FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 juli 2018

Arsenal versterkt zich met Sokratis

Sokratis Papastathopoulos is de nieuwste aanwinst van Arsenal. De Griekse centrumverdediger komt over van Borussia Dortmund.

The Gunners melden via de officiële kanalen dat Papastathopoulos in het Emirates Stadium een contract voor meerdere seizoenen heeft gekregen. Dortmund ontvangt naar verluidt een transfersom van circa negentien miljoen euro. In januari van dit jaar nam Arsenal ook al spits Pierre-Emerick Aubameyang van de Duitsers over.

Papastathopoulos, die eerder deze maand dertig werd, heeft dezelfde zaakwaarnemer als Konstantinos Mavropanos, die ook afgelopen winter werd vastgelegd op advies van Sven Mislintat. Hij is de hoofdscout die over kwam vanuit Dortmund en de Duitser heeft nog steeds goede contacten bij zijn oude club.

Sokratis Papastathopoulos is de derde zomeraanwinst van Arsenal onder leiding van Unai Emery, de nieuwe manager. Eerder werd de komst van Stephan Lichtsteiner en keeper Bernd Leno al bevestigd. Lucas Torreira (Sampdoria) moet de volgende versterking worden, maar door zijn deelname aan het WK zal de transfer van de Uruguayaanse middenvelder nog even moeten wachten.

Schmeichel: "Ik dacht dat Neymar dood ging"

Dat Neymar een voetballer met buitengewone kwaliteiten is staat buiten kijf. Hij is echter ook een dramaqueen van epische proporties, zoals hij dit WK al met enige regelmaat liet zien. In de achtste finales tegen Mexico was het wel héél erg: een Mexicaan stond even uitermate onsportief op zijn enkel, waarna Neymar begon te rollen en spartelen alsof iemand zojuist met een kettingzaag zijn been in twintig stukjes hakte.

De Deense oud-keeper Peter Schmeichel is hélemaal klaar met Neymar's eeuwige gejank, en dat de Braziliaan ook nog eens door de al net zo eerlijke FIFA verkozen werd tot man van de wedstrijd ging hem helemaal te ver. "Mijn god, hij kreeg zelfs die prijs! De FIFA moet echt kijken naar hoe hij zich gedraagt in een wedstrijd. Ik kan het alleen maar omschrijven als bijzonder onfortuinlijk."

"De manier waarop hij kaarten probeert te forceren is uitermate irritant om te zien", vervolgt Schmeichel, die zich zelfs even zorgen leek te maken. "Ik dacht dat hij dood lag te gaan, dat hij op een brancard gehesen zou worden, rechtstreeks de ambulance in en dat we hem nooit meer zouden zien", aldus de Deen.

"Dit willen we gewoon niet zien in het voetbal. We hebben de videoscheidsrechter en die kan er mee afrekenen. Dit soort acteerwerk moeten we bespaard blijven...het krijgt zoveel aandacht, en het ergste is dat de kinderen over de hele wereld hier ook naar kijken en dit zelf na gaan doen, dat moeten we toch niet willen?", vraagt Schmeichel zich af.

Neymar's strijd tegen de dood (Bron: YouTube)

Wawrinka boekt prachtige Wimbledon-zege na blessureleed

Tennisser Stan Wawrinka heeft op Wimbledon in de eerste ronde een bijzonder fraaie zege geboekt. De 33-jarige Zwitser, drievoudig Grand Slam-winnaar, zakte door blessures tot buiten de top-200 op de wereldranglijst, maar tikte de als zesde geplaatste Grigor Dimitrov naar huis.

Wawrinka had de eerste set na dik twintig minuten al verloren, maar kwam vervolgens op stoom. Hij pakte de tweede en derde set via de tiebreak en in set vier plaatste hij op 5-4 de beslissende break, waarmee hij Dimitrov terug naar Bulgarije stuurde.

Een knieblessure speelt Wawrinka al lange tijd parten. Op de Australian Open maakte hij een comeback, maar met slechts zes gewonnen wedstrijden in het hele jaar wilde het nog niet vlotten. Dimitrov verloor alleen in 2009, zijn debuutjaar, in de eerste ronde op Wimbledon.

Tennisster Rus kan niet stunten tegen Williams

Tennisster Arantxa Rus heeft op Wimbledon in de eerste ronde niet voor een sensatie kunnen zorgen. De Nederlandse nam het op tegen de van een zwangerschap teruggekeerde Serena Williams, die het zo nu en dan wel wat lastig had met Rus.

Rus werd in set één al gelijk gebroken, maar plaatste zowaar direct een rebreak. Het ging vervolgens gelijk op, maar in de slotfase moest ze zich alsnog gewonnen geven. In set twee vocht Rus na twee breaks lange tijd om in de wedstrijd te blijven. Ze wist vijf matchpoints weg te werken, maar daarna was het voor Williams dan toch raak: 7-5, 6-3.

Met Elina Svitolina raakte het vrouwentoernooi ook al de nummer vijf van de plaatsingslijst kwijt. De Oekraïnse ging met 7-6 (3), 4-6, 6-1 onderuit tegen Tatjana Maria uit Duitsland. Coco Vandeweghe (16) sneuvelde verrassend tegen Katerina Siniakova, terwijl Julia Görges (13) wel afrekende met Monica Puig.

België naar kwartfinales WK na miraculeuze ontsnapping tegen Japan

België heeft zich met grote moeite geplaatst voor de kwartfinales van het WK. De ploeg moest na rust vol aan de bak tegen Japan, maar won uiteindelijk met 3-2.

Nadat de Japanners aardig aan de wedstrijd begonnen, nam België de controle over. Langzaam maar zeker werd de druk opgevoerd, maar de Rode Duivels konden in de hechte Japanse defensie niet echt grote kansen afdwingen. De beste mogelijkheid was voor Romelu Lukaku. Na een voorzet vanaf de rechterflank had de spits teveel tijd nodig en voorkwam een Japans been dat Lukaku kon scoren.

De Aziaten werden in de slotfase van de eerste helft ook gevaarlijk. Thomas Meunier zat helemaal mis bij een lange bal, waardoor Shinji Kagawa op de linkerflank er vandoor kon. Hij bediende Yuto Nagatomo, wiens voorzet door Takashi Inui recht in de handen van Thibaut Courtois werd gekopt. Even later blunderde Courtois bijna bij een inzet van de Japanners, al had een doelpunt niet geteld vanwege buitenspel.

België was door die goede fase van Japan voor rust al gewaarschuwd en kort na de pauze ging het voor de zuiderburen totaal mis. Uit een counter had Gaku Shibasaki een prima steekbal in huis op Genki Haraguchi. De 27-jarige middenvelder kreeg van Jan Vertonghen alle tijd om de bal diagonaal langs Courtois in de verre hoek te schieten.

Het antwoord van de Belgen kwam snel. Op aangeven van Dries Mertens had Eden Hazard pech dat hij de paal raakte. Drie minuten later werd het karwei voor de ploeg van Roberto Martínez nog moeilijker toen ook Takashi Inui alle gelegenheid kreeg om uit te halen. Van buiten het strafschopgebied knalde hij de bal prachtig in de hoek.

Martínez greep in door Nacer Chadli en Marouane Fellaini binnen de lijnen te brengen voor Mertens en Yannick Carrasco. Lukaku was dicht bij een treffer met een kopbal die voorlangs ging en oud-VVV'er Maya Yoshida blokte uitstekend een poging van de sterke spits uit een lage voorzet vanaf de rechterflank.

Twintig minuten voor tijd was het wel raak. Vertonghen legde een afvallende bal met het hoofd precies bij de tweede paal in het doel en kort daarna stond het al 2-2. Hazard gaf voor en Fellaini knikte de bal achter doelman Eiji Kawashima. In de slotfase kregen beide teams een paar prima kansen om een verlenging te voorkomen, maar dat leek niet te lukken.

In de absolute slotseconden trok België het duel toch nog naar zich toe. Uit een hoekschop van Japan kon Courtois aan een counteraanval beginnen. Via Kevin De Bruyne en Meunier was het Chadli die simpel kon binnentikken: 3-2. De Belgen mogen zich daardoor opmaken voor een kraker tegen Brazilië (vrijdag, 20.00 uur) en voor Japan is het toernooi voorbij.

Balotelli ontbreekt op eerste training OGC Nice

Mario Balotelli was maandag de grote afwezige op de eerste trainer van OGC Nice, waar Patrick Vieira voor het eerst voor de groep stond.

De Italiaanse spits werd sterk in verband gebracht met een vertrek bij Nice deze zomer, waar Olympique Marseille hem op de rader zou hebben. Balotelli sprak eerder zijn wens uit om terug te keren naar Italië. Alassane Pléa was ook afwezig, die naar verluidt luchtvaartproblemen zou hebben gehad.

"Het was de bedoeling dat alle spelers hier zouden zijn", vertelt Vieira in gesprek met Franse media. "Helaas waren deze twee niet aanwezig. We zullen proberen te begrijpen waarom."

Balotelli had niet om een extra vrije dag gevraagd, zo bevestigt de Fransman. "Hij werd hier verwacht vandaag. Hij was niet hier en het was niet gepland."

Balotelli kwam in twee seizoenen tot 51 competitiewedstrijden voor Nice en daarin was hij 33 keer trefzeker. Voor de zomer keerde hij onder Roberto Mancini terug in de Italiaanse nationale ploeg.

LSVB: 'Basisbeurs moet terug'

In de vandaag uitgebrachte beleidsmaatregelenmonitor van OCW blijkt dat sinds het afschaffen van de basisbeurs de ongelijkheid is toegenomen. Studenten waarvan de ouders niet hebben gestudeerd of die minder geld hebben zijn angstiger om te lenen, maar moeten tegelijkertijd meer lenen om hun studie te betalen. Hierdoor gaan studenten uit armere milieus minder vaak studeren.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) waarschuwt al langer voor de tweedeling door het leenstelsel. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos reageert dan ook teleurgesteld: “Opnieuw worden de gevolgen van het afschaffen van de basisbeurs pijnlijk duidelijk. Juist studenten met een minder bevoorrechte achtergrond hebben het hierdoor nóg moeilijker. De basisbeurs moet heringevoerd worden door de minister”.

Lenen is steeds meer de norm aan het worden. Ouders die minder geld hebben of minder opleiding hebben genoten raden hun kinderen echter sterk af om te lenen. En dat terwijl niet lenen geen optie is voor deze groep, aangezien hun ouders onvoldoende geld kunnen bijleggen. Ten tijde van de basisbeurs speelden deze problemen veel minder. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos stelt dan ook dat: “Door de basisbeurs her in te voeren, kan iedereen weer studeren. Nu deze gevolgen met harde cijfers worden onderstreept, is het tijd om het leenstelsel voor eens en voor altijd terug te draaien”.

Zwemmer Govorov sprint wereldrecord uit de boeken

Zwemmer Andriy Govorov heeft tijdens de Sette Colli-wedstrijden in Rome het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag verbroken. De Oekraïner verbrak het uit 2009 stammende record van Rafael Muñoz Perez.

De Spanjaard sprintte destijds in een 'superpak' naar 22,43 seconden, maar Govorov ging plotseling een klap harder: de Europees kampioen en winnaar van brons op het WK vorig jaar tikte al na 22,27 seconden aan, een grote verbetering op zo'n korte afstand. 

Govorov's wereldrecord (Bron: YouTube)

'Adresloze moet eerder DNA afgeven'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid treft voorbereidingen om mogelijk eerder DNA-materiaal af te laten nemen bij een verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats. In beginsel wordt nu volgens de huidige wetgeving celmateriaal afgenomen zodra iemand is veroordeeld voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. Het blijkt vooral lastig om celmateriaal af te nemen van veroordeelden zonder een bekend adres. Daarom bekijkt minister Grapperhaus of de afname van celmateriaal bij deze groep naar voren kan worden gehaald; naar het moment dat ze als verdachten in verzekering worden gesteld.

