FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 september 2019

Thuisfavoriet Suljovic vloert Van Gerwen voor titel in Wenen

Mensur Suljovic heeft voor eigen publiek de European Tour in Wenen gewonnen. De Oostenrijker leek in de finale te worden verslagen door Michael van Gerwen. De Nederlander vergat het gat definitief te slaan, om in de slotleg nog een matchdart te missen. Daarop was The Gentle dodelijk op zijn favoriete dubbel veertien. Vincent van der Voort ging in de halve finales onderuit tegen Suljovic.

Van Gerwen was in de kwartfinale na acht minuten al gedaan tegen Ricky Evans. Het werd 6-0 met 106,09 per beurt. In de halve finales tegen Peter Wright liep het zonder breaks uit naar naar een allesbeslissende leg. Wright had op dat moment al tien 180’ers gegooid, maar door een dertiendarter ging Van Gerwen toch naar de finale.

De Oostenrijker won na een knappe comeback van Van Gerwen in de finale. Op 3-3 leeg Van Gerwen definitief afstand te nemen van The Gentle. Dankzij twee veertiendarters liep Mighty Mike uit naar een 6-3 voorsprong. De Vlijmenaar liet echter vier kansen op 7-3 liggen en dat bleken uiteindelijk hele dure missers.

Met finishes vanaf 121 en 86 keerde Suljovic terug tot 6-6. Beide spelers hielden vervolgens hun eigen legs, waardoor er een beslissende leg aan te pas moest komen. Van Gerwen begon slecht aan de leg-decider met scores van 42 en 55, maar herstelde zich met 140 en 180. De nummer één van de wereld kreeg één kans vanaf 84, maar miste de bullseye. Suljovic had 70 over gelaten na twaalf pijlen en wierp deze finish met twee pijlen uit voor de titel in Wenen. Het is voor de excentrieke Oostenrijker zijn zesde titel bij de PDC en zijn eerste eindzege in eigen land.

Van der Voort haalde de halve finale in Wenen. Hij won al eerder van Simon Whitlock en was zondagmiddag Gerwyn Price met liefst 6-1 de baas. De kwartfinale bleek tegen Cameron Menzies ook een te klaren klus (6-4), om het af te leggen tegen Suljovic. Door het bereiken van de halve finale is deelname voor het EK zo goed als zeker. Plaatsing voor de World Grand Prix komt heel dichtbij voor Van der Voort.

Uitslagen Austrian Darts Championship - kwartfinales
Vincent van der Voort 6-4 Cameron Menzies
Mensur Suljovic 6-4 Ian White
Peter Wright 6-5 Rowby-John Rodriguez 
Michael van Gerwen 6-0 Ricky Evans

Halve finales
Mensur Suljovic 7-4 Vincent van der Voort
Michael van Gerwen 7-6 Peter Wright

Finale
Mensur Suljovic 8-7 Michael van Gerwen

Darter Veenstra verliest finale BDO World Trophy

RIchard Veenstra heeft de finale van de BDO World Trophy verloren. Hij verloor met 8-6 van Jim Williams. Bij de dames ging de titel naar Lisa Ashton. 

De BDO World Trophy is na het WK en de World Masters nu het belangrijkste toernooi bij de BDO. Dit is het eerste toernooi waar er een nieuwe MC was en ook de nieuwe arbiters voor het eerst aan de slag gingen. 

Williams kwam 3-1 voor, maar het was Veenstra die met een 4-3 voorsprong de pauze in ging. Na de pauze is het Williams die beter was. Hij gooide drie keer 140 en het werd 4-4. Veenstra kreeg kansen op 5-4, maar Williams pakte de voorsprong. Het werd 6-6. Williams kwam 7-6 voor en het lukte Veenstra niet om zichzelf in de wedstrijd te houden. Williams gooit zijn tweede matchdart raak en wint.

Jeffrey de Graaf haalde de finale in 2015. Veenstra nu in 2019. Het toernooi is zes keer gespeeld en kent nu zes verschillende winaars. Bij de dames won Lisa Ashton voor de derde keer. In de finale was ze met 6-2 te sterk voor Anastasia Dobromyslova. Aileen de Graaf haalde de halve finales. 

Uitslagen Kwartfinales BDO World Trophy 2019 - 
Laura Turner (71.31) 0-4 (75.15) Lorraine Winstanley
Lisa Ashton (86.94) 4-2 (75.12) Casey Gallagher
Wesley Harms (88.10) 5-6 (90.33) Mark McGrath
Joe Chaney (86.93) 5-6 (90.95) Jim Williams
Maria O’Brien (72.56) 1-4 (88.13) Anastasia Dobromyslova
Mikuru Suzuki (71.95) 2-4 (78.87) Aileen de Graaf
Roger Janssen (77.49) 4-6 (78.27) Sebastian Steyer
Richard Veenstra (84.81) 6-5 (80.97) Daniel Day

Halve finales
Lisa Ashton (79.92) 5-4 (82.86) Aileen de Graaf
Anastasia Dobromyslova (81.68) 5-0 (75.00) Lorraine Winstanley
Richard Veenstra (80.01) 7-4 (79.25) Sebastian Steyer
Mark McGrath (81.99) 2-7 (92.57) Jim Williams

Finales
Dames
Lisa Ashton (81.04) 6-2 (78.82) Anastasia Dobromyslova

Heren
Richard Veenstra (84.67) 6-8 (85.36) Jim Williams

Uitslag RKC - PSV

PSV gaat met een positief gevoel de interlandperiode in. Op bezoek bij RKC Waalwijk boekte de ploeg van Mark van Bommel zondag een 1-3 overwinning. Dat ging echter allesbehalve eenvoudig. PSV speelde pover, kwam voor rust op achterstand en moest die marge na de rust wegpoetsen. Dat lukte met de nodige moeite; in de tweede helft werd het veldspel wat beter na de nodige tactische omzettingen. PSV staat nu derde, met tien punten uit vier duels.

Steven Bergwijn begon in het Mandemakers Stadion aan zijn honderdste Eredivisie-duel voor PSV. De aanvaller, slechts 21 jaar en 328 dagen oud, werd na Willy van der Kuijlen (20 jaar, 313 dagen), Jetro Willems (21 jaar, 11 dagen), Adrie van Kraay (21 jaar, 171 dagen) en Boudewijn Zenden (21 jaar, 177 dagen) de jongste PSV'er die de barrière van honderd competitieduels doorbrak. Een prominente rol kon Bergwijn niet spelen, mede omdat PSV het moeilijk had in aanvallend opzicht. De worsteling van de bezoekers werd zorgelijker toen RKC vlak voor rust op voorsprong kwam.

Een afgeslagen aanval werd nieuw leven ingeblazen door Anas Tahiri; Stanley Elbers sprintte richting de achterlijn, hield de bal net binnen en vond Melle Meulensteen. De verdediger opende de score: 1-0. RKC had daarvoor al wat speldenprikjes uitgedeeld, terwijl PSV er nauwelijks uitkwam. Ook in het tweede bedrijf was het zwoegen voor PSV, dat na 64 minuten werd geholpen door Paul Quasten van RKC. Mohamed Ihattaren passeerde Meulensteen kinderlijk eenvoudig en gaf een strakke voorzet richting Donyell Malen. Quasten wilde de bal weghalen, maar passeerde daarmee zijn eigen doelman.

Het doelpunt diende voor PSV niet als bron van inspiratie. Het spel bleef niet erg indrukwekkend, maar toch slaagden de bezoekers erin om het duel naar zich toe te trekken. De 1-2 kwam op naam van Timo Baumgartl, die knap binnenschoot uit de draai. Denzel Dumfries won een kopduel van Henrico Drost en kreeg de bal bij Baumgartl, die snel handelde en zijn ploeg op voorsprong schoot.

Een counteraanval leidde vervolgens tot de definitieve beslissing. Invallers Bruma en Kostas Mitroglou staken gezamenlijk het hele veld over en kwamen voor het doel van Etienne Vaessen. Bruma bediende Mitroglou, die eenvoudigerwijs zijn eerste Eredivisie-treffer maakte.

RKC Waalwijk

1 - 3

PSV

 43' Meulensteen    65' Quasten (e.d)
 76' Baumgartl
 78' Mitroglou
 
 Gele kaart: Drost,Bakari, (RKC Waalwijk), Gakpo,Gutiérrez, (PSV)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Meulensteen
Drost
Quasten
Rienstra (Daneels/88)
Spierings
Tahiri
Maatsen
Vente (Sow/77)
Elbers (Bakari/64)
  Zoet
Dumfries
Baumgartl
Viergever
Boscagli
Rosario (Mitroglou/63)
Bergwijn
Gutiérrez (Hendrix/56)
Ihattaren
Malen
Gakpo (Bruma/77)

FOK! sportfoto-onderschrift week 35

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Het monster van Lek Nes eindelijk gevangen!"

De opgave van deze week:

We troffen Serena Williams in deze opvallende pose tijdens de US Open, wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)
We troffen Serena Williams in deze opvallende pose tijdens de US Open, wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)

Federer eenvoudig door op US Open

Roger Federer heeft eenvoudig de kwartfinales bereikt op de US Open. Na nog geen anderhalf uur versloeg de Zwitser de Belg David Goffin met 6-2, 6-2 en 6-0.

Goffin begon nog wel goed aan de wedstrijd. De Belg brak de als derde geplaatste Zwitser in de derde game, maar daarna won hij in de set geen game meer. Bij Federer liep alles goed en hij maakte niet veel onnodige fouten. Goffin speelde niet slecht maar als hij het Federer al wat lastig maakte, dan zette Federer hem op het verkeerde been met een halfvolley.

Ook Grigor Dimitrov stootte door naar de kwartfinale en is nu de tegenstander van Federer. De Bulgaar versloeg Alex de Minaur met 7-5,6-3 en 6-4.

Triatlete Klamer besluit WK met 6e plek na sterk optreden in finale

Triatlete Rachel Klamer is tijdens de grote finale van de World Triathlon Series in Lausanne als vierde geëindigd. De Nederlandse steeg daardoor in het WK-klassement een plekje en sloot het seizoen als zesde af.

De winst in de laatste wedstrijd ging naar de Amerikaanse Katie Zaferes, die het seizoen domineerde en ook al won in Abu Dhabi, Bermuda, Yokohama en Montreal. Zaferes sloot het seizoen dan ook met afstand als wereldkampioene af, haar eerste eindzege.

Het Britse duo Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown completeerde het podium, Klamer kwam tijdens het hardlopen nog naar voren en eindigde op een minuut van Zaferes als vierde. Learmonth en Taylor-Brown sloten het klassement ook af als tweede en derde.

Bij de mannen ging de wereldtitel in de afgelopen drie jaar naar de Spanjaard Mario Mola, wiens landgenoot Javier Gomez de drie titels daarvoor pakte. Dit keer ging de Fransman Vincent Luis als leider de laatste wedstrijd in, met Mola als voornaamste concurrent.

De Noor Kristian Blummenfelt ging er gedurende de wedstrijd vandoor en pakte de winst in Lausanne, Mola liep naar de tweede plek, voor landgenoot Fernando Alarza en de Noor Gustav Iden. Luis hield Gomez achter zich en kwam als vijfde over de finish, precies genoeg om zijn eerste wereldtitel te pakken.

Statenlid Forum stapt over naar Groep Otten

Het Forum voor Democratie is opnieuw een vooraanstaand lid armer. Caroline Persenaire, Statenlid in de provincie Zuid-Holland, keert de partij van Thierry Baudet de rug toe en voegt zich bij de groep van de geroyeerde medeoprichter Henk Otten. Persenaire is niet het eerste Statenlid dat overstapt.

Jeugdzorgmedewerkers gaan morgen staken

Honderden jeugdzorgmedewerkers leggen morgen hun werk neer. Ze vertrekken dan naar Den Haag, om mee te doen aan een landelijke staking. Daarbij protesteren ze tegen de personeelstekorten en lange wachtlijsten waarmee de sector al jarenlang kampt.

Een van de werknemers die gaan staken is de Amsterdanse  Petra de Vries. Vorig jaar trok ze al aan de bel bij AT5, om te waarschuwen voor de problemen in de jeugdzorg. "Er ontstaan nog meer wachtlijsten dan we al hadden", voorspelde ze destijds. "We kunnen gezinnen niet bedienen met de juiste hulp."

Omvallen
Volgens De Vries is dat alleen maar erger geworden. En dat geldt niet alleen in Amsterdam. FNV laat weten dat 40 procent van de jeugdzorginstellingen op omvallen staat. "De consequenties zijn dat heel veel mensen de sector verlaten", stelt Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg. "Als kinderen en gezinnen de zorg wél krijgen, is er te weinig tijd."

De Vries beaamt dat. "Iedereen werkt zich helemaal het schompes", zegt ze. "Maar we moeten gewoon leuren met gezinnen en kinderen. Dat zijn we zat."

