FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 augustus 2019

Gezapig PSV voorkomt afgang tegen FK Haugesund ternauwernood

PSV heeft zich ternauwernood weten te plaatsen voor de laatste voorronde van de Europa League. Na de 0-1 zege op FK Haugesund van vorige week leek er geen vuiltje aan de lucht, maar de vicekampioen van Nederland had het donderdagavond bijzonder lastig voor eigen publiek. Het gezapige PSV mocht zich gelukkig prijzen met de 0-0 eindstand en wacht in de laatste voorronde een dubbel treffen met Apollon Limassol.

De lauwe reactie van het thuispubliek was veelzeggend, toen het rustsignaal klonk. In de problemen was PSV niet gekomen, maar indruk maakte de ploeg van Mark van Bommel allerminst. Na een hoopgevende beginfase zakte PSV in; de nummer negen van Noorwegen mocht het spel maken. De grootste kans voor PSV in de eerste helft was voor Donyell Malen. Na ruim een halfuur kreeg de aanvaller de bal in het strafschopgebied van Bruma. Hij draaide met één tik weg bij zijn bewaker, maar schoot vervolgens van dichtbij naast het doel van Helge Sandvik.

Dumfries stuitte in de slotfase tweemaal op Sandvik, waardoor de eerste helft verstoken bleef van doelpunten. Haugesund probeerde aan te vallen, maar had niet voldoende kwaliteit om de defensie van de Eindhovenaren in de problemen te brengen. PSV begon zonder de geblesseerd afgehaakte Denzel Dumfries aan het tweede bedrijf; na een uur greep Bruma naar zijn bovenbeen en ook hij kon niet verder. Er viel voor PSV helemaal niets te lachen, want ook het spel liet veel te wensen over. Het bleef 0-0 en in de slotfase kwam de thuisploeg tweemaal met de schrik vrij.

Er kwam een grote kans voor invaller Martin Samuelsen, die acht minuten voor tijd net langs de tweede paal kopte. Even daarna kwam Haugesund nóg dichter bij de 0-1, die een verlenging zou hebben opgeleverd. Samuelsen was Timo Baumgartl te slim af en legde de bal terug met de hak, waarna Bruno Leite de lat trof.

Het publiek probeerde PSV aan te sporen, maar de ploeg bleef kwetsbaar ogen. In de blessuretijd ging de doelman van Haugesund mee bij een corner en probeerde Bergwijn in de counter van grote afstand te scoren, maar zijn bal werd voor de lijn nog weggehaald door Mikkel Desler.

EL: Uitslag AZ - FK Marioepol

 AZ heeft zich voor de play-offs in de Europa League geplaatst. Na de 0-0 uit werd de 'thuiswedstrijd' in Den Haag met 4-0 gewonnen.

AZ begon sterk aan de wedstrijd, op de helft van de tegenstander en zoekend naar een gaatje. In de zevende minuut had Oussama Idrissi een kans op de 1-0 na aangeven van Myron Boadu, maar hij zag zijn schot smoren. In de twintigste minuut kwamen de Alkmaarders dankzij Calvin Stengs op voorsprong. Stengs kreeg de bal van Svensson en schoot in de hoek van het doel.

AZ na de 1-0 (Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe )

Ook na de 1-0 was AZ de betere ploeg, maar ze konden de genadeklap nog niet uitdelen. In de 44e minuut werd het alsnog 2-0. Ouwejan plaatste de bal met links in de hoek. Via de paal ging de bal binnen.

In de tweede helft was AZ ook beter, al kreeg Marioepol een paar kleine kansjes. In de 62e minuut was het Stijn Wuytens die de 3-0 op de borden zette. Na een corner van Stengs kopte de verdediger de bal in het doel. In het vervolg speelde AZ de wedstrijd eenvoudig uit. Vlak voor het einde werd de eindstand nog 4-0 nadat Yavorskyi een eigen doelpunt maakte.

In de play-offs wacht Viktoria Plzen of Antwerp.

AZ

4 - 0

FK Marioepol

20' Stengs
44' Ouwejan
62' Wuytens
90' Yavorskyi e.d.
   
 
Gele kaart: Idrissi, Svensson, Midtsjö, (AZ), Myshnov, (FK Marioepol)
 
Arbiter: Frankowski (Pol)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/80)
Wuytens (Clasie/75)
Wijndal
Midtsjö
Koopmeiners
Ouwejan
Stengs
Boadu (Druijf/69)
Idrissi
  Choedzjamov
Polegenko
Tsjobotenko
Javorskji
Bykov (Korniienko/46)
Tsjoerko (Topalov/69)
Tankovskij
Mysjnov (Kasjtsjoek/83)
Fedortsjoek
Kyrjoegantsev
Vakoela

Bondscoach Thijssen over Belgische hockeysters: "Ze dromen groot"

Twee jaar geleden waren de Belgische dames de verrassing van het Europees kampioenschap hockey. De ploeg pakte zilver nadat Oranje in de finale met 3-0 te sterk was. Ook dit keer, in eigen land in Antwerpen, durven de Red Panthers te dromen van een finaleplek, maar Tokio blijft het grote doel voor de ploeg van bondscoach Niels Thijssen.

"Na een lange periode van voorbereiding is deze laatste week eigenlijk even een lastig moment. De groep is klaar voor het EK en wil graag beginnen. Het EK leeft in de groep. De speelsters hebben er zin in. Ze dromen groot. Ze dromen van de finale, maar objectief gezien moeten we ons focussen om elke wedstrijd zo goed mogelijk te spelen", zegt Thijssen.

Tweede EK
Het is voor Thijssen zijn tweede Europees kampioenschap aan het roer bij de Red Panthers. Twee jaar geleden, een paar maanden nadat hij Ageeth Boomgaardt was opgevolgd als bondscoach, haalde de in Venlo geboren Thijssen met België verrassend de EK-finale waarin werd verloren van Nederland. Die prestatie heeft ervoor gezorgd dat er in België veel wordt verwacht van de Red Panthers tijdens het komend EK.

"Door twee jaar geleden zilver te pakken hebben we het uiteraard voor onszelf lastig gemaakt. Maar we zijn in staat die verwachtingen te relativeren en van ons af te schuiven. We zijn het zesde gerangschikte land op het EK, dus we moeten realistisch zijn", zegt Thijssen over een mogelijke herhaling van de zilveren prestatie van 2017.

In de aanloop naar het EK in eigen land nam België deel aan de Pro League waarin de ploeg zich kon meten met de wereldtop. De Red Panthers eindigden op een vijfde plaats en boekten onder meer overwinningen op Groot-Brittannië en Australië.

"De Pro League is van enorme waarde geweest", blikt Thijssen terug. "We hebben zestien officiële wedstrijden gespeeld in een periode waarin we normaal gesproken alleen oefenduels speelden. Er stond nu meer druk op de wedstrijden en de leermomenten zijn waardevoller. Ons grote doel is kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. In dat proces is het komende EK een toernooi op weg naar dat grote doel."

Olympisch ticket
Op het EK valt slechts een ticket voor de Olympische Spelen te verdienen. Alleen de Europees kampioen plaatst zich voor Tokio. Alle andere landen zullen via kwalificatieduels een ticket voor de Spelen moeten afdwingen. "Het EK is by far het lastigste continentale kampioenschap. Ik ken geen continentaal kampioenschap dat zo sterk is. Dat maakt het een superzwaar toernooi", zegt Thijssen die met zijn ploeg een zo goed mogelijke uitgangspositie voor die kwalificatieduels probeert te verschaffen.

Puzzel van olympische kwalificatie
"Het is een ingewikkelde puzzel", gaat Thijssen verder over route naar Japan. "Op dit moment spelen we een eventuele kwalificatie thuis, maar met een iets minder resultaat verschuift de ranking direct. Er kan veel verschuiven waardoor je zomaar twee uitwedstrijden moet spelen. Op 20 september weten we hoe alles eruit gaan zien."

Maar eerst het EK, dat vrijdag gaat beginnen. De Belgische dames treffen in eigen land in de poulefase Europees kampioen Nederland, promovendus Rusland en de nummer drie van het WK, Spanje. "Twee jaar geleden verwachtte niemand dat we zilver zouden pakken. Nu wordt er anders naar ons gekeken. Tegenstanders zullen anders tegen ons gaan spelen. We worden minder onderschat."