Dat schrijft minister Grapperhaus vandaag in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op de rapportage “Tweede Onderzoek Verbeterprogramma Maatschappelijke Veiligheid OM'' van de Inspectie van Justitie en Veiligheid (IJV). In 2015 is het Verbeterprogramma ingezet naar aanleiding van het rapport de Commissie Hoekstra over de strafrechtelijke beslissingen in de zaak Bart van U. Er zijn volgens de IJV verbeterslagen gemaakt door betrokken ketenpartners, waaronder het openbaar ministerie (OM), de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Maar er zijn meer verbeteringen mogelijk. Minister Grapperhaus gaat met de betrokken ketenpartners verder aan de slag met de aanbevelingen van IJV.

DNA-registratie
De IJV geeft aan dat bij de DNA-registratie van veroordeelden de doorlooptijd in het proces aanzienlijk is verkort. Het overgrote deel van de gesignaleerde veroordeelden met een bekend adres wordt opgespoord. Het blijkt echter lastig om celmateriaal af te nemen van de groep zonder bekend adres in de Basisregistratie Personen (BRP).

Er zijn nu ruim 268.000 profielen van veroordeelden in de DNA-databank voor strafzaken opgenomen. In 2016 en 2017 stroomden ieder jaar ruim 26.000 nieuwe profielen van veroordeelden in de databank. Veroordeelden voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, worden in beginsel opgeroepen om celmateriaal af te staan. Als geen gehoor wordt gegeven of er is geen geldig BPR-adres, worden deze personen gesignaleerd in het landelijk opsporingssysteem van de politie (OPS). Een persoon blijft gesignaleerd staan tot dat DNA-materiaal van hem is afgenomen. Hierdoor neemt het totaal aantal signaleringen jaarlijks toe. De Commissie Hoekstra wees daar in zijn monitor in 2016 op. Toen waren er 15.602 signaleringen, tegen 21.265 in april 2018. De meeste openstaande signaleringen in OPS betreffen personen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat zijn er ruim 20.000.

Met de Tweede Kamer is al eerder besproken dat het afnemen van DNA-materiaal van verdachten die in verzekering zijn gesteld juridisch kwetsbaar is en mogelijk in strijd is met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Er is besloten eerst de huidige wet en genomen verbetermaatregelen, te evalueren. Deze evaluatie wordt verwacht in april 2019.

Voorbereidend onderzoek
Om geen tijd verloren te laten gaan, treft minister Grapperhaus alvast voorbereidingen om te onderzoeken of eerder DNA-materiaal kan worden afgenomen bij een verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats, de grootste groep openstaande signaleringen in OPS. Wil dit kans van slagen hebben en juridisch houdbaar zijn, moeten alle processen goed worden doordacht. Er is veel zorgvuldigheid vereist bij afname van DNA-materiaal, het bewaren en vernietigen als iemand niet wordt veroordeeld. Door nu al te onderzoeken, verwacht minister Grapperhaus zijn besluit over eerder afnemen van DNA-materiaal in het voorjaar van 2019 aan de Tweede Kamer voor te kunnen leggen als ook de evaluatie van de huidige wet en al genomen verbetermaatregelen gereed is.

'Adresloze moet eerder DNA afgeven' (Foto ter illustratie door pxhere.com)
'Adresloze moet eerder DNA afgeven' (Foto ter illustratie door pxhere.com)

Liverpool en Salah verlengen gezegend huwelijk tot 2023

Mohamed Salah heeft een nieuw en langlopend contract getekend bij Liverpool. De Egyptische steraanvaller blijft tot 2023 op Anfield.

Via de officiële kanalen laat zijn trainer Jürgen Klopp weten verheugd te zijn met het nieuws. De Duitse oefenmeester ziet de verlenging als een belangrijke graadmeter voor de toekomst. "Dit contract is een beloning voor een persoon die zo veel heeft bijgedragen aan de successen van afgelopen seizoen. Het laat zien dat de club in hem gelooft en dat hij in de club gelooft. We willen laten zien dat grote talenten zien dat Anfield een plek kan zijn waar ze hun dromen en ambities waar kunnen maken."

Salah kwam in de zomer van 2017 over van AS Roma en sindsdien is zijn ster snel gerezen. Hij maakte maar liefst 44 goals in 52 wedstrijden en leidde de ploeg naar de derde plaats in de Premier Leage en naar de finale van de Champions League. Dat duel moest hij echter snel staken door een schouderblessure en Liverpool kon het zonder hem niet bolwerken tegen Real Madrid.

Die laatste ploeg zou net als vele andere topclubs interesse hebben om hem vast te leggen, maar lijkt nu kansloos in die missie. Klopp wil hem absoluut niet kwijt en de club wil een signaal afgeven aan andere clubs. "Mo heeft nu bijgetekend en gezegd dat deze club zijn thuis is. En als zo iemand dat zegt, spreekt dat enorm in het voordeel van de club. Tegelijkertijd geven wij aan dat we zijn waarde kennen en hem willen helpen om nog beter te worden", aldus Klopp.

De trainer looft hem niet alleen vanwege zijn spel, maar ook vanwege zijn opvatting als mens. "Het beste aan Mo is dat hij zichzelf nooit ziet als meer dan een speler van het team. Hij erkent dat zijn ploeggenoten en de club hem geholpen hebben om individuele successen te bereiken. Hij weet dat die prijzen hem zijn toegekomen omdat hij onderdeel uitmaakt van iets speciaals", meent Klopp. Salah werd uitgeroepen tot beste speler van de Premier League en hij won de Gouden Schoen.

"Afgelopen seizoen was bijzonder en had veel mooie momenten, maar we willen nog meer", aldus Klopp. "We willen meer successen boeken en samen meer bereiken. De supporters zingen het zo luid en ze hebben gelijk: 'We stoppen nooit'. Die houding moet iedereen hier hebben. We werken hier elke dag hard om te zorgen dat onze spelers kunnen schitteren."

De Vrij tekent vijfjarig contract bij Inter

Stefan de Vrij heeft maandag zijn overstap naar Internazionale afgerond. De 26-jarige verdediger komt transfervrij over van Lazio.

De Vrij bevestigde weken geleden de transfer al en nu is de deal officieel afgerond. "Ik heb er veel zin in. Het sportieve traject van Internazionale sprak me het meest aan", liet de centrale verdediger eerder al los tegen De Telegraaf. De 26-jarige Oranje-international speelde vier jaar in Rome.

Met zijn nieuwe club Internazionale gaat De Vrij komend seizoen Champions League spelen. Op de slotdag van de Serie A wonnen de Nerazzurri uitgerekend van Lazio (3-2) en De Vrij veroorzaakte een strafschop waaruit Inter wist te scoren. Door de zege eindigden de Milanezen vierde en werd Lazio vijfde.

Inter versterkte zich vorige week ook met Radja Nainggolan, die weg wilde bij AS Roma. Andere aanwinsten deze zomer zijn aanvaller Lautaro Martínez, rechtsbuiten Matteo Politano en linksbacks Federico Dimarco en Kwadwo Asamoah.

Vitesse legt vijfde zomeraanwinst op huurbasis vast

Vitesse heeft voor het seizoen 2018/19 Jake Clarke-Salter vastgelegd. De centrale verdediger komt op huurbasis over van Chelsea.

De Engelsman doorliep de jeugdopleiding van the Blues en maakte op 2 april 2016 zijn debuut in de hoofdmacht van de club. Clarke-Salter stapte afgelopen seizoen op huurbasis over naar Sunderland en kwam voor the Black Cats tot elf wedstrijden. De linkspoot won in 2017 met Engeland het WK Onder-20 en in juni van dit jaar won hij met Engeland Onder-21 het Toulon Tournament.

"Ik heb van verschillende jongens goede verhalen gehoord over Vitesse, onder andere van Lewis Baker en Izzy Brown", vertelt Clarke-Salter op de officiële clubwebsite van Vitesse. "Ook de progressie die Matt Miazga heeft geboekt, maakt mij heel nieuwsgierig naar mijn kansen bij Vitesse. Ik wil mijn power combineren met voetballend vermogen."

Technisch directeur Marc van Hintum over de komst van de Engelsman: "Jake is een sterke en atletische verdediger. Kwaliteiten die we met het vertrek van Guram Kashia en Matt Miazga goed konden gebruiken. Jake is enorm gedreven en wil zijn visitekaartje in de Eredivisie afgeven."

Clarke-Salter is de vijfde aanwinst voor Vitesse. Eerder al versterkten de Arnhemmers zich met Khalid Karami, Rasmus Thelander, Oussama Darfalou en Max Clark.

Veiligheid op Schiphol wordt verbeterd

Minister Cora van Nieuwenhuizen en de luchtvaartsector hebben een overeenkomst gesloten om de veiligheid op Schiphol te verbeteren. Kern van het convenant ‘Veiligheidsverbetering Schiphol’ is dat de sector komt tot een integraal veiligheidsmanagementsysteem op de luchthaven. Ook de verbetering van het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen door de Inspectie Leefomgeving en Transport is in de overeenkomst vastgelegd.

De minister en de sector reageren hiermee op een deel van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in het rapport Veiligheid vliegverkeer Schiphol. In dit rapport, dat uitkwam in het voorjaar van 2017, heeft de OvV kritisch gekeken naar de veiligheid op Schiphol en deed zij aanbevelingen voor verbetering hiervan.

Een van de aanbevelingen van de OvV aan de sector was om gezamenlijk een integraal veiligheidsmanagementsysteem te ontwikkelen. Door de verbeterde samenwerking wordt de veiligheid op en rondom Schiphol vergroot. In het convenant met de sector zijn afspraken over de ontwikkeling van het nieuwe systeem vastgelegd. De minister volgt de ontwikkeling onder andere aan de hand van jaarlijkse evaluaties die de sector laat uitvoeren door (internationale) externe veiligheidsdeskundigen. De eerste evaluatie vindt plaats in 2019.

In de overeenkomst heeft de minister ook afspraken gemaakt over de ontwikkeling van een plan waarin de sector vastlegt welke maatregelen zij neemt voor een aantoonbare verbetering van de veiligheid van Schiphol de komende jaren. De sector baseert dit plan onder andere op de aanbevelingen van de OvV en de eerder in opdracht van het ministerie uitgevoerde integrale veiligheidsanalyse Schiphol. Het plan wordt nu uitgewerkt.

De ILT is inmiddels gestart met versterking van het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen. Dit was ook een aanbeveling van de OvV. Het doel is om met de sectorpartijen lering te trekken uit voorvallen om de luchtvaartveiligheid te verbeteren. Dit vraagt onder meer een vergroting van de bruikbaarheid van de analyses van het Analysebureau. De ontwikkeling van het Analysebureau wordt in eerste instantie jaarlijks door externe deskundigen geëvalueerd.

Bij ongeluk overleden vrouw ontwaakt in koelcel mortuarium

Ja, het is weer eens zover: een dood persoon bleek een stuk minder dood dan aanvankelijk gedacht. Dit keer trekken we naar Zuid-Afrika, naar Carletonville om precies te zijn. In de stad nabij Johannesburg deed zich een verkeersongeluk voor, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

De overledenen werden naar het lokale mortuarium gebracht, maar daar ontwaakte de betreffende vrouw plotseling. Ze was dus eigenlijk helemaal niet dood, zo mogen we naar alle waarschijnlijkheid wel aannemen. Een foutje van de reddingsdiensten, want die hadden haar ter plekke doodverklaard.

De Carletonville Herald sprak met een hulpverlener, die wellicht ten overvloede vertelt dat dit geen gebruikelijke situatie is. In sommige situaties is de dood duidelijk, zo zegt hij: "Denk aan een onthoofding", zo geeft hij een voorbeeld waarbij doorgaans weinig twijfel bestaat over de situatie.