950 miljoen euro
Daarom eisen de actievoerders 950 miljoen euro van het Rijk, om de kinderen en werknemers te kunnen redden. De verantwoordelijke minister Hugo de Jonge heeft al extra miljoenen toegezegd, maar dat is volgens de FNV nog niet voldoende.

"Het is de helft van de tekorten die er op dit moment zijn. We staan iets minder rood, maar nog steeds rood. Daar kun je de problematiek niet mee oplossen", aldus Van der Aar.

De Vries roept de minister dan ook op om "een keer te luisteren". "En wees niet zo arrogant om te denken dat je het allemaal weet. Als je kijkt wat ze op hun eigen begroting over hebben... Besteed dat nou gewoon, de jeugd is de toekomst."

KLM cancelt morgen tien vluchten vanwege staking

KLM schrapt tien vluchten die maandagochtend zouden vertrekken in verband met de aangekondigde stakingen van hun grondpersoneel.

Het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij zal morgenochtend staken en zullen daarom tussen 8:00 en 10:00 uur al hun werkzaamheden neerleggen. Het personeel wil een beter loon, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters.

KLM liet gisteren weten het te betreuren dat werkonderbreking zeer waarschijnlijk tot verstoringen zal leiden. Vandaar dat de vluchten als voorzorgsmaatregelen worden geschrapt. Het gaat om Europese vluchten die gecanceld worden. Welke dat zullen zijn, moet KLM nog uitzoeken. De gedupeerde reizigers zullen op de hoogte gesteld worden.

De Vrij mist interlands tegen Duitsland en Estland

Stefan de Vrij is niet beschikbaar voor de EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Duitsland en Estland. De verdediger van Inter heeft zich geblesseerd afgemeld bij bondscoach Ronald Koeman. Koeman roept geen vervanger op, zodat de selectie uit 23 spelers bestaat.

De Vrij raakte maandag tijdens de warming-up voor de competitiewedstrijd van Inter tegen Lecce geblesseerd. De oud-Feyenoorder ontbreekt ook vanavond tegen Cagliari.

Het Nederlands elftal verzamelt maandag in Zeist voor de ontmoetingen met Duitsland en Estland. Donderdag 5 september vliegt de ploeg naar Hamburg, waar een dag later vanaf 20.45 uur in het Volksparkstadion de wedstrijd tegen Die Mannschaft op het programma staat. Vier dagen later is in Tallinn het uitduel met Estland. 

Zege voor Chebet in Tilburg Ten Miles, nieuw Nederlands record voor Choukoud

Abel Chebet heeft in een tijd van 46.13 de Tilburg Ten Miles gewonnen. De Oegandees versloeg in de sprint zijn medekoplopers Khalid Choukoud en de Ethiopiër Enyew Alem Mekonnen. De als derde geëindigde Choukoud liep een nieuw Nederlands record.

Choukoud liep tot aan de slotkilometer alleen aan kop, daarna kreeg hij gezelschap van Chebet en Mekonnen. In de sprint was Chebet het snelste. Mekonnen kwam een seconde later over de finish. Choukoud uit Den Haag finishte in 46.18 en vestigde daarmee een nieuw Nederlands record. Het oude record stond op 46.36.

Uitslag Willem II - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag de eerste overwinning geboekt in het nieuwe seizoen in de Eredivisie. Na drie opeenvolgende remises pakte de ploeg van Jaap Stam de volle buit op bezoek bij Willem II: 0-1. Een strafschop van Steven Berghuis gaf de doorslag in Tilburg. Feyenoord slaagde er zodoende in om de overwinning op Hapoel Beer Sheva een goed vervolg te geven en gaat met een zege op zak de interlandperiode in.

Stam voerde een wijziging door ten opzichte van zijn elftal in de uitwedstrijd tegen Hapoel Beer Sheva (0-3 zege) van donderdag. Sam Larsson verliet het stadion in Israël toen op krukken en bleek niet fit genoeg om deel uit te maken van de wedstrijdselectie. Hij werd vervangen door Luis Sinisterra. In de openingsfase tastten beide ploegen af, maar na een kwartier bracht Orkun Kökcü leven in de brouwerij. De middenvelder van Feyenoord was het eindstation van een soepel lopende aanval en trof de lat. Willem II liet zich in de daaropvolgende fase niet onbetuigd; zo moest Kenneth Vermeer een inzet van Vangelis Pavlidis met de voet keren.

Vier minuten voor rust volgde een goede mogelijkheid voor Sinisterra, die rond de strafschopstip kon uithalen nadat Steven Berghuis de bal miste. De Colombiaan raakte de bal echter verkeerd en schoot naast. Van beide ploegen was het niveau niet hoogstaand en dat bleef zo na de rust. Feyenoord kreeg met het uitvallen van de geblesseerde Luciano Narsingh een tegenvaller te verwerken en Willem II kwam in een betere fase, zonder grote kansen te creëren. De bezoekers kwamen niet veel verder dan een afstandsschot van Renato Tapia, dat naast het doel van Timon Wellenreuther zeilde, en een poging van invaller Naoufal Bannis in het zijnet.

Dat een strafschop uitkomst moest bieden, was dan ook niet geheel verrassend. Justin Ogenia, die nog geen twee minuten in het veld stond, beging ruim een kwartier voor tijd een overtreding op Sinisterra. De aanvaller was op snelheid in het strafschopgebied, ging naar de grond en kreeg een penalty. Hoewel Wellenreuther zijn hand nog tegen de bal kreeg, benutte Berghuis de buitenkans: 0-1. Hij werd de eerste speler van Feyenoord die in drie opeenvolgende uitduels in de Eredivisie scoorde sinds Michiel Kramer in maart en april 2016.

De zege was nog niet binnen, want Willem II bleef aanzetten in de jacht op de 1-1. In de blessuretijd kwam Feyenoord goed weg toen Paul Gladon en Elton Kabangu elkaar in de weg liepen bij een gigantische kans.

Willem II

0 - 1

Feyenoord

     74' Berghuis (pen)
 
 Gele kaart: Llonch, (Willem II), Ie, Haps, (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 18.375
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui (Ogenia/72)
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Vrousai
Llonch
Nunnely (Gladon/ 81)
Pavlidis (Kabangu/81)
Köhlert
  Vermeer
Karsdorp (Geertruida/62)
Botteghin

Haps
Fer
Kökcü (Burger/87)
Tapia
Berghuis
Narsingh (Bannis/59)
Sinisterra

Luiten sluit sterk af in Crans Montana

Golfer Joost Luiten kan met een gerust gevoel afreizen naar het KLM Open, dat over een kleine twee weken begint op The International nabij Schiphol. De tweevoudig winnaar van het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour sloot de European Masters in het Zwitserse Crans Montana af met een sterke ronde van 66 slagen, vier slagen onder par. De Bleiswijker klom daarmee nog de achttien plaatsen en eindigde als 23e in het klassement.

Luiten begon de vierde en laatste ronde met een bogey. Op hole zeven maakte hij zijn eerste birdie, er volgden er nog vier birdies op de laatste negen holes. Luiten was zelf nog niet helemaal tevreden. “Ik speelde wel goed, maar had helaas niet de start die ik wilde hebben. Op de eerste hole wil je niet een bogey. Daarna raakte ik wel de greens, maar sloeg de ballen net niet dicht genoeg bij de hole”, zei hij op zijn eigen website. De tweede helft van zijn ronde was een stuk beter met drie birdies op rij en zelfs een kans op een eagle.

De zege in Crans Montana ging naar de Zweed Sebastian Söderberg. Hij won een play-off met vier andere golf, die net als hij na de vier reguliere ronden die 266 slagen noteerden over 72 holes, veertien slagen onder par. Onder de vijf ook de Noord-Ierse nummer twee van de wereld Rory McIlroy. Op de eerste extra hole maakte Söderberg als enige een birdie. Hij verdiende ruim vier ton met de zege op de Europese Tour. Luiten moet genoegen nemen met 26.000 euro. 

Volleybalsters makkelijk naar kwartfinale EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de kwartfinales op het EK volleybal. In Boedapest won Oranje in de achtste finales met 3-0 (25-21, 25-23, 25-12) van Griekenland.

In de kwartfinales treft Oranje woensdag in Ankara de winnaar van het duel tussen Turkije en Kroatië.

Nederland had in de groepsfase nog geen set verloren en ook tegen Griekenland was de verwachting dat de Nederlandse volleybalsters makkelijk zou gaan winnen. Toch ging het in de eerste twee sets niet makkelijk tegen de Griekse volleybalsters, maar uiteindelijk werden ze wel gewonnen.

In de derde set was was het verzet van Griekenland snel gebroken na een snelle voorsprong van vijf punten. Uiteindelijk werd de derde set met 25-12 gewonnen en zo is de Nederlandse ploeg nog altijd zonder setverlies.

Van Kalmthout weer op Indy Lights-podium, titel ongrijpbaar

Rinus van Kalmthout heeft in de tweede Indy Lights-race van het weekeinde in Portland weer een podiumplek gepakt. De 18-jarige Nederlander kwam als tweede over de streep, nadat hij een dag eerder de winst pakte. De titelstrijd is echter beslist en niet in zijn voordeel.

Van Kalmthout kende vanaf poleposition wederom een prima start, terwijl zijn titelrivaal Oliver Askew in de eerste bocht in de problemen kwam en na een ongeplande pitstop terugviel naar de zesde plek. De safety car kwam de baan op om wat troep uit de eerste bocht te halen en Van Kalmthout werd na de herstart gepasseerd door Toby Sowery.

Askew werkte zich ondertussen naar de derde plek, terwijl Sowery - die een ruime voorsprong op had gebouwd - met vijf ronden te gaan Van Kalmthout weer vol in zijn nek had hijgen. De jonge Hoofddorper kwam er echter niet voorbij, ondanks meerdere pogingen, en zag Sowery zijn eerste zege pakken. Van Kalmthout werd tweede, voor Askew, die zich daarmee met nog twee races te gaan definitief tot nieuwe kampioen liet kronen.

Colbrelli wint slotrit Duitsland, Stuyven eindwinnaar

Jasper Stuyven heeft vanmiddag de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven. De Belg, die gisteren de leiding pakte in het algemeen klassement, verdedigde vandaag met succes zijn leidende positie.

De etappe van vandaag ging over 160 kilometer met drie hellingen van zo'n vijf kilometer. Dit leidde niet tot een schifting. Sonny Colbrelli had de beste kans om Stuyven nog voorbij te gaan. Hiervoor moest hij wel de bonificatiesprint én de etappe winnen. Dat eerste lukte hem niet, maar hij won wel de etappe waarin hij Yves Lampaert en Alexander Kristoff voorbleef.

VVD'er Rutte verlaat politiek

VVD'er Arno Rutte (nee, het gaat niet over onze Minister-president Mark Rutte) vertrekt uit de Tweede Kamer. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn privéleven. De 47-jarige Rutte gaat werken bij strategieconsultancybureau Vintura. Daar wijdt hij zich opnieuw aan de gezondheidszorg, waarover hij in de Kamer ook het woord voerde. Het kamerwerk trok een te grote wissel op het gezinsleven van de Groninger.

Collega Bart Smals gaat Arno Rutte half oktober vervangen. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff begrijpt Rutte wel, en dankt hem "voor zijn inzet om de zorg in ons land te verbeteren en betaalbaar te houden".

Honkballers Amsterdam winnen Holland Series na indrukwekkende comeback

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates hebben voor de vijfde keer in de historie de Nederlandse titel gepakt. In de zevende en beslissende wedstrijd van de Holland Series won de ploeg met 0-6 van het Rotterdamse Curaçao Neptunus.

Na zes opeenvolgende titels leek Neptunus hard op weg naar de zevende: na drie duels stonden ze met 3-0 voor. Amsterdam won de volgende drie echter en dus moest ineens een beslissende wedstrijd gespeeld worden. Daarin ging Neptunus-werper Diegomar Markwell gelijk voor de bijl: Amsterdam scoorde vier runs in de eerste twee innings.

De Amsterdamse pitchers Jhan Rifaele, Mike Groen en Tom Stuifbergen hielden de boel strak dicht, geholpen door een sterke verdediging. In de zevende inning vergrootte Sharlon Schoop de score door zichzelf en Delano Selassa met een homerun over de thuisplaat te slaan. Amsterdam won en trok eindelijk de titel weer naar zich toe.

Vanmarcke zegeviert in Bretagne Classic

De 83e editie van de Bretagne Classic, wat voorheen de GP Classic heette, is gewonnen door Sepp Vanmarcke. Op 800 meter voor de meet sprong de Belg weg bij zijn vluchtgenoten Tiesj Benoot en Jack Haig en kwam alleen over de meet.

De drie maakten deel uit van een kopgroep van 21 man met daarin ook Pascal Eenkhoorn, Van Avermaet, en de oud-winnaars Viviani en Naesen. Vanmarcke, Benoot en Haig gingen er 20 kilometer voor de finish vandoor. Op een kilometer van de meet probeerde Benoot weg te rijden, maar dat mislukte. Vanmarcke zette vervolgens aan, en de twee anderen aarzelden vervolgens net iets te lang en waren kansloos.

