FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 februari 2018

Basketballers Leiden boeken thuiswinst

In de Dutch Basketball League heeft ZZ Leiden in eigen huis na twee nederlagen weer eens gewonnen. Apollo Amsterdam werd vooral in het eerste kwart over de knie gelegd en kon niet meer terugkomen: 82-69. Clayton Vette en Jesse Voorn waren lekker op dreef, met respectievelijk 26 en 22 punten.

Forward Lease Rotterdam is prima bezig en won al voor de derde keer op rij. Dat viel ook wel te verwachten, want met de Den Helder Suns kwamen de hekkensluiters op bezoek. Lavonte Dority speelde met 27 punten een puike wedstrijd voor de Suns, maar dat mocht niet baten: 95-77.

Landstede Zwolle was veel te sterk voor de Limburgse bezoekers van Basketbal Academie Limburg uit Weert. Met 23 punten en dertien rebounds was vooral Noah Dahlman heerlijk bezig en dat hielp de Zwollenaren aan de ruime 80-59 zege.

Van Gerwen veel te sterk voor wereldkampioen Cross

Het is weer zover: in het darten gaat de Premier League van start. Tot en met mei wordt op vijftien donderdagen gespeeld, naast Rotterdam (19 april) nu ook voor het eerst in Berlijn (22 februari), en verder uiteraard in het Verenigd Koninkrijk, dit alles voor het eerst zonder de gestopte Phil Taylor.

We beginnen met vijf wedstrijden, waaronder een absolute kraker. Kersvers wereldkampioen Rob Cross neemt het op tegen de nummer één van de wereld, Michael van Gerwen. In de halve finales van het WK werd het een wedstrijd van epische proporties, de vraag is of we nu weer zoiets te zien krijgen.

Vanaf ongeveer 20.10 uur is het live te volgen op RTL7, waar de voorbeschouwing uiteraard wat eerder van start is gegaan. Als je in wilt schakelen voor de walk-on girls kun je net zo goed wat anders kijken, want die doen niet meer mee.

Mensur Suljovic (AUT) - Simon Whitlock (AUS) 5-7
Suljovic begon zijn Premier League-carrière heerlijk: met een 121-finish won hij zijn eerste leg met een twaalfdarter. Het ging daarna gelijk op, met een paar prima finishes. Vooral de 160 waarmee Whitlock op 5-3 kwam was van grote klasse. Via een 138-finish - een kans die Whitlock hem gaf - kwam Suljovic terug naar 5-5, maar daar bleef het bij: de kwalitatief bijzonder mooie partij werd met 7-5 gewonnen door Whitlock.

Mensur Suljovic - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Michael Smith (ENG) 5-7
De wedstrijd begon bepaald niet best en na vier legs had Anderson een gemiddelde dat amper boven de 80 stond, maar hij stond wel met 3-1 voor. Dat bouwde de Schot uit naar 5-1, maar daarna was het helemaal klaar met Anderson, die zich helemaal uit de wedstrijd leek te 'denken'. Zijn niveau werd nog maar wat matiger en Smith kwam terug, nam een voorsprong en won met 7-5.

Gary Anderson - Michael Smith (Bron: PDC)
Gary Anderson - Michael Smith (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Raymond van Barneveld (NED) 6-6
De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, maar het was Gurney die op 5-3 als eerste een kleine voorsprong wist te pakken. Niet veel later had hij de zesde leg en dus in elk geval één punt te pakken, terwijl Van Barneveld grote moeite had op de dubbels. Op 6-4 kreeg Gurney de ene na de andere matchdart, maar allemaal gingen ze mis. Barney won de volgende leg en pakte met een 79-finish alsnog een punt: 6-6.

Daryl Gurney - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Rob Cross (ENG) 7-2
Van Gerwen begon zeer sterk aan het duel en na drie legs had Cross nog maar één - gemiste - pijl op een dubbel gehad. De wereldkampioen begon langzaam iets meer partij te bieden, maar hij had geen moment de kans om de boel om te draaien en Van Gerwen won met 7-2.

Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Gerwyn Price (WAL)
Wright speelde zich in een matige partij naar een snelle 5-1 voorsprong, waarna Price zich met twee gewonnen legs ietwat terug in de wedstrijd werkte. Toch leek Wright de wedstrijd te pakken, maar op 6-4 liet hij een matchdart liggen en dus sleepte Price een laatste kans op een punt uit het vuur. De Schot kreeg nog een handvol matchdarts, maar ze gingen allemaal mis en Price haalde met 6-6 één punt binnen.

Peter Wright - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Peter Wright - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Gewonden door kogels tijdens rellen Calais

Door meerdere confrontaties tussen Afghaanse en Afrikaanse migranten zijn donderdag in Calais zeker achttien gewonden gevallen. De krant La Voix du Nord meldde dat zes van de gewonden door kogels zijn geraakt en dat vier van hen er slecht aan toe zijn.

Honderden migranten raakten donderdag eerst slaags op de plek waar eten aan de migranten wordt uitgedeeld. Getuigen meldden dat toen ook is geschoten, maar het is niet duidelijk wie dat heeft gedaan. Later braken er opnieuw gevechten uit. De politie greep in en gebruikte onder meer traangas om de migranten uiteen te drijven.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb besloot donderdagavond naar Calais te reizen om poolshoogte te nemen.

Gewonden door kogels tijdens rellen Calais
Gewonden door kogels tijdens rellen Calais (Foto: ANP)

Ambitieuze Van Marwijk mikt op tweede ronde WK

Bert van Marwijk is duidelijk over zijn doelstelling met Australië op het WK in Rusland. De nieuwe bondscoach wil sowieso de groepsfase overleven.

"Het overleven van de eerste ronde tijdens het WK is het enige dat telt", werd Van Marwijk door de NOS geciteerd bij zijn presentatie. De trainer die in 2010 met Oranje de finale haalde plaatste zich met Saoedi-Arabië voor het WK, maar vervolgens besloot hij zijn contract niet te verlengen. Bij The Socceroos gebeurde hetzelfde met Ange Postecoglou.

Van Marwijk zei veel respect te hebben voor zijn voorganger. "Maar ik ga het op mijn eigen manier doen. Ik ben een realistische trainer. Ik houd van creatief voetbal en balbezit, maar ik houd ook van winnen. Winnen is het belangrijkste." Australië speelt op het toernooi in Rusland in groep C tegen Frankrijk, Denemarken en Peru.

Met Saoedi-Arabië speelde Van Marwijk in de WK-voorrondes tweemaal tegen Australië. "Het is een fysiek sterke ploeg. De uitdaging is om ze zo te laten spelen dat ze een kans hebben om te winnen." De 65-jarige bondscoach beseft wel dat hij niet veel tijd heeft. "Ik moet de spelers heel goed leren kennen in een heel korte tijd. Dat maakt de uitdaging alleen maar groter."

NOS wist concurrent Hart van Nederland uit beeld

De NOS is blijkbaar niet zo gediend van concurrentie in beeld tijdens het eigen Journaal zo viel de redactie van Hart van Nederland op. Tijdens een item waarbij zowel de NOS als het SBS 6-programma aanwezig waren, kwamen natuurlijk al snel beide plopkappen van de microfoons in beeld. Maar bij de publieken zitten ze dus niet op Hart van Nederland te wachten schijnbaar, want ze maakten met Photoshop gewoon de SBS-microfoon onherkenbaar rood.

Dat hun logo verwijderd was viel ze wel op bij de redactie van HvN wel op:

Om de eer nog een beetje te redden maakte ze er bij de NOS nog een grapje van:

Logan Paul: kritiek was terecht

Logan Paul heeft bakken kritiek over zich heen gekregen na zijn video van het lichaam van een dode man die zich had verhangen in een Japans bos. Dat zei de Amerikaanse vlogger in zijn eerste interview na de opzienbarende video die hij op zijn YouTube-kanaal had getoond.

"Het was heftig, want, ironisch genoeg, ik kreeg te horen dat ik maar zelfmoord moest plegen. Miljoenen mensen lieten me weten me te haten, of dat ik moest sterven. Ik kreeg de meest gruwelijke dingen over me heen," aldus de YouTube-ster in Good Morning America.

"Vind je de kritiek niet terecht?", vroeg presentator Michael Strahan. "Dat is het juist, ik vind juist van wel", reageerde Paul. ''Ik wilde eigenlijk gewoon weer een leuke vlog maken, een nachtje kamperen en een leuk filmpje maken in een bos. Maar het was al gauw niet leuk meer." Paul geeft toe dat hij schrok toen hij en zijn vrienden stuitten op het lichaam van de man, maar dat hij evengoed begon te filmen en het materiaal bewerkte en uploadde naar zijn kanaal. "Het is gewoon ... het slaat nergens op", zei hij. "En ik geloof dat het met een reden gebeurd is. zodat ik van deze ervaring kan leren om de boodschap op de juiste manier te verspreiden. De boodschap van zelfmoordpreventie en bewustwording daarvan."

In de eerste video die hij enkele weken na de ophef op YouTube postte ontmoet Paul onder meer een man die van de Golden Gate Bridge afsprong en deze zelfmoordpoging overleefde. Ook geeft de 22-jarige vlogger zijn fanbase advies over stappen die ze kunnen ondernemen om zelfmoord te voorkomen.

Logan Paul: kritiek was terecht
Logan Paul: kritiek was terecht (Foto: BuzzE)

World Superbikes vanaf 2019 naar Noord-Ierland

Goed nieuws voor de Noord-Ierse fans van de World Superbikes: het motorsportkampioenschap is vanaf 2019 minimaal 3 jaar te vinden in het Noordelijke gedeelte van Ierland. Organisator Dorna heeft overeenstemming bereikt met het Lake Torrent Circruit.

Het nieuwe circuit ligt in Coalisland, op zo'n 40 kilometer van Belfast, en is momenteel in aanbouw. Het wordt 3,6 kilometer lang en heeft 12 bochten en een hoogteverschil van zo'n 30 meter. WSBK CEO Daniel Carrera gaf aan erg tevreden te zijn met de meerjarige deal: "We zijn blij Noord-Ierland te kunnen toevoegen als bestemming van het FIM World Superbike Championship”. Hij zei daarnaast grote verwachtingen te hebben van Lake Torrent. "Met de enorme historie en cultuur rond motorsport in Noord-Ierland, weet ik zeker dat dit in de nabije toekomst een referentiekader kan worden voor ons kampioenschap.”

Noord-Ierland heeft een rijke motorsporthistorie, met name in het straatracen. Een van de belangrijkste wedstrijden die jaarlijks wordt verreden is het roadracing evenement North West 200. Nu mogen ze daar dus het World Superbike Kampioenschap aan toevoegen. Tweevoudig WSBK-kampioen Jonathan Rea is een van Noord-Ierlands bekendste coureurs. Hij heeft al aangegeven niet te kunnen wachten om volgend jaar voor zijn thuispubliek te kunnen strijden. 

Silva: "De scheidsrechters moeten hun werk doen"

Bernardo Silva roept de scheidsrechters in Engeland op om zijn medespelers van Manchester City meer in bescherming te nemen.

Manchester City raakte afgelopen weekend Leroy Sané voor twee maanden kwijt met een enkelblessure na een stevige tackle en woensdagavond gingen de spelers van West Bromwich Albion (3-0) een aantal keer hard in op de spelers van the Citizens. Kevin De Bruyne en Brahim Díaz waren het slachtoffer.

"Het is duidelijk dat de trainer en iedereen hier al over gesproken hebben. Het is de afgelopen maanden duidelijk geworden. We hebben het gezien bij Leroy, het was een verschrikkelijk incident en hij is nu twee maanden uitgeschakeld, een zeer belangrijke speler", vertelt Bernardo Silva in gesprek met Engelse media.

"Woensdag had het Brahim kunnen zijn, of Kevin bij het tweede doelpunt. Ik denk dat, zoals de coach het zegt, de scheidsrechters hun werk moeten doen en als het een rode kaart is, moeten ze rood geven. Dit hebben ze de afgelopen maanden niet gedaan. We hopen dat ze binnenkort onze spelers gaan beschermen, omdat de manier waarop andere spelers onze spelers aanpakken geen deel uitmaakt van het spel, het is geen eerlijk spel en ze moeten proberen de spelers die zo spelen te straffen."

Bernardo Silva kwam in de zomer voor vijftig miljoen euro over van AS Monaco. Hij gelooft niet dat de Premier League fysieker is dan de Ligue 1. "Frankrijk is echt fysiek, ik denk dat het misschien fysieker is dan hier. Wat je hier hebt is dat de scheidsrechters meer toestaan, dus het spel is intenser en de kwaliteit van de spelers is hoger, want de teams in Engeland hebben meer geld en ze betalen hogere salarissen, dus hebben ze uiteraard betere spelers. Het is de beste competitie ter wereld, de meeste mensen weten dat, het is lastig om hier te spelen. Het is fysiek en erg technisch tegelijkertijd en het is altijd moeilijk om tegen dit soort teams te spelen."

Mertens: "Niemand heeft me dit jaar gebeld"

Dries Mertens is in januari niet benaderd om te vertrekken bij Napoli. De Belg is gelukkig in Italië.

