FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 maart 2019

'Een bijbel, almanak en kerkboek tegelijk'

De songtekst verhaalt als volgt: "Als ik de tekens op de kaarten tel dan kom ik tot 365, de dagen van het jaar. Er zijn 52 kaarten, de weken van het jaar. Vier kleuren zijn er, vier weken in een maand. Er zijn twaalf kaarten met een afbeelding, dat wil dus zeggen: twaalf maanden in een jaar. Ook zijn er dertien troeven in een spel, dertien weken in een kwartaal. Ziet u luitenant, m'n speelkaarten betekenen voor mij een bijbel, een almanak en een kerkboek tegelijk."

Wie heeft er zin om uit te zoeken of de zinsnede over het aantal tekens op de speelkaarten klopt? Om welke speelkaarten gaat het? Zijn de jokers, koningen, boeren en koninginnen uitgezonderd in deze telling of doen ze juist mee? We dagen je uit! 

Hockeysters Den Bosch, Amsterdam, SCHC en Oranje-Rood naar play-offs

De deelnemers aan de Hoofdklasse in het dameshockey zijn bekend. Den Bosch, Amsterdam, SCHC en Oranje-Rood pakten zondag op de achttiende speeldag het felbegeerde ticket. Onderin deed Bloemendaal redelijk goede zaken door een punt te pakken tegen hdm (0-0), terwijl de concurrentie punten liet liggen.

Oranje-Rood - Hurley (2-1)
12' 0-1 (sc) Gitte Michels
33' 1-1 Freeke Moes
59' 2-1 (sc) Yibbi Jansen
Voor het derde seizoen op rij heeft Oranje-Rood zich geplaatst voor de play-offs. De Eindhovense ploeg won met 2-1 van Hurley. Gitte Michels zette de bezoekers nog wel op voorsprong. Het was alweer haar twaalfde doelpunt uit een strafcorner, meer dan elke andere speelster in de Livera Hoofdklasse. Freeke Moes en Yibbi Jansen uit een strafcorner bezorgden Oranje-Rood de derde overwinning op rij.

Huizen - Amsterdam (0-4)
5' 0-1 Maria Verschoor
30' 0-2 (sc) Eva de Goede
45' 0-3 Felice Albers
55' 0-4 (sb) Eva de Goede
Amsterdam kende weinig problemen met Huizen (0-4) en verzekerde zich daarmee van een ticket voor de play-offs. De ploeg van Rick Mathijssen is sinds 2002-2003 onafgebroken van de partij in die play-offs. Dankzij twee treffers van Eva de Goed en doelpunten van Maria Verschoor en Felice Albers bleef Amsterdam voor de achtste wedstrijd op rij ongeslagen. Huizen zag concurrent Bloemendaal een punt inlopen na de 0-0 tegen hdm.

SCHC - Groningen (7-0)
20' 1-0 Ginella Zerbo
25' 2-0 Carlien Dirkse van den Heuvel
41' 3-0 Ginella Zerbo
44' 4-0 (sc) Caia van Maasakker
47' 5-0 Kyra Fortuin
59' 6-0 (sc) Julie Brinkman
62' 7-0 (sc) Suzanne Homma
SCHC bemachtigde voor de negende keer op rij en elfde maal in totaal een ticket voor de play-offs. De Bilthovense formatie kende geen genade voor hekkensluiter Groningen. Het werd liefst 7-0. Ginella Zerbo scoorde tweemaal, waardoor ze op een totaal van tweeëntwintig doelpunten kwam, een evenaring van het seizoensrecord bij SCHC. Caia van Maasakker maakte haar 201ste treffer voor de club uit Bilthoven. Groningen zag Bloemendaal een punt uitlopen na de doelpuntloze remise tegen hdm.

Den Bosch - Laren (5-0)
17' 1-0 (sc) Frédérique Matla
35' 2-0 (sc) Marloes Keetels
50' 3-0 Pleun van der Plas
62' 4-0 Lieke Hulsen
63' 5-0 Imme van der Hoek
Koploper Den Bosch maakte geen fouten tegen Laren. Met de 5-0 overwinning kwalificeerde de landskampioen zich voor de play-offs. Sinds de invoering van die play-offs bereikte de Bossche formatie deze 23 keer, een record. Sinds 1997-1998 zijn de Brabanders ieder seizoen vertegenwoordigd in de strijd om het landskampioenschap. Ondanks de nederlaag blijft Laren vijfde, maar het gat met Kampong werd verkleind naar een punt.

Kampong - Pinoké (2-2)
3' 0-1 (sc) Anouk Stam
19' 0-2 Pamela Raaff
21' 1-2 Georgina Oliva
58' 2-2 (sc) Michelle Fillet
Na rust knokte Kampong zich tegen Pinoké terug van een 2-0 achterstand, dankzij een lekker schot van Gigi Oliva en een mooie sleeppush van Michelle Fillet. Het was verdiend voor de ploeg van Santi Freixa, die Renée van Laarhoven (stick tegen haar hoofd gehad), Kiki van Wijk en Elsie Nix moest missen, maar vooral na rust hockeyend beter was dan Pinoké, dat door een goal van Anouk Stam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen.

Bloemendaal-hdm 0-0
Het was en bleef 0-0 op ‘t Kopje. Door de puntendeling liep Bloemendaal niet alleen een punt uit op hekkensluiter Groningen, maar ook een punt in op Huizen dat op een tiende plaats blijft staan.

Strijd om tickets hockeyplay-offs weer open, Almere nieuwe hekkensluiter

De strijd om de play-offs in de Hoofdklasse voor de hockeyers is weer compleet open. Door het puntenverlies van HGC en Oranje-Rood zitten Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam weer volop in de race voor een play-offticket. Almere is de nieuwe hekkensluiter en Tilburg heeft aansluiting gevonden met Klein Zwitserland dat nog wel op een veilige negende plaats staat.

Kampong - Amsterdam (1-1)
66' 1-0 Philip Meulenbroek
70' 1-1 (sc) Justin Reid-Ross
Opnieuw leek Philip Meulenbroek de matchwinnaar te worden voor Kampong. Met zijn zesde doelpunt in vijf wedstrijden zette hij de landskampioen vlak voor tijd op voorsprong. Martijn Havenga kreeg de uitgelezen mogelijkheid om de winst voor Kampong veilig te stellen, maar zijn inzet werd gered door Jan de Wijkerslooth. Het was voor de doelman van Amsterdam zijn laatste actie. Hij werd gewisseld voor een extra veldspeler. Dat voordeel viel meteen weg door een gele kaart van Billy Bakker. Ondanks het ondertal kregen de Amsterdammers nog een strafcorner, die in de laatste minuut in de kruising werd gepusht door Justin Reid-Ross.

Klein Zwitserland - Rotterdam (2-5)
20' 0-1 (sc) Jeroen Hertzberger
35' 0-2 (sc) Jeroen Hertzberger
41' 1-2 (sc) Wouter Pastoor
50' 1-3 (sc) Jeroen Hertzberger
50' 2-3 Wouter Pastoor
64' 2-4 (sc) Jeroen Hertzberger
70' 2-5 Simon Egerton
Met de volle winst uit het dubbelweekend heeft Rotterdam zich toch weer in een kansrijke positie gemanoeuvreerd voor een plek in de play-offs. De 4-2 overwinning betekende de eerste uitzege in de historie van de Rotterdammers bij Klein Zwitserland. De promovendus zag Tilburg in puntenaantal gelijk komen, maar Klein Zwitserland staat op basis van meer zeges nog steeds op de veilige negende plaats.

Almere - Den Bosch (1-4)
10' 0-1 Jelle Galema
15' 1-1 Valentijn Charbon
19' 1-2 Jelle Galema
49' 1-3 (sc) Joaquin Menini
52' 1-4 (sb) Bram van Groesen
De tiende nederlaag in elf duels betekende dat Almere de rode lantaarn overnam van SCHC. SCHC en Tilburg liepen dankzij hun onderlinge puntendeling ook nog eens een punt uit op de Almeerse ploeg, die ondanks een 1-1 tussenstand met lege handen achterbleef. Dankzij de 4-1 zege is Den Bosch al zeven wedstrijden ongeslagen. De ploeg van coach Eric Verboom passeerde Amsterdam op de ranglijst en kwam in punten gelijk met nummer vier Oranje-Rood. Het gat met HGC dat derde staat is ook nog maar een punt.

HGC - Pinoké (2-2)
7' 1-0 Willem Rath
9' 1-1 Jord Beekmans
11' 1-2 Jacob Smith
65' 2-2 (sc) Ashley Jackson
Er lijkt zand in de motor van HGC te zitten. Met een punt uit twee wedstrijden sloot de spektakelploeg in de Hoofdklasse het dubbelweekend met een kater af. Ashley Jackson stelde met een rake strafcorner vijf minuten voor tijd een punt veilig voor HGC, dat wel derde blijft maar de concurrentie zag inlopen.

Bloemendaal - Oranje-Rood (5-0)
5' 1-0 Thierry Brinkman
9' 2-0 (sc) Floris Wortelboer
14' 3-0 Florian Fuchs
35' 4-0 Yannick van der Drift
67' 5-0 Roel Bovendeert
Oranje-Rood leed op ‘t Kopje in Bloemendaal alweer de vierde nederlaag sinds de winterstop en moet vrezen voor deelname aan de play-offs. Den Bosch kwam in punten gelijk en ook Amsterdam en Rotterdam knabbelden iets af van hun achterstand op de Eindhovense formatie. Koploper Bloemendaal vergrootte zijn voorsprong op achtervolger Kampong naar drie punten.

SCHC - HC Tilburg (2-2)
41' 1-0 Caspar Dobbelaar
48' 1-1 (sc) Jip Krens
61' 1-2 (sc) Gareth Furlong
69' 2-2 (sc) Thomas Vis
De degradatiekraker eindigde onbeslist. Negen minuten voor tijd leek Tilburg er met de drie punten vandoor te gaan, maar Thomas Vis voorkwam in de slotminuut een nederlaag voor SCHC. Dankzij de puntendeling verliet de Bilthovense formatie de laatste plaats in de Hoofdklasse. En Tilburg vond aansluiting met de veilige negende plaats.

MotoGP-coureur Marquez oppermachtig in Argentinië

MotoGP-coureur Marc Marquez heeft met enorme overmacht de Argentijnse Grand Prix gewonnen. De Spaanse wereldkampioen ging er bij de start vandoor en werd pas na de finish weer teruggezien.