"Op papier lijkt de laatste poulewedstrijd (tegen Spanje) uit te gaan maken wie de halve finale gaat spelen, maar binnen de groep willen we die wedstrijd niet belangrijk maken. Voor ons telt op dit moment de eerste wedstrijd, zaterdag tegen Nederland."

Feyenoord via teleurstellende spookwedstrijd naar laatste voorronde

Feyenoord heeft zich zonder veel problemen, maar ook zonder veel indruk te maken geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League. Na de 4-0 zege op Dinamo Tbilisi van vorige week volgde donderdag een 1-1 gelijkspel In het vrijwel geheel lege Boris Pajtsjadzestadion in Georgië. Beide doelpunten vielen in de tweede helft binnen enkele minuten van elkaar. Feyenoord is nog maar een horde verwijderd van de groepsfase: in de laatste voorronde wacht een tweeluik met Hapoel Beer Sheva of IFK Norrköping.

Feyenoord startte met twee wijzigingen ten opzichte van de competitiewedstrijd van zondag tegen sc Heerenveen (1-1). De afwezige Rick Karsdorp, die nog wel aan de aftrap verscheen in Friesland, werd vervangen door basisdebutant Lutsharel Geertruida. Voorin maakte Luis Sinisterra, vóór donderdag basisklant in alle officiële wedstrijden van het seizoen, plaats voor Luciano Narsingh. Feyenoord werd in de hoofdstad van Georgië gesteund door 140 man, die goed te horen waren omdat Dinamo vanwege een straf van de UEFA geen supporters mocht verwelkomen.

Het was voor de bezoekers zaak om een vroege opleving van Dinamo te voorkomen. Daar slaagde Feyenoord zonder al te veel moeite in. De ploeg van Jaap Stam kwam in de eerste helft niet in de problemen, afgezien van een aardige kans voor Bakar Kardava in minuut 27. De middenvelder werd gelanceerd met een fraaie steekpass en stuitte van dichtbij op de uitgekomen Kenneth Vermeer. Feyenoord maakte de indruk de wedstrijd onder controle te hebben en het tempo te bepalen. Kansen waren er onder meer voor Steven Berghuis, die na negen minuten de paal trof en later in het eerste bedrijf doelman José Perales op de proef stelde.

Ook Luciano Narsingh vond de keeper op zijn pad. Feyenoord leek niet van plan om zich overmatig in te spannen en zocht de kleedkamer op met een 0-0 stand. In de tweede helft kreeg Feyenoord het deksel toch op de neus. Jan-Arie van der Heijden leverde de bal na een pass van Vermeer zomaar in bij Levan Shengelia, die snel combineerde met Nodar Kavtaradze en uiteindelijk zelf afrondde. Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong. Na een corner van Steven Berghuis kreeg Eric Botteghin de bal voor zijn voeten van verdediger Abdel Medioub en de Braziliaan schoot van dichtbij raak.

Na een uur liet Kavtaradze een gigantische kans liggen om er 2-1 van te maken: hij kwam na een rappe tegenaanval net niet bij de bal, na voorbereidend werk van Shengelia. Aan de overzijde krulde Narsingh de bal net over de kruising. Twintig minuten voor tijd kon Botteghin niet verder; hij werd vervangen door debutant Liam Kelly en Vermeer nam de aanvoerdersband over. Het spel van Feyenoord was in de tweede helft niet om over naar huis te schrijven. De ploeg maakte weinig aanstalten om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken. Alleen invaller Naoufal Bannis kreeg nog een kans, maar hij schoot uit de draai naast en wist zijn Europese debuut niet te bekronen met een treffer.

Het bleef vanwege een straf leeg. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Het bleef vanwege een straf leeg. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Van Wolfswinkel maanden uit de roulatie door aneurysma in hersenen

Ricky van Wolfswinkel staat voorlopig buitenspel vanwege een probleem in zijn hersenen, zo maakt FC Basel donderdag bekend. Bij de dertigjarige spits is een aneurysma in het hoofd geconstateerd. Dat is een uitstulping aan de slagaders die aan de onderkant van de hersenen zit. Indien een dergelijke aneurysma knapt, kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

"Ik wil een aantal woorden tot jullie richten, omdat dit belangrijk voor mij is. Tijdens de wedstrijd tegen LASK Linz heb ik een tik tegen mijn hoofd gehad. De medische staf heeft in de kleedkamer de ernst van de blessure ingezien en me naar het ziekenhuis gestuurd", vertelt Van Wolfswinkel in een filmpje van FC Basel. De spits liep in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League tegen LASK Linz (3-1 nederlaag) een hersenschudding op.

"In eerste instantie werd een hersenschudding geconstateerd. Daarna zijn een aantal scans uitgevoerd, waardoor een aneurysma bij mijn hersenen is geconstateerd. Een aneurysma is een soort ballon, die kan groeien of knappen. Indien dat gebeurt, kunnen er levensgevaarlijke bloedingen ontstaan."

Ricky van Wolfswinkel was aan zijn derde seizoen bij FC Basel begonnen, maar nu kan hij dus enkele maanden niet in actie komen. De ervaren aanvaller won met zijn club vorig seizoen de nationale beker van Zwitserland.

Onlangs kwam de voormalige speler van Vitesse nog in actie tegen PSV, in een eerdere voorronde van de Champions League. Op basis van de uitdoelpuntenregel wisten de Zwitsers ten koste van de Brabanders door te gaan.

Motorcrosser Herlings verwacht begin september rentree te maken in wedstrijd

Jeffrey Herlings verwacht op 1 september bij de ADAC Masters in het Duitse Bielstein zijn rentree te maken in een wedstrijd. De 24-jarige motorcrosser staat al maanden aan de kant vanwege een gebroken voet.

In januari brak Herlings bij een training in Spanje zijn rechtervoet. Na maanden revalideren maakte hij begin juni tijdens de MXGP van Rusland zijn rentree. Een week later tijdens de MXGP van Letland brak hij opnieuw zijn rechtervoet. Inmiddels is de regerend wereldkampioen bijna wedstrijdfit.

Doel voor dit jaar is het winnen van de Motorcross of Nations. De landenwedstrijd vindt dit jaar plaats op 29 september op het TT Circuit van Assen. Het Nederlandse team bestaat waarschijnlijk uit Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen.

FC Twente zwaait Oosterwijk mogelijk uit naar Lazio

Jari Oosterwijk is kandidaat om de aanval van Lazio te versterken, zo meldt Corriere dello Sport. De club uit Rome is op zoek naar een nieuwe spits en heeft diverse namen op de wensenlijst staan. Onder anderen Felipe Caicedo kan Lazio nog gaan verlaten, waardoor de Serie A-club denkt aan vervangers, onder wie Oosterwijk.

Diverse bekende aanvallers zijn de laatste weken gelinkt aan Lazio. Onder meer de transfervrije Fernando Llorente en Bas Dost van Sporting Portugal zijn de revue gepasseerd. Llorente is echter in trek bij diverse clubs, terwijl Lazio voor Dost diep in de buidel moet tasten. De Nederlander kost naar verluidt vijftien miljoen euro, wat Lazio aan de forse kant vindt.

Lazio heeft zodoende enkele andere aanvallers in gedachte, zoals Oosterwijk. De Italiaanse club is op zoek naar een nieuwe concurrent voor Ciro Immobile en Corriere dello Sport stelt dat Oosterwijk in beeld is. De spits geldt als een ander type voetballer die Lazio andere kwaliteiten kan bieden, onder meer vanwege zijn lengte.

De 24-jarige Oosterwijk ligt nog tot volgend jaar zomer vast, waardoor Lazio deze transferperiode mogelijk met een relatief laag bedrag succesvol kan zijn in Enschede. Simone Inzaghi, trainer van de nummer acht van het afgelopen Serie A-seizoen, zoekt naar verluidt nog naar een spits met de stijl van Llorente en zou dus in Oosterwijk een optie zien.

Indrukwekkende Van der Poel sprint naar winst in Arctic race of Norway

Mathieu van der Poel heeft de openingsrit in de Arctic race of Norway. Voor de Nederlander was dit zijn eerste wegwedstrijd sinds de sinds de Amstel Gold Race, maar dat maakte hem niks uit. Met een indrukwekkende sprint won hij de eerste etappe en is daardoor ook de eerste leider in de Noorse rittenkoers.

