FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 augustus 2019

Dijsselbloem verliest stemming topbaan IMF en feliciteert tegenstrever

Niet Jeroen Dijsselbloem maar de Bulgaarse Kristalina Georgieva lijkt Christine Lagarde op te gaan volgen als hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoewel beide kandidaten niet de vereiste meerderheid aan stemmen binnenhaalden, had de Bulgaarse wel iets meer stemmen gekregen.

Dijselbloem heeft Georgieva gefeliciteerd met haar overwinning, zo meldt het AD.

Bezoekers Albert Heijn in Amstelveen onwel, gebouw ontruimd

Een Albert Heijn-vestiging aan de Maalderij in Amstelveen is vanavond ontruimd nadat enkele bezoekers last hadden gekregen van hun luchtwegen en ogen.

Rond 19:30 uur werd de brandweer opgeroepen, omdat enkele bezoekers gezondheidsklachten hadden. Ze moesten hoesten en hadden last van prikkende ogen. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat er zes mensen in de ambulance zijn nagekeken. Ook is er iemand naar het ziekenhuis gebracht.

Bij een meting in de supermarkt werden geen gevaarlijke substanties gevonden. Wat de oorzaak was van de klachten bij de bezoekers is niet bekend. Volgens de brandweer blijft de Albert Heijn de rest van de avond gesloten.

Venetië wil samen met Amsterdam strijden tegen cruiseschepen

Venetië roept Europese havensteden, waaronder Amsterdam, op om samen te werken op het gebied van cruisetoerisme. Er zou een gezamenlijk plan tegen de negatieve gevolgen van cruiseschepen voor het milieu moeten komen.

Dat meldt The Local. Cruiseschepen worden in Venetië al langer als een vijand beschouwd. De Italiaanse stad is al jaren een veel gekozen stop bij cruisereizen, ondanks dat het een relatief kleine stad is. Begin juni gingen duizenden Italianen de straat op om te protesteren tegen cruiseschepen. Aanleiding was een incident waarbij een schip een kade en een rondvaartboot ramde. Het was zeker niet het eerste incident in Venetië.

Cruiseschepen werden eind juni 2019 officieel verboden in Venetië, maar doordat cruiseschepen even verderop aanmeren is er nog steeds overlast van cruisetoerisme. Pino Musolino, voorzitter van de plaatselijke havenautoriteit, schreef daarom een brief aan andere Europese cruisebestemmingen zoals Amsterdam, Barcelona, Marseille en Dubrovnik.

Toeristenbelasting
In 2017 meerden In Amsterdam 52 cruiseschepen aan, goed voor een uitstoot van 6955 kilo zwaveldioxide, blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Sindsdien zijn er maatregelen genomen die het aantal cruiseschepen zullen doen afnemen. Vanaf 1 januari van dit jaar betalen cruisetoeristen een toeristenbelasting van 8 euro.

Veel grote rederijen hebben besloten niet langer in Amsterdam aan te leggen. Rotterdam wordt vaak als alternatief gekozen. Ook zijn er vergaande plannen om de Passenger Terminal te verplaatsen naar een plek die verder buiten de stad ligt. Het stadsbestuur werkt momenteel nog steeds aan die plannen.

Zwaveluitstoot
"Het groeiend aantal vaartuigen, hun impact voor het milieu en de overlast van het toenemend aantal toeristen creëren een conflictsituatie", schrijft Musolino in de brief aan het Amsterdamse stadsbestuur. Naast de overlast van de grote hoeveelheid toeristen die cruiseschepen vervoeren, zijn er ook gevaren voor de omgeving.

Zo hebben de golven die cruiseschepen maken de fundamenten van Venetië aangetast. Marseille kampt met een toename in smog door de cruiseschepen. De schepen stoten namelijk grote hoeveelheden zwavel uit. Musolino wil deze gevolgen aanpakken door samen met andere steden de cruisemaatschappijen te dwingen zich aan hun voorwaarden te houden.

Het is niet bekend of Amsterdam bereid is de samenwerking aan te gaan om verdergaande maatregelen te nemen. Het stadsbestuur is om een reactie gevraagd, maar die kon nog niet gegeven worden.

Uitslag PEC Zwolle - Willem II

De Eredivisie is vrijdagavond weer van start gegaan. De openingswedstrijd van het seizoen 2019/2020 was een confrontatie tussen PEC Zwolle en Willem II. De wedstrijd eindigde in 1-3.

Vlak voor de rust kwam PEC Zwolle via Thy op voorsprong. De Duitser werkte de bal binnen nadat de bal via de rug van Willem II-speler Heerkens voor zijn voeten was gekomen. De Zwollenaren konden niet lang van de voorsprong genieten want twee minuten later maakte Pavlidis gelijk.

In de tweede helft kwam Willem II op voosprong door een eigen doelpunt van Leemans. Met ruim een kwartier te spelen bepaalde Pavlidis de eindstand op 1-3. Door de winst zijn de Tilburgers minimaal voor één dag lijstaanvoerder van de Eredivisie.

PEC Zwolle

1 - 3

Willem II

 39' Thy    41' Pavlidis
 47' Leemans (ed)
 72' Pavlidis
 
 Gele kaart: Westerman, (PEC Zwolle), Pavlidis, (Willem II)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.824
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
Hamer
Lachman
Reijnen (Westerman/84)
Nakayama
Bel Hassani
Dekker
Clement (Leemans/31)
Elbers (Flemming/57)
Thy
Johnsen
  Wellenreuther
Lewis
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Vrousai
Llonch
Nunnely
Pavlidis
Köhlert

Kraanbedrijf betaalt 175.000 euro wegens ongeval Alphen aan den Rijn

Kraanbedrijf Peinemann betaalt 175.000 euro in verband met het kraanongeluk van 3 augustus 2015 in Alphen aan den Rijn. Het bedrijf heeft daartoe het transactievoorstel van het Openbaar Ministerie (OM) aanvaard. Het kraanbedrijf was destijds verantwoordelijk voor de feitelijke aansturing van de werkzaamheden bij de Koningin Julianabrug en heeft daarbij de Arbeidsomstandighedenwet overtreden, zo vindt het OM. Er is geen sprake van verdenking van natuurlijke personen.

Op 3 augustus 2015 vond in Alphen aan den Rijn een arbeidsongeval plaats. Tijdens werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug vielen twee hijskranen, die op pontons in de Oude Rijn stonden, om. Zij waren op dat moment bezig een nieuw brugdeel te hijsen. Bij hun val kwamen de kranen terecht op woningen en bedrijven langs de Oude Rijn met een grote ravage als gevolg. Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, wel kwam de hond van een van de winkeliers te overlijden.

Na een grondig onderzoek door de Inspectie SZW stelt het OM onder meer het volgende vast:
- Het ongeluk is veroorzaakt door de uitgevoerde hijswerkzaamheden;
- De feitelijke aansturing van deze werkzaamheden lag in handen van kraanbedrijf Peinemann;
- Het kraanbedrijf heeft gewerkt zonder (gedetailleerde) stabiliteitsberekeningen en zonder ballastplannen;
- Het kraanbedrijf heeft ook tegen de fabrieksinstructies van beide mobiele kranen in gewerkt. Zo werd met een van de kranen gewerkt met een maximale scheefstand van twee graden in plaats van de voorgeschreven maximale afwijking van 0,3 graden;
- Het kraanbedrijf had de risico’s van een tandemhijs met twee kranen vanaf twee afzonderlijke pontons niet geïnventariseerd en evenmin was er rekening gehouden met eventuele windbelasting van de hijslast.

Tegelijkertijd heeft kraanbedrijf Peinemann vanaf het begin verantwoordelijkheid genomen. Het heeft bijgedragen aan een steunfonds voor de getroffenen en meegewerkt aan alle onderzoeken. Het heeft ook zelf een intern onderzoek laten instellen en op basis daarvan structurele maatregelen getroffen die herhaling moeten voorkomen.

Zo ondergaat Peinemann twee keer per jaar een onafhankelijke audit en is het risico- en kwaliteitsbeleid aangescherpt. Ook heeft het bedrijf zijn deskundigheid vergroot en zijn werkwijze hierop aangepast, zoals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in zijn rapport over het ongeluk had aanbevolen. Verder heeft het bedrijf zich branchebreed ingezet voor de preventie van soortgelijke incidenten.

Voor het OM is ook belangrijk hoe het bedrijf is omgegaan met de gedupeerden van het ongeval. De verzekeraars van betrokken partijen hebben overeenkomsten gesloten waarbij de hoogte van de schade is vastgesteld en betaald. Daarnaast heeft Peinemann in enkele gevallen nog andere kostenposten vergoed aan gedupeerden. Voor de afwikkeling van het strafrechtelijke onderzoek was het van belang na te gaan hoe dit in de verschillende gevallen was afgehandeld. Dat heeft geruime tijd geduurd.