Marquez pakte vanaf poleposition de leiding en werd op zijn Honda gevolgd door de Ducati's van Andrea Doviziosio en Jack Miller en de Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Viñales. Marquez checkte gelijk uit en de wereldkampioen werd op gepaste afstand gevolgd door een groepje met Dovizioso, Miller, Rossi, Franco Morbidelli en Cal Crutchlow. Laatstgenoemde kon echter inpakken: hij bleek een valse start gemaakt te hebben en moest een drivethroughpenalty incasseren.

Na één derde van de race was Marquez al lang vertrokken, maar achter hem werd flink gevochten tussen drie Ducati's (Dovizioso, Miller en Danilo Petrucci) en drie Yamaha's (Rossi, Morbidelli en Viñales). Het leek wel Moto3, want Alex Rins en Takaaki Nakagami kwamen met tien ronden te gaan aansluiten bij de inmiddels acht man tellende groep achter Marquez, waar Dovizioso en Rossi heel voorzichtig een klein gaatje probeerden te slaan naar Petrucci en Morbidelli.

In de slotronde kwam de winst van Marquez uiteraard niet meer in gevaar, terwijl Rossi zich voorbij Dovizioso naar de tweede plek vocht. Miller eindigde voor Rins als vierde, Petrucci werd zesde en Viñales en Morbidelli hapten in de laatste ronde gras door een gezamenlijke valpartij.

Federer klopt gehavende Isner en wint voor de vierde keer in Miami

Roger Federer heeft zondag voor de vierde keer in zijn carrière het Masters-toernooi van Miami op zijn naam geschreven. De Zwitser was in de finale te sterk voor John Isner, die in de tweede set behoorlijk veel last had van een blessure.

De 37-jarige Federer zette de vier jaar jongere Isner, die zijn titel verdedigde op het hardcourt in Florida, met 6-1 en 6-4 aan de kant. De wedstrijd was in iets meer dan uur gespeeld. In 2005, 2006 en 2017 was Federer ook de beste in Miami. Hij boekte zijn 101e toernooizege in zijn carrière, nadat begin deze maand in Dubai zijn honderdste titel veroverde. Twee weken geleden verloor Federer nog de finale van Indian Wells. Toen moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in Dominic Thiem.

In de finale tegen Isner nam Federer direct een break voorsprong en in een vloek en een zucht stond het 4-1 voor de Zwitser. Na een derde break in de zevende game trok hij de eerste set in 25 minuten naar zich toe. In het tweede bedrijf kon Amerikaanse servicekanon Federer langer bijbenen, maar kreeg Isner last van zijn linkerbeen. Bij een 3-4-achterstand nam Isner een medische time-out.

Isner kon vervolgens nog amper nog lopen, waardoor Federer de partij snel kon afhandelen. De routinier forceerde in de tiende game de beslissende break en besliste de partij op zijn tweede matchpoint.

Federer wint in Miami. (PRO SHOTS/Action Images)
Federer wint in Miami. (PRO SHOTS/Action Images)

Baldassarri wint opnieuw in Moto2, punten voor Bendsneyder

Moto2-coureur Lorenzo Baldassarri heeft op het circuit van het Argentijnse Termas de Rio Hondo zijn tweede zege van het seizoen gewonnen. Na de openingsrace in Qatar won de Italiaan zondag ook de Argentijnse Grand Prix.

Het noodlot sloeg nog voor de start toe voor Xavi Vierge. De Spanjaard had de poleposition in handen, maar zijn machine hield het in de opwarmronde voor gezien en zijn race was al klaar voor het goed en wel begonnen was. De nieuwe 'polesitter', Marcel Schrötter, pakte zijn kans en nam de leiding, voor Alex Marquez, Thomas Lüthi, Remy Gardner en Lorenzo Baldassarri. Na een handvol ronden hadden Schrötter en Gardner een klein gaatje op Marquez en Baldassarri, daarachter waren de gaten wat groter.

Voor Lüthi was het vrij snel klaar: hij tikte de achterkant van Brad Binder aan en schoof hard onderuit, waarna even verderop ook erkend brokkenpiloot Sam Lowes er weer even bij ging liggen. Tussen de vier koplopers ontstond een mooie strijd, maar Schrötter, Gardner, Marquez en Baldassarri zagen Binder en Iker Lecuona wel langszaam dichterbij komen. Zeven ronden voor het einde sloot Binder aan, terwijl Gardner de sterkste van het stel leek te zijn.

Vier ronden voor het einde ging Garnder even helemaal wijd, waardoor Baldassarri voor het eerst de leiding kon pakken en ook gelijk een gaatje kon slaan. Zijn zege kwam zo niet meer in gevaar en de Italiaanse kampioenschapsleider won net als in Qatar, dit keer voor Gardner, Marquez, Lecuona, Binder en Schrötter. Bo Bendsneyder reed een aardige race en kwam uiteindelijk als veertiende over de streep, waarmee zijn eerste punten van het jaar een feit zijn.

Survival-RTS Conan Unconquered verschijnt in mei

De nieuwe real-time strategygame Conan Unconquered van ontwikkelaar Petroglyph Games verschijnt op 30 mei voor pc. Op release zijn er twee versies te krijgen, standard en deluxe, die respectievelijk 30 en 40 euro kosten en waarbij de deluxe-editie de digitale soundtrack bevat, een eBook van Conan en een in-game hero.

Conan Unconquered lijkt in veel opzichten op bekende strategiegames van weleer, maar volgens de heren van Petroglyph wordt er één en ander aan de mix toegevoegd. Zo zal je naast het vergaren van resources, het opbouwen van een basis en het aanleggen van een leger ook rekening moeten houden met allerlei gevaren om je heen. Behalve waves van vijanden die in steeds sterkere mate terugkomen krijg je als speler ook te maken met zandstormen, ziektes of uitbrekende branden. Het doel is uiteindelijk het overleven van alle aanvallen van vijandelijke hordes, wat eventueel ook in online co-opmodus kan, zodat beide spelers zich op verschillende disciplines kunnen focussen. 

Moto3-race Argentinië levert gevecht tot in laatste bocht op, 1e zege Masia

Jaume Masia heeft de eerste Grand Prix-overwinning in zijn motorsportcarrière te pakken. De 18-jarige Spanjaard was op het Argentijnse circuit van Termas de Rio Hondo de beste in een race waarin tot de allerlaatste bocht geknokt werd.

Polesitter Masia kwam wat lastig weg, maar zag alleen Aron Canet langskomen en schoof aan op plek twee, voor Niccolo Antonelli, Andrea Migno, Lorenzo Dalla Porta en Ayumu Sasaki. Zoals gewoonlijk veranderde men in de eerste ronden weer volop van positie en na zes ronden nam niemand minder dan thuisrijder Gabriel Rodrigo de leiding over, tot grote vreugde van het Argentijnse publiek.

Even over de helft van de race ging het in het midden van de kopgroep fout: John McPhee en Alonso Lopez schoven tegen de grond, Kaito Toba ontsnapte, maar verloor de aansluiting wel. Voorin pakte Tony Arbolino de leiding even in handen, wat Dennis Foggia niet veel later ook deed, net als Darryn Binder zo nu en dan: een typische Moto3-race dus. Met twee ronden te gaan leken zeven man een klein gaatje te slaan, maar de rest sloot net zo snel weer aan.

Dalla Porta dook als eerste de slotronde in, maar al snel beukte Binder hem aan de kant. Rodrigo zette het hele publiek op de banken door de leiding over te nemen, waar Masia zich mee kwam bemoeien. Hij pakte de eerste plek over, Rodrigo ging in de laatste bocht de fout in en Masia boekte zijn eerste overwinning, voor Binder, Arbolino, Antonelli, Sasaki, Rodrigo en Dalla Porta.

Liverpool ontsnapt dankzij eigen doelpunt Alderweireld aan puntverlies

Liverpool heeft op de valreep averij voorkomen in de strijd om de landstitel. Tottenham Hotspur maakte aanspraak op een resultaat, maar kreeg niets. De nummer twee van de Premier League gaf zondag een 1-0 voorsprong uit handen tegen nummer drie Spurs, maar won door een laat eigen doelpunt van Toby Alderweireld alsnog: 2-1. Daardoor heeft Liverpool een voorsprong van twee punten op Manchester City, dat nog een duel tegoed heeft.

Jürgen Klopp voerde enkele wijzigingen door ten opzichte van de 1-2 zege op Fulham van twee weken geleden. James Milner en Jordan Henderson maakten hun entree op het middenveld, wat ten koste ging van Fabinho en Adam Lallana. De enige middenvelder die bleef staan, was Georginio Wijnaldum; landgenoot Virgil van Dijk had uiteraard ook een basisplek in de achterhoede. Bij Tottenham Hotspur maakte rechtsback Kyle Walker-Peters plaats voor Kieran Trippier en werd de geblesseerde middenvelder Eric Dier vervangen door Alderweireld.

Het betekende dat de bezoekers met een aanvallende 3-5-2-formatie aantraden. Toch was het Liverpool dat in de openingsfase het meest serieus druk zette. The Reds, die slechts 1 van de laatste 24 thuiswedstrijden tegen Tottenham Hotspur verloren, kregen na een kwartier waarop ze hoopten: een vroege voorsprong. Andy Robertson kreeg de bal aan de linkerflank en mocht ongehinderd meters maken. Hij leverde vervolgens een afgemeten voorzet af op Roberto Firmino, die uit de rug van Davinson Sánchez was ontsnapt en van dichtbij raak kopte.

Pochettino keek vanaf de tribunes toe: hij zat de tweede en laatste wedstrijd van een schorsing uit na eerdere kritiek op scheidsrechter Mike Dean. De Argentijn zag dat het duel na het openingsdoelpunt meer in balans raakte. In het slot van de eerste helft werd Tottenham Hotspur de bovenliggende ploeg, al had alleen Sadio Mané van Liverpool nog een serieuze kans om het tweede doelpunt van de wedstrijd te maken. Na de rust was het Van Dijk die dicht bij de 2-0 was: de verdediger kopte over na een voorzet van Milner.

De bezoekers bleven dus in leven en twintig minuten voor tijd kreeg Liverpool het deksel op de neus. Harry Kane nam een vrije trap snel vanaf de middenlijn, want hij zag Trippier opstomen aan de rechterflank. De back controleerde de bal zeer verdienstelijk en bediende Christian Eriksen, via wie Lucas Moura in staat werd gesteld om de gelijkmaker binnen te schieten. Een puntendeling leek aanstaande, mede doordat Dele Alli rakelings naast schoot, maar toch greep Liverpool de volle buit: een eigen doelpunt van Alderweireld werd Tottenham Hotspur fataal. De Belg kreeg de bal voor het doel ongelukkig tegen de voeten.