Ook als een bepaalde stijfheid of ontbinding is opgetreden mag er wel vanuit gegaan worden dat iemand dood is. In andere gevallen is het echter moeilijker en moeten drie lijnen op de hartmonitor zeker een halve minuut geen enkel teken van leven vertonen.

Daarnaast moet er logischerwijze ook geen hartslag aanwezig zijn alvorens een persoon dood te verklaren, zo trapt de hulpverlener nog een open deur in. Beide pupillen moeten verwijd zijn en er moet vijf minuten lang geen teken van ademen of overgeven gegeven worden.

Volgens de lokale autoriteiten zijn de reguliere checks bij de vrouw allemaal uitgevoerd, maar toch bleek ze niet zo dood als men dacht. "Wij zijn er om mensen in leven te houden, niet om levende mensen dood te verklaren", aldus een geschokte hulpverlener.

Ook een medewerker van het mortuarium was op z'n zachtst gezegd een beetje geschrokken. "Hulpverleners zijn getraind om de dood vast te stellen, wij niet. Een koelcel openen en een levend persoon vinden, dat verwacht je dus niet. Stel je voor dat we al aan de autopsie waren begonnen.."

Vekic stunt tegen Stephens op Wimbledon, Pliskova met moeite door

De openingsdag op Wimbledon heeft gelijk al een voornaam slachtoffer geëist: US Open-kampioene Sloane Stephens, de nummer vier van de wereld, kan al naar huis. De Kroatische Donna Vekic (WTA-55) was veel te sterk voor Stephens, die niet meer dan vier games won: 6-1, 6-3.

Karolina Pliskova is wel door, maar de Tsjechische nummer acht van de wereld had het erg lastig. De jonge Britse wildcardspeelster Harriet Dart bood Pliskova uitstekend partij, maar moest zich in de derde set dan toch gewonnen geven: 7-6 (2), 2-6, 6-1.

Voor de als negentiende geplaatste Magdalena Rybarikova is het ook al voorbij: de Slowaakse verloor met 7-5, 6-3 van de Roemeense Sorana Cirstea. Madison Keys (10) was Ajla Tomjlanovic zonder problemen de baas, Venus Williams (9) klopte Johanna Larsson na een stroeve start: 6-7 (3), 6-2, 6-1.

De nummer twee van de wereld, de Deense Caroline Wozniacki, hoefde zich niet overmatig in te spannen. Na een uurtje was de Amerikaanse Varvara Lepchenko weer terug naar de kleedkamers gestuurd: 6-0, 6-3. 

Van der Poel rijdt wegwedstrijd EK Wielrennen

Nederlands kampioen Mathieu van der Poel is opgenomen in de selectie voor het Europees kampioenschap in Schotland. Bondscoach Thorwald Veneberg selecteerde de 23-jarige renner voor de wegwedstrijd op 12 augustus in Glasgow.

Van der Poel combineert de wegrace met het EK mountainbike in dezelfde Schotse stad op 7 augustus. "Begin vorige week heb ik contact gehad met Mathieu en zijn ploeg waarbij duidelijk werd dat hij graag wil starten in de wegwedstrijd in Glasgow. Het EK heeft dé primeur doordat Mathieu de eerste renner ooit is, die zowel op de weg uitkomt als op de mountainbike", valt te lezen op de site van de wielerbond.

Naast Van der Poel bestaat de selectie uit Moreno Hofland, Koen de Kort, Sebastian Langeveld, Maurits Lammertink, Oscar Riesebeek en Pieter Weening. Later zal er nog een achtste renner worden aangewezen. Sunweb levert geen renners terwijl LottoNL-Jumbo Jos van Emden enkel laat uitkomen op de tijdrit.

Bij de vrouwen komt er wel een sterke Nederlandse aan de start in de Schotse plaats. Titelverdedigster Marianne Vos, regerend wereldkampioene en Nederlands kampioene Chantal Blaak en WorldTour-leidster Anna van der Breggen zijn de kopvrouwen.

De drie krijgen in Glasgow de steun van Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Janneke Ensing, Sabrina Stultiens en Lorena Wiebes.

Annemiek van Vleuten, de regerend wereldkampioene tijdrijden, ontbreekt in de selectie voor het EK van volgende maand. Voor de tijdrit in Glasgow zijn Van der Breggen en Van Dijk aangewezen door Veneberg.

Van Gerwen, Barney, Klaasen, De Zwaan en Wattimena gekwalificeerd voor World Matchplay

Darters Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Jeffrey de Zwaan en Jermaine Wattimena hebben zich gekwalificeerd voor de World Matchplay eind deze maand in Blackpool. Voor De Zwaan en Wattimena is het hun debuut in de Winter Gardens. 

Titelverdediger Phil Taylor is er dit jaar niet meer bij op de World Matchplay. The Power stopte met zijn professionele carrière na de verloren WK-finale tegen Rob Cross. Eerder werd bekendgemaakt dat de trofee naar Taylor is vernoemd. Michael van Gerwen is de nummer één van de plaatsingslijst. Mighty Mike is naast James Wade (10) de enige oud-kampioen in het deelnemersveld. Peter Wright (2), Raymond van Barneveld (13) en Adrian Lewis (16) zijn de voormalig finalisten op dit toernooi die aanwezig zijn in Blackpool. Lewis is na een half jaaf afwezigheid weer terug in de top zestien, na zijn debacle op het WK. 

De overige drie Nederlandse deelnemers komen via de Pro Tour Order of Merit, het klassement met vloertoernooien en de Euro Tour's. Zij nemen het in de eerste ronde op tegen de zestien geplaatste spelers. Jermaine Wattimena, Jelle Klaasen en Jeffrey de Zwaan wisten zich via deze ranking te kwalificeren voor de World Matchplay. Voor Wattimena en De Zwaan wordt het hun eerste deelname aan dit toernooi. Hetzelfde geldt voor Jonny Clayton, Max Hopp, Steve Lennon en Richard North.

De loting voor de World Matchplay, het toernooi met legs en mogelijk verlenging, begint op 21 juli. De finale is op zondag 29 juli. 

Deelnemers 2018 World Matchplay
PDC Order of Merit Qualifiers 
1 Michael van Gerwen
2 Peter Wright
3 Rob Cross
4 Gary Anderson
5 Daryl Gurney
6 Mensur Suljovic
7 Simon Whitlock
8 Dave Chisnall
9 Michael Smith
10 James Wade
11 Ian White
12 Gerwyn Price
13 Raymond van Barneveld
14 Darren Webster
15 Kim Huybrechts
16 Adrian Lewis

ProTour Order of Merit Qualifiers
Jonny Clayton
Joe Cullen
Stephen Bunting
Max Hopp
Mervyn King
Jermaine Wattimena
Steve West
Steve Beaton
Kyle Anderson
James Wilson
John Henderson
Keegan Brown
Jelle Klaasen
Steve Lennon
Jeffrey De Zwaan
Richard North

Nederland en Amerika ondertekenen defensieverdrag

De Amerikaans ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra en zijn Nederlandse ambtgenoot in Amerika Henne Schuwer hebben een samenwerkingsverdrag ondertekend. Het verdrag gaat over (versterkt) partnerschap op militair materieel en operationeel gebied.

Denk hierbij aan het uitwisselen van personeel, zoals vliegers, verbindingsofficieren en technici. Ook het delen van informatie over nieuwe technologische systemen valt onder het akkoord. Dat is vooral belangrijk bij grote materieelprojecten, zoals de vervanging van helikopters (Chinook en Apache), de aanschaf van onbemande vliegtuigen (Reaper), of de informatie-uitwisseling bij de vervanging van onderzeeboten en fregatten. Verder gaan beide landen samenwerken op het gebied van raketverdediging.

Amerika en Nederland doen overigens al veel samen op defensiegebied. Met dit nieuwe verdrag worden specifieke deelverdragen in een overkoepelend pakket ondergebracht.

Dezelfde waarden
Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten is blij met de overeenkomst. ”We delen dezelfde waarden.” Ze doelt daarbij onder meer op het geven van trainingen en gezamenlijke operaties zoals in Afghanistan en Irak. Daarnaast verwijst ze naar de verplaatsing van Amerikaanse materieel afgelopen maand. Met inzet van Nederlandse militairen ging dat via Nederland naar Duitsland.

Defensiebudget
Bijleveld stelt dat er fricties zijn op andere dossiers, zoals handel. “Maar dat geldt niet voor defensie. Uiteraard willen de Verenigde Staten dat wij ons defensiebudget verhogen. Dat ben ik met ze eens en daar gaan we naar kijken.”

Exclusief
Met de ondertekening treedt Nederland toe tot een kleine exclusieve groep bondgenoten en partners. Amerika heeft soortgelijke overeenkomsten met onder meer het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada.

WK-kwalificatiewedstrijd ontspoort volledig, basketballers worden vechters

Rinus Michels vertelde ons ooit dat voetbal gelijk staat aan oorlog, maar in het basketbal kan men er ook wat van. In Bocaue op de Filipijnen nam het thuisland het op tegen Australië, het laatste groepsduel in de eerste ronde van de Aziatische kwalificatie voor het WK van volgend jaar.

De inzet was de eerste plek in de groep, hoewel beide landen al zeker waren van een plekje in de volgende ronde. Australië was hard op weg naar de winst, maar met ruim vier minuten te spelen in het derde kwart ging het helemaal fout.

Daniel Kickert (AUS) en Roger Pogoy (PHI) kwamen in botsing, wat een kettingreactie van geweld ontketende. De jonge Thon Maker van de Milwaukee Bucks trakteerde een Filipino op een vliegende trap, een groep Filipinijnse spelers bewerkte de op de grond liggende Chris Goulding.

Nadat de rust in het met twintigduizend uitzinnige fans gevulde stadion - relatief - was gaan liggen deelde de scheidsrechter de straffen uit: negen Filipijnse spelers werden naar de kleedkamers gestuurd, net als vier Australiërs.

Het gevolg was dat er nog maar drie Filipijnse spelers over waren om te spelen. Het duurde niet lang voor die er klaar mee waren: twee van de spelers gooiden er wat overtredingen uit, waardoor ook zij weg werden gestuurd. Met nog één Filipijnse speler op het veld werd de boel gestaakt: Australië won met 53-89.

Basketbal wordt MMA (Bron: YouTube)

Clubicoon Sturing blijft komende drie jaar bij Vitesse

Edward Sturing heeft maandagmiddag een nieuw, driejarig contract getekend bij Vitesse. Daardoor blijft clubicoon en assistent-trainer tot in elk geval medio 2021 in dienst bij de Arnhemmers. Het afgelopen seizoen was hij een tijdje de eindverantwoordelijke, komend seizoen is hij de rechterhand van Leonid Slutskiy.

Als speler kwam Sturing elf seizoenen uit voor Vitesse en na wat uitstapjes is hij sinds 2014 weer in dienst van de zwart/gele club.  "Vitesse is mijn club. Ik zit uitstekend op mijn plek en blijf graag mijn steentje bijdragen om de ambities van de club waar te maken. Uit de contractaanbieding voor twee seizoenen sprak veel waardering. Hopelijk kunnen we ook dit seizoen de supporters weer trots laten zijn op de club", vertelt Sturing op de clubsite van Vitesse.

Technisch directeur Marc van Hintum zegt dat het verlengen van het contract van Sturing belangrijk is voor de continuïteit van de club. "Bij Vitesse is kwaliteit altijd leidend, en als het even kan combineren we dat met mensen die een geel-zwart hart hebben. Edward is loyaal aan Vitesse, kent de manier van werken en spelen en draagt in alles uit een trotse Vitessenaar te zijn."

Cilic en Federer overtuigend door op Wimbledon

Op Wimbledon heeft de eerste ronde alvast geen enkel probleem opgeleverd voor Roger Federer. De als eerste geplaatste veelvoudig kampioen uit Zwitserland rekende in nog geen anderhalf uur af met de Serviër Dusan Lajovic: 6-1, 6-3, 6-4.

