Jawed S.: 'Voor de profeet offer ik me op'

Terreurverdachte Jawed S. (20) stond vandaag voor de rechter in de Bunker in Amsterdam Osdorp. Tijdens de eerste zittingsdag kwam hij zelf ook uitgebreid aan het woord. "Als ik de kans had gehad om de politieagenten iets aan te doen, had ik dat gedaan", verklaarde hij.

De terreurverdachte werd vorig jaar zomer uitgeschakeld door drie agenten, nadat hij twee toeristen had neergestoken op het Centraal Station. De politiemannen waren vandaag ook aanwezig in de zaal, op enkele meters afstand van de verdachte.

Door het Openbaar Ministerie (OM) wordt Jawed tweevoudige poging tot moord met terroristisch motief verweten. Bovendien zou hij de agenten ook al tijdens het incident op 31 augustus hebben bedreigd.

Ontkent niet
Jawed S. ontkent zijn daden niet. Hij zou zelfs nog verder zijn gegaan, als hij de kans had gehad. Op de vraag van de rechter over waarom hij juist de twee toeristen neerstak, antwoorde hij vandaag het volgende: "Ik kon natuurlijk niet honderden mensen in één keer neersteken".

De verdachte was vooral boos over een cartoonwedstrijd die Geert Wilders had uitgeschreven, omtrent de profeet Mohammed. "Jullie zijn heel erg wreed", zei hij daarover. "Waarom hebben jullie dat vuile varken de gelegenheid gegeven om onze profeet te beledigen?"

Hij wilde naar eigen zeggen daarom "mensen iets aan doen die het mogelijk maken voor een persoon om mijn profeet te beledigen". Het was daarbij niet per se de bedoeling om de twee Amerikanen iets aan te doen. Vandaag concludeerde hij zelfs een fout te hebben gemaakt door Amerikanen neer te steken in plaats van Nederlanders.

Religie
Het bleef vandaag vrij onduidelijk hoe het plan van Jawed was ontstaan. In eerste instantie stelde hij dat het ging om toeval: hij wilde een broodje pakken, maar kwam plotseling een mes tegen. Later trok hij die uitspraak terug. "Dat klopt niet. Ik was van plan om het mes uit mijn tas te halen."

Vervolgens zei Jawed dat hij wel had willen sterven voor de zaak. "Voor de profeet ben ik bereid mij op te offeren. Voor de verdediging van mijn religie vind ik het niet erg als martelaar om te komen."

Religie bleef een terugkerend onderwerp. En niet alleen omdat hij een pauze wilde inlassen voor het gebed. Jawed verklaarde zelfs dat hij de kelen van zijn huisgenoten zou hebben doorgesneden, zodra ze zijn religie beledigd zouden hebben.

Pieter Baan Centrum
In het Pieter Baan Centrum is onderzocht of Jawed toerekeningsvatbaar was. Hij zou namelijk in het ziekenhuis aangegeven hebben dat hij last had van psychische klachten. "Ja, ik hoor wel eens stemmen. Ik heb twee oren en dan hoor ik mensen wel eens praten", aldus de verdachte.

De deskundigen konden uiteindelijk geen advies brengen, omdat de verdachte weigerde in gesprek te gaan. Volgens hen is er wel een hoge kans op toekomstig extremisme. Een psychiater gaf daarom aan dat vervolgonderzoek nodig is. Het is nog wel de vraag of dat gaat gebeuren.

Tweede zittingsdag
Morgen is een tweede zittingsdag. Dan staan de slachtoffers centraal. Het gaat om twee Amerikaanse mannen, die neven zijn van elkaar. Een van hen is in zijn ruggenmerg geraakt en heeft een dwarslaesie. Het andere slachtoffer had een slagaderlijke bloeding in zijn arm en moest een spoedoperatie ondergaan.

Zowel de slachtoffers als de agenten gaven vandaag aan in elk geval een schadevergoeding te willen van Jawed.