#EarthHour: een uur lang het licht uit tegen klimaatverandering

Monique Verlind (DJMO)

Vannacht om 02:00 uur gaat de klok vooruit en dat betkent dat vanavond ook weer het internationale evenement Earth Hour plaatsvindt. Tijdens Earth Hour worden huishoudens en bedrijven wereldwijd opgeroepen om tussen 20:30 uur en 21:30 uuur lokale tijd, de verlichting en andere elektrische apparatuur gedurende een uur lang uit te zetten. 

Het evenement vindt elk jaar eind maart plaats in het weekeinde waarin de zomertijd ingaat. Ook in Nederland doen tal van bedrijven mee aan Earth Hour. Vanavond om 20:30 uur zal in Amsterdam WWF-Ambassadeur André Kuipers het lichtbaken van de A'DAM-toren aan het IJ uitzetten. Voordat de lichten uitgaan zal de toren speciaal voor Earth Hour groen kleuren. Ook de Magere Brug en het Koninklijk Paleis Amsterdam zetten de verlichting uit. 

Elders in het land doen onder andere de Erasmusbrug, de Euromast en Hotel New York in Rotterdam mee. De Dom-toren in Utrecht, De Waag in Deventer, de schouwburg en concertzaal in Tilburg zullen zich ook in het donker hullen. In het heel land worden sfeervolle wandelingen en evenementen met kaarslicht georganiseerd. 

Earth Hour vond voor het eerst in Sydney (Australië) plaats in 2007, op 31 maart. Het was destijd een kleinschalige actie om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Sindsdien is Earth Hour uitgegroeiend tot een wereldwijd begrip. Vorig jaar deden er ruim 180 landen mee aan Earth Hour.