De Duitse grootmacht maakte zondagavond bekend dat de samenwerking met trainer Niko Kovac per direct is stopgezet. Diverse namen worden gelinkt aan de vacature bij Bayern. Naast Ten Hag worden ook Massimiliano Allegri en José Mourinho in verband gebracht met de topclub.

Volgens Sky Deutschland staat Ten Hag al een lange tijd op de radar van Bayern en is de coach de belangrijkste kandidaat om aan de slag te gaan in Beieren. De huidige trainer van Ajax is geen onbekende voor der Rekordmeister, aangezien hij tussen 2013 en 2015 de leiding had van het tweede elftal van Bayern.

Via tussenpersonen zou er nu ook contact zijn tussen Ten Hag en Bayern. Sky Deutschland stipt echter wel aan dat Ten Hag gedurende het huidige seizoen niet van club gaat veranderen. Bayern zou Ten Hag mogelijk komende zomer willen overnemen van de Amsterdammers.

Ajax zou niet dwars willen liggen bij een mogelijke overstap van de trainer. Ten Hag zou volgens de tv-zender klaar zijn voor 'de volgende stap' in zijn loopbaan. De 49-jarige Ten Hag, die nog tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA, is zeker niet de enige optie voor Bayern.

Volgens diverse Italiaanse media en ook BILD is Allegri een van de favorieten om het roer over te nemen bij de huidige nummer vier van de Bundesliga. Assistent-trainer Hans Flick neemt voorlopig de honneurs waar bij Bayern.

Oranje Onder-17 dankt Argentinië en kent opponent in achtste finale

Het Nederlands elftal Onder-17 is door het oog van de naald gekropen op het WK in Brazilië. Het team van Peter van der Veen won zaterdagnacht met 4-0 van de Verenigde Staten en pakte daarmee in de laatste groepswedstrijd eindelijk de eerste punten. Men was voor een plek in de achtste finale echter afhankelijk van de resultaten op andere velden en zondagavond heeft Argentinië de helpende hand uitgestoken door met 3-1 van Tadzjikistan te winnen.

Om zich te plaatsen voor de achtste finales moest Nederland zondag bij de vier beste nummers drie eindigen na alle wedstrijden in de groepsfase. Mexico en Tadzjikistan konden Oranje nog achterhalen als beste nummers drie, maar dat is na de 3-1 overwinning van Argentinië niet meer het geval voor Centraal-Aziatische land. Zodoende bekert Oranje toch nog verder.

Argentinië opende de score zeven minuten voor de rust via Franco Orozco; de linksbuiten verdubbelde de marge twaalf minuten voor het eind van de reguliere speeltijd. Kort na zijn tweede doelpunt vond Tadzjikistan de aansluiting in het Estádio Kléber Andrade in Cariacica, nadat Rustam Soirov een strafschop benutte.

Het leek nog even spannend te kunnen worden, maar Matías Godoy maakte aan de laatste twijfels een einde. In de achtste finale neemt Oranje het op tegen Nigeria, de winnaar van Groep B.

Verstappen over Ferrari: "Dat krijg je als je stopt met valsspelen!"

Na afloop van de Grand Prix van de Verenigde Staten was Max Verstappen duidelijk over het verband tussen het teleurstellende resultaat van Ferrari en het vermeende vals spel van de Italiaanse renstal. Voor de Nederlander was het trucje dat de Italianen toepasten niet in de haak.

Toen Verstappen naar het matige resultaat van Ferrari werd gevraagd door Ziggo Sport-verslaggever Jack Plooij hield hij duidelijk geen blad voor de mond. "Dat krijg je als je stopt met valsspelen. Er is nu goed naar gekeken, maar we moeten het wel in de gaten blijven houden", aldus de Nederlander zo lezen we op GPBlog.

Tegenover Sky Sports liet de Nederlander weten dat hij het niet vreemd vond dat de Italianen zich niet in de strijd om de kop konden mengen. "Oh nee, dat is niet. Waarom? Dat kan je zelf wel invullen". Het verhaal van Sebastian Vettel dat hij gebrek aan grip zou hebben gehad geloofde de Red Bull-coureur niet. "Ja ja, dat zou ik ook zeggen."

Verstappen over Ferrari: "Dat krijg je als je stopt met valsspelen!" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over Ferrari: "Dat krijg je als je stopt met valsspelen!" (Pro Shots / Action Images)

Vrouw (20) krijgt 20 jaar wegens verkrachten ex onder dwang kapmes

Samantha Mears uit Great Falls, Montana. Twintig jaren jong en een klein beetje kierewiet. De jongedame mag haar volgende twintig verjaardagen dan ook onder het gezag van de autoriteiten vieren en wel in een gesloten psychiatrische inrichting.

