FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 maart 2019

Marquez op poleposition voor MotoGP Argentinië

Marc Marquez heeft zijn eerste poleposition van het MotoGP-seizoen binnen. De Spaanse wereldkampioen stuurde zijn Honda zaterdag als snelste over het circuit van het Argentijnse Termas de Rio Hondo en vertrekt zondag vanaf de eerste plek.

De eerste startrij bestaat uit drie verschillende merken: achter Marquez was het Yamaha-coureur Maverick Viñales die op 0,154 seconden de tweede tijd noteerde, terwijl Andrea Dovizioso zijn Ducati precies één honderdste van een seconde achter Viñales op de derde stek zette.

Valentino Rossi (Yamaha), Jack Miller (Ducati) en Franco Morbidelli (Yamaha) vormen de tweede startrij, Fabio Quartararo (Yamaha) en Honda-rijders Cal Crutchlow en Takaaki Nakagami starten vanaf de derde rij. Marquez' nieuwe teamgenoot Jorge Lorenzo kwam niet verder dan de twaalfde plek.

In de Moto2 was de poleposition voor Xavi Vierge. De Spaanse coureur pakte pas zijn tweede pole, nadat hij dat vorig jaar op hetzelfde circuit ook deed. Het was wel bijzonder spannend: Marcel Schrötter werd tweede op 0,011 seconden, Sam Lowes gaf welgeteld één duizendste toe op de Duitser en completeert de eerste startrij. Bo Bendsneyder moest genoegen nemen met de zestiende startplek.

Jaume Masia pakte in de Moto3 zijn eerste poleposition. De jonge Spanjaard was een dikke drie tienden sneller dan landgenoot Aron Canet, die maar liefst vijf Italianen achter zich wist te houden, aangevoerd door Tony Arbolino.

Om 17.00 uur wordt de (motor)racedag afgetrapt door de Moto3, om 18.20 uur is het de beurt aan de Moto2 en als dat geweld en de F1 een beetje gezakt is zitten we om 20.00 uur Nederlandse tijd klaar voor de MotoGP.

Opgelet! De zomertijd gaat in

Vannacht is het weer zover, de zomertijd gaat in. Om 2 uur wordt de klok een uurtje vooruitgezet. Een uurtje korter slapen dus, helaas.

Dit door uw redacteur gehate moment is binnen afzienbare tijd waarschijnlijk verleden tijd. De EU wil van het halfjaarlijks verzetten van de klok af. Tot die tijd moeten we er helaas mee dealen. 

Gelukkig gaat op 27 oktober de klok weer een uur terug en kunnen we dan heerlijk een uurtje langer blijven liggen.  

Overgang naar de zomertijd (Foto: Pixabay)

Overgang naar de zomertijd (Foto: Pixabay)

Uitslag sc Heerenveen - Excelsior

De ontmoeting tussen sc Heerenveen en Excelsior heeft zaterdagavond in extremis een winnaar opgeleverd. De teams van Jan Olde Riekerink en Adrie Poldervaart leken de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion met een doelpuntloos gelijkspel af te sluiten, maar in de extra tijd sloeg de thuisploeg toe: 1-0. Heerenveen voorkwam hoe dan ook dat men vijftien thuisduels op rij in de Eredivisie minstens één treffer moest incasseren. Dat zou een negatief clubrecord in Eredivisie-verband hebben betekend.

Heerenveen zette in de eerste minuten meteen de toon en was vooral gevaarlijk via Sam Lammers, die mooie duels met Thomas Oude Kotte uitvocht. De aanvaller kwam uiteindelijk niet verder dan een kopbal recht in de handen van Alessandro Damen. Excelsior kon daar in de eerste twintig minuten alleen een mislukte vrije trap van Luigi Bruins tegenoverstellen.

Na het levendige begin zakte het tempo ietwat en werd het duel in Friesland wat gezapiger. Heerenveen had moeite om er met individuele acties door te komen en ondervond dat het team van Adrie Poldervaart qua organisatie vrij goed stond. Toch kwam Excelsior enkele minuten voor rust goed weg. Na een indraaiende vrije trap kopte Daniel Höegh de bal van een meter of twee op de lat en zodoende ging de teams met een 0-0 stand de rust in.

Heerenveen zocht ook in het tweede bedrijf op de helft van Excelsior naar ruimte, maar dat leidde niet tot grote kansen. De beste kans was weer voor Höegh, na een mislukt schot van Jizz Hornkamp. Damen kon de inzet uit de hoek duiken. Excelsior kreeg naarmate de tweede helft vorderde, het idee dat er wellicht meer te halen viel. Een hard schot van Oude Kotte, vanaf een meter of dertig, moest door Warner Hahn uit de hoek worden gehaald.

Hahn moest niet veel later opnieuw in actie komen, toen Mikael Anderson een bal via de hak van Marcus Edwards ontving en het leer recht op de doelman afschoot. Dertien minuten voor tijd waren de Rotterdammers weer dicht bij een doelpunt: een schot van Edwards ging voorlangs. In de slotfase ging het duel toch nog heen en weer. Lammers had meer moeten doen met een voorzet van Pelle van Amersfoort, die in de 78e minuut was ingevallen voor Stijn Schaars, en na een indraaiende vrije trap van Ryan Koolwijk keerde Hahn met zijn voeten een kopbal van Jurgen Mattheij.

In de extra tijd schoot Van Amersfoort de bal via de binnenkant van de paal binnen en trok Heerenveen toch aan het langste eind. Dat was echter ook aan Hahn te danken. De doelman redde in de extra tijd nog op een inzet van Ali Messaoud.

sc Heerenveen

1 - 0

Excelsior

 90' Van Amersfoort    
 
 Gele kaart: , Mattheij,Schouten, (Excelsior)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.021
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Hornkamp
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Vlap (Kobayashi/87)
Schaars (v.Amersfoort/ 78)
v.Bergen (Mihajlovic/61)
Lammers
Johnsen
  Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte
Burnet
Schouten
Koolwijk
Bruins
Edwards
Ómarsson (El Hamdaoui/ 73)
Anderson (Messaoud/80)

Blunder Donnarumma wordt AC Milan fataal, Juventus wint

AC Milan heeft zaterdagavond een dure nederlaag geleden in de Serie A. Het elftal van trainer Gennaro Gattuso kwam op bezoek bij Sampdoria al binnen de minuut op de achterstand na een enorme fout van Gianluigi Donnarumma en kwam die flater uiteindelijk niet meer te boven: 1-0. I Rossoneri blijven door het verlies voorlopig vierde staan op de ranglijst, maar onder andere AS Roma en Lazio kunnen later dit weekeinde dichterbij komen. Sampdoria is door de overwinning opgeklommen naar een achtste plaats.

Milan had zich geen slechtere start kunnen voorstellen in het Stadio Luigi Ferraris. Donnarumma werd na slechts dertig seconden voetballen in de voeten gespeeld door Alessio Romagnoli, waarna de jonge doelman de bal pardoes tegen de instormende Grégoire Defrel aanschoot. Laatstgenoemde werkte het leder vervolgens zonder dat hij er weet van had in het doel van de bezoekers en tekende zo dus al binnen de minuut voor de 1-0.

Sampdoria ging gesterkt door de vroege openingstreffer op zoek naar een tweede doelpunt. Defrel schoot recht in de handen van Donnarumma, terwijl Fabio Quagliarella de doelman van Milan tot een reflex dwong. Het eerste serieuze wapenfeit van de bezoekers was na ongeveer 25 minuten voetballen afkomstig van de voet van Suso: de Spaanse creatieveling zag zijn schot gepareerd worden door Emil Audero. Milan had daarna nog het geluk dat Quagliarella een goede mogelijkheid onbenut liet, waardoor de schade bij rust nog enigszins beperkt was.

Via Tiémoué Bakayoko leek Milan na een uur voetballen op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt van de middenvelder werd uiteindelijk afgekeurd vanwege een overtreding op Audero. De formatie van Gattuso speelde een draak van een wedstrijd, maar bleef in leven doordat een poging van Quagliarella op de lat belandde en Defrel oog in oog met Donnarumma faalde in de afwerking. Milan ontbeerde echter creativiteit en ging uiteindelijk roemloos ten onder, mede doordat Krzysztof Piatek in de absolute slotfase nog tevergeefs een strafschop claimde.

Juventus - Empoli 1-0
Moise Kean is de man van het moment in Italië. De aanvaller maakte een week geleden zijn basisdebuut in de nationale ploeg en werd met zijn 19 jaar en 23 dagen de op een na jongste doelpuntenmaker ooit, toen hij scoorde tegen Finland (2-0).

Daarna volgde ook een treffer tegen Liechtenstein (6-0) en zaterdag besliste Kean de competitiewedstrijd tussen Juventus en Empoli in het voordeel van de Serie A-koploper. Drie minuten na zijn invalbeurt brak Kean de ban: 1-0. Juventus heeft een voorsprong van liefst achttien punten op Napoli, dat zondag op bezoek gaat bij AS Roma.

Massimiliano Allegri kon nog niet beschikken over de geblesseerde Cristiano Ronaldo en raakte ook Paulo Dybala kwijt in de warming-up: de Argentijn blesseerde zich aan zijn rechterbovenbeen en werd vervangen door Rodrigo Bentancur. Daardoor moest Allegri zijn systeem omgooien: de oefenmeester had een 4-3-3-formatie in gedachten met Mario Mandzukic, Dybala en Federico Bernardeschi als aanvallers, maar schakelde noodgedwongen om naar een 4-4-2-variant met Bentancur op het middenveld. Het duurde een half uur voordat de thuisploeg de eerste serieuze kans creëerde: na een diepe voorzet van Blaise Matuidi veerde Mandzukic op om richting doel te koppen, maar keeper Bartlomiej Dragowski voorkwam de 1-0.

Empoli had zich halverwege de eerste helft al laten gelden via Rade Krunic, die zich een weg langs Daniele Rugani baande en rakelings naast schoot. Over het geheel viel er weinig te genieten voor de toeschouwers in het Juventus Stadium. Dat was opvallend, want in de voorgaande vier thuiswedstrijden in de Serie A had Juventus minstens driemaal gescoord. Het werd in de tweede helft wel duidelijk dat die reeks niet verlengd zou worden. Juventus bleef na rust lange tijd onmachtig in aanvallend opzicht, afgezien van een door Dragowski gepareerd schot van Bernardeschi in minuut 47.

Een puntendeling, en daarmee voor de tweede wedstrijd op rij puntenverlies (Juventus verloor voor de interlandonderbreking met 2-0 van Genoa), werd een steeds realistischer scenario. Allegri liet Kean invallen om dat te voorkomen en de invaller deed al binnen een paar minuten waarvoor hij binnen de lijnen was gekomen. Een lange bal van Giorgio Chiellini werd achterwaarts doorgekopt door Mandzukic, waarna de jonge spits vanbinnen het strafschopgebied raak volleerde in de linkerhoek. Het was zijn derde doelpunt uit zijn derde schot van het seizoen in de Serie A. Er kwam nog een vierde schot: in een één-op-één-situatie trok doelman Dragowski aan het langste eind.

Uitslagen Serie A zaterdag
Chievo - Cagliaro 0-3 (vrijdag)
Udinese - Genoa 2-0
Juventus - Empoli 1-0
Sampdoria - AC Milan 1-0

Uitslag AZ - FC Groningen

Dankzij een doelpunt van Ron Vlaar boekten de Alkmaarders zaterdagavond een moeizame overwinning op een stug FC Groningen: 1-0. Daardoor heeft AZ een voorsprong van drie punten op Feyenoord, dat zondag op bezoek gaat bij FC Utrecht. Groningen staat op de negende plek in de Eredivisie.

AZ en Groningen gingen de wedstrijd in als de best presterende ploegen van 2019: de ploeg van John van den Brom pakte dit kalenderjaar 22 punten, terwijl de noorderlingen 20 punten verzamelden. Met name de zege op Ajax, vlak voor de interlandperiode, leidde tot optimisme in Alkmaar. Maar ondanks het hoopgevende vooruitzicht op een mooie wedstrijd was de eerste helft niet om over naar huis te schrijven. Het tempo lag laag in het AFAS Stadion en veel kansen waren er niet. Na twaalf minuten greep Sergio Padt goed in na een scherpe pass van Calvin Stengs op Mats Seuntjens. De doelman liet zich niet omspelen door Seuntjens, die even daarna juist Stengs bediende; het talent schoot naast.

Opvallend was de manier waarop Illias Bel Hassani werd ontvangen in Alkmaar. De buitenspeler wordt dit seizoen door AZ verhuurd aan Groningen en erkende deze week 'een beetje wraakgevoelens' te hebben, voorafgaand aan het duel. Hij werd uitgefloten door de aanwezige supporters en kreeg in de slotfase van de eerste helft allerlei voorwerpen naar zich geworpen bij het nemen van een corner. De stadionspeaker riep het thuispubliek op om AZ te steunen. De thuisploeg had de overhand en zocht naar openingen, maar Groningen groef zich met succes in en dat was ook in de openingsfase van de tweede helft zo. Het tempo van AZ was te laag om het stugge Groningen te doen wankelen.

De druk van de gastheer bleef evenwel aanhouden. Na een uur dacht Oussama Idrissi te scoren: hij omspeelde Padt behendig, maar trof het zijnet. De ban werd uiteindelijk gebroken door Vlaar. De verdediger kwam hoger dan zijn bewakers en kopte knap raak na een corner van Stengs: 1-0. Hij was tot dat moment de enige veldspeler bij AZ die dit seizoen nog niet had gescoord. Vlaar ontpopt zich in de loop der jaren tot plaaggeest van Groningen: opvallend genoeg waren zijn laatste twee doelpunten in de Eredivisie, in 2016 en 2011, ook al tegen de Trots van het Noorden .

AZ - FC Groningen. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
AZ - FC Groningen. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

AZ

1 - 0

FC Groningen

 70' Vlaar    
 
 Gele kaart: Maher, (AZ), Bruns, Chabot, El Hankouri, Zeefuik, (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: .
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Stengs (Gudmundsson/73)
Seuntjens (Wuytens/ 90)
Idrissi (Johnsen/67)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik (Sierhuis/76)
Chabot
Handwerker
Bel Hassani
Memisevic
Reis
Bruns (Warmerdam/59)
Doan (El Hankouri/64)
Mahi

2 Syriëgangers veroordeeld tot 5,5 en 6 jaar cel

Twee Syriëgangers uit Amsterdam zijn gisteren door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot celstraffen van vijfenhalf en zes jaar.

