FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 februari 2019

Uitslag VVV-Venlo - Heracles Almelo

Vrijdagavond heeft Heracles Almelo voor de derde keer op een rij gewonnen. Uit bij VVV-Venlo werd het 1-0. In de beginfase werd de wedstrijd twintig minuten stilgelegd vanwege een, vermoedelijke, zware knieblessure van Jerold Promes.

VVV-Venlo

0 - 1

Heracles Almelo

     83' Osman (pen)
 
 Gele kaart: Rutten, Röseler, (VVV-Venlo), Konings, Osman, v.d.Buijs, Peterson, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.534
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (v.Bruggen/12)
Kum
Post
Seuntjens
Susic (Opoku/84)
v.Ooijen (Grot/89)
Mlapa
Joosten
  Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs
Czyborra
Osman
Drost (Duarte/78)
Merkel
Kuwas
Konings (Dos Santos/45 6)
Peterson

Opnieuw puntverlies voor FC Den Bosch; Twente op valreep naar winst

FC Den Bosch heeft voor de vijfde wedstrijd op een rij puntverlies opgelopen. Vrijdagavond verloor de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie met 1-2 van MVV Maastricht. Koploper FC Twente wist op de valreep te winnen van FC Eindhoven. Aitor Cantalapiedra maakte namens de Tukkers in de 94e minuut via een strafschop de 1-0. Mohammed Ihattaren maakte zijn debuut voor Jong PSV en scoorde al binnen vijf minuten. Naast een doelpunt was het 17-jarige talent goed voor een assist.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Den Bosch - MVV Maastricht 1-2
FC Twente - FC Eindhoven 1-0
Helmond Sport - Jong AZ 1-3
Jong PSV - Roda JC Kerkrade 2-2
N.E.C. - Almere City FC 5-0
RKC Waalwijk - FC Volendam 3-3
SC Cambuur - FC Dordrecht 1-3
Telstar - Jong Ajax 0-2

Pinturault skiet naar overtuigende zege op combinatie

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft in het Bulgaarse Bansko de tweede en laatste alpinecombinatie van het World Cup-seizoen gewonnen. De Fransman pakt daarmee ook de eindzege in het klassement.

De dag begon met de super-G, waar de mannen van de snelle nummers hun kunsten mochten vertonen. De Zwitser Mauro Caviezel was de snelste, 0,06 seconden voor de Oostenrijker Vincent Kriechmayer, maar Pinturault maakte de meeste indruk. Met een derde plek op 0,16 seconden stond de Fransman er veruit het beste voor, aangezien hij met afstand de best geplaatste van de sterke slalomskiërs was. WK-medaillewinnaar Stefan Hadalin stond op plek acht (+1,00), slalomkampioen Marcel Hirscher kwam met een twintigste tijd (+1,83) beneden.

Op de slalom liet Hirscher zijn kunsten zien en de een na de ander beet zich stuk op zijn tijd. Tot Pinturault: de Fransman had dik anderhalve seconde voorsprong en hield aan de finish nog 0,68 over op de Oostenrijker, die Hadalin één honderste achter zich hield. De Italiaan Riccardo Tonetti werd vijfde op de super-G en steeg op de slalom één plek, de Canadees Trevor Philp verraste door zijn 27e stek in de slalom om te zetten naar plek vijf, pas de eerste keer in zijn bijna honderd World Cup-wedstrijden dat hij de top-10 haalde.

Ook in Diemen houden ADO-vandalen huis

Ook in Diemen hebben de vernielzuchtige ADO-fans huisgehouden. Daar was een sportschool het doelwit. De actie werd vastgelegd door een beveiligingscamera, zo schrijft AT5. 

Op de beelden, die de sportschool op Facebook heeft gezet, is te zien dat twee mannen aan komen gerend en een ingang bekladden met verf. Eén van hen gooit het hele blik maar meteen tegen de gevel. Het lijkt er op dat de eerste man de actie filmt of fotografeert met zijn telefoon.

Na hun actie gaan de twee er snel weer vandoor. Ze lijken zich niet bewust te zijn van de beveiligingscamera. Gym020 plaatste de beelden op hun Facebookpagina.

Frenzel wereldkampioen op noordse combinatie

Eric Frenzel heeft op het wereldkampioenschap op de noordse combinatie in Seefeld voor de derde keer in zijn carrière individueel WK-goud gepakt. De vijfvoudig World Cup-eindwinnaar was de beste op de wedstrijd met schansspringen van de grote schans, gevolgd door tien kilometer langlaufen.

Het schansspringen werd gewonnen door Eric Frenzel. De Duitser, dit seizoen nog niet zo lekker op dreef als in zijn voorgaande dominante jaren, sprong vijf seconden voorsprong bij elkaar op Mario Seidl uit Oostenrijk. De Noor Jan Schmid en Oostenrijker Franz-Josef Rehrl volgden op tien tellen, de sterke langlaufers Akito Watabe (Japan) en Fabian Riessle (Duitsland) stonden op iets minder dan veertig seconden en World Cup-leider Jarl Magnus Riiber vertrk na 59 tellen.

Frenzel had geen zin om het tien kilometer alleen te doen en binnen een kilometer kwamen Seidl, Schmid en Rehrl er al bij. Watabe en Riessle lagen na 3,5 kilometer nog op twintig seconden en werden op de voet gevolgd door Riiber en de toch wel verrassend sterke Fransman Antoine Gerard. Samen met Riiber sloot hij aan bij Watabe en Riessle, maar halverwege was het verschil met de vier koplopers nog altijd twintig seconden.

Met de slotkilometer in zicht opende Schmid de aanval, waardoor vooral Seidl leek te moeten lossen. Op de slotklim sloeg Frenzel echter toe: met een furieuze aanval sloeg de Duitse grootheid een gat en pakte hij met zijn eerste zege van het seizoen gelijk de wereldtitel, voor Schmid en thuisfavoriet Rehrl.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

NHL: Hattrick Gallagher helpt Canadiens naar winst op Flyers

De ijshockeyers van de Montreal Canadiens hebben thuis in het Bell Centre een zege geboekt. De Philadelphia Flyers werden met 5-1 geklopt door de Canadezen.

Brendan Gallagher opende de score na 58 seconden al en amper twee minuten later stond het dankzij Jesperi Kotkaniemi ook al 2-0. Halverwege de periode zorgde Gallagher ook nog eens ovor 3-0, waarna hij vroeg in de tweede periode zijn hattrick compleet maakte: 4-0.

De Flyers leken een behoorlijk pak slaag te krijgen, want vier minuten later stond het dankzij Tomas Tatar al 5-0, maar daar bleef het wat de Canadiens betreft bij. Michael Raffl deed namens de bezoekers nog wat terug in de derde periode.

Uitslagen NHL donderdag
Florida Panthers - Carolina Hurricanes 3-4
New Jersey Devils - Ottawa Senators 4-0
New York Rangers - Minnesota Wild 1-4
Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks 0-4
Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 2-3
Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 5-1
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 2-1 SO
Nashville Predators - Los Angeles Kings 2-1
Dallas Stars - St. Louis Blues 5-2
Edmonton Oilers - New York Islanders 4-3 OT
Vancouver Canucks - Arizona Coyotes 2-3 OT

Canadiens - Flyers (Bron: YouTube)

National Geographic toont strijd F-16's tegen ISIS

Het leven en werken van de Nederlandse luchtmachtmilitairen van de Air Task Force Middle East in Jordanië. Dat staat centraal in een 4-delige televisieserie van National Geographic: 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme'. Die is te zien vanaf zondag 24 februari vanaf 21.00 uur. De zondagen erop volgen de overige afleveringen.

De serie is een co-productie van National Geographic en het AD, gemaakt door Goya Productions. Voor de 4-delige serie 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme' werd uitgebreid met militairen op de grond gesproken. Daardoor geeft de serie een totaalbeeld van het leven van de luchtmachters in Jordanië. Naast de F-16-vliegers spraken de documentairemakers onder andere ook een detachementscommandant, technici en andere militairen.

Volgens Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt wilde de Defensieleiding deze kans niet voorbij laten gaan. De serie bood een mogelijkheid om Nederland te laten zien wat militairen drijft en wat ze doen.

3.000 missies
De 6 Nederlandse jachtvliegtuigen deden tot 31 december 2018 mee aan de missie vanuit Jordanië. Het was waarschijnlijk 1 van de laatste missies waarbij de F-16's zijn ingezet. Na 40 jaar maakt het gevechtsvliegtuig langzaam plaats voor de F-35.

Van 2017 tot en met eind 2018, met een onderbreking van anderhalf jaar, vlogen de F-16’s in totaal meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië. Daarbij werden ongeveer 2.100 keer wapens ingezet tegen voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen van terreurorganisatie ISIS. De 6 Nederlandse F-16’s steunden daarnaast met andere landen van de coalitietroepen op de grond.

National Geographic toont strijd F-16’s tegen ISIS (Foto: Defensie)
National Geographic toont strijd F-16’s tegen ISIS (Foto: Defensie)

FIFA legt Chelsea straf op vanwege overtreden regels jeugdspelers

Chelsea mag de komende twee transferperiodes geen nieuwe spelers vastleggen, omdat men de regels omtrent het halen van jeugdspelers heeft overtreden. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA vrijdag naar buiten gebracht. Chelsea heeft artikel 19 overtreden, dat betrekking heeft op het contracteren van spelers tot achttien jaar. De Londense club is bij de registratie van liefst 29 spelers in de fout gegaan, zo meldt de FIFA. De straf geldt voor de hele club, met uitzondering van de vrouwen- en zaalvoetbalafdeling. Inmiddels heeft de club uit Londen bekend gemaakt in beroep te gaan tegen de opgelegde straf.

Bovenop het transferverbod kregen The Blues ook een boete opgelegd van omgerekend zo'n 530.000 euro. De FIFA geeft Chelsea, dat nog wel tegen de straf in beroep kan gaan, negentig dagen de tijd om de registratie van de jeugdspelers op orde te krijgen. Overigens is ook de Football Association door de FIFA bestraft. De Engelse bond moet 450.000 euro betalen, omdat ook zij fouten hebben gemaakt bij het registreren van minderjarige voetballers.

Voor Chelsea komt het transferverbod als een mokerslag aan. De ploeg van Maurizio Sarri is bezig aan een teleurstellend seizoen en sterspeler Eden Hazard wordt al geruime tijd aan Real Madrid gelinkt. Ook voor de 18-jarige Callum Hudson-Odoi is veel belangstelling. Mochten zij na dit seizoen vertrekken, dan kan Chelsea dus geen vervanger halen.

