FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 januari 2018

IJshockeyer geeft fan klap: 20 wedstrijden schorsing

IJshockeyer Matt Nickerson is een beetje een heethoofd, zo lijkt het. De 33-jarige Amerikaanse speler van de in de Britse Elite League uitkomende Milton Keynes Lightning heeft twintig wedstrijden schorsing aan de broek gekregen.

Zondag ging het fout in de wedstrijd tegen de Guildford Flames. Nickerson misdroeg zich richting officials, om zo bij een speler uit te kunnen komen die hij graag wat tikken wilde geven. Dat leverde hem zes duels schorsing op, maar de hoofdprijs kwam nadat hij van het ijs werd gestuurd.

Nickerson stapte het ijs af en ramde een toeschouwer vol op het hoofd. Die kwam er gelukkig goed vanaf, maar Nickerson's schorsing werd nog stevig opgeschroefd: veertien duels voor de klap, en dus mag hij in totaal twintig wedstrijden lang op de tribune zitten.

Nickerson laat zich gaan (Bron: YouTube)

Bournemouth stunt bij Chelsea, Tottenham deelt klap uit aan United

AFC Bournemouth heeft Chelsea woensdagavond getrakteerd op een gevoelige nederlaag. Op Stamford Bridge was de eindstand 0-3.

Bij de thuisploeg was er een eerste basisplaats voor Ross Barkley, nadat hij eerder deze maand werd overgenomen van Everton. De kansen waren schaars in de eerste helft, al waren de betere mogelijkheden er voor de thuisploeg. Zo ging een kopbal van Pedro maar net over de lat een kopbal van Marcos Alonso ging naast.

Zeven minuten na rust openden de gasten de score. Oog in oog bleef Callum Wilson koel en schoof hij de bal onder Thibaut Courtois door: 0-1. Dertien minuten later werd het zelfs 0-2. Wilson stuurde Junior Stanislas weg en de Engelsman schoot vervolgens raak.

Weer drie minuten later werd de stuk compleet. Oud-Chelsea-speler Nathan Aké, die een basisplaats had bij The Cherries, gooide de wedstrijd in het slot door de 0-3 te maken. Chelsea zakt naar plaats vier in de Premier League, waar Bournemouth nu tiende staat.

Tottenham Hotspur - Manchester United 2-0
Tottenham Hotspur heeft Manchester United de vierde nederlaag van het seizoen bezorgd. Al na een half uur spelen was de eindstand bereikt.

Al na elf seconden stond de 1-0 op het scorebord op Wembley. Harry Kane won een kopduel na een lange bal, waarna Dele Alli probeerde uit te halen en via een verdediger kwam de bal voor de voeten van Christian Eriksen en de Deen twijfelde niet en schoot de bal langs de verslagen David de Gea. Het was niet het snelste doelpunt ooit in de Premier League. Ledley King schoot in 2000 namens Tottenham na 9,5 seconden raak tegen Bradford.

Manchester United ging al snel op zoek naar de gelijkmaker en werden ook gevaarlijk. Tottenham werd teruggedrongen, maar Hugo Lloris werd niet gepasseerd. Na 28 minuten werd het 2-0. Een voorzet van Kieran Trippier werd via Phil Jones in zijn eigen doel geschoven.

Na rust had de thuisploeg binnen een minuut kunnen scoren, maar Kane stuitte op De Gea. De gasten verdienden vervolgens een strafschop nadat een kopbal van Alexis Sánchez op de hand van Son Heung-min kwam, maar niet werd toegekend. Eriksen was nog dicht bij de 3-0, maar gescoord werd er niet meer.

Uitslagen Premier League woensdag
Chelsea - Bournemouth 0-3
Everton - Leicester City 2-1
Newcastle United - Burnley 1-1
Southampton - Brighton & Hove Albion 1-1
Manchester City - West Bromwich Albion 3-0
Stoke City - Watford 0-0
Tottenham Hotspur - Manchester United 2-0

El Arbi en Fallah tekenen voor Bad Boys 3

Het Marokkaans-Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah staat op het punt om te tekenen voor de regie van de derde Bad Boys-film, getiteld Bad Boys For Life. Het contract wordt eerdaags, als de twee naar Los Angeles afreizen, afgehandeld, verwacht het management.

Bad Boys For Life wordt de derde film in de reeks over het agentenduo Mike Lowrey en Marcus Burnett, gespeeld door Will Smith en Martin Lawrence. De twee zijn opnieuw van de partij, net als producent Jerry Bruckheimer. Adil en Bilall volgen met hun derde Amerikaanse project Michael Bay op die zowel de eerste als tweede film regisseerde. De voorgangers, Bad Boys en Bad Boys II, stammen uit 1995 en 2003.

Adil en Bilall hebben momenteel in België een hit in handen met de Vlaams-Nederlandse film Patser. De film, waarin Ali B zijn acteerdebuut maakt in de rol van een maffiabaas, draait vanaf donderdag in Nederland in de bioscoop.

El Arbi en Fallah tekenen voor Bad Boys 3
El Arbi en Fallah tekenen voor Bad Boys 3 (Foto: BuzzE)

Wereld in de ban van de 'Superbloedmaan'

De 'blauwe superbloedmaan' heeft wereldwijd volop de aandacht getrokken. Overal gingen mensen massaal op zoek naar de beste plek om zich te vergapen aan het bijzondere natuurverschijnsel. De maan lijkt extra groot doordat ze betrekkelijk dicht bij de aarde is. Ze krijgt bovendien een rode gloed doordat de aarde tussen de zon en de maan in staat en deze verduistert.

Nederland moest het doen met een supermaan, blauw genoemd omdat het de tweede volle maan was in een kalendermaand. Elders was de situatie dankzij de eclips spectaculairder. Bij een planetarium in de Indiase stad Bangalore vormden zich lange rijen om door een telescoop naar de roodkleurige maan te turen. De Hindustan Times berichtte dat sommige hindoetempels de deuren sloten wegens het onheilspellende karakter.

In Australië maakten Wicca-volgelingen dankbaar gebruik van hemelschouwspel. De krant The Age citeerde de uitbater van een magie-winkel, die grote toeloop kreeg voor het uitvoeren van rituelen bij volle maan. "Liefdesspreuken zijn traditioneel het effectiefst tijdens de supermaan".

Ook miljoenen Chinezen hadden geluk. In Peking was het koud maar helder, waardoor het fenomeen na ruim 150 jaar eindelijk weer eens goed was te zien.

'Superbloedmaan' trekt wereldwijd aandacht
'Superbloedmaan' trekt wereldwijd aandacht (Foto: ANP)

Feyenoord klopt PSV in bekerduel

Feyenoord heeft zich woensdagavond ten koste van PSV geplaatst voor de halve finales van de KNVB Beker. De Rotterdammers waren met 2-0 te sterk.

Vanaf de allereerste minuut was de wedstrijd 'los' in De Kuip. Al na drie minuten spelen resulteerde dit in een treffer. Nicolai Jörgensen gaf de bal met een hakje mee aan Steven Berghuis en de vleugelaanvaller stuitte op Jeroen Zoet, maar Sam Larsson troefde vervolgens Santiago Arias af om de 1-0 binnen te schuiven.

PSV liet zich ook gelden in de openingsfase en Brad Jones zat mis bij een hoekschop van de Eindhovenaren, maar Feyenoord kon de bal ternauwernood wegwerken. Clubtopscorer Hirving Lozano liet zich ook zien. Bij een voorzet van Arias vanaf de rechterflank zat Sven van Beek mis, maar Lozano kon net niet goed bij de bal om de 1-1 binnen te schieten.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam er wat rust in het spel en viel de 2-0 uit de lucht. Feyenoord kreeg een hoekschop, wat geen hoekschop bleek te zijn, en een afvallende bal werd door Tonny Vilhena op de slof genomen en via Arias was Zoet kansloos. De thuisploeg ontsnapte vlak voor rust aan een rode kaart voor Tyrell Malacia. De linksback maakte, met een gele kaart op zak, een harde tackle op Arias, maar het werd door de vingers gezien door Pol van Boekel.

Na rust ging PSV op jacht naar de aansluitingstreffer en Jones moest redding brengen op een mooi schot van Gastón Pereiro en een schot van Lozano ging maar net naast. Na 59 minuten spelen dacht Feyenoord op 3-0 te komen. Jörgensen maakte de derde treffer, maar na inmenging van de videoscheidsrechter werd de treffer geannuleerd vanwege buitenspel.

Phillip Cocu wisselde aanvallend bij PSV, maar slaagde er in de slotfase nauwelijks in om echt gevaarlijk te worden waardoor Feyenoord, waar Eric Botteghin na maanden blessureleed als invaller weer zijn opwachting maakte, overeind bleef en zich zodoende als derde club plaatste voor de halve finales van de KNVB Beker, nadat FC Twente en AZ zich eerder al plaatsten.

Feyenoord

2 - 0

PSV

 3' Larsson
 35' Vilhena
   
 
 Gele kaart: Toornstra, Malacia, v.Beek, (Feyenoord), De Jong, Hendrix, v.Ginkel, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
St.Juste
v.Beek
Tapia
Malacia (Haps/46)
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Botteghin/83)
  Zoet
Arias
Schwaab (Bergwijn/80)
Isimat-Mirin
Brenet
Mauro Júnior
Hendrix
Ramselaar (v.Ginkel/65)
Pereiro (Lammers/72)
De Jong
Lozano

Rechtszaak om concert Lorde in Israël

Een Israëlische organisatie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de twee fans uit Nieuw-Zeeland die ervoor zorgden dat Lorde niet optreedt in Tel Aviv. De club beroept zich op een wet die mensen in staat stelt rechtszaken te voeren als ze menen slachtoffer te zijn van een boycot tegen Israël.

Justin Sachs en Nadia Abu-Shanab schreven Lorde vorig jaar een brief waarin ze haar vroegen Tel Aviv komende zomer te mijden. Lorde gaf gehoor aan dat verzoek. De twee fans riepen de zangeres op zich aan te sluiten bij de groep artiesten die een boycot voert tegen het land vanwege de politiek rond de joodse nederzettingen. Ze vergeleken de situatie in Oost-Jeruzalem, op de Gazastrook en aan de Westelijke Jordaanoever met het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Shurat HaDin, een groep die opkomt voor de rechten van Joden over de hele wereld, stelt namens drie fans van de zangeres de briefschrijvers aansprakelijk voor de geleden schade. De Nieuw-Zeelanders hadden kunnen voorzien dat door hun brief Lorde haar concert zou kunnen cancelen.

Het is nog even afwachten of de rechter Shurat HaDin gelijk geeft. De wet, die in 2011 in werking is getreden, is nog nooit in de rechtszaal getest. De advocaat van de organisatie is vol goede moed. Volgens haar is het makkelijk aan te tonen dat de brief van de twee het afzeggen van Lorde in gang heeft gezet.

Rechtszaak om concert Lorde in Israël
Rechtszaak om concert Lorde in Israël (Foto: BuzzE)

Brussel wil EU-beoordeling medische middelen

EU-landen moeten veel nauwer gaan samenwerken bij de beoordeling van de effectiviteit van nieuwe medicijnen, gezondheidstests en medische behandelingen en hulpmiddelen. Dat gebeurt nu op nationaal niveau, waardoor volgens de Europese Commissie veel tijd, geld en energie verloren gaat.