De mannen, Ilias J. en Youssef C., reisden in 2013 samen met hun buurman af naar Syrië. Daar sloten zij zich aan bij de organisaties Ahrar al-Sham en Jund al-Aqsa. De verdachten verklaarden eerder dat ze naar het gebied gingen om mensen te helpen. Maar later bleek dat ze wel degelijk wapentrainingen volgden. De buurman kwam in 2014 tijdens gevechten om het leven. De twee andere mannen bleven tot begin 2018 in Syrië.

Wel terreurorganisaties
De grote vraag tijdens de rechtszaak was of de organisaties waar de twee zich bij aansloten wel terreurorganisaties zijn? De rechter oordeelde gisteren dat Ahrar al-Sham en Jund al-Aqsa gezien moeten worden als terreurbewegingen. Zo zou laatstgenoemde organisatie verantwoordelijk zijn voor meerdere zelfmoordaanslagen in de provincie Idlib. Ook zou de groep betrokken zijn bij de moord op Iraanse soldaten.

De mannen zaten al in voorarrest. Het is niet bekend of zij tegen hun straf in hoger beroep gaan.

Uitslag De Graafschap - Heracles Almelo

De Graafschap heeft zaterdagavond in de Eredivisie een kostbare nederlaag geleden in de strijd tegen degradatie. Het elftal van trainer Henk de Jong verloor op eigen veld met 1-2 van Heracles Almelo, nadat het bij rust nog met 1-0 leidde. De Graafschap blijft door het verlies op een zeventiende plaats steken; hekkensluiter NAC Breda kan De Superboeren zondag bij een overwinning op VVV-Venlo naderen tot op vijf punten. Heracles is door de overwinning opgeklommen naar een knappe vijfde plaats.

De Graafschap zal gezien het spelbeeld een flinke kater overhouden aan de ontmoeting op de eigen Vijverberg. De ploeg van De Jong won zijn laatste wedstrijd voor de interlandonderbreking met 0-3 van sc Heerenveen en begon, gesteund door de eigen aanhang, dan ook met vertrouwen aan het thuisduel met Heracles. De Doetinchemmers overrompelde de bezoekers in de openingsfase en waren na vier minuten al dicht bij de openingstreffer. Delano Burgzorg ondernam een doelpoging na voorbereidend werk van Charlison Benschop, maar het schot van de linksbuiten werd uiteindelijk uit de korte hoek gedoken door Janis Blaswich. De doelman hield Heracles zo op de been, maar moest na een kwartier voetballen alsnog capituleren.

Youssef El Jebli had vanaf de rechterflank een lage voorzet in huis, waarna Benschop met een fraaie voetbeweging de verre hoek vond: 1-0. De Graafschap ging na de verdiende openingstreffer op dezelfde voet verder. Heracles kwam er absoluut niet aan te pas en mocht uiteindelijk van geluk spreken dat de schade in de eerste helft niet verder opliep. Met name uitblinker El Jebli liet enkele goede mogelijkheden onbenut. De middenvelder dwong kort na het doelpunt van Benschop met een hard schot Blaswich tot een redding en teisterde op slag van rust ook nog de lat.

Na de onderbreking kwam Heracles beter in de wedstrijd, maar de eerste grote kans van het tweede bedrijf was opnieuw voor De Graafschap: een indraaiende bal van Benschop belandde op de paal. Halverwege de tweede helft was het aan de overzijde wel raak. Brandley Kuwas nam een afvallende bal succesvol op de pantoffel en bracht Heracles zo op gelijke hoogte: 1-1. De Graafschap was het daarna even kwijt en moest vier minuten na de gelijkmaker opnieuw een doelpunt incasseren. Na andermaal een afvallende bal was het ditmaal Lerin Duarte die met een schitterende uithaal vanaf een meter of 25 de bovenhoek vond en Heracles zo aan de leiding bracht.

De Graafschap weigerde zich echter neer te leggen bij een nederlaag en bracht met Daryl van Mieghem en Nabil Bahoui vers bloed binnen de lijnen. El Jebli nam het doel van Blaswich twaalf minuten voor tijd onder vuur, maar zijn schot krulde uiteindelijk rakelings over de lat. In de absolute slotfase leek Bahoui alsnog voor de gelijkmaker te kunnen zorgen, maar de Zweedse aanvaller ging na fraai voorbereidend werk van El Jebli uiteindelijk ongelukkig voorbij aan de bal. Aan de overkant miste Joey Konings nog een grote kans namens Heracles, maar de overwinning kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor het team van Frank Wormuth.

De Graafschap

1 - 2

Heracles Almelo

 16' Benschopl    66' Kuwas
 70' Duarte
 
 Gele kaart: Straalman, El Jebli, (De Graafschap), v.d. Buijs, Peterson, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.502
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Owusu (Olijve/83)
Straalman
v.d. Pavert
Tutuarima
Vet (Bahoui/74)
Matusiwa
El Jebli
Narsingh (v. Mieghem/74)
Benschop
Burgzorg
  Blaswich
Droste (Breukers/61)
Rossmann
v.d. Buijs
v. Hintum
v. Nieff (Konings/46)
Duarte
Osman
Kuwas (v.d. Water/87)
Dalmau
Peterson

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

ADO Den Haag en Vitesse hebben zaterdagavond gelijkgespeeld. Vitesse nam in de eerste helft een 2-3 voorsprong dankzij een hattrick van Thomas Buitink. De jonge aanvaller maakte zijn debuut in de basis. In de tweede helft kwam de thuisclub toch nog langszij.

ADO Den Haag

3 - 3

Vitesse

 7' Becker
 31' Immers
 76' Immers
   21' Buitink
 27' Buitink
 43' Buitink
 
 Gele kaart: , Bero, (Vitesse)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.721
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Bakker
El Khayati
Goossens (Necid/78)
Becker (Goppel/81)
Immers
Hooi (Falkenburg/68)
  Eduardo
Karavajev
v.d. Werff
Clarke-Salter
Büttner
ödegaard
Serero
Bero
Dauda (Foor/46)
Linssen (Darfalou/71)
Buitink (Matavz/83)

Uitslag Willem II - Fortuna Sittard

Willem II heeft zaterdagavond de derde opeenvolgende zege in de Eredivisie geboekt. Het team van Adrie Koster versloeg in navolging van De Graafschap (3-2) en Feyenoord (2-3) ook Fortuna Sittard met identieke cijfers: 3-2. Alexander Isak mag zich de eerste voetballer ooit noemen die drie strafschoppen in één Eredivisie-duel benutte. De huurling van Borussia Dortmund staat na negen competitieduels al op acht doelpunten.

Het duurde even voordat het duel in Tilburg op gang kwam. Een kopbal van Renato Tapia in de twaalfde minuut ging over en dat gold twee minuten later eveneens voor de inzet van José Rodriguez met het hoofd. Grote kansen bleven lange tijd uit. De debuterende Michael Woud, de vervanger van de geblesseerde Timon Wellenreuther, moest optreden bij de vrije trap van Mark Diemers en na een bekeken bal van Vurnon Anita kwam Tapia een teenlengte te kort om het scorebord in beweging te krijgen.

Een misstap van Woud leidde de 0-1 in. De doelman van Willem II leek de vrije trap van Branislav Ninaj te stoppen, maar hij liet de bal los en Andrija Novakovich profiteerde. Op slag van rust kwam het team van Koster toch nog op gelijke hoogte. Na een overtreding op Tapia in het strafschopgebied kreeg Rodriguez aanvankelijk rood van scheidsrechter Richard Martens, maar uiteindelijk moest Andrija Balic voortijdig inrukken. Isak faalde niet vanaf elf meter en mikte het leer feilloos in de linkerhoek: 1-1.

Fortuna begon met een man minder ook nog eens slordig aan de tweede helft, maar Willem II kon niet profiteren via Marios Vrousai en Daniel Crowley. De thuisploeg kwam zelfs op achterstand: een hoge voorzet bij de tweede paal kwam uiteindelijk voor de voeten van Ninaj, die van dichtbij hoog inschoot. Na nog geen uur spelen ging het leer wederom op de stip. Rodriguez kreeg een gele kaart voor een charge op Vrousai in het zestienmetergebied, waarna Isak vanaf elf meter voor de rechterhoek koos: 2-2.

Slechts enkele minuten na de tweede penalty kreeg Willem II weer een strafschop. Vrousai was wederom het slachtoffer en Isak voltooide zijn hattrick vanaf elf meter: 3-2. Na de tumultueuze fase van wedstrijd daalde het tempo. Willem II dicteerde in het restant de wedstrijd zonder te scoren, terwijl Fortuna via de omschakeling tevergeefs probeerde om een punt af te dwingen. Door de zege is Willem II voorlopig op de achtste plaats terug te vinden, terwijl Fortuna naar de veertiende stek afdaalt.

Willem II

3 - 2

Fortuna Sittard

 Isak' 44(pen)
 58' Isak(pen)
 61' Isak(pen)
   32' Novakovich
 53' Ninaj
 
 Gele kaart: Anita, (Willem II), Ninaj,Semedo, Diemers,Ciss, Essers, (Fortuna Sittard)
 Rode kaart: , Balic (41) (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.270
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Woud
Lewis
Meissner
Peters
Palacios
Tapia
Crowley (Saddiki/88)
Anita
Dankerlui (Kristinsson/46)
Isak
Vrousai (Coulibaly/89)
  Koselev
Mac-Intosch
Rodríguez
Ninaj (Essers/77)
Pinto
Balic
Diemers
Smeets
Semedo (El Messaoudi/45 1)
Novakovich
Lamprou (Ciss/76)

Belgische finale in handbal BENE-League

De Belgische handbalclubs Achilles Bocholt en HC Visé BM hebben de finale van de BENE-League bereikt. Bocholt versloeg in de eerste halve finale Greenpark Aalsmeer met 35-28. In de tweede halve finale tussen OCI-LIONS en Visé trok de Waalse club in de verlenging aan het langste eind: 42-39

In de eerste helft kon Aalsmeer geen tegenstand bieden aan Bocholt. De Noord-Hollanders kwamen al snel op een 12-4 achterstand. Bij rust was het 18-8 voor Bocholt.

Na de pauze kwam Aalsmeer beter voor de dag echter het gat was al geslagen. Voor Bocholt is dit de derde finale op een rij.

Na een 15-9 achterstand kwam LIONS terug tot 28-28. In de eerste verlenging nam Visé twee doelpunten voorsprong en leek de buit binnen, echter de Limburgers sleepten er een tweede verlenging uit. Dit keer kwam LIONS niet terug van een achterstand.

De finale wordt zondag om 16.00 uur gespeeld in de Lotto Arena in Antwerpen.

A4 naar Den Haag dicht om ongeluk in Schipholtunnel

Een zwaar ongeluk tussen twee auto's op de A4 heeft ervoor gezorgd dat de Schipholtunnel is afgesloten. Dat meldt AT5. 

Op de foto is te zien dat twee auto's op hun dak zijn beland. Meerdere hulpdiensten zijn ter plaatse. 'Er zijn ondertussen zeker wel twintig voertuigen met sirenes langsgereden en er is een traumahelikopter', zegt een van de omstanders.

Door het ongeval staat er een grote file op de A4. Het verkeer is volledig gestremd omdat de Schipholtunnel is afgesloten. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en hoe de slachtoffers er aan toe zijn is vooralsnog onbekend.

Briljante ingeving Messi helpt Barcelona over dode punt heen

Barcelona is met een overwinning uit de interlandonderbreking gekomen. Het elftal van trainer Ernesto Valverde zegevierde zaterdagmiddag in de stadsderby met Espanyol dankzij twee doelpunten van Lionel Messi: 2-0. Door de zege verstevigt Barcelona zijn koppositie in LaLiga: de lijstaanvoerder komt na 29 wedstrijden op 69 punten. Achtervolger Atlético Madrid heeft 56 punten uit 28 duels.

Barcelona won vijftien van zijn laatste negentien competitieontmoetingen met Espanyol en ook ditmaal stapten Blaugrana dus als winnaar van het veld. Het verschil werd echter pas in het laatste kwart van de wedstrijd gemaakt. Messi werd twintig minuten voor tijd op de rand van het strafschopgebied gevloerd door Víctor Sánchez, waarna hij uit de vrije trap die volgde zelf uiteindelijk de ban brak voor Barcelona. De voorsprong was op dat moment verdiend te noemen, al speelde de thuisploeg zeker geen grootse wedstrijd.

Barcelona hanteerde met name in de eerste helft een te laag tempo en was in aanvallend opzicht vrijwel volledig afhankelijk van Messi. De Argentijnse superster deed na een kleine tien minuten voetballen voor het eerst van zich spreken, maar schoot via het lichaam van verdediger Naldo uiteindelijk rakelings over. Rond het halfuur was ook Gerard Piqué dicht bij de 1-0, maar de verdediger stuitte na voorbereidend werk van Messi op doelman Diego López.

In defensief opzicht kwam Barcelona nauwelijks in de problemen, maar de ploeg oogde ideeëloos, hetgeen rond het uur resulteerde in een dubbele wissel: Malcom en Sergi Roberto kwamen binnen de lijnen voor Arthur Melo en Nélson Semedo. Malcom leek het spel van Barcelona vrijwel onmiddellijk te voorzien van nieuw elan, maar het was uiteindelijk toch weer de klasse van Messi die de doorslag gaf. De vedette zorgde negentien minuten voor tijd uit een vrije trap voor de bevrijdende 1-0, alvorens hij in de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd de eindstand bepaalde op aangeven van Malcom. In de blessuretijd leek Messi overigens nog na te trappen jegens Esteban Granero, maar een straf bleef uiteindelijk uit.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Girona - Athletic de Bilbao 1-2
Getafe - Leganes 0-2
FC Barcelona - Espanyol 2-0
Celta de Vigo - Villarreal 3-2
Alaves - Atletico Madrid 0-4

Treurig record voor degradant Huddersfield; Man United wint moeizaam

Huddersfield Town is gedegradeerd uit de Premier League. De hekkensluiter verloor zaterdag met 2-0 van Crystal Palace en kan door zeges van Burnley en Southampton niet meer ontsnappen uit de degradatiezone. Huddersfield is samen met Derby County (2007/08) de enige club die al na 32 duels zeker is van degradatie in de Premier League. Het zijn tevens de enige twee ploegen die al in maart degradeerden. Er was wel succes voor Manchester United, dat met 2-1 won van Watford en de vierde plek in elk geval voor even overneemt van Arsenal.

Manchester United - Watford 2-0
Het was de eerste wedstrijd van Manchester United sinds de permanente aanstelling van Ole Gunnar Solskjaer en de trainer voerde vier wijzigingen door ten opzichte van het verloren FA Cup-duel met Wolverhampton Wanderers van twee weken geleden. Bij Watford had Daryl Janmaat een basisplaats. De bezoekers begonnen uitstekend op Old Trafford en leken de wedstrijd zelfs onder controle te hebben, totdat Marcus Rashford er tegen de verhoudingen in 1-0 van maakte. De aanvaller kreeg een messcherpe pass van Luke Shaw en wipte de bal behendig langs de uitgekomen doelman Ben Foster. Er volgde nog een kans voor Anthony Martial, maar het verschil bleef voor rust één doelpunt.

