Kelderman breekt sleutelbeen en nekwervel bij val in Catalonië en is onzeker voor Giro d'Italia

Wilco Kelderman heeft bij een valpartij in de Ronde van Catalonië een sleutelbeen gebroken en een breuk in een nekwervel opgelopen. Het is nog afwachten of hij tijdig fit geraakt voor de Giro d'Italia, die over precies zes weken begint. Kelderman is in die ronde aangewezen als meesterknecht voor Tom Dumoulin.

"Een scan heeft uitgewezen dat Wilco zijn sleutelbeen heeft gebroken en een breuk in een nekwervel heeft", zo laat dokter Anko Boelens weten in het persbericht van team Sunweb. "Onze eerste indruk is dat het een mooie breuk is. Hij zal een operatie moeten ondergaan voor zijn sleutelbeen als hij terug in Nederland is." Sunweb kan nog niet zeggen hoe lang het herstel van Kelderman gaat duren.

Kelderman reed vrijdag in de vijfde etappe op kop van het peloton. De Nederlander was in achtervolging op Maximilian Schachmann. Bij een bocht ging de nummer elf van het algemeen klassement onderuit en kwam hard ten val op zijn linkerschouder. Na de valpartij kon Kelderman zijn weg niet meer vervolgen.

De Ronde van Catalonië was de laatste wedstrijd van het voorseizoen van Kelderman. Na deze wedstrijd zou de 28-jarige Nederlander zich gaan voorbereiden op de Giro d'Italia, waarin hij de meesterknecht zou zijn van Dumoulin. Het is nu maar de vraag of hij de start haalt van de Ronde van Italië en mocht hij starten in welke vorm dat zal zijn.

Vorig jaar moest Kelderman ook al de Tour de France missen door een sleutelbeenbreuk na een valpartij op het Nederlands kampioenschap.