Inmiddels heeft Chelsea via de officiële kanalen laten weten dat men bij de FIFA in beroep gaat. De club schrijft dat de bond de gang van zaken bij het registreren van 92 jeugdspelers heeft onderzocht en dat er in 63 gevallen niks fout is gegaan. De Londenaren beweren echter dat ze ook bij de overige 29 transfers volgens de regels hebben gehandeld.

Van Bronckhorst ziet kansen tegen PSV: "Daar moeten wij van profiteren"

Feyenoord hoopt zondag de rug te rechten na de nederlaag van vorige week tegen FC Groningen (1-0). In Eindhoven wacht PSV op de Rotterdammers.

Op bezoek bij de koploper kan trainer Giovanni van Bronckhorst niet beschikken over Eric Botteghin, Justin Bijlow en Yassin Ayoub. De coach van de Rotterdammers verwacht een zware middag. "Elk puntenverlies is nadelig voor PSV. Zij gaan er vol voor. Daar moeten wij ook van kunnen profiteren, dat zij moeten. Zij gaan ruimtes laten", verwacht Van Bronckhorst.

De Feyenoord-trainer kan zondag mogelijk weer beschikken over Ridgeciano Haps. De linksback kwam na het verloren uitduel met Excelsior niet meer in actie en trainde vrijdag weer volledig mee. "En van een aantal spelers weet ik nog niet of ze kunnen spelen zondag", wordt Van Bronckhorst geciteerd door RTV Rijnmond. Het is vooralsnog onduidelijk op welke spelers hij doelt.

Feyenoord pakt dit seizoen de meeste punten voor eigen publiek. Op vreemde bodem gaat het vaak mis. Van de elf uitduels werden er deze voetbaljaargang slechts drie gewonnen. Na de verliespartij in Groningen hoopt Feyenoord zondag op een beter resultaat in het Philips Stadion. "Dat kan. Dat hebben wij al laten zien. Meestal in topwedstrijden gaat het goed", zegt de trainer.

De nederlaag van vorige week tegen Groningen kwam hard aan bij Feyenoord. Hoe de nummer drie van de Eredivisie de tik heeft proberen te verwerken? "We hebben het gedaan zoals we het normaal doen. Praten met spelers, de beelden erbij pakken", wordt de trainer geciteerd door het Algemeen Dagblad. "En dat is volgens mij de enige manier om het te doen." Van Bronckhorst verwacht een scherp PSV. "PSV mag geen punten verliezen. Ze zullen ruimtes prijs moeten geven. En daar moeten wij van profiteren."

Volgens Van Bronckhorst benaderen PSV en Feyenoord de wedstrijd van zondag op een andere manier. PSV kan zich in de strijd om het kampioenschap geen puntverlies veroorloven, terwijl het duel voor Feyenoord niet beslissend zal zijn. "We weten dat de wedstrijd tegen PSV nog niet beslissend is voor de strijd om plek drie", aldus de coach, die wijst naar de bekerwedstrijd van volgende week tegen Ajax. "Een nederlaag tegen Ajax zou het einde van ons bekeravontuur betekenen."

NBA: Lakers en James verslaan Rockets en Harden

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in de NBA in eigen huis een zege geboekt op de Houston Rockets. De ploeg van LeBron James was in het eigen Staples Center te sterk voor James Harden en zijn team.

Het ging aanvankelijk gelijk op, maar nog in het eerste kwart sloegen de Rockets een gat. Dat werd geleidelijk groter en met 66-83 leek het in het derde kwart fout te gaan voor de Lakers.

Toch vocht de ploeg zich terug en in de slotminuten leidde James - in totaal goed voor 29 punten - zijn team alsnog langs de bezoekers, waar Harden voor 30 punten tekende.

Uitslagen NBA donderdag
Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 111-98
Philadelphia 76ers - Miami Heat 106-102
Brooklyn Nets - Portland Trail Blazers 99-113
Milwaukee Bucks - Boston Celtics 98-97
Golden State Warriors - Sacramento Kings 125-123
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 111-106

James kende weer een sterke wedstrijd (Bron: YouTube)

KNVB wijst verzoek van PEC Zwolle af

PEC Zwolle heeft een brief naar de KNVB, de Eredivisie CV en Ajax gestuurd om te verzoeken om het duel met Ajax op de originele datum te laten spelen. De voetbalbond meldde eerder deze week dat de wedstrijd verplaatst werd van 2 maart naar 13 maart om Ajax een zo goed mogelijke voorbereiding op de return in de Champions League tegen Real Madrid te gunnen. PEC Zwolle reageerde furieus op dit besluit en is het hier nog altijd niet mee eens. Voorzitter Adriaan Visser laat weten dat de club hoopt dat het besluit terug wordt gedraaid.

Visser sprak in de media eerder al zijn onvrede uit over de gang van zaken en doet dat in zijn column op de clubwebsite nogmaals. De club heeft actie ondernomen door middel van een brief naar de voetbalbond, de Eredivisie CV en Ajax. "Dit mede ook in het licht van de door de KNVB genoemde belangrijkste reden van verplaatsing; de coëfficiënten voor Europees voetbal. Na de uitslagen van donderdagavond lijkt dit argument helaas van de baan", aldus Visser.

De voorzitter legt in zijn column uit dat PEC Zwolle nauwelijks is gehoord bij het besluit van de KNVB om de wedstrijd te verzetten. De bond zocht in aanloop naar Ajax - Real Madrid contact met de club uit Zwolle. "Ons werd gevraagd of wij het een eventuele optie zouden vinden de ontmoeting met Ajax te verplaatsen bij een goed resultaat (lees: winst of gelijkspel) van de Amsterdammers in de Champions League", aldus Visser, die vertelt dat PEC Zwolle daar niet aan wilde meewerken. "Woensdag 13 februari verliest Ajax met 1-2 van Real Madrid en daarmee is de kous af. Na contact van onze kant met de KNVB werd dat bevestigd."

Ondanks de 1-2 thuisnederlaag tegen Real Madrid diende Ajax een verzoek in bij de KNVB om het duel met PEC Zwolle te verplaatsen. "Dezelfde middag nog ging de UEFA akkoord en woensdag volgde de gemeente Amsterdam. De wijziging werd PEC Zwolle medegedeeld, alsof onze club geen partij is in deze. Alsof wij het ons allemaal maar moesten laten gebeuren", reageert Visser ontstemd. Hij baalt van de gang van zaken en wijst naar het programma van PEC Zwolle.

De ploeg van Jaap Stam moet plots drie keer in actie komen in acht dagen tijd. "Voor PEC Zwolle, dat de beschikking heeft over een selectie die aanmerkelijk kleiner is dan die van Ajax, zorgt de wijziging voor een onverantwoorde verzwaring van de competitie ten opzichte van onze concurrenten die hier geen last van hebben. Een duidelijker voorbeeld van competitievervalsing kan ik me niet bedenken", aldus Visser, die ook niet blij is met de timing. "Juist nu staan er een groot aantal clubs op ongeveer gelijke hoogte in de Eredivisie en kan één wedstrijd winnen of verliezen een enorm verschil maken. Voor PEC Zwolle is het dus een volstrekt onverantwoord besluit."

Visser neemt het ook op voor de supporters. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is voor de werkende en studerende fans van PEC Zwolle om woensdagavond om 18.30 uur in de Johan Cruijff ArenA te zijn. "Wij zijn als PEC Zwolle in algemeenheid bereid om mee te denken, alleen niet als het een eenrichtingsweg is waarop gereden wordt. Er is met ons nooit gesproken over verdere alternatieven, door bijvoorbeeld de wedstrijd van Excelsior die gespeeld wordt in het eerste weekend van maart, ook te verplaatsen naar woensdag 13 maart. Of door de bekerwedstrijd Feyenoord - Ajax te verplaatsen."

Update 19:20

De KNVB heeft het dringende verzoek van PEC afgewezen om het uitduel met Ajax alsnog op zaterdag 2 maart te laten plaatsvinden. Dat heeft KNVB-directeur Eric Gudde laten weten aan de Zwolse clubleiding, die nog altijd de stap naar de rechter overweegt.

Loting Europa League: Chelsea treft Dynamo Kiev, Inter naar Frankfurt

De loting voor de achtste finales van de Europa League is vrijdag verricht in Nyon. De grote topclubs zijn niet aan elkaar gekoppeld. Chelsea kwam als eerste uit de lotingballetjes en de Londenaren mogen het gaan opnemen tegen Dynamo Kiev. Internazionale treft Eintracht Frankfurt, dat donderdag in de tweede ronde indruk maakte tegen Shakhtar Donetsk.

Arsenal werd gekoppeld aan Stade Rennes, terwijl Napoli de strijd aangaat met Salzburg. De wedstrijden worden gespeeld op donderdag 7 en 14 maart.

Volledige loting achtste finales:
Chelsea - Dynamo Kiev
Eintracht Frankfurt - Internazionale
Dinamo Zagreb - Benfica
Napoli - Salzburg
Valencia - Krasnodar
Sevilla - Slavia Praag
Arsenal - Stade Rennes
Zenit - Villarreal

Küng wint tijdrit in Ronde van de Algarve, leider Pogačar maakt opnieuw indruk

Stefan Küng heeft de individuele tijdrit in de Volta ao Algarve. In de Portugese rittenkoers was de Zwitsers kampioen in het tijdrijden twee seconden sneller dan de Deen Søren Kragh Andersen. Tadej Pogačar maakte net zoals donderdag indruk. Het Sloveense toptalent werd vijfde in de tijdrit en blijft daardoor leider in de Ronde van de Algarve.

Ryan Mullen, de Ier van Trek-Segafredo zette de eerste richttijd neer in de vlakke tijdrit van 20,3 rondom Lagoa. Het was Yves Lampaert die daarna de snelste tijd klokte, maar de Belg kon niet lang genieten van zijn toptijd. Stefan Küng was vijf seconden sneller en dat bleek uiteindelijk de snelste tijd, al kwam Kragh Andersen nog dicht door op twee seconden te eindigen van de Zwitser.

Pogačar wist opnieuw indruk te maken. Het Sloveen toptalent van UAE-Team Emirates had donderdag al de bergrit gewonnen en ook in de tijdrit was hij veruit de beste van de klassementsmannen. Het 20-jarige toptalent verloor maar 17 seconden op specialist Küng en werd daarmee vijfde. Door zijn sterke tijdrit verstevigt hij wel de leiding in het algemeen klassemet. Daarin heeft Pogačar een voorsprong van 31 seconden op Enric Mas. Wout Poels staat in het klassement nu op de vierde plaats op 37 seconden van de Sloveen. Sam Oomen volgt op de zesde plaats, maar de renner van Sunweb heeft wel een achterstand van meer dan één minuut op de leider

De Volta ao Algarve duurt nog tot en met zondag.