De koers ging over 248 kilometer en bevatte twaalf hellingen en een reeks gravelstroken.

Uitslag Vitesse - AZ

Vitesse heeft de competitiewedstrijd tegen AZ  in het Geldredome gewonnen. Door een late penalty van Bero werd het 2-1.

Vitesse begon sterk aan de wedstrijd en was veel in balbezit. In de elfde minuut was er een kans voor de thuisploeg na een steekpass van Linssen. Het schot van Matavz werd echter gered door doelman Bizot. Daarna ging het spel op en neer. Beide ploegen slaagsen er niet in de bal echt lang in de ploeg te houden. In de 33e minuut kwam AZ op voorsprong. Foor legde Boadu neer in het strafschopgebied en arbiter Higler wees naar de stip. Koopmeiners benutte de penalty vervolgens.

Een paar minuten leek Vitesse ook een strafschop te krijgen nadat Grot na contact met Midtsjø naar de grond ging. Higler vindt het niet genoeg. Later bleek dat de tackle van de Noor perfect op de bal was. In de extra tijd van de eerste helft kwam Vitesse weer op gelijke hoogte. Matavz troefde Vlaar af en knalde de bal hard binnen.

Aan het begin van de tweede helft waren er geen echte kansen, al wilden beiden ploegen wel. Stengs legde de bal in de 60e minuut af op Koopmeiners, maar die sloeg de bal vervolgens over het Arnhemse doel. In de 74e minuut had Vitesse een kans op de 2-1. Obispo kreeg de bal vanuit een corner op het hoofd, maar een speler van AZ haalde hem weg. In de 79e minuut wederom een kans voor Vitesse, maar Doekhi kopte een voorzet van Karavaev op de paal. In blessuretijd sleepte de Arnhemmers er alsnog een overwinning uit. Na hands werd de bal op de stip gelegd en Bero benutte de penalty.

Vitesse

2 - 1

AZ

45+1' Matavz
90+6' Bero(pen)
  33' Koopmeiners (pen)
 
Gele kaart: Tannane, Matavz, Grot, lelieveld (Vitesse), Koopmeiners, Svensson, Midtsjö, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.290
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Karavajev
Tannane
Bero
Foor (Bazoer/63)
Grot (Darfalou/90 1)
Matavz
Linssen
  Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/57)
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs (Gudmundsson/79)
Boadu
Idrissi (Aboukhlal/57)

Pogacar naar ritwinst na specatlaire rit in Vuelta, Quintana nieuwe leider

Tadej Pogacar heeft de korte koninginnenrit in de Vuelta a España gewonnen. Het 20-jarige Sloveense toptalent van UAE Emirates reed op de beklimming weg bij Nairo Quintana, die wel tweede werd en daarmee de leiderstrui overnam van Nicolas Edet.

Quintana heeft een voorsprong van 6 seconden op Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma begon de slotklim met een achterstand nadat op het onverharde stuk vlak voor de slotklim ten val kwam door een motor, maar op de slotklim reed hij weer terug naar de favorietengroep en werd uiteindelijk nog derde.

De negende etappe in de Vuelta was maar 94,4 kilometer lang, maar de renners moesten in Andorra wel vijf beklimmingen over. Er werd vooraf spektakel verwacht en de rit in Andorra zou ook niet teleurstellen.

Een grote groep van zo'n 30 renners trok in de aanval. De sterke blokken met Movistar, Jumbo-Visma en Astana waren goed vertegenwoordigd. Alle drie de ploegen hadden drie renners vertegenwoordigd.

Vooraan reed Bouchard lange tijd voorop. De Fransman van AG2R La Mondiale reed vanaf de tweede klim van de dag voorop, maar met de laatste beklimming in aantocht zou hij het niet volhouden.

Ondertussen was in het peloton de koers ontploft. Op de derde klim van de dag, op achttien kilometer van de streep, trok Miguel Angel Lopez in de aanval. De Colombiaanse klimmer had al snel een voorsprong van dertig seconden te pakken en met de hulp van vooruit gestuurde knechten Gorka Izagirre en Jakob Fuglsang hield hij goed stand. Ook Movistar en Jumbo-Visma lieten hun knechten wachten op hun kopmannen, waardoor de voorsprong rond de dertig seconden bleef hangen.

Na de voorlaatste klim werden de renners geteisterd door noodweer. Door de zware regen- en hagelbuien waren er een tijd lang geen tv-beelden beschikbaar van de koers. Op dat moment reden de renners op het onverharde gedeelte en daar moet het nodige gebeurt zijn, want López en Roglic zouden op die strook ten val gekomen.

Toen er weer beeld was reed Soler aan de leiding met López op een achterstand van zo’n 35 seconden. Op dat moment hingen Quintana en Pogacar tussen Soler en het groep van López in. Roglic reed nog een verdere achterstand, maar met een sterke sltoklim zou de Sloveen van Jumbo-Visma de schade kunnen beperken.

Of er nog niet genoeg was gebeurd besloot de ploegleiding om Soler te laten wachten op Quintana, waar de Spanjaard het niet mee eens was. Toch wachtte hij, maar op het moment dat Quintana kwam aansluiten reed Pogacar weg bij de Colombiaan. Het 20-jarige toptalent reed vervolgens naar de zege en is daarmee de jongste ritwinnaar in een grote ronde sinds 1989.

PEGI onder vuur na 'casino-trailer' NBA 2K20

PEGI heeft gereageerd op een flink aantal klachten nadat een trailer van 2K Games casino-achtige praktijken laat zien voor NBA 2K20, terwijl de game PEGI 3 is geclassificeerd.

Eerder deze week bracht uitgever 2K Games een trailer uit voor NBA 2K20 die bepaalde rewards voor de modus MyTeam in casinostijl liet zien, zoals een minigame voor een gokautomaat en een minigame met een rad van fortuin, maar dan zonder Hans van der Togt. Hiermee win je allerlei ingame prijzen, zoals digitale basketbalspelerkaarten voor in je MyTeam, of andere bonussen. Deze elementen zaten in voorgaande delen ook al, maar in de bewuste trailer werd het wel erg opgehemeld. Niet zo slim, juist nu lootboxes en gokken erg onder vuur liggen in de gamesindustrie. De trailer werd in de commentaren en dislikes flink aangepakt. 2K Games gooide later de trailer op verborgen, zodat het niet meer te zien is in de lijst van trailers bij 2K Games en ook niet meer aangeraden wordt als je een andere NBA-trailer hebt bekeken.

Deze trailer leverde niet alleen commentaar op voor 2K Games, maar ook voor de leeftijdsclassificatie-systeem PEGI. De game is namelijk PEGI 3, dus voor kinderen en volwassenen. Een woordvoerder van PEGI heeft gezegd dat ze zich bewust zijn dat NBA 2K20 de spelers kan leren gokken.

"Een videospel krijgt de beschrijving van een game met gokinhoud als het bewegende beelden bevat die het gebruik van kansspelen aanmoedigt of leert hoe deze worden gespeeld. Dit verwijst naar soorten weddenschappen of gokken voor geld dat normaal wordt gespeeld in casino's, gokhallen of renbanen. Dit heeft geen betrekking op spellen waarbij gokken of gokken gewoon deel uitmaakt van de algemene verhaallijn. Het spel moet de speler eigenlijk leren gokken of wedden of de speler aanmoedigen om in het echte leven voor geld te gokken of te wedden. Dit omvat bijvoorbeeld spellen die de speler leren hoe hij kaartspellen moet spelen die meestal voor geld worden gespeeld of hoe de kansen in paardenraces werken."

De organisatie zal wachten tot het de game uit is gekomen alvorens een oordeel te vellen over de rating van NBA 2K20.

"Op dit moment kan PEGI alleen reageren op de trailer die openbaar is gemaakt. De trailer bevat afbeeldingen die algemeen bekend zijn bij casino's (rad van fortuin, gokautomaten). Het gebruik van dit soort mechanics om een item, personage of toevallige actie te selecteren, is niet hetzelfde als leren hoe om te gokken voor geld in een casino. Deze verschillen verhinderen ons momenteel om de gokbeschrijving toe te passen, maar we zijn ons ervan bewust dat het voor sommige mensen eer erg op lijkt, en dat is onderdeel van een interne discussie die PEGI momenteel voert. De game-industrie verandert steeds sneller in de afgelopen jaren. Als ratingorganisatie moeten we ervoor zorgen dat deze ontwikkelingen worden weerspiegeld in onze classificatiecriteria. We baseren onze beslissingen niet op de inhoud van een enkele trailer, maar we zullen goed moeten bekijken hoe het ratingsysteem (en de videogamesindustrie in het algemeen) deze zorgen moet wegnemen."

Als de organisatie besluit dat NBA 2K20 inderdaad gokken behelst, dan kan het spel zijn PEGI 3-rating verliezen. Of deze hele rel nog gaat zorgen dat deze elementen uit de game worden gehaald lijkt onwaarschijnlijk. Heel veel tijd hebben de makers namelijk niet meer, want de game komt 6 september uit.

Van der Voort en Van Gerwen naar kwartfinales in Oostenrijk

De darters zijn in Oostenrijk voor het Austrian Darts Championship. Vincent van der Voort en Michael van Gerwen staan in de achtste finales. 

Van der Voort won met met 6-1 verrassend van Gerwyn Price. Hij gooide met 103 gemiddeld. In de kwartfinale speelt The Dutch Destroyer zondagavond tegen Cameron Menzies. De Schot zorgde opnieuw voor een verrassing door Adrian Lewis met 6-2 uit te schakelen.

Van Gerwen trof in de achtste finales een landgenoot. Hij won met 6-3 van Jeffrey de Zwaan. Van Gerwen speelt zondagavond in de kwartfinale tegen Ricky Evans voor een plek in de halve eindstrijd. 

Het toernooi gaat vanaf 19.00 uur verder met de kwartfinales. Ook de halve finales en finale worden vanavond nog gespeeld. 

Uitslagen achtste finales Austrian Darts Championship
Vincent van der Voort 6-1 Gerwyn Price
Cameron Menzies 6-2 Adrian Lewis
Mensur Suljovic 6-2 James Wilson
Ian White 6-2 Keegan Brown
Rowby-John Rodriguez 6-5 Mike De Decker
Peter Wright 6-5 Joe Cullen
Ricky Evans 6-3 Dave Chisnall
Michael van Gerwen 6-3 Jeffrey de Zwaan

Kwartfinales
Vincent van der Voort v Cameron Menzies
Mensur Suljovic v Ian White
Rowby-John Rodriguez v Peter Wright
Ricky Evans v Michael van Gerwen

MVV verslaat Roda JC in wederom tumultueus verlopen derby

MVV Maastricht heeft zondagmiddag in een tumultueuze derby met 1-0 gewonnen van Roda JC Kerkrade. Het duel in De Geusselt werd in de eerste helft vijf minuten stilgelegd door scheidsrechter Christiaan Bax omdat supporters van MVV met drank en andere voorwerpen gooiden richting Jordy Croux. De aanvaller ruilde de club uit Maastricht deze zomer in voor Roda JC, wat voor nogal wat ergernis heeft gezorgd.

Croux werd niet alleen verbaal aangepakt. Er was ook een spandoek zichtbaar waarop de Belgische aanvaller voor 'Judas' werd uitgemaakt. Bax kondigde in de 41ste minuut een afkoelingsperiode aan omdat de gemoederen bij beide supportersgroeperingen oververhit was geraakt. Croux werd bij het nemen van een hoekschop bekogeld door woedende MVV-supporters, waarna beide ploegen op last van Bax richting de kleedkamer gingen.

Ongeveer vijf minuten later werd de Limburgse derby weer hervat. Korte tijd later gingen MVV en Roda JC opnieuw van het veld, maar nu vanwege het rustsignaal.

Kort na de hervatting tekende Serhat Kot voor de 1-0 van MVV, na een goede voorzet vanaf de zijkant. Roda JC slaagde er in het restant van de ontmoeting in Maastricht niet in om de gelijkmaker te forceren, waardoor de slechte seizoensstart een vervolg krijgt. De Koempels verzamelde slechts een punt uit de eerste vier wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl MVV dankzij de thuiszege aansluiting heeft gevonden met de middenmoot.

Het is overigens niet de eerste keer dat het treffen tussen MVV en Roda voor wangedrag van supporters zorgt. Ook de confrontaties tussen beide Limburgse clubs in 2017 en 2018 leverden de nodige incidenten op de tribune op. Rondom de competitiewedstrijd van november vorig jaar in Maastricht verrichtte de politie zeventien arrestaties. Mede door de zomerse transfer van Croux van MVV naar Roda sloeg de pan zondagmiddag dus wederom in de pan.

