Arsenal knokt zich terug in derby, Everton wint fraai duel

Redactie

Arsenal heeft zich zondag in de stadsderby tegen Tottenham Hotspur teruggeknokt naar een gelijkspel. De ploeg van Unai Emery kwam voor eigen publiek op een 0-2 achterstand, maar poetste die marge weg via treffers van Alexandre Lacazette en Pierre-Emerick Aubameyang. Arsenal neemt de vijfde plek over in de Premier League na de puntendeling; Tottenham Hotspur staat negende.

De derby van Noord-Londen werd binnen tien minuten opengebroken door Christian Eriksen. De openingstreffer kwam voort uit een counter. Heung-Min Son hield de bal goed bij zich op het middenveld, alvorens Erik Lamela weg te sturen. Het lage schot van de Argentijn werd nog gekeerd door doelman Bernd Leno, maar de rebound was een prooi voor Eriksen. Het leek erop dat Leno het eerste schot had kunnen klemmen, maar ook David Luiz en Sokratis Papastathopoulos stonden in de opbouw niet goed opgesteld en lieten zich daardoor makkelijk aftroeven. Leno liet zich na het doelpunt evenwel van zijn betere kant zien, door schoten van Eriksen en Son te pareren.

Leno strekte zich zes minuten voor rust opnieuw; een vrije trap van Eriksen werd op fraaie wijze uit het doel gehouden door de Duitser. Maar hij moest een antwoord schuldig blijven toen Harry Kane zich mocht ontfermen over een penalty, na een onbesuisde overtreding van Granit Xhaka op Son in het strafschopgebied. Het zag er plots heel goed uit voor Tottenham Hotspur in het Emirates Stadium, maar de bezoekers slaagden er niet in om de 0-2 voorsprong tot aan de rust te verdedigen. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Tottenham Hotspur een bal niet goed weg, en via Nicolas Pépé kwam het leer terecht bij Lacazette. Die speelde zich handig vrij en schoot vanbinnen het strafschopgebied hard raak: 1-2.

Tottenham Hotspur oogde bij tijd en wijle kwetsbaar achterin, maar bezorgde Arsenal met scherpe counters de nodige problemen. Dat bleef ook zo na de rust: een tegenaanval leidde bijna tot een goal van Son, wiens schot van richting werd veranderd door Xhaka en gekeerd werd door Leno. Collega-doelman Hugo Lloris haalde een schot van Mattéo Guendouzi met zijn vingertoppen net uit de benedenhoek, kort voordat Kane snoeihard de linkerpaal trof vanuit een vrijwel onmogelijke hoek. Een venijnig afstandsschot van invaller Dani Ceballos werd door Lloris uit het doel gehouden.

Beide ploegen kregen dus kansen om de stand te veranderen en dat lukte Arsenal uiteindelijk twintig minuten voor tijd. Aubameyang werd gelanceerd door een fraaie pass van Guendouzi, dook op achter Jan Vertonghen en schoot de 2-2 tegen de touwen. Arsenal drukte Tottenham Hotspur steeds dieper terug op de eigen helft en leek tien minuten voor tijd op voorsprong te komen, nadat Sokratis een voorzet van Sead Kolasinac tot doelpunt promoveerde. De linksback stond echter buitenspel toen hij werd bediend en zodoende werd de treffer afgekeurd.

Everton - Wolverhampton Wanderers 3-2
Everton en Wolverhampton Wanderers schotelden het publiek op Goodison Park een heerlijke wedstrijd voor, met the Toffees als winnaar: 3-2.
Richarlison had met twee doelpunten een zeer groot aandeel in de zege van het elftal van manager Marco Silva, die zijn formatie naar de vijfde plaats in de Premier League ziet stijgen. Het was alweer de zesde opeenvolgende overwinning van Everton op eigen veld.

Het Everton-publiek had al na vijf minuten reden tot juichen. De van Juventus overgenomen Moise Kean profiteerde optimaal van geschutter in de Wolves-verdediging en gaf de bal vervolgens mee aan Richarlison, die heel beheerst voor de openingstreffer zorgde. Romain Saïss trok de stand echter alweer vier minuten later gelijk door de bal van dichtbij over de doellijn te werken. Het goede voorbeidende werk was van Adama Traoré, die Everton-back Lucas Digne het nakijken gaf.

Everton liet zich echter niet uit het veld slaan door de snelle gelijkmaker van the Wolves, aangezien Alex Iwobi de voorsprong na een kwartier spelen alweer herstelde. De van Arsenal overgekomen aanvaller kopte raak na een afgemeten voorzet van Gylfi Sigurdsson. De bezoekers uit Wolverhampton, die zich donderdag ten koste van Torino wisten te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League, waren niet bij machte om in de eerste helft nog iets terug te doen.

Het venijn van de aantrekkelijke wedstrijd op Goodison zat duidelijk in de staart. Raúl Jiménez bracht de uitspelende ploeg een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Willy Boly verlengde een verre ingooi, waarna de Mexicaanse aanvaller wist te scoren. Everton toonde echter wederom veerkracht en het was uitblinker Richarlison die een fraaie voorzet van Digne vanaf de zijkant tot doelpunt wist te verwerken.