Van der Poel maakt in Noorwegen zijn rentree op de weg, na enkele maanden op de mountainbike te hebben gereden. Daarin was de 24-jarige erg succesvol met drie wereldbekerzeges en hij won ook het EK mountainbike.

Nu kiest Van der Poel weer voor de weg met als ultieme doel het WK op de weg in Yorkshire op 29 september. Als voorbereiding doet de Nederlander de Arctic race of Norway en de Tour of Britain. Vandaag was het meteen raak in de Arctic race of Norway. In een groep van dertig renners was Vander Poel met een indrukwekkende sprint duidelijk de snelste. Danny van Poppel moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Andrea Pasqualon. Door de zege is Van der Poel ook meteen de eerste leider in de Noorse rittenkoers.

Miedema net naast podium bij uitverkiezing van speelster van het jaar

Vivianne Miedema heeft het niet weten te schoppen tot de laatste drie genomineerden bij de Speelster van het Jaar-uitverkiezing van de UEFA. De Europese voetbalbond laat donderdagmiddag weten dat de spits van het Arsenal en de Oranje Leeuwinnen op de vierde plek is geëindigd. Lucy Bronze, Ada Hegerberg en Amandine Henry zullen gaan uitmaken wie er uiteindelijk met de prijs aan de haal gaat.

Naast Miedema is er met een gedeelde negende plek voor de bij Barcelona actieve Lieke Martens plek voor nog een Nederlandse voetbalster in de top tien.

De lijst wordt verder volgemaakt door Wendie Renard (Olympique Lyon), Caroline Graham Hansen (eerst VfL Wolfsburg, nu Barcelona), Dzsenifer Marozsán (Olymique Lyon), Pernille Harder (VfL Wolfsburg) en Ellen White (eerst Birmingham City, nu Manchester City).

De drie overgebleven genomineerden zijn allen actief voor Olympique Lyon, de grootmacht in het vrouwenvoetbal. De Franse ploeg won afgelopen seizoen ten koste van het Barcelona van Martens voor de vierde keer op rij de Champions League.

Hegerberg maakte in de finale een hattrick, maar ontbrak vanuit principiële overwegingen wel op het WK van afgelopen zomer. Bronze en Henry waren allebei wel van de partij op het uiteindelijk door de Verenigde Staten gewonnen toernooi.

De winnares zal bekendgemaakt worden op donderdag 29 augustus, als de loting voor de groepsfase van de Champions League wordt verricht in Monaco.

De nummer 1 zal in de voetsporen treden van onder meer Martens, die in 2017 werd uitverkozen tot speelster van het jaar. Vorig jaar ging de Deense Harder, nu de nummer zes, met de trofee aan de haal.

Dubbelslag voor Wellens in BinckBank Tour

De vierde etappe in de BinckBank Tour is gewonnen door Tim Wellens. De Belg van Lotto Soudal was in de korte etappe van 96 kilometer de snelste in een kopgroep van drie. Wellens versloeg in de sprint Marc Hirschi en Laurens de Plus. Wellens neemt de leiderstrui over Sam Bennett, die de eerste drie etappes won.

In de korte rit van 96 km door de Ardennen stonden maar liefst dertien korte beklimmingen op het programma. Vanuit de starten wisten drie renners weg te rijden, maar halverwege de rit werden ze alweer ingelopen.

Dat was mede te danken aan het werk van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg gooide na één koers het tempo in het peloton omhoog en uiteindelijk hun kopman Laurens de Plus mee te gaan in de juiste vlucht. De Belg had het gezelschap van zijn landgenoot Tim Wellens en de Zwitser Marc Hirschi. In eerste instantie was ook de Spanjaard Ivan García Cortina mee, maar hij moest de drie snel laten gaan.

Vooraan werkte de twee Belgen goed samen met de Zwitser en bleven zodoende vooruit. In de sprint moest De Plus al snel zijn meerdere erkennen in Hirschi en Wellens. Hirschi leek op weg naar de winst, maar in de laatste meters ging Wellens hem nog voorbij en pakte naast de winst ook de leiderstrui in de BinckBank Tour.

Vrijdag is er in de BinckBank Tour weer een rit voor de sprinters.

Van Dijk bij drie genomineerden voor prestigieuze UEFA-prijs

Virgil van Dijk is een van de genomineerden voor de prijs van Speler van het Jaar van de UEFA, zo maakt de Europese voetbalbond donderdag bekend. De verdediger van Liverpool strijdt met supersterren Lionel Messi en Cristiano Ronaldo om de prestigieuze trofee. Die drie blijven over nadat er onlangs een top 10 naar buiten werd gebracht door de UEFA.

In de top 10 was ook plaats voor Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, die beiden 27 punten kregen toebedeeld. In het exclusieve gezelschap is verder ook plaats voor Alisson Becker, Sadio Mané en Mohamed Salah, die samen met Van Dijk afgelopen seizoen de Champions League veroverden met Liverpool.

Ook Eden Hazard, die Chelsea inruilde voor Real Madrid, en Manchester City-aanvaller Raheem Sterling krijgen een eervolle vermelding van de Europese voetbalbond. Real-middenvelder Luka Modric werd vorig jaar uitgeroepen tot winnaar.

Van Dijk, Ronaldo en Messi werden vorige week ook al genomineerd voor de positional awards van de UEFA en ook deze prijzen worden uitgereikt tijdens de loting voor de groepsfase van het miljardenbal op 29 augustus.

In voorgenoemde categorie hebben ook De Ligt en De Jong een nominatie ontvangen. Het Nederlandse trio is daarnaast door de FIFA genomineerd in de categorie The Best Men’s Player-award, evenals Ronaldo en Messi. De winnaar hiervan wordt bekendgemaakt tijdens de FIFA Awards-show in Milaan op 23 september.

Van Dijk heeft de eerste prijs van dit seizoen ook alweer te pakken. Liverpool legde woensdagavond namelijk ten koste van Chelsea beslag op de Europese Super Cup. Na afloop van de reguliere speeltijd gaf het scorebord in het stadion van Besiktas een 2-2 eindstand aan, maar de Champions League-winnaar nam de aansluitende strafschoppen beter: 5-4.

Beroving leidt naar tas met duizenden euro's

Wat gisteravond begon met een melding van een vuurwapen, eindigde met de vondst van een tas met duizenden euro’s. Alle betrokken hoofdrolspelers zagen het politiebureau van binnen: drie van hen in een cel, en drie als getuigen.

Drie mannen sloegen gisteravond vanaf de Chinese Tuin in Rotterdam op de vlucht, nadat agenten een melding kregen dat een van hen mogelijk een vuurwapen bij zich had. Twee van hen werden via een speciale benaderingstechniek, die voor gevaarlijke verdachten wordt ingezet, bij de Pruimentuin aangehouden. Nummer drie maakte kennis met de politiehond, die ‘m vond in de bosjes. De man werd in zijn been gebeten. De drie mannen zijn aangehouden. Het gaat om een 22-jarige en twee 27-jarigen, alle drie Rotterdammers.

Beroofd
In een auto vlakbij werd een man aangetroffen die zei onder bedreiging van een vuurwapen te zijn beroofd. Het slachtoffer zou met twee vrienden zijn, maar die twee waren niet bij de beroving aanwezig. Later bleek dat zij bij een 85-jarige man naar binnen waren gevlucht, en zich in zijn huis schuil hielden. Via aanwijzingen van getuigen vond de politie hen. Er is met alle drie gesproken.

De grote verrassing kwam echter toen de 85-jarige man later op de avond in zijn woning de tas met diverse stapeltjes geld vond. De politie heeft het geld opgehaald.

Beroving leidt naar tas met duizenden euro's (afbeelding: Politie)
Beroving leidt naar tas met duizenden euro's (afbeelding: Politie)

10-jarige gewond bij steekincident, 48-jarige vrouw opgepakt

Vanmiddag kreeg de politie omstreeks 13.00 uur de melding dat er in een woning aan de Trezoriersdreef in Den Haag een steekincident had plaatsgevonden.

