Nederlandse topatlete 8,5 jaar de cel in voor drugssmokkel

Op 18 juni ging het even fout voor een Nederlandse topatlete. Voormalig nationaal kampioene op de 100 en 400 meter, deelneemster aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 en vaste loopster in de 4x400-meterploeg, maar om haar privacy te beschermen noemen we haar maar Madiea G.

Even voorbij de Duitse grens werd ze gesnapt met drugs in haar auto. Niet een jointje en een pilletje, nee, een dikke vijftig kilogram aan xtc en het verderfelijke crystal meth, bij elkaar goed voor ruim twee miljoen euro. Ook had G. twaalfduizend euro cash bij zich, maar wellicht was dat om de tolwegen te betalen.

Norman Werner is G.'s advocaat en hij heeft laten weten dat het allemaal op een misverstand berust. G. zou slechts een vuile valsspeelster zijn, want ze dacht dat ze doping bij zich had, voor zichzelf en anderen. "Anders had ze het nooit gedaan!", beweert Werner, die ook nog zegt dat G. zich onder druk gezet voelde door de opdrachtgever(s).

Volgens Werner had G. het gevoel dat haar atletiekloopbaan niet best ging en wilde ze het WK in Doha in september met de hulp van doping lopen. Dat ging niet door, want ze zit nog altijd in de cel. Het soort doping noemt G. overigens niet, ze is bang dat haar ex en twee kinderen dan in gevaar komen - een aanwijzing dat er misschien toch wel stiekem een klein beetje echte drugs in het spel was.

Update 14.18 uur
Soms zit het mee, soms zit het tegen. De rechter in Kleve heeft zich uitgesproken en heeft G. een celstraf van 8,5 jaar opgelegd, zelfs nog één jaar langer dan de Officier van Justitie geëist had. Vermoedelijk gaat de - zo kunnen we ongetwijfeld wel stellen - ex-atlete in hoger beroep.

Volgens verslaggever Marcel Vink zag G. er tijdens de zitting grotendeels ontspannen uit, tot de straf uitgesproken werd. Dat leek als een forse klap binnen te komen.