FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 februari 2018

22.000 Hollandse bitterballen in Pyeongchang

In zeventien dagen met de hand ruim 22.000 bitterballen draaien. Het zou een poging kunnen zijn om een plek te veroveren in het Guinness Book of Records. Meesterkrokettenmaker Piet Brink reist woensdag naar Zuid-Korea waar hij deelnemers en publiek tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang voorziet van plaatselijk bereide ambachtelijke bitterballen, zo'n 1300 per dag.

Omdat het exporteren van snacks naar Zuid-Korea tijdrovend en ingewikkeld is vanwege strenge regelgeving, werd besloten de bitterballen ter plaatse te maken met Zuid-Koreaanse ingrediënten. Men neme: 120 kilo rundvlees, 100 kilo bloem, 60 kilo roomboter, 60 kilo groenten en 40 kilo ui, 60 kilo ei en 250 kilo paneermeel.

Een typisch geval van 'wegens succes geprolongeerd': ook tijdens de Olympische Spelen in 2014 in de Russische stad Sotsji was Brink van de partij in het Heineken Holland House.

"Met de bitterballen willen we de Olympische sporters en hun supporters het gevoel van thuis geven", zegt Brink. "We hopen natuurlijk ook prominenten als misschien wel premier Mark Rutte of leden van het Koninklijk Huis te kunnen laten genieten van een heerlijke Hollandse bitterbal."

Een officiële vermelding in het Guinness Book of Records heeft Brink overigens al op zak, niet met zijn bitterbal maar met een kroket. In 2007 vervaardigde hij de grootste ooit, met een gewicht van 225 kilo.

22.000 Hollandse bitterballen in Pyeongchang
22.000 Hollandse bitterballen in Pyeongchang (Foto: ANP)

Marseille wint na doelpuntenfestijn

Olympique Marseille heeft in de Ligue 1 een belangrijke zege geboekt. Het werd een spektakelstuk in eigen huis tegen FC Metz, waar de thuisfans van de nieuwe nummer twee in de competitie maar liefst negen goals te zien kregen.

Morgan Sanson en Florian Thauvin hadden het net binnen tien minuten al gevonden, en de 3-0 van Thauvin, kort voor rust, leek een lange avond in te luiden voor Metz. Dat leek kort na rust bevestigd te worden, want Valère Germain en nog eens Thauvin brachten de stand zelfs op 5-0.

Florent Mollet knalde de 5-1 op het bord, maar Konstantinos Mitroglou zorgde dan weer voor 6-1. Mollet ramde nog eens van afstand raak en dankzij Ibrahima Niane kreeg Metz ook nog een derde treffer om te vieren: 6-3. 

Marseille stijgt naar plek twee, acht punten achter Paris Saint-Germain, terwijl Metz onderaan blijft staan.

Justitie Frankrijk klaagt Ramadan aan

De Zwitserse wetenschapper Tariq Ramadan, hoogleraar islamstudies, blijft voorlopig in hechtenis in Frankrijk. De openbaar aanklager heeft tegen hem officieel een vervolgonderzoek ingesteld op verdenking van verkrachting van twee vrouwen.

Ramadan, die in november zijn werkzaamheden aan de Universiteit van Oxford tijdelijk onderbrak, heeft de beschuldigingen van de hand gewezen en gezworen de vrouwen gerechtelijk te zullen vervolgen wegens laster. De Franse officier van justitie acht het op grond van de eerste bevindingen niettemin gerechtvaardigd uit te zoeken of er voldoende bewijs is om de islamdeskundige voor de rechter te brengen.

Ramadan, die onder meer ook in Leiden en Rotterdam doceerde, is de kleinzoon van Hassan al-Banna, de islamitische geestelijke en activist die in Egypte de Moslimbroederschap heeft opgericht.

Justitie in Frankrijk klaagt Ramadan aan
Justitie in Frankrijk klaagt Ramadan aan (Foto: ANP)

Haase verliest in Davis Cup, Frankrijk trekt stand gelijk

Tennisser Robin Haase heeft in de Davis Cup-ontmoeting met Frankrijk een nederlaag geleden. Tegen Richard Gasquet ging de Hagenaar in vier sets onderuit, waardoor Frankrijk de stand na de winst van Thiemo de Bakker gelijk kon trekken: 1-1.

Een late break in de eerste set bracht Haase op achterstand, waarna hij set twee via de tiebreak verloor van de mondiale nummer 33. Toch gaf de Nederlander niet op en een vroege break in de derde set bracht hem terug in de wedstrijd. Ook in set vier kon hij prima partij bieden, maar aan het einde van de set ging het toch fout, werd hij gebroken en kon Gasquet het afmaken: 4-6, 6-7 (3), 6-3, 5-7.

Zaterdag staat de wedstrijd in het dubbelspel op het programma, zondag volgen nog één of twee wedstrijden in het enkelspel.

Ollongren: Baudet gaat verder dan PVV

Het populisme bedreigt de ,,kernwaarden van de democratie" en Forum voor Democratie (FVD) gaat hierin verder dan de PVV. Dat vindt vicepremier en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

,,De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat", zei ze vrijdag in Nijmegen in de burgemeester Ien Dales-lezing.

Ze hekelde dat FVD-leider Thierry Baudet deze week geen afstand nam van de uitspraak van een partijgenoot dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen. ,,Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras."

De bewuste uitspraak is gedaan door Yernaz Ramautarsing die nummer twee staat op de kandidatenlijst van FVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Het heeft ertoe geleid dat D66, GroenLinks en de PvdA niet meer willen samenwerken met FVD na de verkiezingen.

Ollongren: Baudet gaat verder dan PVV
Ollongren: Baudet gaat verder dan PVV (Foto: ANP)

Mourinho: "De strijd om de koppositie is al gestreden"

José Mourinho heeft de titelstrijd in de Premier League opgegeven en stelt dat zijn Manchester United tweede moet worden.

Manchester City is de koploper na 25 wedstrijden en heeft een voorsprong van vijftien punten op naaste belager Manchester United. De ploeg van Josep Guardiola verloor slechts één keer, van Liverpool, en speelde slechts twee keer gelijk. The Red Devils verloren woensdagavond voor de vierde keer en speelden vijf keer gelijk.

"We hebben punten nodig om als eerste van de achtervolgens te eindigen", vertelt Mourinho in gesprek met Engels media. "We moeten proberen om als tweede te eindigen. We hebben in de eerste weken een paar weken eerste gestaan en daarna hebben we altijd tweede gestaan. De strijd om de tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zesde plek is open, maar de strijd om de koppositie is al gestreden."

Manchester United heeft een voorsprong van drie punten op nummers drie en vier Liverpool en Chelsea, waar nummer vijf Tottenham Hotspur vijf punten achterstand heeft. Mourinho ziet verbeteringen ten opzichte van vorig seizoen.

"We doen het beter dan vorig seizoen en het is erg belangrijk voor ons om het beter te doen dan vorig seizoen. We proberen dit seizoen om iets te winnen en zo niet, dan proberen we sterker te zijn voor volgend seizoen."

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse heeft opnieuw drie punten aan het totaal toe kunnen voegen. De Arnhemmers wonnen in de Eredivisie met 2-0 van het machteloze FC Groningen, waardoor de ploeg op de ranglijst zesde staat met 34 punten uit 21 duels. Groningen is dertiende met 22 punten.

Vitesse

2 - 0

FC Groningen

6' Miazga
32' Mount
   
 
Gele kaart: Serero (Vitesse), Van Nieff, Zeefuik (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.675
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kashia
Miazga
Faye
Bruns
Serero
Mount
Van Bergen (Beerens/60)
Matavz (Castaignos/85)
Linssen (Van der Werff/76)
  Padt
Te Wierik
Memisevic
Van Nieff (Zeefuik/73)
Warmerdam
Hrustic
Reis (Bacuna/19)
Drost
Van de Looi
Doan (Veldwijk/67)
Van Weert

Van Gerwen slaat direct toe op eerste UK Open Qualifier

Michael van Gerwen heeft op indrukwekkende wijze de eerste UK Open Qualifier gewonnen. De gehele dag gooide hij gemiddeldes ruim boven de 100 per beurt. In de finale wist hij te winnen van Michael Smith met 6-3.

De UK Open bestaat uit zes kwalificatietoernooien, waarna de beste 96 darters mogen meedoen aan het hoofdtoernooi. Ook 32 lokale qualifiers zullen worden toegevoegd aan het hoofdtoernooi. Voor de darters van de PDC was het vandaag hun eerste kwalificatietoernooi. Het unieke aan dit toernooi is dat er geen plaatsingen zijn. Ieder kwalificatietoernooi kent een open loting. 

De spelers uit de Premier League vlogen vanmorgen vanuit Dublin naar Wigan, van de korte nacht had Van Gerwen geen last. Hij won van Ian Moss (6-3), William O’Connor (6-1), Robert Thornton (6-1), Simon Stevenson (6-3), Daryl Gurney (6-1) en Adrian Lewis (6-3). In de finale opende had weinig moeite met Michael Smith en boekte daarmee zijn eerste vloerzege van 2018. 

Het opvallendste moment van de dag kwam van Adrian Lewis en Jose Antonio Justicia Perales. Lewis werd boos. Hij is voor deze actie direct geschorst door de PDC. Wat voor een straf zal volgen is nog niet bekend. 

UK Open Qualifier #1 - Laatste 32
Michael Smith 6 | 4 Geert Nentjes
Martin Schindler 6 | 2 John Henderson
Matthew Edgar 6 | 2 Mervyn King
Kyle Anderson 6 | 3 Martin Lukeman
Gerwyn Price 6 | 4 Mickey Mansell
Peter Wright 6 | 4 Andy Jenkins
Kim Huybrechts 6 | 4 Ryan Harrington
Simon Whitlock 6 | 5 Corey Cadby
Robert Owen 6 | 4 Kirk Shepherd
Daryl Gurney 6 | 2 Joe Cullen
Michael van Gerwen 6 | 1 Robert Thornton
Simon Stevenson 6 | 0 Stuart Kellett
Dave Prins 6 | 5 Jeffrey de Zwaan
Jose Antonio Justicia Perales 6 | 4 Jonny Clayton
Adrian Lewis 6 | 3 Robert Rickwood
Steve Beaton 6 | 1 Richie Burnett

Laatste zestien
Michael Smith 6 | 3 Martin Schindler
Kyle Anderson 6 | 2 Matthew Edgar
Peter Wright 6 | 5 Gerwyn Price
Kim Huybrechts 6 | 5 Simon Whitlock
Daryl Gurney 6 | 5 Robert Owen
Michael van Gerwen 6 | 3 Simon Stevenson
Jose Antonio Justicia Perales 6 | 1 Dave Prins
Adrian Lewis 6 | 5 Steve Beaton

Kwartfinales
Michael Smith 6 | 3 Kyle Anderson
Peter Wright 6 | 4 Kim Huybrechts
Michael van Gerwen 6 | 1 Daryl Gurney
Adrian Lewis 6 | 5 Jose Antonio Justicia Perales

Halve finales
Michael Smith 6 | 3 Peter Wright
Michael van Gerwen 6 | 3 Adrian Lewis

Finale
Michael van Gerwen 6 | 3 Michael Smith

Ten Hag: "Younes heeft er alle reden toe om te knokken"


Erik ten Hag had al gerekend op een vertrek van Amin Younes naar Napoli, maar is blij dat de Duitser toch bij Ajax is gebleven.

Een overgang van de Duitse vleugelaanvaller leek in kannen en kruiken te zijn. Younes had de medische keuring bij de Italianen al doorstaan, maar vanwege privéomstandigheden kwam het toch niet tot een overgang.

"Het was tussen Younes en Napoli waarom ze niet tot overeenstemming konden komen", vertelt Ten Hag op zijn persconferentie. "Als een club toestemming geeft om te gaan om een transfer af te ronden, ga je er eigenlijk vanuit dat het om punten en komma's gaat en dat er overeenstemming wordt bereikt. Ik wilde het eigenlijk niet, ik heb me er ook tegen verzet."

Ten Hag heeft inmiddels met Younes gesproken nadat de Duitser terugkeerde in Amsterdam. "Ik werk natuurlijk nog maar kort met de speler. Maar afgelopen woensdag hebben we toch een paar piketpaaltjes geslagen, ook richting de toekomst. De speler maakt de keuze voor een andere club te gaan spelen, dan is het toch wel even goed om bij elkaar te gaan zitten."

"Ik ben heel blij dat hij is gebleven. We hebben samen een doel en dat is kampioen worden. Je gaat wel even proeven: hoe staat het met de motivatie. Bij mij was snel duidelijk dat dat goed zit. Hij moet ervoor gaan knokken. Hij heeft nog een doel, want hij wil naar het WK. Hij is ook in beeld bij de Duitse selectie, dus hij heeft er ook alle reden toe om te knokken."

Utrecht langer door met sterkhouder Strieder

Rico Strieder is ook de komende drie jaar te bewonderen zijn in het shirt van FC Utrecht. De club heeft zijn aflopende contract met drie jaar verlengd.

De verdedigende middenvelder speelt sinds de zomer van 2015 voor FC Utrecht, dat hem destijds overnam van het tweede elftal van Bayern München. Strieder speelde tot dusver 76 wedstrijden in de hoofdmacht van de club en was daarin vier keer trefzeker en gaf vijf assists.

"Rico is een heel belangrijke speler voor FC Utrecht. Hij is pas 25 jaar, maar speelt met het overzicht en inzicht van een routinier. Hij zorgt voor de balans in het elftal", vertelt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de officiële clubwebsite.

"We zijn er bijzonder blij mee dat we hem voor de komende drie seizoenen hebben vastgelegd. Uit het aangaan van deze overeenkomst spreekt wederzijds vertrouwen. Samen gaan we vol enthousiasme de toekomst tegemoet.” Strieder, die in december 2016 een zware kruisbandblessure opliep en daardoor negen maanden uitgeschakeld was, speelde dit seizoen tot dusver zeventien wedstrijden.

'Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren'

Als de verdachten van de aanslag op vlucht MH17 uit Rusland komen, zal dat land er alles aan doen om ze uit handen van Justitie te houden. Dat heeft de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken tegen het ANP gezegd. ,,We moeten ze lokaliseren. Rusland zal alles doen om ze te verbergen of ze zelfs elimineren."

Vorig jaar is besloten dat eventuele verdachten in Nederland worden berecht. Dat kan nog jaren duren. De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne, waar een oorlog gaande is. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 198 Nederlanders.

Het internationale team dat strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het vliegtuig (het Joint Investigation Team - JIT) heeft eerder vastgesteld dat het toestel vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne is neergehaald door een Buk-raket die uit Rusland afkomstig was. Rusland ontkent dat ten stelligste.

,,Het is heel belangrijk voor ons dat de daders worden gevonden. Het is voor ons niet alleen een politieke verplichting, maar een morele verplichting", zegt Klimkin. Hij was vrijdag in Den Haag voor overleg met onder anderen minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken). Naast MH17 spraken ze over het conflict in Oost-Oekraïne, hervormingen in Oekraïne en de economische banden.

'Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren'
'Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren' (Foto: ANP)

'Koudste Winterspelen ooit in aantocht'

Woensdag gaan in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de Olympische Spelen van start en het zou wel eens de koudste editie ooit kunnen worden. Volgens voorspellingen kan het op de dag van de openingsceremonie, vrijdag 9 februari, tot wel dertien graden gaan vriezen.

Het record staat op naam van de Spelen in Lillehammer in 1994, waar het kwik tot elf graden onder nul daalde. Tijdens de vorige twee Winterspelen, die in Vancouver en Sochi, was het probleem vooral dat het er eigenlijk veel te warm was, maar het lijkt er nu op dat we eindelijk weer eens échte Winterspelen gaan krijgen.