De Belgische aanvaller steekt dit seizoen wederom in topvorm voor de koploper van de Serie A. In 32 wedstrijden in alle competities was de 65-voudig international zeventien keer trefzeker en gaf hij twaalf assists. Arsenal en Manchester United werden met Mertens in verband gebracht, maar tot een transfer kwam het niet.

"Ik speel en heb plezier op het veld en ik ben heel blij. Ik ben nu gelukkiger dan ooit tevoren", vertelt Mertens in gesprek met Il Mattino. "Ik voel me als een kind in een speelgoedwinkel bij Napoli en ik heb het gevoel dat ik al mijn wensen kan waarmaken."

Gevraagd naar een mogelijke lucratieve transfer, met name naar China, vervolgt hij: "Ik ben vorig jaar gebeld, maar niemand heeft me dit jaar gebeld. De verleiding was er, het is normaal en wenselijk, maar ik wilde hier blijven. En ik wil hier nog steeds blijven."

Tennissers Tajikistan winnen een game in Davis Cup

De Davis Cup, het tennistoernooi voor landenteams bij de mannen, is weer begonnen en in de Aziatische groep 4, het laagste niveau, wordt in Oman gespeeld in de groepsfase. Daar rollen wat opmerkelijke uitslagen uit, met name vanuit de Tajikistaanse ploeg.

De pas 14-jarige Firdavs Odinaev en zijn iets oudere ploeggenoten - Firuz Mukhidinov, Shakhrom Umarov en Azamat Mukhudinov - openden met een wedstrijd tegen Turkmenistan. Zoals op dit niveau gebruikelijk is bestaan de wedstrijden uit twee enkelpartijen en één partij in het dubbelspel, allemaal gespeeld op één dag.

Tegen Turkmenistan ging het niet zo best: de enkelpartijen eindigden in 6-0, 6-0 en 6-0, 6-0 en het dubbelspel eindigde in 6-0, 6-0. Tegen Singapore bleek een game winnen ook wat teveel gevraagd: drie keer 6-0, 6-0. Tegen Bahrein waren de resultaten exact hetzelfde, waarbij de arme Odinaev van Yusuf Qaed zelfs een heuse golden set om de oren kreeg: een set zonder ook maar één punt te maken.

De aanhouder wint, of nou ja, wint in elk geval iets, zo bleek donderdag echter: Mukhidinov speelde in het duel met Mongolië tegen Temuugei Enkhsaikhan en het ondenkbare gebeurde, want Mukhidinov won zowaar de eerste game van de wedstrijd. Daar bleef het dan wel weer bij - 6-0, 6-0 in partij één, 6-1, 6-0 in partij twee en 6-0, 6-0 in het dubbelspel - maar elke lange reis begint met een kleine stap, zal men denken.

"Onze doelstelling is nu zorgen dat FC Groningen zich ontwikkelt"

FC Groningen ging het seizoen in met de doelstelling om Europees voetbal te halen, maar de ploeg heeft die doelstelling inmiddels laten varen.

FC Groningen staat na twintig wedstrijden op de dertiende plek in de Eredivisie. De eerste twee wedstrijden na de winterstop leverden twee punten op, tegen Willem II (1-1) en Heracles Almelo (3-3) werd er niet gewonnen.

"Onze doelstelling is nu zorgen dat het team zich ontwikkelt, dat spelers zich individueel ontwikkelen, dat we goede wedstrijden spelen, zorgen dat we ons zo spoedig mogelijk veilig spelen, en proberen zo hoog mogelijk te eindigen", vertelt technisch manager Ron Jans in gesprek met Radio Noord.

"Europees voetbal halen mag best hoor, en het kan ook nog wel, maar met die doelstelling verhooereg je de druk in een situatie waarbij de kans groter is dat je het niet haalt dan dat je het wel haalt." Groningen gaat vrijdagmiddag op bezoek bij Vitesse, dat de zesde plaats bezet.

Airbnb gaat in 2018 niet naar de beurs

Airbnb gaat dit jaar nog niet naar de beurs, zo meldde topman Brian Chesky in een blog, waarin ook het vertrek van financieel directeur Laurence Tosi werd aangekondigd. Hij gaat zich richten op zijn eigen investeringsfonds Weston Capital.

Tosi was sinds juli 2015 financieel verantwoordelijk bij de internetmarktplaats voor slaapplaatsen bij particulieren. Daarvoor werkte hij als financieel bestuurder bij investeerder Blackstone. Tosi werd alom gezien als de man die het bedrijf naar de beurs moest brengen, gezien zijn ervaring met Wall Street.

Het bedrijf benoemde donderdag wel voor het eerst een operationeel directeur, bestuurder Belinda Johnson. Zij werkt sinds 2011 bij Airbnb en daarvoor bij Yahoo. Airbnb bestaat zo'n tien jaar en heeft een geschatte waarde van 31 miljard dollar.

Airbnb gaat in 2018 niet naar de beurs
Airbnb gaat in 2018 niet naar de beurs (Foto: ANP)

Onderzoek privacywaakhond naar NPO Start

De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek begonnen naar de toepassing van NPO Start, de opvolger van NPO Gemist en Uitzending Gemist. Dat laat minister Arie Slob (Media) weten op Kamervragen van de SP.

NPO Start is alleen te gebruiken als gebruikers ermee akkoord gaan dat informatie over het kijkgedrag met adverteerders wordt gedeeld. De SP vindt dit een dubieuze praktijk, bezien vanuit de publieke rol van de NPO. "Het is de eigen verantwoordelijkheid van de NPO om binnen de geldende wet- en regelgeving afwegingen en keuzes te maken en daar verantwoording over af te leggen", aldus Slob.

Privacy-organisatie Bits of Freedom en de Consumentenbond hebben de NPO vorige maand ook gevraagd NPO Start snel aan te passen. "De NPO levert een publieke dienst en zou vrij toegankelijk moeten zijn", vinden Bits of Freedom en de Consumentenbond.

Onderzoek privacywaakhond naar NPO Start
Onderzoek privacywaakhond naar NPO Start (Foto: BuzzT)

PSV verbaasd: "We hadden een akkoord"

PSV dacht zich te versterken met Lumor Agbenyenu, maar de linksback tekende bij Sporting Portugal. PSV verbaasde zich over de keuze van Agbenyenu.

Volgens diverse Nederlandse media stonden medewerkers van PSV woensdag op Schiphol om Agbenyenu op te halen, maar de Ghanees zat niet in het vliegtuig naar Nederland. De linksback liet niets meer van zich horen en werd vervolgens gepresenteerd bij Sporting Portugal.

Een woordvoerder van PSV laat tegenover NU Sport weten dat de club verrast werd door het mislopen van de transfer. "We zijn inderdaad zeer verrast, want we hadden een akkoord." Dat medewerkers van PSV op Schiphol zouden hebben gestaan, spreekt de woordvoerder tegen. "Er was niemand op Schiphol, dus dat klopt niet. Daarnaast hebben we een eigen televisieploeg, die zeker in transferperiodes standaard paraat is."

Feit is wel dat PSV er opnieuw niet in geslaagd is om een linksback vast te leggen. Afgelopen zomer was de ploeg al op zoek naar een linkervleugelverdediger, maar toen werd er geen geschikte kandidaat gevonden. Ook de transferperiode in de winter heeft niets opgeleverd.

EP: 'Palmolieverbod in biobrandstof'

Een grote overwinning voor het regenwoud, haar bewoners en het klimaat: het Europees Parlement stemde vandaag voor een einde aan palmolie in biobrandstof. Als het aan het Europarlement ligt, zit er vanaf 2021 geen palmolie meer in Europese diesel.

Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie reageert opgetogen: "Het Europees Parlement is vandaag kampioen regenwoud redden." Als de Europese Unie een palmolieverbod invoert, verbruikt Europa in één klap 46% minder palmolie. Nu wordt het regenwoud nog massaal gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.

Schipper: "Het enthousiasme van internationale palmoliebedrijven om de laatste oerbossen van Indonesië, Maleisië en Afrika plat te gooien voor plantages, zal aanzienlijk afnemen nu de Europese markt voor palmoliediesel verdwijnt. En terecht. Aan massaal kappen van regenwouden door internationale bedrijven moet een einde komen. Het is tijd het regenwoud terug te geven aan de lokale gemeenschappen die er leven. Dat is eerlijk én de beste garantie op het behoud van het regenwoud."

Voedsel als brandstof
Het Europees Parlement stemde vandaag ook over het gebruik van andere voedselgewassen voor brandstof, zoals soja en koolzaad. Een totaalverbod op voedselbrandstoffen lijkt er niet te komen. Maar het gebruik wordt wel flink aan banden gelegd. Ook dat is winst voor de bossen, lokale bewoners, en de voedselprijzen. Milieudefensie blijft zich wel inzetten voor een totaalverbod, want door het gebruik van voedselbrandstof stijgen de voedselprijzen.

Dit treft vooral de armste mensen op aarde. Ook wordt vaak illegaal bos gekapt, en worden mensen verjaagd van hun geboortegrond. Uit onderzoek dat deze week verscheen, blijkt bijvoorbeeld dat het Amerikaanse biobrandstofbeleid leidde tot massale boskap. Oplossingen voor schoner transport liggen niet in het rijden op voedsel, maar in beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrisch vervoer.

Succes na jarenlang debat
Het besluit van het Europees Parlement volgt op een jarenlang debat. Milieudefensie heeft het afgelopen jaar alles op alles gezet voor een palmolieverbod in biobrandstof. Schipper: "Voor ons is dit een mooi succes waar we met veel Europese, Indonesische en Afrikaanse milieuorganisaties hard voor geknokt hebben." Milieudefensie verzamelde in Nederland ruim 32.000 handtekeningen, voerde talloze lobby-gesprekken en schreef met 174 wetenschappers een open brief.

In Europees verband wist Milieudefensie samen met andere organisaties voldoende parlementsleden te overtuigen dat een verbod op het verstoken van palmolie niet alleen goed nieuws is voor het klimaat, maar ook voor de lokale bevolking en bedreigde dierensoorten zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Afgelopen week lieten we ooggetuigen uit Indonesië en Liberia in het parlement hun verhaal doen. Deze week stuurden nog eens 20.000 mensen een persoonlijke e-mail naar de Europarlementariërs.

Toekomst
Het Europees Parlement gaat nu onderhandelen met de Europese Commissie en de Europese Raad over een daadwerkelijk Europees verbod op palmolie voor brandstof. In de Europese Raad zal Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) namens Nederland pleiten voor een palmolieverbod. De Nederlandse regering besloot hiertoe na het ontvangen van een petitie van Milieudefensie, die inmiddels door 32.000 Nederlanders is ondertekend.

Tennisster Mladenovic wint een wedstrijd, Wozniacki laat tiener kansloos

Tennisster Kristina Mladenovic heeft een heuse wedstrijd gewonnen. Voor iemand die tiende staat op de wereldranglijst is dat op zich niet zo verwonderlijk, maar de Française zat niet echt in een beste reeks: sinds juli had ze maar liefst veertien keer op rij verloren.

In de achtste finales van het WTA-toernooi van Sint Petersburg stond Mladenovic tegenover Dominika Cibulkova, de mondiale nummer 26. Een nieuwe nederlaag lonkte dus, maar niks was minder waar: Mladenovic rechtte de rug en stuurde de Slowaakse met 6-4, 6-4 naar huis, waarmee haar reeks eindelijk voorbij was.

Kersvers Australian Open-kampioene Caroline Wozniacki ging verder waar ze gebleven was. De nieuwe nummer één van de wereld speelde tegen de pas 16-jarige Russische Anastasia Potapova, een van de grote talenten op de vrouwentour. Tegen Wozniacki kon ze dat echter niet tonen: de tiener won één game en ging met 6-0, 6-1 onderuit.

Blu-ray: IT: Chapter One

De remake van IT, die vorig jaar uitkwam, is uitgegroeid tot de meest succesvolle horrorfilm allertijden. Met een intrigerende cast van kindsterretjes à la Stranger Things en Bill's Skarsgård vertolking van de gevreesde horrowclown bleek regisseur Andy Muschietti met IT: Chapter One een goudmijn in huis te hebben gehaald. Nu de film uit is op blu-ray zoekt FOK! het voor je uit of de horror het waard is om in huis te halen. Waarom het schijfje trouwens 'Chapter One' heet? Het vervolg is vanwege het succes al aangekondigd voor 2019.

De metro bestaat 50 jaar

Op 9 februari 2018 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste metro van Nederland ging rijden tussen Rotterdam Zuidplein en Rotterdam Centraal. Vandaag de dag reizen dagelijks 300.000 mensen via het Rotterdamse metronetwerk.

Daarom is 2018 een jubileumjaar! Zo wordt de allereerste metro nu omgebouwd tot museum. Deze staat van 9 t/m 13 februari op metrostation Blaak. In de metro zijn historische foto’s en bewegende beelden te zien. (Let op: om bij de museummetro te komen, dien je in te checken bij de poortjes. Check je pas na 20 minuten weer uit, dan betaal je het basistarief van € 0,90.)

