FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 september 2019

Verhoging vergoeding minderjarigenpiket

Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft vandaag besloten de vergoeding voor het minderjarigenpiket te verhogen. Advocaten die een minderjarige bijstaan tijdens verhoor in de piketfase krijgen vanaf 3 september 2019 een extra vergoeding voor vervolgverhoren. Deze vergoeding bedraagt 1,5-punt per vervolgverhoor, wat ongeveer € 200,- inclusief btw is.

Om ook van 1 juni tot en met 2 september 2019 compensatie te bieden zullen alle jeugdstrafrechtadvocaten die in die periode minderjarigen hebben bijgestaan in lichte en middelzware zaken met terugwerkende kracht voor elke zaak een extra vergoeding krijgen. Hun vergoeding wordt verhoogd tot 2,25-punt, ongeveer € 300,- inclusief btw.

Op 1 juni 2019 is een wet in werking getreden die – in navolging van Europese regelgeving – verplicht stelt dat een advocaat aanwezig is bij ieder verhoor van een minderjarige. Dit heeft er in de praktijk toe geleid dat advocaten vaker aanwezig moeten zijn bij vervolgverhoren. In veel zaken moeten advocaten dus meer werk doen voor dezelfde vergoeding. Met die toename van werkzaamheden was abusievelijk geen rekening gehouden in de nieuwe wet en deze omissie wordt nu hersteld.

Dekker: “Ik snap dat advocaten hier tegenaan liepen. Zij moeten voor nieuwe verplichtingen een redelijke vergoeding krijgen, en het is goed dat de advocatuur hierover aan de bel getrokken heeft. Ik ben blij dat we er samen met de Orde van Advocaten uit zijn gekomen en een oplossing hebben gevonden.”

Jawed S.: 'Voor de profeet offer ik me op'

Terreurverdachte Jawed S. (20) stond vandaag voor de rechter in de Bunker in Amsterdam Osdorp. Tijdens de eerste zittingsdag kwam hij zelf ook uitgebreid aan het woord. "Als ik de kans had gehad om de politieagenten iets aan te doen, had ik dat gedaan", verklaarde hij.

De terreurverdachte werd vorig jaar zomer uitgeschakeld door drie agenten, nadat hij twee toeristen had neergestoken op het Centraal Station. De politiemannen waren vandaag ook aanwezig in de zaal, op enkele meters afstand van de verdachte.

Door het Openbaar Ministerie (OM) wordt Jawed tweevoudige poging tot moord met terroristisch motief verweten. Bovendien zou hij de agenten ook al tijdens het incident op 31 augustus hebben bedreigd.

Ontkent niet
Jawed S. ontkent zijn daden niet. Hij zou zelfs nog verder zijn gegaan, als hij de kans had gehad. Op de vraag van de rechter over waarom hij juist de twee toeristen neerstak, antwoorde hij vandaag het volgende: "Ik kon natuurlijk niet honderden mensen in één keer neersteken".

De verdachte was vooral boos over een cartoonwedstrijd die Geert Wilders had uitgeschreven, omtrent de profeet Mohammed. "Jullie zijn heel erg wreed", zei hij daarover. "Waarom hebben jullie dat vuile varken de gelegenheid gegeven om onze profeet te beledigen?"

Hij wilde naar eigen zeggen daarom "mensen iets aan doen die het mogelijk maken voor een persoon om mijn profeet te beledigen". Het was daarbij niet per se de bedoeling om de twee Amerikanen iets aan te doen. Vandaag concludeerde hij zelfs een fout te hebben gemaakt door Amerikanen neer te steken in plaats van Nederlanders.

Religie
Het bleef vandaag vrij onduidelijk hoe het plan van Jawed was ontstaan. In eerste instantie stelde hij dat het ging om toeval: hij wilde een broodje pakken, maar kwam plotseling een mes tegen. Later trok hij die uitspraak terug. "Dat klopt niet. Ik was van plan om het mes uit mijn tas te halen."

Vervolgens zei Jawed dat hij wel had willen sterven voor de zaak. "Voor de profeet ben ik bereid mij op te offeren. Voor de verdediging van mijn religie vind ik het niet erg als martelaar om te komen."

Religie bleef een terugkerend onderwerp. En niet alleen omdat hij een pauze wilde inlassen voor het gebed. Jawed verklaarde zelfs dat hij de kelen van zijn huisgenoten zou hebben doorgesneden, zodra ze zijn religie beledigd zouden hebben.

Pieter Baan Centrum
In het Pieter Baan Centrum is onderzocht of Jawed toerekeningsvatbaar was. Hij zou namelijk in het ziekenhuis aangegeven hebben dat hij last had van psychische klachten. "Ja, ik hoor wel eens stemmen. Ik heb twee oren en dan hoor ik mensen wel eens praten", aldus de verdachte.

De deskundigen konden uiteindelijk geen advies brengen, omdat de verdachte weigerde in gesprek te gaan. Volgens hen is er wel een hoge kans op toekomstig extremisme. Een psychiater gaf daarom aan dat vervolgonderzoek nodig is. Het is nog wel de vraag of dat gaat gebeuren.

Tweede zittingsdag
Morgen is een tweede zittingsdag. Dan staan de slachtoffers centraal. Het gaat om twee Amerikaanse mannen, die neven zijn van elkaar. Een van hen is in zijn ruggenmerg geraakt en heeft een dwarslaesie. Het andere slachtoffer had een slagaderlijke bloeding in zijn arm en moest een spoedoperatie ondergaan.

Zowel de slachtoffers als de agenten gaven vandaag aan in elk geval een schadevergoeding te willen van Jawed.

F-16 veroorzaakt brand op Vliehors

Op het militaire oefenterrein de Vliehors op Vlieland woedde vanmiddag een grote duinbrand. Deze ontstond nadat een F-16 een oefenbom had afgeworpen, die zijn doel miste. Het projectiel belandde in een duinpan.

Materieel en personeel van Staatsbosbeheer, de brandweer op Vlieland en Defensie hebben de brand onder controle gekregen. Het sein brandmeester is gegeven en nabluswerkzaamheden zijn opgestart.

In eerste instantie probeerde de militaire brandweer ter plaatse te blussen, maar door het moeilijk toegankelijke terrein en de harde wind breidde de brand zich razendsnel uit. Daarom riep Defensie assistentie in van de civiele hulpdiensten.

Oefenbom
De brand woedde dichtbij de schiettoren op het militaire oefenterrein de Vliehors, ver van de bewoonde wereld. Er is geen gevaar geweest voor mensen in de omgeving.

Het type bom waarmee de F-16 oefende, is een klein oefenprojectiel met een zogeheten flitslading. Wanneer het bommetje het doel of de grond raakt, is er een flits te zien en rook. In dit geval heeft de flits de brand veroorzaakt. Van dit type bom worden er wekelijks honderden afgeworpen op de Vliehors.

Onderzoek naar misser
Het gaat om een Nederlandse F-16. Er wordt onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren dat het jachtvliegtuig bij het afwerpen van de oefenbom het doel miste.

Benjamin biedt excuses aan na 112-plaagtelefoontje en krijgt rondleiding

De 9-jarige Benjamin belde in mei van dit jaar voor de grap naar 112. Hij werd betrapt en had spijt. Hij schreef een brief aan de meldkamer van de politie in Oost-Brabant en maakte zijn excuses. Hierop werd hij uitgenodigd voor een kijkje op de meldkamer zodat hij met eigen ogen kon zien en ervaren wat misbruik van 112 kan betekenen en waarom het dan ook strafbaar is.

Samen met zijn ouders bracht Benjamin in augustus een bezoek aan de meldkamer in ‘s-Hertogenbosch, het Operationeel Centrum zoals de politie dat noemt. Hij vertelde dat hij op school voor de gein 112 gebeld had en weer had opgehangen zonder verder iets te zeggen. Het duurde niet lang voordat de politie de school terugbelde om te achterhalen wie verantwoordelijk was voor het plaagtelefoontje. Benjamin viel door de mand en werd op school aangesproken hierop. Ook zijn ouders werden op de hoogte gebracht. Hij maakte een brief voor de politie waarin hij zijn excuses aanbood.

Misbruik 112 = levensgevaarlijk
Op de meldkamer kreeg Benjamin een rondleiding. Politiecentralist Jacko laat zien wat er gebeurt als een 112-melding binnenkomt en wat het betekent als je de lijn door misbruik bezet houdt: “Als je voor de grap 112 belt kan dat levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Je houdt de lijn dan bezet voor mensen die echt in nood zijn en hulp nodig hebben.” Benjamin begrijpt na het bezoek nog beter dat het niet goed is wat hij gedaan heeft. Hij was erg onder de indruk en gaf aan: “Het is niet handig wat ik gedaan heb en dat zal ik ook tegen mijn vriendjes zeggen.”

Misbruik is strafbaar
Als iemand voor niks of voor de grap naar 112 belt, kunnen echte slachtoffers niet geholpen worden. De 112-lijn is dan bezet, terwijl dat eigenlijk niet nodig was. Bij misbruik van 112 hebben we alle gegevens van het telefoongesprek en kunnen we er gemakkelijk achter komen wie de beller was. Volwassenen kunnen een boete of zelfs een gevangenisstraf krijgen als zij een neptelefoontje hebben gepleegd naar 112. Jonge plaagbellers krijgen eerst een waarschuwing. Als ze daarna weer misbruik maken van 112, wordt een waarschuwingsbrief naar de ouders, verzorgers of de school gestuurd. Het kan ook gebeuren dat de plaagbeller naar Halt gestuurd wordt.

Voorkom per ongeluk bellen
Bij 112 komen jaarlijks 2,7 miljoen meldingen binnen. Hiervan is 38% misbruik of onjuist gebruik. Help dit te voorkomen. Er zijn een aantal situaties waarin je per ongeluk contact kunt maken met 112. Wees er bijvoorbeeld alert op dat je de beltoets niet indrukt als ‘noodoproep’ op uw scherm verschijnt. Voorkom ook dat de beltoets wordt ingedrukt in je broekzak of tas. Op de website van de Rijksoverheid vind je een aantal tips om dit te voorkomen.

Power boekt 2e IndyCar-zege van het jaar

Will Power heeft zijn tweede zege van het jaar in de IndyCar Series te pakken. De kampioen van 2014 was de beste op het circuit van Portland, waar kampioenschapsleider Josef Newgarden zijn voorsprong iets verminderd zag worden.

