FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 juli 2018

MLS-voetballer Martin komt uit de kast

De Amerikaanse voetballer Collin Martin is uit de kast gekomen. Dat hoort natuurlijk niet echt nieuws te zijn, maar dat is het wat statistieken betreft wel: de voor Minnesota United in de MLS spelende Martin is nu de enige sporter in de vijf grote Amerikaanse competities (MLS, NBA, NHL, NFL, MLB) die openlijk homoseksueel is.

Op de avond van de Pride Night van zijn club maakte de 23-jarige Martin, bezig aan zijn zesde MLS-seizoen, bekend dat hij op mannen valt. "Voor vrienden, familie en mijn teamgenoten is dat al jaren bekend en ik ben er trots op dat er bij Minnesota United nooit enig probleem van is gemaakt", verklaart Martin. Eerder speelde hij vier jaar voor DC United, waar hij er naar verluidt ook nooit problemen mee heeft gehad.

Volgens de middenvelder heeft de steun van zijn ploeggenoten een grote rol gespeeld in zijn beslissing om publiekelijk uit de kast te komen. Martin zegt dat andere sporters in grote competities ook de moed op kunnen brengen om dat te doen.

Man schiet 'door kogelwerende magie beschermde' vriend dood

Kogelwerende magie, in Nigeria bestaat het: Odeshi. Dat is althans de bedoeling, maar ene Chinaka kwam er onlangs achter dat het wellicht toch niet zo kogelwerend is als men denkt. Nou ja, hij kwam daar zelf niet achter, want hij is nu dood.

Chinaka had een lokale traditionele dokter gevraagd om het Odeshi-ritueel voor hem uit te voeren. Groepen mensen in die omgeving geloven dat je daarna onschendbaar bent voor metalen voorwerpen die gewone mensen kunnen doden, zoals bijvoorbeeld kogels.

Het wordt onder meer gebruikt in de bijna-burgeroorlog in het zuiden van Kameroen door tegenstanders van regeringssoldaten. Die weten zoals iedereen natuurlijk dat je de Odeshi-bescherming met de kleur rood op kunt heffen, dus hebben ze een rood strikje om hun wapens gebonden.

Enfin, terug naar Chinaka. Die wilde wel eens testen of het werkte en vroeg een vriend van hem om een vuurwapen op hem af te vuren. Zo gezegd, zo gedaan, en nu is Chinaka dood. De vriend werd opgepakt toen hij Chinaka's lichaam bij het ziekenhuis wilde dumpen om er vervolgens vandoor te gaan. 

Kroatië naar kwartfinales WK na strafschoppen tegen Denemarken

Kroatië heeft zich zondagavond tegen Denemarken na strafschoppen geplaatst voor de kwartfinale op het WK. Na 120 minuten was de stand 1-1.

Al in de eerste minuut van de wedstrijd viel het eerste doelpunt van de wedstrijd te noteren. Een verre inworp van Jonas Knudsen belandde voor de voeten van Mathias Jörgensen en de verdediger scoorde via een arm van doelman Danijel Subasic. Kroatië kwam met een razendsnel antwoord en drie minuten later was het al weer 1-1. Een afgeslagen schot van Sime Vrsaljko kwam voor de voeten van Mario Mandzukic en de spits schoot al vallend raak.

Beide landen werden voor rust nog enkele malen gevaarlijk. Martin Braithwaite stuitte met een inzet op de voet van Subasic. Ivan Rakitic zette aan de andere kant Kasper Schmeichel aan het werk, die bij de rebound van Ante Rebic ook in actie moest komen. Dejan Lovren kopte Kroatië, uit een vrije trap van Luka Modric, bijna naar de 2-1. Het laatste wapenfeit van Denemarken voor rust kwam van Christian Eriksen die de bal tegen de lat schoot.

Bij Denemarken waren Lasse Schöne en Nicolai Jörgensen op de bank begonnen en de middenvelder en aanvaller mochten in de tweede helft hun opwachting maken. Beide landen speelden slordig in het tweede bedrijf en schot van Jörgensen na ruim zeventig minuten was de beste mogelijkheid voor beide doelen. De spits van Feyenoord schoot echter recht op Subasic. In de blessuretijd was Rakitic nog dichtbij de 2-1, maar zijn schot ging net naast en namens Denemarken schoot Braithwaite naast en daardoor volgde er twee keer een kwartier verlenging.

In de eerste verlenging was het Denemarken dat de aanval zocht en liet Schöne zich gelden. De middenvelder van Ajax viel goed in en speelde Mateo Kovacic uit en schoot net naast. Pione Sisto, ingevallen voor aanvang van de tweede verlenging, schoot ook naast na zich knap weggedraaid te hebben.

In de 115e minuut volgde dé kans op beslissing in de wedstrijd. Modric stuurde Rebic weg en de aanvaller omspeelde Schmeichel en werd vervolgens door Mathias Jörgensen in het strafschopgebied onderuit gehaald. Modric ontfermde zich over de toegekende strafschop en zag zijn inzet gekeerd door Schmeichel en daardoor waren strafschoppen noodzakelijk om alsnog tot een winnaar te komen. Kroatië nam de strafschoppen vervolgens als beste. Namens Denemarken faalden Eriksen, Schöne en Nicolai Jörgensen vanaf elf meter en Kroatië won de serie met 3-2.

Kroatië neemt het in de kwartfinale op tegen gastland Rusland, dat zondag na strafschoppen te sterk was voor Spanje.

De Witte loopt twintig jaar oud NR uit de boeken op 400 meter

Atlete Lisanne de Witte heeft op de 400 meter een behoorlijk oud Nederlands record uit de boeken gelopen. De 25-jarige Vlaardingse was in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds goed voor een naar Nederlandse begrippen geniale race.

De Witte snelde na 50,96 seconden over de finish en daarmee was het Nederlands record eindelijk geschiedenis: Ester Goossens liep in 1998 naar 51,35. Lisanne's zus Laura deed het ook prima: met 52,16 liep ze de limiet voor het EK, dat in augustus in Berlijn gehouden wordt.

Laura de Witte was niet de enige die een EK-limiet liep. Op de 100 meter horden bij de dames deed Eefje Boons dat met 12,91 seconden, nadat ze de limiet al meerdere keren bijna haalde. Op de 100 en 200 meter bij de mannen deed Taymir Burnet het met 10,19 en 20,52.

Ook bij het sprinten voor de dames zat het goed. Marije van Hunenstijn liep in de series in Zwitserland naar 11,31, Naomi Sedney was goed voor 11,36 en beide dames plaatsten zich daarmee voor het EK. Met 11,29 en 11,33 ging het in de finale nog wat harder voor het duo.

Carlos: "Alle druk ligt op Neymar en Coutinho duikt op"

Roberto Carlos vindt dat Philippe Coutinho, in de schaduw van Neymar, uitblinkt bij Brazilië op het WK in Rusland.

De middenvelder was tot dusver twee keer trefzeker voor Brazilië, waar Neymar slechts één keer het net vond. "Philippe steekt in een hele goede vorm, bij Barcelona en bij het Brazilaanse team", vertelt Carlos in gesprek met Braziliaanse media. "Hij is een zeer belangrijke speler voor Brazilië, omdat alle druk op Neymar ligt en Coutinho duikt op. Het Brazilaanse team heeft een zeer grote kans om dit WK te winnen."

"Neymar wordt beter. Hij is ontspannen. Hij is goed hersteld van zijn blessure. Hij is een zeer belangrijke speler voor Brazilië. Hij is erg rustig, dat is het belangrijkste. Als hij rustig is, weet ik dat hij het team nog veel meer kan bieden."

Brazilië neemt het maandag in de achtste finales op tegen Mexico en Roberto Carlos gelooft dat Brazilië de wedstrijd niet te lichtzinnig op moet vatten. "Er is geen gemakkelijke wedstrijd op dit WK. Het is heel gebalanceerd, echt gelijk."

Faber dacht aan buitenland: "PSV kwam uit het niets"

Ernest Faber nam na vorig seizoen afscheid van FC Groningen en hij leek naar Mexico te verhuizen. De Brabander ging echter terug naar PSV.

Faber reisde onlangs naar Mexico, waar CF Pachuca interesse in hem had. "Ik heb even in de belangstelling gestaan. In Mexico en andere landen ben ik bezig geweest", vertelt de 46-jarige coach aan de NOS. Toen Faber in Spanje was voor een cursus Spaans, werd hij gebeld door PSV-directeur Toon Gerbrands met de vraag of hij interesse had in de functie van hoofd jeugdopleiding.

"Uit het niets is dit op mijn pad gekomen. Ik werd gebeld door Toon met de vraag of ik hiervoor open stond. We hebben het gehad over de functie. Ik heb gesprekken gehad met Toon en John (De Jong, red.) over de invulling van de functie." Faber is nu hoofd jeugdopleiding bij de Eindhovense club.

Ernest Faber stond in zijn spelerscarrière veertien jaar onder contract bij PSV. Vervolgens was hij hoofdtrainer bij FC Eindhoven, interim- en assistent-coach bij PSV, hoofdtrainer van NEC en FC Groningen en assistent-trainer bij Jong Oranje.

Iniesta kondigt afscheid als international van Spanje aan

Andrés Iniesta heeft zondag zijn afscheid als international van Spanje aangekondigd na de uitschakeling tegen Rusland op het WK.