Vanaf 9 februari vind je op www.50jaarmetro.nl alles over de museummetro en de overige activiteiten dit jaar rondom het jubileum. Voor de duidelijkheid: de afbeelding hieronder is een willekeurige foto van een metro, niet van de bewuste museummetro  

De RET bestaat 50 jaar (Foto: FOK!)
De metro bestaat 50 jaar (Foto: FOK!)

Brenet: "Onderling was ik al rond met Sevilla"

Joshua Brenet heeft een droomtransfer naar Sevilla aan zijn neus voorbij zien gaan. PSV wilde de back niet laten gaan.

"Onderling was ik al rond met Sevilla. Het was aan PSV om me te laten gaan of niet", vertelt Brenet in gesprek met Goal. Dat laatste is dus gebeurd. PSV besloot Brenet niet te laten vertrekken, omdat de Eindhovense club geen vervanger kon vinden voor de linksback. "PSV had het eerste bod afgewezen en had daarna uitstel gevraagd. Ik kreeg van m’n zaakwaarnemer wel het één en ander mee, maar niet over specifieke bedragen", vertelt Brenet na afloop van het bekerduel tussen Feyenoord en PSV.

"Het is zeker jammer dat het nu niet is doorgegaan, want Sevilla is natuurlijk een mooie club." Brenet zag zichzelf al staan in La Liga: "Als het allemaal rond was gekomen dan was ik natuurlijk graag gegaan. Het is een mooie club en ook een mooie stap omhoog. Dan speel je opeens tegen spelers als Cristiano Ronaldo."

Hoe het contact nu verder gaat tussen PSV, Sevilla en Brenet is nog onduidelijk. Of de transfer van de zomer doorgaat, is de vraag. Mocht dat wel gebeuren, dan heeft Brenet alle tijd om te wennen in Zuid-Spanje: "Ja tuurlijk kan dat wel een voordeel zijn, maar het had mooi geweest als ik nu was gegaan", aldus een teleurgestelde Brenet.

El Ahmadi: "Natuurlijk kunnen we Ajax nog inhalen"

Feyenoord heeft een flinke achterstand op Ajax, maar Karim El Ahmadi geeft nog niet op en wil de Amsterdammers voorbij op de ranglijst.

Na het behalen van de volgende ronde van de KVNB Beker barst Feyenoord van het zelfvertrouwen. In eigen huis won de ploeg woensdag met 2-0 van PSV en daarmee is de ploeg op koers in het bekertoernooi. In de Eredivisie loopt het minder lekker. Feyenoord staat negen punten achter op Ajax en zestien punten achter op PSV.

El Ahmadi heeft de landstitel uit het hoofd gezet, maar mikt op Ajax. "Natuurlijk kunnen we Ajax nog inhalen. Als we daarin niet geloven kunnen we beter stoppen", vertelt de middenvelder in gesprek met ELF Voetbal. "We weten dat we nu veel te laag staan, maar hopelijk geeft deze avond een boost voor de rest van het seizoen."

El Ahmadi is blij met de overwinning op PSV. "Dit was voor ons wel de wedstrijd van het jaar. De druk stond er aardig op. In de afgelopen jaren hebben we wel geleerd om onder druk te spelen, met het kampioenschap, Europees voetbal en bekervoetbal. We hebben nu weer karakter getoond, tegen een goed team. We willen de beker winnen. We hebben dus echt iets om naartoe te leven, zeker gezien de situatie in de competitie", aldus de aanvoerder.

"Younes vond het allemaal niets bij Napoli"

Amin Younes trok op het laatste moment de stekker uit een overgang van Ajax naar Napoli. Privéomstandigheden zouden aan de basis liggen.

Ajax en Napoli hadden een akkoord bereikt over de transfer van de Duitse vleugelaanvaller, waar Younes ook al met succes de medische keuring bij de Italiaanse koploper had doorstaan. Tot een overgang kwam het niet en Ajax tastte in het duister over de precieze reden.

Zaakwaarnemer Furio Valcareggi stelt in gesprek met Radio Marte meer te weten. "Er is mij verteld dat Younes het trainingscomplex, Stadio San Paolo en de stad heeft bekeken, maar dat vond het hij allemaal niets en daarop is hij weer vertrokken."

Ajax zou een bedrag van vijf miljoen euro ontvangen voor de vijfvoudig Duits international, maar doordat zijn contract komende zomer afloopt vertrek Younes komende zomer waarschijnlijk voor niets uit Amsterdam.

Huntelaar: "Moet over mijn toekomst gaan nadenken"

Klaas Jan Huntelaar heeft de intentie om er nog een jaar aan vast te plakken bij Ajax. De 34-jarige aanvaller voelt zich goed.

Huntelaar keerde afgelopen zomer terug in Amsterdam en hij kreeg van de clubleiding toen een contract voor één seizoen. "Ik kan nu zeggen dat ik vooral met mijn spel bezig ben, maar ik moet wel over mijn toekomst gaan nadenken. Ik ben nog niet van plan te stoppen", vertelt hij aan Ajax Life.

"Ik voel me goed, fit. Zolang dat het geval is, wil ik doorgaan." Bijtekenen is wat Huntelaar betreft de meest logische keuze. "Ik laat eerst de komende maanden op me afkomen. Dan maak ik mijn keuze, Ajax ook. Als een van ons niet verder wil, wordt het een lastig verhaal. We gaan het zien."

Klaas Jan Huntelaar scoorde dit seizoen zeven keer in de Eredivisie en door de vormdip van Kasper Dolberg is hij vaak basisspeler. "Of je het beste pad hebt gekozen, weet je pas als je ze allebei hebt bewandeld. En dat gaat niet. Je kan er maar één kiezen", besluit de 76-voudig international.

Rechter drukker met mensen in geldproblemen

Rechters hebben het de afgelopen jaren veel drukker gekregen met zaken van mensen die financiële problemen hebben en met regelingen die dat in goede banen moeten leiden. Het gaat om schuldenbewind, beschermingsbewind, curatele en mentorschap en het beheer van financiën van wilsonbekwamen. De rechter bepaalt niet alleen wanneer zo'n maatregel begint en eindigt, maar ziet er ook op toe dat het goed wordt uitgevoerd.

Zo werden er in 2016 bij de kantonrechter 310.000 van dit soort beheerzaken aangebracht. Dat is meer dan vier keer zoveel als de ongeveer 75.000 in in 2002, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. In elk lopend bewind kan de rechter meerdere keren per jaar een besluit nemen.

Een en ander zorgt voor een enorme stijging van het aantal familiezaken, waar deze financiële bewinden onder vallen. In 2016 schreven de rechtbanken ruim 588.000 nieuwe familiezaken in. Dat is ruim 2,5 keer zoveel als de ruim 222.000 zaken in 2002.

Familiezaken worden behandeld met verzoekschriften en daardoor steeg het totale aantal verzoekschriftprocedures dan ook enorm, bij alle rechters. Waren dat in 2010 nog ruim 473.000 zaken, in 2016 waren dat er al 634.000. Daartegenover staat dat het aantal gewone bodemprocedures voor de rechters, flink daalt.

Rechter drukker met mensen in geldproblemen
Rechter drukker met mensen in geldproblemen (Foto: ANP)

SGP juicht vrouw op lijst nog niet toe

De SGP juicht nog altijd niet toe dat er vrouwen voor de christelijke partij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen benadrukt dan ook dat felicitaties aan de Amsterdamse SGP-lijsttrekster Paula Schot "niet afkomstig waren van het hoofdbestuur".

Van Leeuwen doet dat in partijblad De Banier. In het commentaar herhaalt hij het SGP-standpunt. Dat houdt in dat de partij sinds een uitspraak van de Hoge Raad vrouwelijke kandidaten niet uitsluit, maar nog steeds vindt en uitdraagt dat mannen en vrouwen een andere "roeping en verantwoordelijkheid" hebben "ten aanzien van het regeerambt".

Bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 was Lilian Janse in Vlissingen de eerste vrouw ooit die een zetel behaalde voor de SGP.

SGP juicht vrouw op lijst nog niet toe
SGP juicht vrouw op lijst nog niet toe (Foto: ANP)

Laporte wint nadat Coquard te vroeg juicht

Christophe Laporte heeft de tweede etappe van de Etoile de Besseges gewonnen. De Fanse sprinter van Cofidis was na 151 kilometer sneller dan Bryan Coquard, die dacht dat hij gewonnen had en juichte te vroeg.

Romain Combaud (Delko-Marseille Provence-KTM), Jimmy Turgis (Cofidis), Dries Van Gestel (Sport Vlaanderen-Baloise), Pierre Idjouadiené (Roubaix Lille Métropole) en Davide Gabboru (Amore & Vita-Prodir) waren de vluchters van de dag. De koplopers zouden meer dan vier minuten voorsprong krijgen, maar al snel werd duidelijk dat het net zoals woensdag een massasprint zou worden.

In de massasprint die volgde leek Coquard zijn eerste zege voor Vital Concept binnen te halen, maar hij zou te vroeg juichen. Laporte zou nog net zijn wiel voorbij zijn landgenoot te steken, waardoor hij zou winnen. In het algemeen klassement neemt Laporte ook de leiderstrui over van Marc Sarreau, die de eerste etappe had gewonnen.

Demonstratieverbod bij intocht Sint ongeldig

Het noodbevel om de demonstratie in Rotterdam tijdens de sinterklaasintocht van 2016 te verbieden, was ongeldig omdat het op de verkeerde manier was uitgereikt aan de organisatoren van de protestactie. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Aboutaleb blijft echter vierkant achter zijn besluit staan dat het verbieden van de demonstratie noodzakelijk was, omdat de openbare orde anders in het gedrang zou komen. De organisatoren hadden bezwaar aangetekend tegen het demonstratieverbod, zij hebben deels gelijk gekregen van de gemeente. Aboutaleb wil dat noodbevelen daarom voortaan duidelijker aan demonstranten worden gecommuniceerd.

Op 12 november 2016 werd de groep demonstranten die op weg was naar de nationale intocht van Sinterklaas in Maassluis door de politie tegengehouden en gearresteerd op grond van de overtreding van een noodbevel van burgemeester Aboutaleb. Van een demonstratie in Maassluis is het niet meer gekomen.

Demonstratieverbod bij intocht Sint ongeldig
Demonstratieverbod bij intocht Sint ongeldig (Foto: ANP)

Veel minder asielaanvragen in Europa

Het aantal asielaanvragen in de 28 lidstaten van de EU, Zwitserland en Noorwegen is vorig jaar met 43 procent gedaald tot bijna 707.000, meldt het Europese asielagentschap EASO. Dit aantal is nog wel hoger dan in 2014, het jaar voordat Europa met een enorme toestroom van migranten te maken kreeg.

De meeste aanvragen werden voor het vijfde jaar op rij door Syriërs gedaan (ruim 98.000), gevolgd door Irakezen, Afghanen en Nigerianen, goed voor elk meer dan 40.000 aanvragen.

Volgens EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) tonen de cijfers aan dat Europa op het goede spoor zit. De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren om migratie in te dammen en de grenzen beter te beschermen hebben volgens hem resultaat gehad. Europa blijft wel het continent van solidariteit, openheid en tolerantie, aldus de Griek.

Vorig jaar namen de dertig landen samen over bijna een miljoen aanvragen een beslissing in eerste aanleg. In 40 procent van de gevallen werd een status toegekend. Eind 2017 was er over 462.532 aanvragen nog geen beslissing genomen. Dat is de helft minder dan een jaar eerder.

Veel minder asielaanvragen in Europa
Veel minder asielaanvragen in Europa (Foto: ANP)

Facebook verbiedt reclame voor bitcoins

Facebook wil geen reclames meer laten zien voor virtuele munteenheden, zoals de bitcoin. Ook advertenties voor zogeheten initial coin offerings, waarbij bedrijven een eigen munt (token) uitgeven in ruil voor een investering, zijn uit den boze. Zulke reclames worden "vaak in verband gebracht met misleiding en bedrog", aldus Facebook. Sommige uitgiftes bleken namelijk oplichting, de onbekende mensen erachter incasseerden snel het geld en vertrokken vervolgens met de noorderzon.

Ook zogeheten binaire opties mogen niet meer. Daarbij kunnen mensen gokken op de koers van bijvoorbeeld de bitcoin. Wie gelijk heeft, krijgt een beloning. Maar wie het fout heeft, is de hele inleg kwijt. Het is dus alles of niets. "We willen dat mensen nieuwe producten en diensten kunnen ontdekken zonder bang te hoeven zijn voor oplichters", legt Facebook uit.

Facebook heeft voor nu alle reclames geband, maar kijkt in de toekomst opnieuw naar alle advertenties en laat, wanneer deze niet in strijd zijn met de regels blijken te zijn, weer toe op het platform.

De nieuwe regels gelden ook voor Facebookdochter Instagram.