Wellens wint tijdrit in Ruta del Sol, Kruijswijk vierde

Tim Wellens heeft na de eerste etappe ook de derde rit gewonnen in de Ruta Del Sol. De Belgische wielrenner van Lotto Soudal was in de tijdrit van 16,2 kilometer twee seconden sneller dan de Deen Jakob Fuglsang. Steven Kruijswijk reed een verdienstelijke tijdrit en zou uiteindelijk als vierde eindigen in de tijdrit.

Simon Yates zette in La Guardia de Jaén de eerste richttijd neer. De Vuelta-winnaar van het afgelopen jaar deed over zijn tijdrit 22 minuten en 46 seconden. Hij ging lang aan de leiding, maar zijn broer Adam was net iets sneller dan Simon en nam de plaats over in de hot seat.

Steven Kruijswijk wist de tijd van Adam Yates te verbeteren. Op het 16,2 kilometer lange parcours met daarin een beklimming van derde categorie was de Nederlander van Jumbo-Visma vijf seconden sneller dan Yates. Lang kon Kruijswijk niet genieten van de snelste tijd, want Ion Izagirre ging er net onder door.

Ook Izagirre wist de leiding niet lang vast te houden want Jakob Fuglsang, ploeggenoot van Izagirre, klokte de snelste tijd. De Deen van Astana was zeven seconden sneller dan de Bask. Tim Wellens was de laatste renner die nog binnen moest komen en de Belg pakte alsnog de zege door twee seconden sneller te zijn deze tijdrit.

Voor Wellens was het zijn tweede zege van deze week en alweer zijn derde zege van het seizoen. Begin februari won hij ook al Trofeo de Tramuntana. In het algemeen klassement heeft hij zeven seconden voorsprong op Fuglsang. Izagirre volgt op veertien seconden, terwijl Kruijswijk op achttien seconden staat op de vierde plaats in het algemeen klassement. De Ruta del Sol duurt tot en met zondag.

Fransman op de vlucht duikt Vinkeveense plassen in

Vrijdagochtend 22 februari heeft de politie een man aangehouden die met een grote som geld bij zich vluchtte voor de politie. Weggebruikers zagen op de A2 een zwaar beschadigde bestelbus rijden richting Amsterdam, en vervolgens afslag Vinkeveen nemen. Zij waarschuwden de politie, die op zoek ging naar het busje.

Op de carpoolplaats bij Vinkeveen zagen agenten het busje staan, zonder bestuurder erin. Even later zagen andere agenten een man lopend de N201 oversteken bij de brug bij de Demmerikse Sluis in Vinkeveen. De man leek op de vlucht te zijn en sprong met kleren aan het water in. Hij wilde er bij het zien van politie niet uitkomen.

Met hulp van de politiehelikopter en een handhavingsboot, die al in de buurt waren, kon de man uit het water gesommeerd worden. Weer op de wal bleek hij de autosleutels van de bestelbus op zak te hebben en een groot geldbedrag bij zich te hebben zonder goed verhaal waar dat geld vandaan kwam. Ook had hij een wapen en kleine hoeveelheid drugs bij zich. De man, een 29-jarige Fransman, werd aangehouden voor witwassen en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Fransman op de vlucht duikt Vinkeveense plassen in (Foto: Stockfoto politie)
Fransman op de vlucht duikt Vinkeveense plassen in (Foto: Stockfoto politie)

'Als de Russen komen'

Zitten we in een 2e Koude Oorlog? Die vraag stelde minister Ank Bijleveld-Schouten tijdens de opening van ‘Als de Russen komen’. De tentoonstelling is vanaf morgen te zien in het Nationaal Militair Museum. De bewindsvrouw somde vervolgens een hele rits voorbeelden op van de Russische dreiging. Van het neerhalen van MH17 en de inname van de Krim tot de hackpoging op het OPCW in Den Haag

Toch beantwoordde ze de vraag met ‘nee’. “Destijds waren er 2 duidelijke machtsblokken. Nu is de dreiging diffuser. Denk maar aan cyber”, zei Bijleveld. Maar er is dus wel sprake van echte dreiging en daar mogen we ons wel wat meer bewust van zijn. “Niet iedereen heeft de Koude Oorlog meegemaakt. Gelukkig neemt deze expositie ons mee terug naar toen en biedt ons lessen voor nu. Onze vrijheid en veiligheid lijken iets alledaags, maar zijn niet vanzelfsprekend. Diplomatie gaat altijd voor, maar als het niet anders kan, moet je spierballen kunnen tonen.”

Fat Man
De minister zei dit te midden van ‘de spierballen van toen’: atoombom Fat Man. Deze en vele andere objecten vormen een tentoonstelling die de dreiging van de Koude Oorlog tastbaar maakt. Neem een Poolse militaire stafkaart met nucleaire doelen in Nederland.

Huurauto hackers
‘Als de Russen komen’ vormt een audiovisuele reis langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland. Een van de meest opmerkelijke en recente is de huurauto die Russische hackers vorig jaar gebruikten voor hun hack-operatie in Den Haag. Die werd toen gedwarsboomd door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst onder leiding van directeur generaal-majoor Onno Eichelsheim.

Niet naïef zijn
Ook hij drukte de aanwezigen op het hart om niet naïef, maar realistisch te zijn. “En voorbereid om ons te verdedigen”, aldus Eichelsheim. Rusland is volgens hem bezig met een wapenwedloop en heeft daarin een voorsprong genomen. “De MIVD heeft vorig jaar bevestigd dat Rusland in overtreding is van het INF-verdrag. Dit verdrag is 30 jaar één van de hoekstenen van de Europese veiligheid geweest. Het was een keerpunt ten goede in de relatie met de Sovjet Unie in de nadagen van de Koude Oorlog.”

‘Als de Russen komen’ is te bezoeken van 23 februari tot en met 1 september 2019.

'Als de Russen komen' (Foto: Defensie)
'Als de Russen komen' (Foto: Defensie)

Nederlandse emigranten krijgen invloed op samenstelling Eerste Kamer

Nederlanders die in het buitenland wonen krijgen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Die hebben zij nu niet. Zij kunnen nu alleen stemmen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer en van de leden van het Europees Parlement. Dit staat in een brief die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zojuist naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en is uitvoering van het Regeerakkoord.

De minister van BZK schetst drie opties om Nederlanders in het buitenland invloed te geven op de samenstelling van de Senaat. Zij meldt de Tweede Kamer dat zij het instellen van een kiescollege voor de Nederlanders die in het buitenland wonen de beste optie vindt. Over de wenselijkheid van zo’n kiescollege gaat zij graag met de Tweede Kamer in debat.

In het regeerakkoord staat dat het stemproces dient te worden aangepast zodat Nederlanders in het buitenland eenvoudiger hun kiesrecht, ook in relatie tot de verkiezing van de Eerste Kamer, kunnen uitoefenen. In de Kamerbrief van vandaag worden de opties beschreven – inclusief de mogelijke (juridische) consequenties daarvan – om Nederlanders in het buitenland invloed te kunnen geven op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Ongeacht voor welke optie er wordt gekozen, is wijziging van de Grondwet noodzakelijk. Artikel 55 van de Grondwet bepaalt dat de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van provinciale staten. De Grondwet regelt verder dat de leden van provinciale staten worden gekozen door de Nederlanders die tevens ingezetenen zijn van de provincie. Nederlanders die in het buitenland wonen zijn geen ingezetenen van de provincies.

De Grondwet is al eerder gewijzigd om het mogelijk te maken dat kiescolleges worden gevormd om de kiezers die woonachtig zijn in Bonaire, Saba en Sint Eustatius invloed te geven op de samenstelling van de Eerste Kamer. Op 20 maart vindt in de Openbare Lichamen voor het eerst de verkiezing voor deze kiescolleges plaats.

Vrijspraak voor belediging Erdogan

Een 64-jarige man uit Sittard is vandaag vrijgesproken van belediging van de Turkse president Erdogan. In de periode van juli tot november 2016 waren vanaf zijn IP- en mailadres verschillende beledigende berichten gestuurd naar de Turkse ambassade in Den Haag gericht aan onder meer president Erdogan.

Tijdens de zitting verklaarde de man echter dat niet hij degene was die de berichten had verstuurd maar één van zijn bezoekers, familieleden of vrienden. In zijn huis hadden zij namelijk vrije toegang tot zijn computer en hij lette niet voortdurend op wat ze daarmee deden.

De rechtbank kon op basis van deze verklaring niet vaststellen dat de man de berichten had verstuurd. Hierdoor kwam de rechtbank niet toe aan de inhoudelijke beoordeling van de mails en wordt de man vrijgesproken van belediging van een bevriend staatshoofd.

Vrijspraak voor belediging Erdogan (Foto ter illustratie: Pixabay)
Vrijspraak voor belediging Erdogan (Foto ter illustratie: Pixabay)

Haagse vandalen bekladden Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema doet aangifte van de bekladdingen die afgelopen nacht op diverse plekken in Amsterdam zijn aangebracht. 'De camerabeelden worden nu uitgekeken en de politie doet onderzoek op gezag van het openbaar ministerie', aldus Halsema op de site van AT5.

Bij de actie, die is opgeëist door de harde kern van ADO, werden gebouwen, bus- en tramhokjes, verkeersborden, voordeuren en viaducten beklad met anti-Joodse leuzen en hakenkruizen. Ook de De Dokwerker, waar maandag de Februaristaking wordt herdacht, en het Stedelijk en het Van Gogh Museum zitten onder de groen-gele verf.

"De afgelopen nacht is de dokwerker beklad. De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf. In overleg met de politie en het openbaar ministerie doe ik aangifte van deze en andere bekladdingen in Amsterdam."

Burgemeester Den Haag
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft telefonisch haar afschuw uitgesproken aan Halsema. "Deze misdragingen keuren wij ten zeerste af. Zeer kwalijk dat verkeersborden, ruiten en andere plekken zijn beklad. Dat daarbij ook het beeld van De Dokwerker is beklad, is helemaal een afschuwelijke actie.  Bekladding van juist dat beeld is respectloos en zeer pijnlijk."