Iniesta begon zondag in de achtste finalewedstrijd op de bank, omdat interim-bondscoach Fernando Hierro ervoor koos om de middenvelder rust te geven. Na 67 minuten mocht hij alsnog zijn opwachting maken, maar hij kon er niet voor zorgen dat Spanje na strafschoppen verloor van Rusland.

"Dit was mijn laatste wedstrijd voor Spanje", vertelt Iniesta in gesprek met Spaanse media. "Een prachtige periode is voorbij. Soms is het einde niet zoals je het gedroomd had."

Iniesta speelde in totaal 131 interlands voor Spanje, waarin hij 13 keer scoorde. Hij werd in 2008 en 2012 Europees kampioen en schoot zijn land in 2010 naar de winst van het WK ten koste van Nederland.

Iniesta bezorgt Spanje de WK-titel (Bron: Youtube)

Basketballers winnen van Italië in kwalificatie voor WK

In de kwalificatie voor het WK van 2019 heeft het Nederlandse basketbalteam zondag gewonnen van Italië. In de Martiniplaza in Groningen was de eindstand 81-66. Bij Oranje waren de topscorers Charlon Kloof (21 punten) en Shane Hammink (16 punten).

Na de zege op Roemenië van afgelopen donderdag was het Nederlandse team al verzekerd van de volgende kwalificatieronde. Toch is de zege op Italië van belang omdat de resultaten meegenomen worden naar de volgende ronde. Daarin neemt Oranje het onder meer op tegen Litouwen, Polen en Hongarije. Nederland heeft nu drie overwinningen en even zoveel nederlagen.

Vrouw rijdt man dood na ruzie

Politiemensen hebben in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juni 2018 om 01:30 uur een 67-jarige vrouw uit Hulst aangehouden op verdenking van het verlaten van een plaats ongeval. Daarbij is haar partner, een 68-jarige man uit Hulst, zwaargewond achtergebleven.

Het tweetal had vermoedelijk onenigheid gehad, waarna de man waarschijnlijk probeerde te verhinderen dat de vrouw wegreed. Daarbij kwam hij ten val en raakte gewond. De vrouw liet de zwaargewonde man achter en vertrok. Ze is korte tijd later aangehouden. De auto waarin zij reed is voor onderzoek in beslag genomen. De man werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Daar is hij in de loop van zondag overleden aan zijn verwondingen. 

De politie onderzoekt de precieze toedracht van het incident, welke plaatsvond op de Zandstraat. De vrouw (67) zit nog vast. Agenten horen diverse getuigen, ook wordt de auto technisch onderzocht.

Fàbregas geschokt na uitschakeling Spanje: "Ik ben sprakeloos"

Cesc Fàbregas is sprakeloos na de uitschakeling van Spanje tegen Rusland in de achtste finales van het WK zondag.

Na 120 minuten spelen stond er een 1-1 stand op het scorebord en strafschoppen moesten beslissen welk land zich zou plaatsen voor de kwartfinales. Koke en Iago Aspas faalden vanaf elf meter, waar alle Russen hun strafschop benutten.

"Ik ben sprakeloos omdat ik vandaag een andere wedstrijd verwachtte", vertelt Fàbregas bij de BBC. "Ik denk dat Spanje een veel betere ploeg is dan Rusland. Rusland had een plan om de strafschoppen te halen en bidden en het loonde voor hen."

Andrés Iniesta speelde zeer waarschijnlijk zijn laatste interland voor Spanje. "Iniesta verdient het niet om zo uit het toernooi te gaan, in wat zijn laatste wedstrijd voor Spanje zou kunnen zijn."

Marcelo niet inzetbaar voor Brazilië tegen Mexico vanwege te zacht matras in hotel

Marcelo is maandagmiddag niet inzetbaar voor Brazilië in de achtste finale van het WK tegen Mexico, zo heeft bondscoach Tite bevestigd.

De linksback moest zich woensdag in de laatste groepswedstrijd tegen Servië al vroeg noodgedwongen laten vervangen. Een te zacht matras in het spelershotel zou de aanleiding zijn geweest van zijn rugblessure.

"Ja, we hebben het team bevestigd. Het team dat de laatste wedstrijd tegen Servië voltooide zal spelen. Dus Filipe Luís en niet Marcelo", vertelt Tite op een persconferentie.

Hockeyers derde bij laatste Champions Trophy, winst voor Australië

De Nederlandse hockeyers hebben brons overgehouden aan de laatste editie van de Champions Trophy. In de strijd om de derde plaats was Oranje met 2-0 te sterk voor olympisch kampioen Argentinië.

Nederland was voor gevaarlijker dan Argentinië, maar kon het niet in de score uitdrukken. Na rust kwam de ploeg van Max Caldas op een 1-0 voorsprong. Jeroen Hertzberger wist de vijfde strafcorner van de dag te benutten. Bij de zesde strafcorner was het ook raak voor Nederland. Mirco Pruyser maakte uit een rebound de 2-0 voor Oranje.

In de slotfase van de wedstrijd kreeg Argentinië kansen op de aansluitingstreffer via Santiago en Matias Paredes , maar die waren niet besteed aan de Argentijnen.

Australië
De titel in de laatste Champions Trophy ging naar Australië. Net zoals twee jaar geleden in Londen was de Autralische ploeg na shoot-outs te sterk voor India. Jeremy Edwards maakte de beslissende shout-out.

Luchtmacht helpt bij blussen grote afvalbrand

Een 'blushelikopter' van de Koninklijke Luchtmacht helpt sinds vanochtend bij de bestrijding van een grote afvalbrand in Hengelo (Overijssel). De brandweer Twente riep de hulp in van Defensie omdat de vuurzee te groot is en moeilijk bereikbaar.

Een Chinook transporthelikopter met daaronder een zogeheten bambi bucket stort per vlucht 10.000 liter water op de vuurzee. De bambi bucket is een verstevigde waterzak die aan een kabel onder de helikopter hangt. Na het opstijgen klapt de ‘zak’ open als een omgekeerde paraplu. De bucket kan overal worden gevuld zolang het water minimaal 2 meter diep is. Een vernevelaar, een soort douchekop onder de zak, maakt het mogelijk een groter gebied te besproeien. Bij de bestrijding van deze brand halen de vliegers water uit het Rutbekerveld, een groot meer in de buurt van Enschede.

Dagen nablussen
De brandende afvalberg zorgt voor een enorme rookontwikkeling. Door het blussen wordt dat minder, maar de brandweer raadt omwonenden aan om ramen en deuren te sluiten. Hoewel de inzet van de Chinook zoden aan de dijk zet, is de brandweer vermoedelijk dagen bezig met nablussen.

De heli's van het DHC staan tot en met oktober stand-by om bij de bestrijding van (natuur)branden te ondersteunen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is coördinator voor het helikopterblussen. Zowel de Cougar als de Chinook transporthelikopters zijn de afgelopen 15 jaar effectief ingezet bij brandbestrijding. Bijvoorbeeld bij de cacaobrand in Zaandam (2003) en bij natuurbranden in Bergen aan Zee, Heeze en Oisterwijk (2010).

aanvulling 19:57 
Video's toegevoegd.

Chinook blust afvalbrand met behulp van bambi bucket (Foto: Defensie)
Chinook blust afvalbrand met behulp van bambi bucket (Foto: Defensie)

Uitzicht vanuit Chinook met eronder de bluszak (Foto: Defensie)
Uitzicht vanuit Chinook met eronder de bluszak (Foto: Defensie)

Bambi bucket (Foto: Defensie)
Bambi bucket (Foto: Defensie)

Turken willen geen homoparade

De Turkse politie heeft met waterkanonnen voor de vierde maal de ‘Istanbul Pride’ in het water laten vallen voor de Turkse Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transgenders (LGBT).

Reden voor het verbod is de veiligheid van de LGBT’ers. Die zou in het geding zijn in het onder Erdogan steeds meer islamitisch wordende land. In 2013 en 2014 waren de LGBT’ers een stuk veiliger, de Istanbul Pride trok toen nog ongeveer 100.000 mensen.

Man (27) heeft nog nooit erectie gehad en krijgt operatie cadeau

Een 27-jarige Nigeriaan, voor het gemak even Ronald genoemd, heeft nog nooit in zijn leven een erectie gehad. En ja, dat is natuurlijk best wel lullig, want zonder een stevige stijve gaat het toch echt lastig worden om een leuke dame aan je slappe lans te rijgen.

Bij de geboorte van Ronald ging het niet helemaal goed en zijn jongeheer raakte verdraaid. Zijn ouders probeerden hem in zijn jeugd te helpen met traditionele medicijnen, maar niet geheel verrassend werkte dat voor geen meter.

Het verhaal van Ronald, afkomstig uit de staat Benue, kwam onlangs op social media terecht. Een rijke dame, ene mevrouw Uyi, pikte het verhaal op en had medelijden. Ze besloot de buidel te trekken en liet weten dat ze een dure operatie zou betalen, waardoor Ronald's piemel gefixed kon worden.

Zondag is Ronald als het goed is onder het mes gegaan in hoofdstad Abuja, maar over het succes van de operatie is nog niks bekend. De lokale vrouwen wachten in elk geval vol spanning.

EK hockey 2021 in Amstelveen

De Europese kampioenschappen hockey zullen in 2021 plaatsvinden in Amstelveen. Dit werd afgelopen middag in de rust van de eindstrijd van de Champions Trophy bekendgemaakt.