Facebook verbiedt reclame voor bitcoins
Facebook verbiedt reclame voor bitcoins (Foto: BuzzT)

De Tokkies komen terug

De familie Ruijmgaart-Tokkie komt terug. Dat hebben ze verteld aan Shownieuws. Het Amsterdamse gezin, dat in 2003 bekendheid kreeg door uit de hand gelopen burenruzies, wil met het uitbrengen van een single uit de schulden zien te komen. Ook wil moeder Hannah van hun slechte naam af. 'Tokkie' is synoniem voor asociaal geworden. Het woord staat zelfs met die omschrijving in de Van Dale.

"Met mijn ouders gaat het totaal niet goed", zegt de dochter van Hannah Tokkie en Gerrie Ruijmgaart tegen Shownieuws. "Met mijn vader gaat het slecht vanwege zijn keelkanker en met mijn moeder gaat het lichamelijk en ook geestelijk slecht. De grootste wens van mijn moeder is haar naam zuiveren. Wij gaan weer naar buiten treden. Nu komt deel twee."

De familie wil weer gaan optreden en een single uitbrengen, hoewel ze niet echt kunnen zingen. "Laten we duidelijk zijn, wij zijn geen zangers of zangeressen, maar we gaan het gewoon doen en we gaan kijken wat het ons brengt", aldus de dochter van Hannah en Gerrie.

De Tokkies komen terug
De Tokkies komen terug (Foto: BuzzE)

Valverde boekt eerste seizoenszege in Valencia

Alejandro Valverde heeft de tweede etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. Na 154 kilometer van Bétera naar Albuixech, met onderweg vijf klimmetjes, was de 37-jarige Spanjaard van Movistar de snelste van een kopgroep van drie renners. Luis Léon Sánchez van Astana werd tweede, voor zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang.

Vroeg in de wedstrijd zouden vijf renners de aanval zoeken: Bryan Nauleau (Direct Energie), Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Jesus Alberto Rubio (Inteja Dominican) en Jon Ander Insausti (Fundación Euskadi). Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton, waar team Sky het tempo aangaf in het peloton.

Op de El Garbi, de laatste klim van de dag, zou Sky het tempo strak houden. Al snel moest Danny van Poppel, de winnaar van de eerste etappe, het uitgedunde peloton laten gaan. Met nog vier kilometer voor de top zou Fuglsang in de aanval gaan, die werd gevolgd door een demarrage van Valverde.

De Deen en de Spanjaard hadden op de top van de El Garbi iets meer dan tien seconden op het uitgedunde peloton. Luis Leon Sanchez zou vanuit het kleine peloton nog de sprong naar de koplopers maken.

Ondanks het werk van team Sky en LottoNL-Jumbo in de achtervolging zouden de drie koplopers voorop blijven. In de sprint was Valverde te sterk voor het Astana duo. Door de zege is 37-jarige renner ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Ollongren: 'Buitenlandse giften aan politieke partijen beperken'

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) is van plan om giften aan politieke partijen vanuit het buitenland aan banden te leggen, omdat "ongewenste beïnvloeding van de Nederlandse democratie moet worden voorkomen". 

Een commissie onder leiding van oud-ChristenUnievoorzitter Kars Veling deed onderzoek naar het functioneren van de Wfpp: de Wet Financiering Politieke Partijen die in 2013 in werking trad en onder meer regelt dat grotere giften openbaar moeten worden gemaakt. Een van de belangrijkste adviezen van de commissie-Veling is om giften vanuit het buitenland te verbieden, met uitzondering van donaties die gedaan worden door Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen. Ollongren 'kan hier wel iets mee' en komt na de zomer met een wetsvoorstel om buitenlandse giften te beperken. 

De commissie deed nog meer adviezen. Zo zou de grens waarboven giften openbaar gemaakt moeten worden, van 4500 naar 2500 euro moeten worden verlaagd.

Daarnaast is de Wfpp volgens Veling "niet de plek om organisatorische eisen aan de politieke partijen te stellen". De overheidssubsidie voor politieke partijen gaat namelijk alleen naar partijen met meer dan duizend leden. Een wijziging zou grote gevolgen hebben voor de PVV van Geert Wilders: omdat zijn partij (buiten Geert zelf) geen leden heeft krijgen ze nu geen subsidie (en geen contributie) en zijn ze dus voor een belangrijk deel afhankelijk van giften. Dat zou veranderen als de subsidie grotendeels wordt gebaseerd op het aantal zetels in de beide Kamers van de volksvertegenwoordiging.

In de afgelopen twee jaar ontvingen er slechts twee partijen een bedrag van meer dan 4500 euro uit het buitenland: de SP ontving een gift van ruim 25.000 euro van een voormalig partijlid dat nu in Bangladesh woont, en de PVV ontving zo'n 130.000 euro van de Amerikaanse conservatieve denktank Horowitz Freedom Center.

De vraag is dus maar of de PVV-leider blij gaat worden van dit aankomende wetsvoorstel. Hij heeft in ieder geval nog wel een beetje moeite om giften aan partijen en giften aan partijleden uit elkaar te houden:


'Diaken des doods' krijgt 27 jaar celstraf

De Belg Ivo Poppe, ook wel bekend als de 'diaken des doods', is veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor vijf moorden, onder meer op zijn moeder. Het zogeheten assisenhof in Brugge legde die straf donderdag op aan de 61-jarige stervensbegeleider uit Wevelgem. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist

Poppe werkte jarenlang als verpleger en heeft verklaard dat hij in de jaren tachtig en negentig op "maximaal twintig mensen" euthanasie heeft toegepast door lucht in hun aderen te spuiten. Omdat onduidelijk is om hoeveel en welke slachtoffers het gaat, oordeelde de volksjury alleen over de bekende gevallen.

De jury verklaarde Poppe woensdag al schuldig aan moord op zijn bejaarde moeder, schoonvader, twee oudooms en een patiënte. Van een zesde moord werd hij vrijgesproken.

Poppe heeft erkend dat de slachtoffers niet om de dood hadden gevraagd, maar hij wilde hun leed verzachten. Hij zei "enorm veel spijt" te hebben. Volgens zijn advocaat handelde hij uit "grenzeloze empathie". De raadsman had vanwege verzachtende omstandigheden gepleit voor vijftien jaar cel.

'Diaken des doods' krijgt 27 jaar celstraf
'Diaken des doods' krijgt 27 jaar celstraf (Foto: ANP)

EU-parlement wil af van Poolse vicevoorzitter

Een omstreden uitlating van de Pool Ryszard Czarnecki kost hem waarschijnlijk zijn post als vicevoorzitter van het Europees Parlement. De politicus had zijn landgenoot en mede-Europarlementariër Roza Thun vergeleken met Poolse nazicollaborateurs die in de Tweede Wereldoorlog joden hebben verraden.

De leiders van de grootste fracties in het parlement zien dit als ,,ernstig wangedrag" en willen hem zijn vicevoorzitterschap afnemen. Het voltallige parlement stemt er woensdag over in Straatsburg. Als twee derde van de aanwezige afgevaardigden ermee instemt, is hij zijn functie kwijt.

De 55-jarige Czarnecki is lid van de Poolse nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Die zit in het Europees Parlement in de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waar ook de ChristenUnie/SGP deel van uitmaakt. De ECR vindt dat hij zijn functie kan behouden.

EU-parlement wil af van Poolse vicevoorzitter
EU-parlement wil af van Poolse vicevoorzitter (Foto: ANP)

Formule 1-races starten flink later

De Formule 1-races zullen in 2018 een stuk later beginnen. In plaats van op het uur zullen de coureur en hun bolides nu om tien minuten na het uur de grid verlaten. De wedstrijden in het Europese seizoen beginnen dit jaar vrijwel allemaal om 15.10 uur, terwijl dit voorheen om 14.00 uur was.

De reden van het verschuiven van de tijden is omdat een aantal televisiestations precies op de starttijd van de race inschakelden en hierdoor de aanloop naar de wedstrijd niet uitzonden. Deze kijkers kunnen nu de aanloop wel meemaken.

De tweede reden die de Formule 1 opgeeft voor het verschuiven van de tijden is dat bij een latere middagstart meer kijkers bereikt worden, zo heeft onderzoek uitgewezen. Dit geldt met name voor de zomer. Dit heeft tot gevolg dat om consequent te blijven de tijden van alle sessies die weekenden mee naar achteren zijn geschoven.

De race in Frankrijk zal pas om 16.10 uur beginnen omdat dit raceweekend samenvalt met het WK voetbal dat in Rusland wordt gehouden. Die dag staat het groepsduel tussen Engeland en Panama op het programma, waardoor de Formule 1 nog een uurtje extra moet wachten.

Starttijden

Datum Grand Prix Starttijd NL
25 maart Australië 07.10 uur
8 april Bahrein 17.10 uur
15 april China 08.10 uur
29 april Azerbeidzjan 14.10 uur
13 mei Spanje 15.10 uur
27 mei Monaco 15.10 uur
10 juni Canada 20.10 uur
24 juni Frankrijk 16.10 uur
1 juli Oostenrijk 15.10 uur
8 juli Groot-Brittannië 15.10 uur
22 juli Duitsland 15.10 uur
29 juli Hongarije 15.10 uur
26 augustus België 15.10 uur
2 september Italië 15.10 uur
16 september Singapore 14.10 uur
30 september Rusland 13.10 uur
7 oktober Japan 07.10 uur
21 oktober Verenigde Staten 20.10 uur
28 oktober Mexico 20.10 uur
11 november Brazilië 18.10 uur
25 november Abu Dhabi 14.10 uur

900 mijnwerkers vast in goudmijn Zuid-Afrika

Ongeveer negenhonderd mijnwerkers zitten vast in een goudmijn in de provincie Vrijstaat in Zuid-Afrika wegens een stroomstoring. Mijnexploitant Sibanye-Stillwater meldde aan de site News24 dat alle mijnwerkers ongedeerd zijn.

Technici proberen de storing te verhelpen, zodat de kompels de mijn kunnen verlaten. Volgens de mijnwerkersvakbond AMCU zaten er aanvankelijk 940 mensen vast in de mijn, maar zijn veertig van hen inmiddels gered.

AMCU heeft de mijnexploitant opgeroepen vaart de zetten achter de reddingsoperatie, omdat meerdere kompels niet te lang zonder medicijnen kunnen.

900 mijnwerkers vast in goudmijn Zuid-Afrika
900 mijnwerkers vast in goudmijn Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Red Dead Redemption 2 wederom uitgesteld

Goed en slecht nieuws voor fans van Red Dead Redemption 2. Het slechte nieuws is dat de game de lente niet meer haalt en wederom is uitgesteld. Het goede nieuws is dat we nu een daadwerkelijk datum hebben om naar uit te kijken: 26 oktober.

Rockstar Games heeft meer tijd nodig om de game iets verder te verbeteren. Rockstar Games belooft de komende weken meer informatie over de game, voorlopig moeten we het doen met een aantal nieuwe screenshots. Een aantal hiervan vind je hieronder, de rest in het bronartikel.

Red Dead Redemption 2 is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en Xbox One.

Red Dead Redemption 2 Uitzicht

Red Dead Redemption 2 horseriding

Mariniers beveiligen voor 250e keer koopvaardijschip

Mariniers stappen voor de 250e keer van boord van een door hen beschermd schip. Het schip MV Bravenes van Van Oord kon tussen Singapore en Egypte rekenen op de bescherming van mariniers tegen piraten. Minister Bijleveld ontvangt de terugkerende mariniers vrijdag op Schiphol.

Reders kunnen sinds 2011 een beroep doen op speciale beveiligingsteams van mariniers. Deze zogenaamde Vessel Protection Detachments (VPD’s), beschermen de Nederlandse scheepvaart die door zogenaamde high risk area’s vaart tegen aanvallen van piraten. Met name langzaam varende schepen zijn kwetsbaar voor een aanval.

Bescherming
Wanneer reders een beroep doen op een VPD, geven zij de veiligheidszorg volledig uit handen aan de mariniers. Deze voorzien 24 uur per dag in een volledige beveiliging van het schip. De mariniers plaatsen prikkeldraad, houden de uitkijk en grijpen in wanneer nodig. De Vessel Protection Detachments zijn onderdeel van een bredere piraterijbestrijding van de marine. Sinds 2008 nam de marine ook al deel aan antipiraterijoperaties van zowel de NAVO als Europese Unie.

Investering
Op dit moment komen de mariniers voor de beveiligingsteams nog uit de operationele marinierseenheden. Met de extra gelden voor defensie wordt een nieuwe operationele eenheid opgericht, die onder meer deze beveiligingstaak overneemt. Op die manier kunnen de reguliere marinierseenheden beter gezamenlijk oefenen en optreden, wat de basisgereedheid en inzetbaarheid goede komt.

Marinepersoneel zorgt met een mitrailleur MAG en een Colt C7 voor nabijbeveiliging (Foto: Ministerie van Defensie)
Marinepersoneel zorgt met een mitrailleur MAG en een Colt C7 voor nabijbeveiliging (Foto: Ministerie van Defensie)

Handgranaat Amsterdam-West opgeruimd

Bij een winkelpand aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam is een handgranaat gevonden. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben het explosief onschadelijk gemaakt en meegenomen. Na sporenonderzoek is de omgeving rond de winkel weer vrijgegeven.