Met Colton Herta en Power op kop werd het veld op gang gevlagd. De race werd gehouden op de Portland Raceway en dus was het na bocht één tijd voor een caution, want zo gaat dat jaar na jaar. Dit keer ging onder meer Graham Rahal in de fout, met als gevolg dat hijzelf, Conor Daly, James Hinchcliffe en ook Zach Veach stil kwamen te staan, terwijl er voor onder meer Takuma Sato schade was in de carambole.

Na een forse onderbreking konden we eindelijk weer door, met Herta op kop, voor Scott Dixon, Power, Alex Harvey en Ryan Hunter-Reay. Laatstgenoemde dook er na een ruime ronde bij de eerste bocht vol in bij Harvey, met een nieuwe caution en de nodige schade tot gevolg. Een volgende herstart volgde wat sneller en Herta hield opnieuw de leiding, met Dixon, Power en Alexander Rossi achter zich aan.

Na bijna veertig ronden opende Dixon de aanval op de behoorlijk vertragende Herta, die al zijn grip kwijt was en binnen een paar bochten ook gepasseerd werd door Power, Rossi én Felix Rosenqvist. Herta kwam dan ook al snel binnen en gedurende de reeks pitstops kwam Dixon zo naar de leiding. De meervoudig kampioen kon echter nog geen tien ronden later inpakken, in elk geval wat een goed resultaat betreft: zijn auto viel uit het niks stil en in de pitstraat kwam hij tot stilstand.

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Power ging zo naar de eerste plek op zijn harde banden, Rosenqvist reed er op de zachte banden vlak achter. Na ruim zeventig ronden kwam de laatste stop eraan en die kwam als eerste voor de op plek vier rijdende Herta, die zijn harde banden inwisselde voor nieuwe harde banden. Power deed een ronde later hetzelfde, Rossi kwam zijn zachte banden inleveren voor een hard setje en ook de om de top-3 meestrijdende Josef Newgarden ging op harde banden het laatste stuk in.

Rosenqvist was vanaf de leiding de laatste die zijn pitstop kwam maken, de Zweed ging over van zacht naar hard en kwam achter Power op de tweede plek de baan weer op. Zo kabbelde men gestaag richting de finish, waarbij de verschillen tussen Power, Rosenqvist en het duo Rossi/Herta vrij groot waren...tot Santino Ferrucci met zeven ronden te gaan stil viel en voor een caution zorgde. Een paar achterblijvers kwamen naar binnen voor nieuwe zachte banden, maar de koplopers bleven gewoon buiten.

Met vier ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, maar van een verandering in de kop kwam het niet meer: Power pakte zijn tweede zege van het jaar, voor Rosenqvist en Rossi. Herta werd vierde, Newgarden eindigde als vijfde en liep zo wat schade op ten opzichte van Rossi.

Miedema mist EK-kwalificatieduel tegen Turkije

Vivianne Miedema mist dinsdagavond het EK-kwalificatieduel tegen Turkije vanwege een hamstringblessure. De aanvalster van het Nederlands elftal liep de blessure afgelopen vrijdag op in de wedstrijd tegen Estland.

Nederland won de uitwedstrijd tegen Estland eenvoudig met 0-7. Ook tegen Turkije wordt een zege verwacht en dat is dan ook een reden om geen risico met Miedema te nemen. Bondscoach Sarina Wiegman: “Het gaat wel beter met haar, maar niet goed genoeg om te spelen. Je weegt altijd de risico’s af en we hebben besloten dat het niet verstandig is om haar te laten spelen.”

“Ook zij gaan zich terugtrekken, maar ze zijn wel beter dan Estland. Ze schromen de pittige duels niet. Dus we moeten goed voetballen en niet te veel duels spelen.”

De wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion begint dinsdag om 20.00 uur.

Overzicht Wielertransfers 2020: Carapaz en Quintana verlaten Movistar

Donderdag op 1 augustus ging de transfermarkt in het wielrennen open. Op dat moment mogen de wielerteams bekendmaken welke renners ze voor volgende jaar hebben aangetrokken. FOK!sport houdt ook het wielernieuws in de gaten en in dit bericht zullen de belangrijkste transfers verzameld worden.

Carapaz voor drie jaar naar Team Ineos
Richard Carapaz verlaat na drie seizoenen Movistar voor Team Ineos. De Ecuadoraanse wielrenner die dit jaar de Giro d'Italia heeft gewonnen tekent een driejarig contract bij de Britse ploeg. "Ik voel dat dit een geweldige kans voor mij is om mijn ontwikkeling door te zetten en te groeien als renner. Ik werk nu met een team dat jaar na jaar erg sterk voor de dag komt", zegt Carapaz in het persbericht op de site van Team Ineos.

Quintana naar Arkéa-Samsic
De transfer van Nairo Quintana hing al heel de zomer in de lucht, maar vandaag op de eerste rustdag van de Ronde van Spanje heeft Arkéa-Samsic hef officieel bekendgemaakt. De leider in de Vuelta a España tekent een driejarig contract bij de Franse ploeg en neemt zijn broertje Dayer mee die ook een contract voor drie jaar tekent. Ook Diego Rosa (Team Ineos) en Winner Anacona (Movistar) maken de overstap op voorspraak van Quintana naar de Franse ploeg.

Haas vijfde aanwinst Cofidis voor komend seizoen
Nadat Cofidis eerder al Elia Viviani en Guillaume Martin wist aan te trekken voor volgend seizoen heeft de Franse ploeg nu ook Nathan Haas vastgelegd. De Australiër kent een teleurstellend seizoen tot nu, maar in het verleden eindigde hij al eens vierde in de Amstel Gold Race en afgelopen jaar werd hij nog derde in de Ronde van Turkije.

Jan Hirt versterkt klimploeg CCC
Ook Hirt verlaat Astana en tekent een tweejarig contract bij de Poolse ploeg CCC en is daarmee de derde aanwinst die goed is in de bergen. Eerder werden al Ilnur Zakarin en Fausto Masnada binnengehaald. Hirt reed dit jaar een sterke Ronde van Zwitserland waarin hij vijfde werd en was hij dichtbij een etappezege in de zestiende etappe van de Ronde van Italië, waarin hij alleen Giulio Ciccone. Masnada werd in die etappe derde.

Cort verlaat Astana voor EF Education First
Magnus Cort verlaat na twee jaar Astana voor EF Education First. De 26-jarige Deense allrounder won verleden jaar een rit in de Tour de France en dit jaar won hij een rit in Parijs-Nice. Die ritzeges kwamen allemaal uit een vroege vlucht die hij vervolgens afmaakte. In 2016 won hij twee etappe in de Ronde van Spanje in een massasprint.

Degenkolb voor twee jaar naar Lotto Soudal
Nadat Lotto Soudal eerder al Philippe Gilbert aantrok voor volgend jaar heeft de Belgische ploeg opnieuw een renner aangetrokken voor kasseiklassiekers. John Degekolb tekent een contract voor twee jaar bij Lotto Soudal. In 2015 was hij het meest succesvol door Milan San Remo en Parijs Roubaix te winnen. Vorig jaar won hij nog wel de kasseietappe in de Tour de France.

Ook Kämna verlaat Sunweb
Na Tom Dumoulin verlaat ook Lennard Kämna Sunweb. De Duitser kende een moeilijke periode bij Sunweb, maar in de Ronde van Zwitserland en de Tour de France reed hij weer erg sterk al zat een overwinning er niet in voor de 22-jarige Duitser. Hij trekt nu voor twee jaar naar BORA-hansgrohe.

Gilbert keert terug bij Lotto Soudal
Philippe Gilbert keert naar negen jaar weer terug bij Lotto Soudal. De 37-jarige Waal won dit jaar nog Parijs-Roubaix in dienst van Deceuninck - Quick Step, maar fietst de komende drie jaar voor Lotto Soudal. In het verleden won Gilbert in dienst van Lotto nog onder meer Amstel Gold Race, Waalse Pijl en zijn thuiskoers Luik-Bastenaken Luik. Ook won hij de Ronde van Lombardije in dienst van de Belgische ploeg.

Dumoulin zoals verwacht naar Jumo-Visma
Over de toekomst van Tom Dumoulin is eindelijk duidelijkheid, maar meer daarover in dit bericht. Het contract van de Nederlander wordt aan het einde van het jaar ontbonden bij Sunweb en tekent een contract voor drie jaar bij Jumbo-Visma.

Gebroeders Van Poppel naar Wanty-Gobert
Danny van Poppel verlaat Jumbo-Visma aan het einde van dit seizoen voor het Belgische Wanty-Gobert, waar hij zijn oude ploegleider Hilaire Van de Schueren tegenkomt. Ook Boy van Poppel kiest voor de Belgische ploeg. Hij verlaat op het einde van het seizoen Roompot-Charles, de ploeg die mogelijk verdwijnt uit het peloton. In het verleden reden de gebroeders Van Poppel ook al samen toen bij Vacansoleil. Ook toen was Van de Schueren ploegleider.

Campenaerts verlaat Lotto Soudal voor Team NTT
Victor Campenaerts is de komende drie jaar te bewonderen in het shirt van Team NTT, de opvolger van Dimension Data. De voormalig Europees kampioen tijdrijden krijgt bij zijn nieuwe ploeg alle vrijheid om zich te richten op het tijdrijden met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio als grote doel.

Martin voor twee jaar naar Israel Cycling Academy
Israel Cycling Academy heeft een belangrijke slag geslagen op de transfermarkt. De Israëlische ploeg maakte vandaag bekend dat ze Daniel Martin voor twee jaar hebben vastgelegd.De Ier die nog uitkomt voor UAE Emirates kent dit seizoen een teleurstellend seizoen, maar in het verleden won hij onder meer Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije. Vorig jaar werd Martin nog achtste in het eindklassement van de Tour de France.

Cattaneo naar Deceuninck-Quick-Step
Cattaneo heeft voor volgend seizoen een nieuwe werkgever. De Italiaan, die dit seizoen dichtbij een etappezege was in de Giro d'Italia, trekt voor twee jaar naar de Belgische ploeg. Hij is alweer de vijfde aanwinst voor Deceuninck-Quick-Step.

