FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 februari 2019

Manchester City met tien man laat langs Schalke 04

Manchester City heeft het eerste duel met Schalke 04 in de achtste finales van de Champions League op spectaculaire wijze gewonnen. Het elftal van manager Josep Guardiola keek vijf minuten voor tijd nog tegen een 2-1 achterstand aan, maar in de absolute slotfase werd het tij toch nog gekeerd: 2-3. Manchester City stond op dat moment al met een man minder op het veld, want Nicolás Otamendi was halverwege de tweede helft met rood van het veld gestuurd.

Met Jeffrey Bruma in een versterkte vijfmansdefensie had Schalke het zich voorgenomen om het aanvalsspel van Manchester City zo lang mogelijk te ontregelen. De Engelsen genoten echter vanaf het eerste fluitsignaal een overwicht in de Veltins-Arena en hadden uiteindelijk slechts achttien minuten nodig om op voorsprong te komen. Salif Sané werd onder druk aangespeeld door doelman Ralf Fährmann, waarna de verdediger uit Senegal de bal verspeelde aan David Silva. Laatstgenoemde legde de bal oog in oog met Fährmann af op Sergio Agüero, die vervolgens simpel kon scoren: 0-1.

Manchester City leek voor een probleemloze avond te staan, maar Schalke wist de wedstrijd in de slotfase van de eerste helft volledig te kantelen. Bentaleb tekende in minuut 38 vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker, nadat de videoscheidsrechter (VAR) een handsbal van Nicolás Otamendi had waargenomen, en in de slotminuut van de eerste helft mocht de Algerijnse middenvelder opnieuw aanleggen vanaf elf meter, ditmaal na een overtreding van Fernandinho. Bentaleb bewees oog in oog met Ederson Moraes weer over stalen zenuwen te beschikken en was er zo verantwoordelijk voor dat Schalke met een 2-1 voorsprong aan de thee kon.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. Een dominant Manchester City zocht geduldig naar een opening in de defensie van Schalke, maar de ploeg van trainer Domenico Tedesco verdedigde gegroepeerd en hoefde in de eerste twintig minuten na rust geen grote kansen weg te geven. Halverwege het tweede bedrijf stapelden de problemen van Manchester City zich verder op: Otamendi vergreep zich aan Guido Burgstaller, waarna de Argentijnse verdediger met zijn tweede gele kaart van de avond van het veld werd gestuurd door arbiter Carlos del Cerro Grande.

Guardiola greep na het wegsturen van Otamendi direct in: David Silva werd naar de kant gehaald ten faveure van Vincent Kompany. Even later werd ook Leroy Sané nog van stal gehaald en hij zorgde vijf minuten voor tijd hoogstpersoonlijk voor de 2-2. Sané, die twaalf minuten voor tijd was ingevallen voor Sergio Agüero, mocht vanaf ruim twintig meter aanleggen voor een vrije trap en produceerde vervolgens een schitterende uithaal die Fährmann te machtig was. The Citizens leken daar genoegen mee te moeten nemen, maar in de laatste minuut van de officiële speeltijd zorgde Raheem Sterling ook nog voor de 2-3.

CL-droom Juventus en Ronaldo lijkt voorbij na nederlaag tegen Atlético Madrid

Juventus moet in maart een Houdini-act voltooien om door te gaan in de Champions League. Het eerste duel tegen Atlético Madrid verliep desastreus. De Spanjaarden wonnen dankzij late doelpunten van José María Giménez en Diego Godín met 2-0 van La Vecchia Signora, dat op aanvallend gebied een onmachtige indruk maakte. De Italianen zullen op 12 maart in het eigen Juventus Stadium zodoende alle zeilen moeten bijzetten om uitschakeling in achtste finales van de Champions League te voorkomen.

Iedereen die ging zitten voor een tactisch schaakspel tussen de koploper van de Serie A en de nummer twee van LaLiga kwam al snel bedrogen uit, want het tempo zat er in het Wanda Metropolitano vanaf de eerste minuut stevig in. Cristiano Ronaldo zorgde na zeven minuten spelen met een vrije trap van grote afstand voor het eerste schot tussen de palen, maar Jan Oblak kon de kanonskogel van de Portugees over de lat tikken. Diego Costa kreeg in de aanloop naar die poging vanwege het op de tenen trappen van Giorgio Chiellini een vroege gele kaart en wist zodoende al snel dat hij de return in Turijn zal missen.

De Spaans international was een kleine twintig minuten later opnieuw onderwerp van gesprek toen hij na een overtreding van Mattia De Sciglio een penalty mee leek te krijgen. Na raadpleging van de VAR besloot arbiter Felix Zwayer de bal echter buiten de zestien te leggen, waardoor het gevaar voor het doel van Wojciech Szczesny was geweken. Waar grote kansen in de eerste helft uitbleven voor los Colchoneros, kreeg Atlético in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf meteen twee goede mogelijkheden. Diego Costa kon na een slippertje van Chiellini al snel na de hervatting alleen op Szczesny af, maar de aanvaller mikte tot zijn eigen ontzetting ruim naast het doel van de Pool.

Een paar minuten later moest de doelman wel aan de bak toen Antoine Griezmann het met een bekeken lobje probeerde en de bal belandde via de vingertoppen van Szczesny op de lat. Uit de daaropvolgende corner leek even een nieuw penaltymoment te ontstaan nadat Ronaldo de bal op de arm van Mario Mandzukic kopte, maar Zwayer wuifde de Spaanse protesten gedecideerd weg. Diego Simeone trachtte met het inbrengen van Álvaro Morata, Thomas Lemar en Ángel Correa vervolgens de wedstrijd te doen kantelen en een van die wissels leek twintig minuten voor tijd een gouden randje te krijgen. Filipe Luís legde de bal namelijk panklaar op het hoofd van Morata en de invaller kopte de bal hard in het doel van zijn voormalige werkgever.

Raadpleging van de VAR wees echter uit dat Morata voordat hij kon koppen een overtreding had gemaakt op Chiellini, waardoor het feest niet doorging voor de Madrilenen. Ondanks deze domper kon het Wanda Metropolitano met nog twaalf minuten op de klok definitief toch juichen: na een scrimmage bij een corner belandde de bal voor de voeten van Giménez en hij schoot de eerste goal van de avond achter een kansloze Szczesny. Vier minuten later kreeg de vreugde nog een aanzienlijke boost toen Godín na een vrije trap van Griezmann de bal in een leeg doel kon schieten. Juventus probeerde in de slotfase nog wel een waardevolle uitgoal op het scorebord te zetten en kreeg die ook bijna via Federico Bernardeschi. De poging van de invaller werd echter gekeerd door Oblak, die er zodoende in slaagde om zijn doel schoon te houden.

KNVB verplaatst Ajax - PEC; PSV overweegt juridische stappen

De KNVB heeft het competitieduel tussen Ajax en PEC Zwolle van zaterdag 2 maart (18.30 uur) verplaatst naar woensdag 13 maart (18.30 uur).

Ajax speelt op dinsdag 5 maart om 21.00 uur in het Santiago Bernabéu het tweede duel met Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag verloor de heenwedstrijd met 1-2 en zal zodoende alle zeilen moeten bijzetten om kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen. Om Ajax tegemoet te komen, is besloten de thuiswedstrijd van het weekend ervoor uit het Eredivisie-programma tegen PEC te schrappen.

"In het belang van het Nederlandse voetbal hebben we voorafgaand aan dit seizoen met alle clubs afgesproken om zoveel mogelijk rekening te houden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs. Ajax is dit seizoen nog de enige club die namens het Nederlandse voetbal de punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA kan binnenhalen, dus daar houden we zoals afgesproken rekening mee", reageert manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB.

De beslissing om de wedstrijd te verplaatsen, stuit op weerstand van zowel PEC als PSV, dat momenteel koploper is in de Eredivisie en vier punten meer heeft dan Ajax. Beide clubs hebben 'grote bezwaren' over het schrappen van de wedstrijd en overwegen juridische stappen, zo meldt De Telegraaf. "We beseffen dat de aanvangstijd van 18.30 uur op een doordeweekse dag ongunstig is voor de supporters van PEC Zwolle, maar omdat het een Champions League-avond is, kan het helaas niet anders", aldus Bluyssen.

Update 22.58 uur

Volgens PSV zouden de gemaakte afspraken waarover de KNVB spreekt pas volgend jaar gelden. Voor dit seizoen zouden geen afspraken zijn gemaakt waarbij wedstrijden van clubs in verband met Europese wedstrijden verzet worden. Dit valt op te maken uit de worden van PSV-persvoorlichter Thijs Slegers:

KNVB verplaatst Ajax - PEC; PSV overweegt juridische stappen (Pro Shots / Action Images)
KNVB verplaatst Ajax - PEC; PSV overweegt juridische stappen (Pro Shots / Action Images)

VVD wil speciaal team van fitte handhavers in Wallengebied

De VVD in Amsterdam wil een vast team van handhavers voor in het Wallengebied. Naast het dragen van een bodycam, moeten deze 'Wallenhandhavers' extra Engelse taallessen volgen en zes uur in de maand verplicht sporten. VVD-raadslid Rik Torn heeft daarvoor vandaag in de gemeenteraad een voorstel ingediend.

Op deze manier hoopt de VVD de situatie op de Wallen te verbeteren. Door een vast team van 'Wallenhandhavers' rond te laten lopen zullen zij 'gespecialiseerd raken in de complexe problematiek in het gebied en de omgeving leren kennen als hun broekzak'.

Deze zomer krijgen de eerste honderd buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) een camera als onderdeel van hun uniform. Dat liet burgemeester Femke Halsema eerder deze maand weten. De VVD wil dat de 'Wallenhandhavers' sowieso een bodycam krijgen, omdat zij vaker te maken hebben met personen die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs.

Samen sporten
Ook wil Torn dat dit speciale team letterlijk sterker in zijn schoenen staat. Daarom stelt hij voor dat handhavers maandelijks tenminste zes uur van hun werktijd besteden aan gezamenlijk sporten. De verwachting is dat het imago en het aanzien van deze handhavers bij bezoekers wordt verbeterd.

Tot slot wil de VVD dat de Wallenbewoners en 'Wallenhandhavers' samen in een groepsapp gaan. Wanneer er dan bijvoorbeeld wordt wildgeplast of afval op straat wordt gegooid, dan kan daar een melding van gemaakt worden. De handhavers kunnen dan gelijk in actie komen. Aangezien zij allemaal een pinautomaat krijgen als het aan de VVD ligt, kunnen boetes dan meteen betaald worden.

Eind vorig jaar kondigde burgemeester Halsema al extra maatregelen aan om de overlast in het gebied tegen te gaan. Zo wordt er voortaan strikter gehandhaafd op het alcoholverbod.

Overvallers: 'wij zijn onschuldig, slachtoffer gebruikte pepperspray'

Een inside-job. Dat moet de overval op een Haagse woning op zondagavond 17 december 2017 wel geweest zijn volgens het Openbaar Ministerie. Want binnen enkele minuten hadden de drie woningovervallers de kluis in de staande klok (met daarin twintigduizend euro) gevonden en waren ze weer verdwenen. Vandaag hoorde elk van de drie mannen zes jaar cel tegen zich eisen

Die avond werd er aangebeld bij het slachtoffer. Toen hij opendeed werd hij meteen overlopen door drie mannen die hem zijn trui over het hoofd trokken, tegen de grond werkten en aan handen en voeten vastbonden. In een razend tempo doorzochten de overvallers zijn woning.

De buit bestond uit de kettingen die de bewoner van de hals werden gerukt, zijn horloge en de kluis die in een staande klok is vastgelijmd. Daarin bevonden  zich gouden munten, sieraden en twintigduizend euro aan contanten, afkomstig uit de erfenis van zijn onlangs overleden ouders. In no-time stonden de overvallers weer buiten. Andere waardevolle spullen als zilver en echte Anton Pieck-schilderijen lieten de overvallers ongemoeid.

Pleegbroer
Door de gerichte actie ontstond meteen het vermoeden dat het om een inside-job gaat. Weinig mensen wisten van de kluis en haar waardevolle inhoud. Een van die mensen is de pleegbroer van de bewoner. Via hem kwamen drie Roemenen als verdachten in beeld, twee broers van 24 en 26 jaar en hun 34-jarige neef. De pleegbroer van het slachtoffer heeft een relatie met de 26-jarige broer. En op het touw waarmee de bewoner is vastgebonden, wordt het DNA van de 24-jarige Roemeen aangetroffen.