Zonder doelman David de Gea echt te testen bleef Watford evenwel voor dreiging zorgen in het restant van de eerste helft. Manchester United was dus nog allerminst verzekerd van de zege. Ook in het tweede bedrijf liet Watford zich gelden: Janmaat schoot hoog over, De Gea tikte een geplaatste bal van Roberto Pereyra uit de benedenhoek en Will Hughes mikte net naast. De 2-0 van Martial betekende zeventien minuten voor tijd dan ook een grote opluchting voor de supporters. De Fransman kwam vlak voor het doel van Foster ten val, stond tijdig op en verdubbelde de voorsprong. Vlak voor tijd maakte Abdoulaye Doucouré er nog 2-1 van met een punter, maar het was niet voldoende om een comeback te bewerkstelligen.

Crystal Palace - Huddersfield Town 2-0
Het merendeel van de eerste helft werd op het middenveld afgewerkt. De bezoekers, met Juninho Bacuna in de basis, hadden meer balbezit, maar dat resulteerde ondanks de inspanningen van Aaron Mooy en Chris Löwe niet in een doelpunt. Ook de counteraanvallen van Crystal Palace, waar Patrick van Aanholt aan het startsignaal verscheen, leverden niets op. In het laatste kwartier werd het vonnis over Huddersfield geveld. Bacuna maakte een overtreding op Wilfried Zaha, waarna Luka Milivojevic de toegekende elfmetertrap benutte: 1-0. Twee minuten voor tijd baande Van Aanholt zich vanaf links een weg richting het doel en schoot hij het leer door de benen van Ben Hamer tegen de touwen: 2-0.

Brighton & Hove Albion - Southampton 0-1
Met Davy Pröpper in de basis en Jürgen Locadia op de bank trok Brighton ten strijde in wat door Southampton-trainer Ralph Hasenhüttl vooraf een zespuntenduel werd genoemd. Beide ploegen verkeren niet direct in degradatienood, maar kunnen daar nog wel in verzeilen. Dat was terug te zien aan de eerste helft, waarin zowel Brighton als Southampton weinig risico nam. De bezoekers hadden het merendeel van het balbezit en kwamen voor rust via Nathan Redmond het dichtst bij een doelpunt. In de tweede helft werd de ban alsnog gebroken door Pierre Höjbjerg. De Deen onderschepte de opbouw van Brighton en stond aan het eindpunt van de daaropvolgende aanval: 0-1. Zeventien minuten voor tijd maakte Locadia zijn entree als invaller, maar ook hij kon het tij niet keren voor Brighton. Wel trof Martín Montoya nog het aluminium.

Burnley - Wolverhampton Wanderers 2-0
De kansen in de eerste helft waren op een hand te tellen, maar het team van manager Sean Dyche profiteerde al in de tweede minuut. Een snelle vrije trap van Dwight McNeil werd door de vrijstaande Chris Wood tegen de paal gewerkt en uiteindelijk door Conor Coady in zijn eigen doel gewerkt: 1-0. Na de onderbreking zette Wolverhampton flink druk op de defensie van Burnley en was het wachten op de gelijkmaker. Dertien minuten voor tijd profiteerde McNeil echter van slecht uitverdedigen van the Wolves en mikte hij het leer laag in de onderhoek: 2-0. Het betekende voor the Clarets de eerste overwinning na een serie van vier opeenvolgende nederlagen.

Leicester City - Bournemouth 2-0
Het team van Brendan Rodgers ging met een minimale voorsprong de rust in. In de elfde minuut zette Wes Morgan zijn voet tegen een schot van Ben Chilwell: 1-0. Bournemouth, met Nathan Aké in de basis, had vrijwel meteen de 1-1 kunnen maken, maar Kasper Schmeichel keerde op fantastische wijze een inzet van Callum Wilson. Leicester had nog voor rust via Jamie Vardy en James Maddison de voorsprong kunnen uitbreiden. De tweede helft leverde niet veel kansen op, maar het overwicht van the Foxes werd acht minuten voor tijd beloond met de 2-0. Na een heerlijke voorzet van Youri Tielemans kopte Vardy tussen Aké en Chris Mepham in de tweede treffer tegen de touwen.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Fulham - Manchester City 0-2
West Ham United - Everton 0-2

Dortmund snoept Bayern koppositie af

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag gouden zaken gedaan in de Duitse titelrace. Het elftal van trainer Lucien Favre won door twee zeer late doelpunten van Paco Alcácer ternauwernood van het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst (2-0), terwijl directe concurrent Bayern München op bezoek bij middenmoter SC Freiburg niet verder kwam een gelijkspel (1-1). Daardoor heeft Dortmund de koppositie in de Bundesliga weer overgenomen van Bayern; het verschil tussen beide teams bedraagt met nog zeven speelrondes voor de boeg twee punten.

Borrusia Dortmund - VfL Wolfsburg 2-0
De eerste helft in het Signal Iduna Park leverde geen doelpunten op en dat mocht geen verassing heten gezien het klein aantal kansen dat beide teams tezamen creëerden in de eerste 45 minuten. Wolfsburg verweerde zich kranig en werd pas na twintig minuten voetballen voor het eerst opgeschrikt door de thuisploeg: Alcácer schoot na voorbereidend werk van Mario Götze rakelings over. Kort erna had Wout Weghorst aan de overzijde een knappe actie in huis, maar het schot van de Nederlandse spits werd uiteindelijk tot hoekschop verwerkt door Roman Bürki.

Dortmund moest het overigens stellen zonder Marco Reus: de Duits international kreeg vrijaf, omdat zijn partner op het punt van bevallen staat. Zonder zijn sterspeler had Dortmund moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. Jadon Sancho kreeg na ruim een uur de eerste mogelijkheid van de tweede helft, maar hij schoot uit een lastige hoek op doelman Koen Casteels. Wolfsburg kwam er in de tweede helft in aanvallend opzicht nauwelijks meer aan te pas en zag de druk op het doel van Casteels met de minuut toenemen. De bezoekers hielden lang stand, maar in de blessuretijd zorgde Alcácer met een benutte vrije trap en een intikker toch nog voor opluchting bij de thuisfans.

SC Freiburg - Bayern München 1-1
Bayern moest het vanwege een blessure stellen zonder Manuel Neuer en diens vervanger Sven Ulreich moest al na drie minuten vissen. Een voorzet van Christian Günter belandde tussen Jérôme Boateng en Mats Hummels in op het hoofd van Lucas Höler, die vervolgens raak knikte in de verre hoek: 1-0. Bayern beleefde zo een valse start, maar de ploeg van Niko Kovac werd halverwege de eerste helft te hulp geschoten door Robert Lewandowski. De Poolse spits controleerde een pass van Leon Goretzka knap en tekende vervolgens al liggend voor de gelijkmaker.

Kort na de onderbreking was Bayern via Joshua Kimmich dicht bij de 1-2, maar de rechtsback schoot na voorbereidend werk van Kingsley Coman op Alexander Schwolow. De doelman van Freiburg zag in de tweede helft de ene na de andere aanval op zich afkomen, maar hij hield met knappe reddingen onder anderen James Rodríguez, invaller Serge Gnabry en Lewandowski van scoren af. Bayern draaide de duimschroeven in de slotfase nog eens goed aan, maar de winnende treffer bleef uiteindelijk uit, mede doordat Goretzka nog de paal raakte.

Fortuna Düsseldorf - Borussia Mönchengladbach 3-1
Het team van Friedhelm Funkel ging mede dankzij een flitsende start met een voorsprong van 3-0 de rust in en dat was dik- en dikverdiend. Rouwen Hennings en Peter Stöger zorgen in de eerste twaalf minuten voor een dubbele voorsprong en in de zestiende minuut maakte Hennings uit de draai ook de 3-0. Het bezoek kon pas in de fase voor rust van zich afbijten, maar dat resulteerde niet in een aansluitingstreffer. In het merendeel van het tweede bedrijf waren die Fohlen niet in staat om terug te komen in de wedstrijd. Pas toen Fortuna wat steken liet vallen, werd het 3-1: Denis Zakaria profiteerde van een misstap van Robin Bormuth. Door de nederlaag zet BMG de vierde plaats op het spel.

1. FC Nürnberg - FC Augsburg 3-0
Het gelijkspel in de rust was terecht. In de beginfase had het team van Manuel Baum ietwat meer van het spel en ook enkele mogelijkheden. Naarmate de eerste helft in het Max Morlock Stadion vorderde, kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en moest Christian Mathenia zijn best doen om de nul te houden. Luttele minuten na de onderbreking verscheen de 1-0 op het scorebord. Na een vrije trap van Sebastian Kerk vanaf rechts werkte Mikhail Ishak bij de tweede paal de bal tegen de touwen. Twee minuten voor rust viel de belangrijke 2-0: Matheus Pereira ging alleen op doel af en verschalkte Gregor Kobel, die in de extra tijd tevens door Eduard Löwen werd gepasseerd. Jeffrey Gouweleeuw stond bij de bezoekers in de basis.

Werder Bremen - FSV Mainz 05 3-1
In de eerste helft waren de teams aan elkaar gewaagd, maar Werder kwam rap op voorsprong via Milot Rashica en had geluk dat een valpartij van Robin Quaison na een duel met Niklas Moisander ook door de VAR niet als een strafschop werd beoordeeld. Mainz speelde daarna beter, al leverde dat niets op. Negen minuten voor rust profiteerde Max Kruse van een misstap van Moussa Niakhaté: 2-0. Mainz verkleinde al snel in de tweede helft de nadelige marge: Jean-Paul Boëtius, die in de basis stond, zette vanaf links voor richting de eerste paal, waar Quaison van dichtbij scoorde. Tien minuten later gooide Kruse, op aangeven van Rashica, het duel op het slot. Davy Klaassen stond negentig minuten op het veld.

RB Leipzig - Hertha BSC 5-0
Het was een eenzijdige wedstrijd in Leipzig, waar Yussuf Poulsen tekende voor een hattrick namens de ploeg die zich voorlopig best-of-the-rest mag noemen.

Man wil vrouw vermoorden met vliegtuig en vliegt zichzelf dood

Sommige relaties werken gewoon niet en daar zal Charl Viljoen het mee eens zijn. De Zuid-Afrikaanse piloot was er zelfs dusdanig klaar mee dat hij zijn vrouw wilde vermoorden. Met een vliegtuig, omdat het kan.

Mevrouw Viljoen was te gast bij een baby shower op een lokale vliegclub, net over de grens met Botswana. Daar kwam haar man al zonder uitnodiging opdagen, wat volgens ooggetuigen ontaardde in een discussie, al dan niet met het nodige geduw. Viljoen ging er vandoor, trok naar hoofdstad Gaborone en jatte een KingAir 200.

Met zijn nieuwe aanwinst vloog Viljoen meerdere malen laag over de locatie, waarbij hij een op het feestje aanwezige vriend belde. "Hij wilde weten waar zijn vrouw precies was", aldus een getuige. "De man die hij belde begon te schreeuwen dat iedereen weg moest gaan." Dat deed men ook: alle grofweg zestig gasten vertrokken.

Viljoen vloog 'zijn' vliegtuigje de locatie van het feestgedruis in en liep uiteindelijk dodelijke verwondingen op. Niemand anders raakte verder ernstig gewond bij de vrij matige uitvoering van zijn kamikazemissie.

Beelden van de nasleep, tot overmaat van ramp ook nog eens verticaal gefilmd (Bron: YouTube)

De vergane glorie van de NDSM-werf

De Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM), eerder Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij, was een scheepswerf voor scheepsnieuwbouw, scheepsreparatie en machinebouw in Amsterdam die heeft bestaan tussen 1894 en 1979. 

De vier gegraven dokken op het noordwestelijke deel van de NDSM werden in 1987 in gebruik genomen door scheepsreparatiebedrijf Shipdock Amsterdam BV (vanaf 2003 Amsterdam Ship Repair, vanaf 2005 Shipdock BV, en sinds januari 2015 Damen Shiprepair Amsterdam).

De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein werden na verloop van tijd gekraakt. Hieruit ontwikkelde zich één van de Amsterdamse 'broedplaatsen', betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes.

Hoe ziet de NDSM werf er heden ten dage uit? FOK! nam vandaag een kijkje. 

F1: Leclerc pakt eerste poleposition, Verstappen vijfde

Charles Leclerc heeft zijn eerste poleposition uit zijn Formule 1-carrière gepakt. De Ferrari-coureur was op het circuit van Bahrein met een tijd van 1.27,866 ruim sneller dan teamgenoot Sebastian Vettel en de Mercedes van Lewis Hamilton. Max Verstappen kwam tot de vijfde tijd.

In het eerste deel van de kwalificatie werd al snel duidelijk dat Williams nog een lange weg te gaan heeft om aan te haken bij het middenveld. George Russell en Robert Kubica reden vrijwel dezelfde tijden, maar waren wel anderhalve seconde langzamer dan de rest. Daarvoor was het veel spannender en was het bij het vallen van de vlag stuivertje wisselen. Nico Hülkenberg leek veilig, maar viel uiteindelijk net buiten de boot. Dat gold ook voor Antonio Giovinazzi en Lance Stroll. Opvallendste moment was dat Romain Grosjean in de laatste bocht hinderlijk in de weg reed bij Lando Norris. De Fransman kan hier mogelijk straf voor verwachten.

In Q2 was het net als Q1 Ferrari dat de toon zette, al had Vettel er wel twee runs voor nodig. In de eerste verremde de Duitser zich en kwam hij de Renault van Daniel Ricciardo tegen. De Australiër kwam uiteindelijk nipt tekort voor het laatste deel, net als Alexander Albon, Daniil Kvyat, Sergio Perez en Pierre Gasly. Diens Red Bull-teamgenoot Max Verstappen maakte twee runs, waardoor hij voor het laatste deel nog maar een set nieuwe banden over had.