Ook de als derde geplaatste Marin Cilic had het niet al te moeilijk. De Kroaat stond weliswaar iets minder dan twee uur op de baan, de Japanner Yoshihito Nishioka - de mondiale nummer 256 - vormde met 6-1, 6-4, 6-4 geen serieuze bedreiging.

De als zeventiende geplaatste Lucas Pouille schoof Denis Kudla in vier sets opzij, Sam Querrey (11) had geen moeite met Jordan Thompson en was in drie sets klaar en Milos Raonic (13) rekende na een wat moeilijke eerste set met duidelijke cijfers af met thuisfavoriet Liam Broady: 7-5, 6-0, 6-1.

John Isner (9) schoof Yannick Maden vrij eenvoudig opzij, maar voor Borna Coric viel het doek. De als zestiende geplaatste Kroaat won vorige week nog een finale van Federer, maar was nu, geplaagd door een voetblessure, vrijwel kansloos tegen Daniil Medvedev: 7-6 (6), 6-2, 6-2.

Kevin Anderson, als achtste geplaatst, was te sterk voor de bijna tweehonderd plekken lager genoteerde Slowaak Norbert Gombos: 6-3, 6-4, 6-4. 

Korpsleiding wil verder praten met vakbonden

De minister van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding van de politie hebben aangegeven dat ze de cao-onderhandelingen met de vakorganisaties willen voortzetten. In een ultimatum van de vakorganisaties werd verzocht duidelijkheid te verschaffen over enkele punten voordat de cao-gesprekken konden worden voortgezet.

Ook heeft de korpsleiding aangegeven dat ze het gesprek wil aangaan over maatregelen die op korte termijn helpen bij het oplossen van de capaciteitsproblemen bij de politie. De politie heeft hiervoor al eerder voorstellen aangedragen door bijvoorbeeld het aanpassen van negen uurs-diensten en heeft deze voorstellen toegelicht in bijeenkomsten met medewerkers door het land. Tijdens deze bijeenkomsten werd het duidelijk dat voor veel politiemedewerkers deze voorstellen onacceptabel waren.

Hoge prijs
‘Het is duidelijk dat onze voorstellen op het aanpassen van negen-uurs diensten door de mensen zo worden ervaren dat zij de prijs moeten betalen voor de oplossing van de schaarste aan voldoende inzetbare capaciteit bij de politie’, zegt korpschef Erik Akerboom. ‘En dat is nooit de bedoeling geweest. Met onze voorstellen willen we juist de hoge roosterdruk verlichten.’

Oplossingen
De korpsleiding realiseert zich dat onder andere het huidige voorstel over het afschaffen van de mogelijkheid om diensten van vier keer negen uur te kunnen werken tot verzet leidt. Ze stelt nu voor om met de bonden in gesprek te gaan over aangepaste en aanvullende maatregelen die bijdragen aan oplossingen om met het huidige personeel de roosters beter gevuld te krijgen. Klik hier voor de volledige reactie van de minister en de korpsleiding op het ultimatum van de vakorgnisaties. En hier voor de brief van de korpschef aan de vakorganisaties waarin hij de bonden uitnodigt om over de toekomst van de organisatie te praten.

Hele pakket
Tijdens de cao-gesprekken zal de werkgever verder inzetten op een loonbod dat past bij de actuele ontwikkeling op de arbeidsmarkt en cao’s bij de overheid die recent zijn afgesloten. Akerboom: ‘Wij weten heel goed dat als we wat vragen van politiemedewerkers daar ook een waardering in loon tegenover moet staan. Maar om dat te kunnen doen, moeten we ook kijken naar het gehele pakket aan inhoudelijke afspraken.’

De minister en de politie verwachten met dit antwoord op het ultimatum van de vakorganisaties de gesprekken over de cao te kunnen vervolgen.

Korpsleiding wil verder praten met vakbonden (Foto: stockfoto politie.nl)
Korpsleiding wil verder praten met vakbonden (Foto: stockfoto politie.nl)

Hockeyster Verschoor buiten WK-selectie, De Goede keert terug

De Nederlandse hockeyvrouwen gaan zonder Maria Verschoor op jacht naar prolongatie van de wereldtitel. De aanvaller van Amsterdam is door bondscoach Alyson Annan buiten de selectie gelaten voor het wereldkampioenschap in Londen.

Haar clubgenoot bij Amsterdam Eva de Goede keert terug in Oranje. De tweevoudig olympisch kampioene miste vorige zomer het Europees kampioenschap in eigen land vanwege het tussenjaar. Er zijn verder geen wijzigingen in de selectie ten opzichte van de ploeg die vorig jaar de Europese titel pakte.

Het wereldkampioenschap begint op 21 juli. Nederland zit in de groep bij Zuid-Korea, China en Italië. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie spelen een tussenronde. Het WK hockey groeit van twaalf naar zestien landen. De finale is op 5 augustus. De heren spelen dit najaar hun WK in India. 

Selectie WK Hockey

Doel: Josine de Koning (Den Bosch) en Anne Veenendaal (Amsterdam).

Verdediging: Ireen van den Assem (Den Bosch), Caia van Maasakker (SCHC), Pien Sanders (Den Bosch) en Lauren Stam (Amsterdam).

Middenveld: Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Margot van Geffen (Den Bosch), Eva de Goede (Amsterdam), Marloes Keetels (Den Bosch), Laurien Leurink (SCHC), Laura Nunnink (Oranje-Rood), Malou Pheninckx (Kampong), Xan de Waard (SCHC) en Lidewij Welten (Den Bosch).

Aanval: Kelly Jonker (Amsterdam), Kitty van Male (Amsterdam) en Frédérique Matla (Den Bosch).

Neymar helpt Brazilië langs Mexico en naar kwartfinale

Brazilië heeft zich maandagmiddag weten te plaatsen voor de kwartfinale van het WK. Neymar was grote man in de 2-0 zege op Mexico.

Mexico pakte in het eerste gedeelte van de eerste helft het initiatief en Hirving Lozano waagde een poging op doel, maar een schot van de aanvaller van PSV werd geblokt. Brazilië moest achteruit, maar Mexico werd nauwelijks gevaarlijk.

Na 25 minuten spelen werd Brazilië gevaarlijk. Neymar trok vanaf de linkerflank naar binnen, maar zijn schot van dichtbij werd gekeerd door Guillermo Ochoa. De Zuid-Amerikanen namen het initiafief over en Gabriel Jesus vond Ochoa ook op zijn weg naar succes.

Drie minuten na rust volgde de volgende grote kans voor Brazilië. Philippe Coutinho kreeg van de Mexicaanse verdediging de ruimte om uit te halen en Ochoa was weer attent. De doelman moest zich in de 51ste minuut alsnog gewonnen geven. Een voorzet vanaf de linkerflank van Willian werd van dichtbij binnen getikt door Neymar: 1-0.

Ochoa hield Mexico in de daaropvolgende minuten op de been. De goalie van Standard Luik hield Paulinho en Willian van de 2-0 af. In de tussentijd werd Mexico weer eens gevaarlijk uit een counter en tikte Alisson Becker een poging van Carlos Vela over zijn doel. Mexico drukte Brazilië in de slotfase terug, maar slaagde er niet in om tot uitgelezen kansen te komen. In de tegenstoot volgde een minuut voor tijd uiteindelijk de beslissing. Op aangeven van Neymar tikte invaller Roberto Firmino de 2-0 binnen.

Brazilië neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen België en Japan van maandagavond.

Bertens eenvoudig naar tweede ronde Wimbledon na winst op Tsjechische qualifier

Kiki Bertens heeft makkelijk de tweede ronde bereikt van op Wimbledon. De als twintigste geplaatste Nederlandse won met 6-3, 6-2 van de Tsjechische qualifier Barbora Stefkova.

Stefkova had zich verrassend geplaatst voor het hoofdtoernooi. Tegen Bertens kwam de nummer 717 van de wereld er niet aan te pas tegen Bertens. De Nederlandse, zelf de nummer twintig van de wereld, had al snel een break voorsprong te pakken in de eerste set en gaf deze break niet meer af. Ook in de tweede set kwam Bertens niet in de problemen tegen Stefkova, die hier haar debuut maakte op een grandslamtoernooi.

In de tweede ronde speelt de Nederlandse tegen de winnares van de partij tussen de Chinese Yafang Wang (WTA-84) en het Russische talent Anna Blinkova (WTA-107).

Kelderman mist Tour de France na valpartij op NK

Wilco Kelderman komt niet aan de start van de Tour de France. De Nederlander van Sunweb heeft te veel last van zijn rechterschouder, nadat hij gisteren bij het NK op de weg ten val kwam. "Ik ben er kapot van. De pijn is te intens om te rijden", liet Kelderman in een korte reactie weten aan de NOS.

Eerder dit jaar lag de Nederlander er ook lang uit nadat die in maart in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico ten val. Kelderman kon pas in juni zijn rentree maken in het peloton in de Ronde van Zwitserland, maar moet opnieuw langs de kant staan met pech.

Laurens ten Dam is de vervanger van Kelderman bij Sunweb in de Tour de France. De 37-jarige Nederlander heeft dit jaar al een druk programma erop zitten met de Giro d'Italia. Daarnaast reed hij ook de Waalse klassiekers en kwam hij aan de start van het Critérium du Dauphiné. Voor Ten Dam zal het de tiende keer zijn dat hij de start komt van de belangrijkste wielerronde van het jaar. Zijn beste eindklassering was in 2014 de negende plaats.

Vogelfokker verdacht van illegaal handelen

De politie heeft vandaag in de eenheid Oost-Brabant een bedrijf van een vogelfokker doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek van het Functioneel Parket naar illegale handel in ongeringde beschermde inheemse vogels.

De handel in beschermde inheemse vogels is aan regels gebonden om het roven van beschermde dieren uit de natuur en verspreiding van dierziekten tegen te gaan. Alleen vogels die zijn geboren in gevangenschap krijgen een pootring. Vogels zonder pootring mogen alleen na een medische keuring aan handelaren in het buitenland verkocht worden om verspreiding van dierziekten te voorkomen. Alleen particulieren of bedrijven met een speciale ontheffing mogen ongeringde vogels houden of verhandelen.

De verdachte is een professionele vogelfokker met een ontheffing. De verdenking is dat de verdachte in strijd met de regels tientallen ongeringde vogels heeft doorverkocht aan afnemers zonder ontheffing. Het vermoeden is dat de dieren door de afnemers zijn gebruikt voor de jacht. De vogelhandelaar wordt daarnaast verdacht van valsheid in geschrift. Hij heeft vermoedelijk de illegale verkopen verhuld door een valse administratie bij te houden.

Bij de doorzoeking werden administratie, gegevensdragers en diverse dierengeneesmiddelen in beslag genomen voor nader onderzoek. Er werd niemand aangehouden.

19 bekeuringen voor negeren rood kruis

Tijdens het afhandelen van een aanrijding zondagavond werd door een groep automobilisten het rode kruis genegeerd. Hiermee hebben zij het leven van meerdere hulpverleners op het spel gezet. In totaal werden 19 automobilisten in drie kwartier tijd op de bon geslingerd. Binnenkort krijgen zij via het Centraal Justitieel Incasso Bureau de boete van € 230,- in hun brievenbus.

De politie was zondagavond rond 20.00 uur bezig met een pechgeval op de A20, ter hoogte van de tunnel bij het Kleinpolderplein in Rotterdam. Vanwege de verkeersveiligheid stelde Rijkswaterstaat de rijstrooksignalering in werking, de zogeheten rode kruizen. Boven de betrokken rijstrook werd het rode kruis aangezet. In 45 minuten kozen er negentien automobilisten voor om het rode kruis te negeren, wat ze een boete opleverde.