Pepperspray
Na een aanvankelijk ontkenningen heeft het gezelschap vandaag op zitting plotseling bekend. Maar niet zonder naar elkaar te wijzen als de partij die het geweld (bestaande uit vuistslagen) heeft toegepast. En ze wijzen ook naar het slachtoffer. Die zou hen na het aanbellen met pepperspray hebben bewerkt. Uit een soort van zelfverdediging zouden ze de bewoner overmeesterd hebben.

Onzin, vond de officier van justitie. Want de politie heeft in de woning geen pepperspray aangetroffen of geroken. Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs tegen de drie mannen ‘die op geen enkele manier verantwoording hebben genomen voor hun daden’.

Bruut
“Hoe erg moet het zijn voor het slachtoffer? Niet alleen om te moeten leven met de ervaring van deze brute beroving, maar ook te weten dat degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn in feite zo dicht bij hem staan’.

Zij eiste tegen alle drie de mannen zes jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

Intrigerende puzzel-game Baba is You komt uit in maart

Baba is You komt op 13 maart uit voor Switch en pc. De indie puzzel-game gaat 12.50 kosten. Het concept van Baba is You is ietwat lastig om uit te leggen. In principe moet je gewoon een level uitspelen door een gele vlag te bereiken. Uiteraard kun je daar niet niet zomaar bij. De puzzel is dat je de regels van het level moet veranderen door met woorden te spelen.

Kijk hoe het allemaal werkt in de trailer hieronder. De game bevat zo'n honderd levels, maar komt ook met een level editor zodat je ook je eigen levels kunt maken.

Kvyat besluit derde testdag als snelste, Verstappen vijfde

De test voor het nieuwe Formule 1-seizoen zijn in volle gang op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Vandaag liet Daniil Kvyat de snelste tijd noteren. De Rus reed vandaag de snelste ronde in zijn Toro Rosso-Honda en klokte 1:17,704.

In de eerste twee dagen bleek Ferrari zijn huiswerk goed gedaan te hebben en kwam telkens als snelste uit de bus, maar deze hegemonie is nu dus doorbroken. Kvyat reed zijn snelste tijd overigens wel op de zachtste band (C5) van Pirelli, terwijl nummer twee Kimi Räikkönen - rijdend met een iets harder type band (C4) - de tweede tijd liet noteren. Daniel Ricciardo reed op dezelfde band als de Fin en kwam in de eindrangschikking van vandaag op de derde plek terecht.

Max Verstappen was tijdens de middagsessie wat vaker op de baan te vinden. In de ochtend was onze landgenoot vooral met aerodynamische tests bezig. Mede daardoor ging de Nederlander uiteindelijk 109 keer rond, wat hem uiteindelijk de vijfde tijd opleverde.

Voor het eerst deze week kwamen alle teams in actie. Williams moest de eerste twee dagen vanaf de zijlijn toekijken, omdat de FW42 pas woensdagochtend vroeg in Spanje aankwam. Vervolgens maakte de monteurs de bolide rijklaar, waarna George Russell achter het stuur kroop en 23 rondjes aflegde.

Morgen volgt de laatste testdag van deze week, waarna ook volgende week nog volop getest zal worden.

Uitslag derde testdag:

# Rijder Team Tijd Ronden
1. D. Kvyat Scuderia Toro Rosso 01:17.704 137
2. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:17.762 138
3. D. Ricciardo Renault 01:18.164 80
4. S. Vettel Ferrari 01:18.350 134
5. M. Verstappen Red Bull 01:18.787 109
6. N. Hulkenberg Renault 01:18.800 63
7. R. Grosjean Haas 01:19.189 69
8. P. Fittipaldi Haas 01:19.249 48
9. C. Sainz Jr. McLaren 01:19.354 90
10. S. Pérez Racing Point 01:20.102 67
11. V. Bottas Mercedes AMG 01:20.693 88
12. L. Hamilton Mercedes AMG 01:20.818 94
13. G. Russell Williams 01:25.625 23

Assault Android Cactus+ komt naar Switch

Assault Android Cactus+ komt op 8 maart naar Nintendo Switch en gaat twintig euro kosten. Deze opvallende twin-stick shooter kwam al een paar jaar geleden uit voor PS4, XB1 en pc. De Switch-versie bevat een een plusje en komt dus met nieuwe dingen. De grootste toevoeging is 'campaign+', een nieuwe modus waarin je een remix van de campaign kunt spelen.

Verder bevat de game nieuwe kostuums en een paar wapens zijn opnieuw gebalanceerd.

Dreams krijgt deze lente nog Early Access release

Dreams, de ultieme 'creation tool' van LittleBigPlanet-makers Media Molecule, krijgt een Early Access release. Deze release staat gepland voor 'lente' en gaat dertig euro kosten. Media Molecule geeft aan dat je het alleen moet kopen als je van plan bent om zelf content te gaan maken, voor mensen die alleen willen spelen is er namelijk nog niet veel te spelen.

Dreams is in feite een toegankelijke game engine waarin spelers zelf hun droomgame kunnen maken. Dit keer kun je zo diep gaan als je wil en echt alles wat in een game hoort helemaal zelf maken. De game kwam al net uit een beta en de eerste creaties tonen al veel variatie.

Man bedreigt agenten met de dood na geluidsoverlast

In de nacht van dinsdag op woensdag is een bewoner van de Slagtweistraat in Oudelande in zijn woning aangehouden omdat hij politieagenten met de dood bedreigde. Over de man waren al verschillende meldingen van geluidsoverlast binnengekomen. ’s Avonds laat zijn politieagenten bij de man geweest om muziekapparatuur in beslag te nemen.

Er was een afspraak met de man gemaakt dat dit zou gebeuren als er meer meldingen zouden binnenkomen. Toch werd de man boos op de politie omdat de apparatuur in beslag was genomen. Hij dreigde dan ook om de aanwezige agenten dood te maken. Hierop is besloten om de man aan te houden. De man is naar een politiecellencomplex gebracht en zal daar verder gehoord worden over de hem ten laste gelegde feiten.

Man zaagt vrouw in stukken, OM eist acht jaar cel en TBS

Het lichaam van de 30-jarige Julia werd vorig jaar januari teruggevonden in een kist met aarde op haar balkon. Ze bleek door haar echtgenoot gewurgd. Daarna zaagde hij haar lichaam in stukken en probeerde het te verbergen. De 42-jarige man hoorde vandaag acht jaar cel en TBS met dwangverpleging tegen zich eisen.

Op dinsdag 9 januari 2018 komt de verdachte op het politiebureau aangifte doen van vermissing: zijn vrouw Julia is sinds zondag weg. Maar de baliemedewerkster van de politie krijgt dan al argwaan. Verdachte lijkt zenuwachtig, hij zweet en kan op sommige simpele vragen geen antwoord geven. Hij heeft ook letsel aan zijn handen en vertelt dat hij en zijn vrouw hebben gevochten voor ze vertrok.

Twee rechercheurs bieden aan om even met hem mee naar huis te gaan. Als ze binnen rondkijken, valt op dat de badkamer veel schoner is dan de rest van de woning. Als ze daarna verder onderzoek doen blijkt dat Julia geen geld heeft opgenomen, dat haar telefoon uitstaat, dat ze niet met het OV heeft gereisd en geen social media meer heeft gebruikt. Wanneer de politie op donderdag opnieuw naar het huis gaat voor een doorzoeking, doet de man open. Hij zit onder het bloed en de snijwonden. 'You can shoot me, I'm a fucking idiot,' zegt hij. 'I don't think she lives anymore.'

Kist met aarde
Forensische Opsporing doet vervolgens onderzoek in de woning. Ze vinden onder meer afscheidsbrieven van de verdachte. En kort daarna komen ze bij een kist met potgrond op het balkon. Van onder een laagje aarde komt eerst een hand tevoorschijn. En daarna nog tien plastic zakken. Het lichaam van Julia blijkt in twaalf stukken te zijn gedeeld.

De jonge vrouw is op zondagochtend om het leven gebracht, zo lijkt het. Op maandagochtend staat de verdachte al in alle vroegte bij een ijzerwinkel in de buurt. Zodra die opengaat, haalt hij binnen een elektrische reciprozaag. In de middag haalt hij bij een bloemenzaak meerdere zakken potgrond. En in de loop van de dag maakt hij een paar keer de badkamer grondig schoon. Dat voorkomt echter niet dat Forensische Opsporing er later sporen van zijn arbeid terugvindt, evenals op de zaagbladen.

Ruzie
Verdachte verklaart dat hij Julia zondag bij een ruzie moet hebben gedood. Hij weet dat niet meer precies, want juist op dat moment had hij een kortstondige blackout. De officier van justitie kan dat moeilijk geloven. Verdachte weet ook nog specifieke details van ervoor en erna, maar zegt alleen de paar minuten waarin hij haar doodt kwijt te zijn.

Daarbij was al jaren sprake van huwelijksproblemen en waren ze al in een vergevorderd stadium van een scheiding. Dat zij hem die ochtend van alles verweet, kwam dus niet als verrassing uit de lucht vallen. De explosie aan geweld - er was flink letsel toegebracht aan het hoofd - past meer bij een uitbarsting van lang opgekropte woede. Hij was steeds verder in een depressie geraakt, nadat hij halverwege december had gehoord dat niet alleen zijn huwelijk maar ook zijn baan tot een einde kwam.

Entiteiten
Over de dagen erna zegt de verdachte dat hij nog wel enkele herinneringen heeft, maar dat hij was overgenomen door andere 'entiteiten'. Alsof hij meereed op de achterbank van zijn eigen leven en zelf geen controle had over wat er gebeurde. Toch vindt de officier van justitie ook dit niet geheel geloofwaardig. Allereerst omdat hij wisselend verklaart over het moment waarop die entiteiten het dan overnamen.

Verder is verdachte weliswaar nerveus als hij aangifte doet van vermissing, maar lijkt hij niet ontregeld of zeer verward. Hij heeft meteen na de dood van Julia ook op internet gezocht naar advocaten. Dat wijst volgens het Openbaar Ministerie op een doordacht en bewust handelen.

Strafeis
Bij de verdachte is een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld die maakt dat hij volgens het Openbaar Ministerie verminderd toerekeningsvatbaar is. Op de langere termijn is er ook risico op herhaling. Daarom zou hij intensief behandeld moeten worden via een TBS met dwangverpleging.

Maar de officier heeft ook rekening gehouden met de ernst van het feit. 'Een jonge, talentvolle en creatieve vrouw van maar 30 jaar oud is opzettelijk van het leven beroofd,' hield ze de rechtbank voor. 'Dat verdachte daarna het lichaam in stukken heeft gezaagd, verpakt en in een kist op het balkon heeft gezet, is niet te bevatten en maakt het misdrijf nog gruwelijker. Iedereen die van deze zaak hoorde, heeft met afschuw gereageerd.'

Ze vroeg de rechters om verdachte een straf op te leggen van acht jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Defensie aansprakelijk voor overlijden Kelvin Bosman

Op 16 september 2016 is als gevolg van hitteletsel de 20-jarige Marechaussee der 4e klasse Kelvin Bosman overleden. Hij liep dit letsel op tijdens de eindoefening van zijn basisopleiding tot marechaussee. Defensie stelde na het overlijden een Commissie van Onderzoek (CvO) in. Defensie heeft aansprakelijkheid erkend voor het overlijden van Kelvin Bosman.

Onvoldoende risico's onderkend
Uit het CvO-rapport blijkt onder meer dat Defensie er niet voldoende in is geslaagd de risico’s te onderkennen en beheersen. Zo was er bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee, te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort. Het Openbaar Ministerie (OM), de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (ISZW) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn direct na het ongeval geïnformeerd.

De ISZW en het OM zijn aanvankelijk wel gestart met een onderzoek, maar hebben het voorval niet verder onderzocht gebaseerd op de verklaring van de schouwarts. De OVV heeft aangegeven geen onderzoek te doen naar het ongeval. ‘‘Defensie heeft fouten gemaakt. Het neemt niet het verdriet weg van de geliefden van Kelvin, maar Defensie neemt verantwoordelijkheid voor deze fouten’’, aldus Commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink.