Benoot nieuwste aanwinst Sunweb
Tiesj Benoot verlaat Lotto Soudal voor Sunweb. De 25-jarige Belg heeft een contract voor twee jaar ondertekend bij de Duitse ploeg en zal zich voornamelijk gaan richten op de Waalse klassiekers en de Belg wil ook scoren in het rondewerk. In het verleden reed hij al top vijf in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Zwitserland.

Formolo voor twee jaar naar UAE Emirates
Davide Formolo verlaat na twee jaar BORA-hansgrohe en fietst vanaf komend jaar voor UAE Emirates. De Italiaans kampioen zal voornamelijk worden uitgespeeld in de Ardennenklassiekers. Dit jaar werd hij nog tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast pakte hij ook de zege in het Italiaans kampioenschap op een heuvelachtig parcours.

Richeze herenigd met Gaviria
Maximiliano Richeze is volgend jaar weer de sprintaantrekker voor Fernando Gaviria. De Argentijn was van 2016 tot eind 2018 al de vaste lead-out van de Colombiaan. Gaviria won onder meer dankzij Richeze vier etappes in de Giro d'Italia in 2017 en in 2018 sprintte Gaviria naar twee dagzeges in de Tour de France.

Zakarin voor twee jaar naar CCC
Ilnur Zakarin verlaat na vijf jaar Katusha. De Russische klassementsrenner won in het verleden de Ronde van Romandië voor de Russische ploeg en moet nu voor succes zorgen bij de Poolse ploeg CCC. Dit jaar won de Rus nog een etappe in de Giro d'Italia en werd tiende in het eindklassement

Consonni wordt ploeggenoot van Viviani
Ook Cofidis blijft renners aantrekken voor het volgend seizoen. Ditmaal is Simone Consonni de nieuwe versterking voor de Franse ploeg. De snelle Italiaan wordt volgend seizoen de ploeggenoot van een andere snelle Italiaan Elia Viviani.

Sunweb
Sunweb is actief op de transfermarkt. Donderdag werden met Alberto Dainese, Mark Donovan en Thymen Arensman al drie toptalenten vastgelegd en vandaag werd bekend dat ook de Duitsers Jasha Sütterlin en Nico Denz volgend jaar voor de Duitse ploeg fietsen.

Nibali naar Trek-Segafredo eindelijk officieel
Vicenzo Nibali is vanaf het volgend jaar te bewonderen in het shirt van Trek-Segafredo. Het was al even bekend dat Nibali naar de Amerikaanse ploeg zou vertrekken, maar nu heeft de ploeg het ook officieel gemaakt. Nibali neemt zijn broer Antonio mee naar Trek-Segafredo.

Enric Mas voor drie jaar naar Movistar
Mas is de nieuwe aanwinst van Movistar. De Spanjaard is de nieuwe klassementsrenner van Movistar. Mas werd vorig jaar nog tweede in de Ronde van Spanje, maar kent dit jaar een teleurstellend jaar bij Deceuninck-Quick Step. Hij daarmee de opvolger van Mikel Landa. Ook Richard Carapaz en Nairo Quintana zullen vertrekken bij Movistar.

Ook Martin naar Cofidis
Nadat Cofidis eerder al sprinter Elia Viviani aantrok voor het volgend seizoen heeft de Franse ploeg nu ook de Franse klimmer Guillaume Martin binnengehaald. Martin reed de afgelopen jaren voor de Belgische ploeg Wanty-Gobert en werd in de afgelopen Tour de France twaalfde in het algemeen klassement.

Elia Viviani naar Cofidis
Ook Elia Viviani heeft een nieuwe ploeg gevonden. De Italiaanse sprinter, die zondag nog de Prudential RideLondon won en daarmee zijn achtste overwinning van het jaar boekte, verlaat Deceuninck-Quick Step en vertrekt naar Cofidis. Ook zijn land- ploeggenoot Fabio Sabbatini gaat mee naar Cofidis.

Landa kiest voor Bahrain Merida
Mikel Landa maakt de overstap naar Bahrain Merida. De Bask die dit jaar vierde werd in de Giro d'Italia en als zesde eindigde in de Tour de France zal de nieuwe kopman zijn van Bahrain Merida. In het verleden stond de 29-jarige Bask al eens op eindpodium van een grote ronde. In 2015 werd hij toen derde in het eindklassement van de Ronde van Italië

Van Lerberghe en Steels voor twee jaar naar Deceuninck-Quick-Step
Deceuninck-Quick-Step heeft ook zijn eerste twee transfers voor het komend seizoen bekendgemaakt. Bert Van Lerberghe komt over van Cofidis en tekent een contract voor twee jaar. Ook Stijn Steels, die nog nog fietst voor Roompot-Charles heeft een contract voor twee jaar ondertekend bij de Belgische ploeg.

Brandon McNulty
UAE Emirates heeft de komst van Brandon McNulty bekendgemaakt. De 21 jarige Amerikaan komt over van Rally UHC Cycling en tekent een contract voor drie jaar. In het verleden werd McNulty onder meer wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en dit jaar won hij het eindklassement in de Giro di Sicilia.

Matteo Trentin
Een van de eerste transfers die bekend is gemaakt is dat Matteo Trentin de overstap maakt naar het Poolse CCC. De Europees kampioen en ritwinnaar in de laatste Tour de France gaat Mitchelton-Scott verlaten en tekent een contract voor twee jaar bij de Poolse ploeg.

Overzicht wielerteams (Pro Shots / George Deswijzen)
Overzicht wielerteams (Pro Shots / George Deswijzen)

Karavaev verlaat voor acht miljoen Vitesse voor Zenit

Vyacheslav Karavaev laat Vitesse per direct achter zich, zo bevestigt de Arnhemse club maandagavond in een persbericht. De 24-jarige Russische rechtervleugelverdediger gaat in eigen land aan de slag bij Zenit Sint-Petersburg en levert Vitesse een zeer fraaie transfersom op. Karavaev kost Zenit acht miljoen euro, verzekert de Gelderlander.

Zodoende komt er na anderhalf jaar een einde aan het huwelijk tussen Karavaev en Vitesse. De Russisch jeugdinternational kwam in de winter van 2018 voor ongeveer 1,5 miljoen euro over van het Tsjechische Sparta Praag en levert Vitesse nu de hoofdprijs op. Volgens de Gelderlander ontvangt de huidige koploper van de Eredivisie in totaal acht miljoen euro vanuit Rusland.

Karavaev kwam uiteindelijk tot 57 competitiewedstrijden namens Vitesse en kijkt met genoegen terug op zijn periode in Arnhem. "Ik ben Vitesse enorm veel dank verschuldigd. Bij Vitesse heb ik gigantische stappen gezet in mijn loopbaan. Ik ben in beeld gekomen bij het nationale elftal van Rusland en dankzij mijn anderhalf jaar in Arnhem heb ik een toptransfer afgedwongen. Ik kijk met bijzonder veel plezier terug op mijn tijd in Nederland en wil iedereen binnen en rondom de club daarvoor bedanken", zegt hij.

Technisch directeur Mo Allach legt uit dat Vitesse niet in de positie was om het vertrek van de back tegen te houden, ondanks dat hij een vaste waarde was in het elftal van trainer Leonid Slutsky. "Het is een last-minute transfer, maar we zijn niet in de financiële positie om een dergelijk substantieel bod af te wijzen."

"Kara heeft zich bij ons geweldig gemanifesteerd. Als beloning heeft hij een transfer afgedwongen naar Zenit, een topclub waarmee hij ook nog eens in de UEFA Champions League uit gaat komen. Het tekent eens te meer dat Vitesse voor talentvolle spelers een ideale club kan zijn om verder te ontwikkelen."

Wegen van Ajax en Magallán scheiden

Lisandro Magallán verlaat Ajax. De verdediger zal op huurbasis bij Deportivo Alavés aan de slag gaan. Magallán ondertekende een half jaar geleden een contract tot medio 2023 bij de Amsterdammers, maar hij slaagde niet erin om in de plannen van Erik ten Hag voor te komen. De teller blijft voorlopig op zes duels staan.

Magallán leek een jaar geleden al de overstap naar Ajax te maken en was zelfs al medisch gekeurd door de Amsterdammers, maar Boca Juniors wilde hem niet laten gaan. In januari kwam het alsnog van een transfer. "Dat Ajax opnieuw een poging waagde om mij aan te trekken, is een teken van vertrouwen", zei Magallán eerder. "Daar ben ik Marc Overmars heel dankbaar voor. Ik ga hard werken om dat vertrouwen terug te betalen."

Met aantrekken van Magallán, voor acht miljoen euro vast en maximaal negen miljoen euro, haalde Ajax in principe een goede back-up voor Matthijs de Ligt, maar het liep allemaal anders.

Ten Hag liet de verdediger in de succesvolle tweede seizoenshelft slechts vijf keer spelen en in deze voetbaljaargang, zonder de naar Juventus vertrokken De Ligt, deed hij alleen acht minuten mee in de Johan Cruijff Schaal.

Joël Veltman, Edson Alvarez en Perr Schuurs staan hoger in de pikorde bij Ten Hag en dus kiest Magallán voor een tijdelijk vertrek naar LaLiga. Deportivo Alavés is nog ongeslagen, met vijf punten uit de eerste drie duels. De Basken hebben onder meer John Guidetti, Oliver Burke en Joselu onder contract staan.

Feyenoord legt miljoenen neer voor Senesi

Marcos Senesi heeft zich aan Feyenoord verbonden, zo meldt de club via de officiële kanalen. De 22-jarige verdediger, afkomstig van het Argentijnse San Lorenzo, kwam zonder problemen door de medische keuring en tekende daarna een contract tot medio 2023 in De Kuip. Naar verluidt is met de transfer van Senesi naar Feyenoord een bedrag van circa zeven miljoen euro gemoeid. Hij gaat spelen met rugnummer vier en sluit dinsdag aan bij de groep van trainer Jaap Stam.

Voetbal International wist maandag al te melden dat de transfer van Senesi naar Feyenoord in de afrondende fase was beland en dat alleen de details omtrent de belastingafdracht van de overgang nog moesten worden besproken. Het weekblad kwam tevens met het bericht dat San Lorenzo een doorverkooppercentage heeft bedongen in de onderhandelingen met Feyenoord.