In juni vorig jaar was Mears schijnbaar nog niet helemaal over haar ex heen, dus besloot ze maar over haar ex heen te gaan. De jongeman was even gaan tanken en Mears gebruikte die tijd om in te breken en zich achter een slaapkamerdeur te verstoppen.

Toen haar voormalige geliefde thuis kwam, benaderde ze hem van achteren en hield ze een kapmes tegen zijn keel. Ze dwong haar ex op bed te liggen en zich uit te kleden, waarna ze bovenop hem kwam zitten. Volgens Mears ging dat prima: de jongeman raakte opgewonden toen hij haar zonder kleding zag.

De man zelf verklaarde dat Mears in zijn arm beet en hem bleef berijden ondanks zijn pogingen om te stoppen. Nadat hij tot een weinig prettig hoogtepunt kwam ging ze ondanks zijn pogingen haar van hem af te duwen door, 'tot hij niet meer in erecte toestand was'.

Na het gebeuren ging de man er vandoor en belde hij de politie. Overigens had Mears twee maanden eerder al eens een poging gedaan hem te wurgen, wat haar een contact- en wapenverbod opleverde. Ook moet ze medicatie slikken, maar dat doet ze maar zelden. De rechter oordeelde dat ze daardoor een gevaar voor anderen is en besloot haar dan ook twintig jaar psychiatrische hulp te laten verlenen.

De opdracht voor vandaag is als volgt. Maak het volgende zinnetje af: "Never..."

Zo schuif je 3 miljoen kilo beton op z'n plek

Afgelopen weekend werd tussen de hoge kantoren van de Zuidas een bijzonder klusje geklaard. Om het dak van de nieuwe voetgangerstunnel van het station op z'n plaats te krijgen werden de A10 en de spoorlijn verwijderd en afgegraven. Daarna werd het betonnen gevaarte van 3 miljoen kilo op de goede plek geschoven. Toen dat klusje afgerond was werd de spoorlijn hersteld en zondagochtend reed de eerste trein alweer. Ondertussen begon ook de opbouw van de A10 en maandagochtend lag er gewoon weer een complete snelweg.

Van deze bijzondere werkzaamheden is een mooie timelapse gemaakt:

Vijf gametips voor de maand november

De lijst van releases voor november 2019 is behoorlijk omvangrijk, met een aantal langverwachte titels voor verschillende platforms. Zo kunnen pc-gamers bijvoorbeeld eindelijk met Red Dead Redemption 2 aan de slag en komt Kojima's Death Stranding voor PlayStation 4 in de schappen te liggen. Ook verschijnt deze maand Stadia, de gamestreamingdienst van Google. Klik op een afbeelding om naar de pagina van de desbetreffende game te gaan.

Bisschop: 'Van moslims kunnen we wat leren, meer bidden'

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch vindt dat katholieken op het gebied van geloofsbelijdenis een voorbeeld kunnen nemen aan moslims. Vijf keer per dag bidden zoals moslims doen zou erg goed zijn vindt De Korte. "Dat kan heel heilzaam zijn", vertelde hij aan De Gelderlander.

"Moslims bidden vijf keer per dag, geven aalmoezen aan mensen die arm zijn, gaan op bedevaart en vasten. Dat zijn allemaal elementen die ook in het christelijk geloof zijn terug te vinden. Klassiek hadden katholieken een ochtendgebed, een gebed voor het slapengaan en drie gebeden bij de maaltijden. Dat zijn er ook vijf", zo legt de bisschop uit.

"Er zit in onze cultuur iets van hectiek, van drukte. Dan kunnen juist die momenten van bezinning heel heilzaam zijn. Moslims houden ons die spiegel voor", vindt De Korte in het interview met de regionale krant.

De Bossche bisschop ziet de islam niet als 'concurrent'. "Het is niet zo dat de islam onder de autochtone bevolking aan het groeien is. Zij bouwen gewoon gebedshuizen voor mensen uit moslimlanden die hiernaartoe gekomen zijn."

De Korte denkt zelfs dat het christelijke geloof aan de vooravond van een come back staat. "De mens is onuitroeibaar religieus. En wat ik zie is dat steeds meer mensen de vraag stellen: wat is de zin van mijn bestaan, is dood echt dood?"

Freestyleskiërs Hall en Gremaud winnen big air Modena

In het Italiaanse Modena SKIPASS hebben de freestyleskiërs hun eerste van vier big air-wedstrijden in het World Cup-seizoen afgewerkt. Op de Italiaanse kunstsneeuw ging de winst bij de mannen naar Alexander Hall.

De Amerikaan opende met een fraaie left double 1620 Cuban en wist zijn score in de tweede van drie sprongen bijna te evenaren. Het leverde hem 184,00 punten en de winst op, voor de 181,75 van de jonge Noor Birk Ruud en de 176,75 van Andri Ragettli uit Zwitserland.