Celtic verslaat Rangers FC in eerste Old Firm en gaat alleen aan kop

Celtic heeft zondagmiddag de eerste Old Firm van deze jaargang winnend afgesloten. Het elftal van manager Neil Lennon wist buurman Rangers FC met 0-2 te verslaan. Odsonne Edouard en Jonny Hayes tekenden voor de doelpunten in de derby op Ibrox Park. Celtic loopt door de zege drie punten uit op Rangers en gaat met twaalf punten uit vier duels alleen aan kop in de Schotse Premier League.

De immer beladen stadsderby van Glasgow stond in de beginfase ouderwets bol van de spanning, zonder dat beide ploegen goed voetbal op de mat wisten te leggen. Rangers-aanvaller Jermain Defoe loerde op de ruimte achter de Celtic-defensie, maar het lukte de ervaren aanvaller niet om echt gevaarlijk te worden. Echt grote kansen bleven uit voor Rangers, terwijl Celtic redelijk eenvoudig op de been bleef in verdedigend opzicht.

De bezoekers namen gaandeweg de eerste helft meer en meer het heft in handen, wat in de 32ste minuut resulteerde in de openingstreffer op Ibrox. Verdediger Connor Goldson ging in de fout bij een terugspeelbal, waar Celtic optimaal van profiteerde. Edouard was het laatste station van een snelle counter en de Franse aanvaller liet vervolgens doelman Allan McGregor kansloos met een geplaatste schuiver.

Rangers, tegenstander van Feyenoord in de groepsfase van de Europa League, ging in de tweede helft naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg van manager Steven Gerrard was niet bij machte om het Celtic echt lastig te maken. The Bhoys maakten ver in blessuretijd aan alle spanning een einde toen Hayes een rebound in een leeg doel wist te schieten.

Kort daarna kreeg Jordan Jones een rode kaart voorgehouden wegens een schandalige tackle op Celtic-verdediger Moritz Bauer. Al met al een teleurstellende dag voor Rangers, dat Celtic drie punten ziet uitlopen in de stand.

F1: Uitslag Grand Prix van België

Charles Leclerc heeft zijn eerste overwinning uit zijn Formule 1-carrière geboekt. De Monegask startte in de Grand Prix van België vanaf poleposition en kwam na 44 ronden als eerste over de streep, voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Voor Max Verstappen was de race al na een paar honderd meter voorbij.

Voorafgaand aan de race op Spa-Francorchamps werd een minuut stilte in acht genomen vanwege de dood van Anthoine Hubert. De 22-jarige Fransman overleed aan de gevolgen van een zware crash in de Formule 2. Verschillende rijders reden daarom met een rouwband en de ceremonies rond de race werden versoberd uitgevoerd.

Bij de start bleef Carlos Sainz op de grid staan, al kwam de Spanjaard uiteindelijk toch weg, maar zijn race eindigde vroeg met een vastgelopen versnellingsbak. Hij was niet de eerste uitvaller, want dat was de slecht gestarte Verstappen. De Nederlander verloor bij de start direct een aantal plekken en had in La Source, de eerse bocht, een aanvaring met Kimi Räikkönen die hierdoor ook ver terugviel. Verstappen kon met wat schade verder, maar nog voor hij bij Raidillon boven was stond de Red Bull in de banden nadat hij niet meer kon sturen. Een safety car kwam naar buiten.

Nadat de safety car na vijf ronden naar binnen ging sloeg Leclerc direct een gaatje met Sebastian Vettel, Hamilton en Bottas. Daarachter sloop Lando Norris naar plek vijf, voor Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Sergio Perez, Pierre Gasly en Lance Stroll. Van dit groepje was Magnussen veruit de langzaamste en de Deen kreeg in de ronden die volgden de ene na de andere coureur op Kemmel langs zich heen. De Haas zakte ver naar achteren.

Na vijftien ronden had Vettel genoeg van zijn banden en dook als eerste van de toppers de pits in, de anderen reden nog bijna tien ronden door, waardoor Vettel de leiding greep. De Duitser reed echter op oudere banden, waardoor de concurrenten dichterbij konden komen. De eerse die naderde was Leclerc en na 28 ronden kreeg Vettel te horen dat hij aan de kant moest voor de Monegask. Het plan was daarna om Hamilton op te houden. Dit lukte een aantal ronden, maar de Duitser kon de Mercedes niet achter zich houden. Toen ook Bottas aandrong dook Vettel de pits in.

Ver daarachter reed het middenveld dicht bijeen en Alexander Albon leek met de Red Bull geen indruk te kunnen maken. Dat veranderde na zijn stop toen de zachte banden er onder gingen en de Thai de ene na de andere coureur voor hem op kon rapen. In de slotfase reed Albon zelfs nog een gat van tien seconden dicht op Perez in de strijd om plek zes. Dit werd zelfs nog de vijfde stek omdat Norris zijn McLaren met motorpech in de slotronde aan de kant moest zetten. Ook Antonio Giovinazzi was er niet meer bij nadat de Italiaan zich in de voorlaatste ronde in Pouhon verslikte en in de bandenstapels belandde.

Vooraan boekte Leclerc zijn eerste zege, voor Hamilton die in de slotrondes nog aandrong. Bottas werd kort hierachter derde, voor Vettel. Albon pakte plek vijf, voor Perez, de goed presterende Daniil Kvyat, Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Lance Stroll die het laatste punt meenam.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 C. Leclerc Ferrari 1:23:45.710
2 L. Hamilton Mercedes +0.981
3 V. Bottas Mercedes +12.585
4 S. Vettel Ferrari +26.422
5 A. Albon Red Bull +1:21.325
6 S. Pérez Racing Point +1:24.448
7 D. Kvyat Toro Rosso +1:29.657
8 N. Hulkenberg Renault +1:46.639
9 P. Gasly Toro Rosso +1:49.168
10 L. Stroll Racing Point +1:49.838
11 L. Norris McLaren +1 ronde
12 K. Magnussen Haas +1 ronde
13 R. Grosjean Haas +1 ronde
14 D. Ricciardo Renault +1 ronde
15 G. Russell Williams +1 ronde
16 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
17 R. Kubica Williams +1 ronde
DNF A. Giovinazzi Alfa Romeo +2 ronden
DNF C. Sainz Jr. McLaren +43 ronden
DNF M. Verstappen Red Bull +44 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 268
2 Valtteri Bottas Mercedes 203
3 Max Verstappen Red Bull 181
4 Sebastian Vettel Ferrari 169
5 Charles Leclerc Ferrari 157
6 Pierre Gasly Toro Rosso 65
7 Carlos Sainz McLaren 58
8 Daniil Kvyat Toro Rosso 33
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31
10 Alexander Albon Red Bull 26
11 Lando Norris McLaren 24
12 Daniel Ricciardo Renault 22
13 Sergio Perez Racing Point 21
14 Nico Hulkenberg Renault 21
15 Lance Stroll Racing Point 19
16 Kevin Magnussen Haas 18
17 Romain Grosjean Haas 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 471
2 Ferrari 326
3 Red Bull 254
4 McLaren 82
5 Toro Rosso 51
6 Renault 43
7 Racing Point 40
8 Alfa Romeo 32
9 Haas 26
10 Williams 1

Uitslag Sparta Rotterdam - Ajax

Ajax gaat met een goed gevoel de interlandperiode in. Het team van Erik ten Hag boekte zondag een eenvoudige overwinning op Sparta Rotterdam.
Sparta begon goed en fel aan de wedstrijd en met name Halil Dervisoglu nam het voortouw. De ploeg van Henk Fraser zette Ajax onder druk, maar heel gevaarlijk kon Sparta niet worden. Lisandro Martinez was na twintig minuten spelen dicht bij de openingstreffer. De bal belandt via Tim Coremans plots voor de voeten van de Argentijn, die met een bekeken lob de keeper probeerde te verrassen. De bal ging echter naast.

Luttele minuten later was Jurgen Mattheij dicht bij een kopdoelpunt, maar Hakim Ziyech voorkwam in de doelmond met zijn knie een achterstand voor Ajax. Een belangrijk moment, daar het team van Ten Hag een minuut later op 0-1 kwam. Martinez stuurde Promes weg en de aanvaller schoot het leer diagonaal achter Coremans. Zes minuten later werd het al 0-2, toen Ziyech door de defensie van Sparta over het hoofd werd gezien na een corner. Na voorbereidend werk van Tadic tikte de spelmaker de tweede treffer binnen.

Ajax trok het duel in de tweede helft definitief naar zich toe. Ten Hag koos na nog geen tien minuten ervoor om David Neres te vervangen door Klaas-Jan Huntelaar, al leek de Braziliaan daar niet blij mee. Na nog geen uur spelen verscheen de 0-3 op het scorebord, na een handsbal van Dirk Abels. Arbiter Jochem Kamphuis legde de bal in eerste instantie niet op de stip, maar de VAR greep in en Tadic verschalkte Coremans vanaf elf meter.

De 0-4 volgde al snel: Tadic gaf de bal vanaf links voor op Ziyech, die met een mooie volley de bal naar de verre hoek stuurde.

Ondanks de ruime achterstand neemt Fraser meer risico en bracht hij Lars Veldwijk in voor Dante Rigo. Op aangeven van Bryan Smeets tikte Dervisoglu van dichtbij een kwartier voor tijd de eretreffer binnen. In een verder rommelige slotfase probeerden beide teams nog meer doelpunten maken, maar het bleef bij 1-4.

Sparta Rotterdam

1 - 4

AFC Ajax

 75' Dervisoglu    25' Promes
 31' Ziyech
 60' Ziyech
 58' Tadic (pen)
 
 Gele kaart: Rayhi, Smeets, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10599
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Rigo (Veldwijk/65)
Auassar (L.Duarte/12)
Smeets
Harroui
Rayhi
Dervisoglu (Piroe/75)
  Onana
Dest (Mazraoui/65)
Veltman
Blind
Tagliafico
Álvarez
Promes
Martínez
Ziyech (Lang/78)
Tadic
Neres (Huntelaar/54)


Ajax-speler Noa Lang in duel met and Sparta-speler Mohamed Rayhi (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Holland Acht roeit naar WK-zilver, brons voor dubbel-twee

In het Oostenrijkse Linz-Ottensheim is zondag het wereldkampioenschap roeien afgesloten, het laatste volledige WK vóór de Olympische Spelen van Tokyo volgend jaar, waar in Oostenrijk flink wat startbewijzen voor te verdienen vielen. Het werd weer een mooie Nederlandse dag, met nog eens twee medailles op het voor Nederland succesvolste WK ooit.

Nederlandse finales en medailles
De Holland Acht begon in de finale relatief rustig, maar op het moment dat het schier onverslaanbare Duitsland gas begon te geven ging Nederland mee. De twee boten konden zich losmaken van de rest en Nederland maakte het de Duitsers zowaar bijzonder lastig. De aanval werd door Duitsland nog nét afgeslagen, maar Nederland pakte een indrukwekkende zilveren medaille, voor de Britten. Ook het olympisch ticket is daarmee binnen: die lag klaar voor de top-5.

In de dubbel-twee kwamen Roos de Jong en Lisa Scheenaard in actie in de finale en dat ging bijzonder goed. Na een relatief rustige start kwam het duo, vorig jaar vijfde, naar voren en in de laatste meters verschalkten ze de om plek drie strijdende Amerikaanse én Canadese boot om zo het brons weg te kapen. Zilver ging naar de nog maar 20-jarige Roemeense dames Nicoleta-Ancuta Bodnar/Simona Geanina Radis, met goud voor de wereldkampioenen van 2017 en de vicewereldkampioenen van vorig jaar: Brooke Donoghue en Olivia Loe uit Nieuw-Zeeland.

Skiffeur Stef Broenink plaatste zich knap voor de finale en begon geweldig: na 1500 meter lag hij zelfs aan de leiding en de eerste Nederlandse WK-skiffmedaille sinds 1966 zat er zeker in. Die kwam echter niet, want Broenink kon het in de slotfase niet volhouden en in een bijzonder mooie strijd ging het goud naar de Duitser Oliver Zeidler, die pas zo'n drie jaar aan het roeien is.

Zilver ging naar de verplicht voor Denemarken uitkomende Sverri Nielsen van de Faeröereilanden en de Noor Kjetil Borch. Griskonis Mindaugas uit Litouwen passeerde Broenink ook nog, plek zes ging naar de Tsjechische legende Ondrej Synek, die zo voor het eerst sinds 2003 níet op het podium stond.

Nederlandse B-finales en olympische startbewijzen
In de dubbel-twee roeiden Amos Keijser en Nicolas van Sprang net als vorig jaar naar de winst in de B-finale. Dat levert ze een olympisch startbewijs op, maar zoals bekend heeft NOC*NSF vaak vrij bizarre extra eisen en ook hier is dat het geval: volgend jaar moeten ze laten zien dat simpelweg bij de wereldtop horen niet genoeg is en moet in de World Cups en/of op het EK nóg een keer een topprestatie geleverd worden.

Datzelfde geldt ook voor Laila Youssifou, die aanvankelijk als reserve voor een van de andere boten op het WK zou verschijnen. De skiffeuse werd zeer knap tweede in de B-finale en heeft het olympisch ticket dus ook binnen, maar ook Youssifou zal volgend jaar voorafgaand aan de Spelen nóg eens in topvorm moeten zijn, waarbij te hopen is dat ze zich niet opblaast voor de Spelen zelf.