Door de beoordeling naar EU-niveau te tillen, wordt nationale expertise beter gedeeld en kunnen producten sneller op de markt komen, denkt het dagelijks EU-bestuur. Bovendien zouden patiënten sneller inzicht krijgen in de meerwaarde van een behandeling of medicijn, zodat ze betere keuzes kunnen maken.

Daarnaast hoeven fabrikanten dan niet meer allerlei verschillende nationale procedures te doorlopen. De maatregel moet dan ook de concurrentie en innovatie in de medische markt een impuls geven.

Een nog op te richten coördinatiegroep van nationale instanties in Brussel zou verantwoordelijk worden voor het toezicht op de gezamenlijke beoordelingen van deskundigen.

Brussel wil EU-beoordeling medische middelen
Brussel wil EU-beoordeling medische middelen (Foto: ANP)

Opnames laatste seizoen House of Cards hervat

De opnames voor het zesde en laatste seizoen van de hitserie House of Cards zijn hervat, meldt Variety op basis van een persbericht van Netflix. De productie werd in oktober stilgelegd na beschuldigingen aan het adres van hoofdrolspeler Kevin Spacey wegens seksueel misbruik.

De laatste serie zou oorspronkelijk uit dertien afleveringen bestaan, maar dat is nu teruggebracht naar acht. Het is onduidelijk hoe het uit de serie schrijven van de ontslagen Spacey wordt opgelost. Wel is bekend dat Robin Wright terugkeert als Claire Underwood, de vrouw van de door Spacey vertolkte manipulatieve politicus Frank Underwood. Netflix maakte ook bekend dat er in ieder geval twee nieuwe acteurs in de laatste serie te zien zullen zijn. Diane Lane en Greg Kinnear spelen in de laatste afleveringen broer en zus.

Lane werd in 2003 genomineerd voor een Oscar voor haar rol in de film Unfaithful. Ze is ook genomineerd voor twee Emmy's en drie Golden Globes. Ze speelde onder meer in Under the Tuscan Sun en Chaplin. Ze zal te zien zijn in de aankomende Amazon-serie 'he Romanoffs. Kinnear speelde rollen in films als As Good As It Gets, waarvoor hij werd genomineerd voor een Oscar, Little Miss Sunshine en de miniserie The Kennedys.

Opnames laatste seizoen House of Cards hervat
Opnames laatste seizoen House of Cards hervat (Foto: BuzzE)

AZ via PEC naar laatste vier KNVB Beker

AZ Alkmaar heeft woensdagavond de halve finales bereikt van de KNVB Beker door PEC Zwolle in eigen huis eenvoudig te verslaan.

De gasten kenden een aantal personele problemen in aanloop naar de kwartfinalewedstrijd, zo waren Bram van Polen, Mustafa Saymak en Ryan Thomas afwezig. Bij AZ keerde Wout Weghorst na zijn schorsing weer terug in de basis. 

Nadat de eerste twee kansen van AZ geen doelpunt opleverden, was hij bij de derde wel raak. Een bal werd verkeerd ingeschat door Dirk Marcellis waardoor Wout Weghorst de bal mee kon nemen en met een mooi lobje Diederik Boer verschalkte: 1-0. Vanuit het niets kwam PEC vervolgens op 1-1. Younes Namli raakte de bal op aangeven van Kingsley Ehizibue volledig verkeerd, maar het werd een voorzet op Wouter Marinus die vrij raak kon koppen. Enkele minuten later kwam AZ voor de tweede maal op voorsprong. Uit een hoekschop schoot Guus Til raak. 

Tien minuten na rust kwamen de Blauwvingers met een man minder te staan nadat Boer hands maakte en zodoende met een rode kaart werd weggestuurd. Vijf minuten later kon AZ al profiteren van de nummerieke meerderheid en stond Weghorst aan de basis van de 3-1 van Oussama Idrissi, wiens eerste doelpunt het was voor de Alkmaarders. Weghorst gooide de wedstrijd tien minuten voor tijd definitief in het slot. Na een uitbraak was Alireza Jahanbakhsh niet zelfzuchtig en hij gaf de bal aan de spits die zijn tweede doelpunt van de avond kon maken. 

AZ-speler Oussama Idrissi viert de 3-1 (Pro Shots / Jasper Ruhe)
AZ-speler Oussama Idrissi viert de 3-1 (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Dodo neemt slechtste strafschop ooit

We hebben in de loop van de jaren flink wat slechte strafschoppen gezien, maar vandaag was misschien wel de slechtste ooit te bewonderen. Giresunspor en Fenerbahce namen het tegen elkaar op in het Turkse bekertoernooi en bij bij een 1-0 voorsprong van Fenerbahce kon de thuisploeg op gelijke hoogte komen door middel van een strafschop.

De Braziliaan Dodo mocht aanleggen vanaf elf meter en dat zal hem, en de toeschouwers nog lang bijblijven. De aanloop leek al nergens op, maar hoe hij daarna de penalty nam was hoe mogelijk nog slechter. Fenerbache won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1.

Henk Bres weggestuurd als columnist om racisme

Jarenlang had hij een onverbloemde column in het Haagse weekblad De Posthoorn. Maar nu is Henk Bres weggestuurd bij het blad en niet omdat hij lijstduwer is van de PVV in de hofstad, maar om zijn twittergedrag.

De leiding van de krant werd er door lezers op gewezen. De account werd bestudeerd en er kon volgens hoofdredacteur Dennis Rijsbergen maar één ding worden geconcludeerd: "Deze manier van communiceren past niet bij onze krant."

Het ging met name om een tweet over 'cancer muslims', aldus Rijsbergen. Hij had lijstduwer Bres aanvankelijk wel willen laten doorgaan als columnist als die zich van politiek zou onthouden, maar met dergelijke tweets kan De Posthoorn volgens hem toch echt niet worden geassocieerd.

De ongepolijste Bres geniet landelijke bekendheid door tal van tv-optredens. Ook kwam hij in het nieuws door een pamflet tegen de vereniging Martijn, die zich sterk maakte voor acceptatie van seks tussen volwassenen en kinderen. Circa 72.000 mensen tekenden die petitie.

Bres staat tiende op de Haagse PVV-lijst.

Henk Bres weggestuurd als columnist
Henk Bres weggestuurd als columnist (Foto: ANP)

Shell doet grote olievondst voor kust Mexico

Olie- en gasconcern Shell heeft samen met zijn Amerikaanse branchegenoot Chevron een olievondst gedaan in de Golf van Mexico. De boorput Whale, die voor 60 procent in bezit is van Shell en voor 40 procent van Chevron, heeft volgens de bedrijven een ,,potentieel grote" olievoorraad.

De exploratieboring vond plaats op grofweg 8 kilometer diepte, ongeveer 16 kilometer van een ander wingebied van Shell. Het Brits-Nederlandse concern hoopt op de kosten bij de olieproductie te besparen, door gebruik te maken van bestaande platformen en pijpleidingen.

Shell heeft momenteel meerdere diepwaterprojecten in de Golf van Mexico in aanbouw. De onderneming verwacht zijn wereldwijde diepwaterproductie tegen 2020 te hebben opgevoerd naar 900.000 vaten olie-equivalent per dag.

Eerder kondigde het Franse Total al een grote olievondst aan in de Golf van Mexico. Het was voor Total, ook samen met Chevron, zelfs de grootste ontdekking in dit deel van de wereld, ongeveer 120 kilometer uit de kust van Louisiana.

Shell doet grote olievondst voor kust Mexico
Shell doet grote olievondst voor kust Mexico (Foto: ANP)

Ajax bevestigt aanblijven Younes: "Vertrouwen naar elkaar uitgesproken"

Amin Younes leek Ajax deze maand te gaan verruilen voor Napoli, maar een transfer ketste af. De Duitser sluit vrijdag weer aan bij de selectie.

De vleugelaanvaller kreeg afgelopen week toestemming van de Amsterdammers om zijn transfer naar Napoli af te ronden en doorstond met succes de medische keuring, maar Younes trok vanwege persoonlijke omstandigheden zelf uiteindelijk te stekker uit een overgang.

De vijfvoudig Duits international keerde vervolgens terug naar Amsterdam, waar hij in gesprek ging met Marc Overmars en Erik ten Hag. "Naar elkaar is het vertrouwen uitgesproken waardoor de Duits international dus in ieder geval het huidige seizoen bij Ajax blijft", schrijft de club op de officiële clubwebsite.

"Amin vond het uiteindelijk voor zichzelf beter om bij Ajax te blijven en van ons hoefde hij bovendien niet weg" aldus Overmars. "Wij kunnen hem goed gebruiken en zijn dan ook blij met deze beslissing. Het streven is om op alle posities een dubbele bezetting te hebben. Dat is nu het geval en daarom kan ik mij vinden in deze wending."

Verhalen schade ICT-fiasco kansloos

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) gaat niet proberen om de schade te verhalen van het ICT-fiasco met de modernisering van de zogeheten Basisregistratie Personen (BRP). Hij volgt het advies van de landsadvocaat die zegt dat het "zeer waarschijnlijk" niet mogelijk is om externe partijen aansprakelijk te stellen.

De modernisering van de BRP, het bevolkingsregister, is uitgelopen op een mislukking en inmiddels stopgezet. Met het project, dat zich jaren heeft voortgesleept, waren vele tientallen miljoenen gemoeid. Op aandringen van Kamerleden is nog een keer goed gekeken of er schade te verhalen is.

De landsadvocaat heeft aan Knops gemeld dat "door de aanpak van inhuur van IT-personeel en adviseurs de Staat in feite zelf het risico draagt voor slagen of voortijdig stoppen van het project". Ook zijn "afspraken gemaakt die de schadeaansprakelijkheid sterk beperken".

Verhalen schade ICT-fiasco kansloos
Verhalen schade ICT-fiasco kansloos (Foto: BuzzT)

Olieproductie VS door het dak

De olieproductie in de Verenigde Staten zit stevig in de lift. Voor het eerst in bijna vijftig jaar is de productie boven de tien miljoen vaten per dag uitgekomen, geholpen door nieuwe boor- en productietechnieken bij de winning van schalie-olie.

De laatste keer dat er meer dan tien miljoen vaten per dag werden opgepompt was 47 jaar geleden. De mijlpaal volgt enkele weken na een rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) waarin het al een "explosieve groei" van Amerikaanse olie voorspelde. Daarbij stevenen de VS landen als Saudi-Arabië en Rusland voorbij.

De Amerikaanse productiedrift is een hard gelag voor de OPEC-landen en Rusland die onlangs nog afspraken over een productiebeperking verlengden. Deze afspraken werden gemaakt met als doel de olieprijs op te krikken. Dat lukte het kartel tot nog toe aardig. In 2016 stond de prijs van een vat olie nog rond de 26 dollar. Dat was eerder deze maand circa 70 dollar.

De oplopende olieproductie vanuit de VS zet prijzen mogelijk weer onder druk.