Alexander Hall (Bron: YouTube)

De winst bij de vrouwen ging naar de nog altijd maar 19-jarige, maar toch al behoorlijk ervaren Zwitserse Mathilde Gremaud, die haar twee beste sprongen beloond zag worden met 178,00 punten. Haar landgenote Giulia Tanno eindigde met 159,50 als tweede, voor de 151,50 van de Canadese Dara Howell.

Mathilde Gremaud (Bron: YouTube)

Gestolen auto crasht tegen bedrijfspand

Zondagavond rond 19:30 uur reed een personenauto een bedrijfspand binnen aan de Tappersweg in Haarlem. Het gebouw raakte hierbij flink beschadigd.

Een getuige hoorde een klap en zag dat de auto een lantaarnpaal en ander gebouw raakte, waarna hij tot stilstand kwam tegen de gevel van het bedrijfspand. De inzittenden van de auto vluchtten daarna weg.

De politie heeft in de omgeving een 19-jarige verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek de auto eerder op de dag in Haarlem te zijn gestolen. De verdachte zit nog vast voor verhoor.

WK Kin-Ball beslist, Canada wéér kampioen

Een zinderende week is voorbij, het land, nee, de hele wereld stond een week lang op z'n kop. Het wereldkampioenschap Kin-Ball in het Franse Les Ponts-de-Cé is in het weekeinde afgesloten met een spetterende finale tussen Canada, Frankrijk en Japan, want ja, in het Kin-Ball spelen we natuurlijk met drie teams tegelijk.

Nou kunnen we allemaal wel doen alsof we Kin-Ball niet kennen, het is toch een van de grootste sporten op aarde en een ieder zal wel bekend zijn met de regels. Toch nog even de voor de hand liggende punten: de bal is uiteraard een ruime meter groot, natuurlijk moet elk teamlid de bal op welke manier dan ook aanraken als er aangevallen wordt - wat men natuurlijk doet door 'Omnikin' te roepen, gevolgd door de kleur van het verdedigende team - en logischerwijze moet het verdedigende team de bal wel van de grond houden.

Het spreekt allemaal voor zich, Kin-Ball dus, ook wel 'de belangrijkste bijzaak van het leven' genoemd. Zoals een wijs coach ooit zei: "Kin-Ball is oorlog" en daar zijn we het helemaal mee eens. Er werd dan ook hard gevochten tussen de drie finalisten, waarbij Canada als winnaar uit de bus kwam, voor de negende keer in tien edities. Frankrijk werd voor de tweede keer tweede, Japan - wereldkampioen in 2015 en zeven keer tweede - eindigde nu als derde.

Pakketbezorger levert vaker postorderdildo dan bloemenvaas af

Nederlanders zoeken online ongeveer net zo vaak naar erotische artikelen, als naar gangbare producten zoals een nieuwe prullenbak of bloemenvaas. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, waarbij het online winkelcentrum tevens opmerkte dat er per regio sterke voorkeuren bestaan voor specifieke erotische artikelen.

Als Nederlanders online op zoek gaan naar erotische artikelen, doen zij dit vooral ‘s nachts, zo bleek al eerder uit een onderzoek van beslist.nl. Vooral maandagen en dinsdagen worden aangegrepen om online seksspeeltjes te shoppen. Opvallend hierbij is dat mannen (71%) vaker naar erotische artikelen zoeken dan vrouwen (29%). Ook op regionaal niveau bestaan grote verschillen.

Uit de data van beslist.nl is te zien dat er in Drenthe het vaakst wordt gezocht naar seksspeeltjes. Ook in Flevoland gaat men relatief vaak op zoek naar speelgoed voor in de slaapkamer. Friezen en Utrechters hebben daarentegen het minste interesse in erotische speeltjes.

Tussen provincies bestaan duidelijke voorkeuren in soorten erotische artikelen en speeltjes. Zo is de interesse voor BDSM-artikelen het grootst in Limburg, en zoeken Friezen het vaakst naar ‘fleshlights’ en het minst vaak naar erectiemiddelen. Zuid-Hollanders hebben de meeste interesse in XL-dildo’s, terwijl Brabanders het minst vaak schoonmaakmiddelen voor hun seksspeeltjes aanschaffen. 

Het online zoekgedrag naar erotische artikelen wordt klaarblijkelijk beïnvloed door populaire boeken, films en series die een erotische lading bevatten. Na de lancering van de boeken en films van ‘Fifty Shades’, verdrievoudigde de interesse in BDSM- en bondage-artikelen namelijk.

De vraag is natuurlijk: wat is jouw favoriete seksspeeltje? 

