Hoofdcommissaris Paauw stuurt mail aan agenten: 'Suggestie over doofpot raakt me'

Hoofdcommissaris Frank Paauw zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om de aanhouding van de 15-jarige zoon van burgemeester Halsema te verzwijgen. Dat schrijft hij in een mail aan alle Amsterdamse agenten.

Via De Telegraaf lekte vanmorgen uit dat de zoon van Halsema was opgepakt nadat hij een woonboot was binnengegaan. Toen hij vluchtte, gooide hij een alarmpistool weg. Volgens de krant was er binnen politie en Openbaar Ministerie 'groot ongenoegen' over het feit dat de aanhouding niet in het nieuws kwam.

'Als hoofdcommissaris, politieman, collega, sta ik voor een neutrale en onafhankelijke politie', schrijft Paauw. 'De manier waarop de aanhouding van de 15-jarige zoon van burgemeester Halsema woensdag naar buiten is gekomen en de suggestie dat er een doofpot zou zijn raakt me daarom. Het in De Telegraaf geschetste beeld herken ik pertinent niet.'

Hij vindt het verwijt dat 'alles onder de pet gehouden moest worden' niet terecht. 'Dat wil ik in alle gevallen voorkomen. Het verwijt dat politie en OM dit willen verzwijgen, werp ik verre van me. Heb jij het gevoel dat er iets niet klopt, zit je iets dwars, klop dan aan bij je leidinggevende, een vertrouwenspersoon, of bij mij persoonlijk. Spreek me eerst aan, kijk me in de ogen, zoals collega’s dat in mijn optiek onderling horen te doen.'

De politie maakte eerder vandaag al bekend een integriteitsonderzoek te doen naar het lekken van de informatie. Over dat onderzoek schrijft Paauw in de mail overigens niets.