De vrouwen acht kwam in de B-finale als derde over de streep en eindigde het toernooi als negende, maar een olympisch ticket was er al niet meer te halen. De opdracht voor hen is moeilijk, maar overzichtelijk: volgend jaar moeten ze op het OKT in Lüzern bij de eerste twee eindigen, een andere optie is er niet.

Finales zonder Nederlanders
De dubbel-twee bij de mannen onderstreepte het ijzersterke roeien van de Chinezen op dit WK: Liu Zhiyu en Liang Zhang gingen er vroeg vandoor en hielden stand tegen de zeer sterke eindsprint van de Ieren Philip Doyle en Ronan Byrne. Het brons ging achter hen naar Miroslaw Zietarski en Mateusz Biskup uit Polen.

De Litouws-Ierse Sanita Puspure verdedigde haar wereldtitel in de skiff met verve. Emma Twigg nam aanvankelijk de leiding, maar de Nieuw-Zeelandse oud-wereldkampioene moest Puspure in de tweede helft voorbij laten gaan. Op enige afstand ging het brons naar de Amerikaanse Kara Kohler.

De vrouwenacht sloot het WK af en dat werd een stukje geschiedenis: sinds 1974 strijden de vrouwen om wereldtitels en voor het eerst in de historie ging het goud naar Nieuw-Zeeland, dat Australië klopte. De Amerikaanse dames wonnen negen van de laatste tien wereldtitels, maar pakten nu brons.

De Telegraaf: Ajax zwaait Cassierra definitief uit

Ajax verkoopt Mateo Cassierra aan het Portugese Belenenses SAD, zo verzekert De Telegraaf zondag. De spits werd afgelopen seizoen eerst verhuurd aan FC Groningen, en de tweede seizoenshelft aan Racing Club, de kampioen van Argentinië.

Ajax nam de aanvaller in de zomer van 2016 voor ongeveer 5,5 miljoen euro over van het Colombiaanse Deportivo Cali, maar hij wist de verwachtingen niet waar te maken in de Johan Cruijff ArenA. In 34 wedstrijden voor Ajax wist Cassierra 5 keer het net te vinden. Aan het begin van vorig seizoen werd Cassierra op huurbasis gestald bij FC Groningen, maar ook die samenwerking liep niet uit op een succes. FC Groningen besloot Cassierra terug naar Amsterdam te sturen, aangezien de speler ook bij de Trots van het Noorden geen potten kon breken.

Hij werd vervolgens in principe voor anderhalf jaar uitgeleend aan Racing Club, met een optie tot koop van 3,5 miljoen euro, maar hij speelde slechts twee duels voor de Argentijnse club.

Het is onduidelijk hoeveel Belenenses voor Cassierra betaalt. Volgens het dagblad heeft directeur voetbalzaken Marc Overmars bij de Portugese laagvlieger veertig procent bedongen bij een eventuele doorverkoop. Het contract van de 22-jarige aanvaller met Ajax liep medio 2021 ten einde.

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Twente blijft uitstekend presteren in de Eredivisie. Het team van trainer Gonzalo García García was zondagmiddag in eigen huis te sterk voor FC Utrecht en gaat zodoende voorlopig gedeeld aan kop, samen met Willem II: 3-1. De Tukkers hebben na twee overwinningen en drie remises negen punten verzameld. Dat zijn er twee meer dan FC Utrecht. Een kwartier voor tijd maakte bij FC Twente de van Barcelona gehuurde Oriol Busquets zijn debuut.

FC Utrecht was in de openingsfase wat beter, maar FC Twente trok het initiatief naar zich toe en zocht steeds vaker de aanval op. De meeste dreiging ging uit van Aitor Cantalapiedra, die in de twaalfde minuut Maarten Paes op zijn weg vond en luttele minuten later het leer op de paal mikte. In de negentiende minuut ging de bal op de stip, nadat de VAR eraan te pas moest komen om een handsbal van Willem Janssen in een duel met Keito Nakamura te bevestigen.

Paes raadde de intenties van Aitor vanaf elf meter, maar de inzet van de Spanjaard ging via zijn hand in de hoek: 1-0. FC Twente zette FC Utrecht vaak onder druk in de opbouw, maar tot een verdubbeling van de voorsprong leidde dat niet. De bezoekers deden op hun beurt qua spel niet veel onder voor de thuisploeg, al wist men weinig te creëren, en hadden wellicht een strafschop moeten hebben toen de opgekomen Leon Guwara in het zestienmeter aangetikt door Lindon Selahi. Arbiter Jeroen Manschot en de VAR zagen er niets in.

FC Utrecht startte furieus aan het tweede bedrijf. Een schot van Sean Klaiber ging recht op Joël Drommel af en Gyrano Kerk kwam net te kort om een bal van Issah Bass bij de tweede paal binnen te glijden. Na een uur spelen kwam het scorebord in beweging: Peet Bijen schatte een hoge bal niet goed in waardoor Abass de voor Patrick Joosten ingevallen Adrian Dalmau kon bedienen. De aanvaller schoot de bal van dichtbij binnen: 1-1.

De gelijke stand in Enschede hield nog geen tien minuten stand. Haris Vuckic schoot de bal in de rechterbovenhoek na een goede actie en dito voorzet van Calvin Verdonk: 2-1. Een kopbal van Dalmau na een voorzet van Simon Gustafson miste wat snelheid waardoor Joël Drommel nog net redding wist te brengen. Tot meer was FC Utrecht niet in staat. In de extra tijd zette Aitor vanaf elf meter de 3-1 op het scorebord, nadat hijzelf door Leon Guwara onderuit was gehaald. De VAR wees Manschot erop dat het een rode en geen gele kaart moest zijn en zo geschiedde.

FC Twente

3 - 1

FC Utrecht

 22' Cantalapiedra(pen)
 68' Vuckic
 90+3' Cantalapiedra
   59' Dalmau
 
 Gele kaart: Vuckic, (FC Twente), Maher, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Guwara (90 3) (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Pleguezuelo
Bijen
Schenk
Verdonk
Selahi (Aboerjania/80)
Roemeratoe
Espinosa (O.Busquets/75)
Cantalapiedra
Vuckic
Nakamura (Zekhnini/60)
  Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
Guwara
Maher (Cerný/74)
Ramselaar
Gustafson
Kerk (Bahebeck/81)
Abass
Joosten (Dalmau/46)

Chemtai-Salpeter wint de Tilburg Ladies Run in nieuw parcoursrecord

Lonah Chemtai-Salpeter heeft zondag de Tilburg Ladies Run gewonnen. De geboren Keniaanse met een Israëlisch paspoort liep de wedstrijd over tien kilometer in 30.05.

De tijd van Chemtai-Salpeter was vijfentwintig seconden sneller dan het zes jaar oude parcoursrecord van Tirunesh Dibaba. Ook liep ze bijna twee minuten onder haar persoonlijke record.

“De laatste vier kilometer maakte de wind het erg zwaar”, aldus Chemtai-Salpeter. “Toch komt deze tijd niet helemaal als een verrassing. Ik wist gezien mijn voorbereiding dat dit er in zat. Je kunt wel zeggen dat ik klaar ben voor het WK in Doha.” Op het WK zal de 30-jarige atlete van start gaan in de marathon.

Op ruim een minuut werd de Keniaanse Selamwit Dagnachew tweede. Op de derde plaats eindigde de wereldkampioen op de marathon Rose Chelimo. Beste Nederlandse was Susan Krumins in een tijd van 33.31.

Luxemburger Pereira pakt eerste 'echte' Porsche Supercup-zege

Dylan Pereira heeft zijn eerste 'echte' zege in de Porsche Supercup te pakken. De Luxemburger moest op het circuit van Spa-Francorchamps vooral in de slotfase flink knokken, maar dat lukte. Pereira won eerder dit jaar ook al op de Hockenheimring, maar die race werd wegens de hevige regenval vroegtijdig gestaakt en telde daardoor niet mee in de titelstrijd.

Polesitter Pereira pakte de leiding bij de start, voor Ayhancan Güven en Jaxon Evans, die de plek van Larry ten Voorde overnam. Florian Latorre schoof daarachter door naar de vijfde plek en zo reed het hele veld ronde na ronde in slagvolgorde.

In de laatste ronde van de race leek Pereira het ineens toch even lastig te krijgen met Güven en de Turk zat gelijk vol op de achterbumper. De Luxemburger hield met moeite stand en pakte de winst, voor Güven en Evans, die het podium binnen een seconde completeerde.

Ten Voorde hield zijn vierde plek vol, Jaap van Lagen kwam als zevende over de streep en Loek Hartog eindigde in het achterveld.

MLB: Twins verbreken homerunrecord, maar verliezen wel

De honkballers van de Minnesota Twins hebben in de MLB een 10-7 nederlaag geleden op bezoek bij de Detroit Tigers. De thuisploeg mepte in de derde inning zeven runs bij elkaar en dat bleek teveel voor de Twins.

Er was wel een reden tot optimisme bij de bezoekers, want in de negende inning sloeg Mitch Garver de 268e homerun van het seizoen voor Minnesota en dat is een nieuw record. Vorig jaar sloegen de New York Yankees er 267, waarmee ze de Seattle Mariners van 1997 (264) uit de recordboeken sloegen, maar het Yankees-record is dus al verdwenen en gaat nog wel meer verdrongen worden: de Twins hebben nog eens 27 (!) wedstrijden te gaan om het record enorm aan te scherpen.

Uitslagen MLB zaterdag
New York Yankees - Oakland Athletics 4-3 (2 extra innings)
St Louis Cardinals - Cincinnati Reds 10-6
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 0-2
Toronto Blue Jays - Houston Astros 6-4
Philadelphia Phillies - New York Mets 3-6
Detroit Tigers - Minnesota Twins 10-7
Tampa Bay Rays - Cleveland Indians 9-6
Washington Nationals - Miami Marlins 7-0
Kansas City Royals - Baltimore Orioles 7-5
St Louis Cardinals - Cincinnati Reds 3-2
Atlanta Braves - Chicago White Sox 11-5
Texas Rangers - Seattle Mariners 3-2
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 6-5
Colorado Rockies - Pittsburgh Pirates 4-11
San Francisco Giants - San Diego Padres 1-4
Los Angeles Angels - Boston Red Sox 10-4

Garver slaat de 268e Twins-homerun van het jaar (Bron: YouTube)

Hittegolf voorbij, de herfst is begonnen

Ook in Drenthe en Groningen is de hittegolf nu voorbij. Vandaag wordt het hooguit nog 22 graden en daarmee is het geen zomerse dag. De hittegolf heeft op weerstation Eelde en in Nieuw Beerta (Oost-Groningen) met tien dagen het langst geduurd; van 22 tot en met 31 augustus.

Het was zelfs de derde regionale hittegolf van het jaar. Slechts vijf keer eerder was in één jaar sprake van drie hittegolven, de laatste keer was in 2016. Ook in 2006 waren er drie hittegolven, Arcen had er in 1995 vier en in 1994 drie. 1947 is recordhouder met maar liefst vijf hittegolven in Maastricht.

Hittegolf definitie
Voor een hittegolf moet het op minimaal vijf opeenvolgende dagen 25 graden worden en daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met 30 graden of meer. Wanneer dit in De Bilt gebeurt spreken we van een officiële hittegolf. Op andere stations spreken we van een regionale hittegolf.

Afgelopen week kwam het ook tot een recordlate officiële hittegolf in De Bilt. Alleen in Friesland, het noordwesten van Groningen, op de Waddeneilanden, aan de Hollandse kust en in het midden en noorden van Noord-Holland werd geen hittegolf geregistreerd. Wel werd het ook daar een of meerdere dagen tropisch warm, behalve in Hoek van Holland waar het dinsdag het warmst was met 29,9 graden.

Herfst begonnen
Vandaag is de eerste dag van de meteorologische herfst en tapt het weer direct uit een ander vaatje. De temperatuur stijgt naar 20-21 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 22 graden worden. In het noordwesten blijft de temperatuur net onder de 20 graden.

Daarmee is het beduidend minder warm dan afgelopen week, maar dit zijn wel normale temperaturen voor begin september. Wolken, zon en enkele buien wisselen elkaar af. Na het weekend blijft het licht wisselvallig en komt de middagtemperatuur de eerste dagen nog uit op 18-22 graden, later in de week gaat de temperatuur enkele graden omlaag.

Hittegolf voorbij, herfst is begonnen (Afbeelding: Pixabay)
Hittegolf voorbij, herfst is begonnen (Afbeelding: Pixabay)

Fati (16) wordt jongste Barcelona-scorer ooit, maar Barça verliest punten

FC Barcelona is nog niet zo lekker bezig in LaLiga. De ploeg liet voor de tweede keer in drie wedstrijden punten liggen, dit keer hield Osasuna de grootmacht thuis in Pamploma op 2-2.