'Trump gechanteerd door Turken na belofte over Kashoggi'

Volgens het Amerikaanse nieuwsmedium Spectator is Trump in een hoek gedreven door de Turken. Dat zou de schuld zijn van zijn schoonzoon en topadviseur Jared Kushner.

Kushner zou de kroonpins van Saudi-Arabië, Mohammed Bin Salman, het groene licht hebben gegeven om Kahsoggi te arresteren. Dat leidde uiteindelijk tot de dood van de journalist. De Turken zouden het telefoontje van Kushner met Bin Salman echter hebben afgetapt en hebben gebruikt om Trump zo ver te krijgen om zijn troepen terug te trekken uit noord-Syrië. 

Volgens Spectator is de commissie van het Huis die onderzoek doet naar een mogelijke impeachment van Trump, de inlichtingencomissie onder leiding van Adam Schiff, inmiddels ook op de hoogte van deze gang van zake. Dus het laatste woord hierover zal nog lang niet gezegd zijn.

Keniaanse dubbelslag op marathon New York

De marathon van New York heeft zowel bij de mannen als de vrouwen een Keniaanse zege opgeleverd. Dat was al een paar jaar geleden: in 2015 sloeg Kenia voor het laatst een dubbelslag in wat wellicht 's werelds grootste marathon is.

Na 35 kilometer liepen nog vijf mannen voorop: Geoffrey Kamworor en Albert Korir uit Kenia met de Ethiopiërs Girma Bekele, Tamirat Tola en Shura Kitata. Laatstgenoemde viel kort daarop weg uit de groep, Tola was de volgende die af moest haken en met een paar kilometer te gaan trok Kamworor het gas open.

Korir en Bekele konden hem ook niet meer bijhouden en in 2:08.13 uur ging de winst naar het halvemarathonfenomeen - Kamworor is drievoudig wereldkampioen en houder van het wereldrecord. Hij won New York in 2017 ook al eens en werd vorig jaar derde. Korir eindigde in 2:08.36 als tweede, twee tellen voor Bekele.

Bij de vrouwen brak het veld al eerder open, nadat de Keniaanse Nancy Kiprop en thuisfavoriete Desiree Linden kort na de halve marathon het tempo moesten laten gaan. Ruti Aga uit Ethiopië zette door, met de Keniaanse Joyciline Jepkosgei en fenomeen Mary Keitany, viervoudig winnares en New York en drievoudig winnares in Londen.

Aga ging er na een kilometer of dertig langzaam af en verrassend genoeg moest ook Keitany, de snelste vrouw ooit in een niet door mannen gehaasde marathon, na ruim 35 kilometer afhaken. Jepkosgei trok door en in 2:22.38 boekte ze haar eerste grote marathonzege, bijna een minuut voor Keitany en meer dan drie minuten voor Aga.

Michel Butter kon bij de mannen lange tijd aardig mee, maar zakte uiteindelijk weg naar de 37e plek in een teleurstellende 2:25.06 uur.

Shorttrackster Schulting pakt goud bij World Cup, Van Ruijven 3e

Op de slotdag van de eerste World Cup van het shorttrackseizoen heeft Suzanne Schulting na zilver op de 1500 meter goud gepakt op de 1000 meter. In Salt Lake City viel het doek op die afstand in de herkansingen voor Rianne de Vries en Marijn Wiersma.

Schulting passeerde halverwege de finale de Zuid-Koreaanse Seo Whi-min, die daarna onderuit ging en Sofia Prosvirnova meenam. Dat maakte de weg vrij voor de Chinese Han Yutong, die Schulting nét niet wist te passeren, terwijl haar landgenote Zhang Chutong derde werd.

Op de 500 meter reed Lara van Ruijven naar de derde plek. De wereldkampioene zag in de finale hoe de Italiaanse Martina Valcepina, een dag eerder nog de winnares, vanaf plek twee onderuit ging, maar werd nog wel gepasseerd door Qu Chunyu uit China.

De winst ging naar Kim Boutin, die eerder al grote indruk maakte: de Canadese reed in de kwartfinales naar 41,936 seconden en verbrak daarmee het drie jaar oude wereldrecord van Elise Christie (42,335). Van Ruijven was in de halve finales met 42,453 goed voor een Nederlands record. Yara van Kerkhof werd derde in de B-finale, Xandra Velzeboer sneuvelde in de kwartfinales.

Op de aflossing streden Van Ruijven, De Vries, Schulting en Van Kerkhof om de voorste plekken, maar in de slotrondes konden ze het niet meer bolwerken. Uitgerekend Schulting haakte definitief af in de strijd om de winst en achter China, Zuid-Korea en Canada werden de dames vierde.