Agenten troffen in een woning een gewond kind aan. Hulpverleners hebben zich over het 10-jarige slachtoffer ontfermd. Het kind is overgebracht naar het ziekenhuis en wordt daar verder behandeld. In de woning hield de politie een 48-jarige vrouw aan als verdachte. Ook deze vrouw was gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Op dit moment kan de politie in zowel het belang van het gewonde kind als de aangehouden verdachte inhoudelijk niet verder ingaan op de zaak. De recherche doet verder onderzoek.

Einde Tweede Wereldoorlog in koninkrijk herdacht

Het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden is vandaag in Den Haag herdacht bij het Indisch Monument. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis legden namens de Rijksministerraad een krans. Minister Ank Bijleveld-Schouten vertegenwoordigde Defensie.

Ook leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en mensen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen legden kransen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen legden namens de krijgsmacht een krans.

Vaandel
De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz en het luiden van de Indische klok.

Thema van de herdenking was dit jaar 'Brandend Verlangen'. Toen 74 jaar geleden Nederland als was bevrijd, was de vrede in Nederlands-Indië nog ver weg. Zowel binnen als buiten de kampen nam voor brede lagen van de bevolking de ellende alleen maar toe. Iedereen klampte zich vast aan elk gerucht dat de oorlog snel voorbij kon zijn. Het verlangen daarnaar werd steeds sterker. Men wilde geliefden terugzien, een betere toekomst en een wereld van vrede en veiligheid.

Tijdens de nationale herdenking bij het Indisch Monument 15 augustus 1945 herdenkt Nederland de capitulatie van Japan. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Frank van Sprang vertegenwoordigde de marine, luitenant-generaal Dennis Luyt de luchtmacht en waarnemend commandant generaal-majoor Vincent Egbers de marechaussee.

MLB: Bogaerts helpt Red Sox met twee homeruns aan winst

De honkballers van de Boston Red Sox hebben een broodnodige zege geboekt om de kansen op de play-offs in de MLB nog een beetje in leven te houden. De Cleveland Indians werden in de uitwedstrijd met 1-5 geklopt.

Rafael Devers opende de score met een homerun, zijn achtste opeenvolgende slagbeurt met een hit. Xander Bogaerts sloeg er een homerun achteraan, waarna de Indians er een run in konden slaan. In de zevende inning volgde de genadeklap: Bogaerts sloeg met Devers en Mookie Betts op de honken een homerun en bracht de eindstand zo op 1-5.

Uitslagen MLB woensdag
Toronto Blue Jays - Texas Rangers 3-7
New York Yankees - Baltimore Orioles 6-5
Cleveland Indians - Boston Red Sox 1-5
Chicago White Sox - Houston Astros 13-9
Milwaukee Brewers - Minnesota Twins 6-5
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 7-6
San Diego Padres - Tampa Bay Rays 7-2
San Francisco Giants - Oakland Athletics 5-9
Washington Nationals - Cincinnati Reds 17-7
Philadelphia Phillies - Chicago Cubs 11-1
Detroit Tigers - Seattle Mariners 3-2
Miami Marlins - Los Angeles Dodgers 1-9
Atlanta Braves - New York Mets 6-4
Los Angeles Angels - Pittsburgh Pirates 7-4
Kansas City Royals - St Louis Cardinals 0-6

Indians - Bogaerts (Bron: YouTube)

Politie onderzoekt steekincident centrum Almere

De politie Midden-Nederland onderzoekt het steekincident gistermiddag in het centrum van Almere. Rond tien voor twee werd in de Blekerstraat een man neergestoken. Hij is ernstig gewond overgebracht naar een ziekenhuis. Na de steekpartij vluchtten vijf verdachten weg. De politie zette onder meer een helikopter in om hen te vinden, maar tot nu toe zonder resultaat. De politie hoopt dat omstanders belangrijke informatie kunnen verschaffen aan het opsporingsteam.

Getuigenoproep
De politie wil graag met iedereen spreken die meer kan vertellen over wat er gisteren in het centrum van Almere is gebeurd: "Waarom ontstond er een vechtpartij waarbij is gestoken en wie waren er bij dit incident betrokken? Waar zijn de vijf mannen die na de steekpartij wegvluchtten? Mogelijk zijn er mensen die de betrokken mannen goed hebben gezien en die een signalement kunnen verstrekken. Iedereen die de politie meer kan vertellen, wordt dringend verzocht te bellen met 0900-8844 of anoniem te bellen met 0800-7000. Ook personen die beschikken over camerabeelden kunnen de politie bellen."

Getuige gezocht: blonde man op fiets
In het bijzonder spreekt de recherche graag nog met een belangrijke getuige. Het gaat om een blonde man die kort voor het steekincident de Blekerstraat in fietste met een kind op een aanhangfietsje. Hij raakte op het zebrapad in een woordenwisseling met een jongen uit de groep die vervolgens bij het steekincident betrokken was. Daarna fietste hij door over de Blekerstraat in de richting van de Olstgracht. De recherche hoopt dat deze getuige contact zoekt met het opsporingsteam via 0900-8844.

Celstraf voor doodrijden maaltijdbezorger (15)

Een 22-jarige man uit Breukelen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in Utrecht. Hij reed op 9 januari een 15-jarige jongen aan die op dat moment op de fiets aan het werk was als maaltijdbezorger. Het slachtoffer overleed een dag later aan zijn verwondingen. Naast een celstraf heeft de rechtbank Midden-Nederland de verdachte ook een rijontzegging opgelegd van 2 jaar en een taakstraf van 80 uur. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn softdrugsgebruik.

Onvoorzichtig
De verdachte was op de avond van het ongeluk onderweg van Utrecht naar zijn woonplaats Breukelen. Uit onderzoek blijkt dat hij toen onder invloed van cannabis was. Op de plek van het ongeluk, op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, reed de verdachte bovendien veel te hard: tachtig kilometer per uur, waar vijftig is toegestaan.

Ook blijkt dat het slachtoffer, die op dat moment met zijn fiets overstak, de overkant gewoon had gehaald als verdachte de toegestane vijftig kilometer per uur had gereden. De rechtbank oordeelt dat de verdachte door zijn verkeersgedrag heeft laten zien dat hij een ernstig gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel heeft ten aanzien van andere verkeersdeelnemers.

Behandeling softdrugsgebruik
De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie. Die eiste om een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk en een rijontzegging van 3 jaar. De rechtbank houdt meer rekening met de jonge leeftijd van de verdachte en zijn houding tijdens de zitting.

Bij het bepalen van de straf legt de rechtbank meer nadruk op een gedragsverandering. Daarom komt hij onder reclasseringstoezicht en moet hij zich laten behandelen voor zijn softdrugsgebruik. Maar alleen een behandeling en een taakstraf, zoals zijn advocaat verzocht, is volgens de rechtbank niet voldoende. Dat zou geen recht doen aan de ernst van het feit en de mate van schuld van de verdachte.

Tot 30 maanden cel voor diefstal mobieltjes Mysteryland

De rechtbank heeft twee Colombiaanse vrouwen tot 24 en 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de diefstal van 59 telefoons tijdens het Mysteryland-festival in augustus 2018 én voor deelname aan een criminele organisatie, met zakkenrollen en het plegen van diefstallen als doel.

De rechtbank stelt aan de hand van diverse aangiftes, getuigenverklaringen en telecom-onderzoek vast dat de twee vrouwen, 34 en 21 jaar oud, zich schuldig hebben gemaakt aan de gezamenlijke diefstal van 85 euro van een festivalbezoeker en van 59 mobiele telefoons tijdens het Mysteryland-festival in augustus 2018 in Hoofddorp. Ook het deelnemen aan een criminele organisatie in Nederland, Spanje en Frankrijk vindt de rechtbank bewezen. Het doel van deze criminele organisatie was het plegen van diefstallen en zakkenrollen

Criminele organisatie
Beide vrouwen zijn samen met anderen vanuit Spanje naar Nederland afgereisd, enkel en alleen om deze misdrijven te plegen. Er werd een administratie van de gestolen telefoons bijgehouden en de diefstallen werden professioneel uitgevoerd, waarbij in korte tijd grote hoeveelheden werden buitgemaakt, vervolgens naar het buitenland overgebracht, niet traceerbaar gemaakt en uiteindelijk verkocht. Bovendien waren de aard en de intensiteit van de contacten tussen de verschillende verdachten zodanig dat van een criminele organisatie gesproken moet worden. Daarvoor is niet vereist dat een deelnemer samengewerkt moet hebben of bekend moet zijn met alle andere deelnemers in de organisatie. Voldoende is een samenwerkingsverband, met een zekere duurzaamheid en structuur, tussen een verdachte en minimaal één persoon.