Uitslagen Premier League zaterdag en zondag
Cardiff City - Chelsea 1-2
Liverpool - Tottenham Hotspur 2-1
Fulham - Manchester City 0-2
Brighton & Hove Albion - Southampton 0-1
Burnley - Wolverhampton Wanderers 2-0
Crystal Palace - Huddersfield Town 2-0
Leicester City - AFC Bournemouth 2-0
Manchester United - Watford 2-1
West Ham United - Everton 0-2

Twee arrestaties voor mishandeling hoogbejaarde man

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor een ernstige mishandeling van een 80-jarige man vanmorgen aan de Sparrendal in Maassluis. Al vrij snel na de mishandeling werd de eerste verdachte opgepakt, later op de dag meldde de tweede man zich op het politiebureau. De mannen van 19 en 26 jaar uit Maassluis zitten nog vast. De politie doet onderzoek.

Het hoogbejaarde slachtoffer liep buiten en was onderweg naar huis toen hij de twee mannen trof bij een geparkeerd staande auto. Hij sprak hen aan en dat viel niet in goede aarde. De man werd geschopt en geslagen. Hij is onder andere voor de behandeling van een gebroken neus overgebracht naar het ziekenhuis.

Dankzij een getuigenverklaring was er een duidelijk signalement van beide mannen. Agenten die op de melding afkwamen, zagen een van hen in de flat aan de Sparrendal de hoek om komen. Hij kon daarop snel worden aangehouden. De tweede verdachte meldde zich later die dag op het politiebureau in Maassluis.

Formolo wint slotrit Catalonië, eindzege voor Lopez

Davide Formolo heeft de slotetappe gewonnen in de Ronde van Catalonië. De Italiaan maakte deel uit van een vroege vlucht en hield een kleine minuut voorsprong over op de groep van de favorieten. Miguel Angel Lopez pakt de eindzege in de Catalaanse rittenkoers.

De traditionele slotrit in de Ronde van Catalonië over de Montjuïc is er een die in het verleden voor veel spektabel zorgde, en dat zou ook vandaag zo zijn onder de klassementsrijders. Maar in het eerste deel van de etappe reed er een sterke kopgroep weg. De kopgroep kreeg nooit meer dan drie minuten dankzij het werk van Sky en Mitchelton-Scott. Toch haalde een vroege vluchter de winst in de slotetappe. Formolo reed een aantal rondes voor het einde weg en hield knap stand tegen een jagend peloton en boekte zo zijn eerste zege van het jaar.

Onder de klassementsrijders was er voldoende spanning. Nadat eerst Nairo Quintana in de aanval was gegaan, maar dat wist Astana nog recht te zetten. Het zorgde er wel voor dat klassementsleider Lopez niet veel knechten over had. Op vijftien kilometer trok nummer twee in het klassement Adam Yates samen met zijn tweelingbroer Simon Yates in de aanval. De twee reden een halve minuut weg van het peloton.

In de voorlaatste ronde stond Adam er wel alleen voor, nadat Simon moest afhaken. In de slotronde probeerde verschillende klassementsrenners elkaar te bestoken, wat ervoor zorgde dat het gat naar Yates dicht werd gereden. De klassementsrenners kwamen samen over de meet en zo pakte Lopez de eindzege in de Ronde van Catalonië.>

Uitslag PEC Zwolle - FC Emmen

PEC Zwolle heeft zondag FC Emmen met 3-0 verslagen. Voor Zwolle was dit de vijfde zege van 2019.

PEC Zwolle

3 - 0

FC Emmen

 3' v. Crooy
 45' Thy
 90' Thy
   
 
 Gele kaart: Paal, Hamer, Elbers, (PEC Zwolle), Bakker, (FC Emmen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.721
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Hart
Ehizibue (Nakayama/82)
Lachman
v.d. Berg
Paal
Hamer (Leemans/79)
Namli
Clement
v. Crooy
Thy
v. Duinen (Elbers/70)
  Scherpen
Gronsveld (Cavlan/46)
Kuipers
Bakker
Neidhart
Bannink (Bos/70)
Chacon (Braken/83)
De Leeuw
Slagveer
Arias
A. Jansen

Cairoli opnieuw winnaar MXGP van Nederland

Antonio Cairoli heeft voor de zevende keer in zijn carrière de MXGP van Nederland in Valkenswaard gewonnen. De Italiaan won beide races op het Brabantse zandcircuit. Door de zege versterkt Cairoli zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

In de openingsfase van de eerste race gaf Max Anstie goed tegenstand aan Cairoli. De Brit nam zelfs de leiding in de wedstrijd maar door een valpartij viel hij uit de top tien en kreeg Cairoli de zege in de schoot geworpen. Ook Tim Gajser verspeelde een podium door een valpartij. Clement Desalle finishte met zijn Kawasaki op de tweede plaats. De Fransman Gautier Paulin werd derde. Beste Nederlander was Glenn Coldenhoff op de zeventiende plaats.

In de tweede race nam Cairoli direct de leiding en domineerde de wedstrijd. Tim Gajser volgde op een de tweede plaats. De Belg Jeremy van Horebeek werd derde. Coldenhoff wist in de slotfase toch nog tiende te worden.

Kristoff wint verrassend Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

Alexander Kristoff heeft een fraaie Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor van UAE Emirates won de spurt van een uitgedund peloton na een vermakelijke koers vanaf het begin.

Zoals zo vaak in Gent-Wevelgem is het afwachten of het hard genoeg waait met de vele open vlaktes. De wind was volop aanwezig en dat zorgde vanaf het begin van de wedstrijd dat er in waaiers werd gereden. Met de noordoostenwind had het peloton de wind in de rug en dat zorgde ervoor dat in de eerste wedstrijduren boven de 52 km/u werd gereden.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er dan ook de eerste waaier. Een kopgroep van twintig scheidde zich af van het eerste peloton, die ook in de meerdere stukken was gebroken. Voorin was Mathieu van der Poel was mee, net zoals Peter Sagan, Wout van Aert, Fernando Gaviria, Matteo Trentin en Niki Terpstra.

Deceuninck-Quick Step had de slag gemist, net zoals de ploegen van Van Avermaet en Naesen. Toch kwam het peloton op zeventig kilometer weer samen, al waren net voor de samensmelting Sagan, Trentin, Mike Teunissen en Theuns weggereden uit de voormalige kopgroep. De voorsprong bleef lange tijd hangen rondom de veertig seconden. Vlak voor de tweede en laatste beklimming van de Kemmelberg was ook Luke Rowe erna toe gereden.

Op de kasseienbeklimming van de Kemmelberg bleef de kopgroep samen, terwijl in het achtervolgende peloton Zdeněk Štybar samen met Van Aert doortrok. De Tsjech en de Belg sloegen een klein gaatje, maar op het open stuk na de Kemmelberg kwam het peloton weer aansluiten. De voorsprong naar de kopgroep was nog steeds veertig seconden.

In de laatste twintig kilometer stond er forse wind tegen en dat zorgde ervoor dat het peloton toch terug kon komen dankzij het werk van Deceuninck-Quick Step. Stybar en Philippe Gilbert reden alles dicht in dienst voor hun sprinter Elia Viviani. Dankzij de ploeg kwam er ook een sprint, maar daar kon Viviani geen rol spelen.

De winst geen verrassend naar de Noor Kristoff. De klassiekerspecialist won de sprint overtuigend voor John Degenkolb en Oliver Naesen. Van der Poel werd in zijn eerste WorldTour-wedstrijd vierde, voor Danny van Poppel.

Het podium in Wevelgem. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Het podium in Wevelgem. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

#OPHEF: het Duitsland van Rammstein

Het gebeurt zelden, maar vandaag ben ik het een keer eens met iets wat GeenStijl heeft gepubliceerd. Legio mensen buitelen over elkaar heen om de nieuwe clip van Rammstein, getiteld Deutschland, in het kader neer te zetten van 'verkeerd voor goed volk'. Voordat de clip gepubliceerd werd, was er al een sneak preview waarin te zien was dat de clip een scène bevatte waarin joden aan de galg werden opgehangen, EN DAT KON NATUURLIJK NIET!

Uitslag Ajax - PSV

Ajax heeft in een spectaculair duel met PSV gedaan wat het moest doen om de titelhoop levend te houden. Op eigen veld wonnen de Amsterdammers met 3-1.

Erik ten Hag bracht tegen PSV de zogenaamde ‘Champions League-opstelling’ in het veld, met Tadic als centrumspits, Hakim Ziyech en David Neres als vleugelaanvallers en een middenveld met Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Lasse Schöne. Zijn collega Van Bommel koos voor een controlerend middenveld, met Michal Sadílek, Pablo Rosario en Jorrit Hendrix. Vanaf de eerste minuut waren de aanvallende intenties van de thuisploeg duidelijk. Al vroeg in het duel was Ajax dicht bij de openingstreffer, die op het nippertje voorkomen werd door Nick Viergever.

PSV gokte in de eerste helft vooral op de counter, via onder meer Hirving Lozano. Het stond in de beginfase goed bij de Eindhovenaren, waardoor Ajax in het eerste kwartier niet verder kwam dan een aantal speldenprikjes van David Neres en Hakim Ziyech. Dat de Amsterdammers na 21 minuten spelen op voorsprong kwamen, was te danken aan een miscommunicatie in de defensie van PSV. Daniel Schwaab wilde voorkomen dat Dusan Tadic een voorzet van Ziyech tegen de touwen werkte, maar passeerde met die poging zijn eigen doelman Jeroen Zoet. Ajax profiteerde zo voor de negende keer dit seizoen van een eigen doelpunt.

Ajax controleerde de wedstrijd na de openingstreffer, wat resulteerde in mogelijkheden voor Matthijs de Ligt en Ziyech. In het slot van de eerste helft kroop PSV iets meer uit de schulp, al wisten de Eindhovenaren voor het eerst dit seizoen in een helft geen enkele keer op doel te schieten. De eerste kans in de tweede helft was voor Noussair Mazraoui, wiens schot gekeerd werd door Zoet. Ook PSV was al snel na rust zeer gevaarlijk. Hirving Lozano kroop uit de rug van Nicolás Tagliafico, maar stuitte van dichtbij op de uitgekomen André Onana.

Een kwartier na rust kwam de wedstrijd volledig op zijn kop te staan. Mazraoui kwam met een hoog been in en raakte Angeliño. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf de rechtsback van Ajax in eerste instantie een gele kaart, maar werd vervolgens naar de kant geroepen door de VAR. Na het bekijken van de beelden besloot Kuipers de gele kaart terug te trekken en Mazraoui een rode prent te tonen, waardoor Ajax met tien man verder moest. Direct na de rode kaart kwam PSV op gelijke hoogte. Een voorzet van Angeliño bereikte het hoofd van Luuk de Jong, die zijn vijftigste kopdoelpunt in de Eredivisie aantekende.

