Blunder Donnarumma wordt AC Milan fataal, Juventus wint

AC Milan heeft zaterdagavond een dure nederlaag geleden in de Serie A. Het elftal van trainer Gennaro Gattuso kwam op bezoek bij Sampdoria al binnen de minuut op de achterstand na een enorme fout van Gianluigi Donnarumma en kwam die flater uiteindelijk niet meer te boven: 1-0. I Rossoneri blijven door het verlies voorlopig vierde staan op de ranglijst, maar onder andere AS Roma en Lazio kunnen later dit weekeinde dichterbij komen. Sampdoria is door de overwinning opgeklommen naar een achtste plaats.

Milan had zich geen slechtere start kunnen voorstellen in het Stadio Luigi Ferraris. Donnarumma werd na slechts dertig seconden voetballen in de voeten gespeeld door Alessio Romagnoli, waarna de jonge doelman de bal pardoes tegen de instormende Grégoire Defrel aanschoot. Laatstgenoemde werkte het leder vervolgens zonder dat hij er weet van had in het doel van de bezoekers en tekende zo dus al binnen de minuut voor de 1-0.

Sampdoria ging gesterkt door de vroege openingstreffer op zoek naar een tweede doelpunt. Defrel schoot recht in de handen van Donnarumma, terwijl Fabio Quagliarella de doelman van Milan tot een reflex dwong. Het eerste serieuze wapenfeit van de bezoekers was na ongeveer 25 minuten voetballen afkomstig van de voet van Suso: de Spaanse creatieveling zag zijn schot gepareerd worden door Emil Audero. Milan had daarna nog het geluk dat Quagliarella een goede mogelijkheid onbenut liet, waardoor de schade bij rust nog enigszins beperkt was.

Via Tiémoué Bakayoko leek Milan na een uur voetballen op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt van de middenvelder werd uiteindelijk afgekeurd vanwege een overtreding op Audero. De formatie van Gattuso speelde een draak van een wedstrijd, maar bleef in leven doordat een poging van Quagliarella op de lat belandde en Defrel oog in oog met Donnarumma faalde in de afwerking. Milan ontbeerde echter creativiteit en ging uiteindelijk roemloos ten onder, mede doordat Krzysztof Piatek in de absolute slotfase nog tevergeefs een strafschop claimde.

Juventus - Empoli 1-0
Moise Kean is de man van het moment in Italië. De aanvaller maakte een week geleden zijn basisdebuut in de nationale ploeg en werd met zijn 19 jaar en 23 dagen de op een na jongste doelpuntenmaker ooit, toen hij scoorde tegen Finland (2-0).

Daarna volgde ook een treffer tegen Liechtenstein (6-0) en zaterdag besliste Kean de competitiewedstrijd tussen Juventus en Empoli in het voordeel van de Serie A-koploper. Drie minuten na zijn invalbeurt brak Kean de ban: 1-0. Juventus heeft een voorsprong van liefst achttien punten op Napoli, dat zondag op bezoek gaat bij AS Roma.

Massimiliano Allegri kon nog niet beschikken over de geblesseerde Cristiano Ronaldo en raakte ook Paulo Dybala kwijt in de warming-up: de Argentijn blesseerde zich aan zijn rechterbovenbeen en werd vervangen door Rodrigo Bentancur. Daardoor moest Allegri zijn systeem omgooien: de oefenmeester had een 4-3-3-formatie in gedachten met Mario Mandzukic, Dybala en Federico Bernardeschi als aanvallers, maar schakelde noodgedwongen om naar een 4-4-2-variant met Bentancur op het middenveld. Het duurde een half uur voordat de thuisploeg de eerste serieuze kans creëerde: na een diepe voorzet van Blaise Matuidi veerde Mandzukic op om richting doel te koppen, maar keeper Bartlomiej Dragowski voorkwam de 1-0.

Empoli had zich halverwege de eerste helft al laten gelden via Rade Krunic, die zich een weg langs Daniele Rugani baande en rakelings naast schoot. Over het geheel viel er weinig te genieten voor de toeschouwers in het Juventus Stadium. Dat was opvallend, want in de voorgaande vier thuiswedstrijden in de Serie A had Juventus minstens driemaal gescoord. Het werd in de tweede helft wel duidelijk dat die reeks niet verlengd zou worden. Juventus bleef na rust lange tijd onmachtig in aanvallend opzicht, afgezien van een door Dragowski gepareerd schot van Bernardeschi in minuut 47.

Een puntendeling, en daarmee voor de tweede wedstrijd op rij puntenverlies (Juventus verloor voor de interlandonderbreking met 2-0 van Genoa), werd een steeds realistischer scenario. Allegri liet Kean invallen om dat te voorkomen en de invaller deed al binnen een paar minuten waarvoor hij binnen de lijnen was gekomen. Een lange bal van Giorgio Chiellini werd achterwaarts doorgekopt door Mandzukic, waarna de jonge spits vanbinnen het strafschopgebied raak volleerde in de linkerhoek. Het was zijn derde doelpunt uit zijn derde schot van het seizoen in de Serie A. Er kwam nog een vierde schot: in een één-op-één-situatie trok doelman Dragowski aan het langste eind.