Het was de tweede keer in een maand tijd dat in Amsterdam een handgranaat bij een bedrijfspand werd achtergelaten. Eerder werd er een aangetroffen in het centrum, voor een café in de Korte Leidsedwarsstraat. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen sloot daarop de cocktailbar voor onbepaalde tijd vanwege ernstig gevaar voor de openbare orde. Om dezelfde reden had toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan in augustus een club aan de Amstelstraat gesloten.

Volgens de politie is het nog te vroeg om een verband te leggen tussen die incidenten en de granaat die donderdag onschadelijk is gemaakt.

Handgranaat Amsterdam-West opgeruimd
Handgranaat Amsterdam-West opgeruimd (Foto: ANP)

Koe Hermien en Zus gered door actie

Koe Hermien en haar maatje Zus zijn van de slacht gered door een inzamelingsactie van de Partij voor de Dieren. Er is genoeg geld binnen om Hermien en Zus, die samen ontsnapten, een onbezorgd leven te geven in een koeienrusthuis.

De teller van de actie staat op ruim 48.000 euro, meldt de PvdD. Hermien ging er in december samen met Zus vandoor toen ze op transport werden gezet voor de slacht. Zus werd kort daarna gevangen, maar Hermien verschuilt zich in de bossen bij Lettele (Overijssel).

Door alle media-aandacht voor Hermien werd het daar afgelopen weekend druk met mensen die haar wilden spotten. Daardoor is Hermien nu erg gestrest en is het nog niet gelukt haar te vangen, aldus de PvdD. Over een aantal weken wordt gepoogd haar te lokken met enkele andere koeien.

Koe Hermien en Zus gered door actie
Koe Hermien en Zus gered door actie (Foto: BuzzO)

NHL: Winst voor Capitals en Maple Leafs

De ijshockeyers van de Washington Capitals en Toronto Maple Leafs hebben in de NHL de aansluiting met de top in de Eastern Conference min of meer vast kunnen houden. Beide ploegen schreven woensdag een thuiszege bij. De Maple Leafs waren in eigen huis te sterk voor de New York Islanders, onder meer dankzij een goal en assist van zowel Travis Dermott als Auston Matthews: 5-0.

De Capitals kwamen in eigen huis met 0-2 achter te staan tegen de Philadelphia Flyers, maar in de tweede en derde periode werd het volledig omgedraaid, nadat Chandler Stevensen in nog geen minuut tijd voor 1-2 en 2-2 zorgde. Andre Burakovsky, TJ Oshie en Devante Smith-Pelly zorgden vervolgens voor de 5-2 voorsprong, waarna Jakub Voracek de eindstand op 5-3 bracht.

Uitslagen NHL woensdag
Toronto Maple Leafs - New York Islanders 5-0
Detroit Red Wings - San Jose Sharks 2-1 SO
Washington Capitals - Philadelphia Flyers 5-3

Capitals - Flyers (Bron: YouTube)

Bioscopen vieren lustrumeditie Groundhog Day

Talloze Nederlandse bioscopen vieren vrijdag 'bosmarmottendag'. De wonderlijke Amerikaanse traditie vindt jaarlijks plaats op 2 februari en werd wereldberoemd dankzij de gelijknamige komedie met Bill Murray. De film kwam exact 25 jaar geleden uit; daarom vertonen onder meer Eye in Amsterdam en KINO in Rotterdam de komedie vrijdag.

Voor Eye is het een dubbel lustrum: het is de tiende maal dat de bioscoop op 2 februari de filmklassieker draait. "Het is de meest perfecte film om opnieuw en opnieuw te beleven", stelt programmeur Ronald Simons. Bioscoopexploitant Pathé biedt de film vrijdag aan via streamingdienst Pathé Thuis.

Op 'bosmarmottendag' ontwaakt volgens de mythe de bosmarmot uit zijn winterslaap en waagt zich voor het eerst buiten zijn hol. Als het diertje zijn eigen schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken langer. Zo niet, dan is de lente nabij.

Feest

Het feest, dat in veel Amerikaanse steden wordt gevierd, vormde het middelpunt van de komedie Groundhog Day uit 1993. In deze film speelt Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de bosmarmottenceremonie in het dorpje Punxsutawney. Maar door een bizarre speling van het lot blijft hij op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Groundhog Day was toen hij uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film door kenners beschouwd als klassieker en één van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar. De Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als één van de beste verhalen ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

Bioscopen vieren lustrumeditie Groundhog Day
Bioscopen vieren lustrumeditie Groundhog Day (Foto: BuzzE)

Vlammenwerpers van Elon Musk zijn uitverkocht

Elon Musk, de drijvende kracht achter betalingsdienst PayPal, autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft met een paar tweets 10 miljoen dollar verdiend. Hij bood vlammenwerpers te koop aan. In vier dagen tijd waren alle 20.000 exemplaren verkocht, voor 500 dollar per stuk.

Het geld is bestemd voor het nieuwste project van Musk, The Boring Company. Dat bedrijf wil tunnels van meerdere verdiepingen graven onder steden, zodat de straten minder vol raken.

Om mensen over te halen, zei Musk: "Als de zombie-apocalyps begint, zal je blij zijn dat je een vlammenwerper hebt gekocht. Werkt tegen de ondoden, en anders krijg je je geld terug." Wie de vlammenwerper koopt, heeft nog wel een brandblusser nodig. "Apart te koop voor buitensporig veel geld", waarschuwde The Boring Company. "Ergens anders zeker goedkoper, maar deze heeft een coole sticker."

Vlammenwerpers van Elon Musk zijn uitverkocht
Vlammenwerpers van Elon Musk zijn uitverkocht (Foto: BuzzT)

Pakistan wil af van Afghaanse vluchtelingen

De Pakistaanse regering heeft bepaald dat vluchtelingen uit Afghanistan nog hooguit zestig dagen in het land mogen blijven, terwijl de verantwoordelijke minister woensdag een periode van vijf maanden had aanbevolen. Het besluit doet de vrees herleven dat Islamabad de uitzetting van honderdduizenden Afghanen voorbereidt.

In Pakistan wonen naar schatting 2,5 miljoen Afghanen die zijn gevlucht voor het geweld in hun eigen land. Sommigen verblijven er al sinds de Sovjet-invasie in 1979. Heel lang kregen ze vrij gemakkelijk verlenging van hun verblijfsvergunning, vaak voor een jaar.

Daarin is verandering gekomen door de toenemende spanning tussen beide buurlanden, mede door recente bloedige aanslagen door de Taliban in Afghanistan. Kabul maar ook de VS verwijten Pakistan deze rebellengroepering te steunen. De bezorgdheid lijkt gerechtvaardigd dat de autoriteiten in Islamabad als reactie op die verdachtmaking nu versneld Afghaanse vluchtelingen gaan terugsturen.

UNHCR

De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) wilde nog niet reageren op het Pakistaanse beleidsbesluit omdat de details nog niet bekend zijn. De vertegenwoordigster in Afghanistan benadrukte wel dat de terugkeer van vluchtelingen "vrijwillig, geleidelijk en op waardige wijze" dient te gebeuren.

In 2016 keerden bijna 400.000 vluchtelingen op aandringen van Pakistan terug naar huis. Van hen gingen er vorig jaar 60.000 de omgekeerde weg. Grootschalige remigratie gaat veel eisen van de overheid en de hulporganisaties in Afghanistan, waar in 2017 volgens de VN nog eens 360.000 mensen ontheemd raakten.

Pakistan wil af van Afghaanse vluchtelingen
Pakistan wil af van Afghaanse vluchtelingen (Foto: ANP)

The Rock voorkwam zelfmoord moeder

Dwayne 'The Rock' Johnson heeft donderdag op Instagram een emotioneel verhaal gedeeld over de zelfmoord van zijn broer en de zelfmoordpoging van zijn moeder.

Op een foto van de set van zijn tv-serie Ballers staat Johnson die een biertje drinkt bij een graf. "Niet een typische scène voor een komedie, maar ik toastte op mijn broer William die zelfmoord pleegde", zo schreef hij bij de foto. "Het deed me denken aan hoe velen van ons zijn getroffen door zelfmoord van onze vrienden en familie. Strijden en pijn is echt. We zijn er allemaal geweest op een of ander niveau."

Hij schrijft ook over de zelfmoordpoging van zijn moeder Ata Johnson dertig jaar geleden. "Mijn moeder probeerde er tussenuit te knijpen toen ik vijftien was. Ze stapte uit de auto op de Interstate 65 in Nashville en liep tegenliggers tegemoet." Johnson greep haar en trok haar terug op de vluchtstrook. "Wat er gek is aan die zelfmoordpoging is dat ze er tot op de dag van vandaag geen enkele herinnering aan heeft. Misschien is dat ook wel beter zo."

De acteur merkte op dat hij het niet leuk vond om de scène te filmen, maar voegde eraan toe dat het zijn plicht was om licht te werpen op zelfmoord en de pijn die het met zich meebracht. "We hadden geluk die dag toen ik 15 was en dat is niet altijd het geval."

The Rock voorkwam zelfmoord moeder
The Rock voorkwam zelfmoord moeder (Foto: BuzzE)

Verwarde met nepvuurwapen aangehouden

De politie heeft aan het begin van de middag op het Oostelijk Bolwerk in Terneuzen nabij het gemeentehuis een verwarde 24-jarige man aangehouden ter zake bedreiging. Hij zou met een nepvuurwapen gedreigd hebben.

De man zou een fietser bedreigd hebben met een, naar later bleek, nepvuurwapen. Hij vroeg de fietser tevergeefs om geld. Daarna was hij naar een vrouw die bij een bushalte stond gelopen. Ook aan haar vroeg hij geld. Zij heeft geen vuurwapen gezien.

Hierna liep hij richting gemeentehuis. In die omgeving is hij aangehouden. In zijn rugzak werd een nepvuurwapen aangetroffen. De man, die in de war leek te zijn, wordt medisch onderzocht.

Wiebes sluit gaswinlocaties Loppersum

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) sluit de gaswinlocaties rond het zwaar getroffen Loppersum op de kortst mogelijke termijn. Hij heeft dat bekendgemaakt naar aanleiding van het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning sterk terug te schroeven. Of de gaswinning inderdaad kan worden verlaagd naar de geadviseerde 12 miljard kuub per jaar is zeer de vraag, stelt Wiebes.

"De huidige behoefte is bijna dubbel zo hoog", schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. "Het belang van de veiligheid van de Groningers staat voor mij niet ter discussie. Tegelijk is het ook duidelijk dat we niet zomaar iedereen van het gas kunnen afschakelen."

Het kost volgens de minister niet alleen grote inspanning, maar ook tijd om de gaswinning terug te schroeven. Hij gaat bekijken wat er mogelijk is en hoe snel dat kan gebeuren. Over twee maanden weet Wiebes meer en nog eens twee maanden later volgt een besluit. Hij doet nu al een dringend beroep op de NAM, het bedrijf dat het gas wint, om zo min mogelijk op te pompen. Daardoor zou de winning dit jaar een half tot 2 miljard kuub lager kunnen uitvallen dan de 21,6 miljard die het kabinet nu nog aanhoudt.

Meteen sluiten

Toezichthouder SodM adviseert een aantal winlocaties meteen te sluiten: Ten Post, Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens, de zogenoemde Loppersumclusters. Wiebes geeft hier dus gehoor aan. De NAM had de sluiting ook al geopperd. Sluiting brengt gasafnemers ook niet onmiddellijk in de problemen, stelt de Gasunie, die het gasnetwerk beheert.

De minister wil naar aanleiding van het advies ook de schommelingen in de winning in het cluster Bierum beperken tot maximaal 20 procent. Ook de winning in Bierum heeft invloed op de bodem in Loppersum.

Wiebes sluit gaswinlocaties Loppersum
Wiebes sluit gaswinlocaties Loppersum (Foto: ANP)

May wil in 2019 rechten EU-burgers beperken

De Britse premier Theresa May stelt dat mensen uit de Europese Unie die na het formele vertrek van haar land uit de unie naar Groot-Brittannië verhuizen, minder rechten zullen hebben. Er moet een onderscheid zijn tussen de Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen tijdens de unie en die na de brexit gaan komen, zei May op bezoek in China.

In de plannen van de Britse regering verlaat het land op vrijdag 29 maart 2019 om 11.00 uur (Britse tijd) de EU. Het idee van May dat burgers uit de EU dan meteen een andere positie krijgen, strookt niet met afspraken die in december met Brussel over een overgangsperiode zijn gemaakt. Daarin wordt gesteld dat er een overgangsperiode komt om de brexit 'een zachte landing' te geven. Die periode duurt tot uiterlijk eind 2020, maar in die periode blijven de regels van de Europese Unie van kracht.

May wil in 2019 rechten EU-burgers beperken
May wil in 2019 rechten EU-burgers beperken (Foto: ANP)

IJsselkering sluit op herdenking Watersnood

De Hollandsche IJsselkering is donderdag gesloten. De waterstand bij Krimpen aan den IJssel lag door hoog springtij op dat moment ongeveer 2,10 meter boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat is het een "historisch toeval dat tijdens de nationale herdenking van 65 jaar Watersnoodramp de kering sluit".