Aan het toernooi, dat gehouden zal worden in augustus, zullen bij zowel de mannen als de vrouwen acht landen deelnemen. Vorig jaar was het Wagener Stadion ook de locatie voor het EK en won Nederland bij zowel de mannen als de vrouwen de titel. Volgend jaar vinden de kampioenschappen plaats in Antwerpen.

Spanje klaar op WK na wereldredding Akinfeev in penaltyserie

Rusland staat voor het eerst in de geschiedenis - in elk geval als 'Rusland' - in de kwartfinales van het WK voetbal. Het gastland speelde knap met 1-1 gelijk tegen Spanje, waarna de Russen in de penaltyserie de besten waren. Keeper Igor Akinfeev stopte een penalty van Koke, waarna hij met een wereldredding - met de voet tikte hij de bal nog uit de goal - Iago Aspas van scoren hield, waarmee de Russische zege een feit was.

Spanje begon zonder problemen en kwam na dik tien minuten op voorsprong. Sergey Ignashevich werkte Sergio Ramos bij een vrije trap van Marco Asensio naar de grond, maar de bal kwam op de voet van de Russische verdediger terecht en eindigde in het doel: 1-0, eigen goal. Toch nog reden tot juichen voor Ignashevich, want met zijn bijna 39 jaar werd hij de oudste speler ooit met een eigen WK-goal.

Kort voor rust kwam de bal via een Russisch hoofd tegen de achterkant van Gerard Piqué's arm aan: hands en een penalty, zo oordeelde scheidsrechter Björn Kuipers. Artem Dzyuba twijfelde niet en schoot de gelijkmaker tegen de touwen. Rusland ging in de verdediging en nadat Akinfeev pogingen van invallers Andres Iniesta en Aspas stopte mocht men naar de verlenging.

Rodrigo had in de verlenging een grote kans om Spanje op 2-1 te zetten, maar wederom bood Akinfeev redding. Kort voor het einde werd Sergio Ramos nog een heel klein beetje aan zijn shirt getrokken, maar videoscheidsrechter Danny Makkelie adviseerde Kuipers om er geen penalty voor te geven en zo geschiedde. In de penaltyserie viel het doek voor Spanje: alle Russen scoorden, Akinfeev stopte de pingels van Koke en Aspas.

Joodse begraafplaats Zeeburg beklad met hakenkruizen

De grootste Joodse begraafplaats van Nederland, Zeeburg in Amsterdams-Oost, werd zaterdagmiddag beklad met hakenkruizen. Dat meldt het Nieuw Israelïtisch Weekblad op haar website. De dader werd meteen door handhavers in zijn kraag gegrepen aldus het NIW. 

Op het moment dat de grafitti werd ontdekt is het verwijderd. Op de begraafplaats ligt zo'n 80 procent van de Joden die in de periode van 1714 tot 1914 in Amsterdam stierven. Stichting Eersherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg "Iedere Asjkenazische jood (dat wil zeggen: oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland of Oost-Europa) die niet in staat was zich in te kopen als lid van de Joodse Gemeente, kwam uiteindelijk op Zeeburg terecht. Dat werd daardoor de armenbegraafplaats bij uitstek. "

Murray toch niet op tijd fit voor Wimbledon

Andy Murray doet toch niet mee aan Wimbledon. De tweevoudig winnaar van het derde grandslamtoernooi van het jaar is niet voldoende herstelt van een slepende heupblessure. Dat maakte de voormalig nummer één van de wereld bekend via zijn Facebook-pagina.

"Ik heb de afgelopen tien dagen veel vooruitgang geboekt tijdens trainingen en wedstrijden. Maar na lang overleg met mijn team zijn we tot de conclusie gekomen dat het nog te vroeg is voor wedstrijden van vijf sets", zegt Murray in de verklaring.

"Ik zal morgen beginnen met de training op hardcourt en kijk uit naar het Amerikaanse hardcourtseizoen."

Volleybalsters VS winnen in vijf sets van Turkije in finale Nations League

De Amerikaanse volleybalsters hebben in het Chinese Nanjing de Nations League gewonnen. In de finale was de wereldkampioen met 3-2 (17-25, 25-22, 26-28, 25-15,15-7) te sterk voor Turkije.

Turkije, waar voormalig Oranje-coach Giovanni Guidetti bondscoach is, had zich knap voor de finale geplaatst. In de halve finales wonnen ze in de halve finale van Brazilië, en in de groepsfase waren ze te sterk voor Servië.

Turkije kwam in de finale op een 2-1 voorsprong in sets tegen de Verenigde Staten, maar in de laatste twee sets waren de Amerikaanse volleybalsters duidelijk te sterk voor Turkije.

Nederland had zich ook geplaatst voor de eindronde van de Nations League. Oranje werd in de poulefase al uitgeschakeld na nederlagen tegen Brazilië en olympisch kampioen China.

UCI-voorzitter: "Spreken ons voor Tour-start uit over deelname Froome"

De Internationale Wielerunie (UCI) zal zich komende week uitspreken over de deelname van Chris Froome aan de Tour de France. Dat heeft UCI-baas David Lappartient zondag laten weten aan het Belgische persbureau Belga, nadat de Franse krant Le Monde vanmorgen naar buiten bracht dat Froome niet mag starten van de Tourorganisatie.

"Ik heb altijd gezegd dat we de positie van de UCI over de deelname van Froome zullen bekendmaken voor de start van de Tour. Dat is volgende zaterdag, dus we zullen ons in de loop van de week uitspreken. Er is iets verschenen in een krant, maar daar ga ik vandaag geen uitspraken over doen", laat Lappartient weten.

Sky zelf reageerde eerder kort bij de Franse krant Le Monde. "We hebben er vertrouwen in dat Chris de Tour zal rijden. We weten dat hij niets verkeerds gedaan heeft."

F1: Verstappen zegeviert in oranje Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van een goede strategie van zijn team Red Bull Racing en won voor de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton viel uit met technische problemen.

Naar de race in Spielberg waren meer dan 20.000 Nederlanders afgereisd en die kleurden de tribunes behoorlijk oranje. Zij kregen veel waar voor hun geld, want Verstappen rukte in de eerste ronde op van een vierde naar een derde plek. Dit gebeurde achter de rug van Hamilton die in de eerste bocht de eerste plaats al te pakken had. Daarachter drong Räikkönen polesitter Valtteri Bottas naar buiten, waardoor de Mercedes-coureur even terugzakte. Räikkönen maakte echter een foutje, waarna Bottas terug kon komen naar bocht twee. Vervolgens liet de Ferrari-man de deur open staan en kreeg van Verstappen een tikje tegen zijn achterband. De Nederlander haalde de Fin zo in voor plek drie.

Daarachter kreeg Vettel een tik van Romain Grosjean en viel enkele plaatsen terug. Stoffel Vandoorne reed zijn voorvleugel stuk op een Toro Rosso en moest met schade naar de pits. De Belg zou uiteindelijk de finish niet halen. Zijn McLaren-teamgenoot Fernando Alonso startte na wijzigingen aan de auto vanuit de pits. Ook Charles Leclerc had wat problemen, want de Monegask ging even door het grind en kon achteraan aansluiten.

Vettel moest opnieuw een inhaalrace rijden, maar haalde de Haas' van Kevin Magnussen en Grosjean snel in. De Duitser wist echter dat de Mercedessen van Hamilton en Bottas meteen een gat van enkele seconden hadden geslagen met Verstappen die verrassend genoeg het tempo goed kon volgen.

De eerste uitvaller was Nico Hülkenberg die na twaalf ronden zijn Renault-motor opblies. De vlammen kwamen achter uit zijn bolide. Enkele ronden later was het gedaan met de Mercedes van Bottas die met versnellingsbakproblemen uitviel. Dit leverde een virtuele safety car op. Verstappen, Räikkönen, Daniel Ricciardo en Vettel maakten van de gelegenheid gebruik om snel hun banden te wisselen, leider Hamilton deed dit niet. Het verschil tussen de Brit en Verstappen bedroeg op de baan dertien seconden, waardoor Mercedes een probleem had. Bij een stop zou de kampioenschapsleider niet voor de Nederlander de baan op komen.

Nadat de virtuele safety car beëindigd was leek het erop dat Räikkönen zijn banden nog niet goed op temperatuur had, want de Fin maakte enkele foutjes en gaf plek drie weg aan Ricciardo. Dat werd even later plaats twee toen Hamilton zijn verplichte stop moest maken. De Brit kwam als vierde terug op het asfalt en kwam niet veel later vol onder druk te staan van Vettel. De Duitser haalde de Brit zelfs in.

Verstappen lag eerste en liep per ronde enkele tienden van een seconde uit op Ricciardo die al snel strepen op zijn banden kreeg. Het rubber van de Australiër ging zienderogen achteruit. Dit bleek ook wel, want Räikkönen pakte na 38 ronden plek twee. Ricciardo besloot vervolgens een tweede stop te maken. In ronde 47 klaagde ook Hamilton over zijn banden, terwijl het rubber van Verstappen en de Ferrari's er veel beter uitzag.

Hamilton besloot nogmaals te stoppen, waardoor de kampioenschapsleider terugzakte naar plek vijf. Dat werd de vierde, na het uitvallen van Ricciardo. Daarmee was de koek vooraan nog niet op, want ook de Mercedes van Hamilton gaf de geest. Verstappen had ondertussen zijn handen vol aan de Ferrari's, maar na 71 ronden kon de Nederlander als eerste over de streep komen en zijn vierde zege uit zijn carrière boeken. Räikkönen eindigde als tweede, vlak voor Vettel.