Het duel kantelde door de rode kaart en het doelpunt volledig, waardoor PSV Ajax met de rug tegen de muur zette. Via Bergwijn en De Jong kregen de bezoekers mogelijkheden om de voorsprong te pakken, maar de derde treffer van de middag viel uiteindelijk aan de andere kant. Schwaab vloerde David Neres in het strafschopgebied, waar Kuipers in eerste instantie geen overtreding in zag. Op aandringen van de videoscheidsrechter ging de arbiter echter naar de kant en na het zien van de beelden besloot hij toch een strafschop te geven. Tadic bracht Ajax vanaf elf meter weer op voorsprong.

In de slotfase werd Ajax onder druk gezet door PSV, dat dit seizoen zo vaak in de slotfase trefzeker was. Ten Hag wisselde verdedigend en bracht Rasmus Kristensen en Lisandro Magallán in het veld, waardoor de Amsterdammers uiteindelijk stand wisten te houden. In de absolute slotfase werd het via Neres ook nog 3-1. Met nog zeven wedstrijden te spelen, heeft PSV nog een voorsprong van twee punten op naaste achtervolger Ajax.


Ajax juicht nadat het op een 1-0 voorsprong is gekomen. (Pro Shots / Dennis Wielders)

AFC Ajax

3 - 1

PSV

 21' Schwaab (e.d)
 72' Tadic(pen)
 90+6' Neres
   58' De Jong
 
 Gele kaart: Onana, Neres, (AFC Ajax), Sadílek, Malen, (PSV)
 Rode kaart: Mazraoui (57) (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.669
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Veltman/59)
v.d.Beek (Magallán/86)
De Jong
Ziyech (Kristensen/80)
Tadic
Neres
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever (Sainsbury/75)
Angelino
Rosario
Sadílek (Malen/72)
Hendrix (Gakpo/86)
Lozano
De Jong
Bergwijn

Handballers Achilles Bocholt winnen BENE-League

Achilles Bocholt is zondag voor de derde keer op een rij winnaar van de BENE-League geworden. De Belgische club versloeg in de finale hun landgenoten van HC Visé BM met 30-27.

De finale van de Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie was een Belgisch onderonsje doordat Bocholt en Visé in de halve finales te sterk waren voor respectievelijk Aalsmeer en LIONS.

De eerste dertig minuten gingen gelijk op tussen Bocholt en Visé. Bij rust was het 12-13 voor de Walen van Visé. Na rust gaf de frisheid en ervaring van Bocholt de doorslag en mochten de Belgische Limburgers de titel mee naar huis nemen.

Eerder in de middag won LIONS ten koste van Aalsmeer de strijd voor de derde plaats. De eindstand was 28-22.

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur profiteerde optimaal van de motorische problemen bij Ferrari-coureur Charles Leclerc die nog wel derde werd. Tussen het duo in eindigde Valtteri Bottas als tweede. De wedstrijd eindigde achter de safety car, waardoor Verstappen als vierde eindigde.

Leclerc startte vanaf poleposition, maar kwam minder weg dan teamgenoot Sebastian Vettel die naast hem stond. De Duitser greep in bocht 1 de leiding en achter hem sloot Bottas aan die Leclerc ook nog te grazen nam. De Monegask wist op zijn beurt Hamilton net achter zich te houden. Verstappen startte vanaf plek vijf ook niet goed, maar pakte die stek bij de eerste bocht weer terug.

Leclerc kwam snel in zijn ritme en pakte direct Bottas, waarna de Fin ook nog gepasseerd werd door Hamilton. Leclerc opende hierna de jacht op Vettel en greep de Duitser in de eerste bocht. Ver daarachter waren Romain Grosjean en Lance Stroll elkaar in een van de eerste bochten tegen gekomen. Beiden moesten naar de pits en Grosjean was na enkele ronden de eerste uitvaller.

Verstappen kreeg op zijn beurt te maken met Carlos Sainz, waarbij de Red Bull en de McLaren elkaar even raakten. Sainz moest met schade naar de pits, terwijl voor Verstappen de druk achter hem wegviel. De Nederlander kon echter het tempo van de voor hem rijdende Bottas niet bijhouden. Teamgenoot Pierre Gasly reed in het middenveld en kon hierdoor niet makkelijk naar voren komen.

De eerste van de toppers die stopte was Verstappen in ronde elf. De Nederlander verschalkte door de vroege stop Bottas, maar de Fin sloeg na zijn stop snel terug. Hamilton deed hetzelfde bij Vettel, maar werd ook weer ingehaald. Vooraan had Leclerc geen enkele moeite om uit te lopen op de rest. Achter de top vijf deed Hülkenberg de beste zaken door Kimi Räikkönen in te halen, waarna Norris de Fin ook pakte. Hierachter reed Daniel Ricciardo die als enige een eenstopper probeerde en hier succes mee had.

Van de top drie kwam Hamilton opnieuw als eerste binnen, snel gevolgd door Vettel en Leclerc. Het legde Hamilton geen windeieren, want de Brit dichtte het gat op Vettel en viel de Duitser aan. De eerste poging mislukte nog, maar een ronde later was het wel raak. Sterker nog, Vettel spinde hierbij en beschadigde zijn achterbanden. De vibraties zorgden ervoor dat ook nog eens de voorvleugel van de Ferrari afknapte en hij veel tijd verloor.

Hiermee was de ellende voor Ferrari nog niet voorbij, want met nog vijftien ronden te gaan klaagde Leclerc over verlies aan motorvermogen. De Monegask gaf ruim vijf seconden per ronde toe op zijn eerdere tijden doordat het Energy Recovery System niet meer opgeladen kon worden. Hamilton en Bottas profiteerden hier optimaal van door de Ferrari in te halen. Ook Verstappen wilde dit, maar zag zijn poging stranden door een safety car. Deze werd veroorzaakt door Hülkenberg die enkele ronden voor het einde met een rokende Renault aan het einde van het rechte stuk van start/finish strandde. Teamgenoot Ricciardo strandde vervolgens nog geen bocht later.

Na 57 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Bottas en Leclerc. Verstappen eindigde op plek vier, voor Vettel die nog enkele plaatsen goed had gemaakt. Lando Norris pikte plek zes op, voor Räikkönen, Gasly, Alexander Albon en Sergio Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:34:21.295
2 V. Bottas Mercedes +2.980
3 C. Leclerc Ferrari +6.131
4 M. Verstappen Red Bull +6.408
5 S. Vettel Ferrari +36.068
6 L. Norris McLaren +45.754
7 K. Räikkönen Alfa Romeo +47.470
8 P. Gasly Red Bull +58.094
9 A. Albon Toro Rosso +1:02.697
10 S. Pérez Racing Point +1:03.696
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1:04.599
12 D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 K. Magnussen Haas +1 ronde
14 L. Stroll Racing Point +1 ronde
15 G. Russell Williams +1 ronde
16 R. Kubica Williams +2 ronden
DNF N. Hulkenberg Renault +4 ronden
DNF D. Ricciardo Renault +4 ronden
DNF C. Sainz Jr. McLaren +4 ronden
DNF R. Grosjean Haas +41 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Valtteri Bottas Mercedes 44
2 Lewis Hamilton Mercedes 43
3 Max Verstappen Red Bull 27
4 Charles Leclerc Ferrari 26
5 Sebastian Vettel Ferrari 22
6 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 10
7 Lando Norris McLaren 8
8 Kevin Magnussen Haas 8
9 Nico Hülkenberg Renault 6
10 Pierre Gasly Red Bull 4
11 Lance Stroll Racing Point 2
12 Alex Albon Toro Rosso 2
13 Daniil Kvyat Toro Rosso 1
14 Sergio Perez Racing Point 1
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
16 George Russell Williams 0
17 Robert Kubica Williams 0
18 Daniel Ricciardo Renault 0
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Carlos Sainz Jr. McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 87
2 Ferrari 48
3 Red Bull 31
4 Alfa Romeo 10
5 McLaren 8
6 Haas 8
7 Renault 6
8 Racing Point 3
9 Toro Rosso 3
10 Williams 0

ONE FC: lastige avond voor Nederlanders

ONE FC, de sterk opkomende vechtsportorganisatie, blijft indruk maken met verfrissend brute gevechten. Aziaten stonden altijd al bekend om hun keiharde discipline en ONE lijkt die sfeer prima op te pikken.

Het debuut van ONE Championship in het mekka van de vechtsport, Tokyo, werd opgeluisterd met een aantal grote namen en als toetje nog een paar Nederlanders, Andy Souwer en Anthony Engelen. Zelfs in het voorprogramma stonden vijf vechters die eerder ONE Championshiptitels mochten dragen.

Andy Souwer mocht kickboksen tegen een andere grootheid, de Thai Yodsaenklai Fairtex, in de voor hem zo bekende Ryogoku Kokugikan Arena in de Japanse hoofdstad. Fairtex broedde al sinds 2008 op een gevecht tegen Souwer, nadat de Brabander er na een extra ronde met de winst vandoor ging. 

Dat ging deze avond niet gebeuren, zeker niet gezien de MMA-handschoenen waar ONE zijn kickboksers mee laat vechten. Keiharde klappen zonder demping kunnen flinke schade toebrengen aan een kickbokser. Souwer trok aan het kortste eind in dit tweegevecht. Fairtex wist Souwer flink pijn te doen waarna Souwer in de tweede ronde ineen zakte na een leverstoot. De pijn kwam hij niet meer te boven en dat maakte de tussenstand tussen deze twee kickbokslegendes op 1-1.

Anthony Engelen had het ook retezwaar tegen zijn tegenstander, BJJ-specialist Garry Tonon. Dit gevecht in het vedergewicht was snel over toen Tonon Engelen naar de grond bracht. Engelen delfde het onderspit na een prima ground game van Tonon. Zware ellebogen en vuisten van de Amerikaan overtuigden de scheidsrechter daarna al snel ervan om het gevecht te beëindigen.