Veiligheid
Rijkswaterstaat neemt met onder andere rijstrookafsluitingen en pijlwagens al maatregelen om wegwerkers, weginspecteurs en hulpverleners te beschermen tegen ongevallen. Het rode kruis is een belangrijke verkeersmaatregel om de weggebruiker tijdig aan te geven dat een rijbaan niet meer mag én kan worden gebruikt. Het negeren van een rood kruis kan levensgevaarlijk zijn, bekijk hieronder een filmpje. 

Cel en werkstraf geëist voor 'smartcardfraude'

De officier van justitie heeft vandaag tijdens een zitting tegen de 40-jarige hoofdverdachte een gevangenisstraf van 8 maanden geëist waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Tegen de andere 49-jarige medeverdachte is een werkstraf geëist van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Bij beide verdachten is een proeftijd van 3 jaar gevraagd.

De twee verdachten van 40 jaar en 49 jaar uit Groningen worden verdacht van ‘cardsharing’. Op maandag 2 juli moesten zij zich verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Groningen.

Cardsharing is een vorm van ‘tv-piraterij’, waarbij de smartcard, die in de digitale ontvanger of dreambox wordt gestopt voor het afnemen van televisie bij – in dit geval – Ziggo, door de 40-jarige hoofdverdachte is ontsleuteld. Dit digitale tv-signaal is door de hoofdverdachte tegen betaling gedeeld met ongeveer 150-200 andere mensen. De hoofdverdachte verkocht daartoe ook dreamboxen via Marktplaats. De zaak kwam aan het licht door een anonieme melding bij Ziggo dat er fraude werd gepleegd met smartcards. Na aanleiding van deze melding is aangifte gedaan bij de politie en een onderzoek gestart.

Uit het onderzoek bleek dat de 49-jarige medeverdachte vele ‘klanten’ aanleverde bij de hoofdverdachte. Daarnaast verrichtte hij diverse han- en spandiensten, door bijvoorbeeld op te treden als monteur of reparateur als mensen thuis problemen ondervonden met hun televisiesignaal.

Beide verdachten worden vervolgd voor het medeplegen van Artikel 326c Wetboek van Strafrecht, waarbij de 49-jarige verdachte subsidiair medeplichtigheid aan artikel 326c Sr ten laste is gelegd. De feiten werden gepleegd in de periode van eind 2013 tot en met 21 maart 2017.

Cel en werkstraf geëist voor 'smartcardfradue' (Foto: rechtspraak.nl)
Cel en werkstraf geëist voor 'smartcardfradue' (Foto: rechtspraak.nl)

Studenten vieren feest, omwonenden hotel in

De studentenvereniging Augustinus viert feest. De in de sleutelstad zittende vereniging bestaat 125 jaar en dat kan niet ongezien voorbij gaan. Daarom willen zij twaalf dagen feest vieren tot 5 uur in de ochtend. De buurt vindt dat echter geen goed idee en zijn bang voor overlast.

De plannen van studentenvereniging Augustinus om het lustrumfeest in de Menkenhal te vieren kwamen pas twee maanden terug naar buiten. Bovendien leken ze een recept voor overlast. "In de vergunningsaanvraag stond dat ze vanaf 6 juli twaalf dagen feest willen vieren tot vijf uur in de morgen," vertelt Alexander Schlangen namens bewoners van de Lage Mors, de wijk waar de ijshal ligt. "En dat met tot wel 2.000 aanwezigen." De buurtbewoners zijn er dus niet blij mee gezien de ijshal in een kinderrijke buurt ligt. De ergernis is des te groter omdat de plannen zo kort van te voren zijn aangekondigd.

Na officieel bezwaar van de wijk, belegde de burgemeester een bijeenkomst waarin buurtbewoners hun ergernissen konden ventileren. Deze is druk bezocht met ongeveer 80 belangstellenden. Wel is er een tussenoplossing gevonden: er zijn twee rustdagen ingelast en daarbij mogen de buitenactiviteiten tot uiterlijk 20:00 duren. Na 00:00 mag er op zijn hoogst 40 decibel aan geluid worden geproduceerd. De bewoners direct naast de ijshal mogen daarbij negen dagen naar het hotel, op kosten van de studentenvereniging. Ook zal de politie extra patroulleren en zullen er geluidsmetingen zijn.

Inmiddels heeft Augustinus, met circa 1800 leden een van Leidens grootste studentenvereniging, de vergunning binnengekregen, meldde voorzitster Myrna van Dijk vrijdag. Bewoner Michel Jehee die tegenover de ijshal woont, is tevreden over de oplossing. Of hij het hotelaanbod aanneemt, weet hij nog niet. "Ik ga het even aanzien of er overlast is, maar uiteraard blijf ik liever thuis. Ik vind dat Augustinus zich tot nu toe constructief heeft opgesteld". Niet iedereen is er tevreden mee, zo hebben vier buurtbewoners bezwaar tegen de vergunning ingediend bij de gemeente Leiden. Volgens de bewoners is vrijwel geen enkele toezegging van burgemeester Lenferink in de uiteindelijke vergunning beland. Ze noemen het merkwaardig dat de gemeente het feit dat Augustinus een andere locatie op het laatste moment financieel niet rond kreeg als argument gebruikt om tóch fiat te geven. Dit verbaast ook uw redacteur, gezien complete gezinnen nog net niet worden verbannen naar een hotel voor negen dagen. "Financiële problemen van de aanvrager van de vergunning mogen nooit reden zijn om een vergunning dan maar goed te keuren," valt te lezen in het bezwaarschrift. "Hiermee worden de problemen afgewend op de omwonenden".

Een wijkbewoner, tevens oud-lid van de vereniging, meldt dat de wijk een kort geding overweegt maar moeten daar snel mee zijn, gezien het feest vrijdag al begint. Ook is er snelheid vereist voor de bezwaarschriften die zijn ingediend. Schlangen, de wijkbewoner en oud-lid heeft er een dubbel gevoel bij: "Kijk, ik snap als oud-lid maar al te goed dat ze hun lustrum willen vieren. En het mag ook écht een goed feest zijn. Maar zó lang en dat in een kinderrijke buurt? Ze hadden veel eerder moeten beginnen met het scouten van een geschikte feestruimte". Ook over de gemeente is hij kritisch: "Er zijn zoveel fouten gemaakt bij deze vergunningsaanvraag. "Dit verdient bepaald niet de schoonheidsprijs. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als Minerva in 2019 zijn nieuwe lustrum viert".

Broforce onderweg naar Switch

Een hele grote verrassing is het niet meer, maar de chaotische platform-shooter Broforce is toch echt onderweg naar de Nintendo Switch. Dit heeft uitgever Devolver Digital op Twitter bevestigd.

In de patchnotes van de recente PS4-update van Broforce was al het zinnetje “Did someone ask for Broforce on Switch?” te lezen. Op Twitter deed ene MisterLN_ precies dat. Of althans, het was meer een korte smeekbede of de game alsjeblieft op Nintendo's hybride console uit kon komen. Devolver Digital reageerde kort en bondig met “En route.”, zoals je ook hieronder in de tweet kunt lezen.

Broforce is een chaotische side-scrolling platform-shooter met bekende gepixelde actiehelden zoals Rambo, John McClane, Ellen Ripley en vele anderen. Verkrijgbaar voor PlayStation 4, pc, macOS en Linux. En binnenkort dus ook beschikbaar op Nintendo Switch.

broforce

Betrapt! kind niet in de cel maar wat dan wel?

Vandaag start de politie Oost-Nederland in district Twente een pilot met een verkorte aanpak voor jeugdige first offenders. Als deze pilot succesvol gebleken is, zou de werkwijze ook in de andere districten van de regio Oost-Nederland ingevoerd kunnen gaan worden.

Volgens jeugdofficier mr. Carlo Dronkers, wijst onderzoek uit dat jeugdigen die betrapt worden op een eenvoudig strafbaar feit erg schrikken van de consequenties. Veel jeugdigen komen vaak niet meer terug als ze zijn betrapt en daarop worden aangesproken. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt wie ze daarbij “de broek op bindt”, of dat nu de ouders, de winkeljuffrouw, de politie of de officier van justitie zijn.

Een “bezoek” aan het arrestantencomplex (insluiten) en de handelingen die daar plaatsvinden, hebben een enorme impact op een jeugdige. De vraag is of insluiting in het arrestantencomplex altijd nodig is. Dat riep de vraag op: "Kan dat niet anders?"

Het kan anders
Volgens jeugdofficier Carlo Dronkers kan het anders: "De politie hoeft een burgeraanhouding niet altijd over te nemen. Als daarnaast duidelijk is dat het een jeugdige first offender betreft, is het niet altijd nodig om hoog in te zetten, door middel van insluiting. Een reprimandegesprek is ook een mogelijkheid. Als uit nadere informatie over de minderjarige toch blijkt dat de minderjarige moet worden aangemeld bij HALT of justitie, dan kan dat alsnog. Ook kunnen ouders en/of verzorgers alsnog (op eigen kosten) consultatiebijstand regelen". Wat tenslotte van belang is dat het reprimandegesprek niet leidt tot justitiële documentatie (strafblad). De afdoening is wel zichtbaar voor andere verbalisanten.

José Rooijers is portefeuillehouder jeugd voor de politie in Oost-Nederland: "Daar waar mogelijk gaan we als politie de jeugdige overdragen aan de ouders en/of verzorgers en we voeren met de jeugdige binnen zeven dagen een reprimandegesprek. Deze pilot kan gezien worden als een vervolgstap van de pilot 'Niet in verzekering tenzij' waarbij er gestreefd wordt om jeugdigen zo min mogelijk in verzekering te plaatsen. De werkwijze 'Niet in verzekering tenzij' staat nu op de nominatie landelijk te worden ingevoerd. Een kind in Nederland mag opgroeien en een foutje maken. Insluiting in een arrestantencomplex met alle handelingen die daarbij horen, is dan vaak een stap te ver bij een licht vergrijp en iemand die voor de eerste keer met ons in aanraking komt. Tegelijkertijd moet aan de jeugdige wel duidelijk worden gemaakt dat hij of zij een grens heeft overschreden. Daarvoor zetten we in deze pilot nu het reprimandegesprek in waar dat kan".

Man steekt 6 kinderen neer op feestje

Op een kinderfeestje in het Amerikaanse Boise, in de staat Idaho, zijn zes kinderen neergestoken. Die waren de verjaardag van een 3-jarig meisje aan het vieren en daar had ene Timmy Kinner blijkbaar een beetje last van.

Zijn oplossing was dan ook simpel, maar behoorlijk triest: hij stak zes kinderen neer, het meisje van drie en nog vijf anderen van 4 tot 12 jaar oud. Drie volwassenen raakten gewond toen ze Kinner tegen probeerden te houden.

Een aantal slachtoffers is levensgevaarlijk gewond geraakt. De politie gaf ten overvloede nog aan dat de kinderen hun leven lang last zullen houden van de steekpartij, en wel op 'een zeer negatieve manier'.

Het feestje werd gehouden bij een appartementencomplex waar veel vluchtelingen wonen, zo ook de slachtoffers: zij zijn afkomstig uit gezinnen die zijn gevlucht uit Syrië, Ethopië en Irak. Kinner is geen vluchteling en verbleef bij een vrouw die hem tijdelijk onderdak bood. Ze had hem vrijdag nog gevraagd het huis te verlaten, want hij gedroeg zich vreemd.

Over het motief van Kinner's aanval is de politie nog niet zeker. Aanwijzingen dat het specifiek tegen vluchtelingen gericht was zijn er niet. Wel is de lafaard een bekende van de politie in meerdere staten, waar hij ook al eens in het gevang heeft gezeten.

Briljante Molinari pakt eerste Italiaanse PGA Tour-winst in 71 jaar

Golfer Francesco Molinari heeft een werkelijk fenomenaal toernooi achter de rug op de PGA Tour. De 35-jarige Italiaan was in Potomac in de staat Maryland veruit de beste op het Quicken Loans National: de Amerikaan Ryan Armour eindigde op maar liefst acht slagen als tweede.

