Advocaat zoon Halsema: 'Privacy cliënt gebruikt om burgemeester te beschadigen'

Voor Peter Plasman, advocaat van de zoon van Femke Halsema, is het glashelder waarom de privacy van zijn cliënt is geschonden. "Het doel was kennelijk om de burgemeester te beschadigen."

Dat vertelt Plasman in een interview met AT5. "Ik maak me druk over het feit dat de privacy van mijn cliënt ernstig is geschonden, doordat er kennelijk een lek is geweest en De Telegraaf dat heeft gebruikt. Dat is kennelijk journalistiek. De privacy van mijn cliënt ligt op straat ten behoeve van een heel ander doel: het beschadigen van de burgemeester."

Vanmorgen berichtte De Telegraaf over de aanhouding van de zoon van Halsema. Hij zou volgens de krant een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd. In een brief aan alle Amsterdammers weerspreekt de burgemeester dat. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

Volgens de advocaat wordt de 15-jarige zoon van de burgemeester verdacht van overtreding van de Wet wapens en munitie. "Die verdenking haal ik van het bevel inverzekeringstelling. Dat is het laatste document. Van een gewapende inbraak is geen sprake. Dat staat alleen in De Telegraaf. De verdenking is dat hij een nepwapen bij zich had en dat is het."

'Strafbaar puberaal gedrag'
Plasman noemt het gedrag van de zoon van Halsema "strafbaar puberaal gedrag". Hij zegt daar verder over: "Er is rond gespoten met een brandblusser die ze aantroffen op een verlaten woonboot en er is nog op een andere boot gekeken. En toen was er politie bij."

Voor de suggestie van De Telegraaf dat er sprake zou zijn van een doofpot bij politie en justitie is geen bewijs, zo is de overtuiging van de advocaat. "De politie ontkent een doofpot. Van justitie heb ik nog niet echt wat gehoord. Maar het OM heeft besloten om deze zaak niet zelf te behandelen maar over te dragen aan het parket in Haarlem. Als je iets in de doofpot wil stoppen, dan moffel je het onder het tapijt en draag je het niet over aan een parket dat niets met de burgemeester te maken heeft. Dit bewijst dat er geen doofpot is."

Op de vraag of het niet slimmer was geweest als Halsema zelf naar buiten was gekomen met de aanhouding van haar zoon, antwoordt Plasman: "Ik ga daar niet over. Er zijn redenen voor geweest. Om dit bekend te krijgen is het wel zo dat iemand een ambtsmisdrijf heeft gepleegd en daar hoef je niet op voorhand vanuit te gaan."

Plasman en zijn cliënt wachten op de vervolgbeslissing van de officier van justitie in Haarlem.