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Shinya Aoki verslaat Eduard Folayang na opgave (verwurging, ronde 1)
Jingnan Xiong verslaat Angela Lee door TKO (stoten, ronde 5)
Aung La Nsang verslaat Ken Hasegawa door KO (stoten, ronde 2)
Bibiano Fernandes verslaat Kevin Belingon na DQ (illegale ellebogen, ronde 3)
Demetrious Johnson verslaat Yuya Wakamatsu na opgave (verwurging ronde 2)
Timofey Nastyukhin verslaat Eddie Alvarez door TKO (stoten, ronde 1)
Kickboxing: Yodsanklai Fairtex verslaat Andy Souwer door KO (stoten, ronde 2)
Danny Kingad verslaat Senzo Ikeda na jurybesluit
Kairat Akhmetov verslaat Reece McLaren na jurybesluit
Muay Thai: Rodtang Jitmuangnon verslaat Hakim Hamech na jurybesluit
Kickboxing: Joseph Lasiri verslaat Hiroki Akimoto na jurybesluit
Mei Yamaguchi verslaat Kseniya Lachkova na opgave (ronde 3)
Garry Tonon verslaat Anthony Engelen door TKO (ronde 1)
Muay Thai: Panicos Yusuf verslaat Mohammed Bin Mahmoud na jurybesluit
Yoon Chang Min verslaat Bala Shetty na opgave (ronde 1)

UFC: Philadelphia stelt niet teleur

De UFC bezocht Philadelphia weer eens en voor een uitverkocht Wells Fargo Center werd er weer flink op los geslagen met als absolute hoogtepunt het knotsgekke gevecht tussen Justin Gaethje en Edson Barboza. Aan het begin van de avond had de jury een drukke taak om de partijen te scoren, maar hoe meer de avond vorderde, des te langer konden ze achterover leunen.

Zowel Gaethje als Barboza zijn niet vies van een keihard vuistgevecht en niemand had dan ook maar enigszins verwacht dat dit gevecht over de volle vijfentwintig minuten zou gaan. Van Gaethje zijn al zijn vier UFC-gevechten steevast uitgeroepen tot Fight of the Night of zijn bijdrage als Performance of the Night uitgeroepen. Barboza heeft in zijn vier laatste gevechten laten zien dat de KO niet lang op zich laat wachten.

Vanaf het klinken van de openingsbel ging het los met een wedstrijdje keiharde low-kicks incasseren. Zowel Gaethje als Barboza knalden vol op hun tegenstander en Gaethje was de eerste die Barboza met een trap naar het hoofd deed wankelen. Barboza kwam ook goed door met zijn kenmerkende trappen, maar het was Gaethje die geen krimp gaf en lekker door bleef knokken.

Halverwege de eerste ronde was het Gaethje die Barboza vol met een rechterhoek raakte en de Braziliaan het canvas op liet vallen. Wéér een Fight of the Night voor Gaethje en de bijbehorende dollars en het lijkt erop dat hij de weg naar een titelgevecht weer volgas aan het nemen is.

Michael Johnson vs Josh Emmett
Eerder op de avond leek Josh Emmett een verloren partij tegen Michael Johnson te vechten, tot aan de laatste minuut in de laatste ronde. Emmett kwam door met een verwoestende rechtervuist die Johnson bewusteloos op het canvas deed belanden. Johnson domineerde het gevecht en Emmett bleef loeren op die ene kans die dan toch kwam. Een prachtige terugkeer in de octagon voor de Amerikaan, die vanwege de gevolgen van een knockout bijna een jaar nodig had om te herstellen van de schade.

Jack Hermansson vs David Branch
Na Gustafsson is er nóg een dolle Zweed die zijn kunsten in de octagon mag vertonen. Jack Hermansson wist Branch al binnen de minuut te laten opgeven door een briljant aangezette guillotine choke. Geen redden aan voor Branch die zijn tweede achtereenvolgende verlies liet noteren. Hermansson mocht de dollars komen innen die horen bij zijn bonus, Performance of the Night.

Volledige uitslag en nog wat hoogtepunten van de avond:
Justin Gaethje verslaat Edson Barboza door knockout (stoten, ronde 1)

Jack Hermansson verslaat David Branch na opgave (guillotine choke, ronde 1)
Josh Emmett verslaat Michael Johnson door knockout (stoten, ronde 3)
Michelle Waterson verslaat Karolina Kowalkiewicz na jurybesluit (30-27 x3)
Paul Craig verslaat Kennedy Nzechukwu na opgave (triangle choke, ronde 3)
Sodiq Yusuff verslaat Sheymon Moraes na jurybesluit (29-27, 29-28 x2)
Marina Rodriguez verslaat Jessica Aguilar na jurybesluit (29-26, 29-27 x2)
Desmond Green verslaat Ross Pearson door TKO (stoten, ronde 1)
Kevin Aguilar verslaat Enrique Barzola na jurybesluit (29-28 x3)
Kevin Holland verslaat Gerald Meerschaert na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Casey Kenney verslaat Ray Borg na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Maryna Moroz verslaat Sabina Mazo na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Alex Perez verslaat Mark De La Rosa na jurybesluit (30-27 x3)

Alcomobilist opgepakt voor inrijden op agent

Een 27-jarige man uit Beverwijk is in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.15 uur aangehouden op de Hoflaan in Heemskerk. Agenten die horecatoezicht hielden zagen een auto met hoge snelheid over de Maerelaan rijden.

Een van de agenten zag dat het voertuig recht op hem afkwam en kon nog net opzij springen waardoor de auto hem op een haar na miste. De bestuurder reed met eveneens hoge snelheid weg en werd door andere agenten gezien toen hij het centrum uit kwam rijden waarop de achtervolging werd ingezet. De bestuurder reed zo hard dat hij op de Hoflaan uit de bocht vloog en tegen een lantaarnpaal botste.

Hij werd naast zijn auto aangetroffen en ging ervandoor toen hij de agenten zag. De 27-jarige man werd in de bosjes bij de voetbalvelden aangetroffen. Hij had wat verwondingen aan zijn hoofd en werd nadat hij door ambulancepersoneel was nagekeken overgebracht naar het politiebureau. Hij is aangehouden voor het rijden onder invloed en voor gevaarlijk rijgedrag.

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag opnieuw punten laten liggen. Bij FC Utrecht verloren de Rotterdammers met 3-2. Het winnende doelpunt van Timo Letschert viel pas in de vijfde minuut van de blessuretijd. Door het verlies raakt Feyenoord de derde plaats kwijt aan AZ.

FC Utrecht

3 - 2

Feyenoord

 33' Emanuelson
 60' v.d. Streek
 90+5' Letschert
   64' Larsson
 75' v. Persie
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.758
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer
v. Overeem
v.d. Streek
Emanuelson (Strieder/79)
Kerk (Venema/88)
Bahebeck (Kramer/76)
  Vermeer
Martina
Botteghin (Berghuis/63)
v. Beek
Haps
Clasie (Ayoub/82)
v. Persie
Vilhena
Toornstra (Kökcü/88)
Jörgensen
Larsson

Duizenden reizigers op pad met Boekenweekgeschenk

Op de Boekenweekzondag reisden duizenden treinreizigers op vertoon van het Boekenweekgeschenk Jas van Belofte gratis door heel Nederland. Het is de 18e keer dat NS deze mogelijkheid biedt.

Dit jaar gingen voor het eerst zowel de schrijver van het Boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, als de schrijver van het Boekenweekessay, Murat Isik, op tournée met de trein. Zij reisden naar Utrecht, Arnhem en Deventer om fans te ontmoeten, handtekeningen te zetten en voor te lezen. Met deze dag is de 84e Boekenweek traditiegetrouw feestelijk afgesloten.

Jan Siebelink vertelt in de trein: "Het doet mij goed om al die blij verraste gezichten van reizigers te zien. We praten over van alles, waaronder hun reis. Zojuist vertelde een reiziger onderweg te zijn naar Velp, mijn geboorteplaats. Vaak zijn er ook kinderen bij en ik hoop natuurlijk dat zij aan het lezen slaan. Daar doen we het voor."

Murat Isik vertelt over de treintournée: "Wat ontzettend mooi en dynamisch om lezers te ontmoeten in de trein. Helaas, is dit ook meteen het einde van de Boekenweek. Een week vol prachtige ontmoetingen en gesprekken."

Curlers verslaan olympisch kampioenen op WK

De Nederlandse curlers zijn het WK in het Canadese Lethbridge op indrukwekkende wijze begonnen. De Amerikanen werden in de openingspartij verslagen en dat is niet zomaar een prestatie: drie van de vier Amerikanen in het team wonnen vorig jaar olympisch goud.

Skip Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen pakten in het tweede end een 2-0 voorsprong op de ploeg van John Shuster. Het ging vervolgens wat heen en weer, met een 3-3 stand na zes ends als gevolg. In het achtste end pakte Nederland er een punt bij, maar de Amerikanen sloegen in end negen toe met twee punten: 4-5.

Toch gaf de Zoetermeerse ploeg niet op en in het tiende en laatste end kaapten ze twee stenen weg, waardoor Nederland het duel met 6-5 verrassend won.

Nieuw groeiseizoen erft neerslagtekort van vorige zomer

Nog altijd is gemiddeld over het land sprake van een neerslagtekort van 65 mm, terwijl er normaal juist op 31 maart een overschot van 206 mm is. Er zijn grote regionale verschillen. Op de zandgronden in het zuiden en oosten is sinds 1 april 2018 zo’n 100-200 mm minder neerslag gevallen dan verdampt. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en op de Veluwe is inmiddels wel sprake van een neerslagoverschot van 30-80 mm. In de rest van het land is sprake van een tekort van 10-60 mm.

Morgen, op 1 april, begint het nieuwe groeiseizoen officieel en start de berekening van het neerslagtekort opnieuw. De droge voorgeschiedenis kan echter in het vervolg van de lente en in de zomer nog een rol spelen. Vooral op de zandgronden is nog onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Dit betekent dat bij een nieuwe periode van droogte in het komende groeiseizoen sneller dan gebruikelijk problemen kunnen ontstaan.

In Arcen (Noord-Limburg) bedraagt het neerslagtekort sinds 1 april 2018 nog 207 mm en in Ell (Midden-Limburg) zelfs 215 mm. Rotterdam kent het grootste neerslagoverschot: 82 mm.

Na de recorddroge zomer van 1976 was de situatie tijdens de start van het groeiseizoen van 1977 vergelijkbaar met nu. In 1977 viel in de lente en in de zomer een vrij normale hoeveelheid neerslag. Hierdoor ontstonden niet voor het tweede jaar op rij grote problemen.

Overlast in praktijk kleiner
Hoewel er 271 mm verschil zitten tussen het normale overschot van 206 mm en het huidige tekort van 65 mm, is de overlast in de praktijk kleiner dan deze cijfers doen vermoeden. Normaal gesproken wordt al het overtollige hemelwater in de winter massaal geloosd op de Noordzee en op het IJsselmeer. Dit jaar hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen er alles aan gedaan om juist zoveel mogelijk hemelwater en rivierwater vast te houden. Zo werd water van het IJsselmeer Friesland ingepompt, terwijl normaal water afgevoerd moet worden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen geleidelijk gestegen.