De finale van de 1000 meter (Bron: YouTube)

Mannen
Voor de mannen zat een podiumplek er nergens in. Op de 500 meter was het al snel klaar: Dylan Hoogerwerf sneuvelde in de kwartfinales, Itzhak de Laat en Bram Steenaart kwamen op de kortste afstand niet door de herkansingen. De winst ging naar de Chinees Wu Dajing, voor Liu Shaolin Sandor uit Hongarije en de verrassende Kazach Abzal Azhgaliyev.

Op de 1000 meter eindigde het voor Dennis Visser en Jasper Brunsmann in de herkansingen, Daan Breeuwsma moest genoegen nemen met de B-finale en werd daarin tweede. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon won een fraaie finale, waarin hij de Rus Victor An en landgenoot Park Ji-won het nakijken gaf.

Breeuwsma, Visser, Hoogerwerf en De Laat reden tot slot de aflossingsfinale, maar net als de vrouwen konden ze zich nét niet echt in het geweld mengen. Rusland pakte de winst, Zuid-Korea en Canada completeerden vóór Nederland het podium.

Politie onderzoekt zware mishandeling in Roosendaal

In Roosendaal is een man in de nacht van zondag op maandag vanuit het niets op zijn hoofd geslagen. Hij moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Om 02.20 uur werden verschillende politie-eenheden en een ambulance naar de Gerard Doustraat gestuurd. In die straat zou iemand gewond zijn geraakt omdat hij was geslagen. De politieagenten troffen in een woning in die straat een bloedende man aan. Ambulancepersoneel ontfermde zich over de man en bracht hem naar een ziekenhuis.

Het slachtoffer kon nog een korte verklaring geven over wat er gebeurd was. Hij kwam thuis van zijn werk en stapte uit zijn auto voor zijn woning. Toen hij zijn voordeur wilde openen stonden er twee mannen naast hem en werd hij hard op zijn hoofd geslagen met iets. Hij viel op de grond en begon te gillen. Het tweetal, geheel in het donker gekleed en met hun gezichten bedekt renden daarop weg.

De politie is op zoek naar getuigen en vraagt hen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. Ook een melding doen via het tipfomulier op de website is mogelijk. 

Politie, KMar en OM oefenen 'Manhunt' in november

De politie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie houden in de maand november een reeks oefeningen om zich voor te bereiden op een (dreiging van) een aanslag. Alle eenheden van de politie hebben het afgelopen halfjaar getraind op de zogeheten Manhunt-procedure. Vandaag is de eerste oefendag.

Een Manhunt is een georganiseerde klopjacht op één of meerdere personen die op basis van informatie en/of politieonderzoek mogelijk een bedreiging vormt of vormen voor de nationale veiligheid. Doel van een Manhunt is om deze dreiging weg te nemen. Bijvoorbeeld door personen die een bedreiging vormen te identificeren, op te sporen en de dreiging weg te nemen. De oefenreeks draagt de Latijnse naam Sigil. Dit is afgeleid van het Latijnse woord Sigillum (zegel) en verwijst naar de bekrachtiging van deze werkwijze.

Realistisch
De oefeningen worden op verschillende data in november en verschillende plaatsen gehouden. Waar en wanneer dat precies gebeurt, is ook voor de deelnemers onbekend. Dit om hen zo realistisch mogelijk te laten oefenen. Aan Sigil doen medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee en politie mee vanuit verschillende disciplines, waaronder recherche, forensische opsporing, de Dienst Speciale Interventies en de observatieteams. Oefenlocaties worden aangekleed en acteurs worden ingezet om de oefeningen zo realistisch mogelijk te laten verlopen. Deze locaties zijn binnen niet toegankelijk voor publiek en pers. Speciale safety officers zorgen ervoor dat de oefeningen veilig verlopen.

Voorbereid
‘We investeren sterk in de voorbereiding op onze gezamenlijke inzet bij een (dreiging) van een aanslag,‘ zegt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid en portefeuillehouder Contra-terrorisme, extremisme en radicalisering (CTER). ‘Want juist van politiemensen wordt verwacht dat zij op zo’n moment optreden en een stap naar voren zetten. Samen met onze partners blijven we aandacht besteden aan scholing, training en de fysieke en mentale weerbaarheid van onze medewerkers.’

Meer informatie
Wilt u meer weten over Sigil? Volg dan deze maand de social media-accounts van Politie Nederland. Mensen die vragen hebben over de oefening kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Postzegel in 2020 4 cent duurder, pakketpost 30 cent

De postzegel voor brieven in Nederland kost vanaf januari 2020 € 0,91. Nu is dat € 0,87. Met deze stijging van 4,6% blijven de tarieven ruim onder het tariefplafond dat eerder door de ACM met 14,6% is verhoogd. PostNL zet hiermee het gematigde tariefbeleid van de afgelopen jaren voort.