Adequaat
Van den Brink: ‘‘Wij zetten onze Marechaussees in onder moeilijke en soms zelfs gevaarlijke omstandigheden. Daar proberen we onze mensen zo goed mogelijk op voor te bereiden. Hier zijn onlosmakelijk risico’s aan verbonden omdat risicoloos militairen opleiden en trainen helaas onmogelijk is. Als organisatie moeten wij ons echter altijd bewust zijn van de risico’s en hier adequaat mee omgaan. Daar zijn wij tijdens deze eindoefening niet in geslaagd. Dit betreur ik ten zeerste.”

Nauw en intensief contact
Het onderzoek is in augustus 2017 afgerond. Van den Brink: ‘‘Ik besef dat er een lange tijd zit tussen het afronden van het onderzoek en het erkennen van de aansprakelijkheid. Vanaf het moment dat Kelvin is overleden is er in het kader van de zorgverlening echter nauw en intensief contact geweest tussen de familie en de Koninklijke Marechaussee. Sinds het erkennen van de aansprakelijkheid is Defensie tevens in gesprek over een passende wijze waarop uiting aan deze aansprakelijkheid gegeven kan worden.’’

Lerende organisatie
Defensie vindt het belangrijk om een lerende organisatie te zijn. Mede gelet op het advies van de Commissie van der Veer (2018) heeft Defensie besloten om ter bevordering van het veiligheidsbewustzijn vanaf nu de samenvattingen van CvO’s en de daaruit geleerde lessen naar buiten te brengen.

Het onderzoek naar dit ongeval is weliswaar in 2017 afgerond, maar omdat Defensie in het najaar van 2018 aansprakelijkheid heeft erkend heeft staatssecretaris Barbara Visser vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd. In de brief wordt onder meer ingegaan op de maatregelen die binnen de krijgsmacht worden genomen op het gebied van hitteletsel en naar aanleiding van het CvO-rapport.

22-jarige krijgt 2 jaar cel en tbs voor neersteken agent

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Helmond veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en tbs voor poging doodslag op een agent. De verdachte zou in november 2017 uit zijn woning in Helmond worden gezet. Bij de uitzetting werden mogelijk problemen verwacht. Twee agenten assisteerden daarom bij de uitzetting. De verdachte weigerde in eerste instantie de deur van de woning te openen. Toen hij dit uiteindelijk wel deed, stak hij vrijwel direct de agent die vooraan stond in zijn hals. De verdachte werd vervolgens overmeesterd en aangehouden.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte de agent in zijn hals stak waarbij zijn luchtpijp en slokdarm zijn geraakt. Het slachtoffer heeft het overleefd, maar de steekwond had voor hetzelfde geld dodelijk kunnen zijn. Uit de slachtofferverklaring van de agent blijkt dat dit ingrijpende gevolgen voor hem heeft gehad. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de verdachte al eerder veroordeeld is voor het steken van zijn broertje met een schaar.

De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank weegt bij de strafoplegging niet speciaal als strafverzwarend mee dat het een agent is die is neergestoken. Volgens de rechtbank ging het handelen van de verdachte gepaard met een verhoogd stressniveau door de aanstaande uithuisplaatsing. Zijn handelen was niet bewust gericht op een agent. Hij had ook een ander kunnen treffen die bij de deuropening stond.

Weigeren psychologisch onderzoek
De verdachte weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. Ondanks deze weigering kan dan toch TBS worden opgelegd als er bij de verdachte sprake was van een ziekelijke stoornis, gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens en als de veiligheid van anderen het opleggen van deze maatregel eist.

Uit een observatierapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat bij de verdachte sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of een ziekelijke stoornis. Ook kan uit dit rapport worden afgeleid dat het gevaar voor recidive aanzienlijk is, omdat het handelen van de verdachte kort gezegd door zijn stoornis kwam en hij eerder zijn broertje heeft gestoken met een schaar. Gelet hierop vindt de rechtbank het noodzakelijk de verdachte de maatregel van tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank legt verder een gevangenisstraf op van 2 jaar, omdat het belangrijk is dat de tbs-behandeling van de nog jonge verdachte spoedig kan beginnen.

Naast de celstraf en tbs moet de verdachte ruim 14.500 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Jakobsen sprint naar eerste zege van het seizoen in Algarve

Fabio Jakobsen heeft de eerste etappe in de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. In een etappe van 199 kilometer was de Nederlander van Deceuninck - Quick Step de snelste in een massasprint, na een chaotische finale. Dylan Groenewegen kon niet sprinten vanwege een massale valpartij op zeven kilometer van de streep.

De openingsetappe in de Ronde van Algarve is ook meteen de langste van deze ronde. Een etappe van 199 kilometer van Portimão naar Lagos was gemaakt voor de sprinters.

Verschillende topsprinters (Ackermann, Demare, Groenewegen Jakobsen) zijn aanwezig in Portugal en dat zou er ook voor zorgen de eerste etappe in een massasprint zou eindigen, al was er op zeven kilometer van de streep een grote valpartij. Jasper Stuyven kwam daarbij als eerste ten val en nam onder meer zijn ploeggenoot John Degenkolb en Groenewegen mee in zijn val.

Een groep van ongeveer veertig renners mochten sprinten voor de dagzege en daarin was Jakobsen de snelste voor de Fransman Arnaud Demare en de Duitse kampioen Pascal Ackermann. Door de zege is Jakobsen, die zijn eerste wedstrijd van het seizoen fietst, ook de eerste leider in de Portugese rittenkoers.

Donderdag staat een bergrit op het programma in de Ronde van de Algarve.

Sperma op je shirt is zo 2019

Monica Lewinsky wist het al in het midden van de jaren '90, onbegrepen als ze toen was, maar deze week tijdens London Fashion Week lijkt het dan echt doorgebroken. Dé modetrend van de komende zomer wordt 'sperma op je shirt'.

Diverse designers hadden de guitige kleine zaadjes op hun creaties gekwakt, haast alsof het onderling tijdens een kringgesprek was afgesproken. Verder liep een zwarte dame (of heer) met een grote bruine penis op haar (of zijn) hoofd, netjes glimmend en schoon, he-le-maal bon ton dus. Enig.

Dus, goed dat je even dit topic leest, zaad op je shirt in de club wordt het helemaal deze zomer.

Vuelta-organisatie maakt etappe door Nederland in 2020 bekend

Afgelopen december werd bekend dat de Vuelta a España 2020 start in Nederland. Vandaag bij de persconferentie in Breda heeft de organisator van de Ronde van Spanje de etappes in Nederland bekendgemaakt.

De teampresentatie zal plaatsvinden op het Vredenburg, in het centrum van Utrecht. De eerste etappe is een ploegentijdrit over 23,7 kilometer door Utrecht met start en finish bij de Jaarbeurs. Een dag later staat de etappe van Den Bosch naar Utrecht over 183 kilometer, waar de finish ligt bij het zogenoemde Science Park. Onderweg komt het peloton onder meer langs Heusden, Zaltbommel, Amersfoort en Soest.

De derde Vuelta-etappe heeft Breda als start- en finishplaats. Tijdens de rit van 194 kilometer door Midden- en West-Brabant passeren de renners onder meer Moerdijk, Bergen op Zoom, Roosendaal en Etten-Leur.

Het is nog niet bekend wat de exacte data zijn waarop de Vuelta door Nederland zal koersen, vermoedelijk wordt het eind augustus. Door de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, kan de wielerkalender nog worden aangepast.

Proces-verbaal voor achterlaten nepbommen

De politie heeft een man aangehouden voor het achterlaten van verdachte pakketten bij een bank aan de Beneluxlaan in Utrecht. De pakketten werden achtergelaten op dinsdag 5 februari en maandag 18 februari en leken mogelijke explosieven te bevatten. Voor het onderzoek door explosievenverkenners moest de Beneluxlaan worden afgezet en een omleidingsroute worden ingesteld. Na het onderzoek van de pakketten bleek dat er sprake was van nepbommen.

De forensische opsporing en de recherche zetten het onderzoek voort, waarbij sporen werden veiliggesteld en camerabeelden werden uitgekeken. Dit leidde tot een positieve herkenning van een verdachte. De man, een 31-jarige inwoner van Zeist, werd in de vroege ochtend van woensdag 20 februari gearresteerd en aansluitend verhoord. Hij bekende beide valse bommen te hebben geplaatst. Het motief voor deze daad kwam volgens de verdachte voort uit een klein zakelijk conflict dat hij had met de bank. Hij krijgt een proces-verbaal aldus de politie.

Lutsenko pakt zijn derde ritzege in Tour of Oman

Alexey Lutsenko heeft zijn derde ritzege van de Tour of Oman. De Kazachse titelverdediger won de vijfde rit, nadat hij eerder al de tweede en derde etappe had gewonnen. Lutsenko staat ook stevig aan de leiding in het algemeen klassement in Oman.

De koninginnenrit in de Tour of Oman stond vandaag op het programma met aankomst op Green Mountain. Vorig jaar werd Lutsenko nog tweede achter ploeggenoot Miguel Ángel López, alleen is de Colombiaan er dit jaar niet bij.

Vanuit de start wisten zes renners zich los te maken van het peloton: Julien Duval (AG2R La Mondiale), Romain Cardis en Fabien Grellier (beiden Direct Energie), Stijn Steels (Roompot-Charles), Julien Mortier (Wallonie-Bruxelles) en Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise). De kopgroep kreeg een mooie voorsprong van het peloton en met nog twintig kilometer te gaan was het verschil nog steeds vier minuten.

Voor het klassement was het niet van belang dat de renners werden teruggehaald, want de best geklasseerde renner stond op meer dan zeven minuten en dat was de Belg Mortier. Toch wilde Astana de kopgroep terughalen en pas op vijftig meter van de streep reed Lutsenko de vroege vluchter Grellier voorbij en pakte zo zijn derde ritzege in deze Tour of Oman. Grelier werd nog wel tweede, voor Domenico Pozzovivo.

Pieter Weening was de beste Nederlander op de elfde plaats, maar wel op 44 seconden van de winnaar Lutsenko. In het klassement heeft de Kazachs kampioen een voorsprong van 44 seconden op Pozzovivo, met nog één etappe te gaan.

Wellens wint openingsrit Ruta del Sol, Kruijswijk vijfde

Tim Wellens heeft de openingsrit in de Ruta del Sol gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was net zoals vorig jaar de sterkste op de Alcalá de los Gazules. Op de steile slotklim reed Wellens in de laatste tweehonderd meter weg bij zijn concurrenten en is ook de eerste leider in Spanje.

In Spanje stond vandaag de openingsetappe op het programma in de Ruta del Sol. De renners reden van Sanlúcar de Barramed naar Alcalá de los Gazules over 170,5 kilometer met in de slotkilometer een steile klim met een gemiddelde van 10,8%.

Al vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zes renners weg, met daarbij de Nederlander Jetse Bol. De kopgroep kreeg een voorsprong van maar twee minuten en ze werden dan ook ruim voor de finish gegrepen door het peloton onder leiding van Astana en Bahrain Merida.

In de finale was er nog een aanval van Matteo Montaguti en Dries Van Gestel, alleen raakte de Italiaan en Belg nooit ver. Op de steile slotklim liet Steven Kruijswijk zich goed van voren zien. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma, die zijn eerste wedstrijd fietst dit jaar, kon goed mee komen en werd uiteindelijk vijfde. Hij was net zoals de anderen niet opgewassen tegen Wellens. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste tweehonderd weg en won met vijf seconden verschil op het Astana-duo Jakob Fuglsang en Ion Izagirre.

Antwan Tolhoek, die hier ook zijn eerste wedstrijd fietst, liet zien dat zijn vorm ook goed was en eindigde op de negende plaats in dezelfde tijd als zijn ploeggenoot Kruijswijk.

Depay tijdens Champions League-wedstrijd wéér slachtoffer van inbraak

Tijdens het Champions League-duel tussen Olympique Lyon en Barcelona is dinsdagavond ingebroken bij verschillende spelers van de Franse club. Le Figaro meldt dat er onder meer bij Memphis Depay is ingebroken. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Nederlander slachtoffer is van een inbraak.