Het stadion waar de openingsceremonie gehouden wordt heeft geen dak of verwarmingssysteem, dus men moet zich warm aankleden. Vorige maand raakten zes mensen nog onderkoeld bij een concert in het stadion, maar de locals zijn duidelijk: "We moeten gewoon lekker tegen elkaar aan gaan staan en dan houden we elkaar wel warm", klonk het vol vertrouwen.

Overigens staat het gebied rond Pyeongchang ook bekend om de vrij sterke wind in deze tijd van het jaar. Vooral voor het schansspringen en de noordse combinatie kan dat een probleem zijn, net als voor bijvoorbeeld de big air in het snowboarden. 

Snowboardster Schöffmann kan Spelen vergeten na val

Snowboardster Sabine Schöffmann moet de Olympische Spelen in Pyeongchang aan zich voorbij laten gaan. De 25-jarige Oostenrijkse was op de parallelreuzenslalom een van de kanshebsters op eremetaal, maar raakte bij een val tijdens de laatste pre-olympische World Cup-wedstrijd geblesseerd.

Schöffmann heeft een blessure opgelopen aan haar kuitbeen en enkel en gaat deze week nog onder het mes. Deelname aan de Spelen is daardoor niet meer mogelijk voor de Oostenrijkse, die dit seizoen één wedstrijd won op de niet-olympische parallelslalom en een keer tweede werd op de reuzenslalom.

Achter de Tsjechische topfavoriete Ester Ledecka en de Duitse Ramona Hofmeister was Schöffmann een van de voornaamste kandidaten om zich in de medaillestrijd te mengen. Het sterke Oostenrijkse team krijgt de jonge Daniela Ulbing als vervangster. Dat is niet zomaar iemand: zij is de regerend wereldkampioene op de slalom.

Cocu: "Ik ben duidelijk geweest"

Phillip Cocu vindt het nog altijd jammer dat PSV er in januari niet in geslaagd is om een nieuwe linksback naar de club te halen.

Technisch manager Marcel Brands was van mening dat de koploper van de Eredivisie kon terugkijken op een goede transferperiode, maar die mening wordt niet gedeeld door Cocu.

"Toch hebben we die teleurstellingen best snel en makkelijk verwerkt", vertelt Cocu tijdens zijn persconferentie. "Ik ben duidelijk geweest hoe ik over het uitblijven van defensieve versterking denk en daarin is niets veranderd. Marcel Brands heb ik er daarna niet meer over gesproken. Maar dit zijn beleidsmatige zaken waar de spelers niets mee te maken hebben."

PSV ging woensdagavond in de kwartfinale van de KNVB Beker met 2-0 onderuit tegen Feyenoord en daardoor zijn de Eindhovenaren alleen nog in competitieverband actief. "De uitschakeling door Feyenoord is wel een flinke tik geweest, want de honger naar de beker was echt groot bij iedereen. Toch is de knop snel om, want we hebben iets heel moois om voor te strijden. We staan eerste en we hebben een voorsprong. Iedereen moet beseffen dat we weer een stapje dichter bij ons doel zijn als we van PEC Zwolle winnen."

Darters Lewis en Perales maken ruzie tijdens wedstrijd

In de kwartfinale van de Coral UK Open Qualifier stonden Adrian Lewis en Jose Antonio Justicia Perales tegenover elkaar. Tijdens en na de wedstrijd kwam het bijna tot een handgemeen tussen beide darters.

De Spanjaard vond dat Lewis telkens te kort achter hem stond en begon vervolgens zelf de tweevoudig PDC wereldkampioen te storen. Op zijn beurt werd Lewis boos op Perales en liepen de gemoederen hoog op.

Coral UK Open Qualifier - ruzie Adrian Lewis en Jose Antonio Justicia Perales deel 1


Coral UK Open Qualifier - ruzie Adrian Lewis en Jose Antonio Justicia Perales deel 2

Nederlandse koppelfinale tijdens Dutch Open Darts

Dit weekend strijden 5705 darters in allerlei klassen voor de Dutch Open in Assen. Op vrijdag wordt er afgetrapt met de dubbeltoernooien. Bij de heren is een volledig Nederlandse finale bij de dames haalden de Nederlanders de eindstrijd niet. Het toernooi begon met 1558 herenkoppels en 175 dameskoppels. Aan het eind van de dag waren er nog vier koppels open, die zondag de finales op het podium zullen spelen. 

De finale bij de heren gaat zondag tussen Wesley Harms & Richard Veenstra en Yoeri Duijster & Davy van der Zande. Harms en Veenstra wonnen in de halve finales van Stephan Knoop/Heine Uuldriks met 4-0. Duijster/Van der Zande versloeg in een thriller met 4-3 van Scott Waites/Scott Mitchell. 

Mitchell was één van de titelverdedigers bij het koppeltoernooi. Hij nam vorig jaar deel met James Hurell, maar die moest wegens gezondsheidsredenen verstek laten gaan. 

Uitslagen heren koppeltoernooi 2018.
Uitslagen heren koppeltoernooi Dutch Open 2018.

Bij de dames geen Nederlanders in de finale. Titelverdedigers Sharon Prins en Aileen de Graaf verloren in de halve finales van Paula Jacklin/Trina Gulliver met 3-2. De andere halve finale gewonnen door Lorraine Winstanley en Corrine Hammond. Zij versloegen Lisa & Danielle Ashton eveneens met 3-2. 

Uitslagen Dutch Open dameskoppeltoernooi.
Uitslagen koppeltoernooi dames Dutch Open 2018.

Zaterdag gaat het singletoernooi beginnen. De heren gaan door tot de laatste 64 en bij de vrouwen gaan door tot de finale. Zondag zullen de finales op het podium worden gespeeld. De titelverdedigers zijn Mark McGeeney en Deta Hedman.

Van Bronckhorst: "Wij konden het vorig seizoen wel opbrengen"

Giovanni van Bronckhorst zag woensdagavond in de gewonnen bekerwedstrijd tegen PSV (2-0) het Feyenoord zoals hij dat altijd wil zien.
De Rotterdammers bereikten de halve finale van de KNVB Beker, waarin het geloot werd aan Willem II. De ploeg maakt daardoor nog altijd kans op een hoofdprijs, aangezien titelprolongatie in de Eredivisie er niet meer in zit.

"Je ziet als je zo speelt als wij speelden tegen PSV, dat je gewoon van PSV wint. Als je dat elke wedstrijd kan opbrengen, pak je titel. Konden wij vorig seizoen wel opbrengen", vertelt Van Bronckhorst vrijdagmiddag tijdens zijn persconferentie, geciteerd door RTV Rijmond.

De 42-jarige oefenmeester gaat de uitwedstrijd tegen VVV Venlo van zondagmiddag met vertrouwen tegemoet. "Wij maken wel stappen in dit seizoen. We zijn gestegen en willen blijven stijgen." Feyenoord moet het zondag mogelijk stellen zonder Bart Nieuwkoop en Sam Larsson. "Bart is een twijfelgeval, terwijl Sam kleine klachten heeft. Het is afwachten of hij er zondag bij is."

Yakuza 6 uitgesteld naar april

Uitgever Sega laat weten dat Yakuza 6: The Song of Life is uitgesteld naar 17 april 2018. Eerst zou deze op 20 maart uitkomen. Wel komt er een demo op 27 februari zodat iedereen het spel kan uitproberen.

Het officiele persbericht zegt: "De release van Yakuza 6: The Song of Life wordt een maand teruggezet tot 17 april. Dit was een moeilijke zakelijke beslissing die we niet makkelijk genomen hebben. Maar het is niet alleen slecht nieuws, we hebben ook wat goeds te melden: dit geeft ons meer tijd om dingen op een rij te zetten voor de lancering, en op 27 februari zal de demo voor Yakuza 6 beschikbaar zijn en zullen spelers verder kunnen gaan waar ze gebleven waren bij de release van het spel. Dit is de eerste keer dat iedereen de kans krijgt om het spel te spelen (een moment waarop we al lang wachten). En we kunnen niet wachten om te horen wat je ervan vindt. We hebben veel nieuwe plannen in de komende weken te onthullen om jullie allemaal meer inzicht in de serie te geven, dus houd ons in de gaten!"

Hopelijk bedoelen ze met die laatste zin dat Yakuza Kiwami 2 ook naar het westen komt. Tot op heden is deze alleen voor Japan aangekondigd.

FOK! sportfoto-onderschrift week 5

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is TargaFlorio met het volgende onderschrift: "Duracell batterijen niet meer de kwaliteit van vroeger"

De opgave van deze week:

We troffen Ottawa Senators-goalie Mike Condon zo aan tijdens de wedstrijd tegen Boston Bruins, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We troffen Ottawa Senators-goalie Mike Condon zo aan tijdens de wedstrijd tegen Boston Bruins, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Allardyce: "Zelfs als ik geld zou verliezen zou ik zijn gegaan"

Een overgang van Davy Klaassen van Everton naar Napoli ketste om financiële redenen af, stelt Sam Allardyce.

Napoli stelde als eis dat de spelers alle beeldrechten afstaan aan de club. "Dat is blijkbaar de norm. Het leek niet op een probleem dat een transfer zou laten mislukken", vertelt Allardyce in gesprek met The Guardian.

"Het lag in de handen van de speler en zijn zaakwaarnemer, daar kunnen we niets tegen doen. Als ik als speler een zaakwaarnemer had, zou ik willen dat de zaakwaarnemer voor mij zou werken en niet andersom. Voor mij zou dit nooit een financiële beslissing zijn geweest. Zelfs als ik geld zou verliezen zou ik zijn gegaan omdat ik wil voetballen."

"Davy wil voetballen, maar ik weet niet of hij het hele verhaal heeft meegekregen. Ik kan er verder niet te veel over speculeren." Allardyce stelt dat Klaassen niet hoeft te vrezen dat hij het vervolg van het seizoen vanaf de tribune moet aanschouwen. "Davy zorgt niet voor problemen, zoals andere spelers dat wel doen als ze hun zin niet krijgen. Hij is een superprof en een supergozer. Hij komt elke dag naar de training en geeft zich volledig. Ik denk alleen dat hij nu een kans heeft gemist, net als veel clubs die een speler van zijn kaliber goed kunnen gebruiken."

Marc-Marie Huijbregts doet oudejaarsconference

Marc-Marie Huijbregts luidt 2018 uit op televisie. De cabaretier, presentator en acteur verzorgt dit jaar de oudejaarsconference. De titel is ook al bekend: Onderweg Naar Morgen. De conference wordt, zoals elk jaar, uitgezonden door BNNVARA. Dit keer rechtstreeks vanuit de schouwburg in Tilburg.

"Het is de eerste keer dat Huijbregts de oudejaarsconference doet. Hij treedt daarmee in de voetsporen van collega's als Theo Maassen, Herman Finkers, Claudia de Breij en Youp van 't Hek", aldus de omroep. Van 't Hek trok op 31 december 2017 bijna 2,6 miljoen tv-kijkers.

Marc-Marie Huijbregts doet oudejaarsconference
Marc-Marie Huijbregts doet oudejaarsconference (Foto: BuzzE)

Fifa geschorst na dopingvondst

De Spaanse atleet Ilias Fifa is voorlopig geschorst naar aanleiding van het aantreffen van doping bij een huiszoeking. In 2016 werd de 28-jarige atleet in Amsterdam Europees kampioen op de 5000 meter.

Bij een huiszoeking in oktober zijn diverse prestatiebevorderende middelen aangetroffen. Volgens de Spaanse krant El Mundo heeft de atleet van Marokkaanse afkomst kort in hechtenis gezeten en is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

Van Bergen: "Het is nu tijd om op te staan en mijn kansen te pakken"

Mitchell van Bergen kan rekenen op een basisplaats bij Vitesse tegen FC Groningen en daarmee profiteert hij van het vertrek van Milot Rashica.

"Het is nu tijd om op te staan en mijn kansen bij Vitesse te pakken. Ik moet ervoor zorgen dat ik in de basis blijf staan, dat ligt nu allemaal aan mij", vertelt Van Bergen in gesprek met De Gelderlander.

De achttienjarige vleugelaanvaller maakte tijdens het seizoen 2015/16 zijn debuut in de hoofdmacht en kwam tot dusver tot 25 wedstrijden, waarin hij goed was voor vier assists. Dit seizoen maakte de jeugdinternational zijn opwachting in vijf wedstrijden.

Vitesse nam na het vertrek van Rashica naar Werder Bremen Roy Beerens op de laatste dag van de transferperiode over van Reading. Van Bergenn kijkt uit naar de concurrentiestrijd. "Concurrentie is top. Het is prima dat Vitesse Roy Beerens heeft gehaald."

.

Rapper krijgt boete om vissen

De Duitse muzikant Marten Laciny, beter bekend als rapper Marteria, is schuldig bevonden aan dierenmishandeling, in dit geval van een vis. Volgens de media betaalt hij een boete van 5000 euro. De 35-jarige artiest mag in zijn vrije tijd graag een hengeltje uitgooien en deed dat vorig jaar mei met succes na een optreden in Würzburg. Hij trok een flinke karper op de kant, poseerde er enkele seconden mee en liet het beest vervolgens terugglijden in het water.

Het videofilmpje dat hij ter bewijs onder de titel 'One Night in Würzburg' op YouTube zette, trok de aandacht van zijn fans maar ook van de dierenrechtenorganisatie PETA. Deze diende een aanklacht in omdat Marteria door 'Catch and Release' (vangen en vrijlaten), zoals de procedure officieel heet, de vis "aanzienlijke, aanhoudende pijn en lijden" heeft bezorgd, puur als liefhebberij.

Volgens Tanja Breining van Peta betekent aan de haak slaan, showen en terugzetten voor vissen enorme stress en verwondingen. "Veel van die zo getraumatiseerde dieren sterven als gevolg van deze marteling". De dader boog het hoofd en trof een schikking voor vijf mille. Wegens verblijf in het buitenland kon hij vrijdag zelf niet reageren.

5000 euro boete wegens mishandeling vis
5000 euro boete wegens mishandeling vis (Foto: BuzzO)

'MLS lonkt voor Armenteros'

Samuel Armenteros kan zijn carrière een vervolg geven in de MLS. De aanvaller kan de overstap maken naar Portland Timbers.

De Zweed verliet de Eredivisie afgelopen zomer voor Benevento, maar in Italië komt Armenteros amper aan spelen toe. De spits is naar verluidt zelfs van de spelerslijst geschrapt in Italië en mag uitkijken naar een andere club. Portland Timbers wil hem een oplossing bieden, zo meldt het Italiaanse Ottapagine.

Ook FC Utrecht toonde deze winter interesse in Armenteros, maar omdat hij dit seizoen al bij twee clubs onder contract stond (Heracles Almelo en Benevento), mocht hij van de FIFA niet de overstap maken naar de Domstedelingen. Omdat dat de MLS binnenkort aftrapt voor een nieuw seizoen, is Armenteros direct speelgerechtigd voor Portland Timbers.

Naar verluidt maakt Armenteros het seizoen op huurbasis af bij Portland Timbers, waarna hij aan het einde van het seizoen definitief de overstap kan maken naar de ploeg uit de MLS. Portland Timbers heeft een optie tot koop bedongen.

De Boer: "Ik zie mezelf daar wel werken"

Frank de Boer zit sinds zijn ontslag bij Crystal Palace zonder club en is op zoek naar een nieuw avontuur. De trainer ziet de Bundesliga wel zitten.

Na mislukte periodes in Italië en Engeland ziet De Boer het wel zitten om in Duitsland aan de slag te gaan. De oefenmeester geeft toe dat hij enkele maanden geleden benaderd is door clubs uit de Bundesliga, maar verder wil hij hier niet veel over kwijt.

