Den Haag gaat over op biologische bloembollen

De gemeente Den Haag gaat alleen nog biologisch geteelde bloembollen inkopen. Wethouder De Mos en een meerderheid van de gemeenteraad geven aan in te stemmen met dit voorstel van de Partij voor de Dieren. Hiermee is de Hofstad een van de eerste steden die net als Amsterdam alleen biobollen inkoopt.

Bloemetjes en bijtjes
In de bloembollenteelt wordt het meeste gif gebruikt van alle planten. Ieder jaar zo’n 75 kilo per hectare. Voor lelies zelfs 125 kilo. Wetenschappers geven aan dat landbouwgif verantwoordelijk is voor dalende aantallen insecten en vogels. Zo is de verwachting dat het aantal insecten de komende decennia met bijna de helft zal dalen.

Gifvrije bloemen in Den Haag
Door het PvdD-voorstel komt dat gif niet meer in Den Haag terecht. Wethouder Richard de Mos: ‘De tulpen bij de Hofvijver, de krokussen op het Lange Voorhout, het Hyacinthenbos bij Loosduinen: ze worden allemaal gifvrij. Zo geven we bijen en vlinders een steuntje in de rug.’

Stimuleren biologische teelt
De gemeente koopt nu af en toe biologische bloembollen in. Vanaf 2024 zal Den Haag voor een ton per jaar biobollen inkopen. PvdD-fractievoorzitter Robert Barker is blij met deze stap. ‘Door ieder jaar geld te reserveren voor biologische bollen, kunnen we bloembollentelers zekerheid bieden dat ze hun biobollen verkocht krijgen. Ze kunnen dus eerder omschakelen naar biologisch, wat goed is voor dier, natuur en milieu.’

Geschiedenis
Dit initiatiefvoorstel is niet de eerste keer dat de PvdD zich sterk maakt voor biobollen. Samen met Stichting Bollenboos richtte de partij eerder de Gifklikker op, een meldpunt voor gezondheidsklachten door landbouwgif. In 2015 regelde de Partij voor de Dieren de inkoop van biobollen in Amsterdam. In 2016 diende Haags PvdD-raadslid Christine Teunissen met GroenLinks, Groep de Mos en de Haagse Stadspartij een motie in voor biologische bloemen, planten en bloembollen in Den Haag.

‘Na een paar jaar moesten we concluderen dat de gemeente onze motie niet heeft opgepakt,’ zegt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker nu. Zijn fractie heeft daarom een initiatiefvoorstel uitgewerkt over biologische bloembollen. Tijdens de volgende raadsvergadering zal dit worden aangenomen.

Den Haag gaat over op biologische bloembollen  (Foto: Partij voor de Dieren)
Den Haag gaat over op biologische bloembollen (Foto: Partij voor de Dieren)