Na de Watersnoodramp in 1953 begon de overheid met het bouwen van de dertien Deltawerken die Nederland moeten beschermen tegen water. De Hollandsche IJsselkering was als eerste van de Deltawerken klaar en beschermt het laagst gelegen deel van Nederland, dat 6,76 meter onder NAP ligt.

Rijkswaterstaat noemt het "een eer dat we juist op deze dag met deze sluiting de slachtoffers van de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw kunnen gedenken".

Lees meer over de watersnoodramp in de special van vandaag.

IJsselkering sluit op herdenking Watersnood
IJsselkering sluit op herdenking Watersnood (Foto: ANP)

Nieuwe bewoner voor DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort heeft een nieuwe bewoner: een Panterkameleon. “Wij zijn erg blij met de komst van dit kleurrijke mannetje”, deelt dierverzorger Paul Rodewijk. “Er is een compleet nieuw verblijf voor hem ingericht, zodat de panterkameleon zich helemaal thuis zal voelen.”

Een kameleon staat natuurlijk bekend om zijn huid die van kleur kan veranderen. “De panterkameleon past zijn kleur aan zijn omgeving aan wat erg handige camouflage is”, vertelt de dierverzorger. “Echt bijzonder om te zien; je moet soms goed speuren om hem te bewonderen.” In het nieuwe verblijf zijn planten, takken en diverse ondergronden te zien, waardoor de verschillende kleuren van de kameleon aan het licht komen.

De panterkameleon is komen te wonen in het Honderdduizend Dierenhuis van het Amersfoortse dierenpark. “Op deze plaats zijn allerlei reptielen, insecten en amfibieën te vinden”, vertelt Paul. “Daar deelt de kameleon zijn verblijf met de daggekko, een hagedissensoort.” De nieuwkomer is vanaf nu te ontdekken in DierenPark Amersfoort.

Aanvulling 13:24 uur
Nu met video.

Nieuwe bewoner voor DierenPark Amersfoort  (Foto: DierenPark Amersfoort)

Nieuwe bewoner voor DierenPark Amersfoort (Foto: DierenPark Amersfoort)

Paaspop - The Vengabus is coming...

...and everybody's jumping! Paaspop heeft nieuwe namen toegevoegd aan de line-up, waaronder de Vengaboys.

Naast de Vengaboys zijn onder meer BLØF, Kraantje Pappie, Memphis Maniacs, Trafassi en Wipneus & Pim toegevoegd aan de line-up van Paaspop. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Eerder werden onder anderen al Bastille, De Jeugd van Tegenwoordig, Dotan, Guus Meeuwis, Iggy Pop, Kensington, Lil' Kleine LIVE, Ronnie Flex & Deuxperience en Triggerfinger aangekondigd.

Paaspop vindt plaats van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april op terrein De Molenheide in Schijndel. Het moet volgens de organisatie 'een alles overtreffende summa cum laude-editie' worden.

Doetinchemmer mishandelt agenten met mes

Bij een controle woensdagavond op de Prins Mauritsstraat in Doetinchem zijn twee agenten gewond geraakt. De 66-jarige man uit Doetinchem bleek gesignaleerd te staan en nog een geldboete open hebben te staan.

Toen de agenten zijn rijbewijs wiilden invorderen werd de man agressief en mishandelde de agenten met een mes. De man is aangehouden inzake mishandeling en overgebracht naar het bureau voor verhoor. De agenten moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen aan hun verwondingen. 

Doetinchemmer mishandelt agenten met mes (Foto: Stockfoto politie.nl)
Doetinchemmer mishandelt agenten met mes (Foto: Stockfoto politie.nl)

Blu-ray: Wind River

De atmosferische misdaadthriller Wind River is het regiedebuut van Taylor Sheridan, die hiervoor als scenarist bekendheid verwierf met Hell or High Water (2016) en Sicario (2015). Het resultaat is een prachtig zorgvuldig opgebouwde en ontroerende crimethriller, die vooral indruk maakt door het wederom ijzersterke schrijfwerk van regisseur-scenarist Sheridan. Wind River is sinds kort verschenen op blu-ray en wordt erg aangeraden om zelf in huis te halen.

Advies: verlaag gaswinning naar 12 miljard kuub

De gaswinning in Groningen moet zo snel mogelijk worden verlaagd van de huidige 21,6 miljard kubieke meter naar 12 miljard kubieke meter omwille van de veiligheid van de Groningers. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) moet uiteindelijk de knoop doorhakken.

Directe aanleiding voor het advies is de aardbeving in Zeerijp van 8 januari. Dat was de zwaarste in vijf jaar.

De toezichthouder adviseert meteen een aantal winlocaties te sluiten: Ten Post, Overschild, De Paauwen, 't Zand en Leermens, de zogenoemde Loppersumclusters.

Schommelingen Bierum

Daarnaast moeten de schommelingen in het cluster Bierum worden beperkt tot maximaal 20 procent. Als dat percentage hoger ligt kan dat weer doorwerken in het Loppersumcluster en daar nieuwe bevingen veroorzaken.

Het SodM benadrukt dat nog steeds niet goed te voorspellen valt "bij welk niveau van winning welke bevingen zich voordoen". Daarom kiest de toezichthouder ervoor "aan de veilige kant" te gaan zitten, zegt inspecteur generaal Theodor Kockelkoren.

Wiebes aan zet

Wiebes is nu aan zet. In het regeerakkoord staat dat de gaswinning de komende jaren naar 20 miljard kubieke meter wordt verlaagd, maar de minister gaf eerder al aan verder te willen gaan.

Of hij het advies van 12 miljard kubieke meter overneemt is nog de vraag. Het SodM heeft bij het opstellen van zijn advies alleen gekeken naar het aspect veiligheid. De minister moet ook rekening houden met de zogenoemde leveringszekerheid.

Advies: verlaag gaswinning naar 12 miljard kuub
Advies: verlaag gaswinning naar 12 miljard kuub (Foto: ANP)

Amnesty-directeur in Turkije niet vrijgelaten

De vrijlating van de chef van Amnesty International in Turkije, de advocaat Taner Kiliç, is op het laatste moment niet doorgegaan. Kiliç heeft wel de gevangenis van Izmir verlaten, nadat de rechter woensdag zijn voorwaardelijke vrijlating had bevolen, maar hij is opnieuw vastgezet in een politiecel.

Sommige Turkse media melden dat een officier van justitie bezwaar tegen zijn vrijlating heeft gemaakt. Die zou zich tot een andere rechtbank hebben gewend om de vrijlating terug te draaien. Andere media meldden dat Kiliç opnieuw is aangehouden op basis van een nieuwe aanklacht. Hij wordt donderdag voorgeleid in Izmir.

Kiliç zit al sinds juni vorig jaar in voorarrest, op verdenking van terroristische activiteiten die verband houden met de couppoging in 2016. De Turkse president Erdogan heeft de jacht geopend op mogelijke aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen die volgens hem achter de couppoging zit.

Amnesty-directeur in Turkije niet vrijgelaten
Amnesty-directeur in Turkije niet vrijgelaten (Foto: ANP)

NBA: Vreselijke enkelbreuk Canaan, McCollum schittert

Basketballer CJ McCollum heeft in de NBA flink van zich doen spreken. De shooting guard van de Portland Trail Blazers liet in het eerste kwart tegen de Chicago Bulls maar liefst 28 punten noteren: het hoogste aantal in één kwart ooit voor een speler van Portland en negen punten meer dan het hele team van Chicago bij elkaar.

Dat ietwat bizarre gemiddelde kon McCollum uiteraard niet de hele wedstrijd vasthouden, maar toch scoorde hij er lekker op los. Uiteindelijk eindigde hij op 50 punten, waarmee hij een grote bijdrage had in de 124-108 zege van de Trail Blazers tegen de laagvliegers in het oosten.

In de Talking Stick Resort Arena in Phoenix ging het fout voor Isaiah Canaan, van de thuisspelende Suns. Aan het eind van het eerste kwart tegen de Dallas Mavericks kwam de 26-jarige point guard verkeerd terecht onder de basket, waarbij hij vrij duidelijk zijn enkel brak, tot afschuw van zowel teamgenoten als tegenstanders. De Suns wonnen het duel met 102-88.

Uitslagen NBA woensdag
Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 105-101
Orlando Magic - Los Angeles Lakers 127-105
Atlanta Hawks - Charlotte Hornets 110-123
Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 116-108
Cleveland Cavaliers - Miami Heat 91-89
Boston Celtics - New York Knicks 103-73
Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 124-108
Phoenix Suns - Dallas Mavericks 102-88

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Canaan breekt zijn enkel (Bron: YouTube)

Maandag stiptheidsacties ambulancepersoneel

Ambulancemedewerkers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hollands-Midden houden maandag "stiptheidsacties" vanwege de te hoge werkdruk in de sector, meldt vakbond FNV.

De actiedag is volgens de bond de aftrap van een reeks waarbij andere regio's later zullen aansluiten. De veiligheid van patiënten blijft echter "altijd gewaarborgd".

Afgelopen november werden aangekondigde acties opgeschort, toen minister Bruno Bruins extra geld beschikbaar stelde voor verbetering van de ambulancezorg. "Omdat we met de werkgevers niet tot een goede verdeling van het geld kwamen, ziet het ambulancepersoneel geen andere optie dan alsnog actie te voeren", zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Wettelijke vereisten
Volgens hem kunnen door een tekort aan personeel en daardoor tekort aan beschikbare ambulances, medewerkers niet meer voldoen aan de wettelijke vereisten van paraatheid en het verlenen van goede zorg.

Bij de acties worden regelgevingen strikter nageleefd. Zo houdt het ambulancepersoneel zich volgens de wegenverkeerswet aan de maximale snelheid. Verder houden ze zich strikt aan hun werk- en rusttijden volgens de arbeidstijdenwetgeving en eisen ze pauzes. Daarnaast zullen er allerlei formulieren niet meer worden ingevuld.

Maandag stiptheidsacties ambulancepersoneel
Maandag stiptheidsacties ambulancepersoneel (Foto: ANP)

Verkoop elektrische auto's stevig in de lift

De verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto's in Nederland zat afgelopen jaar stevig in de lift. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de verkoop met maar liefst 132 procent, zo blijkt uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA publiceerde. Ook binnen de gehele Europese Unie (EU) was er sprake van een stevige stijging.

In Nederland werden in 2017 bijna 10.000 nieuwe volledig elektrisch aangedreven auto's verkocht. Een jaar eerder waren dat er 4268. Binnen de EU werd vorig jaar een groeispurt gemeten van bijna 50 procent tot 133.000 auto's.

Waar de verkoop van elektrische auto's in de lift zat, stagneerde de verkoop van hybride auto's met een stekker. Daar werden er in Nederland nog maar 1158 van verkocht, wat op jaarbasis een daling met bijna 94 procent betekende. In Europa zijn hybride auto's met stekker nog wel populair, gelet op de stijging met 33 procent tot 142.709 auto's.

Verkoop elektrische auto's stevig in de lift
Verkoop elektrische auto's stevig in de lift (Foto: ANP)

Billengrijper Taylor Swift krijgt bommelding

David Mueller, de radio deejay die zich in 2013 vergrepen zou hebben aan de billen van Taylor Swift tijdens een meet & greet, en daardoor zijn baan kwijtraakte, begon op een zeer onplezierige manier bij zijn nieuwe baan. De man kreeg een email met daarin een bommelding. De politie was snel ter plaatse met speciaal getrainde honden, om het pand te checken. Er werden geen explosieven aangetroffen.

De aanstelling van Mueller bij zijn nieuwe werkgever KIX 92.7 viel sowieso al niet goed bij de fans van Swift. Zeker nu de Time's Up en #MeToo-bewegingen wereldwijd zoveel bijval krijgen, snapt men niet waarom een man die schuldig is bevonden aan ontoelaatbaar gedrag, doodleuk weer een nieuw programma op een ander station krijgt. De directeur van de zender, Larry Fuss, wordt bedolven onder kritiek, maar trekt zich daar weinig van aan.

"Ik heb een gesprek met David gehad en hij heeft uitgelegd wat er volgens hem gebeurd was. Ik geloof hem en denk dat Taylor niet de waarheid heeft verteld. Daarbij zijn de reacties die ik krijg op het aannemen van David nauwelijks serieus te nemen. Er staat voornamelijk fuck you in. Op dat soort berichten ga ik niet in," aldus Fuss.

De federale politie gaat de bommelding nader onderzoeken.

Billengrijper Taylor Swift krijgt bommelding
Billengrijper Taylor Swift krijgt bommelding (Foto: BuzzE)

Sporttribunaal CAS: 28 Russen niet meer geschorst, resultaten teruggezet

Sporttribunaal CAS heeft donderdag een van de belangrijkste uitspraken van de afgelopen jaren gedaan, wat de sportwereld betreft. Van maar liefst 28 Russische sporters zijn de door het Internationaal Olympisch Comité opgelegde straffen ongedaan gemaakt.

In totaal trokken 39 Russen naar CAS, om hun straf aan te vechten. Vanwege mogelijke betrokkenheid bij het Russische staatsdopingschandaal werden ze allemaal uit de uitslagen van de Spelen van Sochi in 2014 geschrapt, terwijl de sporters ook allemaal voor het leven geschorst werden van de Olympische Spelen.