Posttarieven per 2020
Met ingang van 1 januari 2020 verhoogt PostNL de tarieven voor het versturen van brieven in Nederland en van Nederland naar het buitenland. Het basistarief voor brieven in Nederland wijzigt van € 0,87 naar € 0,91. Het tarief van de postzegelcode verandert mee naar € 0,91. Bij frankeren met de frankeermachine verandert het tarief van € 0,81 naar € 0,85. Het basistarief voor brieven naar het buitenland wordt € 1,50, dat was € 1,45. Heel grote enveloppen (groter dan C4) en alle brieven die zwaarder zijn dan 350 gram brengen extra verwerkingskosten met zich mee. Daarom wordt hiervoor één afzonderlijk tarief geïntroduceerd. Dit zogenoemde XL-tarief bedraagt € 4,40.

Resi Becker, directeur Mail Nederland: “De samenvoeging van de postnetwerken van Sandd en PostNL leidt tot 1 sterk Nederlands postnetwerk. Zo houden we de postbezorging voor iedereen in Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar. Tegelijkertijd blijven de postvolumes dalen, ook in de toekomst. Daarom blijven we besparen op de kosten, maar is ook een verhoging van onze tarieven noodzakelijk. Die verhoging is wederom gematigd, in lijn met de afgelopen jaren. Zo blijven we de juiste partner voor onze klanten, een sociale werkgever en een financieel gezond bedrijf.”

Decemberzegel 2019
De decemberzegel is ook dit jaar 5 cent voordeliger dan de reguliere postzegel van 2019: € 0,82 cent voor kerstpost tot en met 50 gram. De decemberzegels zijn vanaf 4 november 2019 te verkrijgen bij de postkantoren, pakketpunten en postzegelverkooppunten of via postnl.nl.

Pakkettentarieven per 2020
Voor het eerst in 5½ jaar gaat ook het tarief voor de verzending van een pakket omhoog: van € 6,95 naar € 7,25 (4,3%). Door de inflatie zijn de kosten de afgelopen jaren gestegen, terwijl het tarief niet veranderd is. Daarnaast blijft PostNL investeren om de kwaliteit van de pakketbezorging te kunnen waarborgen, onder andere in sorteercentra, retailpunten en personeel. De online frankering van een pakket blijft goedkoper en gaat per 2020 van € 6,50 naar € 6,75.

110 miljoen extra voor breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit

Het kabinet investeert 110 miljoen euro in een breed offensief tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Met dit geld kan dit najaar voortvarend worden begonnen met de extra maatregelen die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd in de verdere strijd tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Het gaat om zowel repressieve als preventieve maatregelen met een focus op: oprollen, afpakken en voorkomen.

Komende maanden wordt een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) ingericht bij de landelijke eenheid van de politie. In het MIT komen verschillende specialisten op het gebied van intelligence, digitale, internationale en financiële opsporing samen van onder meer politie, FIOD en Koninklijke Marechaussee. Zij richten zich op het blootleggen en aanpakken van criminele bedrijfsprocessen, de criminele kopstukken en hun netwerken. De zogenoemde facilitators die misdadigers helpen bij hun criminele handel en wandel worden ook aangepakt. Het MIT zal zich daarnaast richten op een versteviging en uitbreiding van het afpakken van criminele opbrengsten waarbij het verbeteren van intelligence en het intensiveren van samenwerking tussen de genoemde diensten voorop staat.

Verder wordt geïnvesteerd in de versterking van bewaken en beveiligen. De beveiliging van kwetsbare beroepsgroepen en vertegenwoordigers van onze rechtsstaat - zoals rechters, officieren van justitie en advocaten - vergt veel inzet. De eerste maatregelen zijn gericht op de capaciteit en investeringen in materieel die nodig zijn om aan de toegenomen vraag naar beveiliging te voldoen.

Om de economie en wijken weerbaarder te maken en kwetsbare jongeren te behoeden voor het criminele pad werkt minister Grapperhaus samen met betrokken ambtscollega’s van BZK, OCW, VWS en SZW en lokale partijen. De preventieve aanpak richt zich op onderwijs, werken, wonen en veiligheid, zoals afgelopen jaren bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid is gebeurd. Minister Grapperhaus bekijkt in het kader van de aanscherping van de aanpak afpakken de mogelijkheden om afgepakt crimineel geld deels te investeren in het weerbaar maken van wijken.

De extra investering komt bovenop eerdere maatregelen van het kabinet. Eerste belangrijke stappen zijn gezet bij het aantreden van het kabinet met onder meer een anti-ondermijningsfonds van 100 miljoen euro en wetgeving. Ook investeert het kabinet 291 miljoen euro structureel in een meerjarenplan om de politie aanzienlijk te versterken. De komende maanden wordt ook toegewerkt naar een uitgewerkt plan in het voorjaar van 2020 om de samenleving weerbaarder te maken tegen het gif van de criminele (drugs)industrie, crimineel geld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties.

