F1: Verstappen zegeviert in oranje Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van een goede strategie van zijn team Red Bull Racing en won voor de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton viel uit met technische problemen.

Naar de race in Spielberg waren meer dan 20.000 Nederlanders afgereisd en die kleurden de tribunes behoorlijk oranje. Zij kregen veel waar voor hun geld, want Verstappen rukte in de eerste ronde op van een vierde naar een derde plek. Dit gebeurde achter de rug van Hamilton die in de eerste bocht de eerste plaats al te pakken had. Daarachter drong Räikkönen polesitter Valtteri Bottas naar buiten, waardoor de Mercedes-coureur even terugzakte. Räikkönen maakte echter een foutje, waarna Bottas terug kon komen naar bocht twee. Vervolgens liet de Ferrari-man de deur open staan en kreeg van Verstappen een tikje tegen zijn achterband. De Nederlander haalde de Fin zo in voor plek drie.

Daarachter kreeg Vettel een tik van Romain Grosjean en viel enkele plaatsen terug. Stoffel Vandoorne reed zijn voorvleugel stuk op een Toro Rosso en moest met schade naar de pits. De Belg zou uiteindelijk de finish niet halen. Zijn McLaren-teamgenoot Fernando Alonso startte na wijzigingen aan de auto vanuit de pits. Ook Charles Leclerc had wat problemen, want de Monegask ging even door het grind en kon achteraan aansluiten.

Vettel moest opnieuw een inhaalrace rijden, maar haalde de Haas' van Kevin Magnussen en Grosjean snel in. De Duitser wist echter dat de Mercedessen van Hamilton en Bottas meteen een gat van enkele seconden hadden geslagen met Verstappen die verrassend genoeg het tempo goed kon volgen.

De eerste uitvaller was Nico Hülkenberg die na twaalf ronden zijn Renault-motor opblies. De vlammen kwamen achter uit zijn bolide. Enkele ronden later was het gedaan met de Mercedes van Bottas die met versnellingsbakproblemen uitviel. Dit leverde een virtuele safety car op. Verstappen, Räikkönen, Daniel Ricciardo en Vettel maakten van de gelegenheid gebruik om snel hun banden te wisselen, leider Hamilton deed dit niet. Het verschil tussen de Brit en Verstappen bedroeg op de baan dertien seconden, waardoor Mercedes een probleem had. Bij een stop zou de kampioenschapsleider niet voor de Nederlander de baan op komen.

Nadat de virtuele safety car beëindigd was leek het erop dat Räikkönen zijn banden nog niet goed op temperatuur had, want de Fin maakte enkele foutjes en gaf plek drie weg aan Ricciardo. Dat werd even later plaats twee toen Hamilton zijn verplichte stop moest maken. De Brit kwam als vierde terug op het asfalt en kwam niet veel later vol onder druk te staan van Vettel. De Duitser haalde de Brit zelfs in.

Verstappen lag eerste en liep per ronde enkele tienden van een seconde uit op Ricciardo die al snel strepen op zijn banden kreeg. Het rubber van de Australiër ging zienderogen achteruit. Dit bleek ook wel, want Räikkönen pakte na 38 ronden plek twee. Ricciardo besloot vervolgens een tweede stop te maken. In ronde 47 klaagde ook Hamilton over zijn banden, terwijl het rubber van Verstappen en de Ferrari's er veel beter uitzag.

Hamilton besloot nogmaals te stoppen, waardoor de kampioenschapsleider terugzakte naar plek vijf. Dat werd de vierde, na het uitvallen van Ricciardo. Daarmee was de koek vooraan nog niet op, want ook de Mercedes van Hamilton gaf de geest. Verstappen had ondertussen zijn handen vol aan de Ferrari's, maar na 71 ronden kon de Nederlander als eerste over de streep komen en zijn vierde zege uit zijn carrière boeken. Räikkönen eindigde als tweede, vlak voor Vettel.

Op een ronde achterstand pakte Grosjean eindelijk de eerste punten van het jaar met de Haas. De Fransman eindigde op een ronde achterstand van het leidende trio, maar wel voor teamgenoot Kevin Magnussen. Esteban Ocon eindigde na een prima race op plek zes, voor Force India-teamgenoot Sergio Perez. Fernando Alonso pakte eindelijk weer eens punten voor het geplaagde McLaren door als achtste te eindigen. Hij bleef de Saubers van Charles Leclerc en Marcus Ericsson nipt voor.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:21:56.024
2 Kimi Räikkönen Ferrari +1.504
3 Sebastian Vettel Ferrari +3.181
4 Romain Grosjean Haas +1 ronde
5 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
6 Esteban Ocon Force India +1 ronde
7 Sergio Perez Force India +1 ronde
8 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
9 Charles Leclerc Sauber +1 ronde
10 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
11 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
12 Carlos Sainz Renault +1 ronde
13 Lance Stroll Williams +2 ronden
14 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +6 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +9 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +17 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +18 ronden
DNF Valtteri Bottas Mercedes +58 ronden
DNF Nico Hulkenberg Renault +60 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 146
2 Lewis Hamilton Mercedes 145
3 Kimi Räikkönen Ferrari 101
4 Daniel Ricciardo Red Bull 96
5 Max Verstappen Red Bull 93
6 Valtteri Bottas Mercedes 92
7 Kevin Magnussen Haas 37
8 Fernando Alonso McLaren 36
9 Nico Hulkenberg Renault 34
10 Carlos Sainz Renault 28
11 Sergio Perez Force India 23
12 Esteban Ocon Force India 19
13 Pierre Gasly Toro Rosso 18
14 Charles Leclerc Sauber 13
15 Romain Grosjean Haas 12
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Lance Stroll Williams 4
18 Marcus Ericsson Sauber 3
19 Brendon Hartley Toro Rosso 1
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Ferrari 247
2 Mercedes 237
3 Red Bull 189
4 Renault 62
5 Haas 49
6 McLaren 44
7 Force India 42
8 Toro Rosso 19
9 Sauber 16
10 Williams 4