"Ja, ik heb aanbiedingen van Bundesliga-clubs ontvangen", vertelt hij in gesprek met het Duitse BILD. "Mijn kennis van de Duitse taal is echter niet goed genoeg en het spreken van een taal is erg belangrijk. De Bundesliga is een zeer interessante competitie. Ik zie mezelf daar wel werken."

De Boer werd na 77 dagen ontslagen bij Crystal Palace en zag dat Peter Bosz het niet lang volhield bij Borussia Dortmund. De Boer begrijpt dat Bosz de laan uitgestuurd werd. "Zijn start was goed. Dortmund is echter een grote club en de resultaten gingen vervolgens tegenvallen. Dat maakt een groot verschil."

"Bij clubs als Dortmund moet je om de landstitel spelen. Ik heb het zelf bij Internazionale meegemaakt. Als de resultaten niet goed zijn, vallen mijn successen met Ajax, mijn vele landstitels, ook in het niet", aldus De Boer.

Man met bijl overvalt transportbedrijf

Vrijdagmorgen even voor 11:30 uur liep een man een transportbedrijf aan de Vierambachtsstraat in Rotterdam binnen met een bijl. Hiermee vernielde hij (een deel van) het interieur alvorens hij met een onbekend geldbedrag vluchtte in een gereedstaande auto. 

Agenten die snel ter plaatse waren startten direct een onderzoek maar konden de dader nog niet aanhouden. De politie is dan ook op zoek naar getuigen en vraagt deze om zich te melden via de welbekende kanalen. Bij de overval raakte niemand gewond aldus de politie.

Man met bijl overvalt transportbedrijf (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man met bijl overvalt transportbedrijf (Foto: Stockfoto politie.nl)

Reünie Spice Girls op komst

De Spice Girls zijn voor het eerst in zes jaar weer bij elkaar gekomen. Victoria Beckham postte vrijdag aan het einde van de middag een foto op Instagram waarop alle leden van de meidengroep staan.

"Hou van mijn meiden!", schrijft 'Posh Spice" bij het plaatje met veel kusjes en het woord 'exciting', waarmee ze hint op een aankomende publieke reünie.

Victoria, Melanie B, Melanie C, Geri Horner en Emma Bunton kwamen vrijdag samen met hun voormalige manager Simon Fuller bij elkaar in het huis van Geri. Volgens Britse media bespraken ze daar de laatste details van de reünie. De vijf zouden er allemaal zo'n 10 miljoen pond (zo'n 11,3 miljoen euro) mee opstrijken.

Victoria Beckham bevestigt Spice Girl-reünie
Victoria Beckham bevestigt Spice Girl-reünie (Foto: BuzzE)

Arrestant overlijdt na klappen van politie

Er zijn beelden opgedoken van de arrestatie van een verdachte die hard wordt aangepakt door de politie. De verdachte overleed niet lang daarna.

Omroep West kreeg de beelden van een voorbijganger. Te zien is hoe de poliltie hard op de rug van de arrestant stompt. Dit alles vond plaats in  Waddinxveen. De man overleed vrijdagochtend.

Update 18:32 uur
Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie gereageerd op het incident. Ze verklaart op haar website het volgende: "Rond 6.00 uur vanmorgen kreeg de politie een melding over een verwarde man op de openbare weg. Er werd een ambulance gebeld, vervolgens probeerde de politie in te grijpen. Hoe precies en wat daarbij is gebeurd, wordt op dit moment onderzocht. Het filmpje dat inmiddels in de pers is verschenen, waarop 35 seconden van het incident zijn te zien, wordt daarbij meegewogen."

2 verdachten aangehouden na overlijden Jip Jurg

De politie heeft vrijdag 2 februari twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar het overlijden van Jip Jurg. De verdachten hebben zich vanochtend gemeld op het politiebureau. Het gaat om een 37-jarige inwoner uit Den Haag en een 37-jarige Rotterdammer. Hun betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht.

De verdachte die zich afgelopen woensdag heeft gemeld op het politiebureau zit nog steeds vast. De drie mannen waren ten tijde van het incident werkzaam als beveiligers bij een feest in de Rotterdamse Schouwburg. De politie is nog steeds op zoek naar getuigen.

Jip Jurg werd zondag 28 januari levenloos in zijn woning gevonden. Hij was twee dagen eerder, in de nacht van vrijdag op zaterdag, betrokken geweest bij een geweldsincident bij de Rotterdamse Schouwburg. Na het incident is Jip met een taxi naar huis gegaan. De rechercheurs stelden een onderzoek in en konden zo de identiteit achterhalen van de taxichauffeur. Zij zijn met hem in gesprek.

Vrijdagavond is er op het Schouwburgplein een passantenonderzoek waarbij flyers met een getuigenoproep worden verspreid. Ook zijn er stoepborden geplaatst, deze zijn ook vertaald in het Engels omdat er op het moment van de vechtpartij veel bezoekers van het International Filmfestival Rotterdam aanwezig waren.

2 aanhoudingen in zaak overlijden Jip Jurg (Foto: Politie.nl)
2 aanhoudingen in zaak overlijden Jip Jurg (Foto: Politie.nl)

Opnieuw onderzoek onbekende doden watersnoodramp

Van de 1835 slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 zijn er 106 nog niet geïdentificeerd. Zij kregen een naamloos graf (Nomen Nescio). In 2011 startte het Landelijk Bureau Vermiste Personen een grootschalig DNA-onderzoek, wat al diverse matches opleverde. Het identificatie-onderzoek naar NN’ers in Zeeland startte in 2013. Nu, 65 jaar na de ramp, krijgt het DNA-onderzoek een vervolg.

Voor velen is dit onderzoek de laatste kans om familie terug te vinden, weet Hans Geldof, forensisch onderzoeker bij de politie Zeeland-West-Brabant, Hij coördineert het DNA-verwantschapsonderzoek in Zeeland. ‘Daar zijn nog 28 slachtoffers – van de 31 NN-graven van de watersnoodramp – van wie de identiteit nog niet is vastgesteld. Om de identiteit te achterhalen, is het DNA nodig van de eerste en tweede generatie overlevenden van de ramp. De kans op een match is bij die groep het grootst. Maar die mensen zijn tussen de zeventig en honderd jaar oud, dus heel veel tijd is er niet meer.’

Burgemeesters verantwoordelijk.
Aan de oproep om een wangslijmvliesmonster te geven, gaven 84 personen gehoor. Hun DNA wordt gekoppeld aan dat van de onbekende doden, wat hopelijk leidt tot een match met DNA in de Landelijke databank vermiste personen. Geldof: ‘In 2010 veranderde de Wet op lijkbezorging en werden burgemeesters verantwoordelijk voor de onbekende doden in hun gemeente. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen deed alle burgemeesters toen het aanbod om te helpen de identiteit van die NN’ers te achterhalen. Helaas wilde niet elke gemeente meewerken, om administratieve of financiële redenen, of omdat men de grafrust wilde eerbiedigen.’


Ook op Schouwen-Duiveland was het openen van graven voor DNA-afname lang taboe, weet de forensisch onderzoeker, maar de nieuwe burgemeester “zit er anders in”. ‘Die heeft zelfs een klankbordgroep opgezet voor mensen die aan het onderzoek (willen) meedoen. Ook zei hij dat als een burgemeester twijfelt over dit project, hij wel even belt. De ramp zit merkbaar diep. Ik ken families waar er nog nooit over is gesproken. Voor menig oudere is de ramp nog steeds een traumatische ervaring. Dat geldt niet voor de nieuwe generatie, merk ik. Die stelt vragen, wil weten wat er met ooms en tantes is gebeurd.’

Kwalitieit onderzoek
Doel van het nieuwe onderzoek is zo veel mogelijk DNA verzamelen, van zowel de levenden als de onbekende doden. Dat gebeurt volgens drie methodieken. ‘De kans op een match is tegenwoordig groter dan vier jaar geleden. De kwaliteit van DNA-onderzoek is flink verbeterd. Zodanig zelfs dat we oude zaken heropenen, zoals onlangs de zaak Nicky Verstappen.’


De kans op een DNA-overeenkomst mag groter zijn dan ooit, echte matches zijn zeldzaam. Sinds het onderzoek in 2013 waren er drie. Geldof: ‘Maar zelfs al is er maar één match, dan geeft dat al enorm veel voldoening. Ik sprak een oude vrouw van wie we de zus na tientallen jaren hebben gevonden. Ik kan niet beschrijven gelukkig zij daarmee was. Dit had ze, zo sprak ze, op het einde van haar leeftijd niet durven dromen.’

Uitzending Omroep Max
Vandaag, 2 februari 2018, zendt Omroep MAX om 19.25 uur op NPO 2 de documentaire "De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp" uit, waaraan de politie meewerkte.

Lees meer over de watersnoodramp in de special op FOK! of kijk eens in Cultuur&Historie op het forum.

Zuid-Beveland (Foto: US Army)
Zuid-Beveland (Foto: US Army)

4e aanhouding in moordzaak Jair Wessels

Woensdag 31 januari is een 32-jarige man uit Breukelen aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Jaïr Wessels die op 7 juli 2017 werd doodgeschoten op station Breukelen.

Eind 2017 werden er in het onderzoek naar de dood van Jaïr Wessels al drie verdachten aangehouden. Twee van hen zitten nog vast. De vierde verdachte die afgelopen woensdag aangehouden werd is vandaag voor de rechter-commissaris geleid. Deze heeft bepaald dat de verdachte langer vast blijft zitten in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

4 aanhouding in moordzaak Jair Wessels (Foto; Stockfoto politie.nl)
4e aanhouding in moordzaak Jair Wessels (Foto; Stockfoto politie.nl)

Nederlandse floorballploeg keihard gevloerd

De Nederlandse ploeg is keihard onderuit gegaan in de kwalificaties voor het WK floorball, een soort hockey. Het WK wordt in december gehouden in Praag en Nederland hoopt zich voor het eerst te plaatsen.

Vooralsnog gaat het een beetje stroef op het kwalificatietoernooi in het Estse Tallinn, waar de top-2 zich voor het WK plaatst en de nummers drie moet hopen op gunstige resultaten in de andere groepen. Nederland speelde met 5-5 gelijk tegen België en ging vervolgens met 9-3 onderuit tegen Estland.

Vrijdag stond Finland te wachten en daar wordt je als Nederlandse floorballer niet vrolijk van: de Finnen zijn regerend wereldkampioen en samen met Zweden de absolute grootmachten in het mondiale floorball.

In de eerste van drie perioden ging het nog niet eens zo ongelooflijk slecht: Nederland wist dankzij Jeroen Bart te scoren en hield de schade beperkt tot zeven tegengoals. Daarna gingen de kampioenen echter los. Dertien goals in de tweede periode en twaalf goals in de derde brachten een 32-1 eindstand op de borden.

De wedstrijd is hier terug te kijken, voor de liefhebber (Bron: YouTube)

Politie ontmantelt anabolenlab in opbouw

De politie in Etten-Leur heeft vrijdagmiddag een anabolenlab aangetroffen. Dat wil zeggen, alle attributen en benodigdheden voor een lab. Alles zat echter nog in dozen en kratten.

De politie had informatie binnengekregen dat er in een loods aan de Hagemuntweg mogelijk drugs vervaardigd zou worden. Na een kort onderzoek besloot een team op vrijdag 2 februari 2018 bij de loods naar binnen te gaan. Op zich viel daar niet zo veel te zien : er stonden alleen maar kratten en dozen.

Een expert van de politie herkende de spullen echter meteen als benodigdheden om een laboratorium ter vervaardiging van anabolen op te bouwen. Er is verder niemand aangehouden. De recherche gaat de zaak verder onderzoeken. Alle spullen zijn in beslag genomen.

Politie ontmantelt anabolenlab in opbouw (Foto: Politie.nl)
Politie ontmantelt anabolenlab in opbouw (Foto: Politie.nl)

14-jarige aangehouden voor overvallen buschauffeur

Donderdagmiddag 28 december werd een buschauffeur bij de halte Matenasche Scheidkade in Papendrecht bedreigd door een overvaller met een mes. De zaak kwam in Bureau Rijnmond, en met resultaat. Een jongen van 14 jaar uit Papendrecht is aangehouden.

De bus stond die middag stil bij de halte Matenasche Scheidkade. Daar stapte plotseling een jongen in met een mes in zijn hand. Hij riep geld, geld, geld! De buschauffeur werkte echter niet mee maar stond op, waarna de overvaller direct eieren voor zijn geld koos. Hij rende, zonder buit, richting de supermarkt MCD in de nieuwbouwwijk van Papendrecht.

Op het moment van de overval zaten er geen passagiers in de bus. Naar aanleiding van een oproep in Bureau Rijnmond op donderdag 2 februari waar de overvaller op beeld stond, heeft de verdachte zich gemeld bij de politie. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Papendrecht.

Bekijk de aflevering hieronder. 

NHL: Golden Knights winnen spannende topper tegen Jets

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben in de NHL de topper tegen de Winnipeg Jets gewonnen. De nummers één en twee van de Western Conference namen het in het Bell MTS Place in Winnipeg tegen elkaar op.

Joel Armia zette de Jets in de eerste periode op voorsprong, maar in de tweede periode sloegen de Golden Knights terug: Reilly Smith tekende met een shorthanded goal - met een man minder op het ijs - voor de gelijkmaker, terwijl Erik Haula juist in de powerplay - met een man meer op het ijs - voor de 1-2 zorgde.

De Jets gaven zeker niet op en een kleine drie minuten voor het einde van de wedstrijd resulteerde dat dankzij Kyle Connor in de gelijkmaker, waardoor overtime noodzakelijk was. Daarin gaf David Perron na bijna vier minuten de genadeklap: 2-3 voor de Golden Knights.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - St Louis Blues 3-1
Buffalo Sabres - Florida Panthers 2-4
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 2-0
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 4-3
New York Rangers - Toronto Maple Leafs 0-4
Ottawa Senators - Anaheim Ducks 2-1 OT
Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights 2-3 OT
Nashville Predators - Los Angeles Kings 5-0
Arizona Coyotes - Dallas Stars 1-4
Calgary Flames - Tampa Bay Lightning 4-7
Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 3-4 OT
Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks 4-2

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

De Bakker stunt in Davis Cup en zet Nederland op voorsprong

Tennisser Thiemo de Bakker heeft in de Davis Cup voor een fikse stunt gezorgd. De voormalige Nederlandse subtopper, tegenwoordig de nummer 369 van de wereld, rekende op overtuigende wijze af met de mondiale nummer 25, de Fransman Adrian Mannarino.

In Albertville zou De Bakker de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk openen met een duel tegen Lucas Pouille, maar die trok zich geblesseerd terug. Mannarino verving zijn landgenoot, maar dat ging niet zo best. 

De Bakker maakte een break halverwege set één gelijk goed en won vervolgens de set via de tiebreak, waarna hij Mannarino's service in game één van de tweede set overnam. Die set won de Nederlander en een vroege break in set drie bleek voldoende: 7-6 (4), 6-3, 6-3.

In het tweede duel van de dag staat Robin Haase tegenover Richard Gasquet, waarna zaterdag het dubbelspel op het programma staat, gevolgd door één of twee wedstrijden in het enkelspel op zondag.

Dijkstra: nabestaande kan donatie tegenhouden

Als het door D66 voorgestelde donorsysteem wordt ingevoerd kunnen nabestaanden net als nu altijd nog orgaandonatie tegenhouden. Dat ook als de overledene bij leven heeft aangegeven donor te willen zijn of er geen bezwaar tegen heeft gemaakt.

Dat schrijft Tweede Kamerlid en initiatiefnemer Pia Dijkstra in een brief aan de Eerste Kamer. De senaat had Dijkstra om opheldering gevraagd, na een debat van ruim twaalf uur eerder deze week.