Leclerc zette in het laatste deel meteen de toon met een 1.27,958 waarmee hij de poletijd van Vettel van vorig jaar evenaarde. Hamilton reed naar plek twee, gevolgd door Valtteri Bottas en Kevin Magnussen. Met nog een paar minuten te gaan reed Vettel in zijn enige run naar de tweede plek, terwijl Hamilton en Bottas derde en vierde bleven. Leclerc scherpte zijn tijd nog iets aan, waardoor hij met 1.27,866 het polerecord nu in handen heeft. Verstappen pakte nipt voor Magnussen de vijfde stek. Carlos Sainz klokte de zevende tijd, gevolgd door Grosjean, Kimi Räikkönen en Norris.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Charles Leclerc Ferrari 1:28.495 1:28.046 1:27.866 14
2 Sebastian Vettel Ferrari 1:28.733 1:28.356 1:28.160 14
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:29.262 1:28.578 1:28.190 16
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:29.498 1:28.830 1:28.256 15
5 Max Verstappen Red Bull 1:29.579 1:29.109 1:28.752 12
6 Kevin Magnussen Haas 1:29.532 1:29.017 1:28.757 15
7 Carlos Sainz McLaren 1:29.528 1:29.055 1:28.813 17
8 Romain Grosjean Haas 1:29.688 1:29.249 1:29.015 17
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:29.959 1:29.471 1:29.022 18
10 Lando Norris McLaren 1:29.381 1:29.258 1:29.043 18
11 Daniel Ricciardo Renault 1:29.859 1:29.488   12
12 Alexander Albon Toro Rosso 1:29.514 1:29.513   15
13 Pierre Gasly Red Bull 1:29.900 1:29.526   12
14 Sergio Perez Racing Point 1:29.893 1:29.756   12
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:29.876 1:29.854   10
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:30.026     6
17 Nico Hulkenberg Renault 1:30.034     6
18 Lance Stroll Racing Point 1:30.217     6
19 George Russell Williams 1:31.759     8
20 Robert Kubica Williams 1:31.799     8

The Horus Heresy: Legions nu ook op pc

De Warhammer-franchise loopt al een tijdje en staat erom bekend dat er een gigantisch aanbod aan spellen van is. De vraag blijft groot, dus we mogen nog veel meer creaties verwachten. Een van de free-to-play Warhammer-games is nu ook uitgekomen op pc (Windows): The Horus Heresy: Legions.

The Horus Heresy: Legions volgt het verhaal van de eerste drie Warhammer 40,000 boeken en is voor de fan een leuke ervaring. Het is een standaard card collecting game, maar met een verhaal en een vrijgevig systeem dat je veel kaarten toebedeeld. Ik heb de bèta-versie een tijd op Android gespeeld, maar de bugs maakte het lastig om vol te houden. Hopelijk draait de pc-versie een stuk soepeler.

Matthews boekt tweede ritzege in Ronde van Catalonië

Michael Matthews heeft zijn tweede ritzege gewonnen in de Ronde van Catalonië. De Australiër won de sprint van een uitgedund net voor Phil Bauhaus. Daryl Impey legde beslag op de derde plaats. Met nog een etappe te gaan in de Catalaanse rittenkoers blijft Miguel Angel Lopez aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Er moest wat geklommen worden in de etappe van Valls naar Vila-seca, maar in de laatste vijftig kilometer was het vooral in dalende lijn en maakte de sprinters een goede kans op de dagzege. In het begin van de etappe kregen een aantal renners de vrijheid van het peloton, met daarbij de Nederlander Oscar Riesebeek. De renner van Roompot-Charles kreeg vier metgezellen met zich mee.

De voorsprong van de kopgroep werd nooit groot. Drie minuten was de maximale voorsprong en dat was vooral te danken aan Sunweb. De ploeg, die het vandaag zonder Wilco Kelderman moest doen vanwege zijn valpartij van vrijdag, hield de controle en bij het ingaan van de laatste tien kilometer kwam alles weer samen.

In de laatste drie kilometer roerde de klassementsmannen zich. Davide Formolo probeerde het met een late uitval, maar leider López reageerde attent en alles kwam weer samen in de slotkilometer. In de sprint die zou volgen begon Matthews als eerste aan de sprint. Bauhaus was hem gevolgd in zijn wiel en leek eroverheen te komen, maar Matthews hield het nog net. Impey werd op gepaste afstand derde.

Politie zoekt getuigen van kermisrellen Rijswijk

Bij de politie kwam op vrijdag 29 maart rond 20.00 uur de melding binnen dat meerdere jongeren met elkaar slaags waren geraakt op de kermis in Rijswijk. Deze ongeregeldheden zorgden ervoor dat de kermis op last van de burgemeester vroegtijdig moest worden afgebroken. De politie zoekt getuigen.

Op de kermis raakten gisteravond meerdere groepjes jongeren slaags met elkaar. Rond 21.30 uur werd besloten de kermis voortijdig te sluiten en de aanwezigen het kermisterrein af te sturen. Enkele jongeren brachten in de nabije omgeving van de kermis vernielingen aan.

De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van de ongeregeldheden op de kermis of de vernielingen die na afloop in de omgeving plaatsvonden. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verdachte van moord op Dairon Alberto op Curaçao opgepakt

De politie op Curaçao heeft gisteren, vrijdag 29 maart, een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij op de Rechthuislaan in Rotterdam. Bij het incident kwam de 32-jarige Dairon Alberto om het leven.

Het schietincident vond plaats op 28 oktober 2018. Het onderzoeksteam dat sindsdien onafgebroken onderzoek doet, had al eerder informatie binnen gekregen dat de verdachte zich mogelijk op Curaçao zou bevinden. Met behulp van de politie daar, kon gisteren een 21-jarige Rotterdammer worden aangehouden. Wat zijn exacte rol is geweest wordt nog verder onderzocht. Het onderzoek gaat daarom onverminderd door. Binnenkort wordt hij overgebracht naar Nederland voor verdere vervolging.

Op 28 februari werd al eerder een 24-jarige verdachte aangehouden in Limburg. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij en zit nog steeds vast.

Eerste uitbreiding voor Gwent is uit

Gwent, het kaartspel dat we leerden kennen in The Witcher III,  is toe aan zijn eerste uitbreiding. Met Crimson Curse komen er meer dan 100 nieuwe kaarten, vijf nieuwe helden en verse gameplay-technieken, zoals bleed en poison. Gwent is beschikbaar op pc (Windows), Xbox One en Playstation 4.

Bekijk hier alle nieuwe kaarten. Hieronder kun je de trailers zien van drie nieuwe leiders: Dettlaff van der Eretein, Anna Henrietta en Dana Méadbh.

Bethesda Game Days - Dag 1

Gisteren was de eerste dag van de Bethesda Game Days. Er zijn panels voorbijgekomen voor The Elder Scrolls, Fallout 76, The Elder Scrolls Online, RAGE 2 en er was veel interactie met de fans. Hieronder een samenvatting van alle actie.

Releasedata
Bethesda is, naast The Elder Scrolls VI, bezig met een nieuw SF-game-serie genaamd Starfield. Geen van beiden worden getoond tijdens de E3, dus de releasedatum is nog ver weg. RAGE 2 komt uit op 14 mei en Wolfenstein Youngblood is speelbaar op 26 juli. Hoopvolle fans hopen op een herfst-release voor Starfield, maar dat is voornamelijk hoop. Ikzelf wacht nog steeds op The Elder Scrolls Blades voor Android en iOS, maar deze releasedatum is ook nog onbekend. Vanavond om 18:00 begint de tweede dag van het evenement. Er is dan weer een panel over The Elder Scrolls Online, maar ook een panel over de CCG The Elder Scrolls Legends  en wederom over RAGE 2. Hieronder nog eens de volledige stream van de eerste dag.

Wielrenner De Greef gereanimeerd na valpartij

Wielrenner Robbert de Greef is zwaar ten val gekomen in de Omloop van de Braakman. De 27-jarige renner is gereanimeerd en in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis van Antwerpen.

De wedstrijd was pas onderweg toen De Greef op de kasseien van de Timmermansweg, na vijf kilometer koers, onwel raakte en ten val kwam. Na de valpartij reed er nog een andere renner tegen De Greef aan.

Hulpdiensten waren snel ter plaatse om medische hulp te verlenen, ook een traumahelikoper werd opgeroepen. De Greef is enige tijd gereanimeerd en uiteindelijk per ambulance naar het ziekenhuis van Antwerpen vervoerd.

Vorig jaar reed de Nederlander nog voor Roompot. Dit seizoen deed de 27-jarige wielrenner een stapje terug en komt hij uit voor het Alecto Cycling Team. Toch behaalde hij in de Ronde van Drenthe een mooi resultaat. Hij werd daar tweede achter zijn trainingsmaatje Pim Ligthart.

ESO Elsweyr proloog tijdelijk gratis

Ter ere van het 25-jarig bestaan van de Elder Scrolls- serie deelt Bethesda kadootjes uit. Voor meer details lees je hier verder. De fans van MMORPG The Elder Scrolls Online kunnen tot 3 april gratis de proloog van Elsweyr spelen. Dit laat je op onderzoek gaan in het thuisland van de katachtige Khajiit.

The Elder Scrolls Online is na aanschaf gewoon te spelen, maar je hebt toegang tot meer gebieden en avonturen met een maandelijks abonnement. Om meer gamers over de streep te trekken is The Elder Scrolls Online nu de helft goedkoper en dus €9,99. Veel uitbreidingen, zoals Summerset zijn ook in de aanbieding.

NHL: Flames walsen over Ducks in Calgary

De ijshockeyers van de Calgary Flames, bezig aan een ijzersterk seizoen, hebben in de NHL thuis ruim gewonnen van de Anaheim Ducks. Daniël Sprong en zijn team gingen in Canada met 6-1 onderuit.

Andy Welinski bracht de Ducks nog op voorsprong, maar vijf minuten later stond het dankzij Mark Giordano gelijk. In de tweede periode tekenden Sean Monahan en James Neal voor de 3-1 voorsprong, Derek Ryan, Garnet Hathaway en Monahan zorgden in de derde periode voor de 6-1 eindstand.

Uitslagen NHL vrijdag
New York Rangers - St. Louis Blues 4-2
Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 1-3
Detroit Red Wings - New Jersey Devils 4-0 
Calgary Flames - Anaheim Ducks 6-1
Colorado Avalanche - Arizona Coyotes 3-2 OT
Vegas Golden Knights - Minnesota Wild 2-3

Flames - Ducks (Bron: YouTube)

Puntenverlies hockeyers Bloemendaal, Den Bosch verrast HGC

De hockeyers van Bloemendaal hebben in het Amsterdamse Bos punten laten liggen. De koploper speelde vrijdagavond met 2-2 gelijk tegen Pinoké. Den Bosch houdt hoop op de play-offs levend door HGC met 3-0 te verslaan en Rotterdam scoorde zes doelpunten na rust om Almere te verslaan: 6-3. Hekkensluiter SCHC kon niet stunten tegen Oranje-Rood (3-2) en Tilburg boog voor landskampioen Kampong (1-2).

Den Bosch - HGC (3-0)
9' 1-0 (sc) Austin Smith
16' 2-0 Joaquin Menini
29' 3-0 (sc) Nicolas Della Torre
De opdracht voor Den Bosch was duidelijk. Er moest worden gewonnen om de hoop op de eerste deelname aan de play-offs sinds 2000-2001 levend te houden. En dat deed de Bossche formatie. Aan de Oosterplas had de ploeg van coach Eric Verboom geen kind aan HGC, dat zich gedwee naar een nederlaag liet spelen. Al voor rust stond de eindstand op het bord. HGC bewees zichzelf geen dienst. Hoewel de ploeg nog op de derde plaats staat, is Oranje-Rood in punten op gelijke hoogte gekomen. Het gat met nummer zes Den Bosch is nog maar drie punten

Rotterdam - Almere (6-3)
5' 0-1 Valentijn Charbon
11' 0-2 Daan Hoepman
44' 1-2 Albert Beltran
47' 1-3 (sc) Bram Cornelisse
49' 2-3 Sean Murray
52' 3-3 (sc) Tristan Algera
54' 4-3 Simon Egerton
60' 5-3 Nick van Trigt
68' 6-3 Albert Beltran
Almere leek in de strijd om degradatie zeer goede zaken te doen in Rotterdam. De ploeg leidde na het eerste kwart met 2-0. Na een tegendoelpunt van Albert Beltran na rust herstelde Bram Cornelisse uit een strafcorner de marge weer naar twee doelpunten. Een overwinning leek in de tas, maar Rotterdam rechtte de rug een scoorde vijf doelpunten op rij voor een 6-3 zege. Hierdoor mogen de Rotterdammers nog een kleine hoop koesteren op een play-offplek. Almere incasseerde de negende nederlaag in tien duels en zal nog alle zeilen moeten bijzetten om niet rechtstreeks te degraderen.

Amsterdam - Klein Zwitserland (5-1)
11' 1-0 (sc) Billy Bakker
17' 1-1 Douwe Steens
33' 2-1 Mirco Pruyser
49' 3-1 (sc) Boris Burkhardt
58' 4-1 Mirco Pruyser
70' 5-1 Boris Burkhardt
Het geplaagde Amsterdam boekte zijn tweede zege op rij onder leiding van Jan Jorn van ‘t Land. Promovendus Klein Zwitserland werd met ruime cijfers aan de kant gezet: 5-1. De Steenbokken kwamen in het eerste kwart nog wel op 1-1, maar na rust sprintte Amsterdam weg van Klein Zwitserland. Mirco Pruyser maakte zijn 200ste en 201ste doelpunt voor Amsterdam. Ondanks de winst liepen de Amsterdammers niet in op nummer vier Oranje-Rood. Dat verschil blijft drie punten. De marge met nummer drie HGC is wel verkleind. Ook dat gat bedraagt nu drie punten.

HC Tilburg - Kampong (1-2)
9' 1-0 (sc) Gareth Furlong
23' 1-1 Philip Meulenbroek
48' 1-2 Robbert Kemperman
Kampong heeft het gat met koploper Bloemendaal verkleind naar slechts een punt. De landskampioen had een zware dobber aan Tilburg, dat al vroeg in het duel op voorsprong kwam. Goudhaantje en redder in nood Philip Meulenbroek tekende voor de gelijkmaker en zijn vijfde doelpunt is vier duels. Jip Janssen verzuimde vervolgens Kampong op voorsprong te zetten. Zijn strafbal werd gered door Camille van Emstede. De Utrechters trokken uiteindelijk toch aan het langste eind via een rake backhand van Robbert Kemperman.

Oranje-Rood - SCHC (3-2)
- 1-0 Niek van der Schoot
- 2-0 Thomas Briels
7' 2-1 Bram Weers
30' 2-2 Max Sweering
55' 3-2 Benjamin Stanzl
Twee dagen voor de degradatiekraker tegen Tilburg slaagde SCHC er bijna in om Oranje-Rood te verrassen. De hekkensluiter kwam op voorsprong en knokte zich naar 2-2, maar moest zich uiteindelijk toch overgeven na de treffer van Benjamin Stanzl een kwartier voor tijd. Oranje-Rood staat nu in punten gelijk met nummer drie HGC. SCHC blijft hekkensluiter, maar zag de concurrentie ook verliezen.