Molinari raakte het hele weekeinde alles wat los en vast zat en sloeg in 72 holes welgeteld twee bogeys - één slag boven het baangemiddelde. Hij begon met een ronde 67, drie onder par, waarna hij twee keer na 65 slagen in het clubhuis stond.

Zondag ging hij op de slotdag echter pas écht los. Molinari sloeg zes birdies, geen enkele bogey en tekende op de tiende hole met een heerlijke putt van afstand ook nog eens voor een eagle, door de par-5-hole in drie slagen te ronden. Hij sloot de dag af met 62 slagen en eindigde het toernooi met 21 slagen onder par.

"Zo goed heb ik nog nooit gespeeld", aldus de doorgaans op de Europese tour spelende Molinari na afloop. "Wat Francesco hier heeft laten zien was werkelijk fenomenaal", reageerde Tiger Woods, die als vierde eindigde, na afloop vol bewondering. Dankzij Molinari heeft Toney Penna eindelijk een opvolger: Penna was 71 jaar geleden, in 1947, de laatste Italiaan die een zege boekte op de PGA Tour.

Op de Europese tour pakte Alexander Norén zijn tiende overwinning. De Zweed had op het Open de France één slag minder nodig voor de 72 holes dan de Schot Russell Knox, de Amerikaan Julian Suri en de Engelsman Chris Wood.

België - Japan: dendert de Belgische 'hypetrain' door?

Kan België zich plaatsen voor de kwartfinales? Het speelt om 20:00 in Rostov tegen Japan. De winnaar zal uitkomen tegen op het moment van schrijven Brazilië of Mexico. In de linkerhelft van het schema stikt het van de goede landen en de ambitie om de Wereldbeker binnen te slepen. België als nieuw ambitieus land moet zich daardoorheen zien te vechten. De eerste horde is dus verrassenderwijs Japan. Het gevecht zal geleid worden door een, jawel, Senegalese scheidsrechter: Malang Diedhiou. Felix Zwayer zit met Turpin en Makkelie in het VAR-hokje.

België
De bandwagon rijdt op volle snelheid, in Belgische studio’s loopt het kwijl uit de bekken: de België-hype is real. Maar wat kunnen we eigenlijk zeggen over België? Panama, Tunesië, en een B-teamclash tegen Engeland maken lastig om te zeggen hoe voorbereid ze zijn op landen van een kaliber Brazilië. Zeker is dat de aanvalsmachine op volle toeren draait, maar hoe zal de verdediging zich houden? Bijvoorbeeld de flank van Carrasco, de linkerwingback, is kwetsbaar. De ex-Atléticospeler stoomt graag mee op, maar vergeet zijn defensieve taken. Verder zal Martinez moeten hopen dat Vermaelen en Kompany fit blijven, want in de 3-4-3 moet je geen Boyata of Dendocker willen.

Courtois, Vertonghen, Kompany/Boyata, Alderweireld, Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco; Mertens, Lukaku, Hazard

Japan
Japan is niet het land wat mensen meteen als nummer twee zouden hebben opgeschreven. In een poule met Colombia, Senegal en Polen is geen enkele wedstrijd een ABC-tje, zo was de gedachte. Hoe lekker is het dan dat Carlos Sanchez, Colombiaan, vroeg in de openingswedstrijd oliedom hands maakt, een penalty veroorzaakt en rood krijgt? Japan liet pas in de tweede helft zien waartoe ze instaat waren. Aanvallend hebben ze best een verrassend leuk ploegje, alleen is het defensief verreweg van stabiel. Het zal een zware taak worden om een resultaat eruit te slepen tegen België.

Kawashima, H. Sakai, Yoshida, Shoji, Nagatomo, Hasebe, Shibasaki, Haraguchi, Kagawa, Inui, Osako

TV
Om 20.00 uur is het de beurt aan België en Japan in de achtste finales. Voorafgaand aan het duel, in Studio Rusland, schuiven Rafael van der Vaart, FC Utrecht-spits Cyriel Dessers en Soufiane Touzani aan bij Henry Schut en Hugo Borst.

Froome vrijgesproken in dopingzaak

De dopingsoap rond Chris Froome is, in elk geval vooralsnog, voorbij. Wereldwielerbond UCI kwam maandag met de ietwat opmerkelijke uitspraak dat de op een véél te hoge hoeveelheid salbutamol betrapte Brit volledig vrijuit gaat.

Na een dopingtest op 7 september vorig jaar, tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España, werd bij Froome een ruime hoeveelheid van het astmamedicijn salbutamol aangetroffen. Dat werd gelekt naar de media, iets wat in vergelijkbare zaken helemaal niet de bedoeling is in een dergelijk vroeg stadium. Vervolgens begon een ellenlang proces, waarin zijn Team Sky alle mogelijke manieren uit mocht testen waarmee de hoge hoeveelheid het meest geloofwaardig verklaard kon worden, tot nierfalen aan toe.

De UCI gaf aan dat men Froome een eerlijk proces wilde geven, zoals elke andere renner zou krijgen, waardoor het allemaal langer duurde dan door velen gehoopt werd. Op 4 juni stuurde Froome na het testen van alle opties zijn definitieve uitleg voor de veel te hoge salbutamolwaarde in, inclusief papierwerk van de nodige experts.

Op 28 juni kwam wereldantidopingagentschap WADA met het bericht dat Froome's test niet per definitie tot een dopingovertreding zou moeten leiden. De UCI heeft op basis van die conclusie besloten om de zaak te sluiten.

Of Froome zaterdag in de Tour de France mag starten is nog altijd niet helemaal duidelijk. Organisator ASO zegt hem te willen weren wegens imagoschade van het al vele jaren door doping geplaagde evenement, maar of men juridisch gelijk heeft is nog niet zeker.

Todd Howard over de engines van Starfield en Elder Scrolls VI

Starfield en Elder Scrolls VI zijn nog jaren van onze handen verwijderd, maar af en toe zijn de games toch onderwerp van gesprek. Todd Howard is in een interview dieper ingegaan op de engines van de twee games.

Volgens Howard begrijpen veel mensen niet wat een 'engine' is. Bethesda bekijkt een engine als technologie die bestaat uit veel verschillende elementen en voor elke game veranderen er een aantal van die elementen. Zo krijg Fallout 76 een betere renderer, een nieuw lichtsysteem en een nieuw systeem voor landscape generation. Op eenzelfde manier krijgt ook Starfield meer wijzigingen en daarna Elder Scrolls VI nog meer.

Volgens Howard gebruikt Bethesda dan al zo'n tien jaar Gamebryo niet meer, door al deze wijzigingen, maar in de basis is dat nog wel het fundament van de engine. Bethesda houdt van hun editor en het laat ze snel en efficiënt werken. Ook modders zijn er bekend mee, dus dit fundament zal voorlopig nog wel blijven bestaan.

Referendum over orgaandonatie gaat niet door

Er komt geen referendum over de ‘Wet tot wijziging van de Wet op de orgaandonatie in verband met het opnemen van een actief donorregistratiesysteem' (kortweg: De wet op de orgaandonatie). Dit heeft de Kiesraad bekend gemaakt in een openbare zitting op maandag 2 juli in Nieuwspoort. Er zijn 146.636 verzoeken bij de Kiesraad ingediend voor het houden van een referendum over de wet. Hiermee is het vereiste aantal van minimaal 300.000 geldige verzoeken (‘ondersteuningsverklaringen’) in de definitieve fase niet gehaald.

De Kiesraad (centraal stembureau voor referenda) stelt volgens de wet binnen 2 weken na de deadline voor het indienen van een definitief verzoek vast of ten minste 300.000 geldige verzoeken zijn ontvangen in de definitieve fase. Bij minder dan 300.000 geldige definitieve verzoeken treedt de wet gewoon in werking.

Intrekkingswet raadgevend referendum in Eerste Kamer
Op dinsdag 3 juli behandelt de Eerste Kamer de intrekking van de Wet raadgevend referendum (onder voorbehoud). Een week later, op 10 juli, staat de stemming over de intrekking van de Wrr gepland.

MLB: Yankees slaan hard terug tegen Red Sox

De serie wedstrijden tussen de honkballers van de New York Yankees en de Boston Red Sox in de Bronx gaat alle kanten op. De Yankees wonnen met 8-1, waarna de Red Sox zaterdag ineens met 0-11 wonnen. Zondag was het dan weer omgekeerd: de Yankees wonnen met 11-1.

In de eerste inning sloeg Gleyber Torres teamgenoten Giancarlo Stanton en Didi Gregorius met een homerun al over de thuisplaat, wat na Aaron Judge's homerun voor 4-0 zorgde. Aaron Hicks had het vizier vervolgens ook uitermate scherp staan en sloeg maar liefst drie homeruns. In de negende inning deden de Red Sox eindelijk wat terug, maar met een 11-0 stand was dat uiteraard veel te laat.

De volgende ontmoeting tussen de rivalen staat voor begin augustus gepland, wanneer ze in Boston vier wedstrijden spelen.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Los Angeles Angels 8-2
Toronto Blue Jays - Detroit Tigers 1-9
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 8-2
Miami Marlins - New York Mets 2-5
Tampa Bay Rays - Houston Astros 3-2
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 4-3
St.Louis Cardinals - Atlanta Braves 5-6
Chicago Cubs - Minnesota Twins 11-10
Texas Rangers - Chicago White Sox 5-10
Oakland Athletics - Cleveland Indians 3-15
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 6-9
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 6-4
San Diego Padres - Pittsburgh Pirates 5-7
Seattle Mariners - Kansas City Royals 1-0
New York Yankees - Boston Red Sox 11-1

Yankees - Red Sox (Bron: YouTube)

Vrijgelaten gevangene betaalt taxi naar huis niet en wordt weer opgepakt

Ene Charles Folk heeft onlangs niet zijn beste dag ooit gehad, nemen we aan. De 40-jarige Amerikaan zat een gevangenisstraf uit wegens onder meer het vernietigen en stelen van eigendommen van zijn huisgenoot en werd, zoals dat dan gaat, na het uitzitten van zijn straf vrijgelaten.

Charles moest natuurlijk wel thuis zien te komen en belde dus een taxi. Hij liet de chauffeur weten dat hij met een creditcard zou betalen bij aankomst, maar dat ging niet: zelf had Charles geen creditcard, zijn huisgenoot kon de zeventig dollar kostende rit niet betalen. Of hij wilde dat niet, gezien de voorgeschiedenis.

Dan bleef alleen de zus van Charles nog over, maar die was de hort op en de chauffeur accepteerde een betaling via de telefoon niet. Er zat dus niks anders op dan de politie te bellen, die Charles gelijk weer arresteerde wegens diefstal. Dit keer kreeg Charles een gratis taxi, maar die eindigde wel in de gevangenis waar hij de dag begon.

Dit alles zorgt natuurlijk wel voor een discussiepunt: moeten gevangenen indien nodig een kleine vergoeding krijgen na hun vrijlating, puur om de reis naar huis te kunnen betalen?

Brazilië - Mexico: struikelen Neymar en co?

Waar Uruguay - Frankrijk de eerste kwartfinale in de linkerhelft van het schema is, komen we op maandag te weten welke andere kwartfinale erbij komt. Om 16.00 uur trappen we in Samara af voor Brazilië - Mexico en om 20. 00 uur nemen België en Japan het tegen elkaar op in Rostov. We worden vandaag verwend met namen als Neymar, Coutinho, De Bruyne, Hazard en Lukaku. Kan de spanning van zaterdag en zondag overtroffen worden of zullen we teleurgesteld worden? De televisieuitzendingen zullen starten rond de klok van half vier bij de NOS en bij Sporza.

Brazilië
Brazilië werd vooraf getipt als een van de grote favorieten. Het elftal zit gegoten in een defensief sterke organisatie. De door topclubs begeerde Alisson staat in het doel, met Thiago Silva en Miranda die een ijzersterk centraal duo vormen. Op de rechtsbackpositie is het behelpen door blessures van Alves en Danilo, terwijl Marcelo’s absentie opgevangen zal worden door de eveneens briljante Filipe Luis. Op het middenveld staan werkpaarden Casemiro en Paulinho die de aanvallende werken van Coutinho, Willian, Jesus en Neymar compenseren.