Op een ronde achterstand pakte Grosjean eindelijk de eerste punten van het jaar met de Haas. De Fransman eindigde op een ronde achterstand van het leidende trio, maar wel voor teamgenoot Kevin Magnussen. Esteban Ocon eindigde na een prima race op plek zes, voor Force India-teamgenoot Sergio Perez. Fernando Alonso pakte eindelijk weer eens punten voor het geplaagde McLaren door als achtste te eindigen. Hij bleef de Saubers van Charles Leclerc en Marcus Ericsson nipt voor.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:21:56.024
2 Kimi Räikkönen Ferrari +1.504
3 Sebastian Vettel Ferrari +3.181
4 Romain Grosjean Haas +1 ronde
5 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
6 Esteban Ocon Force India +1 ronde
7 Sergio Perez Force India +1 ronde
8 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
9 Charles Leclerc Sauber +1 ronde
10 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
11 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
12 Carlos Sainz Renault +1 ronde
13 Lance Stroll Williams +2 ronden
14 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +6 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +9 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +17 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +18 ronden
DNF Valtteri Bottas Mercedes +58 ronden
DNF Nico Hulkenberg Renault +60 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 146
2 Lewis Hamilton Mercedes 145
3 Kimi Räikkönen Ferrari 101
4 Daniel Ricciardo Red Bull 96
5 Max Verstappen Red Bull 93
6 Valtteri Bottas Mercedes 92
7 Kevin Magnussen Haas 37
8 Fernando Alonso McLaren 36
9 Nico Hulkenberg Renault 34
10 Carlos Sainz Renault 28
11 Sergio Perez Force India 23
12 Esteban Ocon Force India 19
13 Pierre Gasly Toro Rosso 18
14 Charles Leclerc Sauber 13
15 Romain Grosjean Haas 12
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Lance Stroll Williams 4
18 Marcus Ericsson Sauber 3
19 Brendon Hartley Toro Rosso 1
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Ferrari 247
2 Mercedes 237
3 Red Bull 189
4 Renault 62
5 Haas 49
6 McLaren 44
7 Force India 42
8 Toro Rosso 19
9 Sauber 16
10 Williams 4

Van der Poel Nederlands kampioen na prachtige wedstrijd

Mathieu van der Poel is in Hoogerheide Nederlands kampioen geworden op de weg. De alleskunner op de fiets was na de 221 kilometer de snelste van een uitgedunde groep en volgt Ramon Sinkeldam op als drager van de rood-wit-blauwe trui. Sinkeldam moest genoegen nemen met een derde plaats achter Danny van Poppel.

Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Oscar Riesebeek, Brian van Goethem ( beiden Roompot-Nederlandse Loterij), Joey van Rhee (Monkey Town) en René Hooghiemster (Alecto) waren de vroege aanvallers van de dag. De kopgroep pakte meer dan tien minuten op het peloton, waar Sunweb het meeste werk deed in de achtervolging.

Met nog tachtig kilometer te fietsen liep de voorsprong van de koplopers snel terug. Op zestig kilometer van de streep was het verschil nog maar een minuut, waarna Mathieu van der Poel de tegenaanval in ging. Dankzij de aanval van de veldrijder bleef er nog maar een dertigtal renners over in de kop van de koers.

Voor Van der Poel was dat nog niet genoeg en twintig kilometer later versnelde hij opnieuw. Hij kreeg Van Poppel, Jan-Willem van Schip, Dennis van Winden met zich mee. Vanaf het begin werd duidelijk dat Van Poppel niet mee reed en achterin legde de ploeggenoten van Van Poppel de boel stil, waardoor er geen goede samenwerking was in het peloton.

Het verschil bleef ondanks de slechte samenwerking in de achtergrond steeds schommelen rond de halve minuut. Vanuit de achtergrond kwam opeens een grote groep aansluiten bij de eerste achtervolgers met daarbij de topsprinters Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen. Niki Terpstra offerde zijn kansen op voor zijn ploeggenoot Jakobsen en bracht het verschil terug naar vijftien seconden, met nog tien kilometer te gaan.

Dat was het teken voor Van Poppel om vooraan ten aanval te trekken, nadat hij de hele aanval aan het wiel van zijn medevluchters geplakt zat. De renner van LottoNL-Jumbo had snel een gat te pakken van tien seconden, maar bleef daarna hangen en met nog vijf kilometer was alles weer bij elkaar.

Door het hoge tempo in de gehele wedstrijd, en met de warmte, moesten Jakobsen en Groenwegen afhaken vooraan. Vooraan zag Koen de Kort zijn kans. De renner van Trek-Segafredo plaatse met nog twee kilometer te gaan zijn aanval, maar dat werd dichtgereden door Dylan van Baarle in de laatste kilometer. Uittredend Nederlands kampioen Sinkeldam ging als eerste de sprint aan, maar werd nog vrij ruim geklopt door Van der Poel. Ook Van Poppel ging Sinkeldam voorbij in de sprint.

Tommy Wieringa voor de deugtrein gegooid

Omdat je nooit kan weten hoe het balletje rolt op de deugroulette hebben de burgervaders die eerst nog applaudisseerden voor en lachten om het grapje van Tommy Wieringa over de aanslag tegen de krant van wakker Nederland, nu besloten dat dit soort grapjes niet deugt.

Wieringa grapte dat het wel eens tijd werd voor een aanslag op De Telegraaf. Het zelfde gold voor de aanslag met een antitankraket op Panorama. Dit leverde applaus en gelach op van de welgestelde burgervaders en moeders in de zaal. Later realiseerde men zich dat ze niet helemaal ‘onder ons’ waren en dat dit wel eens verkeerd kan uitpakken als je roomser dan de paus wilt zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wringt zich nu snel in alle bochten om de goedkeuring van geweld tegen media die je niet aanstaan, toch maar af te keuren. Edward Ernst benoemde het als een onaangenaam gevoel dat veel later pas opkomt. Frank Meurs, wethouder Vianen, die in de zaal zat, zoekt het liever in ‘wir haben es nicht gewusst’ excuusjes als ‘aanslag was nog niet bekend’ zes uur na de eerste publicaties. Of dat de context gewoon ‘anders’ was.

VNG-congresvoorzitter Jan van Zanen zegt dat er wel vaker gelachen wordt om slechte grappen. Officieel benoemde Jan dat de VNG geweld tegen personen of organisaties altijd afkeurt. "De VNG wil er geen misverstand over laten bestaan dat zij geweld tegen personen of organisaties zorgelijk en onacceptabel vindt. Dat geldt uiteraard ook voor de aanslag op het kantoor van De Telegraaf want persvrijheid is een essentieel onderdeel in onze democratie."

Kortom vinden de vrindjes van Tommy zijn grapje nu officieel stom.

Marquez wint fenomenale TT van Assen

Motorcoureur Marc Marquez heeft de 88e editie van de TT van Assen gewonnen. De Grand Prix van Nederland in de MotoGP werd een werkelijk fenomenale race, met felle gevechten, zeer fraaie inhaalacties en een bijna de hele race lang vechtende kopgroep. 

Marquez pakte vanaf de start de leiding, maar vooral Jorge Lorenzo maakte indruk: de Spanjaard vertrok op zijn Ducati vanaf de tiende plek, lag na anderhalve bocht al op plek twee en nam aan het einde van de eerste ronde op fraaie wijze de leiding over van Marquez. 

Achter de twee Spanjaarden schoven de Italianen Valentino Rossi en Andrea Dovizioso aan, voor Cal Crutchlow, Alex Rins, Andrea Iannone, Maverick Viñales, Aleix Espargaro en Johann Zarco. Marquez gaf zich uiteraard niet gewonnen en pakte de leiding al snel weer terug.

Rossi mengde zich ook in de strijd en passeerde Marquez, die de leiding weer kwijt was geraakt aan Lorenzo. Dovizosio zat vervolgens bij de wereldkampioen te kijken, terwijl Rins zich op de vijfde plek uitermate knap staande wist te houden.

In Meeuwenmeer ging het bijna fout: Lorenzo moest wat van het gas af, Rossi niet en Il Dottore reed met zijn Yamaha bijna vol achterop de Ducati-coureur. De heren bleven gelukkig overeind, wat gezien de hoge snelheden een klein wondertje mag heten.

Alsof er nog niet genoeg gevochten werd kwam ook Dovizioso zich voorin melden: hij verschalkte Marquez en nam plaats achter teamgenoot Lorenzo, hoewel Marquez snel een tegenaanval plaatste. Ook Viñales kwam lekker in de race en na tien ronden reed de hele top-8 nog bij elkaar.

Ook Rins liet zich flink gelden: met een heerlijke dosis agressie zette hij zijn Suzuki voorbij Marquez, waardoor hij tussen de twee Ducati's op de tweede plek reed. Hij zakte kort daarop wel weer even wat terug en voorin schoof Dovizioso voorbij teamgenoot Lorenzo naar de leiding.

Viñales hadden we nog niet in de top-3 gezien, maar met negen ronden te rijden kwam daar verandering in. De Yamaha-coureur zette hem binnendoor bij Marquez en pakte plek drie, achter de Ducati's. Dat duurde niet lang, want een ronde later greep hij zelfs de leiding.

Met zes ronden te gaan gingen Viñales en Marquez even de fout in tijdens een duel, waardoor Viñales naar plek vier zakte. Rossi profiteerde en schoof door naar plek twee achter Dovizioso, tot groot genoeten van de vele fans op de met 105.000 bezoekers volgepakte tribunes.