Dit alles afwegende meent het OM dat de betaling van een geldbedrag (in de vorm van een transactie) afdoende is en dat de zaak niet voor de rechter gebracht hoeft te worden. Het OM ziet betaling van 175.000 euro als een passende afdoening van de feiten. Als het bedrijf zou zijn gedagvaard, zou het OM op de rechtszitting eenzelfde eis hebben uitgesproken.

Gemeenteambtenaar mag Haga Lyceum voorlopig blijven besturen

Een gemeenteambtenaar van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West hoeft voorlopig zijn functie als bestuurder van het Haga Lyceum niet neer te leggen. Dat heeft de voorzieningenrechter gisteren bepaald.

De gemeente wilde dat Mohammed Laamimach, die al jarenlang als ICT-adviseur bij de gemeente werkt, zijn nevenfunctie als voorzitter van het Cornelius Haga Lyceum zou neerleggen. Het stadsbestuur vindt dat door het voorzitterschap van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar de school onder valt, een risico op belangenverstrengeling en op schade van de gemeentebelangen bestaat.

De gemeente had eerder toestemming verleend voor zijn nevenwerkzaamheden, maar trok die in nadat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zorgen uitte over de school. De geschorste ambtenaar was het daarmee oneens en tekende bezwaar aan.

Vanwege nog lopende kwesties rondom het Cornelius Haga Lyceum geeft de voorzieningenrechter nog geen inhoudelijk oordeel over de zaak. Wel mag Laamimach in afwachting van zijn bezwaarprocedure SIO-bestuurslid blijven, omdat hij momenteel toch is geschorst en die procedure waarschijnlijk niet lang meer duurt.

OM in hoger beroep tegen vonnis in zaak rond misstanden op kazerne Schaarsbergen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de militaire kamer in de strafzaak rond misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Op 22 juli sprak de militaire kamer de vijf verdachten vrij van alle tenlastegelegde feiten, waaronder mishandeling, bedreiging en militaire aanranding.

In het vonnis stelt de rechtbank dat uit het dossier en uit rapportages van enkele onderzoekscommissies een beeld naar voren komt van misstanden op de kazerne. Ook wijst de militaire kamer erop dat bepaalde – wellicht grappig bedoelde - gedragingen in werkelijkheid strafbare feiten opleveren. De rechtbank heeft wél de overtuiging dat er strafbare feiten hebben plaats gevonden, maar niet dat de vijf verdachten zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Het OM zal hier in hoger beroep tegenover stellen dat het dossier wel degelijk voldoende bewijs bevat dat de verdachten betrokken waren bij strafbare feiten. Ook de beslissing van de rechtbank dat een deel van de feiten verjaard is, zal in hoger beroep opnieuw bestreden worden door het OM. Van verjaring is volgens het OM geen sprake, omdat de verjaringstermijn in de aanloop naar de zitting is opgeschort.

Steeds meer elektrische vervoersmiddelen op de weg: 'Zorg voor een RDW-keuring'

Elektrische steps en skateboards, hoverboards of een Onewheel. Je kunt het zo gek niet bedenken of je ziet het tegenwoordig wel in het verkeer. Ook de politie ziet een toename van elektrische vervoersmiddelen, maar waarschuwt wel. Veel van deze moderne manieren om je te verplaatsen zijn helemaal niet toegestaan op de openbare weg.

Mark Peter van Micro Step rijdt op een tweewieler met ondersteuning die wél legaal op de openbare weg mag rijden. "Dit is een speciale versie voor de Nederlandse markt. Deze step heeft namelijk trapondersteuning en gaat maximaal 25 kilometer per uur en valt daarom onder de fietswetgeving."

Luis rijdt op een elektrisch skateboard, en dat is officieel verboden in Nederland. "Dat wist ik niet toen ik mijn aankoop deed bij Bol.com. Er stond niks op de website over dat je hiermee niet de openbare weg op mag."

Veel meer
En zoals het skateboard van Luis zijn er héél veel elektrische voertuigen die niet de openbare weg op mogen. Elektrische fietsen tot 25 kilometer per uur met trapondersteuning mogen wel de weg op. De aandrijving werkt namelijk alleen als er getrapt wordt en daarvoor is een uitzondering gemaakt. En onder die fietswetgeving valt de step van Mark Peter dus ook.

Maakt zijn step gebruik van een maas in de wet? "Voor mijn gevoel niet. Dan zou een fiets dat ook zijn. Een step is in mijn ogen veiliger dan een fiets."

In Amsterdam rijden steeds meer vervoersmiddelen op de weg, die daar eigenlijk niet welkom zijn. Ook de politie is dat opgevallen. "We willen mensen graag op de regels wijzen. Als je zonder enige eigen kracht voortbeweegt, dan is het een motorvoertuig en moet deze zijn gekeurd door de RDW", zegt een woordvoerder.

Stint
In Nederland zijn de regels veel strenger dan in andere landen. In veel grote wereldsteden zijn er bijvoorbeeld al deelsteps te vinden. "Door het ongeluk met de Stint in Nederland zijn we hier strenger geworden", zegt Mark Peter. De Stint mocht namelijk eerst wel als bijzondere bromfiets de weg op. Na een dodelijk ongeval in Oss werd het voertuig verboden, omdat het toch niet zou voldoen aan de veiligheidseisen. Inmiddels mag de Stint weer, na aanpassingen en onder bepaalde voorwaarden, de weg op.

Luis ziet zijn skateboard als een makkelijk vervoersmiddel. "Ik moest kiezen tussen een scooter of skateboard. Mijn skateboard is nog groen ook omdat hij op stroom rijdt. Nederland wil toch een groen land zijn? Ik hoef geen gas te kopen."

Politie vindt het ook lastig
De hoeveelheid verschillende voertuigen, met allemaal weer andere technische specificaties, roept niet alleen bij gebruikers de vraag op of het wel of niet mag. Ook voor de politie is het soms lastig te achterhalen of zo'n hip voertuig verboden is of niet. Een woordvoerder adviseert: "Als het voertuig is toegestaan, neem dan de papieren van de RDW mee waar dat uit blijkt."

Deskundigen roepen al langere tijd dat er nieuwe regels nodig zijn voor de speciale voertuigen. Zo moet het voor consumenten duidelijker worden wat wél en wat niet mag. Mark Peter denkt dat het nog wel even duurt voordat de overheid stappen heeft gezet: "Ik ken het proces inmiddels een beetje, de overheid is niet het snelste orgaan."

Zijn elektrische skateboard blijft Luis in ieder geval gebruiken: "Anders is het weggegooid geld." De politie waarschuwt: "Koop een elektrisch voertuig zonder goedkeuring niet, want je hebt er niks aan op de openbare weg."

'Willems 'bereikt persoonlijk akkoord' en is hard op weg naar PL'

Jetro Willems is hard op weg naar de Premier League, zo is de verwachting in Engeland. Chronicle Live meldt vrijdagmiddag dat Newcastle United zeer binnenkort zowel Willems als Allan Saint-Maximin gaat inlijven. De linksback van Eintracht Frankfurt heeft vrijdag tegenover BILD herhaald dat hij openstaat voor een transfer en lijkt nu dus zijn loopbaan te vervolgen in Engeland.

Chronicle Live meldt dat zowel Saint-Maximin, die overkomt van OGC Nice, als Willems al een persoonlijk akkoord heeft bereikt met the Magpies. De Franse aanvaller, die reeds is gespot bij de Engelse club, komt voor ongeveer achttien miljoen euro over. Naast Saint-Maximin wordt ook Willems naar verluidt ingelijfd. De verdediger heeft tegen BILD aangegeven dat hij meer aan spelen wil toekomen.

"De huidige situatie is niet gemakkelijk voor mij, dat geef ik eerlijk toe. Ik heb hier goede tijden gekend en nu zijn ze wat minder. Geen slechte tijden, maar wel ongelukkige. Mijn zaakwaarnemer is in gesprek, omdat ik een transfer moet maken als ik de volgende stap in mijn carrière wil zetten", aldus de 22-voudig Oranje-international over zijn toekomstplannen.

Willems maakte medio 2017 de overstap van PSV naar Eintracht Frankfurt en won met de Duitse club in 2018 de nationale beker. De back werd ook al gelinkt aan onder meer AS Roma, maar lijkt nu dus naar Newcastle United te verkassen.

Willems wil zelf niets kwijt over een eventuele nieuwe bestemming. "Ik heb nog een maand de tijd", aldus de verdediger, die nog tot medio 2021 vastligt.

Update 20.34 uur
Willems speelt komend seizoen voor Newcastle United. De 25-jarige verdediger wordt voor een seizoen gehuurd van Eintracht Frankfurt.

Malcom na één seizoen al naar de uitgang bij Barcelona

Malcom is speler van Zenit Sint-Petersburg. Barcelona meldt via de officiële kanalen dat men afscheid heeft genomen van de 22-jarige aanvaller. Hij heeft een meerjarig contract ondertekend bij de Russische grootmacht. Naar verluidt verdient Barcelona circa veertig miljoen euro met de verkoop, een bedrag dat middels bonussen nog met vijf miljoen kan oplopen.