Geen gevolgen voor demonstratie
De bekladdingen hebben geen gevolgen voor de demonstratie van Ajax-supporters in Den Haag aankomende zondag. "Demonstreren is een grondrecht, hoe ongemakkelijk de boodschap van de demonstranten voor anderen ook kan zijn. Alle inspanningen in Den Haag zijn erop gericht de demonstratie zondag goed te laten verlopen, met bijzondere aandacht voor de veiligheid en openbare orde. Besluiten worden daarbij altijd genomen op basis van de meest actuele informatie en veiligheidsrisico-inschattingen", aldus Krikke.

'Respectloos en triest'
Ook ADO Den Haag neemt afstand van de bekladdingen. "Het is respectloos en triest. Het is vanzelfsprekend dat wij met ADO Den Haag afstand nemen van deze gebeurtenissen, die we sterk afkeuren, maar we vinden het belangrijk om dat ook via deze manier te benadrukken", schrijft directeur Mattijs Manders op de website van de Haagse club.

Supportersvereniging Ajax
Supportersvereniging Ajax hoopt dat de politie de daders keihard aanpakt. "Het woord dat ik zou willen gebruiken is jammer. Dit is natuurlijk een heel kleine groep. Dit zal ons alsnog geen strobreed in de weg leggen in onze prettige onderhandelingen met ADO en de eventuele toestemming om weer supporters toe te laten bij de wedstrijd."

Herdenking Februaristaking
Comité Herdenking Februaristaking vindt de bekladdingen een gemeentelijk zaak. "Natuurlijk vinden we het erg. Maar dit is door de hele stad gebeurd dus het is een gemeente kwestie. We hebben contact met de gemeente. We gaan er vanuit dat dit acties zijn van vandalen, wij willen geen aandacht geven aan vandalisme. We kijken uit naar een mooie herdenking."

Ajax treft ADO Den Haag aankomende zondag om 12.15 uur.

Tot 9 jaar cel voor Satudarahleden

De leider van het chapter Geleen van Satudarah is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie en onder meer een aantal afpersingen. Volgens de rechtbank vormde hij samen met 5 anderen binnen het chapter Geleen een samenwerkingsverband gericht op het plegen van misdrijven, zoals mishandelingen, afpersingen, vrijheidsberoving en drugscriminaliteit. De 5 verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2,5 tot 7 jaar. Tot slot zijn aan 4 andere verdachten celstraffen van 20 maanden opgelegd voor hun aandeel in een afpersing met wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Angst
In het clubhuis in Geleen werden leden van Satudarah, die zich niet aan de interne regels hielden, ter verantwoording geroepen. Geregeld ging dat gepaard met geweld. Maar ook niet-leden werden het slachtoffer. Personen die Satudarah in een slecht daglicht waagden te stellen of zouden benadelen, werden afgestraft. Zij werden thuis opgezocht, ernstig mishandeld en hun werd een boete of schuld van tienduizenden euro’s opgelegd.

Een aantal van hen durfde uit angst geen aangifte te doen of verklaringen af te leggen bij de politie. Verder bleek uit het politieonderzoek dat de organisatie belangen had in hennepteelt en gericht was op wapenbezit. In het clubhuis is zelfs een AK 47 aanwezig geweest waarmee ook werd geschoten.

Het samenwerkingsverband
Zes verdachten vormden samen een criminele organisatie. In de ogen van de rechtbank is alleen Stefan P. (42 jaar) aan te merken als de leider daarvan omdat hij alle beslissingsmacht had waarnaar de anderen zich schikten. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar, mede vanwege zijn aandeel in diverse andere misdrijven, zoals 3 afpersingen en verboden wapenbezit. Hij heeft een fors strafblad.

Paul S. (35 jaar) maakte 2 jaar deel uit van het samenwerkingsverband. Hij krijgt een gevangenisstraf van 7 jaar mede vanwege 2 afpersingen en verboden wapenbezit. Paul S. werd eerder veroordeeld voor geweld- en drugsdelicten.

Dave E. (44 jaar) wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Hij nam gedurende 4,5 maand deel aan de criminele organisatie en is daarnaast schuldig bevonden aan twee afpersingen en het in bezit hebben van munitie. Hij werd in 2016 nog tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens harddrugs.

Anthony P. (37 jaar) nam 3 jaar deel aan het criminele samenwerkingsverband, pleegde twee afpersingen en overtrad de Opiumwet. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 5 jaar. Op zijn strafblad staat een veroordeling voor poging doodslag en openlijke geweldpleging.

Emanuel P. (36) was 3 jaar lid van de criminele organisatie en betrokken bij 1 afpersing. Hij krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij werd eerder veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Dirceu P. (35) was 2,5 jaar lid van de criminele organisatie en was betrokken bij 2 afpersingen. Hij heeft geen strafblad. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 3,5 jaar.

Clubverband
Een deel van de advocaten heeft tijdens het strafproces aangevoerd dat er geen sprake is van een organisatie, maar dat het gaat om misdrijven begaan door individuen op persoonlijke titel die daarnaast toevallig ook lid zijn van Satudarah. Daar is de rechtbank het niet mee eens. Uit het politieonderzoek blijkt dat de misdrijven gepleegd, gepland of besproken werden binnen het clubverband. De rechtbank merkt in haar vonnis op dat het overigens heel goed mogelijk is dat een organisatie naast een crimineel oogmerk ook andere - legale - doelstellingen heeft.

De gevangenisstraffen die de rechtbank oplegt, zijn lager dan de officieren van justitie hadden geëist. Dit komt omdat de rechtbank niet alles bewezen acht. Zo vindt de rechtbank dat er geen bewijs is dat de criminele organisatie mede was gericht op witwassen. Stefan P. en Paul S. worden ook individueel vrijgesproken van witwassen. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat niet ieders rol binnen de criminele organisatie even zwaar was. Verder waardeert de rechtbank het geheel van feiten anders gelet op straffen in soortgelijke zaken. Zij beoordeelt een afpersing in het drugscircuit en binnen het clubverband anders dan de afpersing van een willekeurige burger.

Kabinet neemt maatregelen voor beter betaalbare huurmarkt

Bij woningcorporaties wordt de gemiddelde huurprijsstijging beperkt tot de inflatie en wordt de toewijzingsgrens van de sociale huur afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. Het rijk ondersteunt verder de invoering van een systeem waarbij lagere energielasten de kosten van verduurzaming in de huurprijs meer dan compenseren.

In de vrije huursector komen er maatregelen om woningen in schaarsteregio’s waar dat nodig is zoveel mogelijk te behouden voor het middenhuursegment. Voor hoge inkomens in de sociale huursector worden stappen gezet voor een beter passende huur. Dat staat in een Kamerbrief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Met de maatregelen reageert het kabinet onder andere op het Sociaal Huurakkoord dat de woningcorporaties en de Woonbond onlangs afsloten en de evaluatie van de herziene Woningwet waarmee in 2015 een nieuwe corporatiebestel werd ingevoerd.

Met de nieuwe Woningwet gaf het vorige kabinet uitvoering aan de uitkomsten van een parlementaire enquête. Die werd ingesteld na misstanden in de corporatiesector. In het nieuwe corporatiebestel is het taakgebied van woningcorporaties duidelijker afgebakend en is het toezicht versterkt. Aan commerciële projecten zijn grenzen gesteld om verliezen ten koste van huurders te voorkomen. Bij de lokale prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties hebben huurders meer zeggenschap.

Uit de evaluatie blijkt dat met de nieuwe wet de hoofddoelen zijn bereikt en dat alle spelers het belang van de stelselherziening onderstrepen. Tegelijk stellen woningcorporaties, gemeenten en huurders dat sommige regels te gedetailleerd zijn waardoor zij onnodige belemmerd worden in hun taken. Het kabinet gaat waar mogelijk uitvoeringsvoorschriften schrappen of vervangen. Het wordt dan bijvoorbeeld in een aantal gevallen beter mogelijk kleinschalige bedrijvigheid toe te staan, zoals een winkelvoorziening bij een ouderencomplex.

De inkomensgrens voor de sociale huur (nu 38.000 euro) wil het kabinet laten afhangen van de samenstelling van het huishouden. Dit moet gezinnen met lage middeninkomens soelaas bieden. Deze groep houdt na aftrek van vaste lasten minder over dan een eenpersoonshuishouden met eenzelfde inkomen. Met een hogere inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens komen gezinnen met lage middeninkomens wel in aanmerking voor een sociale huurwoning. De draagkracht van de verschillende huishoudentypes zal het kabinet nadrukkelijk laten meewegen bij de uitwerking van de maatregel.

Bij woningcorporaties mag het totaal aan huurstijgingen niet hoger zijn dan de inflatie. Het kabinet volgt daarmee de afspraak uit het Sociaal Huurakkoord van Aedes en de Woonbond. De begrenzing geldt niet voor aanpassingen van de huurprijs bij een nieuwe verhuring of bij woningverbetering. Het kabinet ondersteunt een systeem van Aedes en de Woonbond waarbij de besparing op de energielasten altijd hoger gaat uitvallen dan de doorberekening van verduurzaming in de huurprijs.

Voor hogere inkomens in de sociale huursector wordt het mogelijk gemaakt dat zij in snellere sprongen een huur gaan betalen die past bij hun inkomen. Daarmee dragen zij ook bij aan de betaalbaarheid voor mensen die op de sociale huursector zijn aangewezen.

Het kabinet werkt verder aan het vergroten van het aanbod van huurwoningen in het middensegment. In aanvulling op het ingediende wetsvoorstel Vereenvoudiging Markttoets, dat corporaties meer ruimte geeft om middenhuur te bouwen, werkt het kabinet een ‘noodknop middenhuur’ uit. Hiermee kunnen gemeenten in regio’s met excessieve huurprijzen de aanvangshuurprijs van een vrije sectorhuurwoning maximeren op basis van een percentage van de WOZ-waarde.

De WOZ speelt sinds enkele jaren al een rol in het Woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntensysteem waarmee de maximale huur voor gereguleerde huurwoningen wordt vastgesteld. In steden met veel vraag naar woningen zorgen de stijgende WOZ-waardes voor uitschieters in het WWS. Het kabinet overweegt daarom de rol van de WOZ te begrenzen.