Bruins wil voorraadverplichting voor geneesmiddelen invoeren

Om geneesmiddelentekorten tegen te gaan worden er extra voorraden van geneesmiddelen opgebouwd. Hiermee wordt naar verwachting 85 procent van de tijdelijke geneesmiddeltekorten opgevangen. Minister Bruins (Medische Zorg) gaat hier afspraken over maken met verschillende partijen. De extra voorraden worden aangelegd bij firma’s en groothandels. Het aanleggen van de voorraden start in 2020 en kost rond de 25 miljoen euro.

Geneesmiddelentekorten zijn al geruime tijd een probleem. Het aanleggen van een zogenaamde ‘ijzeren voorraad’ van 5 maanden zorgt ervoor dat er voor alle geneesmiddelen een minimale voorraad beschikbaar is. De minister wil deze voorraadverplichting voor alle geneesmiddelen invoeren. Het aanleggen van de voorraad kost geld, maar levert ook winst op doordat apothekers en groothandels bij tekorten minder tijd kwijt zijn met het zoeken naar alternatieve geneesmiddelen. Ook hoeven er geen duurdere vervangende geneesmiddelen te worden ingezet. De opbouw van de ijzeren voorraad gebeurt in fases en zal gemiddeld twee jaar duren. Sommige geneesmiddelen worden bijvoorbeeld maar eens in de zoveel tijd geproduceerd.

Om de tekorten structureel aan te pakken is ook een Europese aanpak van belang. Europa is in toenemende mate afhankelijk geworden doordat de productie van (grondstoffen voor) geneesmiddelen op steeds minder plekken plaatsvindt, in landen buiten Europa. De minister is daarom met andere Europese lidstaten in gesprek om deze productie weer meer terug naar Europa te halen.

Minister Bruins: “Ik vind dat in een land als Nederland, waar de gezondheidszorg van hoog niveau is, geneesmiddelen altijd beschikbaar moeten zijn. De aanleg van deze ijzeren voorraad voorkomt dat patiënten met lege handen aan de balie van de apotheek staan. Het dringt namelijk een groot deel van de tekorten terug. Daarnaast komt er voor de apotheker dan ook weer meer ruimte om zich te richten op de zorg aan de patiënt in plaats van op de dagelijkse zoektocht naar andere medicijnen. Maar we zijn er nog niet. We moeten in Europa de handen ineen slaan om te onderzoeken of de productie van cruciale geneesmiddelen en grondstoffen ook weer in de EU mogelijk is. Elke patiënt, nu en in de toekomst, moet kunnen rekenen op het geneesmiddel dat hij of zij nodig heeft.”

Afspraken en toezicht
De minister gaat met firma’s, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars in gesprek over de financiering van de voorraden. Het is de bedoeling dat deze partijen gaan samenwerken en gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van geneesmiddelentekorten. Zo worden er afspraken gemaakt om te voorkomen dat geneesmiddelen onnodig moeten worden vernietigd. Ook willen de partijen de vraag naar geneesmiddelen beter gaan voorspellen om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen. De afspraken voor het aanleggen van extra voorraad worden vastgelegd in een beleidsregel waarop de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat toezien. Waar nodig kan IGJ dan passende maatregelen treffen.

De opbouw van de ijzeren voorraad start in 2020. De partijen bepalen gezamenlijk met welke geneesmiddelen het best kan worden begonnen.

FOK! Wat een weer: kans op motregen

Vanochtend is het in het noorden nog nevelig. Verder is er vandaag vrij veel bewolking en valt er af en toe (mot)regen. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidelijke wind is zwak tot matig, aan de (zuid)westkust af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag is er opnieuw een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en lokaal kan er regen of motregen vallen. In opklaringen kan ook nevel of mist ontstaan, vooral in het noorden van het land. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidelijke wind is zwak, in het zuiden matig.

Dinsdagochtend kan er met name in het noorden van het land nevel en mist voorkomen. Verder is het dinsdag overwegend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag gaat het in het uiterste noorden van het land regenen. De regen breidt zich in de avond langzaam verder uit over het noordwesten en noorden. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is in de ochtend zuidelijk en zwak tot matig. In de middag wordt de wind west tot zuidwest. Later in de middag en avond wordt de wind in het noorden van het land het land noordelijk en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Een vijver in Baarn. Met een vriendelijk wolkje.
Een vijver in Baarn. Met een vriendelijk wolkje.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bouwsector produceert meeste afval, maar recyclet ook veel

De bouwsector produceerde in 2016 het meeste afval, maar is ook goed voor ruim de helft van het gebruik van alle gerecyclede materialen. Dit meldt het CBS op basis van de gereviseerde Materiaalmonitor 2014-2016, opgesteld in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Het hergebruik van materialen, als grondstof voor het productieproces, draagt bij aan de overheidsdoelstelling om een circulaire economie te realiseren voor 2050. Hoe circulair een economie is meet het CBS met verschillende indicatoren.