Olieproductie VS door het dak
Olieproductie VS door het dak (Foto: ANP)

Van Aartsen bezoekt Wittenburg na schietpartij

De Amsterdamse waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is woensdagavond op bezoek in de wijk waar vrijdag de zeventienjarige Mohammed Bouchikhi om het leven kwam door een schietpartij. Van Aartsen nam een kijkje bij buurthuis Wittenburg, waar het gebeurde, en ging in gesprek met onder anderen buurtbewoners en familie van de slachtoffers.

De burgemeester bezocht dinsdag al de ouders van de omgekomen Mohammed, die vermoedelijk niet het beoogde doelwit was van de schutters. Bij de gesprekken in het nabijgelegen buurtcentrum De Witte Boei is ook familie van hem aanwezig, evenals mensen die bij de schietpartij waren en de imam die woensdagmiddag een uitvaartdienst voor de jongen leidde in de Nasr-moskee.

Door de schietpartij het buurthuis aan de Grote Wittenburgerstraat raakten ook twee andere jonge mensen gewond, een negentienjarige man en een twintigjarige stagiaire.

Van Aartsen bezoekt Wittenburg na schietpartij
Van Aartsen bezoekt Wittenburg na schietpartij (Foto: ANP)

Versneld onderzoek naar abrikozenpitten

Het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar abrikozenpitten in winkels en websites wordt versneld. Dat gebeurt omdat in de abrikozenpitten van drogisterijketen Erica Kruiderijen het wettelijk maximumgehalte waterstofcyanide (blauwzuur) "fors" is overschreden, aldus minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

RTL Nieuws meldde eind vorig jaar dat een man bijna was overleden na het eten van de abrikozenpitten van Erica. Destijds is het product direct uit de winkel gehaald. Onderzoek van de NVWA wijst nu uit dat de pitten veel te veel waterstofcyanide bevatten. Daarom heeft de NVWA de drogisterijketen woensdag de opdracht gegeven het publiek daarvoor te waarschuwen.

Bruins wacht het onderzoek naar de andere abrikozenpitten af om te zien of extra maatregelen genomen moeten worden.

Versneld onderzoek naar abrikozenpitten
Versneld onderzoek naar abrikozenpitten (Foto: ANP)

Woody Allen-actrice Atwell zweeg uit angst

Hayley Atwell durfde zich niet eerder uit te spreken over Woody Allen uit angst voor haar carrière. De actrice, die in 2007 debuteerde in Allen's film Cassandra's Dream, zei tegen The Guardian dat ze lang vreesde op een zwarte lijst te belanden als ze zich uitsprak over de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de regisseur door zijn adoptiedochter Dylan Farrow.

"Ik wist toen niet wat ik nu wel weet. Zou ik nu nog met hem werken? Nee. En ik steun zijn dochter en bied haar mijn excuses aan als mijn samenwerking met hem haar heeft doen lijden of op de een of andere manier haar heeft benadeeld", aldus de 35-jarige Atwell. "Het is geweldig dat ik dat nu kan zeggen en niet op een zwarte lijst word gezet."

Atwell is positief over wat de MeToo- en TimesUp-beweging heeft bewerkstelligd. "Het gaat voor mij om betere verhoudingen in alle sectoren. Het afgelopen jaar zijn veel zaken een heel spannende manier bespreekbaar geworden. Er komt veel verdriet, woede, frustratie en angst naar boven, maar dat kan leiden tot grote culturele verandering. Wat ik geweldig vind is de solidariteit van de vrouwen die zich uitspreken. Ik voel me er door gesterkt. Ik ben altijd openhartig geweest, maar deze beweging geeft het vertrouwen dat we dingen kunnen uitspreken wanneer ze niet in orde zijn - niet alleen seksuele intimidatie maar elke vorm van machtsmisbruik."

Woody Allen-actrice Atwell zweeg uit angst
Woody Allen-actrice Atwell zweeg uit angst (Foto: BuzzE)

Twaalf renners betrapt op doping in Ronde van Costa Rica

Het was weer feest tijdens de Ronde van Costa Rica, afgelopen maand. Er werd met minuten gesmeten, de 36-jarige Juan Carlos Rojas won voor de vijfde keer het eindklassement - en pakte ook zijn zestiende en zeventiende etappezege mee - en broertje Cesar, die het jaar ervoor won, mocht op de derde plek ook het podium betreden.

Helaas, het gaat allemaal niet door: wereldwielerbond UCI heeft bekendgemaakt dat niet minder dan twaalf renners betrapt zijn op doping, waaronder de gebroeders Rojas. Elf van de renners bleken aan 'wondermiddel' CERA te zitten, een twaalfde ging old skool en koos voor EPO. Naast de nummers één en drie van het eindklassement gingen ook onder meer de nummers vijf en negen voor de bijl.

Romeinse 'goudschat' blijkt nepgeld tv-show

Twee Britten die dachten een Romeinse schat te hebben gevonden, kijken lelijk op hun neus. De vijftig 'gouden' munten blijken in de grond te zijn gestopt door de makers van een komedieserie, bericht de BBC.

Andy Sampson en Paul Adams konden hun geluk niet op toen ze de vondst deden op een veld. Ze waren daar met een metaaldetector op zoek gegaan naar bijzonderheden. Sampson vertelde dat zijn vriend "schreeuwde, sprong en danste" van vreugde toen hij de 'schat' ontdekte. Die was mogelijk wel een kwart miljoen pond (ruim 284.000 euro) waard, dachten ze.

Sampson had al bedacht hoe het geld zou kunnen uitgeven: een nieuwe auto, het afbetalen van zijn hypotheek en een droomreis leken plots binnen handbereik te zijn. Een buurman maakte snel een einde aan die dagdromen. Hij pakte de munten op en zei direct: "Ze zijn niet echt. Er is iets mis met ze."

Na enig speurwerk bleek dat het veld was gebruikt voor opnames van de serie Detectorists. Het zogenaamde 'Romeinse goud' was door de televisiemakers in de grond gestopt. De mannen erkenden dat ze erg teleurgesteld waren, maar gaan nog steeds op pad met hun metaaldetector.

Sarreau sprint naar zege in eerste etappe Ster van Bessèges

Marc Sarreau heeft de eerste etappe in de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman van FDJ was na 162 kilometer de snelste in een massasprint. Hij klopte zijn landgenoten Thomas Boudat en Bryan Coquard. Sarreau is door zijn overwinning ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Vier renners zouden de kopgroep van de dag vormen, maar op vijf kilometer van de streep werd het viertal gegrepen dankzij het werk van AG2R La Mondiale. Sarreau profiteerde het meest van het werk van de Franse ploeg. Voor de 24-jarige sprinter van FDJ was het zijn eerste zege van het seizoen.

De Jong: "Vergeet niet dat PSV al een absolute topclub is"

Luuk de Jong slaagde er niet in om door te breken in het buitenland, maar is blij dat hij bij PSV speelt en veel minuten kan maken.

In 2012 maakte De Jong de overstap van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach, maar in Duitsland wist hij nooit door te breken. Ook zijn tijdelijke periode bij Newcastle United liep niet uit tot een succes, waardoor hij terugkeerde in Nederland.

Bij PSV maakte De Jong direct weer indruk en de aanvaller baalt niet dat hij weer in Nederland speelt. "Vergeet niet dat PSV al een absolute topclub is", vertelt De Jong in gesprek met Voetbal International. "Dus ik speel al in de top. We hebben heel mooie Champions League-wedstrijden gespeeld tegen Manchester United en Atlético Madrid waarin we goed meekonden. Dat niveau is al hoog."

De spits weet wat hij nodig heeft om goed te presteren. Een team dat aanvallend ingesteld is, is cruciaal. "Als dat gebeurt, kan ik voor iedere ploeg belangrijk zijn. In het zestienmetergebied ben ik altijd gevaarlijk, ook in een grotere competitie. Maar als je mij daar bij een kleinere club neerzet, die vooral op eigen helft moet verdedigen, dan heb je aan mij veel minder. Daarom is de Eredivisie voor mij een heel goede competitie en PSV de juiste club."

Van Vleuten wint bij debuut in regenboogtrui, maar mist eindzege

Annemiek van Vleuten heeft haar eerste zege van het seizoen binnen. De 35-jarige Nederlandse won de tweede en laatste etappe in de Herald Sun Tour, een tijdrit over 1,6 kilometer in het Australische Melbourne.

Van Vleuten werd in september wereldkampioen tijdrijden in het Noorse Bergen. Woensdag was het eerste officiële gelegenheid waarbij ze de trui mocht aantrekken. De Nederlandse liet meteen in de tijdrit van 1,6 kilometer haar klasse zien. Ze was met 2.09,62 anderhalve seconde sneller dan Katrin Garfoot.

Van Vleuten zou het eindklassement van de Herald Sun Tour niet winnen. De eindzege zou gaan naar de Australische Brodie Chapman die in de eerste etappe een voorsprong van twaalf seconden had opgebouwd ten opzichte van de Nederlandse. Ze zou uiteindelijk een voorsprong van vijf seconden overhouden.

"Het is zo fijn om te winnen in deze trui. Ik ben echt trots en dan ook nog eens hier in Melbourne, in Australië, voor mijn Australische ploeg", zei Van Vleuten na afloop. "Ik had dit niet verwacht, want ik heb gisteren flink afgezien in de laatste twintig kilometer. Voor andere rensters was het een makkelijkere rit naar de finish."

"Ik voelde niet veel druk, omdat ik weet dat ik niet in topvorm ben en ik gisteren een zware dag had. Ik voelde me vandaag niet de favoriet, maar je wilt natuurlijk wel hard gaan als je de regenboogtrui draagt. Als je een proloog wilt winnen, moet je risico’s nemen. Ik heb het parcours echter goed bestudeerd, dat heeft geholpen."

Giroud verlaat Arsenal voor Chelsea

Chelsea is erin geslaagd om Olivier Giroud over te nemen van Arsenal. Beide clubs hebben een akkoord bereikt over een transfer van de aanvaller.

Giroud werd al langer gelinkt aan Arsenal, maar doordat The Gunners erin geslaagd zijn om Pierre-Emerick Aubameyang te strikken, heeft Giroud groen ligt gekregen om de club te verlaten. Arsenal heeft een akkoord bereikt met Chelsea, dat ongeveer negentien miljoen euro betaald voor de spits.

Daarmee heeft Chelsea een gewenste stand-in voor Alvaro Morata binnen. Giroud tekent voor achttien maanden bij Chelsea en heeft de mogelijkheid om het contract met één seizoen te verlengen.

De verwachting is dat Michy Batshuayi op huurbasis de overstap maakt van Chelesa naar Borussia Dortmund. Daarmee is de cirkel tussen beide clubs en Arsenal rond.

Moskee puilt uit voor doodgeschoten Mohammed

Honderden mensen zijn in de Amsterdamse Nasr-moskee samengekomen voor een dienst die in het teken stond van de doodgeschoten Mohammed Bouchikhi. De belangstelling voor het middaggebed en aansluitende dienst was zo groot, dat sommigen buiten moesten staan. De zeventienjarige Bouchikhi kwam vrijdag om het leven door een schietpartij in een buurtcentrum aan de Grote Wittenburgerstraat.