De dieven zouden hebben toegeslagen op het moment dat Depay op het veld stond in het Parc Olympique Lyonnais. Er zouden verschillende mode-accessoires buit zijn gemaakt nadat een raam kapot zou zijn geslagen. Depay zou zelf, nadat hij thuis was gekomen na de wedstrijd in de achtste finales van de Champions League, de politie hebben gewaarschuwd.

In september was de buitenspeler ook al slachtoffer van een inbraak in zijn woning. Toen werd naar verluidt anderhalf miljoen euro aan spullen ontvreemd. Ook de huizen van Lyon-ploeggenoten Lucas Toussart en Pape Cheikh Diop zouden tijdens de wedstrijd van dinsdagavond zijn getroffen door dieven.

"Er worden materialistische dingen weggenomen, er zijn wel wat spullen weggehaald die veel waard zijn... Maar spullen en geld hebben mij nooit gemaakt tot wie ik ben", reageerde Depay in september op de vorige inbraak in zijn huis. De Oranje-international sprak van 'heel vervelend' nieuws en had een moment voor zichzelf nodig. "Het is irritant, het is iets wat je boos maakt."

Gefeliciteerd Kromme

Je zal maar de op één na beste voetballer van een generatie zijn. De Kromme ging er niet gebukt onder. Bij Wim van Hanegem gleed alles van zijn schouders af. Niet klein te krijgen won van Hanegem alle prijzen. Hij vernederde in de WK-74 finale liever de West-Duitsers dan wereldkampioen te worden. Gekleineerd werden de Duitsers. Weggespeeld zelfs. Wim had de ultieme wraak.

NHL: Blues kloppen Maple Leafs na overtime en pakken 11e zege op rij

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben in de NHL een zege bij kunnen schrijven. Na overtime won de ploeg in het eigen Enterprise Center van de Toronto Maple Leafs. Voor de Blues is het alweer de elfde overwinning op rij.

Jaden Schwartz was na tien minuten goed voor de openingsgoal, Colton Parayko verdubbelde de score in de powerplay. In de tweede periode werd niet gescoord, maar Toronto sloeg in de derde periode in een tijdsbestek van een halve minuut toe: Zach Hyman scoorde de 2-1, Auston Matthews tekende voor de gelijkmaker.

Daar bleef het bij en dus moest overtime gespeeld worden, waarin Ryan O'Reilly de winnende goal maakte.

Uitslagen NHL dinsdag
Carolina Hurricanes - New York Rangers 1-2
Florida Panthers - Buffalo Sabres 4-2
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-4
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 2-5
Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets 3-2
Minnesota Wild - Anaheim Ducks 0-4
St Louis Blues - Toronto Maple Leafs 3-2 OT
Dallas Stars - Nashville Predators 3-5
Edmonton Oilers - Arizona Coyotes 2-3 SO

Blues - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Amsterdamse VVD vreest voor extra touringcars door vertrek cruiserederijen

De VVD heeft het stadsbestuur van Amsterdam om opheldering gevraagd over het vertrek van meerdere cruiserederijen. De partij denkt dat het aantal touringcars in de stad flink zal toenemen

Vorige week liet het bedrijf achter de rederijen aan Het Parool weten te vertrekken vanwege de nieuwe toeristenbelasting van 8 euro per persoon per dag. Voor 2019 en 2020 zouden in totaal al 81 cruises zijn afgeblazen.

Verlies
'De uittocht van rederijen zorgt voor een verlies van (belasting)inkomsten voor de gemeente, het havenbedrijf en de Passenger Terminal Amsterdam (PTA)', laat VVD-raadslid Marianne Poot weten. 'Ook mag de stad rekenen op een groot aantal vervoersbewegingen, bijvoorbeeld van touringcars.'

Poot wil van het stadsbestuur weten hoeveel geld de gemeente, het havenbedrijf en PTA mislopen door de geannuleerde cruises. 'En in hoeverre is dit ingecalculeerd in de begroting van de gemeente? Zo nee, waarom niet.'

Luchtkwaliteit
Ook vraagt ze hoeveel touringcars er naar de stad komen als alle passagiers van cruiseschepen de bus vanuit andere aanmeerplekken nemen, iets dat door sommige rederijen al wordt aangeboden. 'Wat betekent dit voor luchtkwaliteit?'

De VVD stelde al eerder vragen over het vertrek van de rederijen, die zijn inmiddels beantwoord.

Celstraffen voor wapenhandel Nijmegen

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijmegen voor wapenhandel en hennepteelt. Hij krijgt een gevangenisstraf van 54 maanden. Een 47-jarige man die wapens leverde aan de 50-jarige man, krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden. De rechtbank spreekt een 25-jarige man uit Nijmegen vrij van wapenhandel. Wel maakte hij zich schuldig aan witwassen en het bezitten van hennep en 2 vuurwapens. De rechtbank legt een gevangenisstraf van 338 dagen aan hem op.

Wapenhandel
De 50-jarige man kocht ruim anderhalf jaar verschillende vuurwapens en munitie in. Vervolgens verkocht hij dit met winst door aan verschillende klanten. De rechtbank rekent het de man aan dat hij totaal geen besef toont voor de grote gevaren die wapens met zich brengen en het doel waarvoor deze wapens door zijn klanten kunnen worden gebruikt. De rechtbank heeft de indruk dat wapenhandel voor de man heel gewoon is geworden. Zo praat hij in het bijzijn van zijn 12-jarige dochter over wapens en laat hij deze wapens aan anderen zien terwijl zij in de ruimte is.

De man verkocht aan een undercoveragent verschillende wapens en munitie en legde aan hem verklaringen af over zijn wapenhandel. De rechtbank oordeelt dat de verklaringen in grote lijnen betrouwbaar zijn, omdat ze op veel onderdelen worden bevestigd door andere bewijsmiddelen, zoals tapgesprekken. Tegenover de undercoveragent verklaarde hij dat klanten van hem weleens een ripdeal doen. Verder zou de man ook wapens leveren die door een kogelwerend vest schieten en dat maakt hem ˜geen flikker" uit, omdat hij niet degene is die de trekker overhaalt.

De straf die de rechtbank oplegt is lager dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank een kortere periode van wapenhandel bewezen vindt. Ook gaat de rechtbank niet uit van wapenhandel met contacten over de grens. De man moet ook een bedrag van ruim 22 duizend euro aan de staat betalen. Dit bedrag komt overeen met de opbrengsten van de wapenhandel en de hennepteelt.

Leveren van vuurwapens
De 47-jarige man leverde vuurwapens aan de oudste man. De rechtbank vindt 2 specifieke verkopen bewezen. Dit vindt de rechtbank onvoldoende om ook te bewijzen dat hij van wapenhandel een beroep en gewoonte heeft gemaakt en de man wordt daarom van dat deel vrijgesproken. De 47-jarige man is vlak voor het verkopen van de wapens aan de 50-jarige man veroordeeld voor wapenbezit. De rechtbank vindt het strafverzwarend dat hij na de eerdere uitspraak €waarin onder andere duidelijk wordt gemaakt dat je moet oppassen met wapens wapens is gaan leveren.

Vrijspraak wapenhandel
De rechtbank spreekt de 25-jarige man uit Nijmegen vrij van wapenhandel. In het dossier zitten verschillende tapgesprekken waarvan de rechtbank overtuigd is dat de 25-jarige man en de 50-jarige man over wapens praten. Maar er is onvoldoende concreet bewijs dat de man de wapens daadwerkelijk kocht en verkocht.

OM eist twaalf jaar cel voor gruwelijke dubbele kindermoord in Apeldoorn

het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 39-jarige vrouw. Zij wordt ervan verdacht haar 8-jarige zoon en 6-jarige dochter op 2 oktober 2013 op gruwelijke wijze om het leven te hebben gebracht. Het OM acht tweevoudige moord bewezen.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde haar op 24 maart 2016 tot negen jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Zowel verdachte als het OM gingen in hoger beroep.

Antidepressivum
Voor de rechtbank en in het hoger beroep is veel aandacht besteed aan de invloed die het gebruik van een antidepressivum had op het gedrag van verdachte. De vertegenwoordiger van het OM in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), concludeert dat het onwaarschijnlijk is dat het gebruik van het middel een grote rol heeft gespeeld op die fatale ochtend. “De betekenis van het gebruik ervan is maar van zeer beperkte invloed geweest op de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte voor de levensberoving van de kinderen.”

Rapporteurs
Voor het Gerechtshof in Arnhem zijn daarnaast rapporteurs gehoord over met name de vraag of aan verdachte een gedwongen behandeling moet worden opgelegd. Op basis van de verklaringen van de deskundigen komt de AG tot de conclusie dat dat niet het geval is. Hij heeft daarom alleen een langdurige gevangenisstraf geëist om recht te doen aan de ernst van deze feiten.

Onzekerheid
Het is inmiddels ruim vijf jaar geleden dat de kinderen werden vermoord. De lange duur van de berechting en de daarmee gepaard gaande onzekerheid is volgens de AG voor alle betrokkenen een zware last. Het vonnis van de rechtbank in 2016 is de uitkomst van een behandeling van de zaak over zestien zittingsdagen.

Diepe sporen
In hoger beroep zijn ook twee regiezittingen nodig geweest, voordat de zaak inhoudelijk kon worden behandeld. De AG is zich daarvan bewust, waarbij hij inziet dat het verdriet voor alle betrokkenen groot was en is: “Ondanks het tijdsverloop zijn de herinneringen van de vader, de grootouders, verdere familieleden en ook de verdachte zelf aan de kinderen niet verbleekt. De herinneringen en het drama van 2 oktober 2013 trekken ook vandaag de dag diepe sporen door hun leven.”

15-jarige overvaller aangehouden in Purmerend

Op dinsdagmiddag hield de politie een 15-jarige jongen uit Purmerend aan wegens een poging tot beroving van een restaurant aan de Stationsweg in zijn woonplaats.

Omstreeks 16.45 uur kwam een jongen het restaurant binnen. Hij riep dat het een overval was en dat hij geld wilde hebben. Om zijn eis kracht bij te zetten dreigde hij met een wapen. Medewerkers van de winkel wisten de overvaller echter de zaak uit te werken, waarna hij er vandoor ging. De gewaarschuwde politie kon de verdachte korte tijd later aanhouden op de Jaagweg. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Bij de overval raakte niemand gewond. Ook werd er geen buit gemaakt.

Beroepsvisser betrapt met 667 kilo illegaal geraapte oesters

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op 13 februari 2019 in de Oosterschelde nabij St. Philipsland een beroepsvisser betrapt met 29 zakken met in totaal 667 kilo illegaal geraapte oesters. De inspecteurs hebben proces-verbaal opgemaakt tegen de beroepsvisser. De oesters zijn weer teruggezet in de natuur.

De beroepsvisser had de oesters geraapt in een afgesloten gedeelte van het Natura 2000 gebied Nationaal Park de Oosterschelde. In de Oosterschelde zijn bepaalde gebieden afgesloten om de kwetsbare natuur te beschermen. Deze gebieden zijn afgesloten voor bezoekers en er mag in deze gebieden ook niet gevist worden.

Regels oesters rapen
Beroepsvissers mogen oesters rapen als zij een vergunning hebben om dit op een bepaalde locatie (een zogenoemd schelpdierperceel) te doen. De beroepsvisser uit Bruinisse had wel een vergunning om in een nabijgelegen perceel oesters te rapen, maar deze vergunning bleek bij nadere inspectie niet meer geldig te zijn. Voor particulieren is het toegestaan om in voor het publiek toegankelijke gebieden van de Oosterschelde voor eigen gebruik maximaal 10 kilo oesters per dag te rapen.

Ajax overweegt rechtszaak tegen KNVB: 'Ze verschuilen zich achter Aboutaleb'

Ajax is het er niet mee eens dat er geen supporters mee mogen naar De Kuip voor de halve finale van de KNVB Beker. De club overweegt een rechtszaak tegen de KNVB.