Dit keer nam Marquez de leiding weer in handen, maar met zes man bij elkaar - ook Crutchlow sloot weer aan - was de strijd drie ronden voor het einde nog absoluut niet gestreden. Daar dacht de wereldkampioen anders over, want hij sloeg ineens een gat van een dikke seconde.

In de slotronde was Marquez niet meer te pakken, dus werd er gevochten om plek twee. Die ging na een fenomenale move van Rins naar de Suzuki-coureur, die Viñales nog naar plek drie terugzette. Dovizioso werd vierde, voor Rossi, Crutchlow en Lorenzo.

Gaat Queen Elizabeth het loodje leggen?

Volgens The Times heeft afgelopen donderdag oefening ‘Castle Dove’ plaatsgevonden. Dit is een protocollenoefening voor de eerste tien dagen na de dood van de nu 92-jarige Britse vorstin.

Het behelst onder andere welke toespraken premier Theresa May moet houden tijdens die tien dagen. Dat de Queen zich afmeldde voor de ceremonie van het 200-jarig bestaan van de Orde van Sint-Michaël en Sint-Joris wegens zich onwel voelen, is toeval zegt Buckingham Palace.

Deelnemers aan de oefening waren Theresa May’s rechterhand David Lidington, minister Sajid Javid van Binnenlandse Zaken en David Mundell, namens de Schotse regering. ‘Een bron’ meldde wel aan The Times dat zaken in een hogere versnelling zijn gezet gezien de leeftijd van de Queen.

Elizabeth is de oudste en langst regerende monarch ter wereld. Ze staat bekend om haar ijzersterke gezondheid.

Jokic tekent contract voor 148 miljoen dollar bij Denver Nuggets

Basketballer Nikola Jokic zit gebakken. De 23-jarige Servische center heeft zijn contract met de Denver Nuggets in de NBA verlengd en daar hoort een salarisverhoging bij waarmee hij best eens lekker uit eten kan.

Jokic heeft namelijk een contract getekend voor vijf jaar, waar een totaal salaris van een slordige 148 miljoen dollar aan is verbonden. De Serviër, die in 2016 met zijn land olympisch zilver won, is al drie jaar van groot belang voor de Nuggets, waarvoor hij tot nu toe in 228 wedstrijden gemiddeld zo'n vijftien punten per wedstrijd maakte, met ook nog eens bijna tien rebounds per wedstrijd.

Met zijn nieuwe contract wordt Jokic een van de zes best betaalde spelers in de NBA.

Troll verpest wapenstilstand Fortnite, krijgt high score

Gisteren vond er in het battle royale-spel Fortnite een zogenaamd 'rocket event' plaats, een soort in-game festiviteit waar al meermaals van te voren op cryptische wijze naar was gehint. Tijdens het event werd er in het spel, op alle platforms tegelijk, een raket gelanceerd en spelers over de hele wereld legden hun wapens neer om samen in harmonie de lancering te aanschouwen. Op een enkeling na...

Met behulp van Fortnites bouw-mechanics maakten spelers gezamenlijk torenhoge bouwsels om het 'platfond' van de spelwereld te bereiken en vanaf dat platform de raketlancering te bekijken. Terwijl maar liefst 48 man netjes op een rijtje zat te kijken naar de lift-off, was er opeens iemand die meende roet in het eten te moeten gooien. Met een paar voltreffers liet Fortnite-speler Elemental_Ray het enorme platform als een kaartenhuis instorten waarna iedereen die erop stond te pletter viel.

Elemental_Ray is gezien zijn track-record niet echt gewend aan succes, met een karige k/d-ratio van 0.54 en nog geen enkele overwinning op zijn naam. Desondanks zorgde bovenstaande actie ervoor dat hij nu met 48 kills bovenaan de Fortnite 'most single match kills' leaderbord staat, en daarmee de Nederlandse speler Fínest van de troon heeft geslagen.

Met zijn stunt heeft Elemental_Ray gezorgd voor een verhitte discussie over 'griefing' in multiplayergames, een onderdeel van online gaming dat in het verleden al veel vaker onderwerp van discussie is geweest. Enerzijds zijn er veel mensen die vinden dat de beste kerel een uniek, overduidelijk non-combat-evenement heeft verpest met zijn actie, maar er zijn ook genoeg mensen die aangeven dat het in de geest van het spelconcept was; Fortnite is per slot van rekening gestoeld op het last-man-standing-principe.

Chaotische GP3-start in Oostenrijk, Hughes wint

De tweede GP3-race van het weekeinde op de Red Bull Ring heeft zondag een zege opgeleverd voor Jake Hughes. De Britse ART-coureur pakte daarmee zijn eerste overwinning van het jaar.

De start zorgde gelijk voor flink wat chaos. Trident-teamgenoten Ryan Tveter en Guiliano Alesi namen polesitter David Beckmann in de sandwich en dat liep niet goed af: de drie raakten elkaar bij het aanremmen voor de eerste bocht en ze konden alledrie gaan douchen.

Hughes en Pedro Piquet kregen zo ineens de strijd om de winst in de schoot geworpen, waar ook Leonardo Pulcini zich bij kwam melden. Het werd bij tijd en wijlen een uiterst vermakelijk duel, waarin vooral Hughes en Piquet meer dan eens van positie wisselden.

Uiteindelijk was het Hughes die de sterkste bleek van het duo, waardoor de Braziliaanse zoon van genoegen moest nemen met plek twee, voor Pulcini, die op zijn beurt Dorian Boccolacci en Callum Ilott na een fraai duel van zich af wist te houden.

Herlings maakt rentree na blessure en pakt GP-zege in Indonesië

Jeffrey Herlings heeft de MXGP van Indonesië gewonnen. Vooraf was het doel de schade beperken echter met een tweede en eerste plaats is de Nederlander winnaar van de Grand Prix.

Tweeënhalve week geleden brak Herlings zijn sleutelbeen en miste daardoor de wedstrijd in Lombardije. Door het winnen van de kwalificatierace op zaterdag liet hij al zien weer aardig op niveau te zijn. De vraag was of hij dit ook vol kon houden in de races op zondag.

In de eerste race was Herlings als snelste uit de startblokken. Na vier ronden nam Cairoli de leiding over. De Nederlander kwam vervolgens onder druk te staan van Clement Desalle maar Herlings wist de aanvallen van de Belg af te slaan. Ondertussen reed Cairoli onbedreigd naar de zege.

Herlings pakte opnieuw de leiding in de tweede race, gevolgd door Cairoli. De Italiaan maakt vervolgens een slippertje en verloor zijn tweede plaats aan Tim Gajser. In het tweede deel van de wedstrijd wist Cairoli, ondertussen weer op de tweede plaats, de achterstand op Herlings te verkleinen.

In de slotfases maakte de Nederlander in een bocht een fout en viel. Door die valpartij leek de zege binnen voor Cairoli, echter die kreeg zelf met pech te maken zodat de zege toch naar Herlings ging. De regerend wereldkampioen wist nog wel als tweede over de finish te komen. Doordat de tweede race de doorslag geeft is Herlings de winnaar van de Grand Prix.

Drie honden in bloedhete auto, twee dood

Zaterdagmiddag om 17.30 uur ging de Belgische politie naar de parkeerplaats van het Sint-Jan-ziekenhuis te Brugge omdat voorbijgangers honden in een auto op de parkeerplaats zagen. Het Blauwe Kruis werd ingeschakeld dat direct een dierenarts regelden. Voor twee honden mocht de hulp uiteindelijk niet meer baten.

Een Berner Sennen was al dood toen de politie de ruit insloeg en de dieren bevrijdde, een Lhasa Apso heeft de mishandeling overleefd. De tweede Berner Sennen heeft nog gevochten voor zijn leven samen met personeel van het ziekenhuis dat direct ijs en koude natte handdoeken ter beschikking stelde en de dierenarts die het dier liters vocht en medicatie middels een infuus gaf.

De achterlijke eigenaren afkomstig uit Rochefort hadden hun auto met honden al voor het middaguur op de parkeerplaats achtergelaten bleek uit onderzoek door de politie. De dieren hebben ongeveer vijf en half uur in de bloedhete wagen gezeten. De achterlijke eigenaren hebben een procesverbaal gehad.

Ook in Nederland lopen er eigenaren met verminderde hersencapaciteit rond. Daarom waarschuwt de politie via de kanalen zoals Twitter, waar veel van deze verstandelijk beperkten verkeren, voor de risico’s van honden of kinderen in auto’s in de bloedhete zon achter te laten.

Markelov wint F2-race Oostenrijk, Russell pakt leiding in kampioenschap

Coureur Artem Markelov heeft op de Red Bull Ring in Oostenrijk de tweede Formule 2-race van het weekeinde gewonnen. In de sprintrace stond er geen maat op de Rus, die in het kampioenschap nu op de derde plek staat.

Russian Time-coureur Markelov en Tadasuke Makino vertrokken vanaf de eerste twee plekken achter de safety car en hielden dat bij de start ook vast, voor Sergio Sette Camara, Alexander Albon, Antonio Fuoco en de Britse kampioenschapsconcurrenten George Russell en Lando Norris.

Russell had het mes tussen de tanden en de op plek achter vertrokken winnaar van de zaterdagrace lag na vier ronden al op plek drie. Dat duurde niet lang, want ook Makino moest er al snel aan geloven, waardoor alleen Markelov nog voor het Britse toptalent reed.