Onder de aanwezigen waren veel jongeren die het slachtoffer persoonlijk kenden. Zij vertelden dat hun vriend de Nasr-moskee iedere week bezocht voor het vrijdaggebed. Een kist met het stoffelijk overschot van Bouchikhi werd halverwege de dienst naar binnen gedragen. Zijn begrafenis is naar verwachting eind deze week in Marokko.

Bouchikhi overleed vrijdag nadat gemaskerde mannen een buurtcentrum binnen renden en het vuur openden. Hij was geen bekende van de politie en het vermoeden bestaat dat hij niet het beoogde doelwit was. Bij de schietpartij raakten ook een negentienjarige man en twintigjarige vrouw gewond. Ruim dertig rechercheurs onderzoeken de zaak.

Moskee puilt uit voor doodgeschoten Mohammed
Moskee puilt uit voor doodgeschoten Mohammed (Foto: ANP)

Regering geeft uitgelekt brexitrapport vrij

De Britse regering zal een uitgelekt rapport over de economische gevolgen van het vertrek uit de Europese Unie openbaar maken. De financiële commissie van het Lagerhuis had dat woensdag geëist. Eerder liet de regering weten bereid te zijn de parlementariërs alleen op "strikt vertrouwelijke basis" inzage te geven in wat zij een eerste analyse van de impact van de brexit noemde.

Commissievoorzitter Nicky Morgan, die met haar team toezicht houdt op het ministerie van Financiën en de centrale bank, vond dat lang niet ver genoeg gaan. "Om ervoor te zorgen dat het parlement en het publiek optimaal geïnformeerd kunnen debatteren over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk buiten de EU moet de regering dit document direct publiceren", zei Morgan. Ze kreeg snel haar zin.

Uit het rapport, waarvan de nieuwssite BuzzFeed delen naar buiten bracht, zou blijken dat Groot-Brittannië los van de EU veel slechter af is dan gedacht. De economie zal jarenlang ernstig te lijden hebben onder het afscheid van Europa. Zelfs als er gunstig handelsverdrag wordt gesloten, zal over een periode van vijftien jaar de groei in alle economische sectoren lager uitvallen dan als EU-lid. In het geval van een harde brexit, zonder deal, is dat verschil nog veel groter.

De gelekte informatie was een klap voor de brexitstrategie en zette de positie van premier Theresa May verder onder druk. Een minister vond dat de analyse van ambtenaren niet al te serieus moest worden genomen, een ander riep de regering op haar standpunten te heroverwegen.

Regering geeft uitgelekt brexitrapport vrij
Regering geeft uitgelekt brexitrapport vrij (Foto: ANP)

Oud-Ajacied Enoh keert terug naar de Eredivisie

Eyong Enoh keert terug in de Eredivisie. De oud-speler van Ajax heeft een contract ondertekend bij Willem II.

Tussen 2008 en 2013 speelde Enoh in het shirt van Ajax, waarna hij voor een vertrek uit Amsterdam koos. Hij verliet de club tijdelijk voor Fulham en maakte een jaar later de overstap naar Antalyaspor. Die club liet hem een half jaar later vertrekken naar Standard Luik.

Afgelopen zomer vertrok hij bij de club uit België, waarna hij zonder club zat. Willem II meldde dinsdag dat hij meetrainde met de club en woensdag heeft hij een handtekening gezet onder een contract. Enoh heeft getekend tot het einde van het seizoen.

"Met Eyong halen we een ervaren jongen in huis. Hij beschikt over een echte winnaarsmentaliteit en is daarmee zeker van meerwaarde voor Willem II", vertelt technisch directeur Joris Mathijsen op de officiële website van Willem II.

Aissati vindt club en begint aan nieuw avontuur

Ismail Aissati heeft een nieuwe club gevonden. De middenvelder heeft getekend bij het Turkse Denizlispor.

Een half jaar geleden tekende Aissati nog een contract bij Balikesirspor, maar aan die samenwerking is tijdelijk een einde gekomen. Het voormalig talent kwam dertien competitiewedstrijden in actie voor de club, maar Balikesirspor heeft besloten om hem te laten gaan.

Aissati wordt voor de rest van het seizoen verhuurd door Balikesirspor en maakt de overstap naar Denizlispor. Beide clubs zijn actief op het tweede niveau van Turkije, al staat Balikesirspor er met een vijfde plek beter voor dan Denizlispor, dat tegen degradatie vecht.

De middenvelder begint hiermee aan zijn negende club. Eerder kwam Aissati uit voor PSV, waar hij bekend stond als een groot talent. Ook speelde hij onder andere in het shirt van FC Twente, Ajax, Vitesse en Antalyaspor.

Blind kan Roma vergeten: "Het is erg lastig"

Daley Blind wordt gelinkt aan een transfer naar AS Roma, maar Manchester United wil de Nederlander niet kwijt.

De verdediger komt dit seizoen weinig in actie in de Premier League, maar Blind heeft geen toestemming gekregen om Manchester United te verlaten. Roma denkt aan een huurdeal, maar Manchester United wil hem niet op huurbasis laten gaan.

De club van José Mourinho wil alleen in de zomer meewerken als het gaat om een permanente transfer. "We hebben maar weinig tijd, omdat het vandaag de laatste dag van de transfermarkt is", vertelt Danny Blind in gesprek met LaRoma24. "Ik kan bevestigen dat Roma hem wil hebben, maar Manchester United wil hem niet op huurbasis laten gaan. De club wil hem alleen komende zomer verkopen."

"Het is erg moeilijk om te onderhandelen, omdat Manchester United hem wil behouden. De club wil hem gebruiken in de Champions League, de Premier League en in de FA Cup. Italië zou een interessante optie voor hem zijn, maar Manchester United is een grote club dat geen spelers hoeft te verkopen en geen geld nodig heeft."

Doordat de transfermarkt woensdag sluit, verwacht Blind dat er geen transfer komt. "Mourinho wil de groep bij elkaar houden. Misschien als we nog een paar dagen hadden of een week, dan had het kunnen gebeuren. Maar we hebben maar een paar uur. Dus dat is erg lastig."

Turkse rechter laat Amnesty-voorzitter vrij

Een Turkse rechtbank heeft de vrijlating bevolen van de opgepakte voorzitter van Amnesty International in Turkije, Taner Kiliç. Dat heeft zijn advocaat gemeld. De man zat al vast sinds juni vorig jaar, op verdenking van terroristische activiteiten.

Volgens de aanklagers heeft Kiliç destijds de berichten-app ByLock gedownload, waarmee aanhangers van Fethullah Gülen met elkaar communiceren. Die zit volgens de Turkse overheid achter de mislukte staatsgreep van juli 2016.

Amnesty International eiste al langer de onmiddellijke vrijlating van de voorzitter, ook al omdat er geen enkel bewijs zou zijn van betrokkenheid bij de Gülen-beweging. De mensenrechtenorganisatie startte een petitie voor de vrijlating die volgens Amnesty zelf door meer dan een miljoen mensen wereldwijd is getekend.

Erg blij
Een woordvoerder van Amnesty International Nederland zei dat de organisatie erg blij is. Wel moet nog duidelijk worden of er nog voorwaarden aan de vrijlating worden gesteld en of het proces verder gaat. "Maar hij is in elk geval op vrije voeten."

Een delegatie van Amnesty-directeuren woont de rechtszaak bij. Taner zelf zei tijdens de zitting dat hij enorm gefrustreerd is doordat er acht maanden van zijn vrijheid is afgenomen, zonder enig bewijs, twitterde een van de Amnesty-mensen.

Turkse rechter laat Amnesty-voorzitter vrij
Turkse rechter laat Amnesty-voorzitter vrij (Foto: ANP)

Ziekenhuizen doen energiedrankjes in de ban

Bij verschillende ziekenhuizen zijn recent de omstreden energiedrankjes uit de restaurantjes, winkeltjes en automaten verdwenen. Dat zegt de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die er blij mee is.

Kort geleden deden kinderartsen ernstige waarschuwingen uitgaan tegen het gebruik van energiedrankjes door jongeren. Daarop meldde voedselwaakhond Foodwatch dat die vloeistoffen ook in veel ziekenhuizen te koop zijn. Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Ziekenhuizen zijn de bekende blikjes de afgelopen tijd uit zeker zeven ziekenhuizen verdwenen, zowel voor als na de oproep. "Het is een trend om met de leveranciers te overleggen over het aanbod."

"Ook de NVZ vindt energiedrankjes geen gezonde drankkeuze voor jongeren, maar ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering", meldt de hospitaalclub, die benadrukt dat lang niet in alle ziekenhuizen dergelijke drankjes te koop waren.

Ziekenhuizen doen energiedrankjes in de ban
Ziekenhuizen doen energiedrankjes in de ban (Foto: ANP)

Geen gridgirls meer in Formule 1

De Formule 1 heeft per direct een einde gemaakt aan een lange traditie. De eigenaren van de sport hebben besloten dat er vanaf maart geen gridgirls meer te zien zijn, omdat deze niet meer passen bij wat het merk Formule 1 uit wil stralen. Ook in de andere series die een raceweekend vullen zullen de mooie dames de coureurs niet meer bij mogen staan.

Commercieel directeur Sean Bratches lichtte het besluit toe: "Het afgelopen jaar hebben we gekeken naar een aantal gebieden waarvan wij vonden dat ze beter aan zouden moeten sluiten bij onze visie van de sport. Hoewel de gridgirls al decennia lang bij de Formule 1 horen vinden wij dat ze niet langer passen bij de uitstraling van ons merk en dat ze in strijd zijn met de huidige maatschappelijke normen."

De Formula One Group vindt de gridgirls 'niet gepast en relevant' voor de sport en haar huidige en nieuwe fans. Hierdoor moeten de fans vanaf maart wanneer het seizoen in Australië start het zonder een mooie traditie stellen.

Geen gridgirls meer in de Formule 1 (Foto: Red Bull)
Geen gridgirls meer in de Formule 1 (Foto: Red Bull)

OM eist 30 jaar cel en tbs voor dubbele moord

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de 48-jarige tbs'er René de L. dertig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging krijgt voor een dubbele moord in Arnhem vorig jaar. Volgens de officier van justitie is een levenslange celstraf ook op zijn plaats, maar het is mogelijk dat de man dan ooit weer vrij op straat kan lopen en dat moet worden voorkomen.

Volgens de aanklager heeft de man op 23 maart met voorbedachten rade de 71-jarige hotelhouder Benny Peters uit Arnhem en de 73-jarige Willy van den Heuvel vermoord. Dat deed hij nadat hij was gevlucht uit een tbs-kliniek, waar hij al tien jaar lang werd behandeld voor zijn agressieve gedachten en antisociaal gedrag. De L. kwam in de kliniek terecht na een poging tot moord in 2006.