Volgende week speelt Ajax uit tegen Feyenoord. Het is de strijd om een plekje in de finale van de KNVB Beker. Zoals het er nu naar uitziet, moet Ajax het doen zonder supporters. Feyenoord stelt geen kaarten beschikbaar voor het uitpubliek. 'Dat Ajax geen kaarten van Feyenoord krijgt, is extra prangend omdat bij de bekerwedstrijd Feyenoord al een thuisvoordeel heeft doordat het om slechts één wedstrijd gaat', zegt een woordvoerder van Ajax tegen AT5.

'Wij hebben eerder formeel bezwaar aangetekend bij de KNVB, dat is afgewezen', zegt de woordvoerder. 'De KNVB heeft het bezwaar van Ajax terzijde geschoven en zich achter de burgemeester van Rotterdam verscholen. Deze eist een 'gezamenlijk plan'. Doordat Feyenoord niet aan dat plan meewerkt en de KNVB die impasse niet doorbreekt, moet Ajax zonder haar supporters in Rotterdam spelen.'

Rechtszaak
Omdat Feyenoord, de KNVB en burgemeester Ahmed Aboutaleb niet meewerken aan een eerlijk duel, overweegt Ajax een gang naar de rechter. Of er echt een rechtszaak komt is nog de vraag. 'Wij gaan nu eerst met het bestuur betaald voetbal verder om de tafel om de beslissing te betwisten en te kijken hoe dit in de toekomst beter kan. Afhankelijk van de uitkomst van dat overleg, zullen we zien of we nog naar de rechter gaan.'

Ajax en Feyenoord spelen De Klassieker nu al jaren zonder uitpubliek, omdat de ontmoetingen in het verleden supportersgeweld tot gevolg hadden. In de competitie hebben de clubs dus allebei één keer het volle thuisvoordeel. In de KNVB Beker is er echter geen thuis- en uitwedstrijd, maar slechts één allesbeslissend duel.

'Tour de France van 2021 start in Denemarken'

Volgens de Deense zender TV2 start de Tour de France over twee jaar in Denemarken. Bron voor het bericht van TV2 zijn een tweet van de Deense minister van Financiën en een artikel van de Franse zender Europe 1.

Startplaats zou de hoofdstad Kopenhagen zijn. Inmiddels zijn zowel de tweet van minister Kristian Jensen en het artikel van Europe 1 verwijderd.

Wilders opent petitie: Rutte 3 moet opstappen!

De PVV lanceert vandaag een petitie waarmee mensen het kabinet kunnen oproepen om af te treden, op te stappen en nooit meer terug te keren na het zoveelste bedrog.

Geert Wilders: "Nederlanders zijn voorgelogen over de hoogte van de energierekening. Net als we door Rutte zijn voorgelogen over het meeprofiteren van de economische groei. Mensen gaan er vaak fors op achteruit. En de energierekening explodeert. We worden bestuurd door oplichters. Dit kabinet Rutte moet opstappen! Met deze petitie hoop ik op zoveel mogelijk steun."

De petitie kan bekenen worden via deze link.

Energie-oplichters Rutte 3, wegwezen

Energie-oplichters Rutte 3, wegwezen

Veertien Nederlandse atleten naar EK indoor

De Nederlandse Atletiekunie gaat met veertien atleten naar het EK indoor in Glasgow. In totaal hadden zestien atleten zich gekwalificeerd maar kogelstoter Denzel Comenentia en zevenkamper Pieter Braun gaan niet mee naar Schotland.

“Vanwege blessures of een andere seizoensplanning laat een aantal atleten, al dan niet gedwongen, het indoorkampioenschap aan zich voorbijgaan. Ondanks de bescheiden teamomvang liggen er zeker een paar mooie medaillekansen in Glasgow”, aldus Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie.

Volledige afvaardiging: Dafne Schippers en Joris van Gool (beiden 60 meter), Liemarvin Bonevacia, Lisanne de Witte en Tony van Diepen (allen 400 meter), Thijmen Kupers en Richard Douma (beiden 800 meter), Bram Anderiessen, Benjamin de Haan, Maureen Koster, Julia van Velthoven en Mike Foppen (allen 3000 meter), Nadine Visser (60 meter horden), Anouk Vetter (vijfkamp).

Het EK indoor vindt plaats van 1 tot en met 3 maart in de Emirates Arena in Glasgow.

Franse media fileren Depay bij aanvallend onmachtig Olympique Lyon

Olympique Lyon hield Barcelona dinsdagavond op een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions League. Memphis Depay stond bij les Gones negentig minuten op het veld, maar de aanvaller liet bij de Franse media geen al te beste indruk achter. Zowel L'Equipe als France Football beoordeelt de Nederlander met een 3 na het treffen met Barcelona. De Fransen waren tegen Barcelona grotendeels onmachtig in aanvallend opzicht.

In de hele wedstrijd leverde Olympique Lyon slechts twee schoten op doel, waarvan geen enkele in de tweede helft. Memphis ondernam slechts één keer een poging, maar deze eindigde niet tussen de palen. Slechts 77 procent van de passes van de aanvaller kwamen aan, het slechtste percentage van de basiself. Alleen invallers Maxwel Cornet (75 procent) en Lucas Tousart (66,7 procent) konden aan de zijde van Olympique Lyon een slechter passingspercentage overleggen.

Verder fungeerde Memphis één keer als aangever bij een doelpoging, terwijl hij dertig procent van zijn duels wist te winnen. Met achttien verloren ballen leed de Nederlander het meeste balverlies aan de zijde van Olympique Lyon. Mede daardoor wezen de Franse media de Oranje-international aan als de slechtste man aan de zijde van les Gones. L'Equipe deelde tevens een 3 uit aan Tanguy Ndombélé, terwijl Depay bij France Football het laagste rapportcijfer van het veld uitgedeeld kreeg.

Ondanks dat Olympique Lyon in aanvallend opzicht onmachtig was, toonde trainer Bruno Génésio zich tevreden na de wedstrijd. "Het is goed dat we de nul hebben gehouden, zeker tegen een geweldige ploeg als Barcelona. Ook al denken sommige mensen dat ze uit vorm zijn, ze haalden hier hun gebruikelijke niveau", zo tekent Marca op uit de mond van Génésio. "Mijn team wordt steeds beter en we hebben nog kansen genoeg om de volgende ronde te bereiken. Toch heb ik een dubbel gevoel, omdat hier misschien meer te halen viel. In aanvallend opzicht kwamen er in de tweede helft niet aan te pas, we kwamen kwaliteit tekort om het Barcelona echt moeilijk te maken."

NK veldrijden in 2021 naar Zaltbommel

In januari 2021 vindt het NK veldrijden plaats in Zaltbommel. Het Nederlands kampioenschap wordt verreden op het parcours van de jaarlijkse Uiterwaardencross in het centrum van de Gelderse stad.

“Wij zijn als organisatie natuurlijk ontzettend trots op wat wij samen met onze vrijwilligers en sponsoren in twee jaar bereikt hebben en we zullen er voor zorgen dat de Bommelerwaard het stralend middelpunt van sportminded Nederland zal zijn. Het NK gaat een wielerfeest worden voor alle inwoners van de regio Zaltbommel”, aldus Robert Schimmer, voorzitter van Stichting Cyclocross Zaltbommel.

Ook burgermeester Peter Rehwinkel van Zaltbommel reageert enthousiast op de toewijzing van dit NK: “Wat een geweldige opsteker voor de organisatie en voor onze gemeente, dat het NK veldrijden in 2021 naar Zaltbommel komt. Alle deelnemers en het publiek zullen genieten van de prachtige uiterwaarden met daarin een heel uitdagende cross. Deze cross met de Waal als achtergrond is vast de mooiste en best georganiseerde van Nederland.”

Uiterwaardencross Zaltbommel 2018

Idrissi kiest voor Marokko: "We respecteren zijn beslissing"

Oussama Idrissi heeft voor een interlandloopbaan met Marokko gekozen. Hij kan op 23 maart zijn debuut maken voor de Leeuwen van de Atlas. De 22-jarige aanvaller van AZ had de keuze tussen Nederland en Marokko en heeft KNVB-directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma op de hoogte gebracht van zijn besluit. Idrissi ging drie maanden geleden in op een uitnodiging voor een trainingskamp bij het nationale elftal van Marokko, maar hij had toen nog geen beslissing genomen over zijn toekomst als A-international.

Mede omdat bondscoach Ronald Koeman (nog) geen rol zag weggelegd bij het Nederlands elftal voor Idrissi, heeft hij voor Marokko gekozen. "Wij respecteren die beslissing", laat Hoogma woensdag in gesprek met De Telegraaf weten. "Koeman heeft laten weten dat Idrissi (nog) niet in beeld is bij Oranje. Eerder spraken Art Langeler en Erwin van de Looi als coaches van Jong Oranje met jeugdinternational Idrissi over zijn toekomst als Nederlands A-international."

"Klaarblijkelijk ziet hij meer toekomst bij Marokko." Als alle formaliteiten zijn afgerond, kan hij op 23 maart tegen Malawi zijn debuut maken voor Marokko, in het kader van de kwalificatie voor de strijd om de Afrika Cup. Drie dagen later oefenen de Leeuwen van de Atlas tegen Argentinië.

'Fledderus nieuwe technisch directeur FC Groningen'

Mark-Jan Fledderus wordt de nieuwe technisch directeur van FC Groningen, zo verzekert het Dagblad van het Noorden woensdag. De nu nog technisch manager van Heracles Almelo wordt volgens het regionale dagblad in Groningen de opvolger van Ron Jans, die aan het einde van het seizoen vertrekt, al ontbreekt nog de officiële bevestiging.

"FC Groningen heeft mij benaderd, maar verder wil ik er op dit moment niets over kwijt", zegt Fledderus. Het is de bedoeling dat hij voor 1 maart officieel wordt gepresenteerd. Voorzitter Erik Mulder van de selectiecommissie wil evenmin uitweiden over de naderende aanstelling. "Zolang de procedure loopt en niet is afgerond, reageren wij niet op namen."

Fledderus, 36 jaar, is de jongste technisch directeur van de Eredivisie en moet samen met de nieuwe algemeen directeur Wouter Gudde (34 jaar) en commercieel directeur Robbert Klaver (46 jaar) de clubleiding van FC Groningen gaan vormen. De oud-middenvelder is geen onbekende voor de Groningse club: hij speelde tussen 2004 en 2008 voor de noorderlingen.

Tijdens zijn actieve carrière bereidde Fledderus zich al voor op een managementfunctie. Bij Heracles stak hij veel op van directeur Nico-Jan Hoogma, waarna hij al snel de functie van technisch manager ging bekleden. Hoogma vertrok immers naar de KNVB als directeur topvoetbal, waarop Rob Toussaint algemeen directeur werd en Fledderus eindverantwoordelijk voor technische zaken.

Gyeongnam FC maakt komst van Castaignos bekend

Luc Castaignos vervolgt zijn carrière in Zuid-Korea. Dinsdag werd duidelijk dat zijn contract bij Sporting Portugal per direct was ontbonden.

Gyeongnam FC heeft woensdag de komst van Luc Castaignos aangekondigd. De Zuid-Koreaanse club is zeer blij met het aantrekken van de aanvaller, die volgens het communiqué op de clubsite 'indruk heeft gemaakt op alle voetbalfans ter wereld'. Castaignos zelf is naar eigen zeggen zeer blij met zijn overstap. "Ik ben blij dat ik bij Gyeongnam FC heb getekend. Ik kijk ernaar uit om in Gyeongnam te gaan wonen en wil de fans zo snel mogelijk in het stadion ontmoeten."

Den Haag verbiedt oplaten van ballonnen

Het Haagse stadsbestuur komt tegemoet aan de Partij voor de Dieren en gaat ballonoplatingen verbieden. Hiermee wordt Den Haag de eerste van de vier grote steden met een verbod en volgt zo het voorbeeld van andere gemeenten, zoals Zeist en Den Bosch.

Het oplaten van ballonnen zorgt voor zwerfvuil waar regelmatig vogels, vissen en andere dieren in stikken of verstrikt raken. Het duurt jaren voor de ballonnen vergaan, waardoor ze bijdragen aan de plastic soep. Fractievoorzitter Robert Barker van de PvdD Den Haag is blij met de maatregel. "Dit is heel mooi nieuws en een stap in de goede richting. Zo ontstaat minder zwerfvuil en stikken minder dieren in de opgelaten ballonnen. We hopen dat andere steden snel volgen!"