Met Frenkie de Jong in de basis kwam Barcelona in de eerste helft wederom op achterstand, dit keer door een volley van Roberto Torres. Barça kwam niet eens tot een doelpoging, maar in de tweede helft was daar ineens wonderkind Ansu Fati met een kopgoal. Met zijn 16 jaar en 304 dagem werd de speler uit Guinee-Bissau zo de jongste competitiescorer ooit van Barcelona en de op twee na jongste scorer ooit in de hele competitie.

Niet veel later leek het nog weer goed te komen, want Sergio Busquets stelde Arthur in staat de 1-2 te scoren. Het ging toch nog fout: Gerard Piqué gaf met hands een penalty weg en Torres liet die kans niet onbenut, waarmee Osasuna op 2-2 kwam.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Osasuna - FC Barcelona 2-2
Getafe - Alaves 1-1
Levante - Real Valladolid 2-0
Real Betis - Leganes 2-1

AZ-aanvaller Idrissi wordt mogelijk laatste versterking AS Roma

De media in Italië zijn ervan overtuigd dat Oussama Idrissi in de slotfase van de zomerse transfermarkt in de Serie A kan belanden. Een dag na de berichtgeving van La Gazzetta dello Sport over de interesse van Torino in de aanvaller van AZ, schrijft Il Messagero zondag dat de Marokkaans international een serieuze optie voor AS Roma is.

AS Roma is druk bezig om de selectie van trainer Paulo Fonseca te versterken. De verwachting is dat Nikola Kalinic van Atlético Madrid zondag in Rome landt om zijn transfer naar het Stadio Olimpico af te ronden. De aanvaller komt op huurbasis, met een optie tot koop van tien miljoen euro, en is de opvolger van Patrik Schick. Laatstgenoemde wordt uitgeleend aan RB Leipzig, dat vijf miljoen euro voor de huur betaalt én een optie tot koop van twintig miljoen euro heeft afgedwongen.

Il Messagero stelt dat Kalinic niet de laatste zomerse aanwinst van AS Roma zal zijn. De krant uit Rome verzekert dat Idrissi van AZ of Mateus Vital van Corinthians de laatste versterking voor i Giallorossi zal zijn.

Vital, 21 jaar, is een aanvallende middenvelder die recent zijn debuut voor Brazilië Onder-23 maakte en een jaar geleden voor twee miljoen euro van Vasco da Gama naar Corinthians ging.

Idrissi, 23 jaar, is bezig aan zijn derde seizoen in dienst van AZ, nadat hij halverwege 2017/18 van FC Groningen overkwam. In deze voetbaljaargang kwam de Marokkaans international, die nog een contract tot medio 2022 heeft, tot dusver tot negen officiële duels, waarin hij vier doelpunten maakte.

Drietal wordt feesttent uitgezet en mishandelt beveiligers

De politie heeft zondagochtend, rond 01.00 uur, twee mannen (27 en 39 jaar) en een 40-jarige vrouw, allen uit Wieringerwaard, aangehouden.

Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, waarbij ze bij de feesttent op de Brink in Slootdorp een aantal beveiligers hebben geslagen en getrapt. De beveiligers kwamen in actie, nadat er onenigheid in de feesttent was ontstaan.

De verdachten werden door de beveiliging naar buiten gebracht en kennelijk waren zij hier niet van gediend. Door de beveiliging is aangifte gedaan en de verdachten zitten vast.

Parkeerwachter beroofd van honderden euro's

Zaterdagochtend, rond 11.00 uur, is de parkeerwachter van een parkeerplaats aan de Thorbeckestraat in Zandvoort beroofd van zijn cashgeld. Een Duits sprekende man vroeg de weg en even later beroofde hij de parkeerwachter van het parkeergeld dat hij bewaarde in een heuptas.

Er is voor honderden euro’s aan parkeergeld buitgemaakt door de verdachte, die tussen de 40 en 45 jaar oud wordt geschat. Hij is tussen de 1.75 en 1.80 lang, heeft een baard, bol gezicht en kort krullend blond haar. De man droeg een lange spijkerbroek en een bruinachtig overhemd.

Na de beroving rende de man weg via de Westerparkstraat en in de Oosterparkstraat is het slachtoffer de dader kwijtgeraakt. De politie heeft meteen een buurtonderzoek gehouden, waarbij ook camerabeelden zijn veiliggesteld. Die worden onderzocht. De politie komt graag in contact met mensen die iets gezien hebben van deze beroving.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 08000-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

NS beloont vroege vogels en druktevermijders

De twee drukste treinen van NS vertrekken van NS Station Oss. De dagelijkse sprinters van 7.43 en 8.13 uur zijn erg populair bij scholieren en studenten die weer uitstappen bij NS Station 's Hertogenbosch Oost. Daar zijn een aantal scholen gevestigd. Opmerkelijk genoeg is er een speciale spitstrein die om 08.00 uur vertrekt uit Oss, waarin het een stuk rustiger is.

Gratis koffie en smoothies in Oss
Daarom deelt NS in de ochtendspits op maandag 2 september gratis koffie en smoothies uit aan reizigers op NS Station Oss die de drukste treinen liever aan zich voorbij laten gaan en de speciale rustige spitstrein pakken. De speciale wachtzone met gratis koffie is er tussen 07.30 en 09.00 uur.

September is traditiegetrouw de drukste spoormaand van het jaar; forensen zijn terug van vakantie en studenten gaan weer studeren. De NS verwacht deze maand meer reizigers dan vorig jaar: 36,7 miljoen. Vorige jaren waren dit 35 miljoen reizigers. Daarmee is september opnieuw een recordmaand. NS neemt diverse maatregelen om de hinder van drukte te beperken.

Ontbijtjes in Haarlem
Het traject Haarlem – Amsterdam Sloterdijk behoort al jaren tot één van de drukste trajecten in de spits (7.30 – 9.00 uur). Op dit traject rijden er acht treinen per uur/per richting. Mensen die de spits vermijden en extra vroeg vertrekken vanuit Haarlem, krijgen maandag een gratis ontbijtje tussen 6.00 en 7.30 uur.

Nijmegen kampioen spitsmijden
Sinds september 2018 hebben studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen hun wekker op een andere tijd gezet. Om de drukte in de ochtendspits te verminderen pasten de onderwijsinstellingen hun lestijden aan. En met resultaat. Nijmegen is dé spitsmijder van 2018! Dinsdagochtend 3 september helpt NS reizigers met wakker worden door hen een kleine versnapering aan te bieden.

Armstrong van start tot finish de beste in F3-race Spa

Marcus Armstrong heeft zonder grote problemen de tweede Formule 3-race van het weekeinde gewonnen. De Nieuw-Zeelandse coureur was van start tot finish de beste op het circuit van Spa-Francorchamps.

Polesitter Armstrong nam met een sterke start overtuigend de leiding, voor Yuki Tsunoda en Christian Lundgaard, die van plek vijf naar voren kwam. Kampioenschapsleider Robert Schwartzman steeg vanaf plek zeven naar de vierde stek, Leonardo Pulcini daalde dan weer van twee naar vijf in de eerste paar bochten.

Na een handvol ronden kwam de safety car de baan op, want de Fin Simo Laaksonen was met hoge snelheid vol onder de bandenstapels in Blanchimont geschoten. Met de dodelijke F2-crash van Anthoine Hubert nog vers in het geheugen sloeg de schrik weer even om de harten, maar na een paar ronden bleek dat Laaksonen uit zijn auto was gehaald en in principe in orde was.

De race ging dus weer door, met Armstrong en Tsunoda voorop, waarbij Lundgaard in Radillon een mislukte poging deed om plek twee over te nemen. Titelkandidaat Jüri Vips reed zijn voorvleugel stuk op de auto van Max Fewtrell en zijn jacht op punten kon de koelkast in. In de slotfase reed Lundgaard wél voorbij Tsunoda, maar de Japanner pakte hem op Kemmel gelijk terug.

Armstrong reed ondertussen onbedreigd naar de zege, Tsunoda pakte de tweede plek, maar Schwartzman kwam in de laatste ronde voorbij Lundgaard nog naar het podium.

Mogelijk explosieven gevonden in achtergelaten auto na achtervolging

De A28 is afgelopen nacht afgesloten geweest als gevolg van een achtervolging. Bij die achtervolging sprong de bestuurder uit de auto en vluchtte. In de auto vonden agenten spullen die mogelijk explosief waren. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld en de spullen zijn meegenomen voor onderzoek.

Even voor 23.00 uur gisteravond zagen agenten bij Zwolle een zwarte Audi rijden met mogelijk gestolen kentekenplaten. De agenten gaven hem een stopteken, maar in plaats van te stoppen, ging hij er met hoge snelheid vandoor over de A28. Voor de afslag Nieuwleusen stopte de bestuurder, sprong uit de auto en rende de snelweg over een weiland in. Inmiddels was om versterking gevraagd en werd er door meerdere agenten en de helikopter naar de bestuurder gezocht. Die werd niet meer gevonden.

De Audi, die nog steeds op de snelweg stond, is direct onderzocht. In de auto werden spullen gevonden die mogelijk explosief konden zijn. De EOD werd ingeschakeld en uit veiligheidsoverwegingen werd de A28 tussen afslag Ommen en Nieuwleusen afgesloten. De mogelijke explosieven en de auto worden vandaag verder onderzocht.

Atlanta United en Frank de Boer verliezen topper in Major League Soccer

Atlanta United heeft zaterdag lokale tijd de eerste nederlaag sinds 26 juli geleden. Na een reeks van zeven overwinningen en een remise in alle competities leed het team van Frank de Boer een nederlaag in de topper tegen het Philadelphia Union van Haris Medunjanin en Jamiro Monteiro. De krachtmeting in het Talen Energy Stadium eindigde in 3-1.

De Boer kon vanwege divers blessureleed niet over Ezequiel Barco en Michael Parkhurst beschikken. Het was Atlanta dat voor de elfde keer op rij de score opende. Het goede spel van de ploeg van De Boer voor rust werd beloond met de openingstreffer in de extra tijd. Na goed voorbereidend werk van Darlington Nagbe, Josef Martinez en Gonzalo 'Pity' Martinez was het uiteindelijk Josef Martinez die doelman Andre Blake omspeelde en voor het dertiende opeenvolgende duel tot scoren kwam: 0-1.

Philadelphia Union trok het duel in de tweede helft echter naar zich toe. Na een lange pass van Medunjanin, die net als Monteiro in de basis stond, tekende Brenden Aaronson met een laag schot voor de 1-1. Atlanta had uitzicht op een tweede doelpunt via Emerson Hyndman (redding Blake) en Josef Martinez (aluminium), maar het was de thuisploeg die in korte tijd tweemaal toesloeg. Kacper Przybylko verzilverde vier minuten voor tijd een pass van Sergio Santos en laatstgenoemde scoorde twee minuten later van dichtbij op aangeven van Przybylko.

Atlanta staat derde in de Eastern Conference, met 48 punten uit 28 duels. Philadelphia Union (51 punten, 29 duels) en New York City (50 punten, 27 duels) hebben momenteel meer punten. Het team van De Boer komt zaterdag weer in actie: een duel in het eigen Mercedes-Benz Stadium tegen Columbus Crew.

Juventus kruipt door oog van de naald tegen Napoli

In een spectaculaire krachtmeting heeft Juventus zaterdagavond ternauwernood gewonnen van Napoli. De regerend kampioen gaf een 3-0 voorsprong uit handen, mede doordat debutant Matthijs de Ligt zwak optrad bij doelpunten van de debuterende Hirving Lozano en Giovanni Di Lorenzo, maar de verdediger werd toch niet de schlemiel van de wedstrijd. Kalidou Koulibaly bepaalde de eindstand op 4-3 met een bizar eigen doelpunt in de blessuretijd.

De Ligt was achterin de vervanger van Giorgio Chiellini, die vrijdag een zware kruisbandblessure opliep tijdens de training. De van Ajax overgekomen stopper stond links in het centrum en kreeg de voorkeur boven Merih Demiral; het hart van de defensie bestond uit De Ligt en Leonardo Bonucci. De entree van de Nederlander was de enige wijziging in de opstelling van Juventus ten opzichte van de seizoensopener tegen Parma (0-1 zege). Bij Napoli zitten onder meer Lozano en Amin Younes op de bank; de van PSV overgekomen aanvaller ontbrak vorige week nog met blessureleed tijdens de 3-4 overwinning op Fiorentina.

Met een krachtig schot vanaf de linkerflank zorgde Cristiano Ronaldo na drie minuten voor het eerste doelgevaar. Aan de overzijde was een snoeihard schot van Allan nog een stuk dreigender, maar doelman Wojciech Szczesny had een geweldige redding in huis in de korte hoek. Het was een cruciale ingreep, want in de daaropvolgende fase klapte Juventus over Napoli heen. Na een kwartier raakte Juventus Mattia De Sciglio kwijt met een blessure en zijn vervanger, Danilo, scoorde met zijn eerste balcontact. De back kwam mee naar voren en werd van dichtbij bediend door Douglas Costa, die opstoomde op de helft van Napoli en knap voorbereidend werk leverde in het straschopgebied.