Regels voor Wajong vereenvoudigd

De regelgeving voor jonggehandicapten met een Wajong-uitkering wordt vereenvoudigd en samengevoegd. Hierdoor worden zij meer gestimuleerd om mee te doen aan de samenleving en is voor hen (meer) werken lonend. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Dit wetsvoorstel is een uitwerking van de maatregelen die zijn aangekondigd in de kabinetsreactie beleidsdoorlichting Wajong van juni 2018. Hieruit bleek dat de Wajong met de verschillende regelingen en bijbehorende rechten en plichten een complex geheel is geworden. Met dit wetsvoorstel zijn maatregelen uitgewerkt die ervoor zorgen dat meer werken loont, dat jonggehandicapten altijd terug kunnen vallen op de Wajong en hun uitkeringen behouden als zij onderwijs volgen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Man waarschuwt tegenligger en wordt mishandeld

Een 19-jarige knul die donderdagavond rond 18:30 uur het lef had om een éénrichtingsverkeersweg van de juiste kant in te rijden heeft dat moeten bekopen met een paar rake klappen. Het slachtoffer reed met zijn auto de Meulenwiekelaan in Bussum in. Tot zijn stomme verbazing kwam hem een andere auto tegemoet rijden. 

Omdat het om een vrij smalle weg gaat besloot de jongeman even te claxonneren om de tegenligger er op te attenderen dat hij tegen het verkeer in reed, iets wat hij beter uit zijn hoofd had kunnen laten. De bestuurder van de auto stapte namelijk samen met zijn passagier uit om de man twee keer te slaan en te bedreigen. Hierbij raakte de knul gewond in zijn gezicht. 

De politie is op zoek naar getuigen van deze laffe mishandeling. Volgens het slachtoffer waren de daders licht getint en spraken Marokkaans. Verder was de ene verdachte circa 1,85 lang met een fors postuur. Hij zou tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, had gemillimeterd haar en droeg een donkere parkajas met capuchon en een lichtblauwe broek. 

De tweede verdachte zou rond de 30 jaar zijn, hij had zwart haar en een volle, niet te lange, baard. De politie vraagt mensen die tussen 18:15 uur en 18:30 uur iets gehoord of gezien hebben contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Van Haga genomineerd voor 'Huisjesmelker van het Jaar'

Vrijdagochtend 22 februari nomineerde ROOD, jong in de SP, Wybren van Haga (VVD) voor de titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Zij bezorgden hem in de vroege ochtend een ontbijtje. Onder de serveerschaal lag alleen geen lekker broodje, maar twee WC-rollen bedrukt met eurobiljetten. Hiermee symboliseren de SP-jongeren de dubbele rol van Van Haga: die van Tweede Kamerlid en die van huisjesmelker. Wybren van Haga was thuis, maar wilde niet naar beneden komen. Hij stond de jongeren te woord, terwijl hij uit het raam van zijn landhuis hing.

Van Haga kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws over zijn dubbele rol als Tweede Kamerlid van de VVD en zijn praktijken als huisbaas. Zo meldde Het Parool dat hij bij acht van zijn woningen de huurregels overtrad. Ook waren er in het YouTube-programma BOOS van Tim Hofman uitgelekte gesprekken te horen, waarin hij zijn huurders intimideert.

ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: “Bij ROOD horen we ieder jaar weer de schrijnende verhalen over slechte huisbazen, van een veel te hoge huur tot intimidatie. Door het woningtekort in Nederland kunnen huisbazen als Van Haga misbruik maken van jongeren die op zoek zijn naar een woning. Dat Van Haga zo schaamteloos profiteert van het woningtekort maakt hem voor ons een goede kanshebber op de titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’.”

Van Haga heeft na alle ophef afstand gedaan van de meeste verhuurde woningen. Hij is alleen nog de enige aandeelhouder van zijn bedrijf, Sjopperdepop BV, waar 81 woningen onder vallen. Verder heeft hij nog 50 woningen in privébezit. De verkiezing voor de slechtste huisbaas van Nederland loopt nog tot april. Jongeren kunnen hun eigen huisbaas nomineren via www.huisjesmelkervanhetjaar.nl.

Van Haga genomineerd voor ‘Huisjesmelker van het Jaar’ (Foto: ROOD, jong in de SP )
Van Haga genomineerd voor ‘Huisjesmelker van het Jaar’ (Foto: ROOD, jong in de SP )

Vrijwilligers zetten padden provinciale weg over

Elk jaar, vanaf ongeveer februari tot april, trekken padden en andere amfibieën van hun winterverblijf naar het water om zich voort te planten. Ze moeten daar vaak drukke wegen voor oversteken zoals de provinciale weg N225 tussen Amerongen en Elst. Zodra de schemering invalt trekken de padden erop uit. Omdat dat samenvalt met de spits, zetten vrijwilligers de beestjes veilig de weg over. Zonder hun hulp leidt dit, vooral op milde en vochtige avonden, tot een waar slagveld.

Marita Flikkema is coördinator van de werkgroep Padden Amerongen-Elst. “In de ochtend en ’s avonds brengen vrijwilligers de padden naar het voortplantingswater de Amerongse Bovenpolder, dat ten zuiden van de provinciale weg N225 tussen Amerongen en Elst ligt. Als we dit niet zouden doen, zou de paddenpopulatie weleens snel kunnen uitsterven.”

De vrijwilligers vangen de padden en andere amfibieën op in emmers die in de grond langs het amfibieraster zijn ingegraven. Tijdens avonden waarop veel padden op pad gaan, pakken de vrijwilligers de beestjes ook van de weg, waar geen rasters staan. Zij laten de dieren aan de overkant van de weg weer vrij.

Marita: “De gewone pad, de Bufo bufo, zetten we het meest over. Ook een aantal groene en bruine kikkers krijgen onze overzethulp en een enkele salamander en ringslang helpen we. Heel af en toe zien we een rugstreeppad in de emmer. Dat is een bedreigde soort. Padden zijn inheemse dieren en voor het hele ecosysteem belangrijk. Zij eten levende insecten en worden zelf door andere dieren zoals egels, dassen en diverse vogelsoorten gegeten.”

Saoedische zusjes op de vlucht in Hong Kong

Twee zusjes uit Saoedi-Arabië zwerven al vijf maanden door Hong Kong, op de vlucht voor hun familie. De vrouwen, 18 en 20 jaar, arriveerden in september op de luchthaven, nadat ze tijdens een familie-tripje in Sri Lanka wisten te vluchten, met het plan om binnen twee uur door te vliegen naar Australie. Dat mislukte, ze werden opgewacht door Saoedische diplomaten die hun vlucht hadden omgeboekt naar een enkeltje Saoedi-Arabië.

Het tweetal, dat volgens hun advocaat Michael Vidler anoniem wil blijven, droomt van een veilige plek: "We hopen dat we asiel kunnen krijgen in een land dat de rechten van vrouwen erkent en behandelt als gelijken. We dromen ervan op een veilige plek te zijn waar we normale jonge vrouwen kunnen zijn, vrij van geweld en onderdrukking."

Volgens Reuters staat het tweetal nu ook voor een ander probleem: de Chinese immigratiedienst heeft hun Saoedische paspoorten ongeldig verklaard en heeft de zussen laten weten dat ze tot 28 februari in de stad mogen blijven. Inmiddels zouden ze al 13 keer van verblijfplaats gewisseld zijn. 

Zes keer levenslang voor Australische massamoordenaar

De 29-jarige James Gargasoulas die in 2017 tientallen voetgangers op een drukke winkelstraat in het centrum van Melbourne (Australië) aanreed en waarbij zes mensen om het leven kwamen waaronder een baby en een tienjarige meisje, heeft zes keer levenslang opgelegd gekregen. In de praktijk kan hij na 46 jaar cel vervroegde vrijlating aanvragen. 

Volgens rechter Mark Weinberg was het een van de ergste voorbeelden van massamoord in de Australische geshiedenis. Het incident was een van de ergste massamoorden in Australië sinds het bloedbad in Port Arthur in 1996 op de zuidelijke eilandstaat Tasmanië, waarbij 35 mensen werden neergeschoten.

'Overvallen levensontwrichtend voor slachtoffers'

Een 38-jarige man uit Apeldoorn stond maandag 18 februari terecht voor de rechtbank Gelderland te Zutphen voor overvallen op twee cafetaria’s in Apeldoorn en op een restaurant op een vakantiepark in Beekbergen. De verdachte zou in totaal ongeveer 4500 euro hebben buitgemaakt tijdens de overvallen in 2017, waarbij hij dreigde met een vuurwapen. Aan de man moet volgens de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar worden opgelegd.

De verdachte zou met een masker of andere gezichtsbedekking voor zijn gezicht en een vuurwapen in zijn hand de cafetaria’s en het restaurant zijn binnengelopen. Bij binnenkomst eiste hij geld, waarna hij zijn dreigementen kracht bij zette door af te tellen en te dreigen met een vuurwapen. Bij de eerste overal kende het slachtoffer de code van de kluis niet. Bij nul loste de verdachte een schot op de vloer en riep: ‘doe me dan de kassa maar’. Bij de laatste overval richtte hij het wapen op de hals van het slachtoffer terwijl die de kluis opende.

Deze zaak heeft een grote impact op de slachtoffers. “Een misdrijf als dit is levensontwrichtend voor slachtoffers”, aldus Cor Sikken van Slachtofferhulp Nederland (SHN). In deze zaak hebben een aantal slachtoffers hun baan op moeten zeggen, omdat ze niet meer durfden te werken. Ze schrokken van elke klant die binnen kwam. Zo vertelt een slachtoffer: “de verdachte heeft mij van mijn toekomstdroom beroofd. Mijn ziel en zaligheid liggen in de horeca, maar ik durf niet meer en heb mij daarom moeten laten omscholen”.

De zaak heeft ook invloed op de psychische en fysieke gesteldheid van de slachtoffers. Zij verklaren last te hebben van angstaanvallen, agressieve dromen, lichamelijke spanningen, veel stress en geven aan psychische hulp nodig te hebben. “Ik durf mijn huis niet meer uit, ben bang voor iedereen met een capuchon op en ik schrik iedere keer dat iemand begint af te tellen”, aldus een slachtoffer. Ook werd een slachtoffer zo wantrouwend dat dit resulteerde in een relatiebreuk.

Cor Sikken, vrijwilliger SHN, vertelt over de gigantische impact van een dergelijke zaak: “je kijkt in de loop van het wapen en je denkt dat je laatste uur heeft geslagen. De verdachte in deze zaak telde af van vijf naar nul en de slachtoffers wisten niet wat er ging gebeuren als de verdachte tot nul zou komen. De machteloosheid die slachtoffers op dit moment voelden, dragen zij nog steeds met zich mee. Hun gevoel van veiligheid is aangetast voor de rest van hun leven.”

Cor geeft aan dat slachtoffers genoegdoening halen uit de sterk verbeterde slachtofferrechten. “Slachtoffers vinden het erg prettig dat ze gehoord worden door de rechtbank. Ze mogen een slachtofferverklaring voorleggen en hebben spreekrecht wat bijdraagt aan de verwerking van de gebeurtenis”.