Senesi wordt in eigen land gezien als een groot talent, met zijn plaats in de voorselectie van Argentinië voor de oefeninterlands tegen Chili (6 september) en Mexico (10 september) als bewijs van zijn stormachtige ontwikkeling. De kersverse aanwinst van Feyenoord maakt al enige tijd deel uit van Jong Argentinië, evenals Ajax-verdediger Lisandro Martínez.

Feyenoord presenteert met Senesi de achtste zomeraanwinst. In een eerder stadium werden Leroy Fer, Luciano Narsingh, Nick Marsman, George Johnston, Liam Kelly, Rick Karsdorp (huur) en Edgar Ié (huur) aan de selectie van trainer Jaap Stam toegevoegd.

Naar verwachting maakt hij na de interlandperiode zijn debuut voor de Rotterdammers. Op zondag 15 september hervat Feyenoord de competitie met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Van Dijk, Messi en Ronaldo strijden om titel Wereldvoetballer van het Jaar

Samen met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi staat Virgil van Dijk op de shortlist voor de FIFA-verkiezing van Voetballer van het Jaar. Bij de laatste schifting, van tien naar drie namen, vielen onder meer Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong af.

Afgelopen week won van Dijk de verkiezing van de UEFA voor beste speler van Europa.

Bij de vrouwen strijdt Sari van Veenendaal met Hedvig Lindahl en Christiane Ender om de titel Keepster van het Jaar. Bondscoach Sarina Wiegman maakt met Phil Neville (Eng) en Jill Ellis (VS) kans kans op de titel beste coach bij de vrouwen.

Amerikaanse basketballers beginnen WK met simpele zege

De Amerikaanse basketballers zijn het WK in Shanghai simpel begonnen. De ploeg van bondscoach Gregg Popovich, spelend met een soort NBA B-team, rekende in groep E af met Tsjechië: 88-67, met Donovan Mitchell en diens zestien punten als topscorer.

In dezelfde groep begon Turkije met een ruime 86-67 zege op Japan, dat vooral in het eerste kwart weg werd geblazen: 28-12. De Turken namen het met drie NBA-spelers op tegen het Japan van de jonge Rui Hachimura, een van de grote sterren van het afgelopen collegeseizoen in de VS en vanaf komend seizoen spelend voor de Washington Wizards.

In groep F maakte het NBA-loze Nieuw-Zeeland het de Brazilianen knap lastig, maar onder leiding van de 22 punten van voormalig NBA-speler Leandro Barbosa - goed voor 850 wedstrijden bij onder meer de Phoenix Suns en Golden State Warriors - won Brazilië met 102-94 alsnog. Het Griekenland van ster Giannis Antetokounmpo begon met 85-60 winst op Montenegro.

De Dominicaanse Republiek won in groep G met 80-76 van Jordanië, terwijl Frankrijk onder leiding van Evan Fournier (26 punten) met 78-74 van de Duitsers won. Australië, dat onlangs een vriendschappelijk duel met de VS won, boorde met een 108-92 zege de Canadese hoop in groep H al deels de grond in, Litouwen vernederde Senegal met 101-47.

De vijf beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Dost meteen goud waard bij debuut voor Eintracht Frankfurt

Bas Dost heeft zijn debuut voor Eintracht Frankfurt opgeluisterd met een doelpunt. De van Sporting Clube de Portugal overgekomen aanvaller viel aan het begin van de tweede helft in tegen Fortuna Düsseldorf en was elf minuten daarna al trefzeker uit een kopbal. Dost zorgde daarmee voor de 1-1; in de slotfase bepaalde Gonçalo Paciência de eindstand op 2-1 in de Commerzbank-Arena.

Fortuna begon nog goed aan de wedstrijd: een vroege treffer van de bezoekers werd afgekeurd, waarna doelman Kevin Trapp een inzet van Erik Thommy moest keren. Fortuna oogde dreigend in de counter, terwijl Eintracht gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd leek te komen. Toch was het Fortuna dat aan de leiding kwam na 35 minuten, via een knappe kopbal van Rouwen Hennings nabij de strafschopstip.

Dost maakte na de rust zijn entree en werd veelvuldig gezocht door zijn ploeggenoten. Het resulteerde na elf minuten in de gelijkmaker, toen Dost van dichtbij krachtig raak kopte op aangeven van Paciência.

De man van het voorbereidende werk werd zelf held van de avond, door vier minuten voor tijd af te ronden in de korte hoek na goed werk van Danny da Costa aan de rechterflank. Voor Eintracht betekent het de tweede zege in drie duels.

Werder Bremen, waar Davy Klaassen het hele duel speelde, won met 3-2 van FC Augsburg.

Arsenal knokt zich terug in derby, Everton wint fraai duel

Arsenal heeft zich zondag in de stadsderby tegen Tottenham Hotspur teruggeknokt naar een gelijkspel. De ploeg van Unai Emery kwam voor eigen publiek op een 0-2 achterstand, maar poetste die marge weg via treffers van Alexandre Lacazette en Pierre-Emerick Aubameyang. Arsenal neemt de vijfde plek over in de Premier League na de puntendeling; Tottenham Hotspur staat negende.

De derby van Noord-Londen werd binnen tien minuten opengebroken door Christian Eriksen. De openingstreffer kwam voort uit een counter. Heung-Min Son hield de bal goed bij zich op het middenveld, alvorens Erik Lamela weg te sturen. Het lage schot van de Argentijn werd nog gekeerd door doelman Bernd Leno, maar de rebound was een prooi voor Eriksen. Het leek erop dat Leno het eerste schot had kunnen klemmen, maar ook David Luiz en Sokratis Papastathopoulos stonden in de opbouw niet goed opgesteld en lieten zich daardoor makkelijk aftroeven. Leno liet zich na het doelpunt evenwel van zijn betere kant zien, door schoten van Eriksen en Son te pareren.

Leno strekte zich zes minuten voor rust opnieuw; een vrije trap van Eriksen werd op fraaie wijze uit het doel gehouden door de Duitser. Maar hij moest een antwoord schuldig blijven toen Harry Kane zich mocht ontfermen over een penalty, na een onbesuisde overtreding van Granit Xhaka op Son in het strafschopgebied. Het zag er plots heel goed uit voor Tottenham Hotspur in het Emirates Stadium, maar de bezoekers slaagden er niet in om de 0-2 voorsprong tot aan de rust te verdedigen. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Tottenham Hotspur een bal niet goed weg, en via Nicolas Pépé kwam het leer terecht bij Lacazette. Die speelde zich handig vrij en schoot vanbinnen het strafschopgebied hard raak: 1-2.

Tottenham Hotspur oogde bij tijd en wijle kwetsbaar achterin, maar bezorgde Arsenal met scherpe counters de nodige problemen. Dat bleef ook zo na de rust: een tegenaanval leidde bijna tot een goal van Son, wiens schot van richting werd veranderd door Xhaka en gekeerd werd door Leno. Collega-doelman Hugo Lloris haalde een schot van Mattéo Guendouzi met zijn vingertoppen net uit de benedenhoek, kort voordat Kane snoeihard de linkerpaal trof vanuit een vrijwel onmogelijke hoek. Een venijnig afstandsschot van invaller Dani Ceballos werd door Lloris uit het doel gehouden.

Beide ploegen kregen dus kansen om de stand te veranderen en dat lukte Arsenal uiteindelijk twintig minuten voor tijd. Aubameyang werd gelanceerd door een fraaie pass van Guendouzi, dook op achter Jan Vertonghen en schoot de 2-2 tegen de touwen. Arsenal drukte Tottenham Hotspur steeds dieper terug op de eigen helft en leek tien minuten voor tijd op voorsprong te komen, nadat Sokratis een voorzet van Sead Kolasinac tot doelpunt promoveerde. De linksback stond echter buitenspel toen hij werd bediend en zodoende werd de treffer afgekeurd.

Everton - Wolverhampton Wanderers 3-2
Everton en Wolverhampton Wanderers schotelden het publiek op Goodison Park een heerlijke wedstrijd voor, met the Toffees als winnaar: 3-2.
Richarlison had met twee doelpunten een zeer groot aandeel in de zege van het elftal van manager Marco Silva, die zijn formatie naar de vijfde plaats in de Premier League ziet stijgen. Het was alweer de zesde opeenvolgende overwinning van Everton op eigen veld.

Het Everton-publiek had al na vijf minuten reden tot juichen. De van Juventus overgenomen Moise Kean profiteerde optimaal van geschutter in de Wolves-verdediging en gaf de bal vervolgens mee aan Richarlison, die heel beheerst voor de openingstreffer zorgde. Romain Saïss trok de stand echter alweer vier minuten later gelijk door de bal van dichtbij over de doellijn te werken. Het goede voorbeidende werk was van Adama Traoré, die Everton-back Lucas Digne het nakijken gaf.

Everton liet zich echter niet uit het veld slaan door de snelle gelijkmaker van the Wolves, aangezien Alex Iwobi de voorsprong na een kwartier spelen alweer herstelde. De van Arsenal overgekomen aanvaller kopte raak na een afgemeten voorzet van Gylfi Sigurdsson. De bezoekers uit Wolverhampton, die zich donderdag ten koste van Torino wisten te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League, waren niet bij machte om in de eerste helft nog iets terug te doen.

Het venijn van de aantrekkelijke wedstrijd op Goodison zat duidelijk in de staart. Raúl Jiménez bracht de uitspelende ploeg een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Willy Boly verlengde een verre ingooi, waarna de Mexicaanse aanvaller wist te scoren. Everton toonde echter wederom veerkracht en het was uitblinker Richarlison die een fraaie voorzet van Digne vanaf de zijkant tot doelpunt wist te verwerken.

Gevalletje oeps; dat paste toch net niet ...

Hij was wat hoger dan hij zelf dacht en hij kwam daar op een pijnlijke manier achter. Een vrachtwagenchauffeur heeft flinke schade gereden, omdat hij niet onder een viaduct bij een tankstation in de Amsterdamse Houthavens paste.

De box met bouwmaterialen die op de vrachtwagen stond, is daardoor flink beschadigd. De chauffeur zelf mankeerde niks. De weg moest na het ongeval worden opgeruimd omdat er brokstukken op lagen.

