Kroatië - Denemarken: is Kroatië op wereldtiteljacht?

De tweede achtste finale van vandaag gaat tussen Kroatië en Denemarken. Vooral Kroatië is interessant, want de ploeg was in de groepsfase erg indrukwekkend en lijkt misschien zelfs wel een zeer gevaarlijke outsider voor de wereldtitel.

In de groepfase begon Kroatië met een relatief simpele 2-0 zege op Nigeria, waarna het duel met Argentinië op het programma stond. De Kroaten maakten gehakt van de halvefinalisten van het vorige WK (3-0), waarna in de slotwedstrijd met wat moeite van IJsland gewonnen werd.

Denemarken begon juist helemaal niet zo best. Peru was veel sterker, maar het uitermate matig spelende Denemarken won toch met 1-0. Het duel met Australië was ook niet geweldig en leverde één punt op (1-1), waarna een zouteloze wanvertoning tegen (of eigenlijk met) Frankrijk in 0-0 eindigde.

De Denen moeten het vooral hebben van grote ster Christian Eriksen, terwijl men bij Kroatië wat meer keuze heeft. Mario Mandzukic, Ivan Perisic, Ante Rebic, het gaat een lastige middag worden voor de Deense bondscoach Hareide.

Denemarken schopte het op WK's één keer tot de kwartfinales: in 1998 was Brazilië daarin te sterk. Kroatië werd op datzelfde WK derde en ook voor hen was dat de enige keer dat ze de laatste acht bereikten op een wereldkampioenschap.

De Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana fluit de wedstrijd om 20.00 uur Nederlandse tijd op gang in Nizhny Novgorod. Blijven de Kroaten jagen op de wereldtitel, of laat Denemarken eindelijk iets zien wat wél leuk is om naar te kijken?