In Frankrijk zijn 63 telefoons in beslaggenomen. Bijna 40 konden gekoppeld worden aan aangiftes op het evenement Mysteryland.

Gevangenisstraffen van 24 en 30 maanden
De 21 jarige vrouw heeft ruim een maand deelgenomen aan de criminele organisatie. Zij had een leidende rol. Zij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Voor de 34 jarige vrouw vond de rechtbank deelname gedurende drie dagen bewezen. Zij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Tegen beiden was drie jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank neemt het beiden bijzonder kwalijk dat zij met een vooropgezet plan naar het festival in Nederland zijn gekomen en de bezoekers op brutale wijze van hun telefoons hebben beroofd. Daardoor zijn ook honderden gigabytes aan foto’s, filmmateriaal en andere persoonlijke data verloren gegaan.

Cliënt psychiatrische instelling mishandelt beveiligers

Een 26-jarige cliënt van een psychiatrische instelling aan de Hoofdlaan in Halsteren heeft gisteravond twee beveiligers mishandeld. Hij is aangehouden en naar een politiecel overgebracht.

De cliënt werd tijdens een gesprek met een zorgverlener agressief. Een beveiligingsmedewerker moest de man onder controle brengen en kreeg daarbij klappen op zijn gezicht. Tijdens het overbrengen van de cliënt naar een andere ruimte bleef hij zich verzetten en heeft ook een tweede beveiliger geslagen. Beide beveiligers liepen hierdoor letsel op. Zij hebben aangifte gedaan van de mishandeling. De verdachte is ingesloten in een politiecel.

Olympisch volleybalkampioene gepakt op EPO

Volleybalster Yang Fangxu zal volgend jaar in Tokyo niet van de partij zijn als China gaat proberen haar olympische titel te verdedigen. De 24-jarige aanvalster is betrapt op het gebruik van EPO en is voor vier jaar geschorst.

Yang speelde in Rio drie jaar geleden onder anderen in de gewonnen halve finale tegen Nederland, waarna Servië in de eindstrijd werd geklopt. In augustus vorig jaar leverde ze buiten competitie een positief plasje in, zo is nu gebleken. CHINADA, de nationale antidopingautoriteit, heeft Yang voor vier jaar geschorst.

Voor de bekendmaking daarvan was ze overigens al uit het nationale team verdwenen, nu zal duidelijk zijn waarom.

Duitse autodief na achtervolging aangehouden bij Roermond

De politie heeft vanmorgen op de N280 bij Roermond na een achtervolging een 33-jarige Duitser uit Kerkrade aangehouden in een gestolen auto. De achtervolging eindigde toen de gestolen auto achter in de politiewagen reed en beide voertuigen beschadigd tot stilstand kwamen. De vluchtende bestuurder kon snel worden aangehouden.

Naar aanleiding van een melding van de Duitse politie over een plofkraak in Heinsberg afgelopen nacht, namen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid positie in de buurt van de grens op de N280. Omstreeks 04.45 uur zagen ze daar een Duitse Audi met hoge snelheid richting Roermond rijden.

Toen startte een achtervolging waarbij de Audi steeds sneller ging rijden en snelheden boven de 200 km/uur werden gehaald. Bij Horn verliet de Audi plotseling de N280, keerde en reed terug in de richting Duitsland. Voorbij Roermond, bij Maalbroek lukte het de politie om de Audi in te halen en er voor te gaan rijden. De bestuurder was echter niet van plan te stoppen en ramde de politieauto met hoge snelheid van achteren. Beide auto’s kwamen daarna beschadigd tot stilstand. De bestuurder van de Audi verliet de auto en vluchtte maar kon even later door één van de agenten uit de politieauto worden aangehouden. Daarbij zijn enkele waarschuwingsschoten gelost.

Na nader onderzoek bleek dat de Audi woensdagavond in Duitsland was gestolen. De eigenaar had nog niet in de gaten dat zijn auto er niet meer was en was zeer verbaasd toen de Duitse collega’s voor de deur stonden.

 De agenten zijn door ambulancepersoneel nog onderzocht maar hebben bij de aanrijding geen verwondingen opgelopen. Zij doen wel aangifte tegen de bestuurder van poging tot doodslag. Van enig verband met de plofkraak in Duitsland is overigens niet gebleken.

Steeds meer toeristen getroffen door knokkelkoorts in Azië

Er is een toename van de ziekte dengue (ook wel knokkelkoorts) in een groot aantal Aziatische landen. Ook Nederlandse toeristen worden getroffen door de ziekte die verspreid wordt via muggen. Op dit moment is er een toename van dengue te zien in Bangladesh, Cambodja, India, Laos, de Marshall eilanden, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en op de Filipijnen.

Het Rode Kruis krijgt enkele meldingen van Nederlandse backpackers die getroffen zijn door de ziekte. Alarmcentrale Eurocross ziet een verdubbeling van het aantal meldingen van Nederlandse vakantiegangers die zijn opgenomen vanwege de ziekte ten opzichte van vorig jaar. ,,Dit jaar tellen we 56 opnames. Vorig jaar waren dat er 25 in dezelfde periode”, zegt Suzan de Wit van Eurocross.

Dengue verspreidt zich via muggen. Nu het regenseizoen is in delen van Azië verspreidt de ziekte zich sneller. De muggen planten voort doordat zij broeden in stilstaand water en vuilnishopen. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie, aangezien het regenseizoen pas is gestart. We zien dat de ziekte weer meer opduikt, zo is er op de Marshall eilanden voor het eerst sinds 2011 weer sprake van dengue.

Bloedtekort
De toename van het aantal dengue gevallen zorgt ervoor dat er in een aantal landen tekort is aan bloed, dat in een aantal gevallen nodig is bij de behandeling van de ziekte. In Bangladesh heeft het Rode Kruis een 24-uurs hotline opengezet waar bloed aangevraagd kan worden voor denguepatiënten. Het Filipijnse Rode Kruis heeft extra bloed gestuurd naar gebieden die zwaar getroffen zijn. De 93 bloedbanken van het Filipijnse Rode Kruis werken nu twee keer zo hard om aan de vraag tegemoet te komen.

Op de Filipijnen is dengue uitgeroepen tot een epidemie, zo’n 168.000 mensen kregen de ziekte tot nu toe, ruim 600 mensen overleden door dengue. Ziekenhuizen kunnen de toestroom aan patiënten niet goed aan. Het Rode Kruis heeft mobiele klinieken ingezet om de extra patiënten te kunnen helpen.

Voorkomen
In de getroffen landen heeft het Rode Kruis bewustwordingscampagnes opgezet over de ziekte. Er is voorlichting over hoe je infectie met dengue kan voorkomen en wanneer je medische hulp moet inschakelen. Er is directe actie nodig om de verspreiding van de ziekte te stoppen. Het is daarbij belangrijk dat mensen zichzelf beschermen tegen de muggen. Snel medische hulp zoeken is belangrijk wanneer iemand hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de gewrichten heeft.

Toeristen
Om dengue te voorkomen kunnen reizigers zich het beste goed insmeren met muggenwerende middelen, zoals DEET, en bedekkende kleding dragen. Het is ook verstandig om onder een muskietennet te slapen. De muggen die dengue overbrengen zijn veelal overdag actief, dus wie overdag slaapt, kan ook beter een muskietennet gebruiken. Eurocross adviseert reizigers bij vermoeden van dengue een arts te bezoeken. Bloedonderzoek is namelijk nodig om de diagnose te kunnen stellen. Zieke reizigers kunnen contact opnemen met de alarmcentrale voor verder (medisch) advies en hulp.

Triatletes finishen hand in hand als 1e en worden gediskwalificeerd

In Tokyo is de olympische testwedstrijd voor de triatletes afgewerkt. Die werd gewonnen door de van een jaar blessureleed teruggekeerde Flora Duffy uit Bermuda, maar zij kwam als derde over de streep: de nummers één en twee werden gediskwalificeerd.

De triatlon begon om half acht en op dat moment was het in het door een hittegolf geteisterde Tokyo al bijna dertig graden. Het afsluitende loopgedeelte werd daardoor ingekort van tien tot vijf kilometer, terwijl het net niet warm genoeg was om het zwemmen helemaal te schrappen.

Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown domineerden de race en kwamen hand in hand als eerste over de finish, maar dat kwam het Britse duo duur te staan. Na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer wielrennen en 5 kilometer hardlopen werden ze uit de uitslag gehaald: in de regels staat duidelijk dat diskwalificatie de straf is als twee atleten bewust samen finishen, zonder inspanning om enig onderscheid te maken.

Rachel Klamer werd zeventiende, Maya Kingma haalde de finish niet. Vrijdag is het de beurt aan de mannen.

Man (28) na ruim een jaar aangehouden voor ernstige mishandeling

De politie heeft maandag een 28-jarige Poolse man aangehouden. Hij wordt verdacht van de mishandeling van een 42-jarige landgenoot op dinsdag 24 april vorig jaar in Blokker.

Het slachtoffer is daarbij zwaargewond geraakt en lag enige tijd in coma. Het slachtoffer zal nooit volledig herstellen. De verdachte zit nog vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Slachtoffer opgepakt voor bedreiging

Twee mannen uit Bergen op Zoom zijn woensdagavond 14 augustus aangehouden op verdenking van mishandeling. Later in de nacht werd ook het slachtoffer aangehouden voor bedreiging.

Agenten werden rond 19.10 uur opgeroepen om naar een woning in de Vlierstraat te gaan. Een 19-jarige man zou daar in een woning zijn mishandeld. Er was vermoedelijk een conflict over geld ontstaan tussen het slachtoffer en de mannen. Een van de mannen heeft het slachtoffer klappen gegeven. Het slachtoffer heeft vervolgens geld afgegeven. De mannen van 48 en 44 jaar werd gearresteerd en meegenomen naar een politiebureau. Na het opnemen van de aangifte van het slachtoffer bleek dat de 44-jarige man niet had geslagen. Hij werd vrijgelaten. De 48-jarige verdachte zit nog vast.

Rond 04.00 uur in de nacht van donderdag is het slachtoffer terug naar de woning in de Vlierstraat gegaan en bedreigde daar de bewoner. Hij is een brandgang in gevlucht en daar door agenten aangehouden. Hij zit vast voor verhoor.

Epileptische doodrijdster veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf

Een 54 jarige vrouw is vandaag veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop op 30 mei 2014 in Hellevoetsluis. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Daarnaast is de vrouw veroordeeld voor autorijden op 3 juni 2014 terwijl haar rijbewijs was ingevorderd. Het gerechtshof heeft haar vrijgesproken van een derde feit dat de vrouw werd verweten, namelijk het vals verklaren over het aanvalsvrij zijn van epilepsie tegenover een neuroloog van het CBR. Het hof zag daarvoor geen bewijs.

De vrouw heeft als bestuurster van een auto 2 voetgangers die op de fietsstrook langs de kant van de weg liepen aangereden en een fietser geschampt. Zij reed daarna met haar auto in de langs de weg gelegen sloot. De 2 voetgangers zijn dezelfde dag overleden. De vrouw heeft verklaard zich vrijwel niets meer van het ongeval te herinneren en kan niet uitleggen waarom en hoe het is gebeurd.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat de vrouw ten tijde van het ongeval een epileptische aanval heeft gehad. Ook is vastgesteld dat de vrouw lijdt aan blijvende gevolgen van ernstig hersenletsel door een ongeval dat haar vroeger is overkomen. Zo kan zij de gevolgen van haar handelen en de eventuele gevaren daarvan moeilijk inschatten, is impulsief en heeft een verminderd normbesef en empathisch vermogen. Gedragsdeskundigen, die de vrouw in het kader van het hoger beroep van de strafzaak hebben onderzocht, menen dat zij daarom geheel ontoerekeningsvatbaar is voor het ongeval, wegens  het hersenletsel en de epilepsieaanval. Het Openbaar Ministerie vroeg om die reden vrijspraak voor het ongeval. Volgens de deskundigen is de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar wegens het hersenletsel voor het rijden nadat haar rijbewijs was ingevorderd. Het Openbaar Ministerie vond dat feit en het vals verklaren bewezen en eiste voor die twee feiten straf.

Het hof oordeelt echter anders en meent dat de vrouw in strafrechtelijke zin ook verantwoordelijk kan worden gehouden voor de epileptische aanval achter het stuur en daarmee voor het veroorzaken van het ongeval. Het hof acht dat feit dan ook bewezen. Het hof heeft daarbij in aanmerking genomen dat de vrouw wist dat ze voorafgaand aan het ongeval epileptische aanvallen heeft gehad en ook een aantal auto ongevallen, sommige als gevolg van een aanval. Daarnaast was ze lange tijd niet meer op controle gegaan voor haar epilepsie.

Wel is het hof van oordeel dat de vrouw, gezien haar ernstig hersenletsel, sterk verminderd toerekeningsvatbaar is voor beide strafbare feiten. Daarom legt het hof een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op van 6 maanden met een proeftijd van 3 jaar. De vrouw moet zich gedurende de proeftijd melden bij de Reclassering en zich door de Reclassering laten begeleiden. Ook legt het hof in totaal 6 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid op. Verder moet de vrouw de schade betalen die de nabestaanden als benadeelde partijen hadden gevorderd.

De rechtbank kwam niet tot verminderde toerekeningsvatbaarheid en had voor het ongeval en het vals verklaren 2 jaar gevangenisstraf opgelegd en in totaal 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank sprak de vrouw vrij van het onbevoegd rijden. Vanwege die vrijspraak was het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. Ook de verdachte had appel ingesteld.

Autopsierapport Epstein: botbreuken in nek miljardair

De 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein, die zaterdag dood werd aangetroffen in zijn cel in een gevangenis in New York, had diverse botbreuken in zijn nek. Dat meldt de Washington Post. Dergelijke breuken kunnen voorkomen bij mensen die zelfmoord plegen door zichzelf te verhangen, zeker als ze al wat ouder zijn, maar ze komen volgens forensisch experts vaker voor bij moord door verwurging. 

In 2006 werd voor de eerste maal een rechtszaak tegen Epstein begonnen; hij zou zeker veertig minderjarige meisjes hebben betaald voor seks. Nadat hij in 2008 een deal met de aanklagers had gesloten werd hij uiteindelijk voor één zaak berecht en wegens het uitlokken van betaalde seks met een 14-jarig meisje veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan hij 13 maanden uitzat in huisarrest. Met veel van zijn (vermeende) slachtoffers heeft Epstein – die na zijn veroordeling officieel als zedendelinquent geregistreerd stond – sindsdien zonder tussenkomst van de rechter een regeling getroffen.

Epstein pleegde op 10 augustus 2019 zelfmoord door zich op te hangen in zijn cel in het MCC New York. Eind juli dat jaar had hij ook al geprobeerd zelfmoord te plegen; hij werd toen bewusteloos aangetroffen. Na zijn eerste poging werd bevolen om elk halfuur te controleren of hij sliep en nog leefde. Hoe het mogelijk is dat er ondanks deze maatregel zelfmoord heeft plaats kunnen vinden wordt nog onderzocht. 

Politicus: 'Verkrachting en incest hielpen bevolking groeien'

Het Republikeinse congreslid Steve King uit de Amerikaanse staat Iowa heeft zich weer eens in de nesten gewerkt. De man is nogal fel tegen abortus, ook in het geval van verkrachting en/of incest, en kwam daarbij met een bijzonder standpunt.

"Als we in alle stambomen terug zouden gaan in de tijd, en iedereen die geboren werd uit incest of verkrachting eruit zouden halen, zou er dan nog wel een mensheid over zijn?", vroeg King zich hardop af. "Als je kijkt naar al de oorlogen en daarbij behorende verkrachtingen en roofpartijen in allerlei landen, dan weet ik dat ik niet kan zeggen dat ik daar geen product van ben."

King staat sowieso bekend als ietwat controversieel figuur. Hij is dus tegen abortus in elke situatie, tegen stamcelonderzoek, tegen strengere wapenwetgeving en wetgeving tegen dierengevechten betekent volgens hem dat dieren boven mensen gesteld worden.

Uiteraard is hij ook streng tegenstander van het homohuwelijk - rechters die dat goedkeurden moesten wat hem betreft per direct ontslag nemen - en de toch wel wetenschappelijk bewezen klimaatproblemen zijn volgens hem natuurlijk slechts een religie.