Tot nu toe blinkt vooral de defensieve organisatie van Brazilië uit. De aanvallende sambashow die er de afgelopen twee jaar is geweest onder Tite, is vooralsnog in geen velden of wegen te bekennen. Er is een abominabel veldspel, maar dankzij bevliegingen van met name Coutinho staat Brazilië als groepswinnaar in de achtste finales. Achterin werd nauwelijks iets weggegeven. Serieuze kansen werden nauwelijks weggegeven. De enige, zij het discutabele tegengoal kwam van Zwitserland, waarbij Zuber Miranda in de rug duwde. Wanneer de aanvalsmachine van Brazilië eindelijk op gang komt, lijkt Brazilië een niet te stoppen elftal.

Alisson; Fágner, Silva, Miranda, Filipe; Paulinho, Casemiro, Coutinho; Willian, Gabriel Jesus, Neymar

Mexico
Mexico startte het WK met een superstunt tegen Duitsland, maar moest op de laatste speeldag toch nog billenknijpen voor een wonder van Duitsland. Zover kwam het niet, dus staat de vooraf nog hevig bekritiseerde bondscoach Juan Carlos Osorio met zijn elftal in de achtste finales. In de wedstrijden op weg naar het WK werd de bondscoach nog vrolijk uitgefloten door zijn eigen fans. Het is bijvoorbeeld iedere keer een mysterie welke wijzigingen hij dit keer aanbrengt in zijn elftal. Het wantrouwen zat heel diep. Je kunt echter niet zeggen dat de beste man zijn best niet doet. Een verhaal gaat dat Osorio groot fan was van het Liverpool van Houllier. Om zijn werkwijze te bestuderen nam hij vrolijk intrek in een flatappartement dat uitkeek op Melwood. Zo kon hij een aantal jaren gezellig bekijken hoe Gerard Houllier zijn ideeën in de praktijk bracht.

Terug naar Mexico zelf. Luzhniki was het toneel voor een wonderbaarlijke 0-1 zege op Duitsland. Duitsland viel met man en macht de zestien van Mexico aan, maar vergat achterin met verstand te verdedigen. De sluizen stonden volledig open voor met name Hirving Lozano aan de zijde van Joshua Kimmich. Hij strafte het af met een uitgekiende treffer in de korte hoek. Het was verdedigen, counteren, verdedigen. Dat was net iets anders tegen Zuid-Korea. Totdat de penalty gegeven werd, zat de wedstrijd op slot. Nadat ze halverwege de tweede helft op 0-2 kwamen, gingen ze opeens raar doen en werd het uiteindelijk nog 1-2. Door de zege van Duitsland op Zweden moesten ze tot op de laatste dag duimen. Zuid-Korea was uiteindelijk de redder in nood omdat Mexico zelf het niet kon bolwerken met een 0-3 nederlaag. Vertaal het naar 1,5 wedstrijd goed en 1,5 wedstrijd kut. Zit het dit keer weer aan de goede kant voor Mexico?

Ochoa, Salcedo, Ayala, Marquez, Gallardo, Herrera, Guardado, Layun, Vela, Lozano, Hernandez

Geen Nederlandse medailles op openingsdag WK inlineskaten in Heerde

Op het wereldkampioenschap inlineskaten in het Gelderse Heerde heeft de Fransman Gwendal Le Pivert het goud veroverd op de 1000 meter op de baan. In de eindstrijd was Le Pivert na een zinderend duel met 0,002 seconden te snel voor de Colombiaanse oud-wereldkampioen Pedro Causil.

Achter Le Pivert en Causil streden Andres Muñoz uit Colombia en de Chileen Lucas Santibañez om het brons. Ook dat werd een millimeterstrijd en het was veteraan Muñoz die 0,006 seconden sneller bleek dan de Chileen. De Belg Mathias Vosté eindigde als zesde, voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Kay Schipper werd in de halve finales uitgeschakeld, Rémon Kwant sneuvelde in de series.

Op de 1000 meter bij de vrouwen ging het goud naar de Duitse Mareike Thum, die daarmee na vier keer zilver en vier keer brons eindelijk baangoud pakt op een WK. An Yi-seul uit Zuid-Korea pakte zilver, voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Vicewereldkampioene Francesca Lollobrigida (ITA) werd in de halve finales gediskwalificeerd, de Belgische Wereldspelenkampioene Sandrine Tas werd vroegtijdig uitgeschakeld.

De Colombiaanse favoriete Fabriana Arias kwam niet verder dan plek zeven in de finale, terwijl Bianca Roosenboom en Elisa Dul in de halve finales werden uitgeschakeld door op de laatste twee posities te eindigen. 

Wat beelden van het WK in Heerde (Bron: YouTube)

De dames reden een afvalkoers over vijftien kilometer en weer was het raak voor Colombia: Johana Viveros pakte goud, voor de Chinese Dan Guo en de eerdergenoemde Colombiaanse Arias. De Belgische Tas werd vierde, voor uittredend wereldkampioene Lollobrigida. Maya de Jong en Marijke Groenewoud moesten voor eigen publiek genoegen nemen met de 23e en 31e plek.

Bij de mannen verdedigde de Colombiaan Alex Cujavante met succes zijn wereldtitel. De Italiaan Daniel Niero moest er in de eindsprint aan geloven, terwijl Bart Swings het duo niet bij kon houden en genoegen moest nemen met brons. Luc ter Haar en Gary Hekman eindigden namens Nederland als elfde en achttiende.

Op de 500 meter bij de juniores was er goed voor Peng Yue-chi uit Taiwan, voor Allison Correa Muñeton (COL) en Anais Pedroni (ITA). Marit van Beijnum werd dertiende, Anne van den Bos 31e. Bij de juniorheren was Juan Arango uit Colombia goed voor goud door de Zuid-Koreanen Cheon Jong-jin en Choi Woong-gyu te kloppen. Merijn Scheperkamp werd zesde, Janno Botman achtste.

Op de tien kilometer afvalkoers bij de juniores pakte Bente Kerkhoff de zesde plek. Dankzij Maria Renteria Rodriguez en Nathalia Bermudez Padilla was er een Colombiaans ééntweetje, gevolgd door de Amerikaanse Corinne Stoddard. Jason Suttels won namens België het goud bij de junioren door Michael Gatti (ITA) en Brayan Virguez Romero (COL) te kloppen. Teun de Wit en Jordy van Workum werden achtste en veertiende.

Het WK in Heerde gaat nog de hele week door. Het tijdschema is hier te vinden.

LeBron James naar LA Lakers: 154 miljoen dollar salaris

Er is altijd baas boven baas, zo blijkt maar weer. Basketballer Nikola Jokic tekende bij de Denver Nuggets een nieuw contract voor vijf jaar, ter waarde van 148 miljoen dollar, maar LeBron James heeft dat al doen verbleken: de superster verhuist van de Cleveland Cavaliers naar de Los Angeles Lakers en gaat in vier jaar tijd maar liefst 154 miljoen dollar mogen ontvangen.

Het is de tweede keer dat James de Cavaliers achter laat. De ploeg uit Cleveland pikte hem in 2003 op in de NBA draft en won in de elf jaar dat hij er speelde uiteindelijk 'slechts' één titel. Met de Miami Heat won King James ondertussen ook nog twee titels. "Bedankt, Ohio, voor vier geweldige jaren. Dit zal altijd thuis blijven", aldus James in een bedankpost richting de Cavaliers.

James liet eerder weten dat hij zijn loopbaan in Cleveland af wilde sluiten, maar fans zullen ongetwijfeld wat vergevingsgezind zijn: hij hielp de stad naar de eerste grote titel in een van de Amerikaanse competities in ruim een halve eeuw. Vrijdag liet hij al weten een optie in zijn Cavaliers-contract, voor ruim 35 miljoen dollar voor komend seizoen, niet te lichten.

James haalde afgelopen seizoen voor het achtste jaar op rij de NBA-finales, maar verloor met de Cavaliers van de Golden State Warriors. Bij de Lakers zal hij voor het eerst in de Western Conference spelen, waar hij direct de concurrentie aan kan gaan met de ploeg uit Oakland, die hem in de afgelopen vier jaar drie keer de baas was in de NBA-finales.

Inburgering op de schop; nieuwkomers direct aan het werk

Het inburgeringsbeleid gaat drastisch op de schop. Het doel is dat nieuwkomers meteen aan het werk gaan en ondertussen de taal leren. Gemeenten gaan voor alle inburgeraars een individueel inburgeringsplan maken. Ook wordt het leenstelsel afgeschaft waarmee nieuwkomers nu nog hun inburgeringscursus inkopen. Dat schrijft minister Koolmees vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over zijn plannen voor een nieuw inburgeringsstelsel.

In de plannen van de minister wordt de werkwijze rond inburgeringscurssen anders dan nu. Gemeenten gaan de lessen inkopen. Daarvoor gebruiken zij het geld dat nu nog als lening aan de inburgeraars zelf wordt uitgekeerd. Nieuwkomers krijgen vervolgens, als onderdeel van hun persoonlijke Plan Inburgering en Participatie (PIP), van de gemeente een aanbod voor een inburgeringstraject. Zo worden misstanden en fraude bij aanbieders zoveel mogelijk voorkomen. Het blijft de verantwoordelijkheid van nieuwkomers om binnen de termijn van drie jaar te voldoen aan de inburgeringsplicht en dus examen te doen.

Koolmees wil dat statushouders vanaf het eerste moment aan de slag gaan met hun inburgering. Gemeenten gaan hen daarbij activeren en begeleiden. Dat betekent dat gemeenten in de eerste periode voor statushouders zaken als huur en kosten voor verzekeringen vanuit de bijstand gaan betalen. De duur van deze ondersteuning verschilt per individu en wordt vastgelegd in het PIP. Tegenover deze extra begeleiding staat dat inburgeraars die zich onvoldoende inzetten, vaker en sneller dan in het huidige stelsel te maken krijgen met sancties, zoals een boete.

In het nieuwe inburgeringsstelsel worden hogere taaleisen gesteld aan inburgeraars. Momenteel is het vereiste niveau A2. Dat wordt B1 omdat dit de kans op een baan vergroot. Niet alle nieuwkomers zullen dit niveau kunnen halen. In het PIP wordt daarom een leerniveau en leerroute vastgelegd. Ook voor nieuwkomers die een minder hoog taalniveau halen, is alles erop gericht dat ze zo snel mogelijk zelfredzaam worden. Werk is daarbij het sleutelwoord.

De bedoeling is dat het nieuwe inburgeringsstelsel in 2020 van start gaat. De minister ontwikkelde de afgelopen maanden zijn plannen voor het nieuwe inburgeringsstelsel in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen. Zo werd er gesproken met zo’n 100 experts van gemeenten, Vluchtelingenwerk Nederland, wetenschappers, werkgevers en andere ministeries.

Uit evaluaties en onderzoeken is gebleken dat het huidige stelsel van inburgering te ingewikkeld en niet effectief is. Koolmees wil in het nieuwe stelsel veel aandacht voor monitoring en evaluatie. Zo kunnen waar nodig snel aanpassingen gedaan worden.

21-jarige man gewond bij schietpartij

Zondagavond laat raakte bij een schietincident aan de Axelsedam in Terneuzen een man gewond. Het incident gebeurde rond 23:30 uur. Diverse mensen kwamen naar het politiebureau aan de Rosegracht en meldde dat er zojuist was geschoten aan de Axelsedam. Hierbij raakte een 21-jarige man uit het Belgische Sint Niklaas gewond. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en kon na behandeling het ziekenhuis verlaten.