Barcelona nam Malcom een jaar geleden na een maandenlange transfersoap over van het Franse Girondins Bordeaux voor ongeveer 41 miljoen euro. AS Roma leek dicht bij de komst van de Braziliaan, die uiteindelijk zelf koos voor een dienstverband bij de Catalanen. Het avontuur van Malcom in het Camp Nou liep echter uit op een teleurstelling. De buitenspeler gold afgelopen seizoen niet als basisspeler onder trainer Ernesto Valverde en moest het, mede door blessureleed, vooral doen met invalbeurten.

Door de hevige concurrentie zou Malcom ook dit seizoen niet in aanmerking zijn gekomen voor veel speeltijd. Malcom, die ook werd gelinkt aan Everton, Arsenal, Tottenham Hotspur, AS Roma en Internazionale, lag nog tot medio 2023 vast bij Barcelona. De Catalaanse grootmacht meldt dat men ook een doorverkooppercentage heeft bedongen, waardoor de club bij een toekomstige transfer van Malcom wederom geld kan verwachten.

Zenit is verheugd met de komst van de Braziliaan en omschrijft de aankoop als een buitenspeler die bekendstaat om zijn goede balbehandeling, zijn geweldige dribbels, zijn snelheid, zijn passing en zijn afwerken.

Volleybalsters winnen eerste duel op weg naar Olympische Spelen

De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste duel op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) gewonnen. In het Italiaanse Catania werd België met 3-0 (25-20, 25-15, 25-22) verslagen.

In de eerste set kwamen de Belgische vrouwen op een 14-11 voorsprong maar na het inbrengen van Celeste Plak en Britt Bongaerts werd de achterstand snel omgedraaid in een voorsprong voor Nederland. De tweede set was een eenvoudige prooi voor het team van bondscoach Jamie Morrison. De derde set ging tot aan 22-22 gelijkop daarna sloeg Nederland toe op het eerste matchpoint.

Op zaterdag en zondag volgen nog wedstrijden tegen Kenia en thuisland Italië. De winnaar van het toernooi kwalificeert zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Gasly fractie sneller dan Verstappen in tweede vrije training Hongarije

De tweede vrije training van de GP van Hongarije op de Hungaroring is in een 1-2 voor Red Bull Racing geëindigd. In de sessie van anderhalf uur was Pierre Gasly het snelste. Max Verstappen was een fractie langzamer dan zijn teamgenoot.

Al binnen vijf minuten na de start van de training raakte Alexander Albon de controle over zijn auto kwijt en crashte in de bandenstapels. De Toro Rosso coureur raakte niet gewond.

Onder miezerige weersomstandigheden kozen veel coureurs om de meeste tijd niet de baan op te gaan. Uiteindelijk was het Gasly met een snelste tijd van 1.17.854. Verstappen was vijf honderdsten langzamer.

Afellay zet volgende stap in herstel en maakt rentree in oefenduel

Ibrahim Afellay heeft zijn rentree gemaakt bij een oefenduel van Jong PSV, zo meldt het Eindhovens Dagblad vrijdagmiddag. De 33-jarige middenvelder speelde mee tijdens de wedstrijd tegen Derby County Onder-23. Afellay kampte de voorbije maanden vaak met blessures en revalideert sinds afgelopen voorjaar bij de Eindhovenaren.

Afellay speelde zijn laatste officiële duel in december 2017. Vrijdag oefende Jong PSV tegen de talenten van Derby County en Afellay kreeg dus ook minuten toebedeeld door trainer Peter Uneken. 'Het is een volgende stap op weg naar volledig herstel', zo schrijft de lokale krant. De wedstrijd was niet toegankelijk voor publiek.

De routinier wordt door Mark van Bommel als een belangrijke speler binnen de huidige selectie van PSV beschouwd. De trainer van de hoofdmacht heeft zijn voormalig collega bij het Nederlands elftal zelfs benoemd tot aanvoerder.

"Hij heeft mij niet verbaasd, maar hij is een voorbeeld voor iedereen binnen de groep", zo stelde Van Bommel eerder bij Veronica. "Hij spreekt Spaans, Nederlands. Hij vertaalt, mengt zich in de groep. Ik verwacht een aantal dingen van hem, maar we moeten ook rustig aan doen."

"Hij heeft anderhalf jaar niet gespeeld. Ik wil hem fit hebben en houden. De manier hoe hij zich gedraagt binnen de club, dat is echt heel goed", aldus Van Bommel. PSV begint het nieuwe Eredivisie-seizoen zaterdag met een uitwedstrijd tegen FC Twente.

Tong's voetbalverhalen #27

IJsselmeervogels is een Nederlandse voetbalclub. Het is met zeven landstitels bij de amateurs de succesvolste club in het Nederlandse amateurvoetbal. De rood-witten komen uit Spakenburg, in de Nederlandse provincie Utrecht, aan de boorden van de voormalige Zuiderzee. Op de ranglijst aller tijden, wat betreft het aantal gescoorde punten in wedstrijden op het hoogste amateurniveau in het zaterdagvoetbal, sinds de invoering van de landelijke eerste - later Hoofdklasse - in 1970/71, bezet IJsselmeervogels de eerste plaats. Tegenwoordig komt IJsselmeervogels uit in de Tweede Divisie Zaterdag.

Tunnel Amsterdam CS tijdelijk deels afgesloten door kapotte sprinkler

De westtunnel op Amsterdam Centraal stond vanmiddag blank. Reizigers die via de tunnel moesten overstappen of het station wilden verlaten, kregen natte voeten.

Op beelden die AT5 toegestuurd kreeg is te zien dat een groot gedeelte van de tunnel was volgelopen. Dit kwam doordat de kop van een sprinkler was gesprongen. Schoonmakers waren bezig het water op te ruimen. De brandweer kwam ter plaatse om te assisteren.

Ook een deel van de hal bij de westelijke entree had te maken met wateroverlast. Een aantal winkels in de tunnel moest sluiten. Voor het treinverkeer had de wateroverlast geen gevolgen. Inmiddels is de hal weer open.

FOK! was toevallig in de buurt en nam ook even een kijkje. Het ergste leed was op dat moment al geleden. 

Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: OK!)
Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: FOK!)Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: OK!)
Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: FOK!)Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: OK!)
Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: FOK!)Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: OK!)
Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: FOK!)Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: OK!)
Westtunnel op Amsterdam CS tijdelijk afgesloten door kapotte sprinkler (Foto: FOK!)

'Van de Beek persoonlijk akkoord met Real Madrid'

Frenkie de Jong verliet Ajax eerder deze zomer al voor Barcelona en de middenvelder komt dit seizoen mogelijk een bekend gezicht tegen in LaLiga. Voormalig ploeggenoot Donny van de Beek staat namelijk in de belangstelling van aartsrivaal Real Madrid en de middenvelder siert vrijdag de voorpagina van de grote sportkrant Marca.

Het is Van de Beek zelf ook niet ontgaan dat hij de afgelopen dagen onderwerp van gesprek is in Spanje: "Natuurlijk, ik krijg ook weleens wat mee. Zoiets is altijd mooi toch", glimlacht hij in gesprek met FOX Sports.

De Oranje-international wil zelf echter niet te veel op de zaken vooruitlopen: "Eigenlijk is de situatie nog steeds hetzelfde, al worden er steeds weer nieuwe dingen gemeld. Natuurlijk is er interesse, maar wat dat betreft lopen mensen veel te hard van stapel."

Van de Beek is volgens de berichtgeving in beeld als alternatief voor Paul Pogba, die waarschijnlijk te duur is voor de Koninklijke. Zelf weet hij echter niet of hij 'tweede keus' is in het Santiago Bernabéu: "Ik heb er zelf niets over gehoord dat dat zo is gezegd, maar het zou kunnen."

"Het gaat ook wel verder dan wat er in de krant staat, maar je moet niet alles geloven wat er geschreven wordt. Er staan altijd zoveel onzin-dingen in. Ik hoef nu niet allemaal te zeggen wat er wel en niet waar is, maar nogmaals, ik ga me op zaterdag (de eerste competitiewedstrijd tegen Vitesse, red.) focussen en de rest mogen jullie doen."

Trainer Erik ten Hag reageerde vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar het duel met de Arnhemmers eveneens op de geruchten: "Wij willen hem natuurlijk niet graag verliezen, dus we zullen alles binnen onze macht doen om hem te behouden. Maar als dit soort clubs in beeld komt, wordt het wel heel moeilijk", is de oefenmeester eerlijk.

Ten Hag merkt dat Van de Beek zich vooralsnog niet laat beïnvloeden door de berichten uit Spanje en noemt een eventueel vertrek van de middenvelder een 'aderlating'.