Dijkstra: nabestaande kan donatie tegenhouden
Dijkstra: nabestaande kan donatie tegenhouden (Foto: ANP)

Cordon sanitaire om Amsterdamse FvD

De kans is klein dat Forum voor Democratie (FvD) na de gemeenteraadsverkiezingen een plek krijgt in het stadsbestuur van Amsterdam. D66-lijsttrekker Renier van Dantzig sluit samenwerking met de nieuwkomer in de hoofdstad uit. Ook GroenLinks en PvdA voelen hier niets voor, zo bevestigen ze een bericht hierover in Het Parool.

Voor D66 is FvD-leider Thierry Baudet deze week een grens over gegaan door geen afstand te nemen van "racistische uitspraken" van een partijgenoot. De nummer twee op de Amsterdamse lijst, Yernaz Ramautarsing, zou meermaals hebben gezegd dat zwarte mensen een lager IQ hebben dan witte mensen. "Er past maar één reactie en dat is daar zo duidelijk mogelijk afstand van nemen", zegt Van Dantzig. "Maar Baudet deed alsof hij van niets wist. Dan ben je wat ons betreft een racistische wolf in schaapskleren. Ik sluit daarom uit dat D66 met FvD hier gaan samenwerken in een coalitie."

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink ziet samenwerking in het stadsbestuur ook niet gebeuren. "Als je naar het programma kijkt dan zijn ze heel erg rechts. Het zou wel heel onwaarschijnlijk zijn." Ook Groot Wassink valt over uitspraken van FvD-leden. "Ik heb meerdere keren gevraagd of ze uitlatingen terugnemen. Dat gebeurt niet. Dat maakt dat er geen andere conclusie is dan dat samenwerken onmogelijk is."

Ook de PvdA kan zich niet voorstellen dat de partij samen met FvD in het college komt.

In de laatste voorspellingen van Peil.nl lijken de verkiezingen een nek-aan-nek-race te worden tussen D66 en GroenLinks. Forum voor Democratie, in Amsterdam geleid door Annabel Nanninga, staat nu op drie zetels.

2D zombie MMO Dead Maze verschijnt deze maand

Ontwikkelaar Atelier 801 uit Frankrijk heeft een zombie MMO aangekondigd. De game Dead Maze kom op 13 februari uit op Steam. Dead Maze is free-to-play en voorlopig alleen speelbaar op pc.

Dead Maze is een 2D MMO-gamedat zich afspeelt in een verwoeste wereld vol zombies. Je moet de wereld verkennen en zoveel mogelijk dingen verzamelen om je uitrusting te upgraden en te kamperen terwijl je onderweg bent.


Zaak voorstanders referendum van de baan

De Raad van State kan geen uitspraak doen in de zaak over de intrekking van het raadgevend referendum. Een groep voorvechters van het referendum was naar de hoogste bestuursrechter gestapt, maar dat was volgens de Raad van State te vroeg.

De voorstanders vinden in tegenstelling tot het kabinet dat er wél een referendum kan worden gehouden over de afschaffing van het raadgevend referendum. De zitting was donderdag en ging over een technische kwestie. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft namelijk geen zogeheten referendabiliteitsbesluit genomen, waarin de minister normaal gesproken besluit of een referendum over een wet mogelijk is. Ze is er daarbij van uitgegaan dat de Wet raadgevend referendum straks met terugwerkende kracht zal zijn ingetrokken.

De voorstanders van het referendum over het referendum waren het daar niet mee eens. Voorman Niesco Dubbelboer hekelde de "juridische trucs die een minister onwaardig zijn en die strijdig zijn met de wet".

Volgens de Raad van State kan de minister zo'n besluit pas nemen als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer en Eerste Kamer is aangenomen. Dat is nog niet gebeurd. Dat Ollongren ook niet van plan is het besluit te nemen, moet volgens de Raad van State eerst nog blijken.

Zaak voorstanders referendum van de baan
Zaak voorstanders referendum van de baan (Foto: ANP)

Trump haalt uit naar FBI en Justitie

President Donald Trump beschuldigt de FBI en het ministerie van Justitie van politieke bijbedoelingen bij hun onderzoeken. ,,De topleiders en onderzoekers van de FBI en Justitie hebben het onderzoeksproces gepolitiseerd ten gunste van Democraten en tegen Republikeinen - iets wat nog maar kort geleden ondenkbaar zou zijn geweest. ", schrijft Trump in een bericht op Twitter.

Trump lijkt met zijn tweet te reageren op een nu al veelbesproken memo over de FBI dat elk moment vrijgegeven kan worden. Volgens de Republikeinen bewijst het memo dat de FBI dubieuze methoden hanteert. Zo zou de toestemming om Carter Page die als adviseur was betrokken bij de presidentscampagne van Donald Trump, af te luisteren, onder valse voorwendselen zijn verkregen. De FBI onderzoekt momenteel mogelijke Russische betrokkenheid bij de jongste verkiezingscampagne van team-Trump

Trump haalt uit naar FBI en Justitie
Trump haalt uit naar FBI en Justitie (Foto: ANP)

Far Cry 5 brengt ons ook Vaas

De verhaaltrailer en de details van de Season Pass voor Far Cry 5 zijn bekendgemaakt. Spelers gaan ook na release op drie nieuwe avonturen en genieten van de Far Cry 3 Classic Edition. De Season Pass maakt onderdeel uit van de Far Cry 5 Gold Edition of kan los worden aangeschaft voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

De Far Cry 5 Season Pass geeft drie extra avonturen in drie uiteenlopende locaties:

  • Hours of Darkness: Ga terug in de tijd, reis naar Vietnam en neem het op tegen Việt Cộng-soldaten
  • Dead Living Zombies: Neem het op tegen hordes zombies in verschillende B-film scenario’s
  • Lost on Mars: Verlaat de aarde en strijd tegen spinachtige wezens op Mars

Daarnaast ontvangen spelers met de Season Pass op PlayStation 4 en Xbox One ook nog eens Far Cry 3 Classic Edition, met de singleplayercontent van de favoriete Far Cry-game van de fans. Far Cry 3 Classic Edition is vier weken na de release voor Season Pass-eigenaren, in de zomer van 2018, ook los verkrijgbaar. Fans en nieuwkomers bezoeken Rook Island en worden geconfronteerd met Vaas, volgens velen de meest iconische schurk uit de Far Cry-serie, die tot leven is gebracht door Michael Mando. Spelers kruipen in de huid van Jason Brody en verkennen het tropische eiland om zijn vrienden te redden. PC-gamers die de Far Cry 5 Season Pass aanschaffen, ontvangen de volledige versie van Far Cry 3.

Meer details over de content die na release verschijnt, waaronder een overzicht van de drie avonturen en de terugkeer van de map editor, worden binnenkort onthuld. Far Cry 5 is vanaf 25 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Genderneutraal volkslied voor Canada

Genderneutrale toiletten, kinderkleding en zelfs een genderneutrale Jezus, we hebben het allemaal al. Toch ontbrak er nog iets: een genderneutraal volkslied. Gelukkig hebben we Canada om dat varkentje te wassen en dat is bij dezen dan ook gebeurd met een zeer kleine wijziging.

Het volkslied begint als volgt: O Canada, our home and native land, true patriot love in all thy sons command. Een wetsvoorstel van de eind 2016 aan ALS overleden Mauril Bélanger zorgt ervoor dat het lied niet langer over 'alle zonen', maar over 'ons allen' gaat: O Canada, our home and native land, true patriot love in all of us command. 

Het wetsvoorstel werd in 2016 door het Lagerhuis al goedgekeurd, maar moest nog wel door de Senaat. Daar is het voorstel nu met een meerderheid aangenomen, tot vreugde van premier Justin Trudeau. De gouverneur-generaal, vertegenwoordiger van de Britse Kroon, moet nog wel officieel zijn goedkeuring geven, maar dat lijkt een formaliteit te zijn. 

'Geen aanpassing nodig aan cv-ketel thuis'

Nederlandse huishoudens hoeven hun cv-ketel of andere installatie niet aan te passen, nu minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft beloofd de gaskraan in Groningen geleidelijk dicht te draaien. Leveringen van Nederlandse gas aan huishoudens zijn voorlopig gegarandeerd.

Wiebes wil zo snel mogelijk de gaswinning in Groningen verlagen. Mogelijk worden in de toekomst eventuele tekorten aangevuld met buitenlands gas, waar de doorsnee ketel niet geschikt voor is. Maar huishoudens hoeven daar dus nu niet voor te vrezen.

Het ombouwen van huis-tuin-en-keukeninstallaties zou ook een dure en ingrijpende exercitie zijn. Wiebes heeft besloten huishoudens voorlopig te ontzien. Daarmee is niet gezegd dat aanpassingen in de toekomst niet nodig zullen zijn. Een ingreep nu zou volgens kenners te vergelijken zijn met de ingrepen vorige eeuw, toen huishoudens massaal werden aangesloten op het gasnet.

Buitenlands gas

Qua leveringen zullen eerst de export en de industrie er volgens de Gasunie aan moeten geloven. Ook ligt er nog een mogelijkheid op tafel om via een te bouwen installatie buitenlands gas geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Met de bouw van een stikstofinstallatie is een bedrag van zeker 500 miljoen euro gemoeid. De vraag is of Wiebes dat te duur vindt of niet.

Volgens UNETO-VNI zijn veel nieuwe cv-ketels overigens al beter geschikt voor buitenlands gas. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel ziet bovendien een toenemende vraag naar alternatieven voor gas als warmtepompen, zonnepanelen en andere duurzame voorzieningen.

Ook de Gasunie meent dat het consumenten vrij staat om het gasverbruik alvast terug te schroeven.

'Geen aanpassing nodig aan cv-ketel thuis'
'Geen aanpassing nodig aan cv-ketel thuis' (Foto: ANP)

Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee

Nederland heeft Indonesië hulp aangeboden bij de zoektocht naar de verdwenen oorlogswrakken in de Javazee. Het kabinet wil gezamenlijk onderzoek doen naar het illegaal bergen van de Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer. Die verdwenen vermoedelijk in 2016.

Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Een eerder onderzoek van beide landen heeft geen spoor van de daders of de schepen opgeleverd. Daarna berichtten Indonesische media dat er vergunningen zouden zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

,,We zetten in op gezamenlijk onderzoek en willen ter plekke kijken", aldus minister Ank Bijleveld (Defensie). Het vinden van mogelijke menselijke resten heeft daarbij ,,echt prioriteit". Met de drie schepen gingen in 1942 tijdens de strijd met de Japanners ruim negenhonderd zeelieden van de Nederlandse marine ten onder.

Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee
Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee (Foto: ANP)

'Bobsleeën voortaan mogelijk op plastic'

Het zou goed kunnen dat het bobsleeën binnen afzienbare tijd niet meer op ijs, maar op plastic gedaan wordt. Dat zou dan in elk geval voor de Olympische Spelen gelden, waar steeds peperdure nieuwe banen voor aangelegd moeten worden. Het gaat dan uiteraard ook om rodelen en skeleton, de andere sporten op de ijsbaan - of plasticbaan, als het allemaal mogelijk blijkt.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Purdue hebben ontdekt dat een bepaald soort plastic, bedekt met een zeer dun laagje water, de eigenschappen van ijs vrijwel exact nabootst. Het specifieke soort plastic wordt al veel gebruikt in onder meer heupprotheses en wedstrijdski's. Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de internationale bobslee- en rodelbonden, leverde de nodige potentiële voordelen op.

Bobsleebanen zijn gigantische projecten en kosten vele tientallen miljoenen euro's om te bouwen, waarna het onderhoud doorgaans ook nog wel een miljoen per jaar kost. Olympische banen worden maar weinig gebruikt voor grote wedstrijden na de Spelen: het rodelen vindt zo nu en dan nog plaats in Lillehammer, waar de Spelen in 1994 waren, het Amerikaanse Park City (2002) heeft een vaste plek op de kalender in de glijsporten, Nagano (1998), Cesana (2006) en Sochi (2014) worden niet meer gebruikt en de baan van Whistler (2010) nog sporadisch.

Een plasticbaan zou slechts drie tot vier miljoen euro kosten om te bouwen en zou ook een stuk beter zijn voor het milieu, met name vanwege het veel minder benodigde werk. Een dergelijke baan zou daarnaast makkelijk in modules opgebroken kunnen worden, om het ergens anders weer op te bouwen. Zo moeten de glijsporten dichter bij grote steden gehouden kunnen worden - in plaats van de afgelegen locaties waar ze nu vaak te vinden zijn - met als voordeel dat enorm in de hoge transportkosten gesneden kan worden. 

Een dergelijke baan zou uiteraard ook in landen neergezet kunnen worden waar ijs geen optie is, waardoor veel meer mensen wereldwijd in contact komen met bobsleeën, rodelen en skeleton, uiteraard een prima ontwikkeling voor de door Europa en Noord-Amerika gedomineerde sporten.

Gaswinning in Loppersum stilgelegd

De gaswinning in het ernstig door aardbevingen getroffen Loppersum is stilgelegd. De NAM, die het gas in Groningen wint, heeft naar eigen zeggen onmiddellijk gehoor gegeven aan de opdracht van minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

De NAM twitterde een grafiek waarop te zien is dat de vijf gaswinningslocaties rond Loppersum geen gas meer oppompen. Wiebes droeg het bedrijf op de winning daar stil te leggen op advies van toezichthouder SodM. De NAM had de sluiting ook al eens geopperd, en die brengt volgens de Gasunie ook klanten niet onmiddellijk in de problemen.

Gaswinning in Loppersum stilgelegd
Gaswinning in Loppersum stilgelegd (Foto: ANP)

Herdenking Watersnoodramp: 'De onmacht die ik voelde'

Meer dan 20.000 militairen werden 65 jaar geleden ingezet om mensen en dieren van de watersnoodramp te redden. Het waren vooral genisten en ze kwamen uit verschillende landen. “De onmacht die ik voelde tegen dat natuurgeweld herinner ik mij nog goed”, vertelt de inmiddels 84-jarige genist Koos de Vos. De generaal-majoor buiten dienst was gisteren als enige van zijn lichting aanwezig bij de nationale herdenking bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Als 19-jarige cadet werd hij in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 op een slaapzaal van de Koninklijke Militaire Academie wakker geschud door het alarm. ‘Vast weer een oefening’, was de gedachte van De Vos en zijn kameraden. Helaas bleek het dit keer menens. Niet veel later stond de militair met tientallen collega’s in het ijskoude water. Mensen en dieren redden en evacueren luidde de opdracht. Later werd het leger ingezet voor het dichten en versterken van dijken, het herstellen van wegen en het bergen van slachtoffers.

Overlevenden en nabestaanden herdenken
Gisteren woonden zo’n 500 mensen de herdenking bij. Onder hen overlevenden, nabestaanden en vertegenwoordigers van onder meer het Rode Kruis, het ministerie van Defensie, de Unie van Waterschappen en diverse gemeenten van het destijds getroffen gebied. Namens het Koningshuis en als erevoorzitter van het Rode Kruis was ook prinses Margriet aanwezig.  

Slachtoffers en schade
In Nederland kostte de ramp aan 1.836 mensen het leven, onder wie 8 landmachtmilitairen. Daarnaast veroorzaakte de vloed in Zuidwest-Nederland grote schade aan de veestapel, woningen, gebouwen en infrastructuur. Zo'n 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. Tienduizenden dieren verdronken, 4.500 huizen en gebouwen werden verwoest en 200.000 hectare grond kwam onder water te staan. Ook in Engeland, België en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers. Op zee verloren bij schipbreuken velen het leven.

Interview met De Vos
Benieuwd naar het persoonlijke verhaal van voormalig genist Koos de Vos? Beluister dan het interview in het eerstvolgende nummer van de Defensiekrant (verschijning: 9 februari).