Het onderwerp kwam eind 2018 in het nieuws toen Klaas Dijkhoff, VVD, 500 ballonnen opliet tijdens een VVD congres, tot frustratie van milieuliefhebbers. Christine Teunissen, destijds Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft toen aangifte bij de politie gedaan voor milieuvervuiling. Dit evenement was aanleiding voor de Haagse PvdD om weer vragen te stellen, wat uiteindelijk leidde tot het voorgenomen verbod.

Den Haag verbiedt ballonnen
Den Haag verbiedt ballonnen

Missie F16: Onze strijd tegen terrorisme

De vierdelige documentaireserie 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme' beleeft zondagavond om 21.00 uur zijn tv-première op National Geographic. In de serie volgt een cameraploeg van National Geographic en het AD een groep Nederlandse F-16-vliegers op een luchtmachtbasis in Jordanië. Vanuit deze basis vlogen de Nederlandse F-16's naar Irak en Syrië voor de strijd tegen IS.

Camera in de cockpit
Van camera's in de cockpit tot diepte-interviews met de vliegers die voor het eerst op beeld hun verhaal doen, 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme' geeft een totaalbeeld van het leven van de Koninklijke Luchtmacht in Jordanië. Technische uitdagingen, psychologische effecten, trainingen en operaties komen allemaal aan bod in de vierdelige serie. Naast de F-16-vliegers spreken de filmmakers in deze unieke kijk achter de schermen met commandanten, techneuten en militairen uit alle andere disciplines die benodigd zijn voor een succesvolle missie.

'Verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden'
Het is voor het eerst dat een cameraploeg zulke vrije toegang heeft gekregen tot een basis die gebruikt wordt voor een actieve missie. "Hoewel de veiligheid voor onze mensen, de coalitie en ons land grenzen stelt aan wat we in beeld mogen vertellen, hebben we samen met de defensieleiding besloten deze bijzondere kans niet aan ons voorbij te laten gaan," zegt luitenant-generaal Dennis Luyt, commandant luchtstrijdkrachten. "We willen Nederland laten zien wie we zijn, wat ons drijft en waarom de missie in het Midden-Oosten ons en zo velen raakt. Als professional, maar bovenal als mens. Het zijn verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden."

Einde van het F-16-tijdperk
De missie in Jordanië was mogelijk de laatste waarbij de F-16-straaljagers zijn ingezet. Na ruim veertig jaar maken de gevechtsvliegtuigen plaats voor de F-35. Het afgelopen jaar vlogen de F-16's meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië. Daarbij werden ongeveer 2.100 keer wapens ingezet tegen terreurorganisatie IS. De zes F-16’s opereerden vanuit Jordanië. Samen met andere landen ondersteunden ze troepen op de grond. De jachtvliegtuigen vielen IS-doelen aan zoals voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.

Een trailer van deze documentaire vind je hier

Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme'
Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme'

Voedingscentrum komt met app 'zwangerhap'

Bij veel zwangere vrouwen leeft de vraag: wat kan ik nou wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap? Daarom komt het Voedingscentrum met de nieuwe gratis app ZwangerHap. Daarmee kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél mag.

Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum: ”Veel zwangere vrouwen zoeken op internet op of ze iets kunnen eten. Maar soms is de informatie tegenstrijdig. Daar kun je behoorlijk onzeker van worden. ZwangerHap neemt die onzekerheid weg. Je ziet snel van duizenden producten of je het wel of beter niet kunt eten. En de informatie komt van een betrouwbare bron. Het Voedingscentrum volgt namelijk de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en weegt alle onderzoeken zorgvuldig tegen elkaar af.”

Snel en makkelijk zoeken
De app is snel, overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Wil je bijvoorbeeld weten of je brie, tonijn of salami kan eten? Zoek het product dan op in de app. Je ziet meteen of je het kunt eten en hoeft dus niet meer te twijfelen.

De app is gratis te downloaden in de App Store en Play Store. Voor de mensen die liever geen app installeren: op de website van het voedingscentrum staat ook een online tool ‘Kan ik dit eten?’.

NASA spot draak boven IJsland

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een ongebruikelijke foto vrijgegeven van het noorderlicht boven IJsland. Op de foto, gemaakt door de Australische professionals Jingyi Zhang en Wang Zheng, lijkt het natuurverschijnsel op een vliegende draak die woest de vleugels uitslaat.

40 miljoen extra voor inburgering

Minister Koolmees (SZW) stelt de komende twee jaar 40 miljoen extra beschikbaar voor gemeenten, om nu al actief aan de slag te gaan met de begeleiding van statushouders bij hun inburgering en het leren van de Nederlandse taal. Dit schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment ligt de regierol bij de inburgeraars zelf en zijn zij ook verantwoordelijk voor hun eigen inburgering. Met het nieuwe inburgeringstelsel komt deze regierol bij de gemeenten te liggen. Het nieuwe stelsel zorgt ervoor dat inburgeraars zo snel mogelijk Nederlands leren en aan het werk gaan.

Totdat het nieuwe inburgeringstelsel officieel van kracht is, kunnen gemeenten met dit extra geld de huidige groep inburgeraars alvast beter begeleiden naar een hoger taalniveau en daarmee een betere kans op werk. De verwachting is dat het nieuwe wetsvoorstel in januari 2021 in werking treedt.

Ontzorgen
In het nieuwe inburgeringsstelsel gaat de gemeente in een zo vroeg mogelijk stadium aan de slag met de integratie en participatie van de statushouder. Al tijdens het verblijf van de statushouder in het AZC wordt gestart met een intake, waardoor inzicht komt in de startpositie en de ontwikkelmogelijkheden van de statushouder.

Ook maakt de gemeente van iedere statushouder een persoonlijk “Plan Inburgering en Participatie” (PIP) over de thema’s inburgering, participatie, ontzorgen en begeleiden. Bij het ontzorgen krijgt de gemeente de taak om alle asielstatushouders met een bijstandsuitkering verplicht voor zes maanden te ontzorgen. In deze periode betaalt de gemeente uit de bijstandsuitkering van de statushouder zijn vaste lasten, zoals huur, energiekosten en de verplichte verzekering.

De statushouder ontvangt wat overblijft en ontvangt de toeslagen. Hiermee wordt voorkomen dat de onzekerheid over de financiële positie in de beginfase de integratieverplichtingen van de statushouder belemmert. Daarnaast worden schulden voorkomen.

Uitreiking Jos Brinkprijs op 19 mei

Op 19 mei 2019 zal minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) de Jos Brink Oeuvreprijs en de Jos Brink Innovatie prijs uitreiken. Deze regeringsprijzen gaan elke twee jaar naar personen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). De minister doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor beide prijzen.

De Jos Brink Oeuvre Prijs gaat naar een persoon, groep of instelling die zich fundamenteel en langdurig inzet voor de acceptatie en veiligheid LHBTI’s. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk, gemaakt door een student van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Erik van Schaften.

De Jos Brink Innovatie Prijs is bedoeld voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet of recent heeft ingezet voor de acceptatie en veiligheid van LHBTI’s. De prijs is 1.000 euro.Iedereen kan mensen voordragen voor de oeuvre- en de innovatieprijs. Op www.josbrinkprijs.nl kunnen kandidaten worden aangemeld.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Peter van de Vorst (presentator en directeur RTL), Youtuber Rutger Vink, topmodel Loiza Lamers, Saskia Keuzenkamp (directeur kennis en innovatie bij Movisie) en Souad Boumedien (Roze in Blauw en ambassadeur van de Amsterdam Gay Pride).

De prijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007), een voorvechter van de acceptatie en emancipatie van LHBTI’s, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. In 2017 is de oeuvreprijs uitgereikt aan Ellie Lust, de innovatieprijs ging naar BeyonG Veldkamp.

Uitreiking Jos Brinkprijs op 19 mei (Foto: Beeld en Geluid)
Uitreiking Jos Brinkprijs op 19 mei (Foto: Beeld en Geluid)

Garage in Oud-Beijerland blijkt onderkomen drugslab

Bij een garagebedrijf op de Ooststraat in Oud-Beijerland bleek dinsdag van alles mis te zijn. Agenten troffen verscheidene soorten drugs, gestolen gereedschap én de restanten van een drugslaboratorium aan in het pand. Ze hielden zeven personen aan die in het bedrijf aanwezig waren.

In het onderzoek in de garage doorzochten agenten met hulp van onder andere drugshonden het pand. Daar kwamen verschillende soorten drugs tevoorschijn. Het gaat om speed, XTC, cocaïne en henneptoppen. Ook vonden politiemensen de restanten van een drugslaboratorium. Deze vondsten waren voldoende om iedereen die aanwezig was in het pand aan te houden. Het ging om zes mannen en een vrouw allemaal afkomstig uit Oud-Beijerland.

Naast de drugs vonden agenten ook geld en gereedschap vermoedelijk afkomstig van diefstal. De recherche gaat verder met het onderzoek naar de rol van de zeven aangehouden personen.

Garage in Oud-Beijerland blijkt onderkomen drugslab (Foto: Politie)
Garage in Oud-Beijerland blijkt onderkomen drugslab (Foto: Politie)

Luchtmacht en Tilburgs ziekenhuis gaan personeel uitwisselen

Medisch personeel van de luchtmacht kan bij schaarste of calamiteiten bijspringen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Dat maken de Koninklijke Luchtmacht en het hospitaal mogelijk via een gisteren ondertekende intentieverklaring."De intensievere samenwerking draagt bij aan een bredere ervaringsopbouw bij medisch personeel van Defensie en dat van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis", aldus Hoofd Afdeling Gezondheidszorg Operaties en vliegerarts kolonel Derk Blikman. "Daarnaast toont deze samenwerking bereidheid om werk en organisatie tussen beide partijen te flexibiliseren. Het ETZ is een relatieziekenhuis van defensie, dus civiel-militaire samenwerking is niet onbekend."

Die zorgt er in de praktijk voor dat medisch luchtmachtpersoneel vaker en in een andere omgeving ervaring kan opdoen. Dat betekent een verbreding van de zogeheten 'klinische exposure', stelt Blikman. De Defensieartsen en verpleegkundigen kunnen op hun beurt kennis delen met civiele artsen van het ETZ. Vakkennis over uiteenlopende medische ervaringen wordt door de samenwerking beter uitgewisseld.

Het initiatief maakt mogelijk dat het militaire personeel en dat van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis elkaar kunnen versterken. Dit vergroot niet alleen de capaciteit bij beide partijen, maar ook de afwisseling en kwaliteit. Zo kan civiel personeel praktisch aan de slag bij de luchtmacht, bijvoorbeeld via stages en tijdelijke functies. Ook kunnen langduriger uitwisselingsovereenkomsten tussen personeel op termijn een mogelijkheid zijn, bijvoorbeeld tijdens opleidingen en cursussen. Blikman noemt de samenwerking een voorbeeld van de gewenste adaptieve krijgsmacht.

Luchtmacht en Tilburgs ziekenhuis gaan personeel uitwisselen (Archieffoto Defensie)
Luchtmacht en Tilburgs ziekenhuis gaan personeel uitwisselen. Op deze foto gaat het om civiel-militaire samenwerking met de landmacht (Archieffoto Defensie)

Politie onderzoekt schoten op Club Cobra in Zoetermeer

De politie doet onderzoek bij Club Cobra aan de Amsterdamstraat in Zoetermeer. Dinsdagavond 19 februari werden in de omgeving van deze horecagelegenheid enkele harde knallen gehoord en in de muur werden enkele kogelinslagen aangetroffen.

Rond 23:30 uur kreeg de politie een melding dat er in de buurt van de horecagelegenheid harde knallen waren gehoord. Aanvankelijk leek er niets te zien in de omgeving, maar na nader onderzoek bleken er in de muur van de horecagelegenheid enkele kogelinslagen te zitten.

Daarop werd de omgeving afgezet en gemarkeerd als een plaats delict. Met behulp van een speurhond werden in de omgeving van de horecagelegenheid enkele hulzen aangetroffen. Nadat het onderzoek ter plaatse was afgerond werd de weg weer vrijgegeven voor het verkeer.