Pinoké - Bloemendaal (2-2)
50' 1-0 Marlon Landbrug
52' 1-1 (sc) Tim Swaen
56' 1-2 (sb) Arthur Van Doren
70' 2-2 (sc) Alex Hendrickx
Bloemendaal liep tegen onverwachts puntenverlies op. De koploper leek met een 2-1 zege huiswaarts te keren. Echter, in de laatste minuut stelde Alexander Hendrickx uit een strafcorner een punt veilig voor Pinoké. De Steekneuzen lijken door de puntendeling zo goed al zeker te zijn van nog een seizoen Hoofdklasse. Bloemendaal voelt op de ranglijst de hete adem van Kampong dat tot op een punt naderde.

NBA: Towns gooit Timberwolves in slotseconde langs Warriors

De basketballers van de Minnesota Timberwolves hebben in de NBA een niet al te belangrijke zege geboekt. De al voor de play-offs uitgeschakelde ploeg rekende thuis af met de regerend kampioenen, de Golden State Warriors: 131-130.

De wedstrijd ging grotendeels gelijk op, hoewel de Warriors halverwege wel een voorsprong op konden bouwen. Minnesota kwam echter terug en trok er overtime uit, waarin Karl-Anthony Towns met een halve seconde op de klok de winnende vrije worp raak wist te gooien.

Uitslagen NBA vrijdag
Boston Celtics - Indiana Pacers 114-112
Atlanta Hawks - Portland Trail Blazers 98-118
Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 131-130 OT
Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 105-115
Utah Jazz - Washington Wizards 128-124
Los Angeles Lakers - Charlotte Hornets 129-115

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Oegandese dubbelslag op WK veldlopen, Obiri wereldkampioene

Atlete Hellen Obiri heeft zich in het Deense Aarhus gekroond tot wereldkampioene in het veldlopen. De 29-jarige Keniaanse, wereldkampioene op de 5000 meter op de baan, was op het loodzware parcours in de slotfase de sterkste.

In de laatste ronde van de ruim tien kilometer lange wedstrijd liep Obiri nog samen met Dera Dida en Letesenbet Gidey uit Ethiopië. Bij de vijfde en laatste beklimming van de zware klim aan het einde van de ronde moest Gidey al snel lossen, waarna ook Dida het tempo van Obiri niet meer kon volgen. Ze won in 36:14 minuten, twee tellen voor Dida en tien seconden voor Gidey. Nederlandse deelname is er in Aarhus niet, nadat Sifan Hassan zich eerder afmeldde.

Obiri is nu de enige vrouw ooit die wereldtitels heeft gepakt op de indoorbaan, de outdoorbaan én in het veld. "Dit was het enige wat er nog ontbrak in mijn verzameling, ik denk niet dat ik nog eens terug zal keren in het veld", aldus een lachende Obiri.

Op de gemengde estafette ging het goud naar Ethiopië. De volgorde van de twee vrouwen en twee mannen mocht door de teams zelf bepaald worden, Ethiopië sloot af met Fantu Worku en kwam ver voor Kenia over de finish, met de VS op brons. Oeganda was met slotloper Ronald Musagala het beste land wat eindigde met een man, maar Musagala kon de achterstand op de medailleplaatsen niet meer inlopen.

Beatrice Chebet uit Kenia pakte de wereldtitel voor dames tot 20 jaar, door Alemitu Tariku en Tsigie Gebreselama uit Ethiopië in een ziedende eindsprint te kloppen. Ook Sarah Chelangat sprintte mee, maar de Oegandese kwam net tekort voor een medaille. Mileksa Mengesha klopte zijn Ethiopische landgenoot Tadese Worku in de eindsprint, Oscar Chelimo pakte drie seconden achter Mengesha het brons namens Oeganda. 

Om 14.00 uur is de mannenwedstrijd van start gegaan, waar de Keniaan Geoffrey Kamworor jaagt op zijn derde opeenvolgende wereldtitel. De race is live te zien via het officiële IAAF-kanaal hieronder.

Update 14.45 uur
Voor het eerst in de toch al lange geschiedenis van het WK, wat sinds 1973 gehouden wordt, heeft een Oegandees de wereldtitel gepakt. Sterker nog, het werd een dubbel Oegandees succes: Joshua Cheptegei liep samen met zijn pas 18-jarige landgenoot Jacob Kiplimo in de slotfase weg bij Kamworor, die er geen antwoord op had.

Cheptegei was in de slotklim een maatje te groot voor zijn jonge landgenoot en pakte de overwinning, het Oegandese 1-2'tje zorgde er mede voor dat het land ook het goud won in het landenklassement.

IAAF live (Bron: YouTube)

Ferrari ook in derde vrije training Bahrein oppermachtig

Ferrari verkeert dit weekend in bloedvorm en liet dat ook tijdens de afsluitende vrije training weer zien. Charles Leclerc en Sebastian Vettel waren opnieuw de snelsten op het circuit van Bahrein en hadden een gat van liefst zestienden op nummer drie Lewis Hamilton. Max Verstappen liet in de laatste sessie de achtste tijd noteren.

Tijdens het eerste gedeelte van de training lieten nog niet veel coureurs zich zien. Na een minuut of tien liet Vettel uiteindelijk de eerste tijd noteren. Halverwege de sessie werd het wat drukker op de baan en reden verschillende rijders een run op de zachte compound. In de slotfase van de sessie gingen een aantal coureurs nog voor een snelle ronde op de softband, wat nog wel een aantal tijdsverbeteringen opleverden.

Hoe dan ook lijkt Ferrari zijn zaken in Bahrein uitstekend voor elkaar te hebben, al is tijdens de kwalificatie nooit te zeggen hoe de kaarten geschud zullen worden. De start van de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein begint om 16.00 uur.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Bahrein:

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Charles Leclerc Ferrari 1.29.569 15
2 Sebastian Vettel Ferrari 1.29.738 16
3 Lewis Hamilton Mercedes 1.30.334 10
4 Valtteri Bottas Mercedes 1.30.389 12
5 Romain Grosjean Haas 1.30.818 14
6 Nico Hülkenberg Renault 1.30.910 12
7 Lando Norris McLaren 1.30.955 15
8 Max Verstappen Red Bull 1.30.959 10
9 Carlos Sainz McLaren 1.30.965 14
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 1.31.173 17
11 Kimi Raikkonen Alfa Romeo 1.31.333 21
12 Pierre Gasly Red Bull 1.31.392 13
13 Kevin Magnussen Haas 1.31.540 13
14 Lance Stroll Racing Point 1.31.618 16
15 Sergio Perez Racing Point 1.31.638 9
16 Daniel Ricciardo Renault 1.31.643 11
17 Alexander Albon Toro Rosso 1.31.679 17
18 A.Giovinazzi Alfa Romeo 1.32.132 21
19 George Russell Williams 1.33.387 14
20 Robert Kubica Williams 1.33.525 13

Tennisser Koolhof in eerste Masters-finale in dubbelspel

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de finale van een Masters-toernooi. In Miami speelde de 29-jarige Nederlander zich samen met het Griekse toptalent Stefanos Tsitsipas naar de eindstrijd door de Kroaat Ivan Dodig en de Fransman Éduouard Roger-Vasselin na een spannende supertiebreak te verslaan: 6-3, 6-7 (2) [10-8]. In de finale staat het duo tegenover de legendarische Amerikaanse broers en titelverdedigers Bob en Mike Bryan.

In het enkelspel plaatste Federer zich bepaald niet voor het eerst voor een Masters-finale. De Zwitser, als vierde geplaatst, stuurde de jonge Canadees Denis Shapovalov vrij simpel naar huis: 6-2, 6-4. In de finale speelt Federer tegen de Amerikaan John Isner (7), die het pas 18-jarige Canadese toptalent Felix Auger-Aliassime na twee tiebreaks versloeg: 7-6 (3), 7-6 (4).

Nederlander (75) vast wegens aanranding meisje (2) in Brazilië

Een 75-jarige Nederlander, woonachtig in Brazilië, zit flink in de problemen. De bejaarde wordt ervan verdacht een 2-jarig meisje aangerand te hebben, iets wat hij zelf overigens heeft ontkend.

De man woont in Fortaleza, samen met de moeder van het kind. De twee hadden ooit een relatie, maar wonen tegenwoordig als vrienden samen. Volgens de moeder betrapte ze hem toen hij de intieme delen van het slapende meisje stond te betasten, waarop ze de politie belde.

Meneer is inmiddels opgepakt en zit vast in afwachting van zijn proces. In 2004 werd hij volgens Braziliaanse media ook al eens veroordeeld wegens seksueel misbruik in dezelfde staat, Ceará. Om de identiteit van het slachtoffer te beschermen is de naam van de vermeende smeerlap niet vrijgegeven.

Droomdebuut voor Pozuelo in Major League Soccer

Alejandro Pozuelo beleefde vrijdag een droomdebuut in de Major League Soccer. De Spanjaard maakte voor zijn nieuwe club Toronto FC twee doelpunten: een prachtige boogbal en een panenka-penalty. Daarnaast gaf hij ook nog een assist.

De 27-jarige aanvallende middenvelder speelde eerder in zijn carrière voor Betis, Swansea City, Rayo Vallecano en recent het Belgische Racing Genk. Toronto won de wedstrijd tegen New York City FC met 4-0.

Vrouwen Ajax laten punten liggen, Twente slaat slag

In de kampioensgroep van de Eredivisie voor vrouwen heeft Ajax vrijdagavond dure punten laten liggen. Thuis op De Toekomst kwam de ploeg niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen PEC Zwolle.

FC Twente profiteerde optimaal: op bezoek bij ADO Den Haag won Twente met 1-3, waardoor de Tukkers nu de nieuwe koplopers zijn. Chasity Grant bracht ADO kort voor rust nog op voorsrong, in het laatste kwartier sloeg Twente hard toe: Renate Jansen, Ashleigh Weerden en Joëlle Smits zorgden voor de 1-3 winst.

In de degradatiegroep won VV Alkmaar thuis met 5-2 van Achilles'29, terwijl sc Heerenveen op bezoek bij Excelsior Barendrecht met 0-4 de punten pakte.

Drie duels schorsing voor NEC-speler Van den Berg na beledigen scheidsrechter

Joey van den Berg is voor drie wedstrijden geschorst vanwege het beledigen van scheidsrechter Christian Mulder. In de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Jong Ajax kreeg de verdediger van NEC rood na heftig protesteren.

Na een uur spelen gaf de scheidsrechter een vrije trap aan Jong Ajax. Van den Berg was het niet eens met deze beslissing en protesteerde heftig bij Mulder.

NEC gaat niet in beroep tegen de schorsing waardoor de verdediger de wedstrijden tegen Jong AZ, Jong PSV en Helmond Sport mist.

Motorrijder geschept door dronken Belg

Een 64-jarige motorrijder uit Halsteren is vrijdag 29 maart 2019 rond 16.15 uur gewond geraakt toen hij op de Plantagebaan bij Wouw, bij de af- en toerit naar de A58 werd aangereden. De automobilist die hem aanreed, een 29-jarige man uit België, bleek onder invloed van alcohol te zijn.

Ambulancepersoneel ontfermde zich over de motorrijder, terwijl de politie de toedracht van de aanrijding onderzocht en diverse getuigen sprak. Uit onderzoek bleek dat de automobilist onder invloed van alcohol was (uitslag ademanalyse 680 ug/l). Zijn rijbewijs is ingevorderd.

De Vries van leiding naar 6e in Formule 2, Latifi begint met winst

Nicholas Latifi heeft de eerste Formule 2-race van het nieuwe seizoen gewonnen. De Canadees van DAMS was zaterdag in de hoofdrace de beste op het woestijncircuit van Bahrein, waar Nyck de Vries genoegen moest nemen met de zesde plek.

Polesitter Luca Ghiotto kende met koppelingsproblemen een uiterst moeizame start, Louis Deletraz kon zo de leiding overnemen. De Vries vertrok vanaf de derde stek, maar moest Ghiotto ontwijken en zag zo Latifi de tweede plek in beslag nemen. Na tien ronden opende de Canadees de aanval op Deletraz, die vervolgens De Vries in zijn spiegels zag.

Ghiotto vond de snelheid weer terug, sloot aan bij De Vries en passeerde de Nederlander. Kort voor de helft was De Vries de eerste van de toppers die zijn banden kwam wisselen, Deletraz kwam iets later binnen en betrad de baan áchter de Nederlander. Hij verschalkte ook Latifi, want de pitstop van de Canadees ging door problemen met de wheel gun flink de mist in.

Leider Ghiotto kwam veertien ronden voor het einde binnen voor verse, zachte banden en viel terug naar de zevende plek, waardoor De Vries de leiding pakte. Hij had dan weer wel de oudste banden van de toppers, dus het werd spannend om te zien hoe het er in de laatste ronden van de race aan toe zou gaan. Latifi had het tempo goed te pakken en negen ronden voor het einde nam hij de leiding over van De Vries.

Latifi sloeg een flink gat en ook Ghiotto was sneller dan De Vries, die zijn tweede plek dan ook in moest leveren bij de Italiaan. De derde plek was niet lang in handen van De Vries, die ook al snel gepasseerd werd door Sergio Sette Camara, waarna ook GP3-kampioen Anthoine Hubert hem nog te grazen nam. In de slotfase kwam ook Deletraz er nog eens langs en dus eindigde De Vries op een zesde plek.

De winst ging naar Latifi, voor Ghiotto en Sette Camara. Mick Schumacher reed naar een prima achtste plek door Nobuharu Matsushita in de slotronde te verschalken, waardoor de jonge Duitser zondag vanaf poleposition mag vertrekken in de sprintrace.

Nicholas Cage (55) wil huwelijk na 4 dagen nietig laten verklaren

Vorige week zaterdag stapte de 55-jarige Nicholas Cage voor de vierde keer in het huwelijksbootje, samen met visagiste Erika Koike. Afgelopen woensdag diende hij bij de rechtbank in Las Vegas een verzoek in om het huwelijk nietig te verklaren. De reden? Mevrouw Koike zou een langdurig alcoholprobleem hebben en bovendien een strafblad vanwege huiselijk geweld. 

Vorige week moest Koike zich bij de rechtbank verantwoorden voor het rijden onder invloed. Tijdens die rechtszitting werd ze vergezeld door Cage, en in de rechtbank zou het stel de hele tijd hebben lopen bekvechten. Ook zou Cage Koike naar het hoofd hebben gesmeten dat ze 'al een drugsdealer als vriend had.' In deze zaak doet de rechter waarschijnlijk in juni uitspraak. 

Cage zou hebben aangegeven dat, wanneer een nietigverklaring van het huwelijk niet mogelijk is, hij een officiële echtscheidingsprocedure in gang wil zetten. 