De zaakscoördinatoren van het OM worden volgens Cor ook als zeer prettig ervaren. “Slachtoffers vinden informatie heel belangrijk. Door de zaakscoördinator worden ze goed geïnformeerd over het strafproces en met veel compassie bijgestaan”. Het gesprek met de officier van justitie is tevens zeer waardevol voor het slachtoffer. Cor: “de officier neemt hen mee in het proces en geeft ook aan welke obstakels er kunnen zijn. Het gesprek geeft de officier daarnaast een nuttig beeld van het slachtoffer en zijn of haar persoonlijke omstandigheden, waardoor de officier zich goed kan inleven”.

Het OM acht de zaken van de 38-jarige man uit Apeldoorn, het plegen van drie overvallen en wapenbezit, bewezen. De uitspraak van de rechtbank Gelderland in Zutphen is op 4 maart 2019.

Grapperhaus bracht werkbezoek aan Boedapest

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is op werkbezoek geweest in de Hongaarsre hoofdstad Boedapest. Grapperhaus deed dit op uitnodiging van de Hongaarse Minister van Justitie László Trócsányi. Het bezoek stond in het teken van de democratische rechtsstaat en de justitie- en politiesamenwerking tussen Hongarije en Nederland. In het gesprek met minister Trócsányi stond Grapperhaus uitgebreid stil bij de zorgwekkende ontwikkelingen van de Hongaarse rechtsstaat.

“Nederland ziet Hongarije als een partner in zowel de Europese Unie als in de NAVO. Ook de politiesamenwerking tegen de georganiseerde misdaad is stevig. Ook daarom is het belangrijk met elkaar site spreken over goede waarborgen van de rechtstaat. Nederland heeft grote zorgen over de situatie in Hongarije; de onafhankelijke rechtspraak staat onder druk en er is veel corruptie in het land. We kunnen niet zwijgend toekijken als Europese kernwaarden worden geschonden”, aldus Grapperhaus. 

Hij had verder ook ontmoetingen met onder andere Hongaars minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter en de president van de Hongaarse Hoge Raad Péter Darák. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van NGOs die zich inzetten de Hongaarse rechtsstaat te verstevigen.

Grapperhaus: “Het werk van NGOs is ontzettend belangrijk, juist vanwege het werk van deze mensen is het belangrijk om in gesprek te blijven met een land als Hongarije.” Naast bilaterale ontmoetingen was Grapperhaus ook uitgenodigd een lezing te geven aan de Karoli Gaspar Universiteit met als thema “Shared views and justice in Europe”. In zijn lezing ging hij in op de principes van de rechtstaat die nodig zijn om deze te beschermen en te verstevigen.

Politie onderzoekt raadselachtige schietpartij Helmond

De politie kreeg afgelopen nacht om 02:30 uur de melding dat er in het ziekenhuis in Helmond een 18-jarige man met een schotwond was binnengebracht. In het ziekenhuis bevond zich ook een 23-jarige bekende van het slachtoffer. Deze gedroeg zich volgens de politie zeer opgefokt en was vermoedelijk onder invloed. Hij werd aangehouden; hij had meer dan duizend euro aan contanten bij zich en was ook in het bezit van vuurwapenmunitie. 

Ondertussen kreeg de politie informatie dat er mogelijk op de Heistraat in het centrum was geschoten. Hoewel er langdurig sporenonderzoek werd verricht bleek er op deze locatie niets te vinden dat duidde op een schietpartij. Niemand had iets gehoord en het 18-jarige slachtoffer wil geen duidelijkheid verschaffen over waarom en/of waar hij is neergeschoten. 

De recherche onderzoekt de zaak en probeert te achterhalen wat er precies is voorgevallen. Zo worden de gangen van het slachtoffer nagegaan en zal het opgefokte vriendje worden verhoord. De politie is op zoek naar getuigen. Volgens de politie zou er in de buurt van de chinees aan de Heistraat geschoten zijn. Mensen die in de buurt wonen en schoten gehoord hebben worden verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via het tipformulier op de website, 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Jawed S. wil zelf afrekenen met Wilders

Jawed S., de man die afgelopen zomer twee Amerikaanse toeristen neerstak op het Centraal Station in Amsterdam, heeft vrijdag in de rechtbank opnieuw een bedreiging geuit aan het adres van PVV-voorman Geert Wilders, zo meldt AT5.

'Als het zo is dat 90 procent van de Nederlanders tegen Wilders is en de overheid hem toch de ruimte geeft, dan ben ik van plan om ergere dingen te gaan doen en zelf met Wilders af te rekenen', verklaarde S. vrijdagmorgen in de rechtbank. In december uitte hij al een soortgelijke bedreiging aan het adres van Wilders.

Turn-based strategiegame Battletech gratis op Steam dit weekend

Komend weekend is de turn-based strategiegame Battletech gratis te downloaden op Steam. In het spel neemt de speler de rol aan van commandant die huurlingen aanstuurt in enorme voertuigen en robotten genaamd battlemechs.

Battletech is gebaseerd op het bordspel Classic BattleTech en verscheen na een succesvolle Kickstarter-campagne in april vorig jaar op Steam. Onze reviewer Puddington was zeer te spreken over het spel, waarbij vooral de setting en de keuzevrijheid in het spel punten verdiende. Zijn review kun je hier vinden. Behalve een uitgebreide singleplayer campaign heeft de game ook een comeptitieve multiplayermodus. Klik hier om naar de Steam-pagina van Battletech te gaan.

22-jarige verdacht van 4 insulinemoorden en zeven pogingen tot moord

De zaak tegen de 22-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van moord door het toedienen van insuline stond vandaag op zitting bij de rechtbank in Rotterdam. Tijdens deze zitting werd de definitieve tenlastelegging bekend gemaakt.

De Rotterdammer wordt verdacht van vier moorden en zeven pogingen tot moord van patiënten in zorginstellingen in Puttershoek, Ridderkerk en Rotterdam. Daarnaast wordt hij verdacht van diefstal van medicijnen en medische stukken en van valsheid in geschrifte met een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).

De man werd aangehouden op 17 november 2017 nadat er drie aangiftes waren gedaan van patiënten die onwel waren geworden na toediening van insuline. Vervolgens kwamen daar nog twaalf meldingen van verschillende zorginstellingen bij. In totaal werd onderzoek gedaan naar vijftien meldingen, waarvan nu dus elf meldingen zijn opgenomen in de definitieve tenlastelegging.

Vrouw neemt bier tegen de stress na neermeppen man

De politie heeft afgelopen nacht een 31-jarige vrouw opgepakt in Breda vanwege huiselijk geweld. De politie kreeg rond 02:00 uur een melding binnen dat er op een adres in de Stationsbuurt om een ambulance werd gevraag na een ruzie. Eenmaal ter plaatse bleek dat de vrouw, afkomstig uit Hoeven, de 64-jarige bewoner zowel met de vlakke hand als gebalde vuist op zijn hoofd had geslagen. 

Het slachtoffer had een flinke bult op zijn voorhoofd en zag er versuft uit, terwijl de vrouw blauwe knokkels en verwondingen aan haar rechterhand had. Volgens de politie waren ze beide onder invloed van alcohol; er stonden meerdere (geopende) halve liters bier in de woning. Omdat de man steeds trager en moeilijker begon te spreken vond het ambulancepersoneel het nodig om de man ter observatie naar het ziekenhuis te transporteren. 

De vrouw werd ambtshalve aangehouden door de politie. Voordat ze werd aangehouden vond ze het vanwege de stress nodig om nog even snel wat slokken bier naar binnen te gieten, zo meldt de politie. 

Vrouw neemt bier tegen de stress na neermeppen man (Foto ter illustratie: Pixabay)
Vrouw neemt bier tegen de stress na neermeppen man (Foto ter illustratie: Pixabay)

Point-and-click-topper Thimbleweed Park tijdelijk gratis

De uitstekende old-school point-and-click-adventure van genre-veteraan Ron Gilbert is momenteel gratis te downloaden via de Epic Game Store. Tot en met 7 maart kun je het laatste project van de Monkey Island-bedenker voor noppes oppikken.

Thimbleweed Park vertelt het verhaal van een Mulder en Scullly-achtig duo dat op onderzoek gaat naar een mysterieuze moord in een vreemd klein dorpje vol buitengewoon excentrieke en kleurrijke figuren. De retro-adventuregame werd zeer goed beoordeeld door het brede publiek, met momenteel een gemiddelde meta-rating van 84% op metacritic. Klik hier om naar de Epic Game Store te gaan, of gebruik de launcher.

OM eist in hoger beroep 20 jaar voor moord op Koen Everink

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een hogere straf geëist tegen de 32-jarige Mark de J. die verdacht wordt van de moord op Koen Everink. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), eiste vandaag voor het gerechtshof in Arnhem twintig jaar gevangenisstraf tegen de uit Rotterdam afkomstige voormalige tenniscoach van Robin Haase.

Op 23 januari 2018 veroordeelde de rechtbank in Utrecht Mark de J. tot een gevangenisstraf van achttien jaar, conform de eis van het OM. Hij ging in hoger beroep tegen de uitspraak. 

Het OM vindt het wettig en overtuigend bewezen dat Mark in de nacht van 3 op 4 maart 2016 zich schuldig heeft gemaakt aan de moord op Koen Everink. Deze moord is gepleegd in het huis van het slachtoffer in Bilthoven. Daarnaast acht het OM bewijsbaar dat hij naast een horloge ook een telefoon van het slachtoffer heeft gestolen. De in het hoger beroep door de verdediging toegevoegde stukken geven het OM geen aanleiding nader onderzoek te laten instellen.

Gruwelijk
De AG heeft bij het eisen van een hogere straf onder meer rekening gehouden met het gruwelijke karakter van de daad. Verdachte heeft het slachtoffer met 24 messteken om het leven gebracht. Daarnaast was in de woning ook de dochter van Everink aanwezig. “Verdachte heeft na de moord de woning verlaten met zijn felbegeerde buit, wetende dat Koens zesjarig dochtertje boven lag te slapen. Wetende dat zij degene was die Koen zou gaan vinden, dood, liggend in een grote plas bloed, de doodstrijd getekend in zijn gezicht”, aldus de AG in zijn requisitoir.

De verdachte heeft volgens de AG nooit geprobeerd open en transparant te mee te werken aan het politieonderzoek. Ook heeft hij aantoonbaar pogingen ondernomen om het onderzoek te dwarsbomen en geprobeerd valse informatie in het dossier te krijgen. De AG zegt dat elke verdachte het recht heeft om te zwijgen, “maar ik lees nergens in het Wetboek van Strafvordering dat een verdachte tegen de klippen op mag liegen.”

