Oegandese dubbelslag op WK veldlopen, Obiri wereldkampioene

heywoodu

Atlete Hellen Obiri heeft zich in het Deense Aarhus gekroond tot wereldkampioene in het veldlopen. De 29-jarige Keniaanse, wereldkampioene op de 5000 meter op de baan, was op het loodzware parcours in de slotfase de sterkste.

In de laatste ronde van de ruim tien kilometer lange wedstrijd liep Obiri nog samen met Dera Dida en Letesenbet Gidey uit Ethiopië. Bij de vijfde en laatste beklimming van de zware klim aan het einde van de ronde moest Gidey al snel lossen, waarna ook Dida het tempo van Obiri niet meer kon volgen. Ze won in 36:14 minuten, twee tellen voor Dida en tien seconden voor Gidey. Nederlandse deelname is er in Aarhus niet, nadat Sifan Hassan zich eerder afmeldde.

Obiri is nu de enige vrouw ooit die wereldtitels heeft gepakt op de indoorbaan, de outdoorbaan én in het veld. "Dit was het enige wat er nog ontbrak in mijn verzameling, ik denk niet dat ik nog eens terug zal keren in het veld", aldus een lachende Obiri.

Op de gemengde estafette ging het goud naar Ethiopië. De volgorde van de twee vrouwen en twee mannen mocht door de teams zelf bepaald worden, Ethiopië sloot af met Fantu Worku en kwam ver voor Kenia over de finish, met de VS op brons. Oeganda was met slotloper Ronald Musagala het beste land wat eindigde met een man, maar Musagala kon de achterstand op de medailleplaatsen niet meer inlopen.

Beatrice Chebet uit Kenia pakte de wereldtitel voor dames tot 20 jaar, door Alemitu Tariku en Tsigie Gebreselama uit Ethiopië in een ziedende eindsprint te kloppen. Ook Sarah Chelangat sprintte mee, maar de Oegandese kwam net tekort voor een medaille. Mileksa Mengesha klopte zijn Ethiopische landgenoot Tadese Worku in de eindsprint, Oscar Chelimo pakte drie seconden achter Mengesha het brons namens Oeganda. 

Om 14.00 uur is de mannenwedstrijd van start gegaan, waar de Keniaan Geoffrey Kamworor jaagt op zijn derde opeenvolgende wereldtitel. De race is live te zien via het officiële IAAF-kanaal hieronder.

Update 14.45 uur
Voor het eerst in de toch al lange geschiedenis van het WK, wat sinds 1973 gehouden wordt, heeft een Oegandees de wereldtitel gepakt. Sterker nog, het werd een dubbel Oegandees succes: Joshua Cheptegei liep samen met zijn pas 18-jarige landgenoot Jacob Kiplimo in de slotfase weg bij Kamworor, die er geen antwoord op had.

Cheptegei was in de slotklim een maatje te groot voor zijn jonge landgenoot en pakte de overwinning, het Oegandese 1-2'tje zorgde er mede voor dat het land ook het goud won in het landenklassement.

IAAF live (Bron: YouTube)