Winters neerslagtekort zeer ongebruikelijk
Normaal gesproken wordt het neerslagtekort bijgehouden in de periode van 1 april tot en met 30 september. In een normale winter ontstaat een flink neerslagoverschot, waardoor het niet interessant is om dit nog te berekenen. Vanwege de extreme situatie heeft Weeronline het neerslagtekort ook tijdens de afgelopen winter berekend.

Hier is geen neerslagtekort. (Stockfoto: Pixabay)
Hier is geen neerslagtekort. (Stockfoto: Pixabay)

Scheidsrechter rijdt verkeerd, wedstrijd Twenthe vertraagd

De wedstrijd van het Goorse VV Twenthe begon vanmiddag met een vertraging van ongeveer een half uur. De reden was opmerkelijk, de scheidsrechter was verkeerd gereden. 

En niet zo'n klein beetje ook. Ergens in Limburg kwam scheidsrechter Jacco Beunissen er achter dat hij in zijn TomTom het Belgische Heist-Goor had ingesteld en niet het Twentse plaatsje Goor. 

Omdat wachten op Beunissen te lang zou duren werd er gezocht naar een vervanger. Onder leiding van scheidsrechter Olyslager uit Deventer werd om half drie alsnog afgetrapt op sportpark 't Piepwillem.


Ghiotto pakt indrukwekkende F2-zege Bahrein, De Vries 7e

Luca Ghiotto heeft op het circuit van Bahrein de eerste sprintrace van het jaar in de Formule 2 gewonnen. De Italiaan kwam op het ruwe asfalt in de woestijn naar binnen voor een bandenwissel en dat bleek een prima keuze.

Mick Schumacher vertrok vanaf poleposition en hield de leiding aanvankelijk vast, maar daarachter was het flink duwen en trekken. Jack Aitken, Louis Deletraz en Nyck de Vries raakten met elkaar in de clinch, waardoor de drie heren flink wat posities inleverden. DAMS-coureurs Sergio Sette Camara en Nicholas Latifi kwamen zo naar voren en verschalkten niet veel later Schumacher, Ghiotto deed hetzelfde en nam zelfs al snel de leiding over.

Halverwege besloot Ghiotto zijn mediumbanden in te wisselen voor softs, wat De Vries ook deed. Dat kostte uiteraard flink wat posities, maar in de tweede helft van de race was vooral Ghiotto bloedsnel. De DAMS-coureurs reden op één en twee, maar bleven wel rijden op de mediums en met rasse schreden vocht Ghiotto zich door het hele veld. In de slotfase kwam hij aansluiten bij het leidende duo en zonder grote moeite kon hij de leiding weer terugpakken.

Ghiotto reed vervolgens soepel naar de overwinning, Sette Camara en Latifi hielden hun podiumplek vast. De Vries reed na zijn pitstop nog wel wat naar voren, maar strandde uiteindelijk achter Schumacher op de zevende plek. Er waren nog wel wat extra punten voor De Vries: twee stuks, want hij reed de snelste ronde.

Bankrovers gesnapt wegens geluidsoverlast

In Brussel hebben criminelen geprobeerd zich een weg een bankfiliaal in te boren. Dat deden ze echter op zondag en dat bleek dan weer niet zo'n slim idee: een buurman belde de politie wegens geluidsoverlast, de dieven moesten hun poging staken.

Al maanden wordt er elke doordeweekse dag gebouwd in de woning naast de bank, wat de buurman inmiddels spuugzat is: "We kunnen soms niet eens met elkaar praten." Afgelopen zondag ging 's ochtends de drilboor aan en dat was de druppel: de buurman klopte aan en riep dat het verboden was om op zondag aan dergelijke zaken te werken. "Ja meneer", riep iemand vervolgens, waarna het stil werd.

De buurman belde toch de politie maar en bij aankomst ontdekten agenten het begin van een tunnel. De muur van de bank was al voor 35 centimeter doorbroken, de verdachten waren hem gesmeerd. Een onderzoek is begonnen, verdachten zijn nog niet opgepakt.

NHL: Islanders naar play-offs, 'natural hattrick' Rakell

De ijshockeyers van de New York Islanders hebben zich geplaatst voor de play-offs in de NHL. De ploeg won thuis met 5-1 van de Buffalo Sabres en kan het ticket niet meer ontgaan. Anthony Beauvillier scoorde twee keer, Jordan Eberle, Michael Dal Colle en Ryan Pulock waren eveneens trefzeker, terwijl Victor Olofsson bij 5-0 de eer van de Sabres redde.

Op bezoek bij de Edmonton Oilers wonnen Daniël Sprong en zijn teamgenoten van de Anaheim Ducks met 1-5. De grote man was Rickard Rakell, die een heuse natural hattrick scoorde, volgens beide definities: drie goals achter elkaar, zonder goal van iemand anders ertussen, of drie goals in één periode. Rakell tekende in de tweede periode voor de 0-2, 0-3 en 0-4, waar de Oilers weinig meer tegen konden doen. 

Uitslagen NHL zaterdag
Boston Bruins - Florida Panthers 1-4
Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers 5-2
New Jersey Devils - St. Louis Blues 2-3 OT
New York Islanders - Buffalo Sabres 5-1
Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 4-2
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 3-6
Winnipeg Jets - Montreal Canadiens 1-3
Nashville Predators - Columbus Blue Jackets 2-5
San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 4-3 OT
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 1-5
Vancouver Canucks - Dallas Stars 3-2 SO
Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 3-2 OT

Islanders - Sabres (Bron: YouTube)

Uitslag NAC Breda - VVV Venlo

Ruud Brood heeft in zijn eerste duel als hoofdtrainer van NAC Breda een punt gepakt. De Brabanders speelden gelijk tegen VVV-Venlo.

NAC loopt uiteindelijk een puntje in op De Graafschap, dat zaterdag onderuit ging tegen Heracles Almelo. Het gat bedraagt met nog zeven duels te gaan nog altijd zeven punten. VVV blijft de nummer elf van de Eredivisie.

NAC Breda

1 - 1

VVV-Venlo

 66' Leigh    14' Mlapa
 
 Gele kaart: v.Anholt, (NAC Breda), R.Janssen,Kum, Rutten, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: El Allouchi (89/2xg) (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17946
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
v.Anholt (v.Hooijdonk/82)
Koch
Palmer-Brown
Leigh
El Allouchi
Lundqvist
Kali
Korte
Te Vrede
Kastaneer (Rosheuvel/60)
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Kum
R.Janssen
Post
Opoku
Seuntjens (Linthorst/80)
v.Ooijen (Grot/46)
Mlapa
Joosten

Tennisster Barty pakt grootste toernooizege, Koolhof verliest dubbelfinale

Tennisster Ashleigh Barty heeft de grootste overwinning uit haar carrière binnen. De 22-jarige Australische nummer elf van de wereld was in de finale van het Premier Mandatory-toernooi van Miami te sterk voor Karolina Pliskova (WTA-7) uit Tsjechië.

Barty leverde al snel haar service in, maar sloeg een paar games later terug. Een tiebreak moest de beslissing brengen in set één en daarin was Barty oppermachtig. De eerste game van set twee duurde bijzonder lang, maar Barty wist er door Pliskova's opslag te breken en maakte het met een lovegame op de service van de Tsjechische niet veel later af: 7-6 (1), 6-3.

In het mannendubbelspel stond Wesley Koolhof in zijn eerste Masters-finale, maar samen met de Griek Stefanos Tsitsipas leverde het de Nederlander geen winst op. De legendarische Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan waren te sterk, hoewel Koolhof en Tsitsipas zich niet makkelijk gewonnen gaven: 7-5, 7-6 (8).

Politie vindt kwekerij na melding onwelwording

De politie ontdekte zaterdagochtend tegen 08.00 uur in een woning aan de Mambostraat in Purmerend een hennepkwekerij. De politie ontdekte de kwekerij nadat er een melding binnen was gekomen dat er in de woning iemand onwel was geworden.

Agenten die ter plaatse gingen troffen beneden op de grond een man aan. Hij bleek inderdaad onwel en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Op de eerste verdieping werd vervolgens een hennepkwekerij met 160 planten aangetroffen. De kwekerij is inmiddels ontruimd. Er bleek ook sprake te zijn van diefstal van stroom.

Eenvoudige overwinning Atlético bij Alavés

Atlético Madrid weet na zaterdagavond weer hoe winnen voelt. Na de nederlagen tegen Juventus (3-0, Champions League) en Athletic Club (2-0) zegevierde het team van Diego Simeone met 0-4 over Deportivo Alavés, dat bij winst de vierde plaats in LaLiga had kunnen overnemen. Saúl Ñiguez, die nog nooit een wedstrijd verloor waarin hij scoorde, Diego Costa, Álvaro Morata en Thomas Partey namen de treffers van los Colchoneros in Vitoria voor hun rekening.

Atlético startte zeer furieus aan het duel in Baskenland en dat leidde alleen in het eerste kwartier al tot drie kansen. Daarvan werden er ook twee door het team van Simeone benut. Na iets meer dan vier minuten spelen kreeg de vrijstaande Saúl aan de linkerkant de bal van Antoine Griezmann en schoot hij de bal door de benen van Fernando Pacheco: 0-1.

Het bezoek uit Madrid verdubbelde in de twaalfde minuut de voordelige marge, na voor Atlético-begrippen ongebruikelijke statistieken: 19 passes in 61 seconden tijd. Diego Costa kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied van Koke en plaatste het leer met een heerlijke curve buiten het bereik van Pacheco: 0-2. De grootste kans voor Alavés in de eerste 45 minuten was een kopbal van Tomás Pina na iets meer dan een half uur spelen: Saúl voorkwam in de doelmond dat de bal tegen de touwen ging.

In de tweede helft trok Atlético het duel definitief naar zich toe. Op aangeven van Thomas Lemar, die in de rust de ietwat geblesseerde Diego Costa had vervangen, tekende Morata voor de 0-3 en zes minuten voor tijd zette Partey met een heerlijk schot in de kruising de 0-4 op het scorebord. Door de overwinning wordt de achterstand op koploper Barcelona, dat zelf met 2-0 van Espanyol won, niet groter: tien punten. Stadsgenoot Real Madrid heeft vijf punten minder en speelt zondagavond tegen Huesca.