De tbs'er ging er vorig jaar vandoor toen hij onbegeleid aan het werk was buiten de kliniek. Hij zwierf enkele dagen rond in een gestolen busje en kreeg toen in Arnhem onderdak in het hotel van Benny Peters. Die ving wel vaker daklozen op. De verdachte heeft tijdens onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) gezegd dat hij in de dagen dat hij rondzwierf steeds vaker dacht aan hoe het zou zijn om iemand om het leven te brengen. Hij zou in een vlaag van boosheid "los zijn gegaan" in het hotel, maar het "had ook best iemand op straat kunnen zijn."

De man kan zich niks meer herinneren van het moment van de moorden, zei hij woensdag. In het hotel, waar geen betalende gasten meer logeerden, zijn alleen bebloede spullen, vingerafdrukken en DNA-sporen van de verdachte gevonden.

OM eist 30 jaar cel en tbs voor dubbele moord
OM eist 30 jaar cel en tbs voor dubbele moord (Foto: ANP)

Van Poppel wint bij debuut voor LottoNL-Jumbo

Wielrenner Danny van Poppel heeft de eerste etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. Na 191 kilometer was de renner van LottoNL-Jumbo het snelste in de massasprint.

De vlucht van de dag bestond uit de Fransman Paul Ourselin en de Spanjaarden Francisco Mancebo, José Manuel Díaz en Ibai Salais. De maximale voorsprong voor de kopgroep was vijf minuten. Met achttien kilometer te gaan werd viertal ingelopen door het peloton.

In de laatste paar kilometer probeerde Gianni Moscon van Sky weg te rijden uit het peloton maar onder aanvoering van LottoNL-Jumbo werd het gat gedicht. Van Poppel werd door zijn ploeggenoten goed afgezet en won de sprint met overmacht. Voor de Nederlandse ploeg was dit de eerste zege van het seizoen. Luka Mezgec werd tweede voor de Belg Jurgen Roelandts.

De Jong: "Ik sluit nooit de deur voor Ajax"

Nigel de Jong sluit niet uit dat hij ooit terugkeert bij Ajax. De routinier speelt sinds enkele weken voor 1. FSV Mainz 05.

Kort voor zijn recente vertrek bij Galatasaray meldden Turkse media dat De Jong terug zou gaan naar de Amsterdammers. In gesprek met de NOS ontkent de middenvelder dat. "Er is contact geweest. Deze zomer nog. De rol die ik nu bij Mainz heb, kan ik ook vervullen bij Ajax. Maar het moet wel van twee kanten komen."

Wellicht komt het later nog wel van een comeback, zegt De Jong. "Ik sluit nooit de deur voor Ajax." De 33-jarige spelverdeler speelde jaren in de jeugd van Ajax, waar hij in oktober 2002 zijn debuut in het profvoetbal maakte. In maart 2004 volgde zijn debuut in het Nederlands elftal.

Na ruim drie jaar in het eerste elftal vertrok De Jong in januari 2006 naar Hamburger SV. Nog eens drie jaar later volgde een transfer naar Manchester City, waarmee de 81-voudig international landskampioen werd. Daarna speelde De Jong ook voor AC Milan en LA Galaxy, om vervolgens in de zomer van 2016 in Istanbul te belanden.

Vitesse meldt transfer Rashica naar Bundesliga

Milot Rashica heeft een nieuwe club gevonden. De 21-jarige speler uit Kosovo vertrekt naar Werder Bremen.

Rashica traint woensdag al voor het eerst mee bij zijn nieuwe club. Op de officiële website van Vitesse kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn periode in Arnhem. "Ik ga de club, staf, teamgenoten en supporters nooit vergeten. Mijn tijd bij Vitesse is eigenlijk één groot hoogtepunt geweest, met het winnen van de beker en het spelen van Europees voetbal als ultieme beloningen."

"Ondanks dat ik de intentie had om het seizoen in Arnhem af te maken, komt er met Werder een unieke kans voorbij. Ik wil iedereen bij Vitesse bedanken en ik wens alle Vitessenaren heel veel succes toe bij deze mooie club", aldus Rashica, die sinds de zomer van 2015 voor de Gelderse club speelde.

Werder Bremen meldde dinsdag al dat er bijna een akkoord was over Rashica. Naar verluidt ontvangt Vitesse circa negen of tien miljoen euro voor de vleugelaanvaller, die in Arnhemse dienst 100 officiële wedstrijden speelde. Daarin leverde hij vijftien goals en 24 assists af.

Oud-Ajacied Fischer terug naar Denemarken

Viktor Fischer maakt per direct de overstap van 1. FSV Mainz 05 naar FC Kopenhagen. Hij speelde pas een half jaar in Duitsland.

FC Kopenhagen meldt via de officiële kanalen dat Fischer voor vijf jaar is vastgelegd. De 23-jarige vleugelaanvaller wordt woensdagmiddag om 16:00 uur aan de pers en publiek gepresenteerd. Fischer scoorde dit seizoen twee keer in twaalf officiële wedstrijden. In de Bundesliga kreeg hij maar 332 speelminuten.

Volgens enkele Deense bronnen betaalt Kopenhagen ongeveer 2,6 miljoen euro voor Fischer, die in 2011 op 16-jarige leeftijd bij Ajax terechtkwam. Onder leiding van Frank de Boer groeide hij uit tot basisspeler. Na een zware blessure kwam de Deen steeds minder aan spelen toe.

Ajax liet de speler verhuizen naar Middlesbrough, maar dat werd geen succes. Na een jaar vertrok Fischer al naar Mainz. Ook daar had de 16-voudig international het dus moeilijk.

NAVO en Jolie slaan handen ineen

De NAVO en Angelina Jolie gaan samenwerken om seksueel geweld in conflictgebieden tegen te gaan. De actrice zet zich als speciaal gezant van vluchtelingenorganisatie UNHCR in voor de bescherming van vrouwen in oorlogssituaties. Ze heeft daarover gesproken met topman Jens Stoltenberg op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De Noor zegde toe samen te gaan werken op het gebied van training van militairen, bewustwording en het rapporteren van seksueel geweld in conflictgebieden. "Seksueel geweld is een oorlogstactiek. De NAVO doet hier al veel tegen, maar we kunnen meer doen", zei Stoltenberg. "We gaan kijken naar het versterken van de bestaande training rondom het bestrijden van seksueel geweld."

Jolie bezocht als UNHCR-gezant afgelopen weekend een vluchtelingenkamp in Jordanië, waar 80.000 Syrische vluchtelingen leven. De actrice riep tijdens dit bezoek de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel een oplossing voor het al jaren durende conflict in Syrië te vinden. De vrede mag niet gefundeerd worden op straffeloosheid voor de misdaden tegen de burgerbevolking, zei Jolie.

NAVO en Jolie slaan handen ineen
NAVO en Jolie slaan handen ineen (Foto: BuzzE)

Tauber en Kooiman winnen Alternatieve Elfstedentocht

Woensdag heeft Erik Jan Kooiman de 28e editie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk gewonnen. Na 200 kilometer wedstrijd kwam de schaatser van de AB Transport Group-ploeg solo over de finish. Bij de vrouwen won Anne Tauber. Voor de schaatsster van iM Farming was dit de eerste zege op het hoogste niveau.

Christoffel Hendriks reed een groot deel van de wedstrijd alleen aan de leiding. Na driekwart wedstrijd ontsnapte Kooiman uit het peloton en maakte de aansluiting met Hendriks. Vervolgens wist Kooiman een minuut weg te rijden bij de achtervolgers.

Bart Mol probeerde vanuit het peloton naar Kooiman toe te rijden en naderde tot op minder dan twintig seconden. De 31-jarige Kooiman wist echter uit de greep van Mol te blijven. Mol finishte op de tweede plaats en op de derde plaats zijn ploeggenoot Frank Vreugdenhil.

Volledige uitslag mannen

Bij de vrouwen reed Tauber in de laatste kilometers weg bij medevluchtster Iris van der Stelt en kwam solo over de finish. De sprint voor de derde plaats werd gewonnen door Elma de Vries. Tauber werd vorig jaar al tweede in de Alternatieve Elfstedentocht.

Volledige uitslag vrouwen

Meeste 80-plussers in Laren, minst in Urk

Nederland telde op 1 januari 2017 bijna 765.000 80-plussers. Dat zijn er 45 op elke duizend inwoners. In 240 gemeenten was het aandeel 80-plussers hoger dan gemiddeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Noord-Hollandse gemeente Laren telde naar rato het hoogste aantal tachtigplussers (99 per duizend). Ook Rozendaal, Haren, Heemstede en Wassenaar hebben relatief veel inwoners van tachtig jaar of ouder. De gemeente Baarn, waar sinds vandaag een tachtigplusser bij is gekomen, telde er vorig jaar 62 op de duizend. In Urk wonen met 18 op de duizend inwoners relatief de minste tachtigplussers.

Meeste 80-plussers in Laren, minst in Urk (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meeste 80-plussers in Laren, minst in Urk (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Tinder discrimineert op leeftijd

Tinder maakt zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Tot dat oordeel komt het hof van beroep in Los Angeles, nadat een gebruiker van de populaire dating-app zich had beklaagd over de verschillende prijzen voor de betaalde versie Tinder Plus. Die kost voor mensen onder de dertig 9,99 tot 14,99 dollar, maar voor mensen boven de dertig 19,99 dollar.

Tinder verdedigt het prijsbeleid met het argument dat jongeren vaker een kleiner budget hebben, waardoor een lagere prijs hen sneller over de streep trekt om een betaald abonnement aan te schaffen. Een lagere rechtbank ging in 2016 nog mee in die redenering en stelde dat van discriminatie geen sprake was.

In hoger beroep bleef deze week niets meer over van dat argument. Het idee dat jongere tinderaars krapper bij kas zitten, is volgens de rechter een onterechte generalisatie en daarom geen excuus om oudere personen meer geld te vragen. "En daarom swipen we naar links", zo staat in het schriftelijke vonnis.

Tinder discrimineert op leeftijd
Tinder discrimineert op leeftijd (Foto: BuzzT)

Groningse boeren met trekker naar Den Haag

Boeren gaan donderdag met tientallen trekkers van Groningen naar Den Haag om daar te demonstreren bij de hoorzitting over de afhandeling van aardbevingsschade. Zij eisen van Shell dat het olie- en gasbedrijf financiële verantwoordelijkheid neemt voor de bevingsschade door gaswinning. De boeren willen die garanties zwart op wit zien.

Shell kwam dinsdag met een verklaring waarin ze meldde dochterbedrijf NAM te blijven steunen bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen en bereid te zijn daarvoor garanties af te geven. De Tweede Kamer wil ondanks de verklaring dat Shell donderdag aan de commissie voor Economische Zaken en Klimaat komt uitleggen of het olie- en gasbedrijf inderdaad tracht de aansprakelijkheid voor de Groningse aardbevingsschade te ontlopen.

Groningse boeren met trekker naar Den Haag
Groningse boeren met trekker naar Den Haag (Foto: ANP)

Hennis voorzitter Nationale Kinderherdenking

Voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis is benoemd tot voorzitter van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei. De herdenking voor kinderen vindt ieder jaar plaats in Madurodam en moet de jaarlijkse herdenking toegankelijk maken voor kinderen.