Schuurs dubbelt zich naar kwartfinales US Open, Haase/Koolhof ook door

Tennisster Demi Schuurs staat op de US Open in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel. Samen met de Fin Henri Kontinen, met wie ze als zesde is geplaatst, rekende de Nederlandse in een thriller af met het Amerikaanse wildcardduo Jennifer Brady en Denis Kudla: 4-6, 7-6 (2) [10-8].

In het mannendubbelspel staan Robin Haase en Wesley Koolhof in de achtste finales. Het als dertiende geplaatste duo wist in twee sets te winnen van de Spanjaarden Pablo Carreño Busta en Feliciano López: 7-6 (7), 6-3. In de achtste finales spelen ze tegen de Colombiaanse nummers één van de plaatsingslijst, Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, eerder dit jaar de winnaars op Wimbledon.

Drugsrijdster opnieuw de fout in met GHB

Een 26-jarige vrouw uit Halsteren is zondag omstreeks 22.30 uur op de Erasmusweg in Lepelstraat aangehouden omdat zij verdacht wordt van het rijden onder invloed van drugs. De politie kreeg omstreeks 22.05 uur een melding dat ter hoogte van Bergen op Zoom een personenauto slingerend over de weg zou rijden. De auto zou thuishoren in Halsteren.

Agenten die op de A4 reden zagen de bedoelde auto rijden op de afrit Halsteren / Lepelstraat. Ze gaven de bestuurster op het Vagevuur een stopteken waaraan niet werd voldaan. Hierna haalden de dienders haar in waarna op de Erasmusweg de auto geblokt werd en de bestuurster tot stilstand kwam. De bestuurster bleek een 26-jarige vrouw te zijn die in 2017 al eens betrokken was bij een aanrijding terwijl zij onder invloed van drugs en/of medicijnen was.

Ze stapte uit en maakte ongecontroleerde bewegingen. Ook viel ze telkens in slaap. In de auto werd een flesje met GHB aangetroffen. Hierop is ze aangehouden. Een arts heeft aan het bureau bloed afgenomen om vast te stellen of en in welke mate zij onder invloed was. Ze gaf aan het bureau toe dat ze sinds kort weer GHB gebruikt en dan om de twee uur inneemt.

Williams naar kwartfinales US Open, Barty en Pliskova onderuit

Tennisster Serena Williams staat in de kwartfinales van de US Open. De als achtste geplaatste Amerikaanse stuurde de Kroatische Petra Martic (22) in anderhalf uur zonder grote moeite naar huis: 6-3, 6-4.

Voor de mondiale nummer twee zit het toernooi er verrassend vroeg op. De Australische Ashleigh Barty bleek niet opgewassen tegen de Chinese Wang Qiang (18), die de partij domineerde en met 6-2, 6-4 haar eerste kwartfinale ooit haalde op een Grand Slam. Overigens kan Barty wel weer nummer één van de wereld worden als Naomi Osaka haar titel níet verdedigt.

De nummer drie van de wereld ligt er ook al uit. Karolina Pliskova duelleerde met de Britse Johanna Konta (16) en dat werd een mooie strijd. In de beslissende derde set sloeg Konta op 5-5 toe met een break, waarna ze een breakpoint overleefde en het op haar tweede matchpoint afmaakte: 6-7 (1), 6-3, 7-5.

Konta speelt in de kwartfinales tegen de als vijfde geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina, die oud-finaliste Madison Keys (10) tot ongenoegen van het thuispubliek in vijf kwartier de baas was: 7-5, 6-4.

Politie zoekt getuigen van beschoten ouderencomplex

Bewoners van een ouderencomplex aan de Langeplaat in Rozenburg kregen zondagnacht de schrik van hun leven. Vier van de appartementen werden namelijk beschoten. Op de Tienmorgenseweg werden meerdere hulzen gevonden. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden.

Het was van zondag- op maandagnacht toen er rond 00.30 uur meerdere mensen schoten hoorden. In vier woningen waren kogelinslagen te zien in de ramen. Bij een van de appartementen ging er een kogel rakelings langs het hoofd van de bewoner en liet een gat achter in de stoel waarin hij zat. Er raakte gelukkig niemand gewond.

De politie is vannacht meteen een onderzoek gestart en heeft al veel mensen gesproken. De politie hoopt dat meer getuigen zich melden. Er is nog niemand aangehouden. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is het mogelijk om een tipformulier in te vullen. 

Orkaan verwoest Bahamaanse eilanden, eerste dode is 7-jarig jongetje

Het zat er aan te komen sinds orkaan Dorian ineens enorm aan kracht won, maar het lijkt nog slechter af te lopen dan gedacht: de orkaan is zondag in de loop van de dag aan land gekomen op de noordelijke Bahama's en heeft daar al voor onvoorstelbare schade gezorgd.

Twee relatief grote eilanden zijn het zwaarst getroffen: Dorian kwam als orkaan van categorie vijf met bizarre windsnelheden van 280 tot 300 kilometer per uur aan land op Abaco Island. Tot overmaat van ramp trekt het oog van de orkaan al uren precies over de hele lengte van Abaco Island, waarbij het gevaarte zich uiterst langzaam voortbeweegt. 

Terwijl het oog zelf passeerde gingen mensen naar buiten om de eerste schade te bekijken en op beelden is te zien dat het ernstig is: dorpen zijn volledig ondergelopen en huizen zijn totaal verwoest, terwijl de andere - en sterkere - kant van het oog nog voorbij moest trekken. Op Abaco is ook de eerste dode gemeld. Een jongetje van zeven jaar is verdronken, zijn jongere zusje is vermist, zoals inmiddels tientallen anderen.

De orkaan kwam aan land in Marsh Harbour, met zesduizend inwoners de voornaamste plaats op Abaco. Er is nog veel onduidelijkheid over de situatie, maar op social media doen berichten de rondte die - zo zegt men - afkomstig zijn van mensen ter plaatse. De meldingen van hen zijn duidelijk: Marsh Harbour is verdwenen, net als enkele andere gemeenschappen in de buurt.

Via Abaco trekt Dorian's oog door naar Grand Bahama Island, waar Freeport en West End met bij elkaar zo'n zestigduizend inwoners de tweede en derde stad van het land vormen. Ook Grand Bahama is op het moment van schrijven de volle laag aan het krijgen, waarbij het oog vol over Freeport lijkt te trekken.

Vervolgens gaat het voor de inwoners van de Amerikaanse staat Florida spannend worden. Dorian trekt die kant op en zou er aan land kunnen gaan, hoewel de kans ook bestaat dat de orkaan voor de kust afbuigt naar het noorden.

Update 10.25 uur
Autoriteiten hebben een nieuw overzicht van de situatie wat de orkaan zelf betreft naar buiten gebracht en het is niet best. De windsnelheid is iets gedaald, maar met 265 kilometer per uur natuurlijk nog altijd vernietigend, maar het slechtste nieuws gaat over de snelheid waarmee Dorian naar het westen trekt. Dat is gedaald naar slechts twee kilometer per uur, wat inhoudt dat getroffen gebieden - zoals het relatief grote Freeport - vele uren met de meest verwoestende delen van de orkaan te maken hebben.

Verwoesting op de Bahama's (Bron: YouTube)

 

Gratis huwelijk niet altijd gratis

Gemeenten krijgen veel aanvragen voor gratis huwelijken. Daarom nemen zij maatregelen, zelfs op manieren die de wetgever niet toestaat. Zo rekenen vijf gemeenten toch kosten voor een ‘gratis’ huwelijksvoltrekking. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

Bergen op Zoom, Halderberge, Duiven, Gorinchem en Westervoort rekenen bij een gratis huwelijk administratiekosten of kosten voor de verklaring van het voorgenomen huwelijk. De kosten variëren hierbij van € 23,75 in Gorinchem tot € 97,65 in Duiven.

Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) had nog niet eerder gehoord van dit soort kosten bij een gratis huwelijk: “Voor kosteloze huwelijken mogen geen leges in rekening gebracht worden door gemeenten. De wet staat dit niet toe."

Ook veel andere gemeenten nemen maatregelen die niet mogen. Zo beperkt 48% van alle gemeenten gratis trouwen tot inwoners van hun eigen gemeente. Desondanks vindt Zijlstra het begrijpelijk dat gemeenten beperkingen opleggen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”

Gemiddelde wachttijd 79 dagen
Voor alle Nederlandse gemeenten is de gemiddelde wachttijd voor een gratis huwelijk 79 dagen. In Haarlem, Utrecht en Eindhoven moet een bruidspaar ongeveer negen maanden geduld hebben voor een gratis huwelijk.

Gemeenten die inwoners uit andere gemeenten uitsluiten, blijken een kortere wachttijd te hebben. De wachttijd is daar ongeveer twee maanden, terwijl een bruidspaar bij een gemeente zonder zo’n uitsluiting een maand langer moet wachten.

In acht gemeenten, waaronder Diemen, Harlingen en Wassenaar, is juist geen sprake van wachttijd. Een verklaring voor het ontbreken van een wachtlijst is een inkomenstoets. Bij vier van de gemeenten zonder wachttijd is een kosteloze huwelijkssluiting namelijk alleen bedoeld voor inwoners met een lager inkomen.

Te weinig aanbod gratis huwelijk
Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn verplicht twee gratis trouwmomenten per week aan te bieden. De gemeenten Bernheze, Blaricum, Den Helder, Montfoort en Oudewater hebben echter slechts één tijdstip per week om gratis te trouwen.

De gemeente Montfoort kiest er bewust voor om één gratis huwelijk per week te sluiten: “Zo’n huwelijk kost ongeveer € 200 per keer. Omdat wij ieder jaar 30 bruidsparen gratis in de echt verbinden, lopen de kosten voor een kleine gemeente als Montfoort behoorlijk op. Als we twee momenten zouden aanbieden, worden die kosten nog eens verdubbeld.”

Gratis huwelijk niet altijd gratis (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Gratis huwelijk niet altijd gratis (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Politie deelt meerdere boetes uit aan 'hufterige' motorrijders

Een groep van 100 tot 150 motorrijders veroorzaakte zondag nogal wat overlast in Vlissingen aan het begin van de avond. Er kwamen veel klachten uit de omgeving van de Boulevard, 

Het ging onder meer om snelheidsovertredingen, geluidsoverlast, en geen voorrang verlenen. De politie heeft dan ook meerdere boetes uitgeschreven voor 'hufterig verkeersgedrag'. Politie deelt meerdere boetes uit aan 'hufertige' motorrijders (Afbeellding: Politie)
Politie deelt meerdere boetes uit aan 'huftertige' motorrijders (Afbeelding: Politie)

Kom naar Halcyon in The Outer Worlds

Private Divsion en Obsidian Entertainment onthullen een nieuwe trailer voor The Outer Worlds. De trailer biedt meer details over het leven in de Halcyon kolonie, haar levendige gemeenschappen op Terra 2, tot de gevaarlijke grenzen van het Monarch.