"Maar wij hebben vorig jaar heel goed gepresteerd, dan weet je dat spelers in de belangstelling komen. We zijn een klein voetballand. Dat zijn gewoon de mechanismen. Hoe belangrijk Donny is? Dat is duidelijk: hij heeft een mega-ontwikkeling doorgemaakt. Hij is ontzettend van belang."


Update 16.00

Volgens het Spaanse Marca heeft Real Madrid een persoonlijk akkoord bereikt met Donny van de Beek over een contract bij de Spaanse club. Van de Beek moet het middenveld van Real Madrid van nieuw elan gaan voorzien. Real Madrid moet nog wel in onderhandeling met Ajax over een transfersom. De middenvelder zou naar verluidt tussen de 60 en 70 miljoen euro moeten kosten.

In brand gestoken I Amsterdam-letters weg uit Noord

De gemeente haalt de I Amsterdam-letters, die eind juli in brand werden gestoken, weg uit de Van der Pekstraat in Noord.

Volgens de gemeente zijn de letters door de brand 'niet representatief' meer. 'Het symbool is niet meer waar ze voor bedoeld zijn', aldus een woordvoerder.

Lees ook: I Amsterdam-letters in Noord in brand gestoken

Buurtbewoners hebben onlangs een brief ontvangen met het bericht dat de gemeente de letters in de week van 5 augustus weg gaat halen.

Eerder werd er al een spandoek opgehangen als protest tegen de komst van de letters naar het stadsdeel. Desondanks was er ook sympathie voor de toeristische trekpleister.

Voor een keer mannelijke sekswerkers op de Wallen tijdens Pride

Tijdens de Pride staan morgen eenmalig mannen achter de ramen om aandacht te vragen voor goede, veilige en legale werkplekken voor alle sekswerkers.

Om dit te kunnen doen zullen mannelijke escorts plaatsnemen bij de rode lampen.

Wel zullen ze die dag alleen als model werken; de heren zullen geen klanten ontvangen. In plaats daarvan kunnen bezoekers van de Pride met de mannen in gesprek gaan en selfies met ze nemen.

HUNQZ en My Red Light, die de actie organiseren, hopen op deze manier dat bezoekers van de Pride meer te weten komen over mannelijke sekswerkers en wat voor hen belangrijk is.

Vrouwelijke scheidsrechter leidt Europese Supercup

De wedstrijd om de Europese Supercup wordt op 14 augustus geleid door Stéphanie Frappart. Champions League-winnaar Liverpool neemt het dan op tegen Europa League-winnaar Chelsea, een wedstrijd die in het Turkse Istanbul wordt gespeeld.

De 35-jarige Frappart is sinds april actief in de Franse Ligue 1, fluit al geruime tijd in de Franse vrouwencompetitie en floot deze zomer in Frankrijk de WK-finale tussen de Verenigde Staten en Nederland. Frappart is overigens een vrouw, een unicum voor een dergelijke grote UEFA-wedstrijd.

Hamilton houdt Verstappen achter zich in eerste vrije training

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. Max Verstappen begon het weekend met de tweede tijd, vlak voor Sebastian Vettel.

Verstappen kwam op de Hungaroring tot 28 ronden in een sessie die voor hem niet vlekkeloos verliep. De 21-jarige Limburger spinde met zijn Red Bull tweemaal, maar kon zijn weg zonder problemen vervolgen.

"Wat een ongelooflijke sessie dit. De auto is zo gevoelig. Ik ben voortdurend aan het glijden", zo liet Verstappen op het einde van de training weten via de boordradio.

Naast de snelste tijd had Hamilton ook de meeste rondes in Hongarije gereden. De Engelsman en klassementsleider in de WK-stand kwam uit op een totaal van 41 rondes in de eerste vrije training van de Grand Prix van Hongarije.

De tweede vrije training in Hongarije staat vanmiddag van 15.00 tot 16.30 uur op het programma.

Tsunamialarm na forse aardbeving Indonesië

Indonesië is weer eens getroffen door een stevige aardbeving. Rond 14:00 uur Nederlandse tijd ging het ten zuidwesten van Sumatra los: een beving met een kracht van in elk geval 6.8 op de Schaal van Richter.

Het epicentrum lag vermoedelijk op zo'n veertig kilometer diepte en de beving werd meer dan duizend kilometer verderop in Denpasar nog gevoeld. Vooral uit hoofdstad Jakarta, zo'n 250 kilometer van het epicentrum vandaan, en miljoenenstad Bandung komen veel meldingen. In Flying Fish Cove, de 'hoofdstad' van Kersteiland, is de beving eveneens gevoeld.

Over eventuele schade is nog weinig bekend, een tsunamialarm is inmiddels uitgegeven.

Tot 20 maanden jeugddetentie voor inbrekersbende Baarn

Zeven jongeren die deel uit maakten van een groep die zich bezighield met woninginbraken in de omgeving van Baarn zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (voorwaardelijke) gevangenisstraffen. De twee hoofdverdachten hebben een jeugddetentie van 20 maanden en 16 maanden opgelegd gekregen.

Tandenstokers
De leden van de groep hebben zich vorig jaar maandenlang schuldig gemaakt aan verschillende woninginbraken waarbij onder andere geld, telefoons, camera’s en sieraden zijn gestolen. De twee hoofdverdachten, twee 18-jarige jongens uit Baarn, worden gezien als de initiatiefnemers voor de woninginbraken. Zij hadden een zeer actieve en leidende rol binnen de groep. Zo stuurden zij anderen aan om op verkenning te gaan en waren zij betrokken bij de verdeling van de buit.

In veel gevallen was de werkwijze hetzelfde. Zo werden er tandenstokers of takjes in het deurkozijn of raamkozijn geplaatst. Als de houtjes lang bleven zitten was dat voor een teken dat de bewoners niet thuis waren. Na verkenning werd doorgegeven waar ingebroken kon worden. In enkele gevallen staan de inbrekers op camerabeelden. Ook zijn verschillende app-gesprekken onderschept en telefoons afgeluisterd.

Crimineel samenwerkingsverband
Woninginbraken hebben vaak een grote impact op de bewoners. Niet alleen wordt er een forse inbreuk gemaakt op hun privacy, ook wordt het gevoel van veiligheid aangetast. Daarnaast is er vaak de nodige materiële schade. De rechtbank rekent dit de verdachten zwaar aan. Bij hen stond enkel het geldelijk gewin voorop. Bij het opleggen van de straffen heeft de rechtbank onder andere rekening gehouden met het feit dat de groep in georganiseerd verband te werk ging. Er was sprake van een crimineel samenwerkingsverband.

Strenge voorwaarden
Van de zeven verdachten waren er vier minderjarig tijdens de inbraken. Eén van hen is heeft zich niet schuldig gemaakt aan inbraken, maar wel aan heling van gestolen spullen. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Drie anderen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12 maanden waarvan 4 voorwaardelijk, 10 maanden waarvan 4 voorwaardelijk en 6 maanden waarvan 2 voorwaardelijk.

De zevende verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 2 maanden en een werkstraf van 100 uur. Alle zeven jongeren moeten zich tijdens hun proeftijd van twee jaar aan strenge voorwaarden houden en meewerken aan behandeling. Deze stok achter de deur moet hen ervan weerhouden in de toekomst opnieuw in de fout te gaan. Een achtste verdachte die alleen werd verdacht werd van deelname aan een crimineel samenwerkingsverband is vrijgesproken.

Politie stelt medewerker buiten functie

De leiding van de politie Oost-Nederland heeft een medewerker uit de eenheid buiten functie gesteld. Hij wordt verdacht van een strafbaar feit. De medewerker wordt ervan verdacht dat hij onjuist gebruik heeft gemaakt van politiesystemen.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie doet hier onderzoek naar. Gedurende het onderzoek heeft de medewerker geen toegang tot gebouwen en systemen.

'Hittezoekende koffer' nu officieel in Hitman 2

Dat Hitman 2 (2018) een solide stealth/actie-game is, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Toen het spel net uit was kwamen gamers erachter dat alle koffers in het spel een bijzondere eigenschap hadden: zodra je deze naar iemands hoofd slingerde bleef het projectiel zijn doelwit op elegante wijze achtervolgen.

De onschuldige 'bug' werd er vlot uitgepatched door ontwikkelaar IO Interactive, wat zelfs tot teleurstelling leidde bij veel spelers, maar maakt nu zijn officiële terugkeer. In de augustus-roadmap die vandaag bekend werd gemaakt is de 'Homing Briefcase' beschikbaar gemaakt als officiële unlockbare gadget, in de voortreffelijk genaamde "Best Case Scenario" challenge pack. Bekijk de koffer hieronder in actie. IO zegt zelf grappenderwijs het volgende over de terugkeer van de homing briefcase:

Is it a bug? Is it a feature? No! It’s an unlock! The Homing Briefcase is back!

This physics-bending briefcase is designed to induce fear and terror in whoever gets in its way. With a throwing speed tweaked for maximum style, there is no end to the possibilities this item offers. Of course, it sports the signature MK II look – the ultimate mark of superb craftmanship! Could be used to hide illegal items but that is clearly beside the point.