Vier verdachten aangehouden na gewapende overval

De politie heeft woensdagavond vier verdachten aangehouden voor een overval op tankstation aan het Hof van Zaenden in Zaandam. De verdachten zijn twee Amsterdammers van 19 jaar, een 18-jarige man uit Zaandam en een 21-jarige man uit Ouderkerk aan de Amstel. Bij de overval raakte niemand gewond.

Rond 20.15 uur kreeg de politie een melding van een overval op een tankstation. Drie verdachten kwamen het tankstation binnen en bedreigden de medewerkster met een wapen. De mannen zijn er rennend vandoor gegaan, even verderop stond een vierde verdachte klaar in een auto. Handhavers van de gemeente zagen de drie verdachten rennen en in stappen in een auto. Zij zijn achter de auto aangereden en hebben de locatie doorgeven aan de politie.

Op de A10 ter hoogte van Durgerdam is de auto tot stilstand gebracht en zijn de vier mannen aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau.

'Man (22) duwt verjaardags-BMW in rivier, want hij wilde een Jaguar'

Ene Akash, een 22-jarige Indiër, is mogelijk een klein beetje verwend. De jongeman uit Yamunanagar kreeg van zijn ouders een heuse BMW voor zijn verjaardag, maar meneer wilde eigenlijk een Jaguar en dus duwde hij zijn auto de rivier in.

Volgens de Times of India was de man zo boos, dat hij zijn 3 Series bewust de rivier in liet rijden. "Hij had een Jaguar geëist van zijn vader, maar kreeg een BMW. Dat resulteerde in een woedeaanval. Zijn familie had de auto die ze van zijn schoonfamilie gekregen hadden verkocht om hem de BMW te kunnen geven", aldus de lokale politie, die erbij vertelde dat de man volgens zijn ouders psychische problemen heeft - tot grote verrassing van niemand.

Vader Sanjeev Kumar probeerde zijn zoon overigens nog te verdedigen door te zeggen dat hij uit moest wijken voor een antilope. Na enige tijd werd geprobeerd om de BMW toch maar uit de rivier te halen, maar dat lukte niet meer.

Liverpool verovert Europese Super Cup na thriller tegen Chelsea

Liverpool heeft woensdagavond ten koste van Chelsea de Europese Super Cup in de wacht gesleept. De strijd tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Europa League eindigde na strafschoppen, na een 2-2 stand in de reguliere speeltijd, in het voordeel van het team van Jürgen Klopp. De doelpunten van de Merseyside-club kwamen op naam van Sadio Mané; Olivier Giroud en Jorginho scoorden voor Chelsea in Istanbul. Virgil van Dijk speelde van begin af aan, terwijl Georginio Wijnaldum inviel.

In een open eerste helft hadden beide teams mogelijkheden om de score te openen. Na een kwartier spelen was de eerste grote kans voor Mohamed Salah. De aanvaller ontving de bal van Alex Oxlade-Chamberlain en probeerde Kepa vanuit een moeilijke hoek te passeren, maar de doelman verrichtte een uitstekende redding. Aan de andere kant van het veld tikte Adrián met zijn vingertoppen een inzet van Pedro tegen het aluminium.

Naarmate de eerste helft vorderde, nam Chelsea de controle over de wedstrijd over en dwong men het team van Klopp om alleen maar tegen te houden. Dat resulteerde na 36 minuten spelen in de 0-1. Christian Pulisic rukte op en gaf op het juiste moment een steekpass op Giroud. De aanvaller verschalkte Adrián met een diagonale inzet in de verste hoek. Enkele minuten later werd een doelpunt van Pulisic wegens buitenspel afgekeurd.

Klopp greep in de rust in en haalde Oxlade-Chamberlain uit het elftal, ten faveure van Roberto Firmino. Dat pakte meteen goed uit. Na een passje van Fabinho was de Braziliaan net iets eerder bij de bal dan Kepa en kon Mané vlak na rust het leer in het doel frommelen: 1-1. Liverpool maakte een veel actievere indruk in het tweede bedrijf en Klopp koos na ruim een uur spelen voor de entree van Wijnaldum, die James Milner verving.

Lampard koos een kwartier voor tijd voor een dubbele wissel: Mason Mount en Tammy Abraham in de plaats van Pulisic en Giroud. Niet veel later kwamen de Londenaren bijzonder goed weg. Kepa keerde een diagonaal schot van Salah en de rebound van Van Dijk werkte hij knap tegen de lat. In de slotfase ging het duel op en neer. Mount passeerde weliswaar Adrián op aangeven van Jorginho, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Luttele minuten later kreeg Mané de bal uit een moeilijke hoek niet achter Kepa.

Het team van Klopp nam na 95 minuten voor het eerst de leiding: Firmino ontving de bal van Mané op links, behield het overzicht en bezorgde de bal weer bij de vrijstaande Senegalees, die het leer heerlijk via de onderkant van de lat tegen de touwen werkte. De vreugde bij the Reds was van korte duur. Abraham ging gewillig naar de grond na een vermeende overtreding van Adrián. Stéphanie Frappart wees naar de stip, de VAR gaf haar gelijk en Jorginho stuurde de doelman van Liverpool de verkeerde kant op. Liverpool kwam niet veel later goed weg toen een inzet van Abraham van dichtbij voorlangs ging.

In de tweede helft van de verlenging ging de meeste dreiging van Chelsea uit. Adrián keerde een kunstige inzet van Mount en vlak daarna ging een schot van Pedro maar rakelings naast. In de noodzakelijke strafschoppenreeks kwam als winnaar uit de strijd. Abraham miste als enige in de reeks: 5-4.

Roxeanne Hazes woest om nepadvertentie afslankpillen

Roxeanne Hazes is woest dat haar naam en gezicht wordt gebruikt bij het aanprijzen van afslankpillen. Ze waarschuwt niet in de nepadvertenties te trappen. "Walgelijk dat er zo misbruik wordt gemaakt van iemands gezondheid.”

Kwart bedrijven ervaart personeelstekort

Nog steeds ervaart een kwart van de bedrijven belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 maken ondernemers in de zakelijke dienstverlening hier het meest melding van. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, is licht gedaald naar 10,6. Ondanks deze daling is het sentiment onder ondernemers positief. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Sinds medio 2018 meldt ongeveer een kwart van het niet-financiële bedrijfsleven in de conjunctuurenquête een tekort aan arbeidskrachten. Aan het begin van het derde kwartaal van 2019 is het aantal bedrijven dat hiervan belemmeringen ondervindt bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten niet verminderd. Desondanks verwacht per saldo 12 procent van de ondernemers hun personeelsbestand in het derde kwartaal te kunnen uitbreiden. Dit percentage ligt lager dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal, toen per saldo 18 procent van de ondernemers een toename van de personeelssterkte verwachtte.

Personeelstekort het grootst in zakelijke dienstverlening
Bij 35 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is er een tekort aan arbeidskrachten. In de bedrijfstak vervoer en opslag ervaart 32 procent van de ondernemers een tekort. Ook in de informatie en communicatie, horeca en bouwnijverheid is het percentage bedrijven dat hierdoor wordt belemmerd bovengemiddeld. In de delfstoffenwinning meldt echter slechts 5 procent van de bedrijven belemmeringen door een personeelstekort.

Ondernemers nog steeds positief
Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 10,6 en is daarmee 1,4 punt lager dan in het tweede kwartaal. Ondanks deze daling is het sentiment onder ondernemers onveranderd positief: de stemmingsindicator ligt ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008 (2,0). Sinds 2014 hebben de positief gestemde ondernemers onafgebroken de overhand.

Ondernemers informatie en communicatie meest positief
Het vertrouwen onder ondernemers is het hoogst onder bedrijven in de bedrijfstak informatie en communicatie. Het ondernemersvertrouwen steeg fors van 17,9 in het tweede kwartaal naar 25,0 in het derde kwartaal. In de voorgaande elf kwartalen waren ondernemers in de bouw onafgebroken het meest positief gestemd. In het derde kwartaal van 2019 is dit echter gedaald naar 20,6. In de autohandel en -reparatie is het vertrouwen voor het derde kwartaal op rij negatief. In het derde kwartaal komt het vertrouwen uit op -12,7, een verdere verslechtering ten opzichte van het voorgaande kwartaal (-5,3).