De 2-0 kwam ook voort uit een beeldschone individuele actie, ditmaal van Gonzalo Higuaín. De ex-spits van Napoli maakte zijn eerste doelpunt voor Juventus sinds 28 april 2018, nadat hij met een heerlijke voetbeweging wegdraaide bij Koulibaly en raak schoot in het dak van het doel. Even daarna trof Sami Khedira de lat nadat ook hij wegdraaide bij een opponent, aan de rand van het strafschopgebied. Juventus had de volledige controle over de wedstrijd; in niets leek Napoli op een ploeg die la Vecchia Signora wil gaan uitdagen in de strijd om de titel. De ploeg van Carlo Ancelotti kwam er zelden doorheen en het samenspel liet te wensen over.

In de rust greep de trainer in: Lozano kwam binnen de lijnen voor Lorenzo Insigne en maakte zijn Serie A-debuut. Er leek geen vuiltje aan de lucht, zeker toen Ronaldo er na ruim een uur 3-0 van maakte. Napoli kwam in een halfuur echter volledig terug in de wedstrijd. Kostas Manolas kopte raak na een voorzet van Mário Rui en Lozano maakte kort daarna zijn eerste goal voor Napoli, nadat hij wegliep bij een onoplettende De Ligt en voorbereidend werk van Piotr Zielinski afrondde. Douglas Costa trof aan de overzijde de lat en De Ligt kampte met kramp, maar moest door omdat Juventus al driemaal had gewisseld. Napoli zocht met man en macht naar de gelijkmaker en kreeg waarop het hoopte. Opnieuw zag De Ligt er niet goed uit: hij verloor een duel van Di Lorenzo, die bij de tweede paal raak schoot na een voorzet van José María Callejón. Het betekende de 3-3, maar in de blessuretijd schoot Koulibaly de bal op onbegrijpelijke wijze in zijn eigen kruising.

Fun met Funda #162 - Opknappertje in Schijndel

In Schijndel vonden we deze bouwval. Funda spreekt op de website van een 'uniek object': "Deze nostalgische langgevelboerderij is gebouwd in 1939 en sindsdien is er nagenoeg niets meer veranderd, waardoor nog vele originele elementen bewaard zijn gebleven, zoals een terrazzo vloer in de woonkamer. "

Voor het schijntje van slechts 430.000 euro verwisselt dit pand van eigenaar. Op dit moment is het pand overigens al onder voorbehoud verkocht, maar dat betekent niet dat we ons niet kunnen vergapen aan de immens slechte staat waarin deze boerderij verkeert. Kijkt u even mee? 

Liever alle foto's op een rij? Check dan snel de laatste pagina!

Opknappertje in Schijndel (Foto: Funda)
Opknappertje in Schijndel (Foto: Funda)

Schuurs wint en verliest op US Open, Koolhof naar kwartfinales

Tennisster Demi Schuurs staat op de US Open in de tweede ronde in het gemengd dubbelspel. De Nederlandse is samen met de Fin Henri Kontinen als zesde geplaatst en begon het toernooi met een 7-5, 6-4 zege op het Amerikaanse duo Asia Muhammad/Austin Krajicek.

Wesley Koolhof staat samen met zijn Tsjechische partner Kveta Peschke al in de kwartfinales. Het als achtste geplaatste Nederlands-Tsjechische duo nam het op tegen Duan Yingying uit China en haar Braziliaanse kompaan Marcelo Demoliner, een duel waar pas in de supertiebreak een beslissing in het voordeel van Peschke en Koolhof viel: 7-5, 4-6 [10-7].

Voor Schuurs was er eerder op de dag nog geen reden tot juichen. Samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld was ze in het damesdubbelspel als vijfde geplaatst, maar al in de tweede ronde gingen fout. De Chileens-Amerikaanse Alexa Guarachi en Amerikaans-Kroatische Bernarda Pera waren met 6-7 (2), 2-6 verrassend te sterk voor het Nederlands-Duitse duo.

Nadal zonder problemen naar achtste finales US Open, Zverev moet knokken

Tennisser Rafael Nadal heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de achtste finales van de US Open. De jonge, maar flink weggezakte Zuid-Koreaan Chung Hyeon (ATP-170) droop na twee uur af: 6-3, 6-4, 6-2.

De als zesde geplaatste Duitser Alexander Zverev moest behoorlijk dieper graven om Aljaz Bedene (ATP-80) van zich af te slaan, maar na drie tiebreaks en ruim 3,5 uur spelen lukte het de Duitser dan eindelijk: 6-7 (4), 7-6 (4), 6-3, 7-6 (3).

De Fransman Gaël Monfils (13) nam het op tegen de jonge Canadees Denis Shapovalav (ATP-33) en ook hij had er ruim 3,5 uur voor nodig. In set vier kreeg Monfils zijn eerste matchpoint, maar Shapovalov trok de tiebreak er nog uit, waarna Monfils in set vijf alsnog toe kon slaan: 6-7 (5), 7-6 (4), 6-4, 6-7 (6), 6-3.

Voor servicekanon John Isner (14) is het toernooi voorbij. De Amerikaan was niet opgewassen tegen de als 22e geplaatste Kroaat Marin Cilic, de kampioen van 2014. Na ruim drie uur en in totaal zestig aces (40-20 voor Isner) won de Kroaat met 7-5, 3-6, 7-6 (6), 6-4.

De Argentijn Diego Schwartzman (20) had niet zoveel problemen met de Amerikaan Tennys Sandgren (ATP-72), die hij met 6-4, 6-1, 6-3 de baas was, terwijl het Australische enfant terrible Nick Kyrgios (28) sneuvelde tegen de jonge Rus Andrey Rublev (ATP-43): 7-6 (5), 7-6 (5), 6-3.

Start van viering 75 jaar vrijheid

Gisterenmiddag is het startsein gegeven voor de nationale viering van 75 jaar vrijheid. De aftrap vond plaats in Terneuzen, waar in 1944 de Slag om de Schelde werd gevoerd. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib was hierbij aanwezig.

In 2019 en 2020 wordt met een aantal landelijke evenementen herdacht dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Koning Willem-Alexander opende het jubileumjaar door aan de Schelde een belboei te luiden. Aansluitend was er een vloot- en vliegparade.

Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde duurde 85 dagen en vond plaats in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. In het najaar van 1944 vochten Britse, Canadese en Poolse troepen daar om de Westerschelde te veroveren.

Het was een belangrijke militaire operatie op Nederlands grondgebied en maakte in de maanden daarna de bevrijding van Nederland mogelijk. Veteranen en hoogwaardigheidsbekleders uit de betrokken landen woonden de opening van het jubileumjaar bij.

Politie laat koeien lopen voor dronken jongeren

In de nacht van zaterdag op zondag werd tegen twee minderjarigen proces-verbaal opgemaakt vanwege drinken onder 18 jaar. Een jongen werd laveloos aangetroffen op het Vlissings Jaagpad, de andere vond het nodig om een valse melding bij de politiemeldkamer te maken.

Rond 04.30 uur meldden twee voorbijgangers dat zij een jongen aantroffen in de berm van het Vlissings Jaagpad in Vlissingen. De jongen lag bij een fiets en was niet aanspreekbaar. Tijdens het contact met de meldkamer kwam hij alweer een beetje bij en toen agenten ter plaatse kwamen was de jongen weer bij bewustzijn. Hij was zeer onder invloed van alcohol.

De jongen, 17 jaar en afkomstig uit Middelburg, blies op de alcoholtester een F. Dat wil zeggen dat hij écht heel veel gedronken had. Door de agenten is contact gezocht met een GGD-arts en die besloot, naar aanleiding van de bevindingen van de politie, dat de jongen met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Zijn ouders zijn in kennis gesteld van het gebeuren.

Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt. Mogelijk komt hij in aanmerking voor een HALT-afdoening.

Breskens
Rond hetzelfde tijdstip belde iemand naar de politiemeldkamer met de mededeling dat er een vechtpartij gaande was op het Spuiplein in Breskens. Agenten waren juist bezig met een melding van twaalf loslopende koeien in Groede, maar zijn (vanwege de ernst van deze melding) met gezwinde spoed naar Breskens gegaan. Op het Spuiplein aangekomen zagen zij echter geen vechtpartij.

Ze zagen wel wat jeugd op het terras zitten. Het groepje had kennelijk de grootste lol met elkaar. Zij ontkenden in alle toonaarden dat zij de melding hadden gemaakt. Na een klein onderzoekje bleek tóch dat één van de jongens (16, Breskens) het telefoontje had gepleegd. Een valse melding dus.

De jongen was zichtbaar onder invloed van alcohol. Op het blaasapparaat blies hij een F. Hij is naar huis gebracht door de politie en overgedragen aan zijn ouders. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het doen van een valse melding en drinken onder 18 jaar. Mogelijk kunnen beide zaken afgehandeld worden via HALT.

Politie laat koeien lopen voor dronken jongeren (Stockfoto: Piaxabay)
Politie laat koeien lopen voor dronken jongeren (Stockfoto: Piaxabay)

Vuelta: Etappe 9 - Juniorenafstand in Andorra

De negende etappe van de Vuelta is in principe een loodzware, hoewel de afstand daar niet aan mee zal helpen: na het voor het peloton rustige ritje van gisteren krijgen de heren vandaag een juniorenrit voorgeschoteld.

De start ligt Andorra La Vella en we rijden de hele dag door het bergstaatje, met de finish al na iets minder dan 95 kilometer in Cortals D'Encamp. Vanaf de start is het klimmen, daarna gaan we een stuk dalen om vervolgens de loodzware Coll de la Gallina van de buitencategorie te krijgen.

Via die afdaling gaat het omhoog naar de finish, een soort drietrapsraketklim. De uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier bevat weer alle benodigde details over het parcours - inclusief een onverharde strook aan het eind - en de omgeving. De start is pas iets voor drie uur, de finish wordt tussen 17.25 en 17.45 uur verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Osaka verslaat en troost 15-jarige Gauff op US Open

Tennisster Naomi Osaka heeft zich op de US Open geplaatst voor de achtste finales. De titelverdedigster en nummer één van de wereld rekende af met het pas 15-jarige supertalent Coco Gauff (WTA-140): 6-3, 6-0.

Gauff kwam er met name in set twee niet meer aan te pas, maar na afloop had Osaka nog wel de nodige troostende woorden voor haar over. Gelijk na de wedstrijd liep ze naar de kant van de tiener om haar wat op te beuren en de sympathieke Japanse stond erop dat het interview na afloop niet alleen met haar, maar ook met Gauff gedaan werd.

De Canadese Bianca Andreescu (15) wist de Deense voormalig nummer één van de wereld Caroline Wozniacki (19) met 6-4, 6-4 te verslaan, terwijl de Zwitserse Belinda Bencic (13) door een blessure van Anett Kontaveit (21) uit Estland niet eens hoefde te spelen.

Bejaarde doodgereden in 's-Gravenzande

Op de Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande vond vanmorgen rond 06.25 uur een dodelijke aanrijding plaats tussen een voetganger en een personenauto. De voetganger, een 73-jarige man uit s’-Gravenzande, kwam daarbij om het leven.

Een automobilist, een 59-jarige man uit 's-Gravenzande, kwam rond 06.25 uur door nog onbekende oorzaak in aanrijding met het 73-jarige slachtoffer. De agenten, die als eerste ter plaatse waren, hebben nog geprobeerd om de man te reanimeren. Het slachtoffer is echter ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De automobilist is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De Verkeersongevallen Analyse (VOA) onderzoekt de toedracht van het verkeersongeval. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844. 

Wat ging er mis bij Hudson's Bay?

Niet de concurrentie, maar een zwakke positionering is de oorzaak van het debacle rond Hudson’s Bay. De keten trapte in dezelfde valkuil als voorganger V&D. Door niet te kiezen, koos de consument niet voor Hudson’s Bay. Dit blijkt uit de resultaten van het Retail Merkenonderzoek uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Dit grootschalige reputatie-onderzoek meet sinds 2015 de 100 grootste retailmerken van Nederland en is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Op de ranglijst van sterkste retailmerken van Nederland is Hudson’s Bay nooit verder gekomen dan een schamele 75e plek. Mijlenver van beoogd concurrent de Bijenkorf. En de positie van Hudson’s Bay is veel zwakker dan V&D vóór het faillissement in 2015

Wat kunnen we leren van het debacle van Hudson’s Bay?
"De belangrijkste les die we kunnen leren van de mislukking van Hudson’s Bay is dat je als merk alleen kunt slagen met een glasheldere positionering vanaf de start. Vervolgens moet je heel consequent vasthouden aan deze beoogde marktpositie", aldus merkadviseur Beerda. "Zeker in de zeer onstuimige retailmarkt geldt deze regel."