De politie is een onderzoek gestart. Bij het schietincident waren meerdere mensen betrokken. Ongeveer vier mannen zijn richting het centrum van de stad weggerend. De politie heeft tevergeefs naar hen gezocht. Verder is van diverse mensen een verklaring opgenomen. In de omgeving van het incident is door de forensische opsporing een sporenonderzoek ingesteld. Omdat er een kogel werd gevonden, is nog met een speciale politiehond gezocht. De politie heeft een auto in beslag genomen, deze is door een bergingsbedrijf weggetakeld.

Aanhouding
Op de plaats van het incident werd een man aangetroffen, die door de politie werd gezocht. Deze 21-jarige man uit het Belgische Beveren moest zijn DNA nog afstaan, volgens de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. Hij had zich reeds eerder voor de afname moeten melden, maar was niet op komen dagen en is toen op de lijst met gesignaleerden komen te staan. Hij is aangehouden en voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht.

Sekspoppenwinkel in 010 grootste van Europa

Aan de Pleinweg in Rotterdam-Zuid is afgelopen weekend de grootste sekspoppenwinkel van Europa geopend. In de winkel kunnen bezoekers vijf verschillende sekspoppen uitwonen in elke denkbaar gat en elke denkbare positie, aldus de eigenaresse Linda van Daal.

De poppen zouden zeer flexibel zijn en geschikt zijn voor elk standje dat je je kunt bedenken.

Er zijn 32 verschillende sekspoppen uit voorraad leverbaar, maar dat moet rap stijgen naar 150 verschillende. De gemiddelde prijs is met ongeveer 1600 euro een stuk goedkoper dan een vriendin!

'Ajax werkt hard aan terugkeer van Daley Blind' 

Ajax wil na de komst van Dusan Tadic nog een ervaren speler vastleggen. Daley Blind wordt warm gemaakt voor een terugkeer naar de Johan Cruijff ArenA.

Dat meldt De Telegraaf op maandagochtend. De 28-jarige verdediger annex middenvelder heeft volgens de krant aangegeven na vier jaar bij Manchester United graag terug te keren in Amsterdam. De international heeft nog een contract voor een jaar, maar is op Old Trafford op een zijspoor beland.

De Nederlander trok in de zomer van 2014 van Amsterdam naar Manchester en sprak ook na zijn transfer van 17,5 miljoen euro altijd vol lof over zijn oude club. Blind zou 'meerdere redenen' hebben om een terugkeer bij Ajax te verkiezen boven een ander financieel aantrekkelijker avontuur in het buitenland. Als voorbeeld noemt De Telegraaf dat een basisplaats in Ajax voor de linkspoot zekerheid kan bieden voor het Nederlands elftal.

De 28-jarige komt al bijna een jaar nauwelijks in de plannen van Manchester United-trainer José Mourinho en was ook in januari al op zoek naar een uitweg in Engeland. AS Roma deed een aanbod, maar kwam niet tot een akkoord.

Manchester United besloot toen om een optie in zijn contract te lichten zodat hij nu tot medio 2019 vastligt. Zo verzekert de club zich van een transferbedrag. Ajax hoopt echter dat de Engelsen niet de hoofdprijs zullen vragen en gaat volgens het dagblad 'alles in het werk stellen' om de uit de eigen jeugd afkomstige voetballer terug te halen. Of dat gaat lukken is nog onduidelijk.

Blind zou zelf door de komst van Tadic en het vermoedelijke aanblijven van Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt de grote potentie van de jonge spelersgroep van Erik ten Hag zien en de oefenmeester staat op zijn beurt positief tegenover de komst van nog een ervaren voetballer die een voortrekkersrol in zijn selectie kan vervullen. Directeur spelerszaken Marc Overmars gaf aan het begin van de transferperiode al aan graag wat ervaren spelers die 'af' zijn aan de groep toe te voegen.

FOK! Wat een weer: Zonnig, droog en zomers warm

Vandaag is het zonnig, warm en droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van ongeveer 22°C op de Wadden tot 28°C in het zuiden. De wind draait in de loop van de dag van oost naar noordoost en is matig. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig, later mogelijk krachtig.

In de nacht naar dinsdag is het vrij helder, in het noordoosten zou een enkele mistbank kunnen ontstaan. De minima lopen uiteen van 10°C in het noordoosten tot 16°C in het zuidwesten. De noordoostenwind wordt zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied aanvankelijk nog vrij krachtig. In het noorden wordt de wind noordelijk.

Dinsdag overdag is het vrijwel overal zonnig, maar in het noorden ontstaan er enkele stapelwolken en is er kans op enkele wolkenvelden vanaf zee. In de avond drijft er in het zuiden hoge bewolking binnen. De maxima liggen tussen 18°C op de Wadden en lokaal 30°C in het zuiden. De noordoostenwind is matig en draait gedurende de dag van het noorden uit naar het noorden. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Euromast in Rotterdam (Foto: qltel)
De Euromast in Rotterdam (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Beieren zet 500 extra grenswachten per direct in

CSU-leider Horst Seehofer zegt geen alternatief te zien voor het sluiten van de Duitse grenzen voor illegale immigranten die in andere lidstaten voet op EU-bodem zetten.

Angela Merkel is tegen een dergelijk verhardende maatregel als grenzen dicht. Seehofer heeft eerder laten weten desnoods de Duitse regering te laten struikelen over de problemen die Merkel met haar huidige asielbeleid veroorzaakt.

Merkel liet weten dat zij een document heeft opgesteld met een scherper asielbeleid. Volgens Merkel hebben 14 lidstaten toegezegd daarover in bespreking te gaan. Hongarije, Tsjechië en Polen zeggen echter dat ze niets hebben toegezegd.

Update 00.00 uur
Horst Seehofer heeft zijn ontslag aangeboden. De CSU heeft dit ontslag nog niet geaccepteerd en probeert Seehofer zijn ontslagwens uit zijn hoofd te praten. Tevens volgt er nu een stemming binnen de CSU. Ontslag door Merkel betekent in ieder geval het einde van regeringsdeelname door het CSU, wat ook het einde van de huidige regering betekent.

Volgens het Algemeen Dagblad is de hete adem van Alternative für Deutschland (AfD) de oorzaak van het opspelen van de CSU rondt de illegale immigranten kwestie. Er zijn dit najaar regioverkiezingen en de CSU zou stemmenverlies aan AfD vrezen.

Update 03.00 uur
De Duitse deelstaat Beieren, waar drie jaar geleden nog honderdduizenden illegale immigranten ongehinderd naar binnen liepen, heeft ondertussen 500 extra grenswachten gerekruteerd die per direct aan de gang gaan.

Merkel herhaalde dat zij vasthoudt aan de Europese aanpak van het illegale immigranten probleem. Daarmee veegt zij de geëiste eenzijdige Duitse aanpak om de Duitse grenzen te sluiten van tafel. Seehofer was woedend over het feit dat Merkel hem naar Berlijn had laten komen zonder ook maar iets toe te geven. Dat Merkel eerder in een tv-interview de samenwerking met de CSU als een 'succesverhaal' prees maakte die woede niet minder.

In Beieren heeft het groeiende AfD ondertussen de status 'partij van het Beierse volk', een titel die de CSU graag weer terug wil. Als Seehofer de grensmaatregelen er niet door krijgt volgt er in oktober een electorale afstraffing en wordt de AfD de grote winnaar van die verkiezingen. Het grootste deel van Seehofers achterban zou dezelfde afkeer hebben van Merkel haar humanitaire uitzonderingsbeleid.

Ook de AfD hield dit weekend een bijeenkomst. Daar weerklonken oproepen voor een 'Fort Europa' als oplossing tegen de illegale immigrantenstroom. Een woordvoerder van AfD verklaarde dat de regering Merkel zeker zal vallen en dat haar prestaties niet meer zijn dan 'gebakken lucht'. Ongeveer 5000 mensen hebben zaterdagmiddag door middel van demonstreren laten weten het niet eens te zijn met de plannen van de AfD.

Prostituee-onthoofder/dominee: 'Ik kom niet in de hemel'

Enkele dagen geleden kwamen we met een bericht over een dominee in Nigeria die rijk wilde worden. Hij had een geldritueel nodig en daarvoor moest een prostituee vermoord worden, waarbij ze ook maar gelijk onthoofd werd, waar hier allemaal meer over te lezen is.

Inmiddels is wat meer duidelijk geworden over de gang van zaken, zoals details over het 'geldritueel' wat meneer uitgevoerd heeft. Zo werden de handen, benen en het hoofd van de jongedame afgehakt en geroosterd. Daarna werden ze gemengd met een soort lotion, wat dominee Otaru dronk en over zijn lichaam smeerde. Want zo word je rijk*.

Over zijn lot is de dominee wel duidelijk: hij heeft via de politie laten weten dat hij het geldritueel uitvoerde omdat hij niet kon wachten tot God hem rijkdom zou bezorgen. Wat dat betreft deed Job het dus een stuk beter. "Ik wist dat ik tegen God's wil in ging en ik weet dat ik niet in de hemel kom", trapte hij een open deur in. De zaak kwam aan het rollen doordat een bediende van het hotel waar de prostituee haar klanten ontving haar al drie dagen niet had gezien, waarna hij de politie belde.

*Voor de minder snuggere lezer: zo word je niet écht rijk, we adviseren dan ook om dit niet te doen.

Jeugdwerkloosheid deze eeuw niet eerder zo laag

De jeugdwerkloosheid is al acht maanden lager dan het laagste punt voor het begin van de economische crisis in 2008. In Europees verband staat Nederland in de top drie van landen met de laagste jeugdwerkloosheid. Alleen in Duitsland en Tsjechië is deze nog lager. Dit meldt het CBS.

In het eerste kwartaal van 2018 waren, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 104.000 jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos. Dat is 7,2 procent van de jonge beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van 2008 was dat 8,5 procent.

De werkloosheid ligt voor deze leeftijdsgroep altijd hoger dan voor de oudere beroepsbevolking. In het eerste kwartaal was het werkloosheidspercentage onder de 25- tot 75-jarige beroepsbevolking 3,5. Dat is nog steeds hoger dan net voor het uitbreken van de crisis.

Drie kwart werkloze jongeren volgt nog onderwijs
Van de werkloze jongeren volgt ruim drie kwart nog onderwijs. Zij zijn in de meeste gevallen op zoek naar een bijbaan. Het werkloosheidspercentage onder deze scholieren en studenten was 8,5 in het eerste kwartaal van 2018 (niet gecorrigeerd voor seizoeninvloeden). In hetzelfde kwartaal van 2008, net voor het uitbreken van de crisis, was dit percentage 9,6.

Van de jongeren in de beroepsbevolking die geen onderwijs volgen was in het eerste kwartaal 6,1 procent werkloos. Hiermee is de werkloosheid lager dan in het eerste kwartaal van 2008, toen nog 8,5 procent van de niet-onderwijsvolgende jonge beroepsbevolking werkloos was.

Jeugdwerkloosheid in Nederland relatief laag
In Nederland is de jeugdwerkloosheid relatief laag vergeleken met andere Europese landen. Alleen Duitsland en Tsjechië hadden in 2017 een lager percentage. Gemiddeld over alle EU-landen was sinds 2003 het niveau van de jeugdwerkloosheid het laagst in 2007. Toen was 15,5 procent van de jonge Europese beroepsbevolking werkloos.

In dat jaar lag de jeugdwerkloosheid in Nederland lager dan die van Duitsland en Tsjechië. In deze beide landen daalde de werkloosheid onder jongeren sinds 2007 in verhouding echter sterker dan in Nederland. Ook in Hongarije en Polen nam de jeugdwerkloosheid relatief sterk af. De jeugdwerkloosheid is het hoogst in de Zuid-Europese landen Griekenland, Spanje en Italië. In deze landen nam de werkloosheid relatief sterk toe ten opzichte van tien jaar geleden.

Jeugdwerkloosheid deze eeuw niet eerder zo laag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Jeugdwerkloosheid deze eeuw niet eerder zo laag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.