The Outer Worlds is een single-player sci-fi FPS van Obsidian Entertainment en Private Division. In de game ontwaak je van een winterslaap op een kolonisten-schip dat verloren is geraakt tijdens hun reis naar Halycon, de uiterste Aardse kolonie gelegen aan de rand van het heelal. Terwijl je de uiterste hoeken van de ruimte verkent, raak je verzeilt in een diep complot dat dreigt alles te vernietigen en kom je verschillende facties tegen die allemaal om de macht strijden. Het personage dat jij besluit te worden bepaalt hoe het verhaal zich ontvouwt. Jij bent de ongeplande variabele in de formule van de kolonie.

The Outer Worlds komt 25 oktober uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc. De game komt ook naar de Nintendo Switch, maar hier is nog geen releasedatum voor aangekondigd.

Untitled Goose Games komt 20 september

Untitled Goose Game heeft een datum gekregen. Vanaf 20 september kunnen spelers aan de slag als gans en mensen het leven zuur maken op Nintendo Switch en pc via de Epic Games Store.

In de game speel je als gans en moet je opdrachten uitvoeren, waarbij je jezelf moet verstoppen en spullen moet stelen. De game wordt ondersteund door piano-muziek en heeft een leuk sfeertje. Bekijk hiet hieronder voor jezelf. HONK!

'Nintendo lekt per ongeluk informatie nieuw Smash-personage'

Nintendo of Europe heeft een kleine, maar grote fout begaan met hun website. Hier was tijdelijk informatie te lezen over het vierde DLC-personage voor Super Smash Bros. Ultimate.

Te lezen viel dat het volgende fighter pack bestaat uit 1 fighter, 1 stage en meerdere muziektracks. De fout was dat hieronder te lezen viel dat het copyright hiervan valt onder SNK Corporation. Het lijkt er dus op dat we een SNK-personage mogen gaan verwelkomen in Smash.

SNK is voornamelijk bekend dankzij The King of Fighters en Metal Slug. Fans gokken dan ook dat icoon Terry Bogard de grootste kanshebber is. Wat denken jullie?

Verlander zesde pitcher met drie no-hitters in carrière

Justin Verlander heeft zondagavond in het duel tegen de Toronto Blue Jays zijn derde no-hitter uit zijn carrière gegooid. Daarmee komt de 36-jarige werper van de Houston Astros in het rijtje van Nolan Ryan, Sandy Koufax, Cy Young, Larry Corcoran en Bob Feller, die in het verre verleden ook drie no-hitters in hun carrière gooide in de MLB.

In de eerste inning kwamen de Blue Jays al op de honken via vier wijd, maar daarna liet Verlander zijn klasse zien. De pitcher van de Astros gooide maar liefst veertien keer drie slag. Na 120 pitches was de derde no-hitter een feit voor Verlander.

Toch was een overwinning van Houston Astros lang niet zeker, want pas in de negende inning kwam de ploeg van Verlander in Toronto op voorsprong dankzij een 2-homerun van Abraham Toro.

Uitslagen MLB zondag:
St. Louis Cardinals - Cincinnati Reds 4-3 (game 1)
New York Yankees - Oakland Athletics 5-4
Toronto Blue Jays - Houston Astros 0-2
Detroit Tigers - Minnesota Twins 3-8
Tampa Bay Rays - Cleveland Indians 8-2
Washington Nationals - Miami Marlins 9-3
Kansas City Royals - Baltimore Orioles 6-4
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 0-4
Texas Rangers - Seatlle Mariners 3-11
Colorado Rockies - Pittsburgh Pirates 2-6
San Francisco Giants - San Diego Padres 4-8
Los Angeles Angels - Boston Red Sox 3-4
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 3-4 (elf innings)
Atlanta Braves - Chicago White Sox 5-3
St. Louis Cardinals - Cincinnati Reds 3-5 (game 2)
Philadelphia Phillies - New York Mets 5-2

Age of Empires II: Definitive Edition

We weten dat Age of Empires IV eraan zit te komen, maar het is een gegeven dat Age of Empires II: Heritage of Kings als het beste deel van de franchise op dit moment wordt beschouwd. Nadat het eerste deel van Age of Empires een definitive edition kreeg is het nu de beurt aan het – in mijn ogen – beste deel. Ik sprak af met Microsoft op gamescom en kreeg de eerste indrukken te zien van een remaster die, volgens de developers, weer net zoals het origineel 20 jaar mee moet kunnen.

Reconstructie aanslag CS

Ze wisten het meteen: dit is geen verwarde man of een gek. Dit gaat om een terrorist. Het waren politieagenten Roel, Thijs en Sam die vorig jaar zomer terreurverdachte Jawed S. uit wisten te schakelen, nadat hij kort daarvoor twee toeristen had neergestoken op het Centraal Station in Amsterdam. In een uitgebreide reconstructie van AT5 in samenwerking met Nieuwsuur doen ze hun verhaal.

Ze vertellen over de bewuste dag, op welke manier de verdachte in het vizier kwam en wat het incident met hen persoonlijk heeft gedaan. "Ik dacht: 'Als hij een bom bij zich heeft, moet ik hem door zijn hoofd heen schieten'."

Toerist in elkaar gezakt
Vrijdagmiddag 31 augustus, 12:15 uur. Paniek bij de informatiebalie van de NS in de westtunnel van het Centraal Station. Een toerist is net in elkaar gezakt. Een andere reiziger loopt met een bebloede arm in het rond.

Het gebeurt voor de ogen van politieagent Roel, die met een bakje pasta in zijn hand staat. Roel is een spotter, getraind in het herkennen van verdacht gedrag. Kort voor de steekpartij roept hij zijn collega's Sam en Thijs op, met de vraag of ze een man kunnen controleren.

En dan gaat snel. Binnen een tijdsbestek van negen seconden steekt Jawed S. in op twee mensen. Roel staat er bovenop en houdt de verdachte direct onder schot. Toch kan hij niet meteen de trekker overhalen; als hij mist is de kans groot dat de kogel bij de Starbucks naar binnen vliegt en die zit op dat moment vol mensen. Hij wijzigt zijn hoek en schiet twee keer. Na de schoten valt S. op de grond, hij is één keer geraakt in zijn onderlichaam.

'Gezocht naar ontsteker of draden'
De verdachte mag dan zijn uitgeschakeld, het gevaar is daarmee nog niet direct geweken. Roel en zijn collega Thijs blijven hem onder schot houden. "Ik heb gekeken naar zijn handen, of ik geen ontstekers of draden zag. Want dat is natuurlijk onze grootste angst: dat hij een bom bij zich heeft", vertelt Roel.

Thijs staat nog dichterbij de verdachte. "Ik stond op 2 meter van hem af en ik dacht: heeft hij een bomgordel of een ontstekingsmechanisme in zijn handen? Als dat zo is, moet ik hem uitschakelen en door zijn hoofd schieten." Het valt de twee agenten op dat Jawed S. iets prevelt in het Arabisch en zijn handen probeert te vouwen. "Het leek erop alsof hij aan het bidden was."

In veiligheid brengen
Terwijl Thijs en Roel de verdachte onder schot houden, ontfermt hun collega Sam zich over de slachtoffers bij de informatiebalie. Het gaat om twee Amerikaanse toeristen die met hun families op doorreis zijn naar een bruiloft in Duitsland.

Agent Sam draagt, in tegenstelling tot zijn twee collega's, geen vuurwapen. Omdat hij pas net bij de politie zit, heeft hij alleen nog de beschikking over een wapenstok en pepperspray. "Toen had ik wel een gevoel van angst, omdat ik zelf geen vuurwapen draag. Het is voor mij op dat moment mijzelf in veiligheid brengen en doen wat ik wel kan doen."

'We gaan uit van een terreurdaad'
AT5 en Nieuwsuur reconstrueren de aanslag niet alleen aan de hand van de verklaringen van de drie politiemensen, maar ook met behulp van unieke audiofragmenten, waarin te horen is hoe politiemensen onderling communiceren voor, tijdens en na de aanslag.

De rechtszaak tegen Jawed S. begint vandaag. Hij wordt verdacht van tweevoudige poging tot moord met een terroristisch motief. In de rechtszaal zullen beelden worden getoond van de aanslag. Dinsdag komen de uit de Verenigde Staten overgekomen slachtoffers aan het woord.

De namen van de drie agenten zijn om privacyredenen gefingeerd.


FOK! Wat een weer: opklaringen maar ook buien

Vandaag zijn er perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C in het noordelijk kustgebied en 21°C in het zuidoosten. De wind is meest matig uit westelijke richtingen, langs de kust aanvankelijk nog vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuidwest en neemt aan zee toe naar vrij krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het in het noorden van het land af en toe licht regenen. In het zuiden blijft het droog en zijn er enkele opklaringen. De minimumtemperatuur varieert van 8°C plaatselijk in het zuidoosten tot 14°C aan zee. De zuidwestenwind is landinwaarts zwak tot matig, aan zee vrij krachtig en mogelijk af en toe krachtig.

Morgen overdag is er af en toe zon, maar zijn er ook wolkenvelden. Bovendien kan in het midden en noorden af en toe lichte regen vallen. In de avond wordt het geleidelijk overal droog en klaart het vooral in de zuidelijke helft op. De middagtemperatuur ligt tussen 19°C in het noordelijk kustgebied en 23°C in het zuidoosten. Er staat een meest matige, aan zee vrij krachtige west- tot zuidwestenwind. Later op de dag neemt de wind iets af. (Bron: KNMI)

DJMO stond 10 minuten geleden op het busstation van Alkmaar en zag dit mooie luchtje. Het regende wel.
DJMO stond 10 minuten geleden gisterenavond op het busstation van Alkmaar en zag dit mooie luchtje. Het regende wel.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

World of Warcraft: Classic

We're going home. Die gedachte moet bij veel mensen door het hoofd hebben gespookt toen Blizzard World of Warcraft: Classic aankondigde, officiële legacy-servers voor de game zonder de uitbreidingen maar met de grinding, features en class design zowel we het kenden in Vanilla. Puddington en Noppie2000 gaan in gesprek over hun ervaringen met Classic en vergelijken de game uiteraard met zijn moderne versie.