Van 28 van de sporters zijn de straffen volledig ongedaan gemaakt. Ze zijn niet langer geschorst voor wat dan ook, en al hun resultaten van de Spelen in Sochi worden in ere hersteld. Dat betekent dat onder meer olympisch kampioenen Alexander Tretiakov (skeleton) en Alexander Legkov (langlaufen) hun goud terug zullen krijgen. Alle mannelijke langlaufers en de volledige schaatsploeg worden terug in de uitslagen gezet.

Voor elf sporters is het wat minder vrolijk. Onder anderen dubbel olympisch bobsleekampioen Alexander Zubkov en zijn mannen blijven geschorst voor de Spelen van deze maand - hoewel ze toch al gestopt waren - en hun resultaten van de Spelen in Sochi blijven geschrapt. Het CAS oordeelde dat voor deze elf sporters wel voldoende bewijs was van vals spel, in tegenstelling tot de 28 andere sporters.

De volledige lijst met sporters en het al dan niet in ere herstellen van hun resultaten is hier te vinden. Het gaat daarbij overigens alleen om de vorig jaar al door het IOC geschorste atleten. Vorige week werden ook veel Russen geschorst, waaronder (gouden) medaillekandidaten als biatleet Anton Shipulin, langlaufer Evgeniy Ustiugov en schaatser Denis Yuskov, maar daar ging deze zaak bij CAS niet over.

Sporttribunaal CAS: 28 Russen niet meer geschorst, resultaten teruggezet (Pro Shots / Gepa)
Sporttribunaal CAS: 28 Russen niet meer geschorst, resultaten teruggezet (Pro Shots / Gepa)

eBay ruilt PayPal in voor Adyen

Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen gaat het betalingsverkeer verwerken van het Amerikaanse internetbedrijf eBay. Adyen zal geleidelijk de transacties overnemen van concurrent PayPal, waar kopers tot in ieder geval juli 2023 nog bij terechtkunnen, meldt eBay.

Adyen zal dit jaar in Noord-Amerika voor eBay de betalingen afhandelen en moet in 2021 het gros van alle transacties verwerken van de veilingsite. Volgens eBay moet de overstap leiden tot lagere transactiekosten en meer opties voor kopers.

eBay, het moederbedrijf van Marktplaats, was eerder nog eigenaar van PayPal. In 2015 splitste het internetbetalingsbedrijf zich af en werd als zelfstandig bedrijf op de beurs genoteerd.

Welke gevolgen deze overstap van een van 's werelds meestgebruikte betalingsmethodes naar een relatieve nieuwkomer zal hebben voor de veilinggigant zal nog moeten blijken.

Veilingsite eBay ruilt PayPal in voor Adyen
Veilingsite eBay ruilt PayPal in voor Adyen (Foto: BuzzT)

Fans eten pizza's van voetballers op uit wraak na nederlaag

De Braziliaanse voetbalclub Portuguesa is een roemruchte club die de laatste jaren flink is afgegleden door enkele keren te degraderen. Ook dit jaar is het weinig soeps met de club uit São Paulo en na wederom een nederlaag was de maat vol bij de fans, ze hebben de pizza's van de spelers van Portuguesa opgegeten.

Dinsdag verloor de club uit São Paulo met 3-0 in eigen huis van Oeste en daar waren de supporters niet bepaald blij mee. "De pizzabezorger meldde zich bij de verkeerde ingang", zo vertelde Lucas Ventura, een aanhanger van Portuguesa. "Hij zocht naar de kleedkamer van de thuisploeg, maar vond die niet. Een jongen vroeg hem: ’Voor wie zijn die pizza’s bestemd?’. Toen we hoorden dat het voor de spelers was, hebben we geld verzameld voor de pizza’s en ze opgegeten."

En de pizza's hebben gesmaakt getuige de foto van na het wraak-eet-festijn.

Tekken Mobile komt 15 februari naar je mobiel

Bandai Namco heeft aangekondigd dat het vechtspel Tekken vanaf 15 februari voor het eerst in Nederland uit zal komen op mobile devices. Vanaf dan kun je de actie beleven waar Tekken om bekend staat. Strijd in verschillende game-modi zoals de Dojo-modus waarin je het opneemt tegen mensen over de gehele wereld.

Om ruim 1.500.000 pre-registrations te vieren, kondigt de uitgever aan dat Rodeo, een exclusieve mobile character, vanaf 1 maart gratis verkrijgbaar zal zijn voor alle Tekken-spelers.

Samenwerken in Dragon's Crown Pro

Atlus heeft een nieuwe trailer voor Dragon's Crown Pro uitgebracht, waarin de coöp-ondersteuning voor vier spelers van de game centraal staat.

Dragon's Crown Pro ondersteunt een combinatie van lokale couch co-op en online co-op, wat betekent dat bijvoorbeeld drie mensen op dezelfde bank online met een andere speler kunnen spelen, of welke combinatie dan ook. Door samen te werken kunnen spelers de kerkers in om met elkaar de vijanden en bazen te verslaan in het Koninkrijk van Hydeland.

Dragon's Crown Pro is gemaakt door VanillaWare. Het is een verbeterde versie van de al eerder uitgekomen handgetekende game. Deze versie biedt ondersteuning voor 4K-resolutie, de volledige soundtrack die nieuw is opgenomen door een live-orkest en zowel Engelse als Japanse stemmen.

Dragon's Crown Pro komt in dit voorjaar uit op PlayStation 4.

Nintendo blijft 3DS-games maken

Nintendo zal zijn 3DS-activiteiten voortzetten naast de Switch-activiteiten, meldde president en CEO van Nintendo, Tatsumi Kimishima, tijdens de financiële verslaglegging van het bedrijf voor dit fiscale jaar.

"De Nintendo 3DS-kenmerken, prijscategorieën en speelstijlen verschillen van Nintendo Switch en we zijn van plan om de Nintendo 3DS-activiteiten afzonderlijk en parallel voort te zetten", zei Kimishima. "We zullen de userbase en rijke softwarebibliotheek blijven gebruiken in onze bedrijfsvoering."

Kimishima voegt hieraan toe: "We blijven natuurlijk nieuwe software ontwikkelen, maar we geloven dat het belangrijk is om gebruik te maken van de rijke bibliotheek van Nintendo 3DS-serie titels om de verkoop te stimuleren met Nintendo 3DS-bezitters, evenals consumenten die onlangs Nintendo 3DS-hardware hebben gekocht."

Nintendo ziet in de betaalbaarheid van de Nintendo 3DS-systemen een belangrijke positie om kinderen voor het eerst kennis te laten maken met een videogameplatform. De handheld is ook gepositioneerd als een betaalbaar product voor prijsbewuste consumenten. Daarom blijft het bedrijf de Nintendo 3DS-familie promoten.

New Nintendo 2DS XL - New Nintendo 3DS (Foto: Nintendo)

Valsspelen met Monopoly in nieuwe versie

Monopoly, wie kent het niet? Het frustrerende spel waarvan vrijwel niemand sowieso de officiële spelregels volgt komt nu met een editie speciaal voor valsspelers. Hier wordt valsspelen niet alleen toegestaan, maar zelfs beloond.

In het spel zitten diverse 'cheat' kaarten die je vertellen te proberen minder te betalen aan je medespelers, geld van de bank te stelen, plaatsen over te slaan op het spelbord enzovoort. Kom je ermee weg dan verdien je beloningen. Word je betrapt, dan word je gestraft.

Leuk? Of speel je toch liever eerlijk en volgens veelal zelfverzonnen regels? (of ben jij iemand die de regels daadwerkelijk kent?)

Hieronder zowel een video die beknopt het nieuwe bordspel uitlegt áls een video die je vertelt op welke manieren jij het reguliere Monopoly verkeerd speelt

Politie vist inbreker uit kanaal

Agenten hebben woensdagochtend een 23-jarige Tilburger uit het Wilhelminakanaal in Tilburg moeten halen. De man was op de vlucht geslagen na een inbraak bij een pand aan de Oude Lind. Toen agenten rond 5.00 uur op de melding afgingen zagen ze de man wegrennen richting het kanaal.

Ze zetten de achtervolging in toen de verdachte in het kanaal sprong. De man probeerde zwemmend aan de dienders te ontkomen. Uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld en wierpen agenten hem een touw toe zodat hij uit het water kon komen. Aan de kant is hij aangehouden op verdenking van inbraak.

De man is eerst met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht om daar nagekeken te worden. Daarna is hij ingesloten in een cel. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.

Nintendo Switch gaat in september betaald online

Het heeft 'even' geduurd, en het gaat nog even duren, maar de betaalde online service voor Nintendo Switch gaat in september van start. Dat werd gemeld tijdens een aandeelhoudersvergadering van Nintendo.

"We rapporteerde eerst dat de service in 2018 zou starten, en nu is de officiele start gezet op september 2018", laat Nintendo-baas Tatsumi Kimishima weten. "Er wordt hard gewerkt aan manieren om de spelervaring voor consumenten verder te vergroten. Details worden beschikbaar gemaakt zodra ze zijn voltooid."

Wat we al wel weten door de website van Nintendo:

  • Classic Game Selection: abonnees krijgen klassiekers met toegevoegde online functionaliteit, zoals Super Mario Bros. 3, Balloon Fight en Dr. Mario
  • Nintendo eShop deals: speciale aanbiedingen voor abonnees

De prijs is voor 1 maand is 3,99 dollar, 3 maanden kost je 7,99 dollar en een jaar is 20 dollar. De prijzen voor onze euro worden blijkbaar later bekendgemaakt. Wij vermoeden een euroteken in plaats van een dollarteken voor het bedrag.

Nintendo Switch Online Logo (Foto: Nintendo)

Beatrix 80 goed bekeken op televisie

De programma's die de NOS woensdagavond wijdde aan de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix leverden veel kijkers op. Zo stemden 1.369.000 mensen af op Beatrix 80 op NPO1. Wij zijn 80! kon rekenen op 1.144.000 kijkers, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

In Beatrix 80 gaven historicus Geert Mak en journaliste Jutta Chorus hun kijk op Beatrix als vorstin en prinses. Het programma was het twee na best bekeken programma op de woensdagavond. In Wij zijn 80! gaven bekende leeftijdsgenoten van Beatrix een tijdsbeeld van vooral de jaren vijftig en zestig. Bekende Nederlanders als Carry Tefsen en Jan Siebelink haalden anekdotes op aan het dagelijks leven en het nieuws uit die jaren.

Wij zijn 80! behaalde een achtste plek in de top 25 van de woensdagavond. De meeste mensen keken naar het NOS Journaal van 20.00 uur (1,9 miljoen kijkers)

Beatrix 80 goed bekeken op televisie
Beatrix 80 goed bekeken op televisie (Foto: ANP)

Ali B als crimineel in Patser

Na de première van Patser in Kinepolis Antwerpen loopt het storm in de Vlaamse bioscopen. In de eerste vijf dagen bezochten al meer dan 82.000 mensen de Vlaams-Nederlandse misdaadfilm in België. Vanaf 1 februari is de vierde film van het Marokkaans-Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah in de meeste Kinepolis-bioscopen in Nederland te zien. Ali B maakt in de filmhit zijn acteerdebuut als maffiabaas Hassan Kamikaze.

Patser draait sinds vorige week woensdag al in Vlaanderen en Brussel en staat daar op nummer 1 van de best bezochte films in België. De regisseurs reageerden dankbaar op het nieuws: “Holy shit! Dit is veel hoger dan onze verwachtingen. We zijn heel trots en dankbaar voor het talrijk opgekomen publiek. Bedankt aan iedereen!”

De thriller Patser vertelt het verhaal van vier jongeren uit Antwerpen die een cokedeal saboteren en de drugs zelf verpatsen. Daardoor ontstaat er een bendeoorlog die in Amsterdam, Antwerpen en Marokko wordt uitgevochten. Naast Ali B, Werner Kolf, Adje en Hef, zijn ook BN’ers Eric Corton en Matthijs van Nieuwkerk te zien in de film.

Voorlopig is Patser de laatste Vlaams-Nederlandse film van Adil en Bilal. Momenteel werken de mannen aan Beverly Hills Cop 4 en er zijn verregaande gesprekken om de film Bad Boys 3 te regisseren, met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen. Patser is vanaf vandaag  te zien bij Kinepolis. 

Kinepolis brengt Vlaamse filmhit Patser naar Nederland (Foto: Kinepolis)
Kinepolis brengt Vlaamse filmhit Patser naar Nederland (Foto: Kinepolis)

Weerblik 31-01 : plekkie 19

In de weerblik kijken we (bijna?) dagelijks naar de Maximumtemperatuur. Als er op een datum een hoogste temperatuur voor die datum wordt genoteerd komt dit immers altijd breed in het nieuws. Wij kijken hoe vaak nou daadwerkelijk een record wordt gebroken. De metingen op weergegevens.nl gaan terug tot 1901.