De oud-minister gaat leiding geven aan het bestuur van de stichting, samen met de ieder jaar gekozen burgemeester van Madurodam. Dit jaar valt die eer de 15-jarige Amélie Mijs te beurt. ,,Ook voor nieuwe generaties is het van belang het besef levend te houden dat onze vrije en veilige omgeving niet vanzelfsprekend is", aldus Hennis.

De jaarlijkse herdenking voor kinderen in Madurodam is een van de grootste van het land.

Hennis voorzitter Nationale Kinderherdenking
Hennis voorzitter Nationale Kinderherdenking (Foto: ANP)

Winter eindelijk in aantocht

Met een noordoostenwind wordt volgende week koude Noordpoollucht naar ons land geblazen. Vanaf maandag ligt het kwik overdag rond of net onder het vriespunt. ’s Nachts koelt het op uitgebreide schaal af naar -5 tot -10 graden. Vanwege de droge vrieslucht kan al gauw op ondergelopen weilanden en sintelbanen worden geschaatst. Als de vorst aanhoudt is het ijs op de eerste sloten aan het eind van de week mogelijk dik genoeg om op te staan.

Tot nu toe verliep de winter erg zacht en het is dan ook de eerste keer dat het dit winterseizoen écht koud lijkt te worden. In De Bilt kwam het zelfs nog niet tot matige vorst. De kans is groot dat de minimumtemperatuur komende week op het hoofdstation wél onder -5 graden duikt. Landelijk kwam het dit winterseizoen op 1 december al tot matige vorst. Toen koelde het in Gilze-Rijen af naar -5,6 graden. Ook op 2 en 11 december vroor het lokaal matig.

Vorst valt maandag in
De wind draait geleidelijk naar het noordoosten en maandag bereikt koude lucht vanaf de Noordpool ons land. Het koudst wordt het in het noordoosten. Daar is kans op meerdere ijsdagen. Hierbij ligt de temperatuur zowel overdag als ’s nachts onder nul. In het midden van het land komen de maxima rond het vriespunt uit en in het zuidwesten ligt het kwik een paar graden boven nul. Het weerbeeld bestaat uit vrij veel zon en enkele wolkenvelden. Doordat de zon alweer vrij krachtig is kan het kwik regionaal boven nul uitkomen. Wel blijft het schaatsijs op ondergelopen weilanden, sintel- en asfaltbanen goed omdat de lucht vrij droog is. Hierdoor kan de ijsvloer zelfs overdag aangroeien!

Het koude winterweer lijkt tot en met woensdag aan te houden, maar sommige weermodellen laten het tot het eind van de week vriezen. De verwachting is nog vrij onzeker, maar de kans is vrij groot dat het in ieder geval een paar dagen mooi vriesweer is. Of we massaal op de schaats kunnen hangt af van de duur van deze winterse periode. De meteorologen van Weeronline raden aan om komende week terughoudend te zijn met het betreden van natuurijs.

                    

Links de weersverwachting op De Bilt, rechts in Enschede (Foto: Weeronline.nl)

Kabinet denkt na over verbod op bitcoins

Mogelijk is er slecht nieuws onderweg voor beleggers in cryptovaluta. Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) laat op dit moment samen met het kabinet zijn gedachten gaan over de vraag of een verbod op bitcoins een goed idee is.

Partijen in de Tweede Kamer vragen om maatregelen tegen zogenoemde cryptomunten en andere omstreden financiële producten, waarschijnlijk onder het motto 'als wij het al niet snappen, dan kunnen onze burgers daar al zeker niet mee omgaan'. Hoekstra wil over een paar weken duidelijk maken of een verbod van de bitcoin wenselijk en mogelijk is. 

Volgens de bewindsman gaan "onze gezamenlijke gedachten" in de richting dat het wenselijk is, maar dat vraagt om een toets. Dat geldt ook voor de mogelijkheid van een verbod, zei de minister. Hij hoopt de Kamer binnen enkele weken te kunnen informeren.

Hoekstra waarschuwt al tijden voor de bitcoin onder het motto Bezint eer ge begint. Ook toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank wijzen op de risico's. Desondanks is het aantal mensen in Nederland dat er in belegt, niet dramatisch aan het afnemen, constateert de minister.

Beleg jij in bitcoins of andere cryptovaluta en word je geraakt door zo'n verbod? Of werkt het überhaupt niet omdat onze wet niet over de grens gaat? Laat het achter in de reacties!

Minister bekijkt wenselijkheid verbod bitcoin
Minister onderzoekt een verbod op bitcoin (Foto: ANP)

Ajax stalt Zeefuik bij FC Groningen

Deyovaisio Zeefuik maakt het seizoen af bij FC Groningen. De speler wordt verhuurd door Ajax.

Zeefuik, die in Amsterdam een contract heeft tot medio 2019, maakte vorig jaar in april zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij speelde tot nu toe negen officiële wedstrijden voor zijn club. De 19-jarige rechtsback kwam in 2006 al in de jeugd van Ajax terecht.

"Met het vertrek van Todd Kane en mogelijk ook Etiënne Reijnen hadden wij de behoefte om onze verdediging weer op peil te brengen. Met Deyovaisio kregen we daartoe een mooie kans", zegt Ron Jans, manager technische zaken, op de officiële website van FC Groningen.

Jans omschrijft Zeefuik als 'een sterke, snelle, agressieve verdediger met een goed loopvermogen'. "Hij zal ook bij ons moeten knokken voor speelminuten, maar die gaan er zeker komen." Groningen heeft een eerste recht tot koop bedongen bij de Amsterdammers.

Pechstein vindt deelname Russen onder neutrale vlag onzin

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft grote kritiek geleverd op de toelatingsprocedure van het IOC voor de Russische sporters voor de komende Winterspelen in Pyeongchang.

Claudia Pechstein: “Het deelnemen onder neutrale vlag vind ik totale onzin. Ofwel je schorst op doping betrapte sporters voor twee jaar, mij hebben ze zelfs zonder positieve test voor twee jaar geschorst, ofwel je laat niet-betrapte atleten gewoon onder de vlag van hun eigen land starten”.

De vijfvoudig Olympisch kampioene moest vanwege een schorsing de Winterspelen van Vancouver in 2010 missen. De Spelen in Pyeongchang zijn de zevende Spelen in haar carriere.

NHL: Jets kloppen Lightning in topduel

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben in de NHL een knappe zege geboekt. De nummers twee van de Western Conference waren in eigen huis te sterk voor de Tampa Bay Lightning, de koplopers in het oosten.

Dankzij Matthew Peca kwam Tampa Bay kort voor het einde van de eerste periode op voorsprong, maar Blake Wheeler stelde Patrik Laine en Kyle Connor in de tweede periode in staat om de score om te draaien: 2-1. Bryan Little maakte het in de derde periode af door voor de 3-1 te tekenen. 

Door het verlies van Tampa Bay konden de Boston Bruins in het oosten profiteren, maar dat lieten ze na: in Boston waren de Anaheim Ducks onder meer door twee treffers van Adam Henrique met 1-3 te sterk.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Anaheim Ducks 1-3
Buffalo Sabres - New Jersey Devils 1-3
Carolina Hurricanes - Ottawa Senators 2-1
Columbus Blue Jackets - Minnesota Wild 2-3 SO
New York Islanders - Florida Panthers 1-4
Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks 5-2
Nashville Predators - Chicago Blackhawks 1-2
St Louis Blues - Montreal Canadiens 3-1
Winnipeg Jets - Tampa Bay Lightning 3-1
Dallas Stars - Los Angeles Kings 0-3
Calgary Flames - Vegas Golden Knights 2-4
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 4-3 OT

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Van Brienenoordbrug gevaarlijkste snelwegstuk

De oostbaan van de Van Brienenoordbrug bij de oprit Feijenoord bij Rotterdam was vorig jaar de gevaarlijkste kilometer snelweg. Tussen de hectometerpalen 21,0 en 22,0 van de linkerbaan van de A16 vonden 48 ongevallen plaats, meldt de Stichting Incident Management Nederland. Op de tweede plek staat met 43 ongevallen de koploper van 2016, de noordbaan van de A12 bij Gouda.

De A1 tussen het tankstation Palmpol en de afrit naar de A30 is volgens het samenwerkingsverband van alarmcentrales een opvallende nieuwkomer in de lijst van gevaarlijkste wegvakken. Op dit stuk weg, dat vlak voor de afslag naar de A30 ligt, gebeurden vorig jaar 42 ongevallen, bijna drie keer meer dan in voorgaande jaren. Problemen met een te korte uitvoegstrook en de afsluiting van de N805 lijken hier debet aan te zijn.

Het wegvak op de Van Brienenoordbrug staat al jaren in de top tien van gevaarlijkste stukken snelweg van Nederland. De meeste ongevallen vinden daar plaats op de parallelbaan van de brug. Dat zou komen door de lage snelheid van het verkeer, dat van een zeer bochtige oprit afkomt. Veel automobilisten zouden de lengte van de invoegstrook onderschatten, en invoegen voordat ze voldoende snelheid hebben.

Op de A12 bij Gouda ging het vorig jaar beter dan het jaar ervoor. Tussen de hectometerpalen 27,0 en 29,0 werden 27 procent minder ongevallen geteld. De stichting vermoedt dat dit het gevolg is van de parallelroute langs de A12 die eind 2016 werd opengesteld. Automobilisten die vanuit Gouda naar Den Haag willen, hoeven daardoor niet langer de rijstroken naar Rotterdam over te steken om de rijbaan naar Den Haag te bereiken.

Van Brienenoordbrug gevaarlijkste snelwegstuk
Van Brienenoordbrug gevaarlijkste snelwegstuk (Foto: ANP)

Blu-ray: The Dark Tower

Revolverheld Roland Deschain zoekt een woestijnachtig landschap af op zoek naar The Dark Tower, in de hoop dat hij hiermee zijn met uitsterven bedreigde wereld kan redden. Er bestaan andere werelden dan die van ons. The Dark Tower is gebaseerd op de epische boekenreeks ‘De Donkere Toren’ van één van ’s werelds meest succesvolle schrijvers, Stephen King. De laatste scherpschutter, Gunslinger Roland Deschain, is verwikkeld in een eeuwige strijd met Walter O’Dim, ook bekend als The Man in Black. Roland is vastbesloten om te voorkomen dat O’Dim de macht neemt over de Dark Tower, die het universum bij elkaar houdt. Het lot van meerdere werelden staat op het spel en alleen Roland kan de toren verdedigen tegen The Man in Black.

Voorwaardelijke straf na hulp bij zelfdoding

De 75-jarige Albert Heringa is veroordeeld voor hulp bij de zelfdoding van zijn 99-jarige moeder in 2008. Het gerechtshof in Den Bosch legde woensdag een half jaar voorwaardelijke celstraf op. Er was tegen hem drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

Heringa plande samen met zijn moeder in 2008 het einde van haar leven, nadat hij had ontdekt dat ze pillen aan het verzamelen was. Hij zorgde voor de juiste medicijnen, stampte de pillen en mengde ze met yoghurt. Zijn moeder was het schoolvoorbeeld van een voltooid leven, zei hij.