Minister: 'Werkgevers, maak afspraken over MONO rijden'

Ruim 1 op de 3 werkgevers in ons land heeft geen regels voor de medewerkers over het smartphonegebruik in de auto. Bij 35 procent van de bedrijven wordt van collega’s verwacht dat ze altijd binnen een half uur reageren op een berichtje, ook als ze onderweg zijn in de auto. Dat blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) lanceert vandaag, nu de zomervakantie voor de meeste mensen voorbij is, een nieuwe campagne gericht op werkgevers.

Minister Van Nieuwenhuizen is vandaag in Den Haag te gast bij een verdeelcentrum van Picnic, een online supermarkt die boodschappen thuisbezorgt met in totaal 800 elektrische bezorgwagens. Picnic start deze maand een speciaal verkeersveiligheidstraject waar MONO rijden een belangrijk onderdeel van is. Doel van de campagne die de minister vandaag lanceert, is dat alle werkgevers met hun medewerkers afspraken maken over smartphonegedrag in de auto of op de fiets.

Van Nieuwenhuizen: "Het is moeilijk voor te stellen, maar één op de tien werkgevers vindt het een normale zaak dat hun werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden. Totaal onverantwoord om dit van je mensen te verwachten, want dat is gewoon levensgevaarlijk. Ook als je zakelijk onderweg bent geldt: hou je aandacht bij de weg en rij MONO."

Ongeveer de helft van de werkgevers is, net zoals Picnic, op de goede weg. Zij hebben met hun werknemers afspraken gemaakt over het telefoongebruik onderweg. Het gaat onder meer om Samsung, Arcadis, Athlon, Heineken, Shell, de ANWB en verschillende transportbedrijven, zoals Van den Broek Logistics.

De campagne ‘MONO-zakelijk’ is onderdeel van de al lopende brede MONO-campagne. Op www.monozakelijk.nl kunnen werkgevers campagnemateriaal en tips vinden om te zorgen dat hun werknemers MONO kunnen rijden.

5 miljoen voor laadpalen van de toekomst

Een stabieler elektriciteitsnet, groene stroom beter benutten en geld verdienen met een elektrische auto. Dat is wat slimme laadpalen mogelijk maken. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt daarom 5 miljoen euro uit om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg ervan. Met het geld komen in 21 Nederlandse gemeenten door heel Nederland laadpleinen met in totaal 472 slimme laadpunten.

Staatssecretaris Van Veldhoven: "Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen meer laadpalen, maar ook slimmere. Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen. Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon."

Buffer
Het leveren van elektriciteit aan het net door elektrische voertuigen wordt ‘vehicle-to-grid’ genoemd. De aan de slimme laadpaal gekoppelde auto slaat het overschot aan duurzaam opgewekte stroom op. Vervolgens wordt op piekmomenten de stroom teruggeleverd aan het net. Door de auto als buffer te gebruiken, kan groene stroom efficiënter worden ingezet en wordt het elektriciteitsnet ontlast.

Om te voorkomen dat elektrische auto’s onverwacht leeg zijn na het ontladen, stelt het voertuig een deel van de accucapaciteit beschikbaar voor teruglevering aan het elektriciteitsnet. De eigenaar geeft hier toestemming voor en bepaalt zelf hoeveel elektriciteit van de auto gebruikt mag worden.

Innovatie
Dankzij de subsidie kunnen gemeenten aan de slag met de aanleg van de nieuwe laadpleinen. Op de laadpleinen wordt ook gewerkt aan nieuwe toepassingen voor de consument, zoals de mogelijkheid voor automobilisten om op termijn geld te verdienen met hun elektrische auto. Gebruikers die hun elektrische auto beschikbaar stellen wanneer er veel vraag naar energie is, kunnen daarvoor een beloning ontvangen.

Alle elektrische auto’s kunnen laden aan de slimme laadpalen. Voor een aantal automodellen, zoals de Nissan Leaf en de Renault Zoe, is het nu al mogelijk om groene stroom op te slaan en elektriciteit terug te leveren aan het net. De eerste slimme laadpleinen zijn in 2020 klaar voor gebruik.

21 gemeenten
Met de subsidie worden in 21 gemeenten slimme laadpalen aangelegd. In de gemeente Utrecht verschijnen in totaal 20 nieuwe pleinen. Wethouder Victor Everhardt: “Naar schatting rijden er in Utrecht 12.000 elektrische auto's rond in 2020. Om deze auto's allemaal te kunnen laden zijn er ongeveer 1600 laadpunten nodig. De laadpleinen zijn dus essentieel om de groei in de vraag naar laadpunten de komende jaren aan te kunnen. Daarnaast zijn de laadpalen die op deze pleinen komen te staan geschikt om lokale duurzaam opgewekte stroom in deelauto's op te slaan en later terug te geven aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren deze laadpleinen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.”

Klimaatakkoord
Ons transport veroorzaakt een kwart van de CO2 uitstoot. Het kabinet heeft als doel deze uitstoot terug te dringen. In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om het gebruik van schone vervoersmiddelen te stimuleren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld elektrische auto’s. Deze auto’s stoten bij het rijden geen broeikasgassen uit, houden onze lucht schoon en brengen minder geluidsoverlast met zich mee. De komende jaren worden honderdduizenden laadpalen aangelegd, zodat mensen hun auto overal makkelijk op kunnen laden.

Omzet zakelijke dienstverlening 6,2 procent hoger

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het tweede kwartaal van 2019 6,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vorig kwartaal was dat nog 6,8 procent. De omzet is inmiddels 25 kwartalen achter elkaar groter dan een jaar eerder. De omzet lag voor het laatst lager in het eerste kwartaal van 2013. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

De omzet van de IT-dienstverleners was 7,0 procent hoger dan een jaar eerder, net als in het eerste kwartaal van 2019. In het laatste halfjaar van 2018 lag de omzet ruim 8 procent hoger.

Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag de omzet in het tweede kwartaal 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. In de periodes hiervoor, vanaf het eerste kwartaal van 2018, was dat elk kwartaal ongeveer 5 procent.

Bij de uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal van 2019 de omzet 5,8 procent groter. De omzet in deze branche ligt daarmee nog steeds hoger, maar het verschil wordt wel steeds kleiner. De laatste keer dat het verschil in omzet lager was dan 5,8 procent is 10 kwartalen geleden, in het vierde kwartaal van 2016 (4,6 procent).

Bij de architecten lag de omzet 3,4 procent hoger, een aanzienlijk kleinere omzetontwikkeling dan de 9,7 procent in het eerste kwartaal. De architectenbranche is binnen de zakelijke dienstverlening een relatief kleine bedrijfstak, waardoor fluctuaties in de omzetontwikkeling eerder optreden.

Ondernemersvertrouwen neemt toe, personeelstekort groeit
Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners stijgt in het derde kwartaal van 2019 naar een waarde van 15,3. Een kwartaal eerder was dit nog 13,0. Wel blijft het vertrouwen achter bij 2017 en 2018, toen de jaargemiddelden respectievelijk op 18 en 19 uitkwamen.

35 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening ziet een tekort aan personeelskrachten als belemmering voor de activiteiten. In het eerste halfjaar van 2019 was dit nog 33,9 procent. Van alle branches is het personeelstekort in de zakelijke dienstverlening het grootst.

Prijzen openbaar vervoer stijgen sterker dan autokosten

De prijzen van het openbaar vervoer zijn na verloop van tien jaar sterker gestegen dan de autokosten. Vergeleken met 2009 lagen de prijzen van het openbaar vervoer in juli 2019 bijna 30 procent hoger. Kosten voor het rijden in de eigen auto lagen gemiddeld een kwart hoger, terwijl consumentengoederen en -diensten in diezelfde periode gemiddeld 18 procent duurder werden. Dat blijkt uit een analyse van de consumentenprijsindex van het CBS.

Onder de prijzen van het openbaar vervoer vallen de prijzen van vervoerbewijzen voor trein, tram, metro, bus en taxi. Bij de autokosten zijn de aanschaf, het onderhoud, brandstoffen, parkeren, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting meegerekend. De prijsontwikkelingen zeggen niets over de prijsniveaus van autorijden en reizen met het openbaar vervoer.

Het beeld van de prijsontwikkelingen over langere termijn wordt beïnvloed door de gekozen periode waarover gemeten wordt en het aanvangsjaar van de periode. Sinds 2009 nam de prijs voor reizen met het openbaar vervoer geleidelijk en stapsgewijs toe. De autokosten ontwikkelden zich grilliger. In de periode 2009 tot 2015 stegen de autokosten sterker dan de tarieven van het openbaar vervoer. Tussen 2015 en 2019 lag de ontwikkeling van de autokosten juist meestal onder die van de openbaarvervoerprijzen.

De prijzen voor het reizen met de trein, tram en metro lagen in juli 2019 bijna een kwart hoger dan in 2009. Reizen met de bus of taxi werd in diezelfde periode bijna 40 procent duurder. Vooral het laatste jaar gingen de prijzen van het openbaar vervoer omhoog.

Autokosten minder sterk gestegen
In Nederland wordt 10 keer zoveel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. Autokosten bestaan gemiddeld voor een derde uit brandstofkosten. De autokosten bewegen dus mee met de fluctuaties in olieprijzen en wisselkoersen. De prijs van autobrandstoffen lag in juli 2019 bijna 26 procent hoger dan in 2009. De prijzen van benzine en diesel stegen in hetzelfde tijdsverloop ruim 30 eurocent per liter. Van alle autobrandstoffen geeft de consument het meest uit aan benzine.

Het aanschaffen van een auto, de benodigdheden en de motorrijtuigenbelasting werden sinds 2009 ruim 18 procent duurder. Dat is gelijk aan de gemiddelde stijging van alle consumentengoederen en -diensten. Het onderhoud bij de dealer steeg iets sterker in prijs, met bijna 25 procent.