In december 2018 was de club ook al eens doelwit van schutters, destijds werd de club voor twee weken gesloten door de burgermeester. 

Buitenechtelijk kind Pechtold geboren

Anne Lok, de ex-minnares van Alexander Pechtold, is bevallen van een kind van de voormalig D66-leider.

Lok werd op 1 februari ontslagen uit het Isala ziekenhuis, dat bevestigt een woordvoerder aan De Telegraaf. Dat betekent dat het kind al zeker drie weken oud is.

Pechtold heeft, terwijl hij getrouwd was, vier jaar lang een verhouding gehad met het Meppels D66-raadslid Lok. In de zomer van 2018 ging de relatie, waarvoor Lok haar man had verlaten, definitief uit.

HYDE zingt wat langer in Devil May Cry 5-trailer

Capcom heeft een langere versie van de trailer van Devil May Cry 5 uitgebracht. Deze trailer kwam eerst in afeglopen jaar in december uit waarin de samenwerking met de Japanse zanger HYDE bekend werd gemaakt.

HYDE is de leadzanger van de Japanse rockband L'Arc-en-Ciel. In de trailer horen de het nummer 'Mad Qualia'.

Devil May Cry 5 komt 8 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Politie zoekt getuigen schoolfittie

De politie onderzoekt een ruzie tussen meerdere leerlingen in de omgeving van een middelbare school aan de Fresiaveld in Nieuwerkerk aan den IJssel. Een leerling van deze school raakte hierbij lichtgewond.

Dinsdag kreeg de politie rond 16:25 uur een melding dat er na een ruzie tussen meerdere leerlingen van deze school en andere scholen een vechtpartij was ontstaan. Toen de agenten ter plaatse kwamen hadden docenten van de school de partijen gescheiden. Een 17-jarige scholier was lichtgewond.

Op aanwijzingen van getuigen werd een 15-jarige knul uit Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden. Inmiddels hebben twee leerlingen aangifte gedaan. Bij de politie zijn reeds meerdere filmpjes van het incident aangeleverd. De politie onderzoekt wat er zich exact heeft afgespeeld. 

Meerdere leerlingen hebben de knokpartij staan filmen. De politie vraagt hen met klem om hun beelden te delen met de politie. Ze kunnen hun video's uploaden via het uploadformulier op de website. Getuigen kunnen zich ook melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Details open bèta van Trials Rising

Ontdek de maffe tracks in Trials Rising tijdens de open bèta van 21 tot en met 25 februari op Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Als je bèta speelt dan krijg je gratis de in-game Trials Turbo Bike bij de release van de game.

Er zijn meer dan honderd tracks in de uiteindelijke game. Spelers reizen van de Eiffeltoren naar de Chinese Muur, zowel alleen als co-op in de Tandem Bike-modus, waarin twee spelers één voertuig besturen.

Trials Rising is vanaf 26 februari 2019 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Roger Hodgson (Supertramp) deze herfst in Carré

Goed nieuws voor liefhebbers van oude mannen die muziek maken. Na Paul Simon, Art Garfunkel en Mark Knopfler heeft nu ook Roger Hodgson een concert in Amsterdam aangekondigd, zo meldt AT5. De legendarische singer-songwriter staat dinsdag 3 september 2019 in Carré. De show maakt onderdeel uit van de Breakfast in America World Tour en er zullen dus veel oude Supertramp-hits te horen zijn.

Hodgson was voorman van de Britse band die afgelopen december tien plekjes in de Top 2000 van Radio 2 veroverde. De hoogste notering was voor School op plaats 44. Andere hits zijn Breakfast in America, Dreamer en Give a Little Bit. Wie zin heeft in nog meer nostalgische muziek kan dit jaar ook nog onder andere naar de afscheidstour van Paul Simon (7 juli), zijn voormalige collega Art Garfunkel (29 mei), Mark Knopfler (23 juni), The Eagles (1 juni) en Elton John (8 juni).

Releasedatum Age of Wonders: Planetfall bekendgemaakt

Paradox Interactive heeft nieuwe details onthuld voor Age of Wonders: Planetfall. De game komt 6 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Een nieuwe story trailer die vandaag is uitgekomen volgt de Vanguard-factie wanneer ze voor de eerste keer terugkeren naar hun oude imperium.

In Age of Wonders: Planetfall verkennen spelers de overblijfselen van de Star Union, ooit een enorm rijk dat duizenden werelden met elkaar verbond maar nu zijn de mensen geïsoleerd en gestrand achtergelaten na de Collapse. Honderden jaren later heeft de scheiding broers en zussen in uiteenlopende facties veranderd om de wereld opnieuw op te bouwen naar hun voorkeur.

Pre-orders zijn nu beschikbaar, met een hoop early-bird bonussen en speciale aanbiedingen, waaronder custom cosmetic packs en een exclusieve Scenario Planet vol met buitenaardse wezens.

Pre-order Bonus (alle edities):

 • Paragon Noble Cosmetic Pack – Breng fashion en flare naar the final frontier!

Deluxe Edition Content:

 • Bravado Bundle Cosmetic Pack – Niets zegt “We zijn hier om de maatschappij naar ons imago te herbouwen” als een echte coole bandana.
 • Spacerpunk Cosmetic Pack – Jouw stijl zal zich niet houden aan de regels van een gevallen galactische maatschappij!
 • Infested Worlds Scenario Planet – Overleef in een wereld overvallen door buitenaardse flora en fauna gedomineerd door Kir’ko facties!

Premium Edition Content:

 • Age of Wonders Planetfall: Premium Edition bevat alle content van de Deluxe Edition en de Season Pass, waarmee spelers toegang krijgen tot de drie geplande uitbreidingen en een onmiddelijke beloning op basis van het platform.

OM eist 40 maanden voor illegaal prostitueren illegale vrouwen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gisteren een gevangenisstraf van 40 maanden waarvan 10 voorwaardelijk geëist tegen een 27-jarige man uit Roemenië. Hij wordt ervan verdacht dat hij in december 2017 en januari 2018 op verschillende momenten vijf Oost-Europese vrouwen naar Nederland heeft gehaald om voor hem in de prostitutie te werken.

De 27-jarige man liep op 19 januari 2018 op de A12 bij Zevenaar tegen de lamp tijdens een mobiele grenscontrole van de Koninklijke Marechaussee. Op de achterbank zaten drie Oost-Europese vrouwen. De verdachte stelde dat hij met hen op weg was om vakantie te vieren in België. De officier van justitie acht deze verklaring volstrekt ongeloofwaardig. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man met de vrouwen onderweg was naar een locatie in Haarlem die bekend stond vanwege prostitutie activiteiten. De verdachte zou zich al langere tijd bezig houden met illegale prostitutie in Nederland. Dit bleek ook uit gegevens in zijn telefoons. De man had kort daarvoor twee andere Oost-Europese vrouwen naar Nederland gehaald om voor hem in de prostitutie te werken.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, mensensmokkel en illegale tewerkstelling, door deze vrouwen zonder geldige papieren naar Nederland te halen. “Hij heeft bijgedragen aan de instandhouding van de illegale prostitutie in Nederland. Hij heeft gebruik gemaakt van de kwetsbare positie en afhankelijkheid van deze vrouwen. Er kan van een maatschappelijk zeer onwenselijke arbeidssituatie gesproken worden. Verdachte heeft uitsluitend eigen financieel gewin voor ogen gehad.”

De verdachte heeft zich gedurende het proces op zijn zwijgrecht beroepen. Hij heeft alleen erkend dat hij aanwezig was bij het maken van profielfoto’s voor seksadvertenties. Alles afwegende vindt de officier een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, op zijn plaats. Daarnaast eiste de officier een beroepsverbod: de man zou zich niet meer bezig mogen houden met seksuele dienstverlening in Nederland. Ook zou de auto van verdachte verbeurd verklaard moeten worden.

De rechtbank in Arnhem doet op 5 maart uitspraak.

DiRT Rally 2.0 is klaar voor de start

Codemasters heeft vandaag de launch trailer voor DiRT Rally 2.0 onthuld. De game komt op dinsdag 26 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Naast de content die beschikbaar is bij de lancering van de game heeft Codemasters recent extra content aangekondigd die beschikbaar is vanaf Season 1. Season 1 start op 12 maart en ziet er als volgt uit:

 • Week 1: ŠKODA Fabia Rally, Citroën C4 Rally
 • Week 3: Monte Carlo Rally, Special Livery
 • Week 5: BMW M1 Procar Rally, Opel Manta 400, Special Livery
 • Week 7: Sweden Rally
 • Week 9: Ford Focus RS Rally 2007, Subaru Impreza, Special Livery
 • Week 11: Germany Rally

Spelers die de Deluxe Edition pre-orderen of kopen, ontvangen de content van Season 1 als onderdeel van hun aankoop. Daarnaast ontvangen zij ook Season 2, dat een vergelijkbaar niveau van content en functies bevat, als onderdeel van hun Season Pass. Spelers die de Deluxe Edition vooraf bestellen hebben ook vanaf vrijdag 22 februari 2019 vroeg toegang tot de game. De retailversies van de DiRT Rally 2.0 Day One Edition bevatten de Porsche 911 RGT Rally Spec, en geven eerder toegang tot de Fiat 131 Abarth en de Alpine Renault A110 1600 S. Day One- of Standard Edition-spelers hebben de mogelijkheid om elk seizoen of elk stukje content apart aan te schaffen in een digitale winkel naar keuze.

Bonusgames voor Steins;Gate Elite

Koch Media kondigt aan dat Stein;Gate Elite nu beschikbaar is voor PlayStation 4 en Nintendo Switch. De game viert het 10 jarige jubileum van de franchise en is remastered. Als extra zijn er exclusieve bonusgames: Stein;Gate: Linear Bounded Phenogram voor PlayStation 4 en 8-BIT ADV Stein;Gate voor Nintendo Switch.

In Stein;Gate Elite volgen spelers een groep jonge, tech-savy “laboratorium leden” die met een gemodificeerde magnetron de middelen ontdekken om het verleden via e-mail te wijzigen. De experimenten in het verleggen van de grenzen van tijd lopen echter uit de hand te als ze verstrikt raken in een complot rondom SERN, de organisatie achter de Large Hadron Collider, en John Titor, die beweert uit een dystopische toekomst te komen.

De Stein;Gate Elite Limited Edition bevat:

 • Hardcover Storyboard Collectie van meer dan 100 pagina's - Storyboards voor de nieuwe geanimeerde scenes, specifiek gecreëerd voor Stein;Gate Elite. Kenichi Kawamura, director van de Stein;Gate 0 animeserie had de leiding over het creëren van elk storyboard
 • Exclusieve stoffen poster – Met origineel artwork specifiek ontworpen voor deze limited edition
 • Unieke verpakking.

Stein;Gate Elite is nu beschikbaar voor PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Eerste ervaringen met de nieuwe Sprinter

Sinds 9 december 2018 rijdt de nieuwe Sprinter (SNG) tussen Haarlem en Den Haag. Stap voor stap gaat de nieuwe Sprinter op meer trajecten rijden. De trein rijdt inmiddels ook op de lijn tussen Leiden en Hoorn Kersenboogerd. In april kunnen reizigers in het oosten van het land met de nieuwe Sprinter reizen.

Roel Okhuijsen, directeur Nieuw Materieel NS: “Ik ben tevreden over de Sprinter. De trein presteert goed voor een nieuwe trein. De gemiddelde punctualiteit van de Sprinter is nu zo’n 87%. Een goede score”.

Met nieuwe treinen hou je rekening met een lagere punctualiteit (80%) in de eerste periode. Want zoals bij alles dat nieuw is: het is altijd even wennen, voor iedereen. Van reiziger, monteur, conducteur tot machinist.

Okhuijsen: “Bij een introductie van een nieuwe trein heb je nu eenmaal te maken met kinderziektes. Uiteraard erg vervelend voor onze reizigers als zij net 1 of meerdere keren hinder hebben ondervonden. Daarom kijken wij samen met CAF goed naar de meldingen en pakken we zaken op. Soms is dat een technische oorzaak en soms ligt dat aan de afhandeling van een foutmelding. Ook moet je rekening houden met de infrastructuur. Op het traject Leiden - Hoorn Kersenboogerd zijn bijvoorbeeld 4 stroomloze bruggen. In de eerste weken dat de nieuwe Sprinter hier rijdt, zien we dat dit niet altijd vlekkeloos gaat. Daar zijn extra instructies voor gegeven."

