Bijleveld: VN-vredesoperaties van binnenuit verbeteren

De leden van de Verenigde Naties moeten de organisatie van binnenuit en met vereende krachten verbeteren. Minister Ank Bijleveld-Schouten pleitte vrijdag naast politieke en financiële steun, vooral voor praktische initiatieven om VN-missies slagvaardiger en moderner te maken. Ze deed dit tijdens de VN Peacekeeping conferentie voor ministers van Buitenlandse Zaken- en Defensie in New York.

De bijeenkomst was bedoeld om gespecialiseerde hoogwaardige capaciteiten te genereren voor VN-vredesoperaties. Denk aan snel inzetbare eenheden en versterking van trainingsstandaarden om de veiligheid van VN-troepen te verhogen. Dit is volgens Bijleveld hard nodig. Nog steeds sneuvelen veel VN-militairen. De missie in Mali (MINUSMA) is zelfs de dodelijkste VN vredesoperatie sinds de start in 2013.

Hernieuwd enthousiasme
Om te helpen hervormen, is tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de VN Veiligheidsraad (maart 2018) het Action for Peacekeeping in het leven geroepen. Dit initiatief van secretaris-generaal António Guterres moet alle betrokkenen, van lidstaten tot lokale partners, motiveren voor succesvolle, niet-bureaucratische vredesoperaties. Zo wil Guterres, net als Bijleveld, opgedane praktijkervaringen vastleggen en toekomstige vredesoperaties laten profiteren.

Juiste informatie op juiste plek
Bijleveld: "In mei stopt onze militaire bijdrage aan Minusma. Maar onze opgedane kennis en ervaring zijn goed in te zetten voor betere VN-vredesoperaties. Onze militairen ontwikkelden een volwaardige capaciteit voor het verzamelen van inlichtingen. Die moet model staan voor huidige en toekomstige VN-missies. Cruciaal; de juiste informatie op de juiste plek kan verkeerde beslissingen voorkomen. Daarom zetten we ons in voor opname van die capaciteit in het VN-inlichtingenbeleid. Bovendien zetten we onze trainingsinspanningen op dit gebied voort. Ook delen we onze ervaringen met de logistieke- en medische keten en steunen we het initiatief van rotatieschema’s voor de inzet van helikopters uit verschillende landen."

Als voorbeeld van de 'vereende kracht' noemde de minister de voorbereidende conferentie van Rwanda en Nederland van afgelopen januari. Daar presenteerde Nederland de in het Engels en Frans vertaalde ‘First Aid Buddy App’, een EHBO-applicatie voor de smartphone die soldaten in het veld overal kunnen gebruiken.

Elsie Trust Fund
Daarnaast maakte Bijleveld zich hard voor meer vrouwen in uniform. Ze kondigde aan dat Nederland 3 miljoen euro bijdraagt aan het Elsie Trust Fund. Dit initiatief is vernoemd naar de eerste vrouwelijke luchtvaart ingenieur, de Canadese Elsie MacGill. Het doel is om het aantal vrouwelijke peacekeepers te vergroten en sluit aan op 2 VN-resoluties. Daarin wordt gevraagd om een verdubbeling van het aantal vrouwelijke militairen en politieagenten in vredesmissies de komende 5 jaar. Dat is nodig om vredesoperaties inclusiever en effectiever te maken.

Bijleveld: VN-vredesoperaties van binnenuit verbeteren (Foto: Defensie)
Bijleveld: VN-vredesoperaties van binnenuit verbeteren (Foto: Defensie)