Hitman 2 kwam op 13 november uit voor pc, PS4 en Xbox One. De game wordt sindsdien door de Deense ontwikkelaar voortdurend voorzien van allerlei nieuwe content en uitdagingen.

via Gfycat

MLB: Twee homeruns van Bogaerts niet voldoende voor winst Boston Red Sox

Xander Bogaerts heeft zijn 24ste en 25ste homerun van het seizoen geslagen, maar dat was niet voldoende voor de winst tegen Tampa Bay Rays. De twee homeruns zorgde er wel voor dat de kortestop van de Boston Red Sox nu persoonlijk het meeste homeruns in één jaar geslagen. Vorig jaar sloeg hij 23 homeruns en dat was toen zijn beste jaar qua homeruns.

Afgelopen week stond er een 3-game serie tussen de Boston Red Sox en de Tampa Bay Rays op het programma. Een belangrijke serie voor de wildcard in de American League, waar beide ploegen voor in de running zijn. Tampa Bay Rays zag de Boston Red Sox steeds meer naderen, maar in de 3-game series sloeg het team uit Tampa toe. Ze wonnen alle drie de wedstrijden tegen de Red Sox en hebben nu weer afstand genomen van de Boston Red Sox.

Dat de Tampa Bay Rays alle drie de wedstrijden lag zeker niet aan Bogaerts. Vannacht sloeg de Nederlander twee homeruns goed voor drie RBIs en kwam in alle vier de slagbeurten op de honken. Toch ging de winst relatief eenvoudig naar de Tampa Bay Rays, die in de eerste zes innings maar liefst zeven runs wist te scoren.

Uitslagen MLB donderdag:

Miami Marlins - Minnesota Twins 5-4 (twaalf innings)
Philadelphia Phillies - San Francisco Giants 10-2
Chicago Cubs - New York Mets 0-4
Oakland Athletics - Milwaukee Brewers 5-3
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 2-11
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 4-9
Cleveland Indians - Houston Astros 1-7
St. Louis Cardinals - Chicago Cubs 8-0
Atalanta Braves - Cincinnati Reds 4-1 (zeven innings)
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 8-2

Pizzabezorger beroofd van pizza en drinken

De politie doet onderzoek naar een beroving in Bergen op Zoom. Daar werd gisteren een 20-jarige pizzabezorger rond 14:00 uur onder bedreiging van een mes beroofd. De buit? Wel één hele pizza en wat blikjes frisdrank. 

De bezorger werd op de Esdoornstraat overvallen, de dader ging er in onbekende richting vandoor. De politie hield een buurtonderzoek en vond in een brandgang een mes. Dit is in beslag genomen. Er werd niemand aangetroffen die voldeed aan het (niet vrijgegeven) signalement. Er zijn dan ook (nog) geen aanhoudingen verricht. 

'Transfer van Lozano blijft in de lucht; Valencia roert zich op de achtergrond'

Hirving Lozano wordt al een tijdje in verband gebracht met een vertrek bij PSV, maar echt concrete belangstelling lijkt er voorlopig nog niet te zijn. De Telegraaf schrijft vrijdagochtend dat een transfer naar Napoli 'nog altijd in de lucht hangt' voor de Mexicaanse vleugelaanvaller. De Italiaanse topclub is niet de enige gegadigde, want op de achtergrond speelt ook nog de interesse van Valencia.

De naam van Lozano wordt al langer aan Napoli gelinkt. I Partenopei waren de afgelopen tijd echter bezig met de komst van Nicolas Pépé. Lille OSC accepteerde een bod van tachtig miljoen euro op de vleugelaanvaller, maar hij verkoos een dienstverband bij Arsenal boven Napoli.

Mogelijk komt Lozano hierdoor weer in beeld bij Napoli, al hopen de Italianen ook nog op de komst van James Rodríguez. Voorzitter Aurelio De Laurentiis bevestigde eerder interesse in zowel Rodríguez als Lozano, maar gaf aan dat men niet beide spelers kon aantrekken.

Naast Napoli 'roert Valencia zich op de achtergrond' voor Lozano, wiens contract bij PSV nog loopt tot medio 2023. De Italiaanse transferspecialist Gianluca Di Marzio meldde eerder dat los Che zelfs al contact zouden hebben opgenomen met de entourage van Lozano.

Ook voor Jorrit Hendrix bestaat nog altijd concrete belangstelling van het Italiaanse Bologna. I Rossoblu moeten echter eerst een speler verkopen voordat er financiële ruimte is om de 24-jarige middenvelder over te nemen van PSV.

De Eindhovenaren hopen naar verluidt een kleine acht miljoen euro over te houden aan Hendrix, die zelf openstaat voor een nieuwe uitdaging en in Bologna ploeggenoot kan worden van Mitchell Dijks, Jerdy Schouten en Stefano Denswil.

De FOK!Voetbalmanager 2019/2020 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2019/2020. Vorig seizoen werd er fel gestreden om wie de beste manager was en ook dit seizoen kun je weer laten zien dat jij een beter elftal kunt samenstellen dan de meeste clubcoaches.

Vanaf vrijdag 2 augustus 2019 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2019/2020 al weer van start. Tot begin september is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 10 augustus 2019 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 1/2 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdag 2 augustus 2019 om 18.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 11 augustus 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2019/2020 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2019/2020-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

FOK! Voetbalmanager seizoen 2019/2020 is van start gegaan (Pro Shots / Action Images)
FOK! Voetbalmanager seizoen 2019/2020 is van start gegaan (Pro Shots / Action Images)

Motorrijdster overleden na eenzijdig ongeval

Een 28-jarige vrouw uit Oosterhout is om het leven gekomen na een eenzijdig verkeersongeval. De vrouw reed donderdagavond  rond 20:10 uur op haar motor in de ‘tractortunnel’ onder de Keizersveer Brug in Hank. Deze tunnel loopt tussen de rijbanen van de A27 van Hank naar Raamsdonksveer en wordt voornamelijk gebruikt door tractors, omdat zij de snelweg niet op mogen.

Door onbekende oorzaak is zij tegen de tunnelwand gereden. Hulpdiensten, waaronder een trauma-arts, werden opgeroepen. De motorrijdster werd naar een ziekenhuis in Tilburg over gebracht waar zij vannacht aan haar verwondingen is overleden. De tunnel is enige tijd afgesloten geweest voor hulpverlening en onderzoek.

Politie zoekt getuigen van vechtpartij rond en in supermarkt

De politie is op zoek naar getuigen van een vechtpartij die plaatsvond op donderdagavond in en rond een supermarkt aan het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp. De politie is met name op zoek naar filmpjes die door omstanders zijn gemaakt. 

Omstreeks 19:45 uur kreeg de politie melding van een vechtpartij voor de supermarkt. Ter plaatse bleken in ieder geval drie personen buiten ruzie kregen en vervolgens de supermarkt in gerend zijn. Hier kwam het tot een handgemeen waarbij onder anderen met flessen geslagen werd. Bezoekers en personeel van de winkel raakten ook betrokken bij de vechtpartij.

De gewaarschuwde politie kon drie personen aanhouden. Het gaat om twee mannen van 26 en 36 jaar oud, beiden met onbekende woonplaats en een 24-jarige Amsterdammer. Een van de verdachten en een 22-jarige vrouw uit Rijsenhout raakten gewond. Zij werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Filmpjes kunnen via het formulier op de website worden geupload. 

Politie pakt messenzwaaier in winkelcentrum op

De politie heeft een 65-jarige man uit Breda donderdagavond aangehouden op verdenking van het dreigen met een mes. De politie kreeg een melding dat er omstreeks 20:05 uur in winkelcentrum De Donk in Breda een man met een mes rondliep. Hij zou enkele personen hebben bedreigd.

Een getuige gaf aan dat hij de man een woning in de omgeving had zien binnengegaan. Andere getuigen gaven het signalement van de man door. In de aangewezen woning troffen agenten de man aan en hielden hem aan. Daarbij hebben ze een mes in beslag genomen. De man zit vast voor verder onderzoek.

Zwaardmoordenaar Stuttgart opgepakt

De Duitse politie heeft de 28-jarige Syriër opgepakt die eerder deze week in Stuttgart op straat een man vermoordde met een zwaard. Het slachtoffer was een 36-jarige Duitser van Kazachse komaf, die keer op keer gestoken werd door de dader.

Ooggetuigen zeiden dat de twee ruzie hadden, waarna de dader er een zwaard bij pakte - wie heeft er immers geen zwaard bij zich? De man steekt herhaaldelijk in op het hoofd en de borst van het slachtoffer, die door de hulpdiensten niet meer gered kon worden.

De dader ging er op de fiets vandoor en kon na een klopjacht opgepakt worden. De twee zouden een tijd in hetzelfde huis gewoond hebben en kenden elkaar zo. Een waarschuwing voor onderstaande tweet: in een van de reacties is het slachtoffer nogal duidelijk te zien, zonder arm.