31 Januari 2018

Na een flinke dip in de eindstand van 30 januari (plek 40) was er gisteren een kleine opleving. De 9.5 graden die werd aangetikt was goed voor een negentiende plek in de weerannalen, maar kwam niet in de buurt van de keren dat het kwik de 12 graden haalde. Dat gebeurde in 1990 (12,1) en 1943 (12,0). De minimumtemperatuur was 3.2 graden. Daar werd een 25e plek behaald.

Het koudst was het overigens in 1956, toen het kwik niet hoger kwam dan -4.7. 

1 31 jan. 1990 12.1 ° C De Bilt
2 31 jan. 1943 12.0 ° C De Bilt
3 31 jan. 2002 11.8 ° C De Bilt
4 31 jan. 1948 11.6 ° C De Bilt
5 31 jan. 2004 11.3 ° C De Bilt
6 31 jan. 1920 11.2 ° C De Bilt
7 31 jan. 1957 11.1 ° C De Bilt
8 31 jan. 1975 11.1 ° C De Bilt
9 31 jan. 2000 10.8 ° C De Bilt
10 31 jan. 2016 10.8 ° C De Bilt
11 31 jan. 1980 10.7 ° C De Bilt
12 31 jan. 1925 10.6 ° C De Bilt
13 31 jan. 1955 10.5 ° C De Bilt
14 31 jan. 1966 10.5 ° C De Bilt
15 31 jan. 1983 10.2 ° C De Bilt
16 31 jan. 2013 10.1 ° C De Bilt
17 31 jan. 1923 9.7 ° C De Bilt
18 31 jan. 1921 9.7 ° C De Bilt
19 31 jan. 2018 9.5 ° C De Bilt
20 31 jan. 1967 9.4 ° C De Bilt

Records dit jaar: 1
24 januari - 14.4 graden (verschil: +2.3 graden - oude record: 1960 - 12.1)

FOK! Wat een weer: code geel :{

Vandaag schijnt de zon af en toe en trekken er enkele buien van west naar oost over het land. Daarbij kan zeer lokaal onweer voorkomen en vooral in de ochtend kunnen enkele buien winters van karakter zijn met plaatselijk kortdurende gladheid. Verder is in de eerste helft van de ochtend in het oosten en zuiden nog lokaal gladheid mogelijk door bevriezing van natte weggedeelten. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 6°C. Er staat boven land een matige zuidwestenwind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind meer westelijk en vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

In de loop van vanavond en komende nacht trekken diverse buien over het land, waarbij vooral in het zuidoosten en oosten van het land de kans op winterse neerslag toeneemt. De wind draait geleidelijk naar west en blijft matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. De minimumtemperatuur loopt uiteen van circa 1°C in het oosten en zuidoosten tot 5°C aan zee.

Vrijdag overdag trekken er van tijd tot tijd buien over, plaatselijk met korrelhagel en onweer. Aanvankelijk is er weinig ruimte voor de zon. In de loop van de middag en avond neemt de buienactiviteit van het westen uit af en komen er geleidelijk meer opklaringen. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 6°C. De wind draait verder naar noordwest en wordt geleidelijk zwak, in de kustgebieden matig, en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 à 6 Bft.

Nederland
 

Zie de maan schijnt.... (Foto: Cobra4)
Zie de maan schijnt.... (Foto: Cobra4)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Dragon Ball FighterZ nu al over de 2 miljoen-verkoopgrens

Bandai Namco laat weten dat de wereldwijde verkopen van de fightergame Dragon Ball FighterZ nu al over 9000 twee miljoen heen zijn gegaan. Dit zijn zowel de fysieke verkopen aan winkels als de digitale verkopen aan gamers.

Het spel is hiermee de snelst verkopende Dragon Ball-game geworden die de twee miljoen-grens is over gegaan. Dragon Ball FighterZ is sinds 26 januari uit in Noord-Amerika, Europe en Zuidoost Azie. De rest van Azie, waaronder Japan zelf, krijgt de game vandaag in de winkelschappen.

In onze review lees je waarom wij vinden dat deze game het verdient.

Dragon Ball FighterZ - Goku (Foto: Bandai Namco)

Kapotte wc stuurt vlucht vol loodgieters terug

Op een vlucht van Oslo naar München, waarbij bijna het voltallige personeelsbestand van loodgietersbedrijf Rørkjøp aanwezig was, heeft een kapotte wc gezorgd voor een abrupte terugkeer naar de plaats van herkomst. Omdat het toilet van buiten het vliegtuig gerepareerd moest worden konden de zestig aanwezige loodgieters de boel niet repareren.

Bij terugkeer moest het vliegtuig nog een tijdje boven het vliegveld cirkelen om brandstof te verbranden. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de vlucht vrijwel even lang duurde als wanneer ze toch waren doorgevlogen.

Bloodstained toont craft-systeem

Bloodstained: Ritual of the Night bevat een craft-systeem. In een nieuwe Kickstarter-update wordt een filmpje getoond waarin van een Potion een High Potion wordt gemaakt. Verder wordt Miranda's zweep verbeterd. Volgens de update krijgt de game hele uitgebreide craft-opties. Bloodstained: Ritual of the Night moet in de eerste helft van het jaar uitkomen voor PS4, Xbox One, Switch, PS Vita en pc.

ECRI: 'Pers moet moslimterreur verzwijgen of downplayen'

Ach, censuur. Welke dictatuur is er niet groot mee geworden? In Noord-Korea Groot Brittannië hebben de Council of Europe's Human Rights Watchdog en de European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) de Britse pers gezegd dat de regering de pers dient te verbieden de moslimachtergrond van terroristen te vermelden. Dat meldt de Daily Mail.

De eis maakt onderdeel uit van een lijst van maar liefst 23 eisen, gericht aan de regering, die gesteld dienen te worden aan onder meer de media. Dat de EU (en sommige lidstaten) de vrije mening en vrije pers aan banden probeert te leggen door middel van de 'fake news' wetten is al langer duidelijk, maar hier gaat het deze Europese Commissie wel om een heel blatante vorm van censuur en propagandering.

De media krijgt in het document de bijna volledige schuld van de toename in hate-crimes en racisme in het Verenigd Koninkrijk. De persvrijheid én strafwetten dienen te worden aangepak en journalisten zouden rigoreuze trainingen moeten ondergaan.

Maar het houdt niet op bij verzwijgen van de moslimachtergrond, zo blijkt uit de 83 pagina's dikke tekst. Zo wordt onder meer verwezen naar een onderzoek van de Teeside Universiteit. Dat onderzoek suggereert dat de kans op geweld tegen moslims groter zou zijn als de media meldt dat de daders van een aanslag moslim zijn dan wanneer de media de motieven van de dader bagatelliseert of relativeert (lage bloedsuikerspiegel) of zelfs geheel opzij zet om alternatieve motieven te verstrekken aan het volk (lage bloedsuikerspiegel).

De Britse regering heeft zich overigens sterk uitgesproken tegen de opmerkelijke eisen van de ECRI en heeft Brussel laten weten dat de overheid staat voor een vrije en open pers, en zich niet zal mengen in wat de pers wel en niet publiceert.

Censuur

Illumination en Nintendo maken Super Mario-film

Nintendo heeft aangekondigd dat ze een geanimeerde film over de al beroemde loodgieter gaan maken. Dat gaan ze niet alleen doen, maar samen met niemand minder dan Illumination Entertainment, de makers van Despicable Me en Minions.

De producers van dit project worden Illumination-oprichter Chris Meledandri en Nintendo's eigen Shigeru Miyamoto. Universal Pictures en Nintendo gooien met geld voor deze film, Universal Pictures zal het uitbrengen. We hebben nu al goede hoop dat deze film een stuk beter wordt dan de Super Mario-film uit 1993.

Super Mario

Mario Kart aangekondigd voor smartphones

Mario Kart is de volgende grote Nintendo-franchise die een smartphone-versie krijgt. Nintendo heeft vandaag Mario Kart Tour aangekondigd. De Japanse ontwikkelaar heeft behalve een logo geen details bekendgemaakt. Mario Kart Tour moet volgens Nintendo in het volgend fiscaal jaar uitkomen (loopt van maart 2018 tot maart 2019).

Nintendo lanceerde al eerder games zoals Pokemon: Go, Super Mario Run en Animal Crossing: Pocket Camp op mobieltjes. Een The Legend of Zelda-game zou ook in ontwikkeling zijn.

De PlayStation Plus-games van februari

Het is weer zover, de PlayStation Plus-games van februari zijn bekend. Dit keer kunnen abonnees aan de gang met Knack, een game waarvan gelijk werd voorspeld dat het ooit naar PS+ zou komen. RiME, de sfeervolle indie-game, is de andere headliner.

PlayStation 4:

  • Knack
  • RiME
  • Starblood Arena ('bonus' PSVR-game en tot 6 maart beschikbaar)

PlayStation 3:

  • Mugen Souls Z
  • Spelunker HD

PS Vita:

  • Exile’s End
  • Grand Kingdom (ook beschikbaar als PS4-game)

Ficq blij met aangifte Antoni van Leeuwenhoek

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq is blij dat het Antoni van Leeuwenhoek als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte doet in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. Met de aangifte vraagt het ziekenhuis in Amsterdam aan het Openbaar Ministerie om stappen te ondernemen tegen de tabaksproducenten.

"Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe moedwillig en kwaadaardig de fabrikant en het product zijn", stelt Ficq op de website van het AvL. "Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm."

Zij deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten, aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het AvL sluit zich daarbij nu aan.

Volgens het Antoni van Leeuwenhoek hebben civiele procedures over de hele wereld het rookprobleem niet opgelost. "Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret", aldus René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AVL. "Maar liefst 30 procent van alle kankerpatiënten krijgt de ziekte door roken. Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkelijk overlijden".

Ficq blij met aangifte Antoni van Leeuwenhoek
Ficq blij met aangifte Antoni van Leeuwenhoek (Foto: ANP)

Senaat Polen verbiedt term 'Poolse Kampen'

De Poolse Senaat heeft een omstreden wet goedgekeurd waardoor het strafbaar wordt te suggereren dat Polen betrokken is geweest bij misdaden die door de nazi's in het land zijn begaan. Met de wet wil de Poolse regering voorkomen dat Polen de schuld krijgt van onder meer de Holocaust.

Vooral de term 'Poolse kampen', die veelal door buitenlanders wordt gebruikt, was voor de rechtse regering in Warschau aanleiding voor deze maatregel. De aanduiding suggereert volgens haar dat de Polen medeschuldig zijn aan de Holocaust. Iemand die de concentratiekampen van de nazi's in Polen aanduidt als 'Poolse kampen' kan voortaan worden bestraft met een celstraf tot drie jaar.

Het wetsvoorstel kreeg veel kritiek uit het buitenland. Vooral Israël is fel gekant tegen de nieuwe wet, die nog door president Andrzej Duda moet worden ondertekend.

Senaat Polen verbiedt term 'Poolse Kampen'
Senaat Polen verbiedt term 'Poolse Kampen' (Foto: ANP)

'Buurt met azc niet onveiliger'

De aanwezigheid van een asielzoekerscentrum (azc) heeft geen effect op de veiligheid in een buurt. Tot die slotsom komt onderzoeksinstituut WODC dat onderzocht of het terecht is dat veel mensen de komst van een azc vrezen omdat dat voor meer criminaliteit in de wijk zou zorgen.

Uit het onderzoek blijkt dat migranten, vooral jonge mannen, wel wat vaker dan andere Nederlanders in contact komen met de politie. Vooral de groepen uit betrekkelijk veilige landen die weinig kans hebben op een verblijfsvergunning belanden op het foute pad. In 2015 werd tussen de 2,5 en 3,7 procent van de asielmigranten verdacht van criminaliteit, tegen 1,2 procent van de reguliere bevolking, aldus het WODC.

Het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte gebruik van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat koppelde gegevens over plaatsen delict, aangiften en processen-verbaal aan alle Nederlandse buurten. Ook de adressen van de azc's werden meegenomen.

'Buurt met azc niet onveiliger'
'Buurt met azc niet onveiliger' (Foto: ANP)

Extra maatregelen problemen erfbelasting

Om de problemen bij de inning van erf- en schenkbelasting aan te pakken, komen er extra maatregelen. Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zet meer mensen op de voltooiing van vertraagde nieuwe computersystemen.

Ook komen er tijdelijk meer mensen bij de Belastingdienst om de achterstand bij het opleggen van aanslagen van de erfbelasting in te lopen. Verder wordt er onder meer gekeken naar maatregelen om bij de schenkbelasting sneller duidelijkheid te kunnen geven aan belastingplichtigen, vooruitlopend op een definitieve aanslag. Deze kwestie is bij de erfbelasting al grotendeels geregeld.

De Tweede Kamer is laaiend over de problemen bij de Belastingdienst waardoor aangiften van erfenissen en schenkingen niet automatisch kunnen worden verwerkt. Het scheelde de schatkist vorig jaar bijna een half miljard euro, die de komende jaren echter alsnog worden geïnd. Over erfbelasting die te laat wordt opgelegd, wordt voorlopig geen rente berekend.

Extra maatregelen problemen erfbelasting
Extra maatregelen problemen erfbelasting (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.