Meer over de watersnoodramp kun je lezen in de special hier op FOK!

Generaal-majoor b.d. De Vos was een 1 van de eerste militairen ter plaatse om hulp te verlenen. (Foto: Ministerie van Defensie)
Generaal-majoor b.d. De Vos was een 1 van de eerste militairen ter plaatse om hulp te verlenen. (Foto: Ministerie van Defensie)

Ooggetuigen en kinderen legden bloemen bij het monument. (Foto: Ministerie van Defensie)
Ooggetuigen en kinderen legden bloemen bij het monument. (Foto: Ministerie van Defensie)

'Nog zes weken winter'

Het was vandaag weer zo ver. Groundhogday! Wie kent het niet!? De alom bekende, geroemde en soms gehate bosmarmot Phil komt eindelijk uit zijn hol om te bepalen of we nog zes weken winter krijgen of niet. Zal Phil dan zijn schaduw zien of zal hij die niet zien. Een klein detail dat een grote invloed heeft op de Amerikaanse winter. Althans, als we de Amerikanen moeten geloven.

Groundhogday (letterlijk bosmarmottendag) is al sinds jaar en dag een tradioneel feest in de Verenigde Staten en Canada. Overal in het land worden feestjes en festivals georganiseerd. Het grootste feest is in het stadje Punxsutawney in de staat Pennsylvania. Daar komen jaarlijks bijna veertig duizend mensen op af. Buiten de VS kreeg het evenement pas echt bekendheid toen Bill Murray in 1993 in de gelijknamende film schitterde. 

En zojuist was het zo ver... Phil de bosmarmot kwam uit zijn hol.. en... hij zag zijn schaduw. En dat betekent nog zes weken winter, sneeuw, ijs en kou voor Noord-Amerika. Of de invloed van Phil helemaal tot Europees grondgebied zal rijken valt nog te overzien. Volgende week gaan we de kou in en mocht dat enkele weken aanhouden dan moeten we misschien volgend jaar ook hier maar een nationale feestdag ter ere van Phil gaan houden. 

Nederlanders spaarden minder in 2017

Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar per saldo 300 miljoen euro bijgestort op spaarrekeningen bij Nederlandse banken. Dat is fors minder dan in 2016, toen de netto-inleg 2 miljard euro bedroeg. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). 

Huishoudens hadden eind vorig jaar in totaal 339 miljard euro aan spaargeld op de bank staan. Dat is 2,3 miljard euro meer dan een jaar eerder. De toename komt volgens de centrale bank vooral door de bijgeschreven (0,0003 procent - red) rente, die overigens ook gedaald is ten opzichte van 2016.

Het overgrote deel van het spaargeld, 289 miljard euro, staat op vrij opneembare spaarrekeningen. De rest staat voor langere tijd vast, ook op rekeningen ten behoeve van bijvoorbeeld de aflossing van een hypotheek of de oudedagsvoorziening.

De lagere netto-inleg in 2017 is volgens DNB geen uitzondering. De laatste jaren is de spaardrift in Nederland flink bekoeld. Dat komt mede doordat het beschikbaar inkomen tussen 2012 en 2014 is gedaald, waardoor huishoudens minder overhielden om te sparen.

Ook de lage rente speelt een rol. Veel mensen gaan op zoek naar alternatieven nu sparen bij de bank meer kost dan het oplevert. Zij lossen bijvoorbeeld extra af op hun hypotheek, of kiezen voor beleggen. Of zij laten hun geld gewoon op de betaalrekening staan omdat het de moeite niet loont om het op een spaarrekening te zetten.

Daarnaast spelen de sterke prijsstijgingen op de woningmarkt en strengere hypotheeknormen een rol. Met name starters moeten daardoor meer eigen geld meebrengen om een huis te kunnen kopen.

Nederlanders spaarden minder in 2017
Nederlanders spaarden minder in 2017 (Foto: ANP)

Kleuren Rubik's Kubus beschermd

De bekende Rubiks Kubus mag niet zomaar worden nagemaakt. Het speelgoed met de kleuren is namelijk beschermd. Maar de vorm van de kubus is dat niet, dus blokken met andere plaatjes mogen wel. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De zaak speelt al jaren.

De Rubiks Kubus bestaat uit zes gekleurde kanten met elk negen vakjes. Het spel is in 1974 ontworpen door de Hongaar Erno Rubik. Wereldwijd zijn er 350 miljoen exemplaren verkocht. Het Nederlandse bedrijf Beckx, een handelaar in cadeauartikelen, verkoopt ook zulke draaikubussen. Rubik vond dat schending van zijn auteursrechten en eiste een verkoopverbod. Beckx stelde juist dat de oorspronkelijke kubussen helemaal niet beschermd zijn.

Een van kubussen van Beckx is de Magic Cube. Die bestaat ook uit gekleurde vlakken, die moeten worden gedraaid, net als de kubus van Rubik. De rechter heeft nu besloten om de Magic Cube te verbieden. Al die kubussen moeten worden teruggeroepen en vernietigd. Andere speelkubussen van Beckx zijn de Kama Sutra Cube (met seksplaatjes), de Pink Cube (met roze vlakken) en de Sudoku Cube (met cijfers voor een sudokupuzzel). Die mogen wel. De kubusvorm is weliswaar hetzelfde, maar het uiterlijk niet.

Rubiks Kubus mag niet zomaar nagemaakt
Rubiks Kubus mag niet zomaar nagemaakt (Foto: ANP)

Wakker dier wil verbod op varkensballen

Wakker Dier vraagt in een brief aan de minister van Landbouw om ‘varkensballen’ te verbieden. Ze zijn bedoeld als afleidingsmateriaal en hangen aan een ketting in de meeste varkensstallen. Uit een nieuwe publicatie van Wageningen University & Research (WUR) blijkt echter dat de ballen hier helemaal niet geschikt voor zijn.

Om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoefte van varkens om te wroeten en te bijten, is afleidingsmateriaal in varkensstallen verplicht. Volgens de WUR-publicatie kunnen varkens niet bijten op de varkensbal en is het daarom ongeschikt als afleidingsmateriaal, terwijl het daar wel veelvuldig voor wordt gebruikt.

Slecht afleidingsmateriaal
In de publicatie staat verder dat een ketting zonder bal beter werkt. Die werd tot elf jaar geleden vrijwel overal gebruikt. In 2007 verbood de overheid het gebruik van alleen een ketting, omdat het de varkens onvoldoende afleiding zou bieden. Boeren moesten met iets beters komen. De overheid heeft echter nooit goed onderzoek gedaan naar wat goed afleidingsmateriaal is of daar concrete eisen voor gesteld.

Geen verbetering
Dat leidde er toe dat de meeste boeren overstapten op de goedkope varkensballen, terwijl al wel vermoed werd dat die niet werken. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “De afgelopen elf jaar hebben miljoenen varkens een slechter leven gehad door een fout van de overheid. Die accepteerde de varkensbal zonder er enig onderzoek naar te doen.”

Staartbijten
In de kale stallen van de vee-industrie is er weinig te doen voor varkens. “Terwijl een varken juist graag ergens op wil bijten”, aldus Hilhorst. Om te voorkomen dat varkens aan elkaars staart bijten, wordt die er afgeknipt. “Daarom is goed afleidingsmateriaal zo belangrijk. Het kan een hoop leed bij varkens verminderen”, aldus Hilhorst.

Trailer voor Hereditary - 'engste film van 2018'

Hereditary, die door veel Amerikaanse critici en fans al de 'engste horrorfilm van het jaar' is gedoopt, is in juni in de Nederlandse bioscopen te zien.

De film, met in de hoofdrollen Toni Collette, Gabriel Byrne en Ann Dowd, vertelt over een vrouw die cryptische en steeds verontrustender geheimen over haar voorouders ontdekt. Hereditary beleefde vorige week de wereldpremière op het filmfestival Sundance in de VS en haalde daar lovende kritieken. Het gezaghebbende blad The Hollywood Reporter meldt in de recensie dat de film "twee ademloze uren van escalerende terreur biedt zonder ook maar één moment te verslappen".

Volgens berichten in de Amerikaanse media zouden bezoekers huilend en gillend de zaal uit zijn gerend bij de film. Een ooggetuigenverslag van een vertoning op Sundance van de website Thrillist meldt dat "het gegil in de bioscoop bijna net zo angstaanjagend was als wat er op het scherm te zien was".

Op metacritic heeft de film momenteel een score van 89.

De trailer zie je hieronder

Nu meer doden door prostaatkanker dan borstkanker

Volgens Brits onderzoek sterven er tegenwoordig wereldwijd meer mensen aan prostaatkanker dan aan borstkanker. Hoewel prostaatkanker tegenwoordig redelijk goed te behandelen is hebben nieuwe technieken en nieuw onderzoek juist meer progressie geboekt in de bestrijding van borstkanker. 

Jaarlijks komen 11819 mannen als gevolg van prostaatkanker om het leven terwijl het aantal vrouwen dat jaarlijks overlijdt aan borstkanker uitkomt op 11442. Gemiddeld genomen sterft er dus elke vijfenveertig minuten ergens op de wereld iemand aan prostaatkanker. De stijging bij de mannen zou komen omdat de wereldbevolking steeds iets ouder wordt maar ook omdat het onderzoek naar prostaatkanker, zeker in vergelijking met het onderzoek naar borstkanker, zou achterblijven. Volgens de Britten is dat logisch aangezien er veel meer studies naar borstkanker zijn en er ook meer onderzoeksgeld naar toe gaat. Zij denken dat met dan ook met nieuwe onderzoeken en meer geld het aantal slachtoffers drastisch te kunnen reduceren. 

Prostaatkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Onderzoekers roepen mannen dan ook op om bij gezondheidsklachten niet te wachten maar op tijd onderzoek te laten doen omdat prostaatkanker, mits het tijdig ontdekt wordt, nog prima te behandelen is. 

De sterftecijfers van prostaat- en borstkanker vallen echter nog altijd in het niet bij mensen die jaarlijks overlijden aan darm- of longkanker. 

Voorbeschouwing WK veldrijden in Valkenburg

Zaterdag en zondag wordt in Valkenburg het WK veldrijden gehouden. De grote vraag is of Mathieu van der Poel zijn favorietenrol waar kan maken of dat hij bezwijkt onder de grote druk. Het parcours beloofd in ieder geval spektakel. Volgens voormalig wereldkampioen Sven Nys is Valkenburg het mooiste parcours van de afgelopen twintig jaar.

Na vier jaar is het wereldkampioenschap terug in Nederland. In 2014 was Hoogerheide de gastheer, dit jaar is Valkenburg een weekend lang het centrale punt in de mondiale crosswereld. In totaal zijn er vijf titels te verdelen. Op zaterdagochtend start het WK met de wedstrijd voor de Junioren mannen. In de middag vervolgens eerst de wedstrijd voor vrouwen onder 23 jaar en dan om 15.00u de wedstrijd van de Elite vrouwen. De regerend wereldkampioene Sanne Cant is dit seizoen de koningin van het veldrijden echter op het zware parcours in Valkenburg zal ze tegenstand krijgen van diverse concurrenten zoals Eva Lechner, Katie Compton en Pauline Ferrand Prevot, al is het bij de Française de vraag of ze voldoende hersteld is van de zware valpartij van afgelopen weekend. Uit Nederlandse hoek wordt voor het eerst in jaren weinig succes verwacht. Zondag om 11.00u gaan de mannen onder 23 jaar van start en in de middag het hoogtepunt met de Elite mannen. Van der Poel is de grote favoriet met als outsider de Belg Wout van Aert. De overige renners doen normaal gezien alleen mee voor het brons.

Parcours
Het parcours bevindt zich op en rondom de Cauberg en heeft daardoor veel natuurlijke hoogteverschillen. Door de regen van de afgelopen dagen is de ondergrond modderig geworden. Vanwege de afdalingen en ondergrond is een goede stuurmanskunst geen overbodige luxe.


Parcoursverkenning van Belgische ploeg (Bron: Youtube)

Programma
Zaterdag 3 februari
11.00u Mannen Junioren
13.00u Vrouwen onder 23
15.00u Vrouwen Elite

Zondag 4 februari
11.00u Mannen onder 23
15.00u Mannen Elite

Televisie en live stream
De wedstrijden zijn live te volgen via tv en internet. Via NPO1, NOS.NL en Eurosport 2 worden de Elite vrouwen en mannen live uitgezonden. Op de Belgische publieke zenders Eén en Canvas worden alle vijf de wedstrijden live uitgezonden.

Nederlandse selectie
Elite mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corné van Kessel
4. David van der Poel
5. Stan Godrie

Elite vrouwen
1. Maud Kaptheijns
2. Lucinda Brand
3. Annemarie Worst
4. Thalita de Jong
5. Marianne Vos

U23 mannen
1. Joris Nieuwenhuis
2. Jens Dekker
3. Sieben Wouters
4. Maik van der Heijden
5. Kelvin Bakx
6. Thymen Arensman

U23 vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Inge van der Heijden
3. Fleur Nagengast
4. Manon Bakker
5. Yara Kastelijn

Junior mannen
1. Ryan Kamp
2. Pim Ronhaar
3. Luke Verburg
4. Bart Artz
5. Mees Hendrikx

Voorbeschouwing WK veldrijden in Valkenburg (Pro Shots / George Deswijzen)
Voorbeschouwing WK veldrijden in Valkenburg (Pro Shots / George Deswijzen)

NPO wil Koreaanse journalist uitbuiten

De Olympische Spelen komen eraan die dit jaar plaatshebben in Zuid-Korea. Logisch dat je als omroep goede journalisten zoekt die Korea kunnen duiden om diepgang aan De Spelen te kunnen geven. De Nederlandse Publieke Omroep wil daar echter niet voor betalen.

De Nederlands-Koreaanse journaliste en historica Anouk Eigenraam kreeg al twee verzoeken van de NPO met het verzoek voor bijdragen gedurende de spelen. Maar er is geen geld. Anouk pikte deze poging tot uitbuiting niet en klom in Twitter waar ze er terecht schande van sprak. En dat in dit #MeToo en #TimesUp tijdperk waar vrouwen strijden voor gelijkwaardigheid. 

Wilders trakteert volgers op Efteling

Geert Wilders heeft weer wat nieuws verzonnen om in het nieuws te komen. Als dank voor hun steun wil hij tien van zijn volgers een dagje Efteling cadeau doen.

Op efteling.pvv.nl kunnen mensen hun motivatie achterlaten. Uit alle inzendingen kiest hij tien mensen die volgens hem de beste motivatie hebben gegeven. 

Update 10:33 uur
De Efteling laat in een reactie aan FOK! weten het 'alleen maar leuk te vinden' dat Geert Wilders voornemens is een bezoek te brengen aan het park. De persvoorlichter: "Het is niet voor het eerst dat een politieke partij op eigen gelegenheid een bezoek brengt aan de Efteling. Dat vinden we alleen maar leuk. Iedereen is hier tenslotte van harte welkom voor een onbezorgd dagje uit! Ongeacht politieke voorkeur, geloofsovertuiging etc."

Wilders trakteert volgers op Efteling (Foto: Geert Wilders)
Wilders trakteert volgers op Efteling (Foto: Geert Wilders)

Vijfde Intercity over de Hogesnelheidslijn

Met de snellere Intercity Brussel over de hogesnelheidslijn, komt er – naast de vier Intercity direct-treinen - een extra, vijfde snelle intercity bij tussen Amsterdam en Rotterdam (exclusief Eurostar en Thalys). Op 9 april start naar verwachting de snelle Intercity Brussel over de hogesnelheidslijn via Breda.