De kwaaltjes waar ze last van had, waren volgens hem onvoldoende voor euthanasie en na een eerste afwijzing door de huisarts durfde hij geen enkele arts meer te benaderen om het leven van zijn moeder te beëindigen.

Geen beroep op overmacht
Het gerechtshof bepaalde dat euthanasie is voorbehouden aan een arts en dat Heringa geen beroep op overmacht kan doen. Het hof neemt het hem kwalijk dat hij zijn moeder alleen heeft gelaten en eventuele complicaties voor lief heeft genomen.

Het hof constateert dat in de maatschappelijke discussie over het voltooide leven de meningen sterk uiteenlopen en dat er nog geen wetsvoorstel bestaat. Om die reden wilden de rechters geen oordeel geven over de vraag of stervenshulp aan mensen met een voltooid leven is toegestaan.

Drie keer eerder probeerde het Openbaar Ministerie in de zaak tegen Heringa straf af te dwingen voor hulp bij zelfdoding, maar voor het eerst is dat gelukt. Het gerechtshof in Den Bosch behandelde de zaak, omdat de Hoge Raad oordeelde dat het gerechtshof in Arnhem het beroep op een noodsituatie te makkelijk had gehonoreerd.

Voorwaardelijke straf na hulp bij zelfdoding
Voorwaardelijke straf na hulp bij zelfdoding (Foto: ANP)

Arsenal presenteert Aubameyang

Pierre-Emerick Aubameyang mag zich officieel speler van Arsenal noemen. De spits is de duurste aanwinst uit de clubhistorie van de Engelsen.

Arsenal betaalt naar verluidt ruim 63 miljoen euro voor Aubameyang, die dit seizoen 21 keer scoorde in 24 officiële wedstrijden van Borussia Dortmund. De Gabonees had geen goede verstandhouding meer met de club en hij mocht daarom vertrekken. Dit seizoen werd Aubameyang al twee keer uit de selectie gezet.

De 28-jarige speler scoorde in totaal 141 keer in 213 wedstrijden voor BVB, dat hem in 2013 overnam van Saint-Étienne. De Duitsers vervangen hem waarschijnlijk met Michy Batshuayi, die gehuurd wordt van Chelsea als de medische keuring geen problemen oplevert. The Blues willen Batshuayi op hun beurt vervangen voor Arsenal-spits Olivier Giroud.

Pierre-Emerick Aubameyang is de derde aanwinst van deze maand voor Arsenal, dat dinsdag met 3-1 onderuit ging bij Swansea City. De nummer zes van de Premier League haalde ook Konstantinos Mavropanos en Henrikh Mkhitaryan binnen. Sterspeler Alexis Sánchez vertrok echter naar Manchester United, terwijl ook Theo Walcott (Everton) en Francis Coquelin (Valencia) een andere club vonden.

Resident Evil 7 nadert vijf miljoen verkochte exemplaren

Van Resident Evil 7: Biohazard zijn inmiddels 4.8 miljoen exemplaren verkocht. De game werd eind vorig jaar opnieuw uitgebracht aan de hand van een Gold Edition. Hoewel de cijfers goed lijken, voldoet de game nog niet aan de verwachtingen van Capcom. RE7 moest eigenlijk 5.5 miljoen aan het einde van maart bereiken, een inmiddels vrijwel onhaalbare opdracht.

Capcom heeft vorig jaar ook geroepen dat ze deze game uiteindelijk de 10 miljoen-grens willen zien slechten. Vermoedelijk moet de game nog een aantal ports krijgen om daar nog in de buurt van te komen.

Marvel vs. Capcom: Infinite voldoet tot dusverre ook niet aan de verwachtingen van Capcom. Van de game zijn inmiddels 1 miljoen exemplaren verkocht, daar waar Capcom vooraf meer aan 2 miljoen zat te denken.

Het goede nieuws voor Capcom is dat Monster Hunter: World verwachtingen lijkt te overtreffen. In de eerste week van de release werden van deze game 5 miljoen exemplaren verscheept.

Maak je eigen clan in Yakuza 6

Yakuza 6: The Song of Life bevat net als zijn voorgangers een aantal optionele minigames en modi. Dit keer kun je een eigen clan vol vechtjassen maken. Als je bepaalde vijanden op straat verslaat krijg je soms de optie om ze in dienst te nemen bij je clan. Als je eenmaal genoeg leden hebt kun je het tegen andere clans opnemen. Uiteindelijk kun je zelfs je clan online uploaden zodat ze tegen de clans van andere spelers gaan vechten.

Het onderstaande filmpje laat beter zien hoe het werkt. Yakuza 6: The Song of Life komt op 20 maart uit en is exclusief voor PS4.

Bioware's Anthem uitgesteld naar 2019

Anthem, de loot-gedreven Destiny-achtige service-game van Bioware, moet begin 2019 uitkomen. Dat heeft EA-baas Andrew Wilson bekendgemaakt in een gesprek met investeerders. Volgens Wilson wordt de game niet uitgesteld omdat er een vertraging is opgelopen in het ontwikkelingsproces.

EA brengt eind dit jaar al een nieuwe Battlefield-game uit en zet Anthem daar liever niet tegenover. Volgens Wilson is het beter voor een nieuwe IP zoals Anthem om iets meer ruimte te hebben en aan het begin van het jaar komen er minder knallers uit.

Zaat wil halfnaakt met darters blijven lopen

Ashley Zaat is het er niet mee eens dat de walk-on-girls niet meer in actie mogen komen. De mooie, halfnaakte deernes begeleiden de dikke, lelijke darters naar hun bordje omdat het oog ook wat wil.

Dankzij de #MeToo-discussie vinden organisaties die pitspoezen, walk-on-girls en cheerleaders inhuren het steeds minder kies. In de dartwereld worden ze dus afgeschaft. Walk-on-girl Zaat is een petitie gestart, want ze wil blijven. Ondanks dertigduizend handtekeningen moet ze toch met pensioen. Gelukkig hebben we de foto's nog.

'Transfer naar Engeland lonkt voor Kramer'

Feyenoord raakt Michiel Kramer mogelijk deze maand nog kwijt. Er is serieuze interesse uit Engeland voor de 29-jarige spits.

Voetbal International meldt dinsdagavond dat Bolton Wanderers Kramer wil overnemen van Feyenoord. De spits komt niet meer voor in de plannen van Giovanni van Bronckhorst. Eerder toonden ADO Den Haag, NAC Breda en Sparta Rotterdam interesse, maar tot een overgang kwam het niet.

Bolton, dat twintigste staat in het Championship, is op zoek naar scorend vermogen. In 28 wedstrijden was de ploeg dit seizoen pas 26 keer trefzeker en hoopt dat de Nederlander de club aan doelpunten gaat helpen.

Kramer staat sinds de zomer van 2015 onder contract bij Feyenoord, dat de spits destijds voor anderhalf miljoen euro overnam van ADO Den Haag. In totaal speelde hij 71 wedstrijden voor de Rotterdammers, waarin hij 23 keer trefzeker was en elf assists gaf.

Nederlandse F-16's vallen ISIS-doelen aan

Nederlandse F-16’s hebben afgelopen week ter ondersteuning van grondtroepen ISIS-doelen aangevallen. De doelen waren gebouwen, opstellingen, een hoofdkwartier en een opslaglocatie.

De aanvallen gebeurde in de buurt van Ar Ramadi en Abu Kamal in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië. Ook boven de Iraakse provincies Ninawa en Al Anbar werden missies gevlogen. De jachtvliegtuigen hielpen de grondtroepen tijdens in totaal 12 missies.  Bij 6 missies werden daadwerkelijk wapens ingezet.

Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse F16 in het Midden-Oosten (Foto: Ministerie van Defensie)
Nederlandse F16 in het Midden-Oosten (Foto: Ministerie van Defensie)

Van 't Schip tipte Manchester City over Sandler

PEC Zwolle heeft het mogelijk aan trainer John van 't Schip te danken als Philippe Sandler voor een mooie prijs wordt verkocht aan Manchester City.

Van 't Schip heeft een verleden bij Melbourne City, dat net als de Engelse koploper deel uitmaakt van de City Football Group. De coach van PEC Zwolle heeft daardoor connecties in Manchester, zo bevestigt hij in het Algemeen Dagblad. "Het klopt dat ik met Txiki Begiristain heb gesproken", vertelt hij over zijn gesprek met de technisch directeur van City.

"Op het moment dat AZ en PSV belangstelling hebben, zien zij dat ook. Wij hebben gezegd: 'Kijk eens naar hem en overleg het even, het zou ook een interessante speler voor jullie kunnen zijn'. Anderen doen dat ook, maar het heeft misschien geholpen omdat ik het als hoofdcoach heb gezegd."

Philippe Sandler speelt amper anderhalf jaar in het eerste van PEC, maar nu al kan hij dus een droomtransfer maken. "Hij heeft verdedigend enorme stappen gemaakt", vindt Van 't Schip. "Fysiek steekt hij goed in elkaar, er zit een goede kop op. Hij is een jongen die op den duur voor Manchester City zou kunnen voetballen."

De 20-jarige Sandler moet de Zwollenaren ongeveer 2,5 miljoen euro opleveren, maar inclusief bonussen en doorverkoop kan die transfersom meer dan verdubbeld worden. Het talent maakt het seizoen in elk geval af bij PEC. Naar verluidt wil Pep Guardiola hem dan verhuren aan een Nederlandse topclub.

Eerste namen van Lowlands 2018 bekendgemaakt

De eerste namen van de line-up voor Lowlands 2018 zijn vandaag door de organisatie naar buiten gebracht. En daar zitten een aantal hele mooie aanwinsten tussen.

Onder andere Kendrick Lamar, Gorillaz, Dua Lipa en The War on Drugs zullen hun opwachting maken in een van de tenten tijdens het festival in Biddinghuizen. Vorig jaar was de 25e editie, met als headliners Mumford & Sons, The xx en Editors, compleet uitverkocht. 

Lees ook onze review van de editie in 2017 of kijk de plaatjes terug, en praat natuurlijk mee op het Forum. Het volledige lijstje met bevestigingen:

Gorillaz, Kendrick Lamar, The War on Drugs, Dua Lipa, Bonobo, Dropkick Murphys, Fatima Yamaha, Gavin James, Grizzly Bear, Rag'n'Bone Man, Spinvis, Stormzy, FEEL MY BICEP, BROCKHAMPTON, David August, Floating Points, Ho99o9, Joost Klein, Jordan Rakei, Lauv, Little Simz, Protomartyr, Rhye, SUICIDEBOYS en Zeal&Ardor.

Lowlands 2018 vindt plaats op 17, 18 en 19 augustus. De kaartverkoop start op 10 februari om 11:00.

Hopelijk ligt de Alpha er weer zo prachtig bij! (Foto: Michella Kuijkhoven)
Hopelijk ligt de Alpha er weer zo prachtig bij! (Foto: Michella Kuijkhoven)

Özil dicht bij contractverlenging bij Arsenal

Mesut Özil zet binnen enkele dagen zijn handtekening onder een nieuw contract bij Arsenal.