De parkeertarieven en verzekeringen stegen van de autokosten het sterkst. Parkeertarieven gingen sinds 2009 met bijna 40 procent omhoog. De premies van motorrijtuigenverzekeringen stegen sinds 2009 met ruim 50 procent. De assurantiebelasting op verzekeringen steeg in maart 2011 van 7,5 procent naar 9,7 procent. In januari 2013 steeg deze belasting tot hetzelfde niveau als het hoge btw-tarief, 21 procent.

Sterkere prijsstijging openbaar vervoer na btw-verhoging
Bij het openbaar vervoer valt de meer recente stijging van de prijzen op. Op jaarbasis stegen de prijzen in juli 2019 voor het reizen met het openbaar vervoer met 5,5 procent. Het reizen per spoor steeg in dezelfde periode met 4,6 procent in prijs. De prijsstijging in juli 2019 was de één na sterkste sinds halverwege 2005. In januari van dit jaar werd het lage btw-tarief, dat geldt voor openbaar vervoer, verhoogd van 6 naar 9 procent. Treinkaartjes en abonnementen waren in juli 4,4 procent duurder dan vorig jaar. Wie met de tram of metro reed was 5,7 procent meer kwijt.

Ook openbaar vervoer over de weg werd duurder. In juli was de prijsstijging voor het reizen per bus 7,7 procent. Vervoer per taxi werd 6,7 procent duurder.

Prijsstijging openbaar vervoer in 2019 grootste in Europa
De prijsstijging van het personenvervoer over het spoor en over de weg in Nederland was in juli 2019 de grootste van alle landen in Europa. In België en Duitsland stegen de prijzen in juli met respectievelijk 2,5 en 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Niet overal ging de prijs omhoog. In Tsjechië daalde de prijs met 10,2 procent en in Portugal met 8,4 procent.

In Nederland gaat er een groter deel van het besteedbaar inkomen naar het vervoer over het spoor, terwijl gemiddeld in Europa een iets groter deel gaat naar het vervoer over de weg. In Cyprus, Malta en IJsland is geen openbaar railvervoer.

Djokovic geeft op tijdens US Open

Tennisser Novak Djokovic zal zijn titel op de US Open niet verdedigen. De Servische nummer één van de wereld had teveel last van zijn schouder en moest in de achtste finale tegen de Zwitser Stan Wawrinka opgeven.

Voormalig US Open-winnaar Wawrinka (23) had al een 6-4, 7-5, 2-1 voorsprong bij elkaar gespeeld in het bomvolle Arthur Ashe Stadium, toen Djokovic - die in set twee al een medische time-out aanvroeg - de handdoek in de ring gooide. De aanwezige tennisfans steunden hun held uiteraard gaven hem een daverend stukje boegeroep, een zoveelste voorbeeld van het schandalige gedrag van de aanwezigen tijdens de US Open.

In de kwartfinales neemt de Zwitser het op tegen de als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev. Hij verloor de eerste set nog verrassend van de Duitser Dominik Köpfer (ATP-118), een van de verrassingen van het toernooi, maar stelde orde op zaken en maakte het in de tiebreak af: 3-6, 6-3, 6-2, 7-6 (2).

Spectaculaire downhill sluit WK mountainbiken af

In het Canadese Mont-Sainte-Anne is zondagavond het wereldkampioenschap mountainbiken afgesloten. Dat gebeurde met de spectaculaire downhill, waar een paar toppers afwezig waren: Nina Hoffmann raakte vorige week tijdens een training in Tsjechië geblesseerd aan haar schouder, Rachel Atherton liep een teenblessure op en de Nieuw-Zeelander Brook Macdonald raakte zwaargewond aan zijn ruggenwervel tijdens een trainingsrun op het WK-parcours - waarna het vier uur duurde voor hij eindelijk geëvacueerd kon worden.

Mannen
Op het mooie Canadese parcours pakte de Zuid-Afrikaanse grootheid Greg Minnaar de leiding, maar de Britse ex-wereldkampioen Danny Hart dook enkele tienden onder zijn tijd. Amaury Pierron uit Frankrijk ging daar weer drie tienden onder, maar toen was het de beurt aan Troy Brosnan. De Australiër denderde naar beneden en was aan de finish maar liefst twee seconden sneller dan Pierron. Regerend tweevoudig wereldkampioen Loïc Bruni ging als laatste naar beneden en de Fransman trok alles uit de kast om Brosnan te kloppen...met succes: met 0,581 seconden pakte hij het goud, voor Brosnan en Pierron.

De gouden run van Loïc Bruni (Bron: YouTube)

Vrouwen
Bij de vrouwen werd het een mooi verhaal voor de Française Myriam Nicole, die dit jaar wegens maandenlang blessureleed nog geen enkele World Cup-wedstrijd reed. Ze zette echter voor de grote favorieten de snelste tijd neer...en niemand kwam er meer aan! De van een blessure teruggekeerde Britse Tahnee Seagrave kwam met 1,204 seconden nog het dichtst in de buurt, Marine Cabirou maakte het Franse feestje compleet door met haar derde plek de Australische World Cup-leidster Tracey Hannah van het podium te houden.

De wedstrijden zijn hier terug te kijken.

Scorende Lukaku nieuw slachtoffer van Cagliari-fans met apengeluiden

Internazionale is koploper van de Serie A. De formatie van Antonio Conte was met 1-2 te sterk voor het Cagliari van onder anderen Radja Nainggolan.
Het duel tussen Cagliari en Inter werd ontsierd door racistische uitlatingen van de fans van de thuisploeg. Marten de Roon en Hans Hateboer verloren tegelijkertijd van Torino (2-3), terwijl Lasse Schöne met Genoa Fiorentina aan de kant zette: 2-1.

Atalanta - Torino 2-3
Atalanta, met wederom Marten de Roon en Hans Hateboer in de startopstelling, moest na 45 minuten spelen genoegen nemen met een 1-1 ruststand. Kevin Bonifazi kopte de bezoekers halverwege het eerste bedrijf op voorsprong, maar Duvan Zapata maakte rap gelijk via Duvan Zapata. De aanvaller was na de pauze opnieuw trefzeker, maar Alejandro Berenguer zorgde er enkele minuten later voor dat zijn ploeg snel langszij kwam. Twintig minuten voor tijd bracht Armando Izzo de drie punten naar Turijn.

Cagliari - Internazionale 1-2
Radja Nainggolan nam het met Cagliari op tegen zijn oude ploeg Internazionale. De Belg moest halverwege de eerste helft slikken toen Lautaro Martinez de openingstreffer voor zijn rekening nam. In de tweede helft kwam Cagliari op 1-1 dankzij Joao Pedro, maar Inter wist alsnog drie punten te pakken. Aankoop Romelu Lukaku benutte een penalty en wist zodoende, na de 4-0 overwinning op Lecce, wederom op het scoreformulier te komen. Bij de penalty werd Lukaku volgens diverse media en journalisten racistisch bejegend door fans van Cagliari. De supporters van de Italiaanse club kwamen eerder al negatief in het nieuws vanwege racistische uitlatingen richting Moise Kean en Blaise Matuidi.

Genoa - Fiorentina 2-1
Genoa, met de van Ajax overgekomen Lasse Schöne opnieuw in de basis, wist relatief eenvoudig te winnen van Fiorentina. Cristian Zapata zette de thuisploeg op voorsprong en bij de 2-0 van Cristian Kouamé na ruim een uur spelen leek de overwinning in de tas. Erick Pulgar zorgde met zijn treffer een kwartier voor tijd nog voor wat twijfels, maar Genoa wist de zege over de streep te trekken.

Overige uitslagen Serie A zondag
Lazio - AS Roma 1-1
Lecce - Verona 0-1
Sassuolo - Sampdoria 4-1
Udinese - Parma 1-3

Twee doelpunten én rode kaart voor Bale; Real Madrid verliest punten

Real Madrid heeft zondagavond een punt overgehouden aan de lastige uitwedstrijd tegen Villarreal. Tot tweemaal toe kwam de ploeg van Zinédine Zidane op achterstand, maar beide keren zorgde Gareth Bale voor de gelijkmaker. De aanvaller werd vlak voor tijd echter wel weggestuurd, nadat hij twee gele kaarten pakte in twee minuten. Real Madrid staat na drie wedstrijden in LaLiga op de vijfde plek met vijf punten.

Villarreal staat in Spanje bekend als reuzendoder; van de voorgaande vier uitwedstrijden in Estadio de la Cerámica won de Koninklijke er maar een. Ditmaal werd al gauw duidelijk dat Real Madrid het opnieuw moeilijk zou krijgen. Na elf minuten raakte Sergio Ramos de bal op kinderlijk eenvoudige wijze kwijt aan Gerard Moreno op het middenveld. Moreno sprintte richting doel en bediende Karl Toko Ekambi, wiens schot Thibaut Courtois nog wist te keren. Moreno was echter zelf meegelopen en sloeg toe in de rebound: 1-0.

Real Madrid had het merendeel van het balbezit en zocht naar de gelijkmaker; kansen waren er voor Luka Jovic en Casemiro. Het duurde echter tot de blessuretijd van de eerste helft totdat Real Madrid langszij kwam. Na een fraai uitgevoerde één-twee tussen Dani Carvajal en Jovic was eerstgenoemde degene die Gareth Bale in staat stelde om zonder veel moeite af te ronden. Na de onderbreking werd het niet veel makkelijker voor Real Madrid. Zestien minuten voor tijd kwam Villarreal zelfs weer op voorsprong. Het doelpunt kwam uit het niets; invaller Carlos Bacca bediende Javier Ontiveros, die op zijn beurt Moi Gómez in staat stelde om er 2-1 van te maken.

Bale redde enkele minuten voor tijd de meubelen voor Real Madrid. De Welshman ontving de bal aan de zijkant van het strafschopgebied van Luka Modric, trok naar binnen en schoot hard in de korte hoek. De vermakelijke wedstrijd lag weer helemaal open, maar er was niet genoeg tijd voor een van beide ploegen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Wel werd Bale nog weggestuurd: in de blessuretijd ontving hij gele kaarten voor twee verschillende overtredingen. Villarreal blijft zodoende wachten op de eerste zege van het seizoen, terwijl Real Madrid na drie wedstrijden staat op een zege en twee remises.

Uitslagen LaLiga zondag
Valencia - Mallorca 2-0
Atletico Madrid - Eibar 3-2
Espanyol - Granada 0-3
Villarreal - Real Madrid 2-2

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.