OM wil verbod voor Caloh Wagoh MC

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag de rechtbank Midden-Nederland gevraagd de Caloh Wagoh Main Triad (Motorcycle Club) te verbieden en de vereniging te ontbinden.

Het verzoek om Caloh Wagoh te verbieden is onderdeel van het landelijk en allesomvattend optreden tegen outlaw motorcycle gangs (OMG’s). Daarin zijn met succes procedures gevoerd die hebben geleid tot een verbod van de criminele motorclubs Bandidos, Satudarah, Hells Angels, No Surrender en de ‘brotherhood’ Catervarius.

Het OM heeft het verzoekschrift ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland, omdat Mijdrecht kan worden gezien als de belangrijkste plaats voor Caloh Wagoh. In Mijdrecht is de motorclub opgericht en vergadert de Junta Nacional, het centrale bestuur van Caloh Wagoh.

Caloh Wagoh heeft in Nederland enkele honderden leden. De club is voortgekomen uit De Crips, de oudste streetgang van Den Haag. In 2016 is deze bende met de outlaw motorclub Trailer Trash Maro Djipen (‘Ons Leven’) MC samengevoegd tot Caloh Wagoh. De leider “patron” van de club Delano R. zit sinds eind 2018 in voorlopige hechtenis op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij liquidaties.

Intensief onderzoek door het OM en de politie heeft een waslijst aan voorbeelden opgeleverd van betrokkenheid van Caloh Wagoh bij geweldsmisdrijven, afpersing, drugshandel, wapenbezit en andere misdrijven. Het OM trekt hieruit de conclusie dat de motorclub zich in strijd met de openbare orde gedraagt en op de samenleving een ontwrichtende uitwerking heeft. De geweldsuitbarstingen op de openbare weg zijn bovendien heftig en levensgevaarlijk voor toevallige omstanders.

Wetteloosheid
(Bestuurs)leden van de club maken zich in de ogen van het OM structureel schuldig aan ernstige strafbare feiten. Binnen de club bestaat een subcultuur die het plegen van geweld door de leden uitdrukkelijk stimuleert en faciliteert. De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop Caloh Wagoh zich in de samenleving laat zien, zich afsluit van overheidscontrole en die zelfs actief tegengaat, creëert een subcultuur van wetteloosheid. Het structureel plegen van criminaliteit is de norm.

De club treedt bewust naar buiten met een gewelddadige reputatie en uit zijn ware aard in videoclips en op social media met veel verwijzingen naar geweld. Leden van Caloh Wagoh worden geacht onvoorwaardelijk hun broeders in geweldsituaties te steunen. Wanneer leden van de motorclub onvoldoende bereid zijn om geweld te gebruiken kunnen zij vanwege deze ‘laffe houding’ zelf slachtoffer worden van heftige represailles. Het wordt leden zo onmogelijk gemaakt zich te verzetten tegen de geweldscultuur binnen de club. Naast intimidaties, bedreigingen en gewelddadigheden tegen overheidspersoneel zijn ook werknemers en klanten in de horeca regelmatig slachtoffer van geweld.

Kroongetuige
In het verzoekschrift zijn door het OM verklaringen van een kroongetuige opgenomen. Het gaat om een kroongetuige, die zelf ook verdachte is in het onderzoek naar onder andere de liquidatie van Jaïr Wessels in 2017. Volgens deze getuige gebruikt de leider van Caloh Wagoh de club om opdrachten uit te zetten voor liquidaties en andere beschietingen met antitankwapens en Kalasjnikovs. In criminele inlichtingen (TCI) komt naar voren dat het mogelijk is om een moord tegen betaling uit te zetten bij Caloh Wagoh. Ook wordt de motorclub gebruikt om auto’s en wapens die voor liquidaties worden gebruikt op te slaan.

De conclusie in het verzoekschrift is dat Caloh Wagoh structureel en onlosmakelijk verbonden is met criminaliteit en niet zozeer met een passie voor motorrijden. Veel leden kunnen niet eens op een motor rijden. De clubkleding en het gewelddadige imago van de club worden ingezet om het plegen van strafbare feiten te vergemakkelijken en de wil van de club aan anderen op te leggen. Een minder vergaand alternatief dan een algehele verbod van Caloh Wagoh is niet voorhanden. Alleen strafrechtelijk en bestuurlijk optreden tegen individuele leden en chapters volstaat niet om de maatschappelijke ontwrichting het hoofd te bieden die Caloh Wagoh veroorzaakt.

Beschermen
Door een verbod van Caloh Wagoh motorclub wordt het kwaad bij de bron aangepakt en niet alleen de uitwassen bestreden. Alleen een verbod kan toekomstige slachtoffers van intern en extern geweld en de samenleving als geheel beschermen.

Lichaam bedoeld voor Alzheimeronderzoek opgeblazen door leger

We gaan terug naar 2013, toen de 73-jarige Doris Stauffer in Arizona overleed. Ze leed de laatste jaren van haar leven aan Alzheimer, dus besloot haar zoon Jim Stauffer haar lichaam aan de wetenschap te doneren, zodat neurologen onderzoek konden doen naar haar hersenen. Binnen een uur na haar dood werd haar lichaam opgehaald door het Biologic Resource Center. 

Jaren na haar dood is gebleken dat haar lichaam niet in het ziekenhuis terechtkwam, maar door BRC aan het Amerikaanse Leger werd verkocht. Daar werd onderzoek gedaan naar de impact van explosieven op het menselijk lichaam, en het lichaam van Doris belandde dan ook op een stoel waar explosieven onder zaten. 

Ondanks dat Jim op de donatieformulieren had aangekruist dat er geen tests met explosieven gedaan mochten worden, werd het lichaam van zijn moeder dus toch opgeblazen. Hij kwam pas achter de waarheid nadat Reuters onderzoek deed en contact met hem opnam. Het is gebleken dat BRC informatie achterhield voor het leger, dat zodoende niet van de intenties van Jim op de hoogte was. In 2014 werd het BRC gesloten na een inval door de FBI, op verdenking van verminking, en het illegaal doorverkopen, van menselijke lichaamsdelen. 

Tientallen gedupeerden hebben de eigenaar van BRC, Stephen Gore, voor de rechter gesleept. Doordat de zaak nu door de rechtbank wordt behandeld, worden er steeds meer details bekend over wat zich binnen het BRC afspeelde. 

Taakstraf voor mishandelen en doden stinkdier in achtertuin

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 54-jarige man tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De man mishandelde een stinkdier dat in zijn achtertuin liep door het met een stok en daarna een schop te slaan en uiteindelijk te verdrinken in een emmer. De politierechter bij de rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot dezelfde straf.

Bedreiging voor andere huisdieren
Op 2 juli 2017 werd er melding gemaakt van stankoverlast in een straat in Eindhoven. De brandweer kwam ter plaatse en belde uiteindelijk aan bij de betreffende man. Die verklaarde dat hij een stinkdier had gedood. Het dier zou een bedreiging vormen voor de vogels en knaagdieren die de man in de tuin hield. Volgens hem was de enige manier om die dreiging te stoppen door het stinkdier met een stok op zijn kop te slaan. Toen dat niet het gewenste effect had sloeg de man het beest nog met een schop, om het daarna met zijn kop naar beneden in een emmer water te houden.

Wet Dieren
De Wet Dieren schrijft voor dat het verboden is om zonder redelijk doel of zonder noodzaak een dier pijn te doen of letsel te bezorgen. De man beweerde dat hij wél reden zag om het dier te mishandelen, omdat stinkdieren vogels en knaagdieren op hun menu hebben staan. Daarnaast verklaarde de man dat het beest een aanvallende beweging in zijn richting maakte.

Taakstraf
Een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk is volgens het hof passend en geboden. De straf wijst op de ernst van het feit en de oplegging van een voorwaardelijke straf moet het begaan van nieuwe strafbare feiten voorkomen. Het hof vindt de gedragingen van het stinkdier zoals de man verklaarde, niet bijzonder bedreigend. Er bleek ook geen acuut gevaar voor zijn dieren. Er was voor de man dus geen noodzaak om te kiezen voor de uiteindelijke methode. Het hof rekent het hem dan ook zwaar aan dat hij onvoldoende oog heeft gehad voor het welzijn van het stinkdier. Dat had ook op een andere manier uit zijn tuin verwijderd kunnen worden.

Ryanair vangt bot bij de ACM

Ryanair heeft bij de ACM een handhavingsverzoek ingediend tegen KLM en Schiphol, omdat deze ondernemingen de Mededingingswet zouden hebben overtreden. Volgens Ryanair hebben KLM en Schiphol afspraken gemaakt over (de verdeling van) vluchtcapaciteit op de luchthaven Schiphol. Deze afspraken zouden erop zijn gericht om de concurrentiepositie van KLM te beschermen.