Politie geeft foto verdachte neerleggen handgranaat vrij

In het onderzoek naar het plaatsen van handgranaten aan de Schiedamseweg en een ontploffing aan de Schiedamsedijk in Rotterdam, heeft het rechercheteam onder leiding van het Openbaar Ministerie, een foto van een verdachte vrijgegeven. De politie wil de daders zo snel mogelijk van straat halen. 

Handgranaten
Zaterdagochtend 23 maart rond 9.00 uur viel een voorbijganger op de Schiedamseweg iets op; bij een souvenir- en waterpijpenwinkel zaten twee handgranaten aan het rolluik vast. De politie is een onderzoek gestart naar de reden van het plaatsen van de granaten bij deze winkel.

Afgelopen donderdag heeft een explosief voor schade gezorgd aan een pand aan de Schiedamsedijk en een aantal geparkeerde auto’s. Een vrouw ontdekte die ochtend dat haar auto een kapotte ruit had. Dat bleek bij twee andere auto’s ook het geval. Hierop werd het onderzoek gestart. Er werden bij het rolluik van de horecagelegenheid fragmenten van een ontploft explosief gevonden.

Verband
Handgranaten bij een souvenirwinkel en een ontploffing bij een horecagelegenheid. Situaties die volgens de politie onacceptabel zijn, zeker omdat er woningen in de directe omgeving zijn. De politie vermoedt dat er een verband is tussen deze twee incidenten. 

Politie geeft foto verdachte neerleggen handgranaat vrij (Foto politie.nl)
Politie geeft foto verdachte neerleggen handgranaat vrij (Foto politie.nl)

VVV zegt zeven contracten formeel op en helpt zwaar geblesseerde Promes

De aflopende contracten van zeven spelers van VVV-Venlo zijn formeel opgezegd, zo laten de Limburgers vrijdag weten via de officiële kanalen. De club is verplicht dit te doen volgens de richtlijnen van de cao voor contractspelers. Het gaat hier om Johnatan Opoku, Moreno Rutten, Ralf Seuntjens, Tristan Dekker, Delano van Crooij, Evren Korkmaz en Jerold Promes.

Het besluit betekent overigens niet dat de spelers geen nieuw contract krijgen, zo legt manager voetbalzaken Stan Valckx uit op de clubsite. "Met een groot aantal van deze jongens wordt momenteel gesproken over hun toekomst. De gesprekken lopen nog." Met de zwaar geblesseerde Promes is wel afgesproken dat zijn contract niet wordt verlengd.

VVV faciliteert Promes wel bij zijn herstel. De 35-jarige verdediger zal worden begeleid door fysiotherapeut Rinus Louwers. Zodra Promes weer fit is, sluit de stopper aan bij de trainingen om een nieuw contract te verdienen. "Die kans willen we hem zeker bieden, zeker ook gezien zijn verdiensten voor de club in de afgelopen zes seizoenen", aldus Valckx.

De formele aanzegging geldt nu alleen voor spelers die al meer dan één contract hebben gehad bij VVV. Voor spelers die hun eerste contract bij de club hebben, volgt in een later stadium een vergelijkbaar traject, zo meldt VVV. De club uit Venlo staat momenteel op de elfde plek in de Eredivisie, met 32 punten uit 26 wedstrijden.

KNVB zet streep door overname FC Den Bosch

De licentiecommissie van de KNVB geeft geen toestemming voor de overname van FC Den Bosch door Kakhi Jordania. Dat heeft clubdirecteur Paul van der Kraan uit de Zeister Bossen te horen gekregen.

De mededeling komt keihard aan in De Vliert. Vorige maand kwamen er geruchten dat accountantsbureau Grant Thornton bij zijn forensisch onderzoek naar het geld van Jordania geen onregelmatigheden had aangetroffen en dat er een positief besluit over de overname zou gaan volgen. De licentiecommissie heeft kennelijk toch redenen gevonden om een streep door de plannen van FC Den Bosch en Jordania te halen. De KNVB heeft de motivering voor de afwijzing niet openbaar gemaakt. 

FC Den Bosch gaat in overleg met Jordania bekijken of ze het besluit aan gaat vechten bij de commissie van Beroep van de KNVB. De Georgische zakenman, die gisteravond niet aanwezig was bij de verloren uitwedstrijd tegen FC Twente (1-0), vliegt daarvoor morgen speciaal naar Nederland. FC Den Bosch wil vanwege het eventuele beroep ook niet ingaan op de reden van de afwijzing. Van der Kraan heeft die wel van de licentiecommissie te horen gekregen.

Nu de overname niet door gaaat heeft dat verregaande gevolgen voor FC Den Bosch. Omdat de toekomst van de club nu ongewis is zijn alle spelerscontracten die deze zomer aflopen formeel opgezegd. Ook heeft de club geen enkele optie gelicht om spelers langer aan zich te binden. 

Daarnaast zit de club per 1 april zonder algemeen directeur. De huidige directeur, Paul van der Kraan, vertrekt naar FC Twente. De club was met Manfred Laros (Sparta) en Berry van Gool (ex-Willem II) in gesprek over zijn opvolging, maar het is twijfelachtig of beide kandidaten nog geïnteresseerd zijn nu de deal met Jordania van de baan is.

Dronken over de busbaan

De politie in Haarlem heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige Pool aangehouden voor het rijden zonder rijbwijs en rijden onder invloed. Omstreeks 02.30 uur zag de politie dat de man in een personenauto over de busbaan in de richting van station Haarlem reed.

De bestuurder kreeg een stopteken, waarna hij op het Prinsen Bolwerk stopte. De bestuurder bleek alcohol gebruikt te hebben. Hij werd meegenomen naar het politiebureau voor het afleggen van een ademanalyse. Hieruit bleek dat de man 610 ug/l alcohol in zijn adem had.

Aangezien de man niet over een rijbewijs bleek te beschikken, golden voor hem de regels van een beginnend bestuurder en mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve bijna zeven maal het voor hem geldende maximum.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Voor het rijden zonder rijbewijs en het volgen van een busbaan kreeg hij een bekeuring.

Nanninga snapt niets van kritiek op speech Baudet

De Amsterdamse fractievoorzitter van Forum voor Democratie Annabel Nanninga snapt niets van de kritiek die is ontstaan na de speech van haar partijleider Thierry Baudet op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen. 'Dat er een soort stalinistische zuivering moet plaatsvinden, dat is onzin', vertelde Nanninga gisterenavond in AT5's Park Politiek.

Nanninga wordt door de winst die Forum voor Democratie heeft geboekt naast raadslid in Amsterdam nu ook lid van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

Kritiek
Nanninga begrijpt weinig van de commotie die ontstond na de winst van de partij. Zo hebben 200 Nederlandse academici, waaronder 28 Amsterdamse, een open brief ondertekend waarin ze hun sterke wantrouwen uiten tegenover Forum voor Democratie en het plan om een 'meldpunt voor indoctrinatie' op te richten.

'Groepsdenkend linksig blok'
Nanninga: 'Dat er een soort stalinistische zuivering moet plaatsvinden, dat is onzin. Wij zeggen altijd heel duidelijk: het is heel eenzijdig. Wetenschap, media, het onderwijs, dat moet veranderen, maar niet door daar mensen weg te sturen, maar door daar zelf onze eigen mensen neer te zetten, door daar assertief in te zijn, die instituties zijn niet van een soort groepsdenkend linksig blok.'

'Neutraal'
Leraren mogen volgens haar best links zijn, als ze dat maar niet uitdragen in de klas: 'Het moet gewoon neutraal zijn, het hoeft niet per se onze mening te zijn, het wordt omgedraaid tot iets totalitairs, maar de balans is nu gewoon helemaal zoek.'

Het hele interview kun je op de website van AT5 terugkijken. 

Bijleveld: VN-vredesoperaties van binnenuit verbeteren

De leden van de Verenigde Naties moeten de organisatie van binnenuit en met vereende krachten verbeteren. Minister Ank Bijleveld-Schouten pleitte vrijdag naast politieke en financiële steun, vooral voor praktische initiatieven om VN-missies slagvaardiger en moderner te maken. Ze deed dit tijdens de VN Peacekeeping conferentie voor ministers van Buitenlandse Zaken- en Defensie in New York.

De bijeenkomst was bedoeld om gespecialiseerde hoogwaardige capaciteiten te genereren voor VN-vredesoperaties. Denk aan snel inzetbare eenheden en versterking van trainingsstandaarden om de veiligheid van VN-troepen te verhogen. Dit is volgens Bijleveld hard nodig. Nog steeds sneuvelen veel VN-militairen. De missie in Mali (MINUSMA) is zelfs de dodelijkste VN vredesoperatie sinds de start in 2013.

Hernieuwd enthousiasme
Om te helpen hervormen, is tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de VN Veiligheidsraad (maart 2018) het Action for Peacekeeping in het leven geroepen. Dit initiatief van secretaris-generaal António Guterres moet alle betrokkenen, van lidstaten tot lokale partners, motiveren voor succesvolle, niet-bureaucratische vredesoperaties. Zo wil Guterres, net als Bijleveld, opgedane praktijkervaringen vastleggen en toekomstige vredesoperaties laten profiteren.

Juiste informatie op juiste plek
Bijleveld: "In mei stopt onze militaire bijdrage aan Minusma. Maar onze opgedane kennis en ervaring zijn goed in te zetten voor betere VN-vredesoperaties. Onze militairen ontwikkelden een volwaardige capaciteit voor het verzamelen van inlichtingen. Die moet model staan voor huidige en toekomstige VN-missies. Cruciaal; de juiste informatie op de juiste plek kan verkeerde beslissingen voorkomen. Daarom zetten we ons in voor opname van die capaciteit in het VN-inlichtingenbeleid. Bovendien zetten we onze trainingsinspanningen op dit gebied voort. Ook delen we onze ervaringen met de logistieke- en medische keten en steunen we het initiatief van rotatieschema’s voor de inzet van helikopters uit verschillende landen."

Als voorbeeld van de 'vereende kracht' noemde de minister de voorbereidende conferentie van Rwanda en Nederland van afgelopen januari. Daar presenteerde Nederland de in het Engels en Frans vertaalde ‘First Aid Buddy App’, een EHBO-applicatie voor de smartphone die soldaten in het veld overal kunnen gebruiken.

Elsie Trust Fund
Daarnaast maakte Bijleveld zich hard voor meer vrouwen in uniform. Ze kondigde aan dat Nederland 3 miljoen euro bijdraagt aan het Elsie Trust Fund. Dit initiatief is vernoemd naar de eerste vrouwelijke luchtvaart ingenieur, de Canadese Elsie MacGill. Het doel is om het aantal vrouwelijke peacekeepers te vergroten en sluit aan op 2 VN-resoluties. Daarin wordt gevraagd om een verdubbeling van het aantal vrouwelijke militairen en politieagenten in vredesmissies de komende 5 jaar. Dat is nodig om vredesoperaties inclusiever en effectiever te maken.

Bijleveld: VN-vredesoperaties van binnenuit verbeteren (Foto: Defensie)
Bijleveld: VN-vredesoperaties van binnenuit verbeteren (Foto: Defensie)

Winkeldief opgepakt met 13 wikkels 'poedersuiker'

Op vrijdagmiddag hield de politie een 22-jarige man uit Beverwijk aan in verband met een winkeldiefstal. De man wordt er van verdacht bij een kledingzaak aan de Barteljorisstraat in Haarlem een dure jas te hebben gestolen. De verdachte werd door de eigenaar van de winkel aangehouden en overgedragen aan de gewaarschuwde politie.

Tijdens de fouillering van de man werd een pakje sigaretten ingenomen. In het pakje bleken dertien wikkels met wit poeder te zitten. Volgens de verdachte ging het om wikkels met poedersuiker. Volgens de politie gaat het om harddrugs, vermoedelijk cocaïne. Onderzoek door de Forensische recherche zal uitwijzen wie er gelijk heeft. De politie nam de jas en de ‘poedersuiker’ in beslag.

Zatlap scheldt ambulancepersoneel uit na aanrijding

Een 29-jarige bestuurder uit Rotterdam veroorzaakte vrijdagmiddag op de Rueckertbaan in Tilburg een aanrijding. Hij bleek onder invloed te zijn van alcohol. Terwijl ambulancemedewerkers zijn verwondingen bekeken, beledigde hij hen ernstig. Zij deden aangifte.

De politie ontving rond 17:30 uur een melding van een aanrijding op de Rueckertbaan. Hier troffen zij een auto aan die tegen een boom was gereden. Daarnaast was deze auto ook tegen de achterzijde van een voorligger gereden, waardoor er lichte schade was ontstaan. De bestuurder van het voertuig, een 29-jarige Rotterdammer, raakte door de aanrijding gewond en moest door de ambulancemedewerkers worden nagekeken.

Terwijl de medewerkers van de ambulance de man nakeken, uitte hij ernstige beledigingen in hun richting. Verder wilde hij niet geholpen worden. Op een gegeven moment maakte de zatlap het dusdanig bont dat de politie hem in de boeien sloeg en overbracht naar het politiebureau. Hij bleek fors onder invloed van alcohol. Op het bureau blies hij tijdens de ademanalyse 765 Ugl, ruim drie maal de toegestane hoeveelheid. Zijn rijbewijs is direct ingenomen en de man zit vast voor verder onderzoek.

Zijn bijrijder raakte eveneens gewond en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Even later mocht hij weer naar huis. De schade met de voorligger werd afgehandeld door middel van een schadeformulier.

Groenewegen meldt zich ziek af voor Gent-Wevelgem

Dylan Groenewegen zal zondag niet starten in Gent-Wevelgem. De sprinter van Jumbo-Visma moet de Belgische eendagskoers door ziekte aan zich voorbij laten gaan.

"Helaas geen Gent-Wevelgem voor mij vanwege ziekte, maar ik kijk tevreden terug op deel één van dit seizoen. Voor nu is het een kwestie van herstellen en dan in één rechte lijn toewerken naar de Tour", schrijft Groenewegen zaterdag op Twitter.

De geboren Amsterdammer gold als een van de favorieten voor de zege in Gent-Wevelgem. De 25-jarige Groenewegen won woensdag nog overtuigend nog Driedaagse Brugge-De Panne, waar hij onder anderen topsprinters Fernando Gaviria (tweede) en Elia Viviani (derde) aftroefde.

Het was al de vijfde zege van het nog prille seizoen voor Groenewegen. De Nederlander heeft in 2019 al dagoverwinningen in de Ronde van Valencia, de Ronde van de Algarve en twee etappes van Parijs-Nice op zijn naam staan.

Robbe en Meulenkamp naar tweede ronde German Darts Championship

Mario Robbe en Ron Meulenkamp hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de German Darts Championship, het tweede toernooi op de Euro Tour. Beide landgenoten wonnen hun eersterondepartij in Hildesheim.