Met een ronde of vier te rijden kwam Norris in de problemen. De Brit raakte veel snelheid kwijt en zakte in no-time terug naar de tiende plek. Russell moest ondertussen genoegen nemen met plek twee, want Markelov was simpelweg een tikkeltje te snel en liep alsmaar verder uit.

Markelov reed onbedreigd naar de winst, zijn derde van het jaar. Russell eindigde als tweede en doordat Norris niet verder kwam dan plek elf, pakte de Britse ART-coureur de leiding in het kampioenschap. Sette Camara vergezelde de twee op het podium, Nyck de Vries vertrok als achttiende en finishte als veertiende.

Zakpijp met twee anussen in Grevelingenmeer

Je kent het wel: je bent wat aan het duiken, geniet een beetje van de zakpijpen op de bodem en dan ineens kom je daar zowaar een zakpijp tegen met, jawel, een dubbele anus! Dat overkwam twee duikers in het Grevelingenmeer.

 "Een wonderbaarlijke waarneming", zegt vrijwilligersstichting Anemoon niet geheel onterecht. Zoals iedereen natuurlijk weet heeft de doorsnee zakpijp namelijk maar één anus, een van de laatste zaken die overblijven na de transformatie van - soort van - gewervelde larve naar doorschijnend pijpje op de bodem.

Want ja, net als mensen zijn zakpijpen gewervelde dieren, in het larvale stadium dus. Naast de instroomopening zit doorgaans één wat kleinere uitstroomopening, een anus. Behalve dan bij de koning aller zakpijpen, want die kan gewoon uit twee anussen tegelijk een microscopische drol draaien.

Stankoverlast verraadt drugslab

Agenten troffen zaterdag 30 juni omstreeks 10:15 uur een drugslaboratorium aan in een woning aan de Frederikstraat in Den Haag. Ook vonden zij in de woning een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen. De politie onderzoekt de vondst.

Agenten gingen naar de woning nadat zij een melding van geuroverlast kregen. In de woning troffen zij een drugslaboratorium aan, met diverse vaten met chemicaliën voor het bewerken van verdovende middelen. Forensisch rechercheurs deden uitgebreid onderzoek in de woning.

Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ondersteunen Ontmantelen (LFO) ontmantelden het laboratorium en vernietigden de chemicaliën, vanwege mogelijke gevaren voor de veiligheid van mens en milieu. De goederen en verdovende middelen zijn in beslag genomen en daarna vernietigd. Rechercheurs deden buurtonderzoek in de omgeving en doen onderzoek naar de betrokken personen.

Stankoverlast verraadt drugslab (foto: stockfoto politie.nl
Stankoverlast verraadt drugslab (foto: stockfoto politie.nl

Moto2-winst Bagnaia in Assen, Bendsneyder door straf buiten punten

Francesco Bagnaia heeft de Grand Prix van Nederland in de Moto2 gewonnen. De Italiaanse motorcoureur was op het TT Circuit in Assen al het hele weekeinde duidelijk de beste en bekroonde dat met een fraaie overwinning. 

Bij de start nam Bagnaia vanaf poleposition de leiding, gevolgd door Marcel Schrötter en Alex Marquez. De van plek negen vertrokken Joan Mir was ook al snel op tempo en de Moto3-wereldkampioen nestelde zich al snel op de derde plek, voor Marquez en de op P13 begonnen Lorenzo Baldassarri.

Bagnaia was net als al het hele weekeinde duidelijk de beste en breidde zijn voorsprong langzaam maar zeker uit. Marquez en Baldassarri volgden, met Schrötter en Mir als voornaamste uitdagers voor de overige twee podiumplaatsen. Met vijf ronden te rijden begon Baldassarri het gat met leider Bagnaia een klein beetje te verkleinen, maar het was nog altijd bijna twee seconden.

Vier ronden voor het einde had ook Fabio Quartararo het mes tussen de tanden en de jonge Fransman zette zijn machine vol overtuiging binnendoor bij Schrötter, wat hem plek vier opleverde. Ook Baldassarri ging uitermate rap, maar drie ronden voor het einde sloeg het noodlot toe: Balda reed met een lekke band de pitstraat in.

Quartararo verschalkte ondertussen ook Marquez in Ossebroeken, maar voor de Speed Up-rijder zou het daar wel bij blijven, want het gat met Bagnaia was bijna drie seconden. Bagnaia reed onbedreigd naar overwinning nummer vier van 2018, voor Quartararo en Marquez. De Italiaan verstevigde zo zijn WK-leiding, naaste achtervolger Miguel Oliveira moest genoegen nemen met plek zes.

Bo Bendsneyder kwam na een sterke slotfase als veertiende over de streep, maar door een kleine tijdstraf wegens het afsnijden van een bocht viel hij alsnog terug tot buiten de punten.

'EU geeft hoop op Brexitdeal op'

EU-onderhandelaars hebben de hoop opgegeven dat er tijdens de Europese Raad-top in oktober een deal met de Britten kan worden gesloten. Ze wijzen volgens The Independent op de voortdurende onenigheid binnen de Britse regering.

Zogeheten harde Brexiteers willen dat het Verenigd Koninkrijk zich volledig losmaakt uit alle instanties van de EU. Daartegenover staan de voorstanders van de zachtere benadering, die vinden dat de relaties met de EU juist zoveel mogelijk intact moeten worden gehouden.

Vrijdag heeft de Britse premier Theresa May een zogeheten crunch meeting met haar kabinet, in een ultieme poging om eindelijk duidelijkheid te scheppen over wat Londen nou precies met de onderhandelingen wil.

EU-onderhandelaars zijn echter sceptisch. Afgelopen week was er nou juist een EU-top, en de vraag dringt zich op waarom May niet vantevoren met een eensgezind kabinetsstandpunt naar Brussel kon komen.

"We hebben het nu eerder over December, maar dan is het de vraag of er vóór maart nog wel een overkomst kan worden goedgekeurd", zegt een bron bij de Europese Commissie. "Ik heb mijn geduld nog niet verloren, maar de tijd wordt wel steeds krapper", aldus premier Mark Rutte. Eind maart volgend jaar verlaten de Britten volgens de planning de EU.

Naar verluidt wil May Groot-Brittannië zo dicht mogelijk bij de Europese douane-unie en de interne markt houden. Gaat ze vrijdag echter te ver met haar voorstellen, dan bestaat de kans dat Brexiteers zoals Boris Johnson, David Davis en Liam Fox hun ontslag indienen en het kabinet valt.

'Tour-organisatie laat Froome niet starten'

Chris Froome zal toch niet aan de start komen van de Tour de France. Volgens de Franse krant Le Monde heeft organisator ASO aan Team Sky laten weten dat het Froome niet welkom is, vanwege de dopingprocedure die tegen hem loopt.

Froome testte tijdens de Vuelta van vorig jaar positief op een te hoge waarde salbutamol in zijn bloed. Toch mocht hij in andere wedstrijden starten zolang de UCI het onderzoek in behandeling heeft. ASO, de Tour-organisatie, denkt daar anders over en beroept zich op artikel 28 van het reglement van de Tour. Daarin staat dat de organisatie het recht heeft een coureur of team het startrecht te ontnemen ter bescherming van het imago van de organisatie of de wedstrijd.

Team Sky heeft beroep aangetekend tegen de beslissing bij het Nationaal Olympisch Comité van de Franse Sport (CNOSF) . De zaak komt op 3 juli voor, de dag erop moet er een beslissing vallen. Nadien kan er ook beroep worden aangetekend bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS), maar de kans is zeer klein dat die een beslissing kan nemen voor de start van de Tour de France.

'Tour-organisatie laat Froome niet starten' (Pro Shots / George Deswijzen)
'Tour-organisatie laat Froome niet starten' (Pro Shots / George Deswijzen)

Kroatië - Denemarken: is Kroatië op wereldtiteljacht?

De tweede achtste finale van vandaag gaat tussen Kroatië en Denemarken. Vooral Kroatië is interessant, want de ploeg was in de groepsfase erg indrukwekkend en lijkt misschien zelfs wel een zeer gevaarlijke outsider voor de wereldtitel.

In de groepfase begon Kroatië met een relatief simpele 2-0 zege op Nigeria, waarna het duel met Argentinië op het programma stond. De Kroaten maakten gehakt van de halvefinalisten van het vorige WK (3-0), waarna in de slotwedstrijd met wat moeite van IJsland gewonnen werd.

Denemarken begon juist helemaal niet zo best. Peru was veel sterker, maar het uitermate matig spelende Denemarken won toch met 1-0. Het duel met Australië was ook niet geweldig en leverde één punt op (1-1), waarna een zouteloze wanvertoning tegen (of eigenlijk met) Frankrijk in 0-0 eindigde.

De Denen moeten het vooral hebben van grote ster Christian Eriksen, terwijl men bij Kroatië wat meer keuze heeft. Mario Mandzukic, Ivan Perisic, Ante Rebic, het gaat een lastige middag worden voor de Deense bondscoach Hareide.

Denemarken schopte het op WK's één keer tot de kwartfinales: in 1998 was Brazilië daarin te sterk. Kroatië werd op datzelfde WK derde en ook voor hen was dat de enige keer dat ze de laatste acht bereikten op een wereldkampioenschap.

De Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana fluit de wedstrijd om 20.00 uur Nederlandse tijd op gang in Nizhny Novgorod. Blijven de Kroaten jagen op de wereldtitel, of laat Denemarken eindelijk iets zien wat wél leuk is om naar te kijken?

Spanje - Rusland: einde WK voor het gastland?