84 miljoen voor subsidieregeling isoleren woningen

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) wordt definitief 2 september weer opengesteld. Donderdag zijn de voorwaarden voor de subsidie gepubliceerd in de Staatscourant. Met de regeling kunnen mensen subsidie krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties wil huiseigenaren aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen en stelt hiervoor 84 miljoen euro beschikbaar. “Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en het is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving”.

Isolatie
De regeling is bedoeld voor energiebesparende isolerende maatregelen in het eigen huis zoals het isoleren van een vloer of gevel en het plaatsen van hoogrendementsglas. Per woning is het mogelijk om tot €10.000 subsidie te krijgen. Zo kunnen woningeigenaren ongeveer 20% van de kosten gesubsidieerd krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.

Aanvragen
Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor maatregelen die uitgevoerd en betaald zijn vanaf 15 augustus 2019. Aanvragen kunnen vanaf 2 september worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie.

De SEEH-subsidie is in september 2016 ingevoerd. Voor eigenaar-bewoners was in april 2017 het subsidieplafond bereikt waardoor de regeling tijdelijk is stopgezet. De regeling loopt tot en met december 2020 met als subsidieplafond 84 miljoen euro. Daarna blijft er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen door een verbreding van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (IDSE).

Detailhandel zet bijna 3 procent meer om in juni

De detailhandel heeft in juni 2,8 procent meer omgezet dan in juni 2018, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 2,4 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 16,8 procent meer omgezet.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juni. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 0,1 procent hoger dan in juni 2018.

Non-foodwinkels zetten ruim 2 procent meer om
De omzet van de winkels in non-food groeide in juni met 2,3 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,7 procent hoger dan een jaar eerder.

De winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren realiseerden in juni de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de kledingwinkels, de winkels in schoenen en lederwaren, de drogisterijen en de winkels in consumentenelektronica en witgoed was hoger dan een jaar eerder. De winkels in recreatie-artikelen hebben in juni minder omgezet.

Kleine groei omzet winkels in voedingsmiddelen
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juni 0,9 procent meer omgezet dan in juni 2018. De omzet van de supermarkten nam toe met 1,3 procent, die van de speciaalzaken kromp met 1,9 procent. Het verkoopvolume was bij de supermarkten vrijwel gelijk en bij de speciaalzaken lager dan een jaar eerder.

Online omzet bijna 17 procent hoger
De online omzet was in juni 16,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 11,6 procent meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 24,3 procent.

Werkloosheid 25- tot 45-jarigen in juli gestegen

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 10.000 per maand toegenomen. In juli waren er 9,0 miljoen werkenden. Ook het aantal werklozen is sinds mei gestegen, met gemiddeld 4.000 per maand naar 313.000 in juli. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. De stijging deed zich uitsluitend voor in de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar en 25 tot 45 jaar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind juli 234.000 lopende WW-uitkeringen.

4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In juli waren er 313.000 werklozen. Hiermee was 3,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat is hetzelfde percentage als in juni.

UWV: 45.000 WW-uitkeringen minder dan een jaar geleden
UWV verstrekte eind juli 234.000 werkloosheidsuitkeringen. Dat zijn 45.000 uitkeringen minder dan een jaar geleden. In vergelijking met juni 2019 is het aantal WW-uitkeringen met bijna 9.000 afgenomen. Het aantal WW-uitkeringen daalt nog steeds, omdat er meer uitkeringen zijn beëindigd in de periode januari t/m juli (225.000 beëindigingen) dan er nieuwe uitkeringen zijn toegekend (196.000 ).

UWV: De instroom in de WW neemt nauwelijks meer af
De instroom in de WW in de eerste zeven maanden van 2019 is met 196.000 nieuwe uitkeringen 1 procent lager dan de instroom van 2018 over dezelfde periode (198.000 ). De vergelijking tussen de eerste zeven maanden van 2018 en 2017 kwam nog neer op een daling van 18 procent.

Meer baanverlies
Het werkloosheidspercentage onder 25- tot 45-jarigen is na juli 2018 niet meer gedaald en is tussen mei en juli gestegen van 2,6 naar 2,8. Bij 45-plussers daalde het percentage werklozen in de beroepsbevolking in een jaar tijd juist van 3,7 naar 2,7. Ook de werkloosheid onder jongeren (6,7 procent) was in juli lager dan een jaar eerder (7,3 procent), hoewel deze de afgelopen maanden wel iets is toegenomen.

Het werkloosheidscijfer is een saldo van verschillende stromen op de arbeidsmarkt. De instroom in de werkloosheid kan komen van werkenden die hun baan verliezen en van niet-werkenden die niet actief zijn op de arbeidsmarkt en op zoek gaan naar werk. De toename van de werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen hangt vooral samen met de toegenomen stroom werkenden in deze leeftijdsgroep die hun baan verliezen. In het tweede kwartaal waren er 27.000 werklozen die in het kwartaal daarvoor nog werk hadden.

Eerder daalde dit aantal baanverliezers nog van 62.000 in het tweede kwartaal van 2013 tot 24.000 in het tweede kwartaal van 2018. Bij de 25- tot 45-jarigen worden vooral degenen werkloos die korter dan een jaar werkzaam zijn geweest bij een werkgever (of in het eigen bedrijf), namelijk 57 procent. In het tweede kwartaal van 2018 was dat nog 43 procent. De tegenovergestelde stroom, werkloze 25- tot 45-jarigen die werk vinden, is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 in aantal vrijwel gelijk gebleven.

FOK! Wat een weer: eerst regen, later opklaringen

Goeiedag!  

Een prima dagje zo gisteren . Ik denk dat het voor veel mensen eigenlijk wel het perfecte weer was. Althans tot het einde van de middag. Op de dag scheen de zon geregeld tussen de sluierwolken door. Er ontstonden ook nog wat stapelwolken, maar alleen in het noorden vielen daar nog een paar buien uit. In de namiddag betrok het vanuit het zuidwesten en niet lang daarna viel er ook wat regen.

Vanochtend passeert dus dat koufront en regent het nog eventjes door. In de loop van de ochtend, als het front door is, wordt het droger vanuit het westen. Ook klaart het dan wat op. Die opklaringen bereiken het oosten in de loop van de middag. Daarna kan er nog wel een enkele regen- of onweersbui vanaf zee binnendrijven. De wind draait naar west en is meest matig tot vrij krachtig. Het wordt hierbij ongeveer 21 graden.

Vrijdag lijkt dan weer een droge dag te worden.

Fijne avond.  

Duits vergezicht1 (Foto: qltel)
Wederom een fraai uitzicht vanuit Duitsland. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Economische groei valt terug tot 1,4% in 2020

De Nederlandse economische groei valt door de gure wind uit het buitenland terug. De werkloosheid bereikt zijn laagste punt in 2019, maar blijft volgend jaar nog steeds uitzonderlijk laag. De koopkracht ontwikkelt zich in 2020 positief door de stijging van de reële lonen en in iets mindere mate beleidsmaatregelen. Er blijft een overschot op de overheidsbegroting, maar dit overschot wordt wel minder groot. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde Augustusraming 2020 (concept Macro Economische Verkenning 2020; cMEV) van het Centraal Planbureau (CPB).

Deze raming vormt voor het kabinet het startpunt voor de afrondende besluitvorming over de ontwerpbegroting 2020, inclusief de besluitvorming over de koopkracht volgend jaar. Op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) wordt de Macro Economische Verkenning 2020 (MEV) gepubliceerd, waarin de uiteindelijke raming wordt toegelicht en een gedetailleerde analyse wordt gegeven van de Nederlandse economische situatie.

Laura van Geest, directeur CPB: “Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit. De werkloosheid blijft laag, maar de werkgelegenheidsgroei vlakt flink af, zeker in de marktsector. De Nederlandse economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt onder de fall out van ontwikkelingen in het buitenland.”

Rutte bij herdenking capitulatie Japan

Mark Rutte neemt vanmiddag deel aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Door de capitulatie van Japan kwam er 74 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

Naast de minister-president zijn ook minister Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst leggen minister-president Rutte en staatssecretaris Blokhuis namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument. Ook andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een krans. Voorafgaand daaraan worden voordrachten gehouden. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.