Robbe zette de Duitse qualifier Maik Langendorf met 6-3 opzij. Ron Meulenkamp moest een 2-0 achterstand ombuigen tegen Kim Viljanen en zegevierde met 6-4. Tevreden met zijn spel zal Meulenkamp niet zijn. De Nederlander gooide 85,4 gemiddeld. 

Mervyn King en Mark Dudbridge wisten eveneens hun eerste potje door te komen. King versloeg Diogo Portela met 6-4, terwijl Dudbridge met dezelfde cijfers te sterk was voor Gabriel Clemens.

Robbe treft James Wilson in de tweede ronde en Meulenkamp zal het opnemen tegen Rob Cross. Ook Michael van Gerwen en Jermaine Wattimena zullen instromen. Beide heren waren geplaatst en hadden daardoor een bye voor de eerste ronde. Van Gerwen speelt tegen Keegan Brown en Wattimena treft Steffen Siepmann. 

Uitslagen German Darts Championship - ronde I - middagsessie
Dave Prins (88.33) 2-6 (96.29) Simon Stevenson
Martin Atkins (Leeds) (90.95) 2-6 (100.71) Luke Humphries
Ricky Evans (88.65) 6-4 (93.10) Robert Thornton
Jyhan Artut (75.10) 0-6 (96.97) Boris Koltsov
Mike de Decker (92.55) 3-6 (98.02) Andrew Gilding
Kevin Knopf (72.75) 6-4 (76.11) Scott Taylor
Ron Meulenkamp (85.43) 6-4 (90.19) Kim Viljanen
Josh Payne (88.08) 4-6 (98.14) Andy Boulton

Avondsessie
Tytus Kanik (93.18) 4-6 (99.08) Jamie Hughes
Keegan Brown (91.29) 6-5 (88.27) Madars Razma
Steffen Siepmann (90.07) 6-2 (81.92) Mickey Mansell
Diogo Portela (82.96) 4-6 (88.12) Mervyn King
Maik Langendorf (78.41) 3-6 (84.36) Mario Robbe
Mark Dudbridge (89.15) 6-4 (85.05) Gabriel Clemens
Steve Beaton (89.88) 4-6 (92.40) Dimitri van den Bergh
Mike Holz (93.03) 1-6 (104.54) Nathan Aspinall

Tweede ronde zaterdag - middagsessie
Darren Webster v Luke Humphries
Ian White v Jamie Hughes
James Wade v Boris Koltsov
Jonny Clayton v Simon Stevenson
Adrian Lewis v Kevin Knopf
Jermaine Wattimena v Steffen Siepmann
Gerwyn Price v Mark Dudbridge
James Wilson v Mario Robbe

Avondsessie
Daryl Gurney v Andy Boulton
Joe Cullen v Nathan Aspinall
Rob Cross v Ron Meulenkamp
Peter Wright v Andrew Gilding
Stephen Bunting v Dimitri Van den Bergh
Mensur Suljovic v Ricky Evans
Michael van Gerwen v Keegan Brown
Dave Chisnall v Mervyn King

#EarthHour: een uur lang het licht uit tegen klimaatverandering

Vannacht om 02:00 uur gaat de klok vooruit en dat betkent dat vanavond ook weer het internationale evenement Earth Hour plaatsvindt. Tijdens Earth Hour worden huishoudens en bedrijven wereldwijd opgeroepen om tussen 20:30 uur en 21:30 uuur lokale tijd, de verlichting en andere elektrische apparatuur gedurende een uur lang uit te zetten. 

Het evenement vindt elk jaar eind maart plaats in het weekeinde waarin de zomertijd ingaat. Ook in Nederland doen tal van bedrijven mee aan Earth Hour. Vanavond om 20:30 uur zal in Amsterdam WWF-Ambassadeur André Kuipers het lichtbaken van de A'DAM-toren aan het IJ uitzetten. Voordat de lichten uitgaan zal de toren speciaal voor Earth Hour groen kleuren. Ook de Magere Brug en het Koninklijk Paleis Amsterdam zetten de verlichting uit. 

Elders in het land doen onder andere de Erasmusbrug, de Euromast en Hotel New York in Rotterdam mee. De Dom-toren in Utrecht, De Waag in Deventer, de schouwburg en concertzaal in Tilburg zullen zich ook in het donker hullen. In het heel land worden sfeervolle wandelingen en evenementen met kaarslicht georganiseerd. 

Earth Hour vond voor het eerst in Sydney (Australië) plaats in 2007, op 31 maart. Het was destijd een kleinschalige actie om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Sindsdien is Earth Hour uitgegroeiend tot een wereldwijd begrip. Vorig jaar deden er ruim 180 landen mee aan Earth Hour. 

Bosz kan borst natmaken na pak slaag tegen directe concurrent

Peter Bosz heeft vrijdagavond in de Bundesliga een forse nederlaag geleden met Bayer Leverkusen en ziet de aansluiting met de top-4 in rook opgaan.
Die Werkself ging op bezoek bij directe concurrent TSG Hoffenheim met harde cijfers onderuit: 4-1. Joshua Brenet speelde bij de thuisploeg de gehele wedstrijd.

Het betekende voor Leverkusen de tweede competitienederlaag op rij, want de laatste wedstrijd voor de interlandonderbreking ging met 1-3 verloren tegen Werder Bremen. Leverkusen is door het verlies op doelsaldo afgezakt naar een zevende plaats op de ranglijst; de achterstand op de nummer vier Borussia Mönchengladbach, dat later dit weekeinde nog in actie komt, bedraagt nu vijf punten.

Leverkusen begon nochtans prima aan de wedstrijd in Sinsheim en dook in de openingsfase met name via Leon Bailey enkele keren zeer gevaarlijk op voor het doel van de thuisploeg. Het elftal van Bosz wist het overwicht echter niet om te zetten in een doelpunt en moest toezien hoe Hoffenheim na precies tien minuten voetballen aan de overkant wel de score wist te openen. Andrej Kramaric werd na een schitterende pass van achteruit bereikt in de diepte, waarna de Kroaat op de rand van het strafschopgebied oog had voor Ishak Belfodil. Die kon vrij aannemen en schoot vervolgens beheerst raak vanaf een meter of vijftien: 1-0.

De gelijkmaker liet echter slechts zeven minuten op zich wachten: Kevin Volland kopte in het strafschopgebied raak na een fijne voorzet van Julian Brandt. Volland was kort erna dicht bij zijn tweede treffer van de avond, maar de Duitse spits wist de bal van dichtbij niet in een leeg doel te krijgen. Halverwege de eerste helft kreeg Bosz een forse tegenvaller te verwerken, doordat Karim Bellarabi met een hamstringblessure uitviel. Leverkusen zag ook Lars Bender nog in eerste helft geblesseerd uitvallen en mocht van gelukspreken dat de rust werd gehaald zonder verdere kleerscheuren. Lukas Hradecky voorkwam met een schitterende redding een doelpunt van Kramaric, terwijl Leonardo Bittencourt uit kansrijke positie rakelings naast schoot.

Leverkusen bleef zo op de been, maar in het eerste kwartier van de tweede helft wist Hoffenheim vrij snel afstand te nemen van de formatie van Bosz. Een eigen doelpunt van Sven Bender betekende in minuut 51 de 2-1, waarna uitblinker Belfodil de voordelige marge voor Hoffenheim rond het uur verdubbelde. De Algerijnse aanvaller werd in de diepte bereikt door Florian Grillitsch, waarna hij Mitchell Weiser uitkapte en uiteindelijk wist te scoren met een laag schoot. Leverkusen speelde niet eens zo slecht, maar met name Bailey had het vizier niet op scherp staan. In de slotfase gooiden de bezoekers alle remmen los, waardoor Hoffenheim naar hartenlust kon counteren en uiteindelijk via Kramaric nogmaals toesloeg.

Depay en consorten boeken nipte overwinning

Olympique Lyon heeft vrijdagavond nipt gewonnen van Stade Rennes en doet goede zaken met het oog op de startbewijzen voor de Champions League. De ploeg van Bruno Génésio was op bezoek bij de nummer acht van de Ligue 1 lange tijd niet bij machte om tot scoren te komen, maar vlak voor tijd viel het doelpunt alsnog voor les Gones: 0-1. Lyon staat nu derde met 56 punten, een punt minder dan nummer twee Lille, dat zondag in actie komt tegen FC Nantes.

De bezoekers hadden het het meeste balbezit en creëerden ook de meeste mogelijkheden, maar Tomas Koubek bleek niet te passeren. De doelman verrichte een knappe redding op een poging van Nabil Fekir. Halverwege de eerste helft kwam Memphis Depay, die bij Oranje schitterde de afgelopen twee interlands, enkele keren gevaarlijk uit de hoek. De aanvaller had twee goede kansen, maar moest zich neerleggen bij de klasse van Koubek, die knap pareerde.

In de tweede helft was Rennes ook bij tijd en wijle in het vijandelijke strafschopgebied te vinden, maar Anthony Lopes wist op zijn beurt eveneens zijn doel te verdedigen. Moussa Dembélé probeerde namens Lyon alsnog de drie punten binnen te hengelen, maar ook de aanvalspartner van Depay werd gestopt door Koubek. Pas vlak voor tijd, toen Depay al was gewisseld ten faveure van Bertrand Traoré, wist Lyon Koubek te passeren. Een prachtige aanval belandde uiteindelijk bij Martin Terrier, die van dichtbij de winnende maakte: 0-1.

Extended trailer voor Brightburn

Wat als kleine Kal-El niet was opgegroeid bij de Kents, maar ergens terecht was gekomen waar hij uiteindelijk nooit heeft geleerd zijn superkrachten alleen voor het goede te gebruiken? Wat als hij werd gepest en besluit zich tegen de wereld te keren? Dat is het idee achter Brightburn, waarvoor producer James Gunn gisteren een extended trailer vrijgaf.

Het idee is zo simpel dat het raar is dat we het niet vaker hebben gezien. Natuurlijk was Will Smith een onwillige, dronken superheld in Hancock en kennen we genoeg superschurken als tegenbeeld van onze superhelden, maar Brightburn lijkt dat simpele idee van het super powered terror child te hebben verwerkt tot een horrorfilm.

Brightburn is geschreven door Brian en Mark Gunn, broer en neef van James 'Guardians of the Galaxy' Gunn, en geregisseerd door David Yarovesky. Castleden zijn Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A. Dunn, Meredith Hagner en Matt Jones. De film is in Nederland te zien vanaf 23 mei.

MLB: Goldschmidt met drie homeruns belangrijk voor Cardinals; Simmons helpt Angels aan eerste zege

In zijn tweede wedstrijd voor de St.Louis Cardinals heeft Paul Goldschmidt veel indruk gemaakt. De eerste honkman sloeg maar liefst drie homeruns in de met 9-5 gewonnen wedstrijd tegen de Milwaukee Brewers.

Op Opening Day had Goldschmidt nog een onopvallend debuut gemaakt voor de St.Louis Cardinals. De eerste honkman, die dit jaar de overstap maakte van de Diamondbacks naar de Cardinals en een contract tekende voor vijf jaar ter waarde van 130 miljoen dollar, maakte in zijn tweede wedstrijd veel indruk. Hij kwam maar liefst vijf keer op de honken en sloeg daarvan driemaal een homerun. Hij was goed voor vijf binnengeslagen punten. Het had misschien nog een homerun meer kunnen zijn, maar in de negende inning gaf de Brewers hem opzettelijk vier wijd.

Goldschmidt zijn drie homeruns (Bron YouTube)


Charlie Morton heeft een goed debuut gemaakt voor de Tampa Bay Rays. De 35-jarige werper nam het op tegen zijn oude ploeg Houston Astros, die j in 2017 nog een belangrijk aandeel had in het winnen van de World Series. In zijn wedstrijd tegen de Astros noteerde hij in vijf innings acht strikeouts en moest maar drie honkslagen toestaan. Zijn ploeg won uiteindelijk met 4-2 van de Houston Astros. 

Blik op Nederlanders
Vannacht kwamen er vier Nederlanders in actie in de MLB. Andrelton Simmons van de Los Angeles Angels nam het op tegen de Oakland Athletics van Jurickson Profar. Simmons, de korte stop van Angels, had een belangrijk aandeel in de zege van zijn team. In de achtste inning sloeg twee man over de thuisplaat en dat was goed voor een 4-2 voorsprong. Uiteindelijk wonnen Los Angeles Angels met 6-2. Profar wist geen honkslag te slaan.

Bij de Boston Red Sox kwam Xander Bogaerts in actie. De Nederlandse korte stop sloeg in de tweede inning zijn eerste homerun van het seizoen. Toch leek het erop dat de Red Sox net zoals donderdag genoegen moesten nemen met een nederlaag. De Seattle Mariners stonden de gehele wedstrijd voor, maar in de negende inning ging het mis voor de Mariners. Bij een voorsprong van 6-4 moest Hunter Strickland de wedstrijd binnen halen. De 30-jarige werper van de Mariners stond al snel twee man op de honken toe. Er volgde een knappe out op de thuisplaat, maar de Red Sox hadden nog steeds twee man op de honken. Mitch Moreland sloeg vervolgens een homerun en zo pakte de winnaars van de World Series alsnog hun eerste winst van het seizoen.

Kenley Jansen stond op de heuvel bij de Los Angeles Dodgers. De 31-jarige closer van de Dodgers kwam in de negende inning op de heuvel en gooide één strikeout en kreeg geen hit tegen. Toch was dat niet voldoende voor de overwinning tegen Arizona Diamondbacks. Na dertien innings waren de Diamondbacks met 5-4 te sterk voor de ploeg van Jansen. Carson Kelly sloeg het beslissende punt binnen voor de ploeg uit Arizona. 

Uitslagen MLB Vrijdag:
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 6-0
Miami Marlins - Colorado Rockies 1-6
Tampa Bay Rays - Houston Astros 4-2
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 5-9
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 2-6
Seattle Mariners - Boston Red Sox 6-7
San Diego Padres - San Francisco Giants 4-1
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 4-5 (dertien innings)

Jonge fietser berooft vrouw van portemonnee

Een 53-jarige vrouw uit Kaatsheuvel werd vrijdagmiddag 29 maart op de Contrefort beroofd van haar portemonnee. De dader, een jongeman op een fiets, wist te ontkomen. De politie is naar hem op zoek.

Het slachtoffer stond op het punt om boodschappen te doen. In de Contrefort kwam ze rond 14:45 uur een bekende tegen waarmee zij een gesprek begon. Tijdens dit gesprek hield zij haar portemonnee vast in haar hand. Het viel hen op dat er in de buurt twee jonge jongens steeds voorbij fietsten.