Deze rijdt echter eerst nog in plaats van de Intercity direct, waarna deze doorrijdt naar Brussel. Straks komt deze trein dus bovenóp de Intercity direct. Veel binnenlandse reizigers maken naar verwachting gebruik van deze trein. Daarmee kan NS bijna 20% meer zitplaatsen bieden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam.

Door de opening van station Lansingerland-Zoetermeer en de uitbreiding van de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal van twee naar vier sporen, kunnen we de dienstregeling voor reizigers tussen Utrecht, Gouda, Zoetermeer en Den Haag verder verbeteren. Op het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer stopt straks vier keer per uur de Sprinter tussen Den Haag en Gouda. Deze krijgt een goede aansluiting op RandstadRail en op de verschillende buslijnen;

De reistijd met de Sprinter tussen Gouda en Utrecht Centraal wordt met 8 tot 9 minuten verkort. Ook bieden we voor deze Sprinter op station Gouda betere overstapmogelijkheden. De Intercity’s tussen Gouda en Utrecht Centraal gaan we beter over het uur spreiden. We rijden op werkdagen tussen Gouda en Utrecht Centraal acht Intercity’s per uur. Nu rijden er nog 2 Intercity’s achter elkaar, waarna je weer een kwartier moet wachten. Straks duurt het nooit langer dan 10 minuten voordat de volgende Intercity vertrekt.

De weg naar de definitieve dienstregeling
Elk jaar past NS in december de dienstregeling aan – gelijktijdig met stad- en streekvervoerders en de spoorvervoerders in het buitenland. We doen dit om verdere verbeteringen door te voeren, beter op tijd te kunnen rijden, nieuwe infrastructuur optimaal te benutten en toekomstige reizigersgroei mogelijk te maken.

De reizigersorganisaties hebben veel kennis over de wensen van diverse soorten reizigers. Zij adviseren NS over het verbeteren van de treindienst. Na dit advies, bekijkt ProRail of de wensen van NS passen op het spoor, waarbij zij ook rekening houdt met de wensen van andere reizigersvervoerders en goederenvervoerders. Het doorvoeren van de plannen en verbeteringen van NS is daarom onder voorbehoud van de definitieve capaciteitsverdeling door ProRail, die na de zomer plaatsvindt.

Politie waarschuwt voor auto-inbraken

De afgelopen weken wordt in en rond Den Haag vooral in duurdere auto’s ingebroken waarbij dieven vaak zonder braakschade de auto leegroven. De politie tipt autobezitters met een ‘slimme’ autosleutel hun ‘keyless entry’ te laten deactiveren zodat auto-inbrekers hier geen misbruik van kunnen maken. De kans op auto-inbraak wordt zo een stuk kleiner.

De buit bestaat meestal uit airbags, boordcomputers en navigatiesystemen. In de Haagse Vogelwijk sloegen auto-inbrekers afgelopen week bij vier auto’s toe. In drie gevallen ging het om een BMW. In Wassenaar werd in januari vijf keer ingebroken in auto’s van de merken BMW en Mercedes.

De meeste diefstallen vonden ’s nachts tussen 2 en 5 uur plaats. De politie zet extra in door zowel opvallend als onopvallend te surveilleren. Ook zet de politie lokauto’s in om dieven op te sporen.

Deactiveer ‘keyless entry’
Steeds meer auto’s hebben een “slimme” autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Daardoor gaat uw auto automatisch open als u in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel bij u binnen hangt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. Autodealers kunnen dit signaal relatief eenvoudig deactiveren, waardoor de kans op diefstal kleiner wordt.

Al drie keer slachtoffer
Volgens wijkagente Henrieke Schoenmakers van de Vogelwijk bestaat de kans om vaker slachtoffer te worden. ‘In mijn wijk woont iemand die al drie keer slachtoffer is geworden. Daders kunnen terugkeren om in dezelfde auto's opnieuw in te breken. Ze weten dan precies wat ze kunnen halen en op welke wijze er makkelijk kan worden ingebroken. Ze hebben de buurt immers al eerder voorverkend en kennen dan ook de zwakke plekken in de beveiliging. Helaas merken we dat slachtoffers niet altijd aangifte doen. Ik heb contact met meerdere WhatsAppgroepen, en hoorde via een beheerder dat er meerdere inbraken waren geweest in een nacht. Daar hadden we echter geen aangiftes van binnengekregen. Het is ontzettend belangrijk dat mensen aangifte doen. Als we niet weten dat het gebeurt, kunnen we het ook niet aanpakken,’ vertelt Schoenmakers.

WhatsAppgroepen buurtpreventie
Wijkagente Schoenmakers is erg blij met de WhatsAppgroepen in haar wijk. ‘Via de beheerders kunnen we snel veel mensen op de hoogte stellen en vragen om extra op te letten. Omgekeerd komt het ook voor. Soms hoor ik via de beheerder van een WhatsAppgroep dat iemand iets verdachts heeft gezien, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van zijn hond. In zo’n geval is het altijd beter om 112 te bellen. Dat mag ook bij ‘onderbuikgevoelens.’ Mensen die in hun buurt nog geen WhatsAppgroep hebben, raad ik aan er een te starten en dit door te geven aan de wijkagent,’ zegt Schoenmakers.

Politie waarschuwt voor auto-inbraken (Foto: politie.nl)
Politie waarschuwt voor auto-inbraken (Foto: politie.nl)

Doden bij botsing tussen Franse legerhelikopters

In het Franse departement Var zijn vanochtend twee legerhelikopters op elkaar gebotst en neergestort. Volgens de eerste berichten zijn er zeker vijf doden gevallen. Hulpdiensten zijn op zoek naar een zesde slachtoffer dat nog vermist wordt. 

Het ongeval gebeurde een klein uur geleden in het zuidelijk deel van Frankrijk tussen Cabasse and Carcès. De brandweer is met groot materiaal uitgerukt en onderweg naar het gebied. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Het zou gaan om twee Gazelle helikopters die veelal voor lichte troepenverplaatsingen worden gebruikt. 


NS en Eurostar in gesprek over derde trein Amsterdam-Londen

NS is in gesprek met Eurostar om in 2019 het aantal dagelijkse ritten Amsterdam - Londen uit te breiden van twee naar drie per richting. Dit staat in de adviesaanvraag voor de nieuwe dienstregeling die NS vandaag verstuurde naar de reizigersorganisaties.

Nu nog is voorzien om nog dit jaar te starten met twee treinen naar Londen. Deze derde, extra trein zou dan specifiek gericht zijn op een snelle reis naar Londen. Reizigers in deze trein richting Londen kunnen dan niet uitstappen op Brussel Zuid, maar hier wel instappen. Daardoor kunnen de beveiligingsmaatregelen in Brussel sneller worden uitgevoerd en duurt de stop in Brussel korter. De reistijd op de ‘heenweg’ duurt dan ongeveer 3,5 uur in plaats van 4 uur.

Na de start van het reizigersvervoer met Eurostar wordt hierover een definitief besluit genomen. De definitieve dienstregeling tussen Amsterdam en Londen, de tarieven én de startdatum van de treindienst gaat Eurostar nog bekend maken.

voorberieidingen
Inmiddels is het duidelijk zichtbaar langs de Hogesnelheidslijn en op de stations: NS en Eurostar bereiden de komst voor van de directe verbinding tussen Amsterdam en Londen. Op dit moment zijn er wekelijks meerdere proefritten tussen Amsterdam Centraal en het Londense treinstation Sint Pancras. Zo doen machinisten alvast bekendheid op met de route.

NS International heeft in de afgelopen maanden machinisten en trainmanagers opgeleid om de treinen te kunnen rijden. Er is intensief samengewerkt met Siemens en Eurostar aan de toelating van deze nieuwe hogesnelheidstrein in Nederland. Daarmee is NS bijtijds klaar voor de zogeheten commerciële start. Eurostar bepaalt zoals gemeld de startdatum.

De komende weken wordt op Rotterdam Centraal gewerkt aan een nieuwe terminal voor Eurostar. Op dit moment valt er nog weinig te zien, maar in de unit boven de Hema komen incheckfaciliteiten. NS Stations is opdrachtgever voor deze werkzaamheden. Ook verbouwt ProRail het perron langs spoor 1.

NBA: Rockets kloppen Spurs, heerlijke buzzer beater en Griffin debuteert

De basketballers van de Houston Rockets hebben ook de tweede onderlinge wedstrijd met de San Antonio Spurs gewonnen. In december waren de Rockets in eigen huis te sterk, donderdag wonnen ze ook op bezoek in San Antonio in een duel tussen de nummers twee en drie in de Western Conference.

De eerste punten waren voor de Spurs, maar de Rockets kwamen al snel op stoom. Vanaf het moment dat ze een 6-4 voorsprong pakten gaven James Harden - die 28 punten scoorde - en zijn teamgenoten de leiding geen moment meer uit handen, wat uiteindelijk een 102-91 zege opleverde. 

In het oosten speelden de nummers twee en vijf tegen elkaar: de Toronto Raptors gingen op bezoek bij de Washington Wizards. De Canadese ploeg had de hele eerste helft een voorsprong, maar in het derde kwart kwamen de Wizards langszij. Lang ging het gelijk op en in de absolute slotfase bleek de thuisploeg net te sterk: 122-119. 

De Denver Nuggets wonnen in eigen huis van de Oklahoma City Thunder en dat gebeurde op fraaie wijze. Met 1,4 seconden op de klok stond het 124-124 en het was Gary Harris die met een heerlijke driepunter in de buzzer de winst binnen gooide: 127-124.

Bij de Detroit Pistons maakte Blake Griffin zijn debuut. Bij de Los Angeles Clippers was de sterspeler dit seizoen voor het eerst in jaren niet de topscorer meer, ook al scoorde hij met 21 punten per wedstrijd nog prima, Lou Williams deed het met 23 nog wat beter.

Griffin werd samen met twee ploeggenoten naar de Pistons gestuurd, in ruil voor drie andere spelers. Een prima zet voor de Pistons, zo bleek, want met 24 punten en tien rebounds hielp hij zijn nieuwe ploeg aan een nipte zege op de Memphis Grizzlies: 104-102.

Uitslagen NBA donderdag
Detroit Pistons - Memphis Grizzlies 104-102
Washington Wizards - Toronto Raptors 122-119
Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks 108-89
San Antonio Spurs - Houston Rockets 91-102
Denver Nuggets - Oklahoma City Thunder 127-124

Harris' heerlijke buzzer beater (Bron: YouTube)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

'Koeman bondscoach Oranje tot en met WK 2022'

Volgens De Telegraaf wordt Ronald Koeman de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De 54-jarige trainer zou bij Oranje aan de slag gaan tot en met het WK van 2022, mits dat voor de verandering eens gehaald wordt uiteraard.

Het functioneren van Koeman zal rond het EK van 2020 worden bekeken, waarbij het onder meer van deelname aan dat toernooi - en de prestaties aldaar - af zal hangen of hij zijn contract uit gaat dienen. Naar verluidt zou Koeman volgende week zijn staf willen presenteren, met onder meer Kees van Wonderen en Patrick Lodewijks die daar deel van uit moeten maken. Broer Erwin zal in elk geval geen assistent worden, hij wil op eigen benen staan.

Koeman was als speler én coach werkzaam bij de traditionele top-3 in Nederland, Ajax, Feyenoord en PSV. Verder coachte hij onder meer ook Benfica, Valencia, Southampon en Everton, hoewel vooral dat laatste niet bepaald hoopgevend was.  

Gridgirls boos om baanverlies en politieke correctheid

De gridgirls - mooie meiden die de pitstraat opleuken - zijn niet blij met het ontslag dat ze krijgen van de Formule 1. Zo vinden zij dat het afschaffen van de gridgirls afbreuk doet aan vrouwenrechten.

De commercieel directeur van de Formule 1, Sean Bratches, gaf eerder deze week aan dat hij de gridgirls, of pitspoezen, niet meer van deze tijd vindt en dat het niet past in de huidige samenleving. De dames zelf denken daar totaal anders over.

Rebecca Cooper, vijf-voudig pitspoes, stelt op Twitter: "Belachelijk dat vrouwen die zeggen te 'vechten voor vrouwenrechten' bepalen wat anderen wel of niet zouden moeten doen, en ons daarmee onmogelijk maken het werk te doen waar we van houden en trots op zijn. PC (politieke correctheid - red) gone mad."

Ze vervolgt "Als we niets doen om dit te stoppen, waar zal het dan eindigen? Geen grid girls, geen cheerleaders, zangeressen die verteld worden wat ze wel en niet mogen dragen op het podium, geen modellen meer in magazines? Ik zal vechten voor mijn recht te kiezen wat ik draag en waar ik werk". Ze roept ook meteen een nieuwe hashtag in het leven. #fightformyrighttochoose.

Voormalig grid girl Zilda Williams vertelde tegenover de Daily Mail in Australië "Ik vind het belachelijk. Grid girls zijn iconen en horen bij de race-ervaring. Snelle auto's, lawaai, de geur van verbrand rubber en mooie meisjes op de baan. Ik was grid girl in 2007 en dat was de beste tijd van mijn leven. De meiden waren classy en bloedmooi en nu is alle lol eraf. En waarom? Politieke correctheid. Hoe ongelofelijk saai zijn we aan het worden? Gaan we nu ook cheerleading verbannen?"

Ook voormalig Formule 1 baas Bernie Ecclestone ziet geen kwaad in de pitspoezen. "Ze deden niemand kwaad. Ik zie niet in hoe een mooie vrouw die naast een Formule 1 coureur staat beledigend kan zijn."

#fightformyrighttochoose
#fightformyrighttochoose

Olympisch record: 110.000 condooms in omloop

Atleten die zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen hoeven zich deze maand in het olympisch dorp geen zorgen te maken over SOA's: er zijn maar liefst 110.000 condooms in omloop voor de Winterspelen in Pyeongchang, een nieuw record.

De rubbertjes zullen vrijwel overal in het dorp gratis te krijgen zijn: van de toiletten tot de persruimtes en van medische centra tot de winkels die er overal zijn. Het aantal zou er op neerkomen dat elke sporter zo'n 37 maal veilig tekeer kan gaan, hoewel dat nog buiten de officials gerekend is. Als we die ook meetellen blijven er hooguit een stuk of vijftien condooms per persoon over.

Organisatoren verwachten overigens niet dat alle condooms gebruikt zullen worden. Tijdens de Zomerspelen worden vaak zakken volgepropt door sporters uit landen waar de rubbertjes nauwelijks te krijgen zijn, iets wat in de winter wat minder het geval zal zijn - er doen dan simpelweg minder sporters uit dergelijke landen mee. Wel verwacht men dat veel van de olympische condooms als souvenir meegenomen zullen worden, en daarin geven we de sporters natuurlijk groot gelijk.

Aantal asielverzoeken en nareizigers sinds 1975

Het CBS heeft statistieken gepubliceerd over het aantal asielzoekers en het aantal nareizigers sinds 1975. In 1975 vroegen slechts 370 mensen asiel aan, in 2017 waren dat in totaal 32.755 aanvragen. 16.145 daarvan waren eerste aanvragen, 14.490 waren nareizigers. 

De meeste aanvragen in 2017 werden gedaan door Syriërs (11.600) gevolgd door Eritreërs (4.535). De minste aanvragen in 2017 werden gedaan door Surinamers: slechts tien personen afkomstig uit Suriname vroegen vorig jaar asiel aan. 

Aantal asielverzoeken en nareizigers sinds 1975 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal asielverzoeken en nareizigers sinds 1975 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Vrouw langdurig verkracht voor ogen van vader

De 18-jarige Aquib Ahmed en een 16-jarige jongen wiens naam vanwege zijn leeftijd niet genoemd mag worden, zijn veroordeeld wegens een zeer smerige, denigrerende en misselijkmakende verkrachting. 