Dronken spookrijder veroorzaakt ernstig ongeval

Zondagochtend veroorzaakte een spookrijder rond 05:00 uur een ernstig ongeval op de A7 bij Zaandam. Een 40-jarige bestuurder uit Beverwijk reed met zijn busje in de richting van Zaanstad en zag de spookrijder op zich afkomen. Er ontstond een aanrijding waarbij het busje over de kop sloeg en over de vangrail op de andere rijbaan terecht kwam.

De bestuurder van het busje raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn passagier, een vrouw uit Purmerend, liep ernstig letsel op. Ook zij werd naar het ziekenhuis vervoerd. De spookrijder, een 39-jarige man uit Amsterdam, werd na controle in het ziekenhuis aangehouden voor onder andere het rijden onder invloed. Hij is overgebracht naar het politiebureau in Zaandijk.

Zijn twee passagiers die achterin zaten werden met letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Dit zijn een 45-jarige man uit Amsterdam en een 43-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. De bijrijder van de verdachte, een 20-jarige man uit Zaandam liep geen letsel op.

Waterpolosters naar superfinale World League

De Nederlandse waterpolosters hebben zich in Turijn geplaatst voor de finale van de Europa Cup. De ploeg van bondscoach Arno Havenga rekende in de halve eindstrijd overtuigend af met gastland Italië: 17-11.

Nederland plaatste zich als een van de zes landen voor het eindtoernooi in Turijn, waar Spanje in de kwartfinales met 9-6 verslagen werd. Tegen Italië was het in het eerste kwart nog spannend, maar bij rust stond het al 8-4 en die voorsprong wist Oranje in de tweede helft vast te houden.

Plaatsing voor de halve finales was al genoeg voor een plek in de superfinale van de World League. Dat is weggelegd voor de beste drie van de Europa Cup, maar doordat de World League-superfinale in Boedapest gespeeld wordt en gastland Hongarije de halve finales ook haalde, was een plek bij de laatste vier voldoende.

Nederland speelt zondag in de finale tegen Rusland, van 4 tot en met 7 juni wordt de World League-finale afgewerkt. De winnaar daarvan - vorig jaar verloor Nederland de finale nipt van de VS - krijgt het eerste olympische startbewijs. Daarna is er in juli op het WK in Zuid-Korea een olympisch ticket te verdienen. Plaatsing voor de Spelen gaat verder nog via het EK en OKT van volgend jaar.

NBA: Nieuwe monsterscore Harden trekt Spurs en Thunder naar play-offs

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de NBA thuis met 119-108 gewonnen van de Sacramento Kings. Voor beide ploegen was dat allemaal niet zo boeiend meer, de Rockets zijn al geplaatst voor de play-offs en de Kings liggen er al uit, maar voor twee andere ploegen was het goed nieuws.

De wedstrijd ging grotendeels gelijk op, pas in de laatste minuten konden de Rockets een definitief gat slaan. James Harden was weer eens op dreef: hij kon vanuit alle standen schieten, miste er beduidend meer dan hij raakte, maar was toch goed voor 50 punten. Door de winst van de Rockets mogen de San Antonio Spurs en Oklahoma City Thunder zich definitief klaar gaan maken voor de play-offs, waardoor nu dertien van de zestien tickets vergeven zijn.

De Detroit Pistons zijn zo goed als zeker van een play-offplaats, de Orlando Magic en Brooklyn Nets zijn de voornaamste kandidaten voor de overige twee startbewijzen. De Miami Heat en vooral de Charlotte Hornets kunnen het alleen met een wonder nog halen.

Uitslagen NBA zaterdag
Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 132-108
Brooklyn Nets - Boston Celtics 110-96
Houston Rockets - Sacramento Kings 119-108
Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 99-90
Indiana Pacers - Orlando Magic 116-121
New York Knicks - Miami Heat 92-100
Chicago Bulls - Toronto Raptors 101-124
Minnesota Timberwolves - Philadelphia 76ers 109-118
Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 115-120

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Motorrijder botst tegen lantaarnpaal en overlijdt

Een 61-jarige motorrijder uit Egmond aan den Hoef is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeval op de Kalkovenseweg in die plaats. Een getuige zag de motorrijder tegen 02.00 uur rijden op deze weg en hoorde even later een klap.

Het slachtoffer bleek door onbekende oorzaak tegen een lantaarnpaal terecht te zijn gekomen. Hij raakte door de klap ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Woninginbrekers op heterdaad betrapt

De politie hield zaterdagavond 30 maart twee mannen, een 37-jarige Roemeen en een 23-jarige Italiaan, op heterdaad aan op verdenking van poging tot woninginbraak bij twee woningen aan De Elzent in Dorst. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Rond 22.45 uur zag een getuige een auto met gedoofde verlichting de straat inrijden. Toen hij de twee inzittenden met capuchons over het hoofd naar een woning zag lopen, belde hij de politie. Toen de politie in de straat reed, stond er een man bij de voordeur van een woning met inbrekersgereedschap in zijn handen. Hij werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Omdat er volgens de melding sprake was van twee personen, bleven de agenten zoeken naar een tweede verdachte. Hierbij zocht ook een politiehond mee. Een half uur later kon de andere verdachte worden aangehouden in de tuin van een woning aan De Wildert. Ook hij werd in de handboeien geslagen en overgebracht naar het politiebureau. Het inbrekersgereedschap en de auto zijn in beslaggenomen voor verder onderzoek. Bij beide woningen werden braaksporen aangetroffen.

Met de Thalys naar Disneyland Paris

Thalys neemt vandaag een nieuwe route in gebruik van Amsterdam via de Parijse luchthaven Charles de Gaulle naar Marne-la-Vallée. In die plaats is Disneyland Paris gevestigd. Bezoekers van het park stappen met Thalys voor de deur uit. Ook stappen reizigers gemakkelijker over op hogesnelheidstreinen die verder Frankrijk ingaan.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS, Heike Luiten, directeur NS International en Thalys-CEO Bertrand Gosselin waren vanmorgen aanwezig op station Rotterdam Centraal om de eerste trein naar de nieuwe bestemmingen uit te zwaaien.

NS wil internationale treinverbindingen binnen een straal van zo’n 700 kilometer verbeteren. Dat is goed voor reizigers, goed voor het klimaat en goed voor de economie. Het toevoegen van nieuwe bestemmingen maakt de trein een aantrekkelijker keuze. Met de komst van deze nieuwe verbinding ligt niet alleen Disneyland Paris dichterbij Nederland.

Er is ook een directe verbinding met luchthaven Charles de Gaulle en aansluiting op het Franse TGV-netwerk. De reistijd tussen Schiphol en de Parijse luchthaven bedraagt minder dan drie uur. Tickets zijn beschikbaar vanaf 35 euro. Voor kinderen gelden gereduceerde tarieven. Tickets zijn te boeken via nsinternational.nl

Aanbod groeit
Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS: “Deze nieuwe verbinding maakt de trein voor de bestemming Parijs nog concurrerender ten opzichte van het vliegtuig. Eigenlijk heeft het vliegtuig hier al het nakijken. Dat zouden we graag op meer Europese trajecten zien. Het aanbod aan internationale treinen groeit en is inmiddels vergelijkbaar met elke dag meer dan driehonderd volle Boeings 737."

Meer reizigers voor internationale trein
Stientje van Veldhoven, Staatsecretaris Ministerie Infrastructuur en Waterstaat: “Het is fijn voor reizigers in deze snelle trein dat ze vanaf vandaag pal voor de poort van Disneyland Paris en op de Franse luchthaven uit kunnen stappen. De komende jaren willen we meer reizigers voor de internationale trein laten kiezen. Snel en comfortabel voor de deur uitstappen, in plaats van korte afstanden vliegen of moeten overstappen, helpt hier natuurlijk bij.”

Populaire bestemming
Jaarlijks reizen 3 miljoen mensen van Nederland naar Parijs. Ruim een kwart van hen kiest voor de trein, na de auto het meest populaire vervoermiddel. Met een frequentie van 12 Thalys-treinen per dag kun je bijna elk uur direct naar Parijs. Het afgelopen jaar verkocht NS zo’n 10% meer internationale treinkaartjes dan het jaar ervoor. Thalys breidde de capaciteit uit door op drukke momenten dubbele treinstellen in te zetten.

Zo kunnen er met één trein tot wel 750 reizigers mee. Maar Parijs is niet de enige populaire bestemming. Van de nieuwe Eurostar-verbinding tussen Amsterdam en Londen maakten afgelopen jaar al ruim een kwart miljoen reizigers gebruik. In juni gaat de derde dagelijkse snelle trein naar Londen rijden.

Met de Thalys naar Eurodisney (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Met de Thalys naar Disneyland Paris (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Nieuwe deceptie voor De Boer met Atlanta in waterballet in Ohio

Het is Frank de Boer nog niet gelukt Atlanta United in de Major League Soccer naar een overwinning te leiden. De regerend landskampioen van de Verenigde Staten verloor zaterdagavond lokale tijd de uitwedstrijd tegen Columbus Crew met 2-0 en staat met twee punten uit vier duels op de laatste plaats in de Eastern Conference.

Van goed voetbal was in de stromende regen en op het doorweekte veld in het MAPFRE Stadium nauwelijks sprake. De wedstrijd werd na een half uur spelen vanwege de zware regenval ook enige tijd stilgelegd. Columbus Crew stond op dat moment al met 1-0 voor. In de tweede minuut werd een lage voorzet diverse keren van richting veranderd en uiteindelijk door Pedro Santos achter doelman Brad Guzan gewerkt.

Nadat het duel was hervat zorgde Gyasi Zandes vlak voor rust voor de 2-0, op aangeven van Robinho. Een hard gelag voor Atlanta, dat via Julian Gressel en Ezequiel Barco dicht bij een gelijkmaker was geweest. Colombus-doelman Zack Steffen verleende echter geen medewerking.

De tweede helft ging op en neer. Een van richting veranderd schot van Tito Villalba ging net naast, een inzet van Robinho eindigde op de paal en enkele minuten later keerde Guzan een strafschop van Federico Higuain. Invaller Brek Shea leek Steffen wel te kunnen passeren, maar de doelman voorkwam op goede wijze een aansluitingsgoal.

Atlanta wacht over twee weken een uitwedstrijd tegen New England Revolution, dat vier punten uit vijf duels heeft verzameld. The Five Stripes spelen pas op 20 april weer in het eigen Mercedes Benz Stadium, tegen FC Dallas.

