Spanje klaar op WK na wereldredding Akinfeev in penaltyserie

Rusland staat voor het eerst in de geschiedenis - in elk geval als 'Rusland' - in de kwartfinales van het WK voetbal. Het gastland speelde knap met 1-1 gelijk tegen Spanje, waarna de Russen in de penaltyserie de besten waren. Keeper Igor Akinfeev stopte een penalty van Koke, waarna hij met een wereldredding - met de voet tikte hij de bal nog uit de goal - Iago Aspas van scoren hield, waarmee de Russische zege een feit was.

Spanje begon zonder problemen en kwam na dik tien minuten op voorsprong. Sergey Ignashevich werkte Sergio Ramos bij een vrije trap van Marco Asensio naar de grond, maar de bal kwam op de voet van de Russische verdediger terecht en eindigde in het doel: 1-0, eigen goal. Toch nog reden tot juichen voor Ignashevich, want met zijn bijna 39 jaar werd hij de oudste speler ooit met een eigen WK-goal.

Kort voor rust kwam de bal via een Russisch hoofd tegen de achterkant van Gerard Piqué's arm aan: hands en een penalty, zo oordeelde scheidsrechter Björn Kuipers. Artem Dzyuba twijfelde niet en schoot de gelijkmaker tegen de touwen. Rusland ging in de verdediging en nadat Akinfeev pogingen van invallers Andres Iniesta en Aspas stopte mocht men naar de verlenging.

Rodrigo had in de verlenging een grote kans om Spanje op 2-1 te zetten, maar wederom bood Akinfeev redding. Kort voor het einde werd Sergio Ramos nog een heel klein beetje aan zijn shirt getrokken, maar videoscheidsrechter Danny Makkelie adviseerde Kuipers om er geen penalty voor te geven en zo geschiedde. In de penaltyserie viel het doek voor Spanje: alle Russen scoorden, Akinfeev stopte de pingels van Koke en Aspas.