Een van hen, een blanke jongeman met kort donkerblond haar en een grijs shirt, fietste ineens langs de vrouw en griste de portemonnee uit haar hand. Beide fietsers verdwenen vervolgens in de richting van de Gasthuisstraat.

De politie heeft na het incident een buurtonderzoek gehouden. Hiernaast zal er gekeken worden of er beschikbare bewakingsbeelden zijn. Getuigen worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Piratenpartij betaalt donateurs bij behalen van zetel 3x de inleg uit

De Piratenpartij wil graag meedoen met de Europese Parlementsverkiezingen, maar heeft niet genoeg cash in huis om deelname te bekostigen. Daarom doen ze een opmerkelijke oproep om hulp op hun blog: "Wij hebben jouw hulp nodig. Wij willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar met onze huidige kaspositie is het inschrijfgeld van €11.250,- een onverantwoorde uitgave. Veel mensen laten ons weten dat we echt mee moeten doen en dat willen we zelf natuurlijk ook! Daarom sturen we je deze oproep. Neem een campagne-aandeel of stel je kandidaat en zorg zo mede dat de Piratenpartij mee kan gaan doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement."

Door een campagneaandeel te kopen kun je de partij steunen in hun deelname: "Neem een campagne-aandeel: iedere investering geeft een ‘campagne-aandeel.’ Wanneer we niet meedoen met deze verkiezingen, krijgt u uw inleg desgewenst terug. Wanneer we wel meedoen, dan is het triple-or-nothing. Dus als we zetels halen, krijg je je inleg (desgewenst) driedubbel terug. Wil je gebruik maken van deze actie? Vermeld dan ‘tbv EP2019 graag retour bij geen deelname’ en/of ‘triple-or-nothing’ bij je donatie."

De partij vervolgt "Onze penningmeester stort het juiste bedrag dan terug bij ‘geen deelname’ of ‘verkiezingswinst’. Om de campagne een serieuze kans te geven, raden wij een aandeel van minimaal €100,- aan. Het minimum bedrag om een aandeel te kunnen kopen is €19,84. Aandelen kunnen gekocht worden via NL41 RABO 0108 3789 69 t.n.v. Piratenpartij te Amsterdam of via andere betaalmethodes"

Of het een 1-aprilgrap betreft durven we niet met zekerheid te zeggen. Op 9 april is de dag van de kandidaatstelling. Geen zin om geld in te leggen? Dan kun je je ook opgeven als kandidaat. Dat doe je door een mailtje te sturen naar secretaris@piratenpartij.nl onder vemelding van je naam, geboortedatum en geslacht, voorzien van een beknopte motivatie en cv. 

Slachtoffer: 'Agent, wilt u een foto maken voor mijn Insta?'

Sommige mensen doen alles voor een like op Instagram, zo blijkt uit een post van de politie op Facebook. Een agent schreef afgelopen donderdag hoe hij met spoed werd opgeroepen voor een aanrijding met letsel. Er was een vrouw op haar snorfiets aangereden en daarbij zwaargewond geraakt. 

De agent reed met gillende sirenes naar het ongeval, en op de plaats van het ongeval zag hij dat de ambulance al ter plaatse was. Hij zette de kruising af met z'n wagen en liep naar het slachtoffer toe. Hij vroeg aan het slachtoffer wat er was gebeurd en noteerde haar persoonsgegevens. 

Op het moment dat de vrouw op de brancard werd ingesnoerd had de dame in kwestie een opmerkelijk verzoek aan de agent: "Agent, in mijn rechterbroekzak zit mijn telefoon. Zou u een foto voor mijn Instagram willen maken? Die foto zou heel veel likes opleveren."

De agent vertelt dat het ambulancepersoneel wegkeek, terwijl hij haar sterkte wenste in het ziekenhuis en daarna. Hij besluit zijn verhaal met de woorden: "Het is soms een gekke wereld."

Alles voor een like (Foto ter illustratie: Pixabay)
Alles voor een like (Foto ter illustratie: Pixabay)

Zorgen om biomassacentrale Diemen blijven: 'Het is een stille ramp'

De geplande biomassacentrale in Diemen houdt de gemoederen bezig. Als het aan energiebedrijf Nuon ligt, wordt die centrale, waar door onder andere het verbranden van hout warmte wordt opgewekt, in 2022 in gebruik genomen. Maar een groep bewoners uit Diemen, Muiden en IJburg hoopt nog steeds dat er een andere oplossing komt.

"Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn kinderen", zegt IJburgbewoner Jildert Huitema.

Nuon zegt met de biomassacentrale in te spelen op de wens om in Nederland van het gas af te gaan. "Er wordt gekeken naar allerlei alternatieven. We zijn bezig met aardwarmte uit de bodem, met restwarmte van datacentra, met waterstof. Maar die opties hebben veel tijd nodig en daarom beginnen we met een biomassacentrale. Daarmee kunnen we in één klap en op korte termijn zestigduizend woningen van duurzame warmte voorzien", zegt Bart Dehue van Nuon.

Chemicus
Onderzoeker van de UvA Ties Korstanje legt uit wat het verschil is tussen het verbranden van brandstoffen. "Het verschil tussen gas aan de ene kant en kolen of biomassa aan de andere kant, is dat gas eigenlijk heel schoon verbrandt, dat geeft relatief weinig verontreiniging", ligt hij toe. En dat voedt de zorgen bij de bewoners weer.

"Het is een stille ramp", zegt Huitema. Volgens Nuon wordt de extra uitstoot van CO2 en fijnstof, die vrijkomt door de verbranding van biomassa, tot een minimum gereduceerd door het gebruik van geavanceerde filters.

Bomen
Naast de zorgen over de uitstoot, vreest Huitema ook voor de enorme hoeveelheid hout die er nodig is voor de nieuwe centrale. Naar schatting gaat het om zo'n 160 miljoen kilo hout per jaar. "Ik ben bang voor het verdwijnen van bossen. Het hout komt uit onder andere Canada en de VS, daar worden massaal bossen gekapt. Wij denken onze energiedoelstellingen te halen door hout uit andere landen te kappen en hierheen te halen".

Koolstofcyclus
Maar volgens Korstanje is, mits er bijvoorbeeld geen oerbos maar kweekbos wordt gebruikt ook een voordeel aan de plannen van Nuon. "In dertig jaar is een boom volgroeid. Daarmee is de koolstofcyclus weer rond, je stoot het uit en een boom neemt het weer op. Dertig jaar is best lang, maar als je het vergelijkt met olie en gas, dan heb je het over honderden miljoenen jaren".

Als het aan Nuon ligt, werkt de biomassacentrale in 2022. Maar de bewoners hopen dat zij via de lokale, provinciale of landelijke politiek hier nog een stokje voor kunnen steken.

Woningen beschoten met luchtbuks

De politie in Gennep heeft vrijdagavond in de Steendalerstraat een onderzoek ingesteld na de melding dat er vermoedelijk met een luchtbuks of luchtdrukpistool op twee woningen is geschoten. Er raakte niemand gewond.

Bewoners zagen bij thuiskomst dat er op enkele plaatsen bij de voordeur en de voorruit kleine vernielingen waren aangericht. Deze beschadigingen zijn vermoedelijk veroorzaakt door een luchtbuks.

Ook bij een andere woning, verderop in de straat, bleken dezelfde soort beschadigingen te zijn. De politie is gestart met een buurtonderzoek. De vernielingen zijn vermoedelijk vrijdagavond tussen 21:00 en 23:00 uur verricht.

Eventuele getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Krakers Augustinuskerk spannen kort geding aan tegen ontruiming

De krakers van de Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam spannen een kort geding aan tegen een op handen zijnde ontruiming. Deze week hebben ze een brief ontvangen van het Openbaar Ministerie (OM) dat ze de kerk binnen acht weken moeten verlaten. Eigenaar van de kerk, vastgoedbeheerder Nedstede, wil dat er appartementen in komen.

"Sinds 2010 heeft geen één kraakpand gewonnen van het OM, maar daar willen wij graag geschiedenis in gaan schrijven", vertelt een van de krakers van de Augustinuskerk. Hij denkt grote kans te maken omdat "de hele buurt achter ons staat". Een gevalletje van "samen staan we sterk".

De krakers willen nog steeds graag in gesprek met de eigenaar, maar die is inmiddels, volgens een van de krakers, via Ad Hoc op zoek naar mensen die antikraak in de kerk willen wonen. "Om zo waarschijnlijk ons te kunnen ontruimen, maar wij hebben zoiets van: wij zitten er al in, wij hebben het bewoonbaar gemaakt. Dus we vragen hem alsjeblieft om ons er in te laten zitten", vertelt de kraker.

Petitie
Omwonenden van de kerk zijn een petitie gestart, die op het moment van schrijven bijna 400 keer is ondertekend. Zij hopen hiermee dat de kerk niet wordt ontruimd tot er een definitieve herbestemming is gerealiseerd. Een buurtbewoner zei na de kraakactie in februari tegen AT5: 'Ik ben er heel blij om. De kerk staat al vierenhalf jaar te verloederen, een monument. En het zijn hele aardige jongens.'

Op maandag 1 april dient het kort geding.

FOK! Wat een weer: zonnig

De aanwezige nevel en mist lossen vanochtend spoedig op, waarna er vandaag veel ruimte is voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima lopen uiteen van 10°C in het Waddengebied tot lokaal mogelijk 20°C in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Vannacht raakt het van het noorden uit bewolkt en kan er hier en daar wat lichte regen of een lichte bui vallen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 5°C. De wind draait geleidelijk naar een noordelijke richting en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Morgenochtend is het in het noorden zonnig. In het zuiden is het nog bewolkt, maar ook daar breekt in de loop van de ochtend de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C aan de noordkust tot 13°C in het zuiden. De matige, aan de kust vrij krachtige, wind komt uit het noord tot noordoosten. (Bron: KNMI)

Zelfs in Zeeuws Vlaanderen vind je nog wild (Foto: Paulus-de-kabouter)
Zelfs in Zeeuws Vlaanderen vind je nog wild (Foto: Paulus-de-kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kelderman breekt sleutelbeen en nekwervel bij val in Catalonië en is onzeker voor Giro d'Italia

Wilco Kelderman heeft bij een valpartij in de Ronde van Catalonië een sleutelbeen gebroken en een breuk in een nekwervel opgelopen. Het is nog afwachten of hij tijdig fit geraakt voor de Giro d'Italia, die over precies zes weken begint. Kelderman is in die ronde aangewezen als meesterknecht voor Tom Dumoulin.

"Een scan heeft uitgewezen dat Wilco zijn sleutelbeen heeft gebroken en een breuk in een nekwervel heeft", zo laat dokter Anko Boelens weten in het persbericht van team Sunweb. "Onze eerste indruk is dat het een mooie breuk is. Hij zal een operatie moeten ondergaan voor zijn sleutelbeen als hij terug in Nederland is." Sunweb kan nog niet zeggen hoe lang het herstel van Kelderman gaat duren.

Kelderman reed vrijdag in de vijfde etappe op kop van het peloton. De Nederlander was in achtervolging op Maximilian Schachmann. Bij een bocht ging de nummer elf van het algemeen klassement onderuit en kwam hard ten val op zijn linkerschouder. Na de valpartij kon Kelderman zijn weg niet meer vervolgen.

De Ronde van Catalonië was de laatste wedstrijd van het voorseizoen van Kelderman. Na deze wedstrijd zou de 28-jarige Nederlander zich gaan voorbereiden op de Giro d'Italia, waarin hij de meesterknecht zou zijn van Dumoulin. Het is nu maar de vraag of hij de start haalt van de Ronde van Italië en mocht hij starten in welke vorm dat zal zijn.

Vorig jaar moest Kelderman ook al de Tour de France missen door een sleutelbeenbreuk na een valpartij op het Nederlands kampioenschap.

Klant spuugt op restaurantmanager, manager schiet klant dood

Het is altijd weer een levendige boel bij de Arby's in Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Zo kwam een 25-jarige man onlangs een broodje eten bij de fastfoodtent, maar dat resulteerde uiteindelijk in zijn dood.

Desean Tallent kreeg het aan de stok met restaurantmanager Deionna Young, eveneens 25 jaren oud. Wat er allemaal precies is gezegd is niet helemaal duidelijk, maar Tallent zou haar bedreigd hebben en vertrok nadat hij een ferme rochel op Young spuugde.

Een uurtje later kwam Tallent nog eens terug en dit keer volgde Young hem naar buiten. Als manager van een fastfoodbroodjesetablissement had ze uiteraard een vuurwapen bij zich, waarmee ze op Tallent's auto schoot.

Tallent werd in de borst geraakt en crashte bij de lokale Walmart, waarna hij in het ziekenhuis dood werd verklaard. Young was ondertussen gewoon weer aan het werk gegaan, de irritante klant was immers weg, maar zit inmiddels vast.

Boksbond probeert corruptie met corruptie op te lossen om op Spelen te blijven

De internationale amateurboksbond AIBA, het laat de FIFA er al jaren uit zien als een uiterst transparante en eerlijke organisatie. Sepp Blatter is de integriteit zelve vergeleken met het AIBA-bestuur, waar de Oezbeek Gafur Rakhimov - een vermeend maffiabaas in Centraal-Azië - verkozen werd tot president.

Door de grote bende die AIBA heet staat het olympisch boksen nogal op de tocht. Sterker nog, het is nog helemaal niet zeker of er volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokyo wel om boksmedailles gestreden gaat worden. Rakhimov heeft aangegeven een stap terug te doen, mogelijk tijdelijk, om de kansen van het boksen te vergroten, maar het Internationaal Olympisch Comité zal op 22 mei een definitief oordeel vellen.

Nu is er weer een fraaie nieuwe zet gedaan: Umar Kremlev, lid van het uitvoerend comité van AIBA en presidentskandidaat voor de bond, heeft in een brief aan het IOC laten weten de schulden van AIBA - zo'n veertien miljoen euro - af te willen betalen. In ruil daarvoor moet het IOC het boksen uiteraard wel op het olympisch programma laten staan, met AIBA als organiserende bond. Kremlev, secretaris-generaal van de Russische boksbond, zou zijn eigen geld en 'investeringen' gebruiken om de boel te financieren.

Olympisch boksen staat voorlopig stil en tussen het IOC en AIBA is verder geen enkel contact wat betreft de organisatie, wat betekent dat er voor sporters ook geen IOC-steun is. Kremlev noemde het IOC daarom eerder al eens 'achterlijk', maar schijnbaar hoopt hij dat hem dat nu een beetje vergeven gaat worden.

De AIBA-soap loopt al lange tijd, met corruptie rondom de scheidsrechters in Rio in 2016 als een van de dieptepunten, maar in mei lijkt er dan in elk geval een voorlopig einde aan te komen. Of het IOC het aanbod van Kremlev zal accepteren valt nog te bezien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.