De tweede dag van de knock-outronde wordt geopend door het gastland. Rusland neemt het in Moskou op tegen de wereldkampioen van 2010, Spanje. Dat land mag gerust de favoriet genoemd worden, maar de thuisfans hopen natuurlijk dat de Russen kunnen verrassen.

We beginnen met Spanje, waar het verdedigend allemaal niet zo best is. Cristiano Ronaldo werkte er namens Portugal zelfs een hattrick in (3-3), Marokko of all places wist met 2-2 ook keurig stand te houden. Tegen Iran was het allemaal ook niet overtuigend: Spanje won met 1-0.

Rusland opende het WK inmiddels al ruim twee weken geleden met een aardig showtje. Het magere Saoedi-Arabië werd met 5-0 opzij geschoven, waarna Egypte er met 3-0 aan moest geloven. Uruguay wist echter wél raad met de Russen, die met 0-3 op de broek kregen.

In lang vervlogen tijden haalde de Sovjet-Unie vier keer de kwartfinales, Rusland deed dat nog nooit en staat nu zelfs voor het eerst in de knock-outfase. Spanje heeft uiteraard wat meer ervaring met onder meer de wereldtitel in 2010, zoals de Nederlander nog wel weet. 

De wedstrijd wordt om 16.00 uur Nederlandse tijd op gang gefloten door Björn Kuipers, die de Nederlandse eer op dit WK hoog moet houden en dat prima doet. Kan het gastland verrassen? Of zien we Diego Costa, Sergio Ramos en Nederland-killer Andres Iniesta nog eens terug?

Martin wint Moto3 in Assen, WK-leider crasht in slotronde

Motorcoureur Jorge Martin heeft de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard boekte op het TT Circuit in Assen zo al zijn vierde zege van het seizoen, waardoor hij de leiding in de titelstrijd overneemt.

Polesitter Martin pakte zonder problemen de leiding bij de start en werd gevolgd door Enea Bastianini, Lorenzo Dalla Porta, de zeer sterk vertrokken Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio en Aron Canet, terwijl ook John McPhee, Tony Arbolino en Gabriel Rodrigo prima voorin reden.

Na een handvol ronden ontstond een kopgroep van vijf man: Canet, Bezzecchi, Bastianini, Martin en McPhee, terwijl de achtervolgende groep aangevoerd werd door de jonge Jaume Masia. De kopgroep bleef ronden na ronden bij elkaar, wat langzaam voor spanning zorgde.

Met drie ronden te gaan wilde niemand de koppositie hebben - met het oog op de slipstream is die positie immers niet echt gunstig - wat voor een soort baanwielrentaferelen zorgde. Het vijftal werd in de voorlaatste ronde een viertal, want McPhee ging onderuit in de Bult.

Martin sloeg ondertussen een gaatje van bijna een seconde naar zijn drie medekoplopers, aangevoerd door Canet. Vanaf plek vier schoof WK-leider Bezzecchi vervolgens ook onderuit. Martin pakte de winst én door Bezzecchi's crash ook de WK-leiding, Canet troefde Bastianini af in de strijd om de tweede plek.

Valse aangifte verkrachting: 45 dagen cel

Een 21-jarige Amerikaanse moet 45 dagen de cel in. Mary Zolkowski heeft namelijk aangifte gedaan van verkrachting, terwijl ze helemaal niet verkracht is, en dat mag dus niet.

Het begon ermee dat Mary haar moeder vertelde dat ze was verkracht op de parkeerplaats van een hogeschool in Bay City in Michigan. Moeder belde de school en Mary werkte mee aan het onderzoek. Een en ander bleek niet te kloppen en niet veel later gaf de jongedame toe dat ze ooit eens aangerand was, maar niet op de betreffende parkeerplaats.

Of dat wél waar was valt te betwijfelen, want het verhaal bleef maar veranderen. Even resumeren:

Verhaal 1 - Haar oorspronkelijke verhaal: Mary liep naar de auto en werd van achteren beetgepakt door een man, die haar zonder condoom verkrachtte terwijl hij haar gezicht en keel vast hield. Ze zag alleen zijn handen en hij ging er in een auto vandoor voor ze zijn gezicht kon zien. Mary weigerde een doktersonderzoek.

Verhaal 2 - Bij een tweede ontmoeting met de onderzoekers vertelde Mary ineens wat anders: de verdachte was nu een kennis van haar. De parkeerplaats was plotsklaps anders geworden, want dit keer zei ze verkracht te zijn in een appartement. Ze verontschuldigde zich voor de verwarring.

Verhaal 3 - Dit keer werd het nog weer even wat anders. Mary zei dat ze de verdachte wilde zeggen te stoppen, maar de seks was al voorbij voor ze dat kon doen. Uiteindelijk gaf ze aan valse aangifte van verkrachting te hebben gedaan.

Mary kon mogelijk vier jaar celstraf krijgen, plus een boete van tweeduizend dollar. De celstraf kreeg ze wel, maar het bleef nog bij een relatief lage 45 dagen.

Fun met Funda #106 Authentiek landhuis in Oostvoorne

In Oostvoorne vinden we dit prachtige authentieke landhuis, in de stijl van de Amsterdamse School. Het landgoed bestaat uit een parkbos met laan-beplanting, sierbeplanting, grasvegetatie en een vijver. Het heeft een karakteristieke L-vormige plattegrond bestaande uit een middengedeelte (zit- en eetkamer) met verdieping en twee lagere vleugels waarin keukens, muziekkamer en slaapkamers zijn ondergebracht]. Het landhuis bevindt zich in zeer authentieke en goede staat waarbij alle oorspronkelijke details tot de dag van vandaag behouden zijn gebleven. Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is aangewezen als Rijksmonument. 

Liever alle foto's op een rij? Check dan de laatste pagina! 

Authentiek landhuis in Oostvoorne (Foto: Funda)
Authentiek landhuis in Oostvoorne (Foto: Funda)

MLB: Red Sox maken gehakt van Yankees en pakken leiding terug

De honkballers van de Boston Red Sox hebben op bezoek bij de New York Yankees een ruime zege geboekt. De ploeg van Xander Bogaerts was met 0-11 te sterk voor de Yankees, vooral door uitermate sterk werpen van Chris Sale.

Ook Rafal Devers was lekker op dreef: in vijf slagbeurten kwam hij vijf keer op de honken. Vooral in de eerste inning was het al gelijk raak, want Devers mepte een homerun met alle honken bezet: een grand slam. De 0-4 voorsprong werd uitgebouwd en de Yankees kwamen er niet meer aan te pas.

Bij de Atlanta Braves deed Ozzie Albies het weer prima. Hij sloeg twee teamgenoten over de thuisplaat en scoorde zelf ook twee runs, net als Jurickson Profar bij de Texas Rangers. Beide ploegen konden zaterdag een zege bijschrijven.

Uitslagen MLB zaterdag
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 4-3
Chicago Cubs - Minnesota Twins 14-9
Baltimore Orioles - Los Angeles Angels 2-6
Oakland Athletics - Cleveland Indians 7-2
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 12-3
Miami Marlins - New York Mets 5-2
Tampa Bay Rays - Houston Astros 5-2
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 3-2
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 1-3
New York Yankees - Boston Red Sox 0-11
St.Louis Cardinals - Atlanta Braves 4-11
Texas Rangers - Chicago White Sox 13-4
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 0-7
San Diego Padres - Pittsburgh Pirates 4-3
Seattle Mariners - Kansas City Royals 6-4

Drie grand slams op zaterdag (Bron: YouTube)

Negendarter Van Gerwen in Duitsland

Darter Michael van Gerwen heeft tijdens de European Darts Matchplay, het negende toernooi op de European Tour, een negendarter gegooid. Het is de eerste keer in vijf jaar dat er een negendarter wordt gegooid op de Europese tour van de PDC.

In Hamburg speelde Van Gerwen tegen Ryan Joyce en in de vierde leg was het raak: met 180 en 177 kwam het groene monster op 144, wat hij met twee keer triple 20 en een dubbel 12 uitgooide. Ross Smith was vijf jaar - en één dag - eerder tijdens de Gibraltar Darts Trophy de laatste die het huzarenstukje afleverde op de European Tour.

Wozniacki pakt 29e WTA-titel

Tennisster Caroline Wozniacki heeft de 29e toernooizege uit haar loopbaan binnen. In het Britse Eastbourne was de Deense nummer twee van de wereld met wat moeite te sterk voor de jonge Wit-Russische Aryna Sabalenka, de mondiale nummer 45.

Sabalenka brak de Deense in de eerste set twee keer, maar liet twee setpoints liggen. Daar profiteerde Wozniacki van door terug te slaan en de set te winnen, waarna in set twee over en weer gebroken werd. In de tiebreak was Wozniacki dan toch net wat beter en maakte ze het af: 7-5, 7-6 (5).

Na de Australian Open is het de tweede titel van het jaar voor Wozniacki. Sabalenka speelde na Tianjin 2017 en Lugano 2018 haar derde finale, maar blijft nog altijd zonder toernooiwinst.

Auto voor het politiebureau in de fik gestoken

Op zondagochtend werd rond 05:05 uur een autobrand ontdekt voor het politiebureau aan Eugenie Previnaireweg in Nieuw-Vennep. De politieagenten die ter plaatse kwamen, probeerden de brand met een brandblusser te blussen. Dit lukte echter niet en de brandweer moest eraan te pas komen.

