Frankrijk - Argentinië: oud-kampioenen tegen elkaar en Messi vs Mbappé

Op het WK voetbal in Rusland begint zaterdag de knock-outfase. Voor de grote landen begint het toernooi nu eigenlijk pas echt, behalve dan voor de Duitsers, want die hebben de koffers thuis al lang en breed weer uitgepakt. We kijken vooruit naar de wedstrijden, te beginnen met Frankrijk - Argentinië.

Om 16.00 uur Nederlandse tijd trappen Frankrijk en Argentinië af in Kazan, de enige achtste finale met twee oud-wereldkampioenen op het veld: Argentinië in 1978 en 1986, de Fransen in 1998. Argentinië won zes van de elf onderlinge ontmoetingen, Frankrijk won er twee. Veel zegt dat allemaal niet natuurlijk, want de laatste keer dat de twee tegen elkaar speelden was alweer in februari 2009, met Diego Maradona als bondscoach.

Frankrijk is niet heel overtuigend bezig, winst met pijn en moeite tegen Australië, een laffe 1-0 tegen Peru en een nog laffere 0-0 tegen Denemarken. Dat is nog goed vergeleken met het Argentijnse begin: 1-1 tegen IJsland, een 0-3 oorwassing tegen Kroatië en uiteindelijk een plekje in de achtste finales door een bijzonder zwaarbevochten 2-1 zege op de Nigerianen.

Beide landen hebben een grote ster. Bij Argentinië is dat niet geheel verrassend Lionel Messi, waar we op de NOS ongetwijfeld weer mee doodgegooid gaan worden. De Fransen hebben Kylian Mbappé, die een kleine 180 miljoen euro gekost heeft voor Paris Saint-Germain. 

Enfin, om 16.00 uur dus de aftrap. Zeg het maar: wie wint? Hoeveel penalties mist Messi? Zit Maradona doorgesnoven op de tribunes?