Van Gerwen met 108 gemiddeld onderuit tegen foutloze Brown

Michael van Gerwen is in de tweede ronde van de German Darts Championship verrassend uitgeschakeld door Keegan Brown. The Needle miste geen kans op de dubbels en zegevierde met 6-4. Van Gerwen noteerde 108 gemiddeld en 50 procent op de dubbels. Van Gerwen benutte zijn kans niet tegen Brown en trok aan het kortste eind. 

Enkel in de zesde leg liet de 29-jarige Brabander een kans liggen, toen hij Brown niet in vijf beurten wist te breken. Van Gerwen kwam daarna wel op 4-3, waarna de Engelsman achtereenvolgens een twaalfdarter, elfdarter en een 92-finish gooide voor de overwinning. Brown gooide 104 gemiddeld. 

Video Van Gerwen - Brown. (Bron: YouTube)

Brown gaat zondagmiddag in de derde ronde van de German Darts Championship spelen tegen James Wilson. De voormalig nummer één van de BDO was in de tweede ronde met 6-5 te sterk voor Mario Robbe. Jermaine Wattimena is de enige Nederlander die de derde ronde wist te bereiken. De Gelderlander versloeg de Duitser qualifier Steffen Siepmann met 6-1. Ron Meulenkamp ging nog met 6-4 eruit tegen Rob Cross. 

Zondag is de finaledag. In de middag zijn de achtste finales. Zondagavond zijn de kwartfinales, halve finales en finale. Wattimena zal de middag openen tegen Peter Wright. 

Uitslagen tweede ronde German Darts Championship
Darren Webster (91.42) 6-5 (95.24) Luke Humphries
Ian White (104.79) 6-5 (107.21) Jamie Hughes
James Wade (91.76) 6-1 (89.36) Boris Koltsov
Jonny Clayton (97.24) 6-2 (90.10) Simon Stevenson
Adrian Lewis (88.45) 6-3 (78.36) Kevin Knopf
Jermaine Wattimena (90.71) 6-1 (79.35) Steffen Siepmann
Gerwyn Price (95.55) 6-2 (88.07) Mark Dudbridge
James Wilson (87.69) 6-5 (85.47) Mario Robbe

Daryl Gurney (98.46) 6-1 (97.28) Andy Boulton
Joe Cullen (101.49) 6-4 (101.25) Nathan Aspinall
Rob Cross (99.96) 6-4 (97.66) Ron Meulenkamp
Peter Wright (96.46) 6-3 (87.65) Andrew Gilding
Stephen Bunting (95.56) 6-5 (96.38) Dimitri van den Bergh
Mensur Suljovic (91.99) 4-6 (96.43) Ricky Evans
Michael van Gerwen (108.10) 4-6 (104.12) Keegan Brown
Dave Chisnall (94.04) 3-6 (95.51) Mervyn King

Achtste finales - zondag - vanaf 13.15 uur
Peter Wright v Jermaine Wattimena
Adrian Lewis v Joe Cullen
Rob Cross v Daryl Gurney
Ian White v Stephen Bunting
James Wade v Darren Webster
Ricky Evans v Mervyn King
Gerwyn Price v Jonny Clayton
Keegan Brown v James Wilson

MLB: Eerste homerun voor Harper; Yelich zorgt voor record bij Brewers

Bryce Harper heeft zijn eerste homerun van het seizoen geslagen. De nieuwe outfielder van de Phillies sloeg in zijn tweede wedstrijd zijn bal over de hekken en zorgde er mede voor dat Philadelphia Phillies met 8-6 wonnen van Atalanta Braves.

In dezelfde wedstrijd sloeg ook J.T. Realmuto zijn eerste homerun voor de Phillies. De 28-jarige catcher die via een trade overkwam van de Miami Marlins sloeg ook zijn eerste homerun van het seizoen. Mede door zijn drie binnengeslagen punten pakte de Phillies de tweede overwinning van het seizoen.

Eerste homerun Bryce Harper voor Phillies (Bron: YouTube.com)

Bij de wedstrijd tussen Milwaukee Brewers en de St. Louis Cardinals was het Christian Yelich die opnieuw een homerun sloeg. Daarmee heeft de MVP van vorig seizoen in de NL nu in zijn eerste drie wedstrijden van het seizoen een homerun geslagen. Goed voor een record voor de Brewers. Mocht Yelich ook een homerun slaan in de volgende wedstrijd dan evenaart hij het record in de MLB. Alleen Trevor Story voor de Rockies in 2016, Chris Davis voor de Orioles in 2013, Nelson Cruz voor de Rangers in 2011, Mark McGwire voor de Cardinals in 1998 en Willie Mays voor de Giants in 1971 slaagde daarin.

In de dezelfde wedstrijd zorgde Josh Hader voor een perfecte inning. De closer van de Brewers gooide in de negende inning drie strikeouts en had daar maar negen ballen voor nodig.

Hader gooit perfecte inning (Bron: Youtube.com)

Blik op de Nederlanders
Vannacht kwamen verschillende Nederlanders in actie, maar veel succes hadden ze niet. Bogaerts kwam vijf keer aan slag, maar wist geen enkele keer de honken te bereiken. Driemaal kreeg de korte stop van Boston Red Sox drieslag. Ze verloren de wedstrijd uiteindelijk met 6-5 van de Seattle Mariners.

Ozzie Alblies zorgde voor een honkslag in zijn wedstrijd tegen Philadelphia Phillies, maar voor echte dreiging kon de tweede honkman niet zorgen. Ook Jonathan Schoop verloor zijn wedstrijd met de Minnesota Twins. Zijn ploeg ging met 2-1 onderuit tegen de Cleveland Indians. Schoop moet zijn eerste honkslag van het seizoen nog maken.

Andrelton Simmons had wat meer succes in zijn slagbeurten. Net zoals Alblies wist hij een honkslag te slaan, maar hij zorgde daarmee wel voor dat Zack Cozart kon scoren. Toch zag hij zijn ploeg verliezen met 4-2 van de Oakland Athletics. De ploeg van Jurickson Profar, die in zijn vier slagbeurten niet op de honken kwam.

Uitslagen zaterdag MLB:
Washington Nationals - New York Mets 8-11
New York Yankees - Baltimore Orioles 3-5
Minnesota Twins - Cleveland Indians 1-2
Kansas City Royals - Chicago White Sox 8-6
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 3-0
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 8-6
Miami Marlins - Colorado Rockies 7-3
Tampa Bay Rays - Houston Astros 3-1
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 4-2
Texas Rangers - Chicago Cubs 8-6
San Diego Padres - San Francisco Giants 2-3
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 4-2
Seattle Mariners - Boston Red Sox 6-5
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 18-5

Motorrijder en passagier om het leven gekomen bij ongeval

Op de Wernhoutseweg in Wernhout vond zaterdagavond 30 maart een ernstig verkeersongeval plaats tussen een vrachtwagen en een motor. Twee mannen, een 39-jarige Poolse inwoner van Wernhout, en zijn passagier, een 28-jarige Pool, kwamen hierbij om het leven. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Hulpdiensten rukten rond 20.00 uur massaal uit naar de Wernhoutseweg (N263). Hier zou een motor tegen de zijkant van een vrachtwagen zijn gereden. Bij aankomst bleken de bestuurder en zijn passagier zwaargewond, waarop er voor beiden een traumahelikopter werd opgeroepen. Ondanks alle medische inzet, mocht de hulp niet meer baten. Beiden kwamen bij het ongeval te overlijden.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Zij sprak op de locatie met meerdere getuigen. Ook van de vrachtwagenchauffeur is een verklaring opgenomen. Voor hen is slachtofferhulp geregeld. De weg was gedurende het onderzoek gesloten voor het verkeer.

FOK! Wat een weer: een stuk koeler

Bonjour!  

Dat waren twee dagen om in te lijsten en waar we de komende tijd niet meer op hoeven te rekenen. De eerste dagen is het zo slecht nog niet, maar vanaf dinsdag volgt er een wisselvallige episode. Het meest opvallend is de temperatuur. Die doet een hele stap terug. Was het vrijdag en vandaag nog zo tussen de 15 en 20 graden, de komende dagen halen we zeker in het noorden misschien niet eens de 10 graden meer.

De afgelopen nacht sliepen we een uurtje korter. Tegelijkertijd kwam er ook een zwak koufront op bezoek. Daar kan heel lokaal een klein buitje uit gevallen zijn, maar dat zal niet veel voorgesteld hebben.

Vandaag beginnen we in het zuiden nog met veel bewolking, maar de opklaringen boven het noorden breiden zich verder over het land uit. In de middag is het dan in een groot deel van het land vrij zonnig, maar uiteindelijk klaart het ook in het zuiden op. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind die zoekt een heel andere richting op, namelijk het noorden- tot noordoosten. Daarmee wordt dus die beduidend frissere lucht aangevoerd. Het wordt hooguit 9 graden op Terschelling tot nog 12 in Maastricht. Niet echt terrasweer meer dus.

Ook morgen is er nog ruimte voor de zon, terwijl het dinsdag tijdelijk zachter is. Maar daarna wordt het echt een stuk minder.

Fijn weekend.  

Millau (Foto: Kroezel)
Kroezel heeft Spanje weer verlaten en kwam op de terugreis over deze wereldberoemde brug in Frankrijk. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Stoppen met de klok verzetten

Het is weer zomertijd, en het Europees Parlement stemde onlangs in met een voorstel om het verzetten van de klok af te schaffen. Lidstaten zouden komend jaar moeten zeggen of ze het hele jaar standaardtijd (wintertijd) of zomertijd willen.

Wordt niet eenvoudig, want Nederland wil in één tijdzone blijven met de andere Beneluxlanden en Duitsland. Maar in Duitsland lijkt er voorkeur te zijn voor zomertijd, die volgens critici voor Nederland te 'oosters' is.

Toen we dit eind oktober vroegen was 45 procent voor 'wintertijd', 31 procent voor 'zomertijd', en 24 procent wilde de klok blijven verzetten. Maar nu laten we die optie weg.

Want aangenomen dat het afschaffen van het klokverzetten doorgaat (na 2021), wat moet Nederland volgens jou dan kiezen?

Wereldback-updag - maak een back-up !

Het is vandaag 31 maart en dus wereldback-updag. Op deze dag is het de bedoeling om extra aandacht te besteden aan het belang van een (reserve) kopie van je digitale bestanden, om te zorgen dat je geen essentiele zaken kwijtraakt. 

Dus: maak even een back-up van je bestanden, je hebt tijd genoeg, het is immers zondag   en spread the word: het is wereldback-updag! 

Wereldbackupdag - maak een backup! (Foto ter illustratie: Pixabay)
Wereldback-updag - maak een back-up! (Foto ter illustratie: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.