De politie startte een onderzoek en gaat uit van brandstichting. Waarschijnlijk probeerde de verdachte ook het toegangshek van het bureau in brand te steken, maar dit bleef enkel bij een poging.

Auto voor het politiebureau in de fik gestoken (Foto: politie.nl)
Auto voor het politiebureau in de fik gestoken (Foto: politie.nl)

Brandweer redt benzinstation in Goirle

Zondagochtend ontstond rond 03:14 uur brand in een schuur aan de Nieuwekerksedijk in Goirle. Niemand raakte gewond. De politie onderzoekt of het om brandstichting gaat.

Het betrof een uitslaande brand van een schuur. De brandweer kon het overslaan van de brand voorkomen. Alleen de gevel van een benzinestation raakte beschadigd door vermoedelijk de hitte. Om 04:22 werd het sein brand meester gegeven. Het is niet bekend hoe de brand kon ontstaan. De politie doet nader onderzoek. 

Man neergeslagen en bewusteloos achtergelaten

Zondagochtend 1 juli 2018 werd een 19-jarige jongen uit Bavel bewusteloos op de Havermarkt in Breda gevonden. De politie ontving een melding dat een jongen bewusteloos op de Havermarkt lag. Omstanders verleenden eerste hulp en bleven bij het slachtoffer tot de hulpdiensten arriveerden.

De dader was gevlucht en de politie probeerde helderheid te krijgen over wat er gebeurd was. Vermoedelijk ontstond er onenigheid en werd het slachtoffer geslagen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

FOK! Wat een weer: zomerse weer houdt aan

Vandaag is het zonnig, warm en droog met maximumtemperaturen tussen 24°C in het noorden en 29°C in het zuiden van het land. De oostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

De komende nacht verloopt helder en droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordoosten tot 16°C in Zeeland. Er staat een zwakke tot matige oostenwind. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind aanvankelijk nog vrij krachtig.

Morgen overdag is het opnieuw zonnig, warm en droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van ongeveer 22°C op de Wadden tot 29°C in het zuiden. De wind wordt in de middag noordoostelijk en matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Uitzicht op park de Rekerhout vanaf winkelcentrum De Mare in Alkmaar  (Foto: DJMO)
Uitzicht op park de Rekerhout vanaf winkelcentrum De Mare in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ook oudere Zverev wint eindelijk ATP-titel

Tennisser Mischa Zverev heeft éindelijk een ATP-toernooi gewonnen. De 30-jarige Duitser, de negen jaar oudere broer van de meer succesvolle Alexander Zverev, was in het Britse Eastbourne te sterk voor de Slowaak Lukas Lacko.

De mondiale nummer 67 was in de finale simpelweg een maatje te groot voor Lacko, die 94e staat op de wereldranglijst. Zverev speelde in 2010 en 2017 al eens een finale, maar verloor beide keren. Zijn jongere broertje won daarentegen al acht toernooien en is inmiddels de nummer drie van de wereld. Lacko speelde alleen in 2012 eens een finale, maar verloor die ook en staat wat titels betreft dus nog altijd droog.

Russell domineert in Formule 2, De Vries valt uit

George Russell heeft zijn vierde zege in de Formule 2 op overtuigende wijze gepakt. Zaterdag was de Britse Mercedes-junior oppermachtig in de hoofdrace op de Oostenrijkse Red Bull Ring, waar zijn overwinning geen moment serieus in gevaar kwam.

Russell behield bij de safety car-start de kop, terwijl Nyck de Vries wat verder in het achterveld voor een alternatieve strategie koos: hij zou met zijn hardere compound banden een latere pitstop maken, maar kreeg te maken met een lekke rechterachterband. De Vries haalde de pits nog wel, maar viel uit.

Ralph Boschung zette zijn auto na een paar ronden noodgedwongen stil, waardoor de safety car de baan op kwam. Vrijwel iedereen kwam naar binnen voor de verplichte pitstop, behalve Artem Markelov, Arjun Maini en Sean Gelael. De drie hielden zo een tijd de kop vast, maar moesten zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

Bij de pitstops bleef Russell aan de (virtuele) leiding, gevolgd door landgenoot Lando Norris. Sergio Sette Camara lag op plek drie, maar de Braziliaan moest in de pitstraat wachten tot teamgenoot Norris nieuwe banden had, wat hem posities kostte. Nadat de drie later gestopte heren ook binnen waren gekomen was de zege van Russell zo goed als een feit.

Hij won uiteindelijk voor Norris en Antonio Fuoco, die bijna tien seconden toe moest geven. Met 122 punten is Norris nog altijd de kampioenschapsleider, maar Russell volgt op twee punten.

Marquez pakt pole voor TT Assen, vier man binnen één tiende

Motorcoureur Marc Marquez start zondag van poleposition tijdens de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. Op het TT Circuit van Assen was de Spaanse wereldkampioen op zijn Honda net te snel voor de concurrentie, maar de verschillen waren uiterst klein.

De coureur van Repsol Honda was bij het vallen van de vlag 0,041 seconden sneller dan LCR Honda-rijder Cal Crutchlow. De Brit was op zijn beurt nog geen twee honderdsten sneller dan Valentino Rossi, die plek drie in mag nemen. Ook Ducati-coureur Andrea Dovizioso bleef binnen een tiende van een seconde: met 0,079 seconden achterstand staat hij op plek vier, naast Alex Rins en Maverick Viñales. De derde rij wordt gevormd door Aleix Espargaro, Johann Zarco en Andrea Iannone.

In de Moto2 was het Francesco Bagnaia die de poleposition voor zich opeiste. De Italiaan was in de trainingen al de beste en was in de kwalificatie 0,073 tellen rapper dan Marcel Schrötter. Met een 24e plek op 1,107 seconden kwam Bo Bendsneyder er niet aan te pas. Jorge Martin pakte met overmacht zijn veertiende pole in de Moto3, voor Enea Bastianini. Wildcardrijder Ryan van de Lagemaat eindigde als dertigste en laatste, net als in de trainingen.

Zondag gaat de racedag om 11.00 uur van start met de Moto3, om 12.20 uur en 14.00 uur gevolgd door de Moto2 en MotoGP.

Beste wereldjaarprestatie voor hoogspringster Lasitskene

Hoogspringster Mariya Lasitskene heeft tijdens de Diamond League in Parijs weer eens de beste wereldjaarprestatie neergezet. Dat deed ze begin juni al met 2,03 meter in Hengelo, maar in de Franse hoofdstad deed ze er nog een schepje bovenop: 2,04 meter, uiteraard goed voor de winst.

De Amerikaan Sam Kendricks maakte bij het polsstokhoogspringen ook al indruk. Hij vloog als enige over 5,96 meter en dat was goed voor de beste wereldjaarprestatie. De piepjonge Amerikaanse Zweed Armand Duplantis pakte met 5,90 meter de tweede plek, voor Renaud Lavillenie.

Sandra Perkovic won met 68,80 meter het discuswerpen bij de dames, Fedrick Dacres was met 67,01 meter ruimschoots de beste bij de mannen. 

Semenya naar vierde plek op eeuwige wereldranglijst 800 meter

Atlete Caster Semenya heeft tijdens de Diamond League in Parijs stevig uitgehaald op de 800 meter. Met een tijd van 1:54,25 minuten snelde de Zuid-Afrikaanse naar de vierde plek op de eeuwige wereldranglijst en de snelste tijd in tien jaar, wat uiteraard de winst opleverde.

Semenya moet later in het jaar naar alle waarschijnlijkheid aan de testosteronverlagende middelen, vanwege een lichamelijke aandoening waar ze zelf uiteraard niks aan kan doen. Voordat het zover is geeft ze echter nog flink gas en in Parijs kon alleen Francine Niyonsaba enigszins volgen. Met 1:55,86 moest ook de dame uit Burundi passen, want tegen Semenya's geweld was niemand opgewassen. Met 1:59,35 keerde Sifan Hassan namens Nederland terug van een blessure met een tiende plek.

De 100 meter werd een prooi voor Ronnie Baker. De Amerikaan was met 9,88 seconden weer zeer snel en evenaarde daarmee de beste wereldjaarprestatie, een dikke week eerder gelopen door landgenoot Noah Lyles. Met 9,91 ging plek twee naar de Fransman Jimmy Vicaut, terwijl de Chinees Su Bingtian met 9,91  - drie duizendsten langzamer dan Vicaut - het Aziatisch record evenaarde.

Op de 110 meter horden leek Sergey Shubenkov een gooi te doen naar een bijzonder rappe tijd, maar dat ging niet door: na zijn sterke 13,05 in de series werd de Rus in de finale gediskwalificeerd na een valse start, ondanks wat protest. De Jamaicaan Ronald Levy ging er in 13,18 seconden met de winst vandoor.

De pas 20-jarige Salwa Eid Naser, uitkomend voor Bahrein, was op de 400 meter opnieuw ijzersterk. Ze pakte de winst in een tijd van 49,55 seconden, een nieuw Aziatisch record. Met 1:43,73 werd de 800 meter bij de mannen een prooi voor de Keniaan Ferguson Rotich, die zijn landgenoot Jonathan Kitilit met een ijzersterke eindsprint nog kon verschalken, waardoor Kitilit één tiende tekort kwam voor de winst.

Op de 200 meter was het Shericka Jackson, winnares van olympisch en WK-brons op de 400 meter, die er met 22,05 met de winst vandoor ging. Jamile Samuel eindigde als vierde en met 22,63 seconden liep de Nederlandse een nieuw persoonlijk record. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.