Proceshouding
De gekozen proceshouding heeft volgens de AG consequenties. Door op geen enkele manier verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij gedaan heeft, blijven veel vragen voor de nabestaanden onbeantwoord. “Het is algemeen bekend dat elke rouwverwerking begint met het antwoord op de vraag wat er precies is gebeurd. Zonder het antwoord op die voor de rouwverwerking cruciale vraag, blijft het brein malen. Ook wordt het heel veel moeilijker, zo niet onmogelijk, het verlies werkelijk een plaats te geven. Dat is wat de verdachte de nabestaanden met zijn gekozen proceshouding aandoet. Ook dit nodeloos leed dient mee te wegen in de strafmaat”, betoog de het slot van zijn verhaal.

17-jarige om het leven gekomen bij aanrijding

Bij een aanrijding in Kootwijkerbroek is donderdagavond een 17-jarige meisje om het leven gekomen. Het slachtoffer reed op haar scooter over de Wesselseweg toen ze rond 20:00 uur, ter hoogte van de COOP-supermarkt, aangereden werd door een personenauto. 

Hulpverleners hebben nog geprobeerd om het meisje te reanimeren maar dat heeft niet mogen baten, ze overleed ter plaatse. De verkeersongevallenanalysedienst heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. 

Kabinet stelt 6 miljoen extra beschikbaar voor Namenmonument

Het realiseren van het Namenmonument, ter nagedachtenis aan de ruim 102.000 slachtoffers van de holocaust, valt duurder uit dan gedacht. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, dat het totale kostenplaatje van het monument in het plantsoen aan de Weesperstraat in Amsterdam, op 14,6 miljoen euro geschat wordt. 

Het kabinet heeft daarom besloten om een extra bijdrage 6 miljoen euro ter beschikking te stellen, bovenop de bijdrage van 2,3 miljoen euro die het kabinet in 2017 beschikbaar stelde. Voor het resterende bedrag, 1,7 miljoen euro, staat het kabinet garant op het moment dat het niet lukt om de benodigde fondsenwerving te realiseren: "opdat het Namenmonument een blijvende herinnering is aan de verschrikkingen van de Holocaust en een indringende waarschuwing tegen discriminatie." zo schrijft Blokhuis. 

Blokhuis: "Antisemitisme en de toenemende gevoelens van onveiligheid stemmen tot grote zorg. Ik ben dan ook van mening dat het voorgenomen Namenmonument, de gedenkplaats voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, een concrete bijdrage is aan de herdenking van en educatie over de Holocaust en aan de strijd tegen discriminatie zoals racisme en antisemitisme."


OM voor marginale toets hoge transacties

Het Openbaar Ministerie (OM) wil meewerken aan de invoering van een marginale rechterlijke toets van hoge transacties. Een hoge transactie wordt bijna alleen aangeboden bij financieel-economische criminaliteit gepleegd door rechtspersonen, zoals bedrijven. Het OM denkt aan een gespecialiseerde toetsingskamer waarin rechters beoordelen of een hoge transactie rechtmatig is of niet. Het gaat om een marginale toets.

Het OM is voorstander van deze variant, omdat het de effectiviteit van het huidige transactiebeleid wil behouden. Die effectiviteit zit bijvoorbeeld in de snelle afdoening van een zaak en het kunnen opleggen van maatregelen om de bedrijfsvoering te verbeteren om strafbare gedragingen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Het transactiebeleid heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Zo is het veel transparanter geworden. Elke hoge transactie wordt door het OM toegelicht in een uitgebreid persbericht en een feitenrelaas, dat je kunt vergelijken met een requisitoir. Het OM hoort echter ook de geluiden in de samenleving waarin kritiek wordt geuit op de inzet van hoge transacties, omdat het ondoorzichtig zou zijn. "Het OM is bevattelijk voor die geluiden in de samenleving. Daar hebben wij begrip voor en daarom willen we meewerken aan de invoering van een marginale rechterlijke toets", aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Het OM zal dit idee verder verkennen met de minister van Justitie en Veiligheid en de rechtspraak. Er is een wetswijziging nodig om zo’n rechterlijke toets mogelijk te maken.

Ook zou het OM een zogeheten compliance monitor willen aanstellen die toezicht houdt op het gedrag van bedrijven die een hoge transactie hebben geaccepteerd. Deze onafhankelijke deskundige rapporteert aan het OM, zodat het OM kan controleren of een bedrijf de overeengekomen verbeteringen ook echt doorvoert. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, is dit soort toezicht er al. Verder zou het OM graag zien dat het bedrijf waarmee een hoge transactie overeen is gekomen, een geldbedrag stort in een schadefonds of ten gunste van een andere instelling die de belangen van slachtoffers van strafbare feiten behartigt.

Het OM is geen voorstander van een uitgebreide rechterlijke toets. Van der Burg: "Ik denk dat je het kind met het badwater weggooit. Als een hoge transactie in volle omvang op zitting wordt getoetst door een rechtbank, hoef je geen transactie meer aan te bieden aan een verdachte. Dan kun je net zo goed meteen dagvaarden."

Fietser zwaargewond na aanrijding

Een 27-jarige fietser raakte vrijdagochtend 22 februari 2019 op de Overtoom in Amsterdam zwaargewond ten gevolge van een aanrijding met een personenauto. De 28-jarige bestuurder van de personenauto is aangehouden. Beide Amsterdammers hebben een bloedproef ondergaan. De bestuurder van de personenauto blies een A en een THC-indicatie op de selectieapparatuur.

Het vermoeden is dat de fietser ook alcohol heeft gedronken. De aanrijding vond kort na middernacht, om 00.27 uur, plaats. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en heeft twee getuigen gesproken. De fietser is overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van de auto is overgebracht naar een politiebureau en zit nog vast voor verhoor.

Fietser zwaargewond na aanrijding (Foto: Politie.nl)
Fietser zwaargewond na aanrijding (Foto: Politie.nl)

'Microsoft brengt games en Game Pass naar Switch'

Microsoft en Nintendo zijn de laatste jaren enigszins naar elkaar toe gegroeid. Eén van de resultaten hiervan is de open houding tegenover cross-play. Volgens nieuwe geruchten is dit echter nog maar het begin.

Volgens Direct-Feed Games en andere nieuwssites is Microsoft namelijk bezig met het beschikbaar maken van Xbox Game Pass op Nintendo Switch. Dit zou werken middels Project xCloud van Microsoft. Op hun beurt is Nintendo ook niet onbekend met het streamen van games: Resident Evil VII en Assassin's Creed Odyssey kregen in Japan ook een release voor Switch via streaming.

Naast Xbox Game Pass zou Microsoft ook werken aan enkele complete ports voor Switch, waaronder Ori and the Blind Forest. Geruchten over een goede relatie en potentiële samenwerking tussen de twee grootmachten doen al langer de ronde, maar het blijven wel geruchten dus wacht rustig af of er echt iets uitkomt. Het zou in ieder geval een erg toffe samenwerking zijn.

Schuldig aan doodslag, geen straf want noodweerexces

De rechtbank Overijssel oordeelt dat een 47-jarige man schuldig is aan doodslag, maar legt de man hiervoor geen straf of maatregel op. De rechtbank vindt het aannemelijk dat sprake was van noodweerexces toen hij op 3 augustus vorig jaar zijn slachtoffer om het leven bracht door hem met een mes in de linkerborst te steken.

Worsteling
In de nacht van 3 augustus vorig jaar belde het slachtoffer – onder invloed van alcohol - aan bij het huis van de man en zijn vriendin. Een maand eerder had er al een incident plaatsgevonden, naar aanleiding van een vermeende affaire tussen het slachtoffer en de vriendin van de man. Na het openen van de voordeur kwam de vriendin van de man in de gang direct in gevecht met het slachtoffer.

Er werd geduwd, getrokken en gespuugd. De man wilde zijn vriendin te hulp schieten en samen probeerden zij het slachtoffer hun huis uit te duwen en schreeuwden daarbij steeds dat hij weg moest gaan. Omdat het slachtoffer hieraan geen enkel gehoor gaf, heeft de man een koksmes uit de keuken gepakt.

Pressiemiddel
Met zijn armen boven zijn hoofd dreigde de man het slachtoffer neer te steken als hij niet weg zou gaan. Het slachtoffer stond inmiddels buiten, maar ging toch onverstoord door om te proberen het huis binnen te dringen, terwijl de man met het mes op de drempel stond. Het slachtoffer riep naar de man dat hij seks had gehad met zijn vriendin en daagde de man uit om te steken. De man heeft het slachtoffer vervolgens hoog in zijn borst gestoken, waarna hij in elkaar is gezakt op de grond in de tuin.

De rechtbank is van oordeel dat de man op zich het recht had om zichzelf en zijn gezin te verdedigen en het mes als pressiemiddel te gebruiken. Omdat het slachtoffer onbewapend was, vindt de rechtbank het steken met het mes niet aanvaardbaar en disproportioneel.

Noodweerexces
De rechtbank is van mening dat deze disproportionele reactie van de man echter een gevolg is van de heftige emoties die het handelen van het slachtoffer bij hem hadden opgeroepen en geen direct gevolg was van eventuele boosheid over de vermeende affaire. Het slachtoffer wilde maar niet weggaan en de man vreesde voor de veiligheid van zijn vriendin en kinderen.

Ook was hij zelf, gezien zijn COPD, fysiek niet opgewassen tegen het slachtoffer die veel forser en gezonder was dan hijzelf. Ook de vriendin van de man was erg bang voor het slachtoffer. Zij schreeuwde naar omstanders dat zij 112 moesten bellen. Getuigen hebben verklaard dat zij de man tientallen keren hoorden smeken dat het slachtoffer weg moest gaan.

De emoties van de man waren zo krachtig dat hij de situatie niet meer koel heeft kunnen beoordelen en dat hij onder invloed van deze emoties de grenzen van de noodzakelijke verdediging heeft overschreden. De rechtbank heeft dan ook geoordeeld dat het beroep op noodweerexces terecht is en dat de man niet strafbaar is.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Hallo!

Kort, maar krachtig. De hele weercrew slaapt nog en heeft geen tijd. Ik hou het maar even simpel. (ander woord voor afraffelen) Dat zijn jullie niet van mij gewend, maar zoveel bijzonders gebeurt er ook weer niet, dus één blik op de weerkaarten was wel voldoende voor de komende dagen.