Dit artikel gaat in op twee indicatoren: de hoeveelheid geproduceerd afval, en het hergebruik van materialen. In een volledig circulaire economie worden grondstoffen (biomassa, fossiele grondstoffen, metalen en niet-metaalhoudende mineralen) en producten zo efficiënt mogelijk ingezet en waar mogelijk hergebruikt. Dit kan onder andere door de levensduur van producten en onderdelen te verlengen, of producten te herontwerpen of hergebruiken. Minder gebruik van ruwe grondstoffen, en een minimalisatie van afval, zorgen voor minder weerslag op het milieu.

In 2016 werd in Nederland 245 miljard kilogram aan materialen voor binnenlandse consumptie gebruikt. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2014, toen dat 241 miljard kilogram was. Van deze materialen werd een derde gebruikt voor het opwekken van energie, de rest werd in Nederland geconsumeerd of bleef bewaard in voorraden. Een deel van de geconsumeerde producten wordt weggegooid. Van dit afval werd ruim 83 procent gerecycled in 2016.

Meeste inzet gerecyclede materialen in de bouw
Bijna 38 procent van de gebruikte materialen in de bouwsector was gerecycled. De bouw gebruikte vooral minerale afvalstoffen, zoals puin, voor de aanleg van wegen. Gemiddeld werd in alle bedrijfstakken bijna 15 procent aan gerecyclede materialen gebruikt in het productieproces. Bij de inzet van gerecycled materiaal is niet alleen de gebruikte hoeveelheid van belang, maar ook de hoogwaardigheid van het gerecyclede materiaal. Zo kan een gebouw worden gesloopt, en het puin worden gebruikt voor de aanleg van wegen. Maar de slooponderdelen van een gebouw kunnen ook worden gebruikt om een nieuw gebouw te maken. Bij hergebruik van het gebouw, eventueel na enig onderhoud en reparatie, is het waardebehoud nog groter.

De bouwsector gebruikte ook het grootste aandeel gerecyclede materialen van alle bedrijfstakken. Van alle gebruikte, gerecyclede materialen werd bijna 54 procent ingezet in de bouw, gevolgd door de landbouw met 16 procent, en de voedingsmiddelenindustrie met 10 procent. In de voedingsmiddelenindustrie wordt vooral bij de productie van oliën en vetten en veevoeders naar verhouding veel gebruikgemaakt van gerecyclede grondstoffen.

Bouw produceert meeste afval
Bijna een kwart van alle productie (producten en afval) in de bouwsector bestond uit afval. Hierbij wordt sloopafval, afkomstig van bestaande gebouwen (ongeveer 11 miljard kilogram), buiten beschouwing gelaten. Voor alle bedrijfstakken samen was dat bijna 11 procent. In de metaalindustrie en voedingsmiddelenindustrie was het aandeel afval ongeveer 10 procent van de totale productie.

De bouw produceerde in 2016 ook in absolute zin het meeste afval van alle bedrijfstakken: de helft van al het afval was afkomstig van deze sector. Daarna volgt de voedingsmiddelenindustrie met 22 procent, en de landbouw met 14 procent van het totaal aan afval.

Nederland hoogste gebruik gerecyclede materialen in EU-28
Ook de Europese Commissie heeft een beleidsprogramma circulaire economie, die voor alle EU-28 landen de voortgang hiervan vaststelt. Nederland hergebruikte in 2016 naar verhouding veel materialen. Daar staat tegenover dat Nederland meer afval per inwoner produceerde dan gemiddeld in de EU. Van alle materialen die werden gebruikt was in Nederland het aandeel gerecycled het hoogste van alle EU-28 landen: 29 procent.

Politie onderzoekt overval op tankstation

Speurhonden van de politie zochten zondagavond in de omgeving van het tankstation aan de Heinsbergerweg in Melick naar een overvaller die eerder op de avond het tankstation overviel. Rond 20.50 uur in de avond kwam de gemaskerde man het tankstation binnen. Hij bedreigde de medewerkster en maakte een onbekend geldbedrag buit. Hij vluchtte daarna te voet in de richting van Sint Odiliënberg.

Op het moment van de overval was er niemand anders in het tankstation aanwezig. Een burgernetbericht dat direct daarna is verstuurd leverde enkele tips op van mensen die de man mogelijk hadden zien lopen. De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen van deze overval of mensen die de overvaller hebben gezien. Heeft u een zwart geklede man met een smal postuur, ongeveer 1.70 meter groot, met een zonnebril op zondagavond rond 21.00 uur gezien in de buurt van het tankstation? Bel dan met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.