Een nieuwe trein beschikt over de nieuwste technieken. Extra controle, een aanpassing of extra begeleiding is in het begin gewenst. “Zo zetten we extra begeleiding in om ervaring in de praktijk maximaal te ondersteunen, als aanvulling op de opleidingen.”

De nieuwe Sprinters passen, volgens de NS, bij de wensen van de reizigers voor een comfortabele reis: een transparante, open, aantrekkelijke en energiezuinige trein, voorzien van WIFI, een rolstoeltoegankelijk toilet, stopcontacten, USB-aansluitingen, leren bekleding, plek voor de fiets en een gelijkvloerse instap.

Okhuijsen: “De nieuwe Sprinter rijdt nu 10 weken, bij elkaar hebben deze treinen al 600.000 kilometer gereden in Nederland. Het is een goede trein, ik heb er vertrouwen in. We hebben er niet voor niets na de eerste bestelling van 118, nog eens 88 extra bij gekocht.”

Toch zijn er ook andere geluiden. Zo schijnt de Sprinter regelmatig kapot te gaan, waardoor vertragingen ontstaan. "Reizigers op deze trajecten klagen erover dat ze vaker kort of lang vertraagd zijn. De SNG-sprinters gaan een belangrijke rol spelen in de NS-dienstregeling van 2020. Daarom willen we dat eventuele problemen snel worden opgelost” volgens directeur van Reizigersvereniging Rover Freek Bos.

Volgens Riekus Spithorst van 'Voor beter OV'  regent het klachten. "Tot nu toe blijkt het een onbetrouwbare sprinter, maar dat ligt met name aan NS zelf, die onervaren personeel erop laat rijden. Reizigers zijn de dupe van bedienings- en softwarefouten. Deze treinen zijn onvoldoende getest."

Releasedatum van Elder Scrolls Online Wrathstone bekendgemaakt

Bethesda laat weten dat de Wrathstone DLC game pack voor de MMORPG The Elder Scrolls Online op 25 februari wordt gelanceerd voor pc en Mac en op 12 maart voor PlayStation 4 en Xbox One.

Deze nieuwe DLC daagt spelers uit om beide helften van de mysterieuze Wrathstone-tablet te ontdekken in twee nieuwe dungeons voor vier spelers: Depths of Malatar en Frostvault. In Depths of Malatar onderzoeken spelers gezonken Ayleid-ruïnes en ontdekken ze het lot van een verloren Keizerlijke groep. In Frostvault moeten spelers samenwerken om door de gletsjerspleten onder Eastmarch te navigeren voor toegang tot een oude Dwarven-kluis. Beide nieuwe dungeons bevatten uitdagende monsters en bazen en voorzien nieuwe beloningen, waaronder item sets en unieke verzamelobjecten.

Wrathstone trapt ook het jaarlange Season of the Dragon-avontuur af, en is het begin van de reis die je naar het volgende hoofdstuk in het verhaal brengt, The Elder Scrolls: Elsweyr. Bij de lancering zal Wrathstone gratis zijn voor alle ESO Plus-leden, of is te koop voor crowns in de in-game Crown Store.

Bovenop de DLC game pack wordt ook Update 21 gelanceerd, een gratis patch voor de basisgame die nieuwe toevoegingen en verbeteringen bevat, waaronder een nieuwe Battleground en PvP-beloningen, het nieuwe Zone Guide system en een update van de Guild Trader UI. Update 21 is gratis voor alle ESO-spelers.

Elder Scrolls Online: Wrathstone

Driften in Xenon Racer

De Nederlandse uitgever Soedesco en Italiaanse ontwikkelaar 3DClouds hebben een trailer van de futuristische racegame Xenon Racer online gezet. Deze video laat de "drifting" feature zien, die essentieel is voor topsnelheden in Xenon Racer.

In Xenon Racer vinden de races plaats op zeven verschillende locaties verspreid over de wereld, in het jaar 2030. Elke locatie heeft verschillende tracks. Zo biedt Tokio zes unieke tracks om op te racen en Dubai heeft er nog eens vier. Alle tracks zijn in beide rijrichtingen te racen voor nog wat meer variatie.

Xenon Racer komt 26 maart uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Lady Butterfly voelt zich niet oud in Sekiro: Shadows Die Twice

Activision en From Software hebben een korte trailer van Sekiro: Shadows Die Twice uitgebracht waarin we kennismaken met Lady Butterfly. Dat ze geen lief oud vrouwtje is merk je al vrij snel.

Sekiro speelt zich af tijdens de Sengoku periode, een tijdperk van veel conflict in Japan. Jij speelt een shinobi die als kind van een slagveld werd opgepikt en nu alles en iedereen die hij tegenkomt neermaait voordat zij dat doen. Tenminste, From kennende zul je weer vaak dood gaan als je niet oplet.

Sekiro: Shadows Die Twice komt 22 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Verdachte van liquidatie Beethovenstraat op Opsporingslijst

De schutter die afgelopen zomer een 62-jarige man heeft doodgeschoten in een Italiaans restaurant aan de Beethovenstraat in Amsterdam Oud-Zuid zou in de maanden daarna nog twee mensen hebben geliquideerd.

Gezocht voor drie moorden
Het gaat om de 38-jarige Čaba Der, die zowel de Servische als de Hongaarse nationaliteit heeft. Hij staat sinds gistervond op de Nationale Opsporingslijst. De man stond al internationaal gesignaleerd. De politie heeft het vermoeden dat hij gebruik maakt van een valse identiteit.

Čaba Der is al eerder veroordeeld. Tot februari 2017 heeft hij vastgezeten voor een moord die hij in 2004 heeft gepleegd in het noorden van Servië. In totaal zou hij dus zeker vier moorden hebben gepleegd.

Zie ook Politie geeft beelden van schutter Amsterdam vrij en Slachtoffer liquidatie Amsterdam is Kroatische crimineel

'Vlak na moord in Oud-Zuid weer toegeslagen'
Vlak na de liquidatie in de Beethovenstraat in Amsterdam op 30 juli 2018 zou Čaba Der opnieuw iemand hebben vermoord. In september vorig jaar bracht hij volgens de politie iemand om het leven in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Man met kinderwagen onder vuur genomen
Ook de Servische politie is dringend op zoek naar de man; op 5 januari 2019 zou hij wederom iemand van het leven hebben beroofd in Belgrado. Van die laatste moord doken bewakingsbeelden op in Servische media. Daarop is te zien hoe een man, die in de weer is met een kinderwagen, van dichtbij wordt doodgeschoten.

Al eerder in Nederland
Op 30 juli vorig jaar sloeg hij toe in het Italiaanse restaurant in de Beethovenstraat. Zeker is dat hij al op 8 juli op Schiphol arriveerde. De Nederlandse politie vraagt zich vooral af waar de schutter heeft gezeten in de periode tussen 8 en 30 juli. De politie publiceerde eerder al haarscherpe beelden waarop de schutter te zien was, toen hij wegvluchtte na de schietpartij in het restaurant in Oud-Zuid. Opvallend was dat hij zich meerdere keren had omgekleed.

De hoofdofficier van justitie in Amsterdam heeft een beloning van twintigduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de 38-jarige man.

'Inbreker steelt gemeentelijke passen uit Stopera'

De politie heeft maandag een man opgepakt die dit weekend zou hebben ingebroken in de Stopera in Amsterdam.

Dat meldt De Telegraaf. De inbreker zou zaterdag op de derde en vierde etage hebben rondgelopen en gemeentelijke passen hebben meegenomen.

Afgelopen maandag kregen agenten een melding over een vernieling in een hotel. Toen zij hiervoor een 28-jarige verdachte aanhielden, bleek dat hij de passen uit de Stopera bij zich had. Na het bekijken van camerabeelden bij het stadhuis concludeerde de politie dat het om de inbreker ging.

Een politiewoordvoerder zegt tegen de krant dat de man in de Stopera op zoek was naar kostbaarheden en niet naar documenten. Hij zit nog vast.

FOK! Wat een weer: saaie tijden voor de weercrew

Hallo!

Voor een weerman als ik zijn het maar saaie tijden. Het enige noemenswaardige is is dat er heel lokaal een buitje is gevallen en er daardoor misschien één millimeter in de regenmeter zat. Daar hield het wel mee op. Op dat plaatselijke buitje na, bleef het gisteren verder op de meeste plaatsen droog. Het enige verschil met het KNMI is, is dat er van de zonnige perioden aan de westkust niet veel terecht kwam. De zon scheen namelijk alleen in de zuidelijke helft van het land. Maar Haarlem is ook vlakbij de westkust en ik heb maar 10 minuten de zon gezien. De rest van de dag was bewolkt.

Vandaag hebben we een vergelijkbaar beeld als gisteren. Wolkenvelden zijn nadrukkelijk aanwezig, maar zeker in het zuiden, en misschien ook midden breekt de zon af en toe door. Het blijft wel droog. Het wordt 9 graden op de Wadden tot 12 in Limburg. Wind staat er niet veel.

Komende dagen blijft het rustig, droog en vrij zacht weer. Heel saai dus.

Winters Haarlem (Foto: Stephan5)
Dit was één van de zeldzame winterdagen in Haarlem. Veel was het niet, maar toch. De Amsterdamse Poort in de winter. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kamer boos over energierekening

Volgens nieuwe ramingen is een gemiddeld gezin dit jaar tegen de 2100 euro kwijt aan energiekosten. Dat is een toename van bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar. De Tweede Kamer is boos dat de regering zich eerder op oude cijfers beriep en met een stijging van 17 procent kwam. Het verschil in euro's is bijna 335 erbij in plaats van de eerder geraamde 300 extra. Het kabinet geeft toe dat ze ernaast zaten.

Het is opvallend dat de boosheid niet alleen bij de oppositie zit maar ook bij de regeringsfracties. "Dit is voor ons niet acceptabel", aldus de CDA'ers in de Kamer. "Er zijn sommen gemaakt op basis van oude gegevens, dat mag niet gebeuren", zegt de VVD-fractie.

Toen de ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag verschenen, deed staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) ze eerder die dag nog af als "bangmakerij". De oppositiepartijen waren verbijsterd want ze hadden vrijwel allemaal gemeld dat het erger zou worden dan het kabinet voorspiegelde. Later erkende Keijzer dat ze het mis had, aldus de NOS.

Het verschil lijkt met 3 procentpunt, of tegen de 35 euro per jaar, nog mee te vallen. Maar in essentie is het een vertrouwenskwestie. "Als straks de conclusie is dat de klimaatplannen betaalbaar zijn, is het op zijn zachtst gezegd maar de vraag of veel mensen dat nog geloven", zegt NOS-correspondent Ron Fresen.

Koopkrachtplaatjes
De oppositie wil dat de regering nu met plannen komt om te zorgen dat de hogere energierekening wordt gecompenseerd, als straks blijkt dat de koopkrachtplaatjes van het kabinet op de helling komen te staan. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) vindt het daarvoor op dit moment echter nog te vroeg.

Econoom Mathijs Bouman denkt evenwel dat het oneerlijk is om enkel het kabinet de schuld te geven van de verkeerd uitgepakte raming. Compensatie in de vorm van bijvoorbeeld belastingverlaging zou bovendien marktverstorend werken. Volgens hem kon het kabinet niet redelijkerwijs inschatten dat de olieprijs zou stijgen. "Dat komt door de onrust in Venezuela en Iran. In principe is er geen enkele reden om te zeggen: omdat de olieprijs is gestegen moeten we de belasting verlagen. Dat zou politiek slecht beleid zijn, daar beloon je eigenlijk de oliesjeiks mee."

Maar politiek correspondent van de NOS Arjan Noorlander zegt dat de regering indertijd bewust de energiebelastingen verhoogde omdat ze op lage energieprijzen rekenden. Dat was volgens hem onterecht. Tijdens Prinsjesdag 2018 zou namelijk al zwaar weer op komst zijn geweest. "Als ze toen hadden gerekend met recentere cijfers hadden ze kunnen weten dat de verwachtingen waren bijgesteld en de energieprijzen veel meer zouden gaan stijgen."

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.