De ACM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de vermeende overtredingen. Dit verkennende onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor mededingingsbeperkend gedrag van KLM en Schiphol. Daarom wijst de ACM het handhavingsverzoek af

Politie zoekt getuigen woningoverval Kerkrade

De politie stelt een onderzoek in naar een woningoverval op de Lindenlaan in Kerkrade. Bij de overval raakte er niemand gewond. Rond 01:00 uur kwam er een melding binnen dat een onbekende persoon met een helm op de woning was binnengedrongen en de bewoonster bedreigde.

Hij is er vervolgens met nog onbekende buit vandoor gegaan. Het gaat om een grote stevige man. Van het signalement is op dit moment niet meer bekend. De politie is op zoek naar getuigen die contact op kunnen nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

'Zoon en kroonprins Bin Laden gedood'

Het heeft er alle schijn van dat de wereld weer een terrorist minder heeft. Hamza bin Laden, zoon van opperterrorist Osama bin Laden, is op ongeveer 30-jarige leeftijd gedood, zo melden (anonieme) bronnen binnen de Amerikaanse militaire macht.

Hamza was naar verluidt het lievelingskind van Osama, die hem met zijn derde vrouw kreeg. Nadat grote broer Saad bin Laden in 2009 werd gedood, moest Osama op zoek naar een nieuwe troonopvolger binnen Al-Qaeda en dat werd Hamza.

De kroonprins was in elk geval nog in leven na de aanval in 2011 in het Pakistaanse Abbottabad, waar halfbroer Khalid en vader Osama door Amerikaanse commando's werden gedood. Hoe Hamza het overleefde is nog niet helemaal duidelijk: volgens de één zou hij het complex ontvlucht zijn, volgens anderen - die zeggen dat er écht niemand ontsnapt kon zijn - was hij op dat moment helemaal niet aanwezig.

Kort na de dood van Osama zwoer Hamza wraak, maar veel hoorde men niet van hem, ook niet toen hij in 2015 genoemd werd als mogelijke opvolger van Al-Qaeda-baas Al-Zawahiri. De paar boodschappen die hij wél de wereld in stuurden waren allemaal redelijk hetzelfde: strijd tegen Joden, de VS, NAVO-lidstaten, Rusland, heilige oorlog dit dat, je kent het wel.

Vorig jaar kwam Hamza's laatste bericht, met niet geheel verrassend een oproep tot een heilige oorlog tegen de VS. Ook werd bekend dat hij inmiddels was getrouwd met een dochter van niemand minder dan Mohammad Atta, de leider van de 9/11-kapers. Zeker na het instorten van IS werd Hamza als steeds groter gevaar gezien, omdat Al-Qaeda zich weer 'in ere' wilde herstellen.

Over de dood van Hamza is niet veel bekend, zoals dat met dergelijke terroristen vaak gaat. Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer hij precies is gedood, maar de VS zou er een rol in hebben gespeeld. Het Witte Huis houdt zich vooralsnog stil.

Bedrijfsbestelauto's maakten 813 miljoen stops in 2018

In 2018 maakten Nederlandse bedrijfsbestelauto’s 813 miljoen stops. Per auto is dat gemiddeld 4 keer op een dag. In 63 procent van de gevallen was dat bij een bedrijf, bouwplaats of afhaalpunt, de overige stops waren bij een particulier. Post- en pakketvervoerders stoppen het vaakst bij een particulier adres, in twee derde van de gevallen. Dit meldt het CBS op basis van cijfers die zijn samengesteld in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Bestelauto’s worden ingezet voor verschillende activiteiten: in de bouw, als serviceauto en voor het vervoer van post en pakketten of van goederen. Serviceauto’s en bestelauto’s in de bouw vervoerden samen 89 procent van het totale gewicht. In 2018 brachten Nederlandse bestelauto’s 61 miljoen ton goederen weg.

Post en pakket maakt veel stops met weinig vervoerd gewicht
Bij het post- en pakketvervoer was het aandeel in vervoerd gewicht 2,3 procent en in gereden kilometers 4,5 procent. Gemeten in hoeveelheid stops was het aandeel 21 procent. Van de totale hoeveelheid stops bij particulieren werd 37 procent gedaan door bestelauto’s in het post- en pakketvervoer. Dit is het hoogste aandeel van alle activiteiten waarbij bestelauto’s zijn gebruikt voor vervoer naar particulieren.

Bestelauto’s stoppen dagelijks vier keer
Bestelauto’s stopten gemiddeld 4 keerper dag in 2018. Bestelauto’s actief in de bouw maakten de minste stops, 3 per dag. Serviceauto’s en auto’s voor het vervoer van goederen deden gemiddeld 4 adressen per dag aan. Bestelauto’s voor post- en pakketvervoer maakten met 25 stops per dag de meeste stops. Binnen het post- en pakketvervoer stopten beroepsvervoerders van pakketten nog vaker bij een klant, gemiddeld leverden zij 38 keer per dag ergens iets af. Bestelauto’s actief in de bouw en service rijden vooral van maandag t/m vrijdag. Bestelauto’s in het goederenvervoer en de bezorging van pakketten rijden vaker ook in het weekend.

Relatief veel stops bij particulier aan huis
Van de 172 miljoen stops die bestelauto’s in het post- en pakketvervoer maakten, was bijna twee derde bij particuliere adressen. Bij zakelijke adressen was dit aandeel 30 procent en bij afhaalpunten 5 procent. Bij een particulier adres wordt meestal maar 1 pakketje per stop afgeleverd, bij een zakelijk adres of afhaalpunt meerdere pakketten in één keer.

Ongeveer twee derde van de post en pakketjes werd overdag (tussen 9.00 en 16.00 uur) afgeleverd. Bestelauto’s in de bouw en service waren 46 procent van de tijd overdag onderweg. Bestelauto’s in de bouw maakten hun stops juist relatief vaak in de ochtendspits (tussen 7.00 en 9.00 uur) en avondspits (16.00 – 18.00 uur).

Groot aandeel bestelauto’s op diesel
In 2018 werd 0,1 procent, 40 duizend ton, van het totaal vervoerde gewicht per elektrische bestelauto vervoerd. Het vervoerd gewicht met elektrisch aangedreven bestelauto’s nam wel met 81 procent toe ten opzichte van 2016. In dat jaar was het aandeel nog 0,04 procent.

Het aandeel van bestelauto’s op aardgas nam toe, van 0,8 procent in 2016 naar 1,3 procent in 2018. Verreweg de meeste bestelauto’s, 98 procent, reden op diesel. Dit aandeel bleef tussen 2016 en 2018 nagenoeg gelijk. Bestelauto’s op lpg vervoerden in 2018, met een aandeel van 0,2 procent, vier vijfde minder dan in 2016.

Asielzoeker steekt zichzelf neer tijdens ruzie

Een 23-jarige bewoner uit het asielzoekerscentrum in Goes stak donderdag rond 17:00 uur tijdens een ruzie met een medebewoner vermoedelijk zichzelf met een mes. Hij ligt in het ziekenhuis voor medische zorg en zal daarna worden aangehouden.

Het is onbekend waar de ruzie over ging. De verdachte dreigde met een mes en stak vermoedelijk zichzelf in de onderarm. De politie trof hem niet meer op het terrein aan, maar even later lag de man voor het politiebureau en verleenden agenten eerste hulp.

De Telegraaf: PSV weigert eerste bod op Steven Bergwijn

PSV heeft een eerste bod van Sevilla op Steven Bergwijn afgeslagen, zo meldt De Telegraaf vrijdagochtend. Volgens de krant hebben de Spanjaarden een bod van 25 miljoen euro uitgebracht op de Oranje-international. Technisch manager John de Jong heeft het bod naar de prullenbak verwezen, daar de Eindhovenaren uit zijn op een veel hoger bedrag.

Het dagblad schrijft dat het aannemelijk is dat Sevilla binnenkort terugkeert met een tweede bod voor Bergwijn. PSV wil de aanvaller in principe niet kwijt, maar na de uitschakeling in de tweede voorronde van de Champions League schijnt de speler daar zelf anders over te denken.

Na de verliespartij tegen FC Basel moet de ploeg van trainer Mark van Bommel nog twee voorrondes zien te overleven om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Mocht Sevilla dieper in de buidel willen tasten, dan kan Bergwijn de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis worden. Momenteel draagt de onlangs aangetrokken Jules Koundé die titel met zich mee. De twintigjarige verdediger werd deze transferzomer voor 25 miljoen euro overgenomen van Girondins Bordeaux.

Bij Sevilla kan Bergwijn zich ontwikkelen op een hoger niveau, wat met oog op het EK van volgend jaar in zijn voordeel kan werken. Het contract van Bergwijn in Eindhoven loopt nog door tot de zomer van 2022.

Wanneer het tot een transfer naar Sevilla komt, dan wordt Bergwijn herenigd met Luuk de Jong. De spits werd onlangs door de club uit LaLiga overgenomen van PSV.