Vannacht kan er nevel of mist ontstaan zijn, wat plaatselijk hinderlijk voor het verkeer kan zijn. Pas dus even op.

Het kan het even duren voordat de mist is opgelost, maar daarna zijn er wolkenvelden. Slechts hier en daar breekt de zon even door. Veel wind staat er niet en het wordt ongeveer 12 graden.

Excuus voor deze binnen 5 minuten geschreven tekst, maar dat maak ik van de week weer goed. Het is even hectisch nu, dus weinig tijd voor het weer.

Fijne vrijdag.

Dit is een stuwmeer bij Guadalest, Spanje.  (Foto: Kroezel)
Dit is een stuwmeer bij Guadalest, Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bejaarde dame (76) thuis overvallen; kan niet meer naar huis

Een 76-jarige vrouw is eind vorige maand op gewelddadige wijze beroofd in haar eigen huis in Amsterdam-Osdorp. Het slachtoffer is zo ernstig gewond geraakt, dat ze niet meer zelfstandig kan wonen.

De vrouw is op woensdag 30 januari thuis in haar woning aan Langswater als er bij haar wordt aangebeld. Ze verwacht iemand van de thuiszorg, dus zonder erbij na te denken doet ze open.

Waardevolle spullen
Vrijwel direct stormen twee mannen haar appartement in. Ze wordt meteen tegen de grond gewerkt. De woningovervallers zijn op zoek naar waardevolle spullen en geld, maar dat heeft de vrouw niet in huis. De twee mannen doorzoeken haar woning en gaan er uiteindelijk met haar portemonnee vandoor.

Slachtoffer kan niet meer zelfstandig wonen
'Deze mevrouw is zeer ernstig gewond geraakt bij de overval. Vooral aan haar schouder. Ze heeft daar echt zeer ernstig letsel aan opgelopen, waardoor ze niet meer in staat is om zelfstandig te kunnen wonen, dus ze verblijft op dit moment in een verzorgingstehuis. En het is maar de vraag hoe en of zij volledig zal herstellen', aldus politiewoordvoerder Esther Izaks in het AT5-programma Bureau 020.

Zwarte Seat
De politie is op zoek naar twee verdachten. Het gaat om twee mannen die kwamen aanrijden in een zwarte Seat. Een van hen ziet kans het complex binnen te komen, omdat een andere bewoner nietsvermoedend via het trapgat het appartementengebouw verlaat. De eerste woningovervaller opent later de deur voor de tweede. Volgens het slachtoffer spraken de mannen Nederlands tegen haar met een buitenlands accent.

Zweeds en Russisch gemengd goud op EK biatlon

Op het Open Europees kampioenschap biatlon in het Wit-Russische Minsk-Raubichi hebben Rusland en Zweden een gouden medaille gepakt. De Russen wonnen de single mixed-estafette - één man en één vrouw - terwijl de Zweden goud pakten op de reguliere gemengde estafette, met twee mannen en twee vrouwen.

Op de single mixed lagen Evgeniya Pavlova en Dmitry Malyshko namens de Russen continu voorin, aanvankelijk met Zweden, Noorwegen en Frankrijk op hun hielen. De Noren hadden een goede kans op goud, maar bij de laatste schietbeurt ging het helemaal fout: Endre Strømsheim moest maar liefst drie keer de strafronde in, weg medaillekansen.

Malyshko kon er zo vandoor en pakte het goud, de Zweed Jesper Nelin eindigde op twintig seconden met teamgenote Anna Magnusson als tweede, voor de Fransen Aristide Begue en Lou Jeanmonnot Laurent.

Op de reguliere gemengde estafette begon het thuisland geweldig. Dzinara Alimbekava, Hanna Sola en de verrassend sterk skiënde Raman Yaliotnau zorgden er zelfs voor dat slotloper Sergey Bocharnikov als eerste mocht vertrekken.

Wat snelheid betreft was Bocharnikov niet opgewassen tegen Sebastian Samuelsson, wat gezien het feit dat de Zweed een absolute wereldtopper is totaal geen schande was. Bocharnikov hield het bij twee extra patronen en zag naast Samuelsson ook de Duitser Philipp Horn langszij komen, maar de Russische veteraan Maxim Tsvetkov hield hij van het lijf.

Het goud ging zo naar de Zweden, zeventien seconden ovor de Duitsers. Wit-Rusland mocht een ietwat verrassende bronzen medaille in ontvangst nemen met een halve minuut achterstand, twintig tellen voor de Russen. "Ik denk dat mijn gevecht met Samuelsson ons naar het brons geholpen heeft, dus daar wil ik hem nog voor bedanken", aldus de bescheiden Bocharnikov na afloop.

Aantal bouwvergunningen fors gestegen in 2018

Voor bijna 70.000 nieuw te bouwen woningen werd in 2018 een bouwvergunning afgegeven. Dat is ongeveer gelijk aan het aantal in 2017. De bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen stegen in 2018 met 7 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2013 werd slechts voor 27.000 woningen een vergunning afgegeven, een dieptepunt. Daarna nam het aantal bouwvergunningen toe, maar het aantal is nog niet op het niveau van vóór de crisis. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat gebouwd zal worden. Tussen de oplevering van een woning en de vergunningverlening zit circa twee jaar. Vorige maand meldde het CBS al dat in 2018 bijna 66.000 nieuwbouwwoningen aan de voorraad zijn toegevoegd.

Den Haag 
In Den Haag werden in 2018 4.616 nieuwbouwwoningen vergund, waarvan 53 procent voor huurwoningen. In andere steden waar meer dan duizend nieuwbouwwoningen zijn vergund, is het aandeel vergunde huurwoningen in de meeste gevallen hoger. In Utrecht werden 2.544 woningen vergund, waarvan 70 procent voor de verhuur was bestemd.

In Amsterdam ging het om 3.018 nieuwbouwwoningen, waarvan 53 procent voor verhuur. Groningen springt er ook uit met 1.802 vergunde woningen, waarvan 62 procent bestemd voor verhuur. In Almere, Rotterdam en Tilburg daarentegen werd respectievelijk 20 procent, 27 procent en 48 procent van het totaal aantal vergunde nieuwbouwwoningen voor huurwoningen verleend. Het landelijk gemiddelde voor vergunde huurwoningen lag op 33 procent.

Vergunde bouwkosten wel hoger
De bouwkosten van afgegeven vergunningen voor bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen stegen in 2018 met 7 procent naar 18,2 miljard euro. Dit is het hoogste bedrag sinds 2012. De vergunde bouwsom voor de bouw en verbouw van woningen bedroeg bijna 12 miljard euro, dat is 6,6 procent meer dan in 2017. Voor bedrijfsgebouwen stegen de bouwkosten met 7,8 procent tot bijna 6,3 miljard euro.

Morgen bestaat het minimumloon 50 jaar; het CBS kijkt terug

Op 23 februari 2019 is het vijftig jaar geleden dat het wettelijk minimumloon van kracht werd. Het percentage werknemers dat het minimumloon verdient, is in de eerste decennia na invoering voortdurend gedaald. In de jaren negentig steeg het enkele jaren, waarna het weer daalde. Vanaf de millenniumwisseling ligt het vrijwel stabiel. Iets meer dan 6 procent van de werknemersbanen werd in 2017 betaald volgens het minimumloon. Dit meldt het CBS.

Het eerste wettelijk minimumloon werd vastgesteld op 611,70 gulden per maand, oftewel 277,58 euro. Vanaf 1 januari 2019 geldt voor voltijders een minimum van 1615,80 euro. Voor deeltijders geldt een minimumloon naar evenredigheid van hun arbeidsduur. In de meeste jaren geldt er een minimumloon voor de eerste en voor de tweede helft van het jaar. Doorgaans wordt het loon geïndexeerd op de ontwikkeling van de cao-lonen in het voorbije halfjaar. In de jaren tachtig werden de lonen lange tijd bevroren en werd ook ingegrepen in het minimumloon.

In die periode werd ook de arbeidstijdverkorting doorgevoerd. Resultaat van dit alles was dat het bruto minimummaandloon geruime tijd vlak lag. De grondslag voor dit maandloon werd dus wel een kleiner aantal werkuren. Ook in de eerste helft van de jaren negentig werd het minimumloon enkele jaren op hetzelfde niveau gehouden.

Vanaf midden jaren negentig loopt het minimumloon in de pas met de cao-lonen. Omdat het minimumloon de grondslag vormt voor een aantal uitkeringen zoals de bijstand en de AOW spreekt men hierbij van de koppeling tussen lonen en uitkeringen. De ontwikkeling van het minimumloon (en de cao-lonen) ging iets sneller dan die van de prijzen. Vanaf de invoering tot 2018 is het minimumloon 5,7 keer zo hoog geworden. De consumentenprijzen werden in deze periode 4,8 keer zo hoog.

Veel minimumloonbanen in verhuur en zakelijke diensten
In de verhuur en overige zakelijke diensten zitten met 14 procent relatief de meeste banen op het minimumloon. Binnen deze groep bevinden zich de uitzendkrachten. Ook in de horeca zitten met ruim 10 procent relatief veel banen op het minimumloon. Bedrijfstakken met relatief zeer weinig minimumloonbanen zijn de delfstoffenwinning en de energievoorziening. Ook in bedrijfstakken als de industrie, de bouw en het onderwijs werken minder mensen tegen het minimumloon dan gemiddeld.

Minder minimumloners onder 30-plussers
Onder de jongeren van 20 tot 25 jaar krijgt iets minder dan 20 procent minimumloon, onder jongeren van 15 tot 20 jaar is dit 15 procent. Voor jongeren onder de 22 geldt overigens een lager minimumloon. (Tot 1 juli 2017 was dit het geval voor jongeren tot 24 jaar.)

Onder 25- tot 30-jarigen krijgt 8 procent minimumloon, in de leeftijdsgroepen hierboven ligt dit veel lager. Onder 30- tot 65-jarigen verdient maar minder dan 5 procent van de werknemers minimumloon. Onder 65-plussers ligt het percentage minimumloners wel weer wat hoger.

Meer minimumloners onder werknemers uit nieuw lidstaten
Het CBS: "Kijken we naar de nationaliteit van de werknemer, dan krijgen mensen met de Nederlandse nationaliteit het minst vaak minimumloon (5,7 procent). Bij niet-Nederlandse werknemers uit de voormalige EU-15 en bij werknemers van buiten de EU ligt dit echter niet veel hoger. Van de werknemers uit de nieuwere EU-lidstaten zoals Polen werkt daarentegen bijna een kwart voor het minimumloon."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.