PostNL heeft in 2020 16,4% extra ruimte om tarieven basispakket te verhogen

PostNL krijgt op grond van de wettelijke regels extra ruimte om de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2020 te verhogen. Het basispakket bestaat onder meer uit losse brieven en pakketten. De extra tariefruimte die PostNL krijgt is 16,4%. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het doel van de wettelijke regels is dat consumenten en bedrijven niet teveel betalen voor de postbezorging, terwijl PostNL tegelijkertijd het basispakket aan postdiensten (de ‘universele postdienst’) rendabel kan leveren. De wettelijke regels houden geen rekening met de effecten van bijvoorbeeld bezuinigingsprogramma’s van PostNL. De afgelopen jaren maakte PostNL geen gebruik van de volledige tariefruimte bij het bepalen van de tarieven voor het basispakket aan postdiensten.

Henk Don, bestuurslid ACM: "De extra tariefruimte houdt vooral verband met de verdere daling van het aantal poststukken en de inflatie. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn."

Tariefvoorstel PostNL
Nu de ACM de tariefruimte heeft berekend kan PostNL een tariefvoorstel doen voor de tarieven voor 2020. De ACM moet de tarieven goedkeuren als deze binnen de berekende tariefruimte vallen. Later dit jaar wordt dus pas duidelijk welke tarieven PostNL in het nieuwe jaar gaat hanteren voor bijvoorbeeld postzegels, frankeermachinepost en losse pakketten.

PostNL als enige verantwoordelijk voor basispakket
PostNL is als enige postvervoerder in Nederland verantwoordelijk voor het verzorgen van een basispakket aan postdiensten (de universele postdienst). Het gaat daarbij onder andere om losse brieven en pakketten, aangetekende post en partijenpost (brieven en pakketten) van en naar het buitenland.