Het begon allemaal met een inbraak. De twee smeerlappen braken in in een woning in Sheffield op zoek naar drugs. Ze bedreigden bij de inbraak een man en zijn dochter, maar realiseerden zich uiteindelijk dat ze het verkeerde huis hadden en de bewoners niets met drugszaken van doen hadden.

Drie dagen later keerde het tweetal echter terug waar ze de dochter, een vrouw van rond de 20 jaar, onder bedreiging van een vuurwapen beurtelings meermaals verkrachtten voor de ogen van haar vader. Tijdens de rechtzaak toonden beiden geen enkele vorm van berouw en de rechter legde dan ook de hoogst mogelijke straffen op.

Aquib Ahmed draait 20 jaar de bak in, zijn 16-jarige handlanger loopt helaas over zes jaar alweer vrij rond.

Aquib Ahmed
Aquib Ahmed

Cybersecurity-boek van Vermeend en 'Cyberexpert' uit de schappen

Wie had dat gedacht? Na het spraakmakende optreden van 'cyberexpert' Rian van Rijbroek in Nieuwsuur is het boek dat ze samen met oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend heeft geschreven over cybercrime en security uit de handel genomen. De reden? Plagiaat!

De NOS en Nieuwsuur zijn dit boek eens gaan uitpluizen en trof in het boek plagiaat aan van 10 verschillende artikelen en websites. Zo zouden er passages uit twee artikelen van het NRC zonder bronvermelding in staan. Ook zijn er teksten afkomstig van de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet overgenomen en staat er uitleg over bepaalde 'cyber' (hypewoord, kuch) zaken die regelrecht van Wikipedia zijn geplukt. Zonder bronvermelding en zonder toestemming. En dat is dus plagiaat.

De websites Consuwijzer, security.nl en de Volkskrant zijn ook gebruikt om wat teksten en expertise van te lenen zonder toestemming te vragen. Zelfs Brenno de Winter, security-specialist, journalist, onderzoeker, kwam zelf eigen stukken tegen in het boek waar hij geen toestemming voor heeft gegeven. Dit liet hij boos weten op Twitter.

Uitgever Theo Oskam van Einstein Books schrijft na de melding van de NOS en Nieuwsuur: "Gelet op de drukfouten en de verwijzingsfouten is besloten om met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen". De tweede druk van het boek gaat niet door.

Daarnaast blijkt het boek veel feitelijke onjuistheden te bevatten.

Het verhaal van een smid in Kingdom Come: Deliverance

Warhorse Studios en Deep Silver hebben vandaag een nieuwe gameplayvideo genaamd 'A Blacksmith’s Tale' voor Kingdom Come: Deliverance vrijgegeven.

Bohemia en Henry leven in een land dat op rand van een burgeroorlog is en ze zijn gedreven door wraak. Ze zullen een andere manier moeten vinden om te slagen. Uiteindelijk is er slechts één manier om te slagen in het spel: je moet ervoor zorgen dat je uitgroeit tot een sterke krijger. Er zijn veel verschillende wegen om te bewandelen in deze Middeleeuwse game, die meer dan 1 miljoen woorden aan achtergrondverhaal bevat. Dat is ruim twee keer de hoeveelheid die in de Lord of the Rings-saga is gebruikt.

Kingdom Come: Deliverance wordt uitgebracht op 13 februari 2018 voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

FOK! Wat een weer: winterse buien

Het is overwegend bewolkt en in het midden en zuiden zijn er perioden met buiige regen. Van het noorden uit is de zon af en toe te zien en valt er af en toe nog een bui. In het oosten en zuidoosten van het land kan bij de buien natte sneeuw voorkomen en vooral in het zuidwesten is vanochtend ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 6°C. De wind is noordwestelijk, landinwaarts eerst nog westelijk, en is matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig, 5 à 6 Bft. Aanvankelijk kan de wind langs de Zeeuwse kust nog hard zijn, 7 Bft.

In de nacht naar zaterdag hebben we te maken met een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. Vooral in de kustgebieden en in de noordelijke helft van het land kunnen enkele winterse buien vanaf zee binnendrijven, landinwaarts met kans op een dun sneeuwdek. In de opklaringen kan het flink afkoelen en op veel plaatsen gaat het licht vriezen, alleen vlak aan zee blijft de temperatuur iets boven nul. Vooral in het noorden ontstaan enkele mistbanken en in het hele land kan het lokaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten of door een winterse bui. Er staat een zwakke, langs de kust matige wind uit richtingen tussen west en noord.

Zaterdag overdag zijn er wolkenvelden maar soms is er ook ruimte voor de zon. Winterse buien boven het westen van het land breiden zich overdag over het hele land uit. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C, in het noordoosten rond 3°C. De zwakke tot matige wind is eerst veranderlijk, later op de dag overwegend noord tot noordoost. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Fraaie lucht (Foto: DJMO )
Fraaie lucht (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Derde generatie Pokémon in natuurdocumentaire

Er is een korte film uitgebracht in de stijl van een natuurdocumentaire ter ere van de volgende reeks Pokémon die in Pokémon GO te zien zullen zijn.

Deze video is een eerbetoon aan de grote natuurdocumentaires doordat er geleidelijk allerlei Pokémon worden onthuld in hun natuurlijke habitat in de echte wereld-waarmee augmented reality weer een stap dichter bij het echte leven komt. Stephen Fry vertelt de boel bij elkaaer terwijl er op de achtergrond de symfonische muziek van George Fenton klinkt. Hij deed ook d emuziek voor The Blue Planet en Planet Earth.

Dit is de derde reeks vrijgegeven Pokémon voor Pokémon GO na de succesvolle introductie in 2016. Elke selectie van Pokémon was eerder te zien in verschillende versies van de originele Pokémon-videogames. Deze nieuwe serie bevat Pokémon uit de videogames Pokémon Ruby en Pokémon Sapphire.

In de video treedt een aantal van de nieuwste wezens op die hun debuut maken in Pokémon GO, zoals Plusle en Minun in een bos samen met Mawile en de Bug- and Flying-type Pokémon Masquerain. In de oceanen maakt een reusachtige onderwater Wailord zijn spetterende entree en zien we een school van Luvdisc, een hartvormige in het water levende Pokémon, in de schaduw van een Sharpedo hen passeert. Ook verschijnen de amfibie Mudkip die in een meertje aan het spelen is, de koudeminnende Snorunt op een hoge berg en de elegante Pokémon Delcatty met op de achtergrond een skyline.

Het volledige interview met Trump's pornohoertje Stormy Daniels

Trump heeft recent pornoactrice Stormy Daniels een bedrag van 130.000 dollar betaald om te zwijgen over een affaire die zij met de huidige Amerikaanse President Donald Trump had, ergens rond 2006. Vanwege die 'non disclosure agreement' (NDA) mag Stormy niets zeggen over die relatie, noch over of die wel of niet heeft plaatsgevonden, noch over of zij inderdaad zo'n overeenkomst heeft.

Helaas voor Trump blijkt dat er in 2011 al een interview is gehouden en geplaatst met Stormy OVER die affaire, die plaats had vlak nadat Trump's huidige vrouw beviel van hun zoon. Omdat dat interview gehouden en gepubliceerd werd vóórdat ze zwijggeld aannam kan de inhoud daarvan niet worden weggewimpeld.

Afgelopen week was Stormy te gast bij Jimmy Kimmel, die op zijn eigen manier zónder schending van de NDA tóch een helder licht te werpen op deze zaak.

Er is echter meer. Hij heeft nog een affaire op zijn naam staan met een voormalig Playboymodel, die een bedrag van 150.000 dollar betaald werd door the National Inquirer - een pro-Trump tabloid - om te zwijgen.

Daarnaast heeft een vriendin van Stormy wél een interview afgelegd, want geen NDA   Dat interview hieronder.

Overigens zal de affaire weinig invloed hebben op het Presidentschap. Het betreft een persoonlijke kwestie, en we weten allemaal hoe het afliep met Bill Clinton en zijn sigarenfetisj

We Were Here Too

Een nieuwe game van Hollandse bodem is altijd leuk om te reviewen. Ik vind het mooi om te zien als ons kleine landje weer met een game komt. Dit keer de mensen van de Rotterdamse indie-studio Total Mayhem Games. Zij komen met een opvolger van We Were Here, een unieke puzzelgame die mij erg nieuwsgierig maakte. Ik heb het eerste deel nooit gespeeld dus vergelijken kan ik helaas niet.

Myanmar: niet juiste moment voor VN-bezoek

Myanmar heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten dat aanstaande februari niet "het juiste moment" is om het land te bezoeken. Dat maakte VN-ambassadeur Mansour Ayyad Al-Otaibi van Koeweit bekend.

Al-Otaibi wilde deze maand een bezoek aan het land organiseren tijdens het voorzitterschap van Koeweit van de VN-Veiligheidsraad. ,,Het bezoek zal niet plaatsvinden in februari. Andere leden van de Veiligheidsraad kunnen een reis organiseren op een later tijdstip, misschien in maart of april. Ze zeggen dat het nu te onrustig is in de provincie Rakhine", zei de ambassadeur. ,,Ze hebben het verzoek niet afgewezen, maar denken dat dit niet het juiste moment is."

Zo'n 690.000 Rohingya zijn sinds vorig augustus uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. De stroom ontheemden kwam in augustus op gang nadat het leger van Myanmar op gewelddadige wijze reageerde op aanvallen van Rohingya op controleposten. De VN hebben de campagne van het leger een ,,etnische zuivering"genoemd. De regering van Myanmar ontkent dit.

Myanmar: niet juiste moment voor VN-bezoek
Myanmar: niet juiste moment voor VN-bezoek (Foto: ANP)

Minister wil beter inzicht in hoogte pensioen

Pensioenfondsen en verzekeraars moeten mensen die pensioen opbouwen beter wijzen op mogelijke mee- of tegenvallers bij de hoogte van de uitkering. Vanaf volgend jaar wordt daarom niet alleen het verwachte pensioen berekend, maar ook hoeveel je krijgt als het mee- of tegenvalt.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil voortaan drie bedragen. Nu krijg je nog één bedrag te zien bij 'te bereiken pensioen' als je inlogt op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dat worden straks bedragen op basis van een verwacht scenario, een optimistisch scenario en een pessimistisch scenario.

In die scenario's is rekening gehouden met economische ontwikkelingen. Zo krijg je een beter inzicht in je mogelijke pensioenbedrag. Dat draagt volgens Koolmees bij aan een beter en realistischer beeld van je te verwachten pensioen en de risico's die daarmee samenhangen.

Minister wil beter inzicht in hoogte pensioen
Minister wil beter inzicht in hoogte pensioen (Foto: ANP)

CIA-directeur verdedigt overleg met Russen

 CIA-directeur Mike Pompeo heeft de gewoonte verdedigd om bijeenkomsten met Russische spionagebazen te beleggen. De Russische ambassadeur vertelde deze week dat Sergej Narisjkin, de chef van de buitenlandse inlichtingendienst, in de VS op bezoek is geweest voor overleg. Die staat op de lijst van personen tegen wie Washington sancties heeft getroffen.

"We ontmoeten onze Russische collega's geregeld om dezelfde reden als onze voorgangers, ter wille van de veiligheid van de Amerikanen", aldus Pompeo in een brief aan Chuck Schumer, de voorzitter van de Democraten in de Senaat. Er is volgens hem niets "onbetamelijks" aan deze uitwisseling van gedachten. "We behandelen zeer moeilijke onderwerpen waarin de Amerikaanse en Russische belangen niet op één lijn liggen. We verdedigen Amerika krachtdadig en houden ons niet in. Dat zullen we nooit doen".

CIA-directeur verdedigt overleg met Russen
CIA-directeur verdedigt overleg met Russen (Foto: ANP)

Miljoeneneis Norris over Walker, Texas Ranger

Chuck Norris eist een flink bedrag van de makers en zender van zijn hitserie Walker, Texas Ranger. De acteur wil 30 miljoen dollar (24 miljoen euro) zien.

Volgens Chuck hebben CBS en Sony Pictures hem veel te weinig aan royalty's betaald. Hij beweert met hen een aandeel van 23 procent van de winst uit de uitzendrechten te hebben afgesproken, maar geen cent te hebben gekregen voor de opbrengst uit video on demand-platformen.

De inmiddels 77-jarige acteur was van 1993 tot en met 2001 te zien als sergeant Cordell Walker in de actieserie. Walker, Texas Ranger werd in meer dan honderd landen uitgezonden. In 2005 kwam er ook nog een televisiefilm uit rond de personages uit de serie met de titel Trial By Fire.

Miljoeneneis Norris over Walker, Texas Ranger
Miljoeneneis Norris over Walker, Texas Ranger (Foto: BuzzE)

Samen energie besparen met warme trui

Zo'n 200.000 Nederlanders halen vrijdag hun warme trui uit de kast voor Warmetruiendag. Met de jaarlijkse actie wil het Klimaatverbond aandacht vragen voor energiebesparing als bijdrage aan de oplossing voor het klimaatprobleem. Iedereen wordt opgeroepen de verwarming lager te zetten en een trui aan te doen om warm te blijven.

Het Klimaatverbond wil laten zien dat "collectieve actie veel zin heeft". De woordvoerster benadrukt dat "kleine acties samen een groot effect hebben want als iedereen één dag de verwarming een graad lager zet, bespaart dat de energie van het jaargebruik van drie Waddeneilanden". Dit komt neer op 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2-uitstoot.

Onder meer banken, hotels, uitgeverijen, winkelketens en ruim vijftig gemeenten doen dit jaar mee aan de actie. Er worden mooistetruienverkiezingen gehouden, scholen en bedrijven delen soep of chocolademelk uit. De Warmetruiendag viert sinds 2007 jaarlijks het Kyotoprotocol, dat de vermindering van uitstoot van broeikasgassen regelt. De dag wordt in februari georganiseerd omdat die maand in 2005 de regeling in werking trad.

Vorig jaar was het ijskoud op Warmetruiendag, maar volgens Weeronline wordt het dit jaar met temperaturen van 6 tot 7 graden een "makkie". Wel kunnen er wat stevige (winterse) buien vallen.

Samen energie besparen met warme trui
Samen energie besparen met warme trui (Foto: ANP)

Selena Gomez behandeld voor depressie

Selena Gomez heeft zich onlangs twee weken in een kliniek laten behandelen voor depressie en een angststoornis. Volgens een insider die Us Weekly sprak, voelt de zangeres zich na de therapie weer een stuk beter.

De voormalig Disney-ster moest in 2016 haar tournee afbreken wegens "angststoornissen, paniekaanvallen en depressie", zo maakte haar management destijds bekend. Haar behandeling deze maand zou daar een direct gevolg van zijn. "Ze wil niet weer terugvallen naar haar toestand van toen. Ze probeert daar altijd pro-actief in te zijn."

Bij Selena werd in 2013 auto-immuunziekte lupus vastgesteld. Haar psychische problemen zijn daar volgens de zangeres bijwerkingen van. "Zoals velen van jullie weten, heb ik vorig jaar bekendgemaakt dat ik lupus heb, een ziekte die verschillende effecten heeft op mensen", zo verklaarde ze in 2014. "Ik ben er achtergekomen dat paniekaanvallen en depressie bijwerkingen kunnen zijn van lupus, die weer voor hun eigen uitdagingen zorgen."

Selena Gomez behandeld voor depressie
Selena Gomez behandeld voor depressie (Foto: BuzzE)

Stan Lee in ziekenhuis met hartproblemen

Marvel-legende Stan Lee is woensdagavond met hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat ontdekte TMZ donderdag.

De 95-jarige comic-schrijver zou last hebben gehad van kortademigheid en een onregelmatige hartslag. Volgens de entertainmentsite verbleef hij donderdagavond nog altijd in het ziekenhuis, maar is hij in stabiele toestand.

