Export groeit bijna 2 procent in juni

Het volume van de goederenexport was in juni 1,6 procent groter dan in mei 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In juni 2019 groeide vooral de export van aardolieproducten, machines en chemische producten.

Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in juni 3,2 procent hoger dan een jaar eerder. De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus 2019 minder gunstig dan in juni.

Minder gunstig in augustus
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus minder gunstig dan in juni. Dat komt vooral doordat de krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie groter was en het producentenvertrouwen van de eurozone en Duitsland opnieuw verslechterde.