Oude kutgrap ont-zet-tend kwetsend

Is humor officieel dood, na een laatste stuiptrekking van de Amerikaans comedyshow Saturday Night Live? De tv-show die legendarische sterren als Eddy Murphy, Chris Farley, Will Ferrell, Jim Belushi en Dan Akroyd voortbracht, heeft eigenlijk nooit meer het niveau van 'vroegah' kunnen evenaren. De show moest het de laatste tijd vooral hebben van makkelijke 'Donald Trump-grappen' en de kijkcijfers dalen en dalen.


Michael Che (Foto: Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Michael Che is nu één van de nieuwe sterren bij SNL en deze Afro-Amerikaanse komiek heeft de Verenigde Staten de laatste weken aardig over de zeik gekregen en SNL weer in de schijnwerpers gezet. Nog niet zo lang geleden vertelde Che in de show dat Kanye West aan het transformeren was naar een oudere blanke vrouw. Che onderbouwde zijn observatie met de legendarische woorden "Je denkt misschien dat ik gek ben, maar zo'n vijf jaar geleden was er een gozer genaamd Bruce Jenner..."

Ai, en daarmee kwalificeerde Che zich vooal als 'transfoob', volgens vele gekwetsten die direct hun Twitter-app openden om hun ongenoegen vanaf de bank te spuien.

Deze keer was het onderwerp een 67-jarige Aziatische vrouw die het nog aankon om een kind op de wereld te zetten. Che wist te vertellen dat de vrouw ongetwijfeld "het wrijvingsrecord gebroken had", verwijzend naar vermeende droogte in de schaamstreek bij oudere vrouwen in combinatie met een geboorte. Het aanwezige publiek wist duidelijk niet hoe te reageren.

Che voelde de controverse en verdedigde zich met verve door er voor de camera's direct een schepje bovenop te gooien. 

"Kijk, jullie beseffen dit niet, maar die grap kostte me ongeveer vier uur om te schrijven," zei hij. "Ik had veel betere punchlines, maar de jongens bij NBC zeiden dat ze allemaal te vies waren."

Che legde uit. "Eerst wilde ik zeggen: 'Nou, ik hoop dat die jongen zijn krijtachtige melk lekker vindt!' Maar ze zeiden: 'Dat kun je niet op tv zeggen.' Dit was mijn op één na favoriete punchline! Mijn favoriet was, 'Ze kan borstvoeding geven door gewoon boven de wieg naar haar kind te kijken.’ Dat is een goede, toch? Neen! NBC zei, ‘Te grof’, wat belachelijk is. Te grof zou zijn als ik zou zeggen: 'Artsen beschrijven de geboorte alsof een cent uit een bal kauwgom wordt getrokken."

"Dat zou te grof zijn", concludeerde hij. "Zelf zou ik die grap niet op tv vertellen."

De Twitterfeed van NBC werd ondertussen overladen met deugkritiek en gekwetsten riepen vooral op tot het ontslag van Che. Vanwege een grap. Want humor mag blijkbaar niet meer ongemakkelijk zijn of schuren. Humor moet vooral: deugen.