Behalve De Jong en Koundé wist technisch directeur Monchi deze transferperiode ook Nemanja Gudelj, Sergio Reguilón, Yan Brice, Fernando, Óliver Torres, Joan Jordán, Diego Carlos, Lucas Ocampos en Manus Dabbur naar het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán te halen.

Tot dusver gaf Sevilla deze zomer circa 124 miljoen euro uit aan aanwinsten.

Ondernemingsraad XS4ALL verwijt KPN wanbeleid

De Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL verwijt moederbedrijf KPN wanbeleid en waardevernietiging. Dit staat in een brief die de directie van XS4ALL en KPN donderdag hebben ontvangen in het kader van het enquêterecht van de OR. KPN heeft plannen om XS4ALL op te heffen, maar de OR sommeert KPN nu om maatregelen te nemen om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. KPN heeft 30 dagen gekregen om te reageren. De OR heeft hierna de mogelijkheid om naar de Ondernemingskamer te stappen.

De OR heeft het enquêterecht sinds 2002. Het is hoogst ongebruikelijk dat een OR dit recht heeft. Dit is normaal gesproken alleen voorbehouden aan grootaandeelhouders en vakbonden. Een enquêteprocedure kan grote gevolgen hebben, zoals het aanstellen van een onafhankelijke rapporteur die een diepgaand onderzoek verricht naar wanbeleid. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.

Daan Willems van de OR: “We hebben vele concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Ondanks dat is XS4ALL een kerngezond bedrijf met veel potentie gebleven. Tot onze teleurstelling wordt hiervan geen gebruik gemaakt. Bovendien zijn bepaalde argumenten om XS4ALL op te heffen juist een gevolg van deze aansturing. Gezien de ontstane situatie zien we ons nu genoodzaakt om voor dit zware middel te kiezen.”

Begin januari maakte KPN bekend te willen stoppen met XS4ALL. Dat leidde tot veel protesten bij sympathisanten en XS4ALL-abonnees. In maart heeft de OR adviesrecht bedongen over het voorgenomen besluit om XS4ALL op te heffen. De enquêteprocedure staat los van het adviestraject, de OR moet nog adviseren over het voorgenomen besluit.

Ajax-supporters die handgranaat legden blijven vast zitten

De drie Amsterdammers die ervan verdacht worden in april een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag te hebben gelegd, blijven in ieder geval nog tot oktober in de cel.

Dat meldt Omroep West. Op 9 april van dit jaar werd een handgranaat gevonden, die was vastgeplakt aan het spelershome van ADO Den Haag. Naast de granaat waren met graffiti drie rode kruizen gespoten.

Al snel werden drie mannen uit Amsterdam, twee van achttien en en van twintig jaar oud, uit Amsterdam gearresteerd. Gisteren was de inleidende zitting. Twee van de mannen (Charafedinne G. en Faissal B.) gaven aan niets met de granaat te maken te hebben. Ze zouden mee naar Den Haag zijn gereden zonder te weten wat er te gebeuren stond. De achttienjarige Halil A. zou de granaat hebben geplakt, maar daar zweeg hij over.

De advocaten van de drie supporters vroeg om vrijlating van de mannen, in ieder geval tot de inhoudelijke behandeling van 23 oktober. Zij wilden weer aan het werk of naar school, desnoods met enkelband. Daar ging de rechter niet mee akkoord. De rechtbank vind de verdenkingen zwaar genoeg om te drie verdachten in de cel te houden.

OM in hoger beroep in zaak Malek F.

Het Openbaar Ministerie (OM) Den Haag tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de zaak van Malek F. die op 5 mei 2018 drie mensen probeerde te vermoorden. De officier van justitie had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor drie pogingen moord met een terroristisch oogmerk en drie bedreigingen met een terroristisch misdrijf.

Lees ook: OM eist 15 jaar en TBS tegen Malek F.

Het OM is het niet eens met de strafmaat die de rechtbank de man oplegde en met de consequentie daarvan. Zo oordeelde de rechtbank Den Haag dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, veroordeelde hem om die reden alleen tot TBS met dwangverpleging voor onbepaalde tijd en ontsloeg hem van alle rechtsvervolging.

Lees ook: 'Haagse steker' Malek F. ontoerekeningsvatbaar; niet strafbaar

Daarnaast is het OM het niet eens met de uitspraak van de rechtbank dat er geen sprake zou zijn van een terroristisch oogmerk. Ten slotte vindt het OM de manier waarop de rechtbank om is gegaan met de toekenning van schadevergoeding aan de slachtoffers onvoldoende.

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient.

FOK! Wat een weer: koel en buien

Het is half tot zwaar bewolkt en in het noordwesten komen er enkele buien voor. In het zuidoosten is er in een opklaring aanvankelijk nog kans op een mistbank. In de loop van de ochtend en middag breidt de bewolking zich verder over het land uit en ontstaan er enkele stevige buien, in de middag vooral in het oosten mogelijk met onweer en hagel.

Lokaal kan in korte tijd veel regen vallen (20-30 mm). De maximumtemperaturen lopen uiteen van 20°C aan de kust tot 23°C in het zuidoosten. In het noorden is de wind zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen en wordt in de loop van de dag noordoostelijk. Elders draait de zuidwestelijke wind gedurende de dag naar west tot noordwest en neemt toe naar matig. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig.

Komende nacht is het bewolkt en kan er aanvankelijk in het uiterste zuidoosten nog een bui voorkomen. Elders kan er zeer lokaal lichte motregen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind is noord tot noordwest en zwak, op het IJsselmeer en aan zee matig.

Morgenochtend begint bewolkt en er kan dan lokaal nog lichte neerslag vallen. In de middag en avond kunnen er lokaal enkele opklaringen voorkomen en blijft het droog. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 21°C. De matige wind komt uit het noordwesten en neemt in de avond af naar zwak. (Bron: KNMI)

Kasteel Schwanenburg (Foto: Erwin Klein)
Kasteel Schwanenburg in Kleve torent boven de grondmist uit. Een prachtige en rustieke foto van Erwin Klein. (Foto:Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minister Schouten: extra steun voor streek- en regioproducten

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de waardering voor Nederlandse streek- en regioproducten vergroten en de afzet ervan bevorderen. Het plan is om – in samenwerking met de provincies – een speciale handelsmissie in eigen land te organiseren om streekproducten bekender te maken en korte (voedsel)ketens te stimuleren. Knellende wet- en regelgeving voor streekproducenten wordt aangepakt.

Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer in een reactie op de initiatiefnota ‘Verbinding boer(in)-burger. Voedsel dichtbij’ van Tweede Kamerlid Dik-Faber. In de kamerbrief doet de minister een aantal voorstellen om de verbinding tussen boeren, natuurbeschermers en consumenten te versterken.

Regio- en streekproducten
Minister Schouten onderschrijft de ambitie om de afstand tussen de producent en de consument te verkleinen en zo de waardering voor voedsel te vergroten. De minister gaat met supermarkten in gesprek over een bredere introductie in de schappen van regioproducten. Dat zijn producten die alleen regionaal verkocht worden en waarbij de afstand tussen boer en winkelschap in kilometers kort is. Levering van regioproducten aan supermarkten stuit op enkele obstakels, bijvoorbeeld de hogere prijs. De logistieke kosten zijn voor regioproducten relatief hoger dan bij producten die grootschaliger worden geproduceerd. Via een nog op te zetten benchmark wil de minister inzichtelijk maken of er meer regioproducten in het schap belanden.

Eén van de andere plannen is om de verkoop van streekproducten, kenmerkende producten uit een bepaalde streek die anders dan regioproducten ook landelijk of zelfs internationaal verkocht worden, te stimuleren. Onder meer door een handelsmissie in eigen land te organiseren. De minister constateert dat deze veelal kleinschalige producenten soms tegen problemen aanlopen zoals wet- en regelgeving die vooral bedoeld zijn voor grootschalige producenten. Knelpunten worden in kaart gebracht en aangepakt, zonder afbreuk te doen aan voedselveiligheid. Om de ontwikkeling van Nederlandse streekproducten te volgen, komt er een monitor voor de productie en afzet van deze producten.

Korte ketens en multifunctionele landbouw stimuleren
Om de band tussen boeren en consumenten te versterken wil de minister initiatieven die inzetten op lokaal voedsel, een eerlijke prijs voor de producent en meer verbinding tussen boeren en stadsbewoners stimuleren. Deze zogenoemde korte (voedsel)ketens wil de minister een zet geven door de Taskforce Korte Keten officieel te erkennen. Ook is er oog voor de multifunctionele landbouw, zoals zorgboerderijen, boerderijwinkels en agrarische kinderopvang door de instelling van het Platform Multifunctionele Landbouw.

Onder het motto ‘jong geleerd, oud gedaan’ kunnen scholen sinds het afgelopen schooljaar met financiering vanuit het programma Jong Leren Eten gebruik maken van stimuleringsvouchers. Hiermee kunnen scholen hun voedsellessen uitbreiden met praktijkervaringen als (moes)tuinieren, koken of boerderij-educatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.