Wat ging er mis bij Hudson’s Bay?
"De oorspronkelijk bedachte marktpositie als aanbieder van internationale topmerken was een heldere keuze", verklaart adviseur Beerda. "Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat de keten zich sterk heeft weten te profileren op de imagofactoren kwaliteit en internationale allure. Op de winkelvloer ging het echter mis. Het ontbrak aan sfeer in de winkels en er werd onvoldoende geïnvesteerd in vriendelijk personeel. Maar het ging pas écht fout toen Hudson’s Bay eerder dit jaar aankondigde om de merkstrategie om te gooien en zich te richten op het middensegment, dus met een breder publiek en een minder exclusief aanbod. Het enige wat het merk aan kracht bezat, werd door deze koerswijziging waardeloos."

Wat had de keten moeten doen om het tij te keren?
"In plaats van de koers te wijzigen had Hudson’s Bay de sfeer in de winkels moeten verbeteren en investeren in vriendelijk personeel. Daarnaast had de urgentie om te gaan kopen bij Hudson’s Bay drastisch moeten worden verhoogd. Doordat de Bijenkorf in de afgelopen jaren steeds verder is opgeschoven naar het luxesegment, lagen er voor Hudson’s Bay kansen om met acties zoals de vroegere Dolle Dwaze Dagen reuring rond het merk te krijgen."

Hudson’s Bay heeft nooit kunnen tippen aan reputatie Bijenkorf
"Hudson’s Bay vergelijken met de Bijenkorf lijkt misschien wat oneerlijk", zegt Hendrik Beerda, "Terwijl de Bijenkorf al bijna 150 jaar bestaat, opende Hudson’s Bay pas twee jaar geleden zijn eerste winkel in Nederland. Maar met miljoeneninvesteringen was het wél de bedoeling om de Bijenkorf het leven zuur te gaan maken. Daarin is Hudson’s Bay duidelijk niet geslaagd."

Wat de Nederlandse consument waardeerde aan Hudson’s Bay waren de internationale uitstraling, de kwaliteit van het assortiment en de zelfverzekerde houding. Een vergelijking met concurrent de Bijenkorf laat zien dat deze sterkten echter relatief waren. Op de 3 imagofactoren scoorde het nieuwe warenhuis respectievelijk 20, 47 en 42 procent lager dan concurrent de Bijenkorf. Alleen als het ging om de afwisseling van het assortiment scoorde Hudson’s Bay iets beter dan de Bijenkorf.

Top 5 imagofactoren Hudson’s Bay in 2019
1. Internationale klasse
2. Hoge kwaliteit van het aanbod
3. Zelfverzekerde organisatie
4. Afwisselend aanbod
5. Aantrekkelijke winkel(s)

Scores Hudson’s Bay versus de Bijenkorf
• Internationale klasse: -20%
• Hoge kwaliteit van het aanbod: -47%
• Zelfverzekerde organisatie: -42%
• Afwisselend aanbod: +1%
• Aantrekkelijke winkel(s): -26%

Merk Hudson’s Bay is nooit in de buurt gekomen van voorganger V&D
Een vergelijking met het imago van V&D in 2015 laat zien dat Hudson’s Bay respectievelijk 75, 75 en 80 procent lager scoort op de drie kenmerkende factoren van V&D destijds: degelijkheid, bereikbaarheid en prijs/kwaliteitverhouding. Ook het verschil in merkkracht tussen V&D en Hudson’s Bay spreekt boekdelen: V&D stond voor faillissement in 2015 op de 15e positie in de top 100 van sterkste retailmerken, Hudson’s Bay staat nu op plaats 75.

Grondpersoneel KLM legt maandagochtend werk neer

Het grondpersoneel van KLM legt maandagochtend twee uur lang het werk neer. Dit omdat het personeel een beter loon, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters wil.

Dat meldt FNV. "Grondpersoneel zorgt ervoor dat vakantiegangers snel en veilig kunnen vliegen. Belangrijk werk, dat een goede cao verdient", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg erover. De staking vindt plaats tussen 8.00 uur en 10.00 uur 's ochtends.

FNV begrijpt dat het staken kan leiden tot overlast. "Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie die in een tijd dat het goed daat met KLM, geen fatsoenlijke cao wil afsluiten", zegt Van Doesburg.

KLM zegt in een persbericht de werkonderbreking te betreuren en zegt dat deze zeer waarschijnlijk tot verstoringen zal leiden. "KLM betreurt dit en vindt het onnodig na het nieuwe loonvoorstel dat KLM de bonden afgelopen donderdag heeft gedaan. KLM zal haar uiterste best doen het ongemak voor haar passagiers te beperken. We vragen onze passagiers daarom zondagavond en maandag goed de informatie te volgen op de KLM-website en de KLM-app", is in het persbericht te lezen.

Auto botst frontaal op politievoertuig bij achtervolging

Met ruim 185 km per uur over de A20 bij Rotterdam om vervolgens na het negeren van een stopteken al spookrijdend frontaal tegen een politieauto te botsen op het Kleinpolderplein, zo zag de vrijdagnacht van inmiddels vier aangehouden mannen eruit.

De auto viel vrijdagnacht rond 2.00 uur al op bij politiemensen die over de Brienenoordbrug reden. De snelheid was een stuk hoger dan was toegestaan. Na het geven van een volgteken in de vorm van de rode letters “politie volgen” leek het even alsof de bestuurder daar gehoor aan gaf. Totdat de afslag St Franciscus naderde, daar draaiden de wielen van de Golf opeens weer de A20 richting Hoek van Holland op. Agenten zagen kans om via de rotonde meteen weer in te voegen op diezelfde A20. Op het Kleinpolderplein ging de achtervolging door en remde het voertuig met de vier opeens heel krachtig en draaide het stuur om waardoor ze tegen de richting in reden en frontaal tegen de politieauto knalden. De wegpiraten stapten uit en probeerden weg te rennen, maar de politiemensen waren sneller en sloegen de vier in de boeien. Iedereen is nagekeken door de ambulance, en hield er slechts lichte kneuzingen aan over.

In de auto lag een grote fles met lachgas en een flink geldbedrag waar geen goed verhaal bij hoorde. Ook kon er eentje geen id tonen. Drie van de vier mannen zijn na een dag verhoor weer vrij gelaten. De bestuurder, een man van 35 jaar uit Den Bosch, mag blijven en wordt verdacht van poging doodslag.

FOK! Wat een weer: vanmiddag opklaringen

Vanochtend is het eerst bewolkt en in het oosten valt nog af en toe regen. In de middag klaart het van het westen uit op en zijn er perioden met zon. Later in de middag en in de avond is er vooral in de kustprovincies kans op een bui. De maximumtemperatuur ligt tussen 19 en 22°C. De wind is matig uit west tot noordwest langs de kust lokaal vrij krachtig. In het zuidoosten is de wind aanvankelijk nog zuidwest en zwak tot matig.

Komende nacht is er een mix van opklaringen en wolkenvelden en komen vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C plaatselijk in het oosten tot 13°C aan zee. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind, mogelijk is de wind aan zee af en toe vrij krachtig.

Morgen begint half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden en oosten nog een enkele bui. In de loop van de dag komt de zon van het zuidwesten uit steeds vaker tevoorschijn en wordt het overal droog. In de avond zijn er overal brede opklaringen. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C in het noordelijk kustgebied en 21°C in het zuidoosten. De wind is meest matig uit westelijke richtingen. In de avond draait de wind naar zuidwest en neemt aan zee toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Munstergarten (Foto: bazbo)
Het kasteel van Munstergarten. (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Van Kalmthout pakt 4e Indy Lights-zege

Rinus van Kalmthout heeft in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series, zijn vierde zege van het jaar gepakt. Op de Portland International Raceway was de 18-jarige Nederlander de beste in de eerste van twee races die in het weekeinde gehouden worden.

Van Kalmthout vertrok vanaf poleposition en behield bij de start de leiding, voor titelrivaal Oliver Askew en Robert Megennis. Daarmee was eigenlijk alles ook wel zo ongeveer gezegd, want het bleef bij die volgorde, hoewel Toby Sowery de derde plek van Megennis nog even onder vuur nam.

In het kampioenschap staat Van Kalmthout nog wel achter op Askew, die in principe zonder gekke dingen de titel gaat pakken.

Rehrl weer de beste op noordse combinatie, Amerikaanse domineert

Franz-Josef Rehrl heeft zijn tweede zege op rij te pakken in de Zomer Grand Prix in de noordse combinatie. Woensdag won de Oostenrijker in het Duitse Klingenthal, zaterdag was hij in Oberhof de beste.

Rehrl won het schansspringen al en vertrok vijftien seconden voor de Japanner Akito Watabe, zijn enige serieuze uitdager. Die uitdaging kwam er echter niet en Rehrl kwam na tien kilometer rollerskiën 27 seconden voor Watabe over de streep, met een derde plek voor de Italiaan Samuel Costa, die voor de verandering eens goed van de schans sprong en vervolgens de Duitser Vinzenz Geiger eruit sprintte.

Bij de vrouwen was de Amerikaanse Tara Geraghty-Moats weer een klasse apart. Ze werd slechts zevende bij het schansspringen en mocht 44 seconden na de Russische Stefaniya Nadymova vertrekken, maar op de rollerski's was de Amerikaanse oppermachtig en ze won na vijf kilometer zelfs met 31 seconden voorsprong op Nadymova. De Duitse Jenny Nowak, met haar 17 jaar de aanvoerster van de nieuwe - en uiteindelijk olympische - generatie pakte op 49 seconden de derde plek.

Lyon beperkt schade dankzij Depay

Olympique Lyon heeft thuis tegen Girondins de Bordeaux twee punten laten liggen. De ploeg speelde met 1-1 gelijk en had dat grotendeels aan Memphis Depay te danken.

Een prima loopactie van Depay werd door de international bekroond met de openingstreffer, maar halverwege de tweede helft ging het fout: Jimmy Briand tekende van dichtbij voor de gelijkmaker op een moment dat Lyon door een rode kaart van Thiago Mendes al met tien man stond.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Olympique Lyon - Girondins de Bordeaux 1-1
Angers - Dijon 2-0
Nantes - Montpellier 1-0
Nimes - Brest 3-0
Toulouse - Amiens 2-0

Holland Series gaat naar 7e finaleduel

De Holland Series, de strijd om de Nederlandse honkbaltitel, zal beslist worden in een zevende en laatste duel. Curaçao Neptunus leek de zevende titel op rij te pakken door op 3-0 te komen, maar de L&D Amsterdam Pirates hebben zich helemaal teruggevochten.

In Amsterdam ging Neptunus na drie innings dankzij een honkslag van Jochem Koedijk en een homerun van Gianison Boekhoudt al met 0-3 aan de leiding. Kenny Berkenbosch profiteerde echter van een fout van de Rotterdammers en Rashid Gerard sloeg een homerun, maar Neptunus hield de voorsprong vast.

In de negende inning kwam Neptunus-pitcher Kevin Kelly in de problemen: de honken stroomden vol. Een honkslag van Gilmer Lampe en vier wijd voor Sharlon Schoop bleek de genadeslag en Amsterdam trok met 4-3 de winst en dus het zevende duel uit het vuur.

De beslissende wedstrijd wordt zondagmiddag gespeeld en is vanaf tien over één deels live te zien bij de NOS.

Servische basketballers beginnen WK met ruime zege

In China is zaterdag het wereldkampioenschap basketbal van start gegaan. Bij flink wat ploegen ontbreken de nodige sterren uit de NBA, zoals bij de VS, maar genoeg topspelers zijn wél gewoon aanwezig.

Met onder meer de enorme Nikola Jokic is Servië wellicht de grootste uitdager van de Amerikanen en de ploeg begon goed: Angola bleef in de eerste helft nog redelijk bij, in de tweede helft werden ze aan de kant geschoven. Sacramento Kings-speler Bogdan Bogdankovic was goed voor 24 punten en Servië won in Foshan vrij simpel met 59-105. In dezelfde groep won Italië dan weer makkelijk van de Filipijnen, vooral dankzij een 37-8 eerste kwart: 108-62.

In groep A opende het thuisland het bal in Beijing met een ploeg vol spelers uit de eigen competitie. Dat leverde een 70-55 zege op tegen Ivoorkust, waar het gros in Frankrijk speelt. Polen, na 1967 eindelijk terug op het WK, begon met een keurige 80-69 zege op Venezuela.

In groep B won Rusland, spelend met louter mannen uit de eigen competitie, met 82-77 van het Nigeria van drie NBA-spelers. De sterke Argentijnen openden hun titeljacht in die groep met een 95-69 op Zuid-Korea, wat het vooral moet hebben van de genaturaliseerde Ricardo Ratliffe.

Iran had een dikke voorsprong op Puerto Rico, maar gaf het in een paar minuten tijd volledig uit handen dankzij onder meer een 0-14 run aan het einde en Puerto Rico won met 81-83. Spanje is een gevaarlijke outsider voor de titel en begon met een 101-62 zege op Tunesië.

De vijf beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.