De geestelijk vader van onder meer Spider-Man, X-Men en Fantastic Four is nog altijd erg actief. Zo bezoekt hij geregeld conventies en heeft hij standaard een klein rolletje in films rond de superhelden uit de Marvel-stal.

Afgelopen jaar verloor de hoogbejaarde zijn echtgenote, een aantal maanden voor wat hun 70-jarige huwelijksjubileum zou zijn geweest. Joan Lee werd 95 jaar.

Stan Lee in ziekenhuis met hartproblemen
Stan Lee in ziekenhuis met hartproblemen (Foto: BuzzE)

Oudste zoon Fidel Castro pleegt zelfmoord

De oudste zoon van de overleden Cubaanse leider Fidel Castro, Fidel Castro Diaz-Balart, heeft donderdag zelfmoord gepleegd. Hij werd al langere tijd behandeld wegens depressies, meldden de Cubaanse staatsmedia.

De 68-jarige Castro Junior, die ook bekend stond als 'Fidelito', omdat hij zo veel op zijn vader leek, was eerder al opgenomen in een ziekenhuis voor zijn depressies. Hij is de enige zoon uit het eerste huwelijk van de voormalig Cubaanse leider en diens eerste vrouw Mirtha Diaz-Balart. Hij diende als wetenschappelijk adviseur van de regering en was vice-voorzitter van de Cubaanse Academie van Wetenschappen.

Fidel Castro was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. Daarna nam zijn broer Raúl Castro de leiding over. Fidel Castro overleed op 25 november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Oudste zoon Fidel Castro pleegt zelfmoord
Oudste zoon Fidel Castro pleegt zelfmoord (Foto: ANP)

Mark Salling omgekomen door verstikking

Een lijkschouwer in Los Angeles heeft de doodoorzaak van Mark Salling vastgesteld. In zijn rapport constateert hij dat de Glee-acteur is overleden door verstikking als gevolg van ophanging. Zijn dood wordt daardoor officieel als zelfmoord aangemerkt.

Het volledige rapport rond de dood van de 35-jarige is niet beschikbaar gemaakt voor media. Een woordvoerder van de lijkschouwer wilde tegenover USA Today niet verklaren of de acteur een afscheidsbrief heeft achtergelaten. Ook is niet duidelijk of zijn lichaam bij toeval is gevonden of dat er naar hem werd gezocht. Salling beëindigde zijn leven in een natuurgebied in Los Angeles.

De acteur werd bij het grote publiek bekend als Puck, voluit Noah Puckerman, in musicalserie Glee. In 2015 kwam er een einde aan die serie. Aan het einde van dat jaar werd hij gearresteerd voor het bezit van kinderporno. Bij een huiszoeking werden op zijn computer meer dan vijftigduizend pornografische foto's van minderjarigen gevonden.

Salling zou na overleg met justitie akkoord zijn gegaan met een gevangenisstraf van vier tot zeven jaar, een registratie als zedendelinquent en een omgangsverbod met minderjarigen. De uitspraak van zijn zaak stond gepland voor maart van dit jaar.

Mark Salling omgekomen door verstikking
Mark Salling omgekomen door verstikking (Foto: BuzzE)

Amber Heard en Elon Musk weer uit elkaar

Twee maanden na hun hereniging hebben Amber Heard en Elon Musk opnieuw een punt gezet achter hun relatie gezet. People weet te melden dat het deze keer de techondernemer was die besloot de romance te beëindigen.

"Amber begreep dat. Ze geven nog steeds veel om elkaar maar de timing was niet goed", aldus de insider. Het stel ging in augustus na een jaar uit elkaar omdat ze elkaar door hun drukke werkschema's niet vaak genoeg konden zien. Eerder deze maand werden ze echter weer hand in hand gesignaleerd in Los Angeles.

De Tesla-oprichter en de actrice kennen elkaar al langer, maar de romantiek laaide op na de scheiding van Amber en Johnny Depp in 2016. Elon was toen net voor de tweede keer gescheiden van Britse actrice Talulah Riley.

Amber Heard en Elon Musk weer uit elkaar
Amber Heard en Elon Musk weer uit elkaar (Foto: BuzzE)

Meisje (12) opgepakt na schietpartij school

Bij een schietpartij op een middelbare school in Los Angeles zijn vier scholieren en een volwassen vrouw gewond geraakt. De politie heeft een twaalfjarige scholiere opgepakt als verdachte.

De schietpartij was op de Sal Castro Middle School, een school met klassen in de leeftijd tot ongeveer veertien jaar. De agenten hebben een vuurwapen gevonden en in beslag genomen.

Een jongen was door een kogel in zijn hoofd geraakt, maar volgens de artsen in een ziekenhuis in Los Angeles is hij buiten levensgevaar.

Meisje (12) opgepakt na schietpartij school
Meisje (12) opgepakt na schietpartij school (Foto: ANP)

Slimme camera's bij spoor Amsterdam-Eindhoven

Spoorbeheerder ProRail gaat het cameratoezicht op het spoor uitbreiden en verbeteren. Er komen bijna honderd extra slimme, mobiele camera's op beruchte plaatsen. Bijna driekwart komt op de drukke corridor tussen Amsterdam en Eindhoven.

De nieuwe camera's zijn uitgerust met software die afwijkende, gevaarlijke en ongebruikelijke situaties op het spoor sneller en automatisch registreert en de meldkamer in Utrecht waarschuwt. ProRail hoopt zo beter te kunnen optreden tegen spoorlopers, spoorboomduikers, koperdieven, vandalen en mensen die rondlopen met zelfmoordplannen.

De spoorbeheerder heeft nu ruim 3500 camera's op het spoor en in stations, waarvan de beelden worden bekeken door medewerkers. Als die iets vreemds zien, kan worden ingegrepen.

Slimme camera's bij spoor Amsterdam-Eindhoven
Slimme camera's bij spoor Amsterdam-Eindhoven (Foto: ANP)

Managementadvies populair bij startende ondernemers

In 2017 kwamen er per saldo ruim 73.000 nieuwe bedrijven bij. Dat is het hoogste aantal sinds 2009. Managementadviesbureaus vormen nog altijd de grootste groep onder de startende bedrijven, maar stoppen ook het vaakst. In de onderwijssector en de detailhandel neemt het aantal starters het meest toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over bedrijfsoprichtingen en –opheffingen.

In 2017 startten bijna 170.000 nieuwe bedrijven, het grootste aantal sinds 2009. Het merendeel (94 procent) is een eenmanszaak. Ruim 95.000 bedrijven hielden ermee op, het kleinste aantal sinds 2008. Daarmee is het verschil tussen het aantal opgerichte en opgeheven bedrijven in 2017 het grootst sinds 2009.

Managementadvies
Net als in voorgaande jaren startten ondernemers in 2017 vooral een nieuw managementadviesbureau, bijna 13.000. Daarnaast richtten starters vaak een bedrijf op in de onderwijssector, zoals in het sportonderwijs (bijna 3.500 oprichtingen) of op het terrein van studiebegeleiding (3.000). Vooral door de sterke stijging van het aantal nieuwe webwinkels staat ook de detailhandel hoog in de notering. Daarnaast zagen in de kunstsector veel nieuwe bedrijven het levenslicht. In de ambulante gezondheidszorg zijn de starters met name paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie), zoals diëtisten, opticiens, podotherapeuten, praktijkondersteuners en verpleegkundigen (geen thuiszorg).

Ondernemers starten niet alleen het vaakst met een managementadviesbureau, ze stoppen er ook het vaakst mee. Deze sector telde in 2017 ruim 7.000 opheffingen. In de andere sectoren met veel nieuw opgerichte bedrijven komen eveneens veel opheffingen voor, en deze kennen daarmee ook een hoge mate van dynamiek. De detailhandel (webwinkels) en financiële holdings staan op plek twee en drie wat betreft het aantal opheffingen. Het aantal startende bedrijven was in al deze sectoren in 2017 overigens wel nog hoger dan het aantal bedrijven dat ermee stopte.

Sportonderwijs en studiebegeleiding
In enkele sectoren nam het aantal nieuwe bedrijven vanaf 2007 elk jaar toe. Het aantal oprichtingen steeg het sterkst in het sportonderwijs en de studiebegeleiding: van bijna 5.000 nieuwe bedrijven in 2007 naar ruim 10.000 in 2017. Ook in de detailhandel bleef het aantal oprichtingen in deze periode stijgen (met name webwinkels). In 2007 startten bijna 5.000 nieuwe bedrijven in deze sector, in 2017 meer dan 9.000.

De procentuele toename van starters is het grootst onder installatiebedrijven van industriële machines. In 2007 startten 30 nieuwe bedrijven in deze sector, in 2017 waren dit er met 260 bijna 9 keer zoveel. Ook het aantal nieuwe bedrijven in de drankenindustrie nam verhoudingsgewijs fors toe: van 20 in 2007 tot 160 in 2017. Dit zijn vooral bierbrouwerijen. Ook het aantal nieuwe bedrijven in de dienstverlening voor onderwijs, welzijnswerk voor ouderen en gehandicapten, en in sanering en het overige afvalbeheer, was in 2017 procentueel aanzienlijk hoger dan in 2007.

Managementadvies populair bij startende ondernemers (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Managementadvies populair bij startende ondernemers (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

De familie Kreukel krijgt nieuwe buren

Aloysius, heb je gezien dat we nieuwe buren hebben? Stef en Caroline zijn naar Limburg verhuisd en nu zijn er nieuwe mensen in hun huis getrokken, vandaag. Ze zijn van onze leeftijd, zag ik.’ Teutje Kreukels stem klonk een beetje opgewonden. Ze hield niet zo van nieuwe en onbekende dingen in haar leven. Anders was ze ook al lang bij haar man Aloysius weg geweest. Hun seksleven kon je namelijk vergelijken met een lege tandpastatube. Daar komt ook niets meer uit. 

Loting KNVB Beker: Feyenoord tegen Willem II

Feyenoord speelt in de halve finales van de KNVB Beker een thuiswedstrijd tegen Willem II, dat donderdag via strafschoppen Roda JC versloeg.

In de andere halve eindstrijd strijden AZ Alkmaar en FC Twente in Alkmaar om een plekje in de finale. De halve finales van de KNVB Beker worden gespeeld op 27 of 28 februari of 1 maart. Op zondag 22 april is de finale in De Kuip en AZ of FC Twente speelt dan als thuisploeg.

Loting KNVB Beker: Feyenoord tegen Willem II (Pro Shots / Toin Damen)
Loting KNVB Beker: Feyenoord tegen Willem II (Pro Shots / Toin Damen)

iPhone-verkoop valt tegen, maar de X scoort

Apple heeft het afgelopen kwartaal minder iPhones verkocht dan een jaar eerder. Het waren er ook minder dan waar analisten gemiddeld op rekenden. Maar de iPhone X, het paradepaardje, lijkt wél redelijk te hebben gescoord.

De technologiereus verkocht 77,3 miljoen iPhones, 1 procent minder dan een jaar geleden in dezelfde periode. De gemiddelde verkoopprijs was in het kwartaal waar de feestdagen in vielen echter hoger dan waar analisten op hadden gerekend. Dat duidt op goede prestaties van de relatief dure iPhone X. Apple meldde geen cijfers over de individuele verkoopprestaties van iPhone-modellen.

De totale kwartaalopbrengsten van het bedrijf uit Cupertino kwamen uit op een recordniveau 88,3 miljard dollar. Dat komt neer op een stijging van 13 procent. De nettowinst steeg van 17,9 miljard tot 20 miljard dollar. Dat is eveneens een record.

Diensten

Voor het lopende kwartaal voorspelde Apple een omzet van 60 miljard tot 62 miljard dollar. Kenners rekenden gemiddeld op een omzet van bijna 66 miljard dollar. De lagere verwachtingen weerspiegelen geluiden die al rondzongen over een teleurstellende vraag naar de drie nieuwste modellen van de iPhone.

Financieel topman Luca Maestri wees er in een toelichting op de cijfers op dat de feestdagenperiode een week korter was dan het jaar ervoor. Daardoor was er minder tijd om iPhones aan de man te brengen. Hij benadrukte dat de iPhone X sinds zijn lancering in november onafgebroken het populairste model was. De iPhone 8 en 8 Plus zijn goedkoper, maar zien er anders uit en missen wat snufjes.

Apple haalt inmiddels ruim een tiende van zijn omzet uit diensten, zoals Apple Music. De tegenvallende verkoop van iPhones betekent dat het bedrijf ook meer moeite zal krijgen om nieuwe abonnementen te verkopen.

iPhone-verkoop valt tegen, maar de X scoort
iPhone-verkoop valt tegen, maar de X scoort (Foto: ANP)

Willem II klopt Roda in zenuwslopende bekerpot

Willem II heeft in een bloedstollend voetbalgevecht de halve finales van de KNVB Beker bereikt. Tegen Roda JC waren penalty's nodig voor de zege.

In Tilburg creëerde de thuisploeg de eerste goede scoringskansen. Fran Sol werd van scoren afgehouden door doelman Hidde Jurjus en even later raakte Fernando Lewis namens Willem II de paal. Diezelfde Lewis maakte na 37 minuten een domme overtreding op Jannes Vansteenkiste en arbiter Dennis Higler kon niet anders dan de bal op de stip leggen.

Simon Gustafson bleef oog in oog met keeper Mattijs Branderhorst heel koel en hij had amper een aanloop nodig om te scoren: 0-1. Twee minuten later kwam de gastheer echter al langszij. Door miscommunicatie in de Limburgse defensie kopte Vansteenkiste een vrije trap zomaar naar Bartholomew Ogbeche, die vervolgens raak knikte.

Roda JC kwam even onder druk te staan, maar het haalde toch met 1-1 de rust. Kort na de onderbreking namen de gasten opnieuw de leiding. Donis Avdijaj ontsnapte op de linkerflank aan twee tegenstanders en met rechts schoot de 21-jarige Kosovaar de bal heerlijk in de kruising.

In de zoektocht naar een nieuwe gelijkmaker werd Willem II gevaarlijk via Sol. De Spanjaard scoorde niet, maar teamgenoot Konstantinos Tsimikas deed dat na ruim een uur voetballen wel. De Griek mikte met links een vrije trap dwars door het Roda-muurtje langs Jurjus: 2-2.

Avdijaj leek in de slotfase de man van de wedstrijd te worden, want hij maakte 2-3. Op advies van de videoscheidsrechter ging het feestje voor Roda echter niet door, omdat aan de goal een handsbal van Mikhail Rosheuvel voorafging. Ook Willem II werd nog gevaarlijk via onder meer Ogbeche en Thom Haye volleerde tegen de paal, maar er werd niet meer gescoord.

De eerste helft van de verlenging leverde geen grote kansen op, de tweede wel. Invaller Mohamed El Hankouri was al de derde speler van Willem II die pech had en de doelpaal trof. Aan de andere kant had Maecky Ngombo moeten scoren voor Roda. De Belg kreeg de bal na gestuntel van Branderhorst, maar terwijl enkele teamgenoten er veel beter voor stonden, schoot Ngombo van dichtbij wild over.

Penalty's moesten daardoor een beslissing gaan brengen. De eerste negen strafschoppen zaten er feilloos in, waarna Tsiy Ndenge de allerlaatste poging van de reguliere reeks miste. Branderhorst koos de goede hoek en werd de held van Willem II, dat zich halve finalist mag noemen.

Willem II-keeper Mattijs Branderhorst stopt laatste strafschop van Roda JC-speler Tsiy Ndenge (Pro Shots / Toin Damen)
Willem II-keeper Mattijs Branderhorst stopt laatste strafschop van Roda JC-speler Tsiy Ndenge (Pro Shots / Toin Damen)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.