De Duitse international is met zijn club al tot een overeenkomst gekomen, zo kan Goal bevestigen. Arsenal nam Özil in de zomer van 2013 over van Real Madrid, dat circa 50 miljoen euro voor hem kreeg. De 29-jarige linkspoot was daarmee op dat moment de duurste aanwinst uit de geschiedenis van The Gunners.

Het nieuws over Özil en de komst van Pierre-Emerick Aubameyang is een flinke boost voor manager Arsène Wenger. De coach zag zijn team dinsdag met 3-1 verliezen van Swansea City. Özil tekent voor minimaal drie seizoen bij.

Sinds zijn komst in Noord-Londen leverde Özil in de Premier League al 49 assists af. In het Liberty Stadium bracht hij dinsdag Nacho Monreal in stelling bij de openingstreffer. Meteen daarna kwam Swansea al langszij en na rust ging het achterin helemaal mis bij de ploeg van Wenger.

Vermeer: "Ik voel me in de steek gelaten"

Kenneth Vermeer is blij met zijn overstap naar Club Brugge. De doelman vindt dat hij bij Feyenoord nooit echt een kans heeft gekregen.

"Ik had een frisse wind nodig. Bij Feyenoord was het voor mij... op wil ik niet zeggen, maar ik had het gevoel dat ik daar niet echt een kans heb gekregen. Dan voel je je toch wel in de steek gelaten", zegt Vermeer in een interview met Het Laatste Nieuws. "Gevoel speelt een belangrijke rol bij mij. Je zal altijd ergens wel meer kunnen verdienen, maar je moet vooral met plezier naar je werk gaan."

Ook in België moet Vermeer nog wel een basisplek zien te veroveren, want de eerste twee duels was hij bankzitter. "Ik wil me nu laten gelden en dan is het afwachten. Blijven bij Club, terug naar Feyenoord of verhuizen naar een andere ploeg. Maar Club heeft ook een optie tot aankoop bedongen”, aldus Vermeer, die in eerste instantie dus door Feyenoord is verhuurd.

Club Brugge was volgens de 32-jarige sluitpost een logische keuze. "Ik heb in mijn carrière alleen maar aan de top gewerkt. Dit is een topclub die strijdt om de titel, wat wil je nog meer? Ik ben ook nog steeds dicht bij huis en de taal is gewoon dezelfde. Dat is allemaal een plus."

Oranje hockeydames sluiten vierluik tegen VS af met kleine zege

Oranje Dames sluiten vierluik tegen VS af met kleine zege

Waar de Oranje Dames aanvankelijk wonnen met grote cijfers (4-0, 7-1, 7-2) hebben ze hun vierluik interlands tegen de Verenigde Staten afgesloten met een kleine zege van 2-1. Dit betekent de 23ste winst van Oranje op rij.

Het duurde lang voordat de goals vielen. In het derde kwart bracht Marloes Keetels Nederland op voorsprong. Oranje kreeg echter een minuut later al de gelijkmaker om de oren uit een strafcorner van Kathleen Sharkey. Dit was de derde wedstrijd op rij met een tegengoal(s) voor Oranje, na een eerdere reeks van acht duels zonder tegengoal.

Lidewij Welten besliste de wedstrijd uiteindelijk in de 55ste minuut. Daarmee kroont ze zich topscorer van het vierluik met in totaal vijf goals. De eindbalans na vier wedstrijden tegen de Verenigde Staten: vier zeges, twintig goals voor en vier tegen. Van de vier tegengoals die Oranje in het vierluik moest incasseren kwamen er drie uit een strafcorner.

'Persoonlijk drama' houdt Younes bij Ajax

Amin Younes vertrekt vanwege privéomstandigheden nog niet naar Napoli. Komende zomer zal hij Ajax pas verlaten.

Dat vertelt zijn zaakwaarnemer Nicola Innocentin woensdag in De Telegraaf. "Amin heeft de president gezegd dat hij vanwege privéomstandigheden pas komende zomer naar Napoli wil." Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. "Ik ga uit respect voor Amin niet op de details in."

Younes werd de afgelopen dagen al medisch gekeurd en alle betrokken partijen kwamen tot een akkoord. Vanaf 1 juli mag de buitenspeler zich alsnog speler van Napoli noemen. Bij de koploper uit de Serie A krijgt de 24-jarige Duitser een contract tot medio 2023.

Ajax ontvangt komende zomer geen transfersom voor Younes, maar Erik ten Hag zal niet ontevreden zijn dat de speler nog even in Amsterdam blijft. "Ik had Amin liever hier gehouden. Het is heel lastig om in deze periode een aanvaardbare oplossing van buitenaf te krijgen", zei de coach vorige week. "Marc Overmars wilde deze transfer eigenlijk ook niet."

'Uitpeilen mobiele telefoon nodig bij brand'

De brandweer Zuid-Limburg wil kunnen uitpeilen waar een hulpverzoek via een mobiele telefoon vandaan komt. Nu mag om privacyredenen de locatie van de gsm van de melder niet worden bepaald. De oproep wordt ingegeven door een brand met dodelijke afloop in Slenaken op 7 januari, toen de hulpdiensten naar een verkeerd adres reden waardoor kostbare minuten verloren gingen.

De centralist had tijdens die boerderijbrand twee mensen aan de lijn die met eenzelfde gsm belden, maar elk een ander adres noemden. De brandweer reed daarop 10 kilometer de verkeerde kant op. Toen de vergissing werd bemerkt, duurde het tussen de vijf en negen minuten voor de brand was gevonden. De bejaarde bewoner kon nog uit het huis gehaald worden, maar overleed vlak daarna in het ziekenhuis.

"Wij willen de exacte locatie kunnen bepalen om dit soort vergissingen te voorkomen", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Dat kan wel bij vaste lijnen, maar bij een gsm is dat wettelijk niet toegestaan."

'Uitpeilen mobiele telefoon nodig bij brand'
'Uitpeilen mobiele telefoon nodig bij brand' (Foto: BuzzT)

'Kim Holland en rapper Sjors gaan seksfilm maken'

Het zal ongetwijfeld de natte droom van iemand zijn, terwijl het voor velen wellicht de ergste nachtmerrie is. Toch lijkt het erop dat het echt gaat gebeuren: Kim Holland en 'rapper' Sjors gaan een heuse pornofilm maken.

Kim zette een video online waarin ze vertelt dat ze Sjors na zijn fameuze debuut een uitnodiging gestuurd heeft om samen te werken. De Limburger reageerde direct, en volgens Kim gaan we er 'nog veel meer van horen'. 

Of de twee ook daadwerkelijk samen het bed in duiken is nog niet bekend, een nadeel is mogelijk dat Kim Holland geen piemel tussen haar benen heeft - iets waar Sjors gezien zijn debuutfilm wel wat mee lijkt te hebben. Wel heeft het er alle schijn van dat het uiteindelijke resultaat te zien zal zijn op Kim's pornozender, Meiden van Holland.

Kim Holland nodigt Sjors uit (Bron: YouTube)

9 personen aangehouden op verdenking mensenhandel

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de Rotterdamse politie heeft samen met Roemeense politiecollega's dinsdag 30 januari in Nederland en Roemenië 9 verdachten aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Het gaat om vier mannen in Nederland en vier mannen en een vrouw in Roemenië. De verdachten zijn tussen de 22 en 29 jaar en worden naast mensenhandel ook verdacht van witwassen, afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

De slachtoffers, in de leeftijd van 19 t/m 25 jaar, werden in Roemenië geronseld door de hoofdverdachte, om in Nederland aan het werk te gaan in de prostitutie. Naast deze hoofdverdachte en zijn echtgenote is ook een aantal verdachten aangehouden, die werkten als chauffeur voor de dames.

Om tot dit resultaat te komen heeft Nederland vanaf september 2017 in een Joint Investigation Team (JIT) samengewerkt met Roemeense autoriteiten, Eurojust en Europol. De verdachten zitten voorlopig vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Valentijnsspeeddaten bij NS voor 60-plussers

Twintig ondernemende 60-plussers nemen op woensdag 14 februari om 08.30 uur station Rotterdam over. Onder het genot van een heerlijk ontbijtje bij de stationspiano leren 10 vrijgezelle mannen en 10 vrouwen elkaar beter kennen. Terwijl het ontbijt wordt opgediend, worden de meest romantische liefdesnummers gespeeld door conducteur Jorgen Ijsendoorn op de stationspiano.

Na een snelle speeddateronde waar men elkaar beoordeelt, wordt de balans opgemaakt. Is de klik wederzijds? Dan liggen aansluitend twee tickets klaar voor de trein naar Parijs die om 09.58 uur vertrekt vanaf spoor 4. 60-plussers die zich willen opgeven, kunnen terecht op www.ns.nl/valentijnsdag.

Conducteur Xandor Bakker werkt op 14 februari op de trein naar Parijs en is ook aanwezig om de speeddate te begeleiden in de stationshal. Xandor: "Ik hoop dat er een goede match tussen zit! Hoe mooi zou het zijn als twee van deze mensen over 20 jaar nog kunnen vertellen dat ze elkaar beter hebben leren kennen in de trein naar Parijs. En daarnaast is het natuurlijk een mooie bonus om me voor een dag Doctor Love te wanen..."

Chauffeur zet vrachtwagen dwars om politie te helpen

Afgelopen maandag heeft de politie een 23-jarige Amsterdammer aangehouden vanwege het bedreigen van een medewerker van een pompstation in Vijfhuizen. Hij zou bij het wegrijden de medewerker bedreigd hebben met iets dat op een vuurwapen leek. 

De politie kon de auto op de A9 onder Akersloot lokaliseren. In de auto lagen een honkbalknuppel en het wapen. Een behulpzame vrachtwagenchauffeur parkeerde zijn wagen dwars over de weg zodat de politie een veilige werkplek had zo schrijft de eenheid Alkmaar Duinstreek op hun facebookpagina. Het vuurwapen bleek na inspectie een airsoftwapen te zijn. 

De wapens zijn in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. 

Chauffeur zet vrachtwagen dwars om politie te helpen (Foto: Politie Alkmaar )
Chauffeur zet vrachtwagen dwars om politie te helpen (Foto: Politie Alkmaar )

Cryptomunt Prodeum verdwijnt met geld, laat 'penis' achter

Het is een beetje een vreemd verhaal, dat van cryptomunt Prodeum. De bedoeling, zo dacht men, was om groente en fruit te koppelen aan een blockchain, maar nog tijdens de opstartfase is de boel in elkaar gezakt.

In de initiële ICO-fase, de Initial Coin Offering, was al het nodige geld in het project gestoken door investeerders. Daar lijkt men nu naar te kunnen fluiten, want de site van Prodeum ligt plat en de oprichters - die vermoedelijk valse namen en in elk geval valse foto's gebruikt hebben - zijn spoorloos.

Opvallend is dat de website het aanvankelijk nog wel deed. Een soort van, althans, want wie op Prodeum.io keek zag niks anders dan simpelweg het woordje 'penis'. Prodeum was sowieso al een beetje raar: men betaalde mensen om de naam op hun lichaam te schrijven, wat dan op Prodeum's Twitteraccount verscheen, 'als marketing'.

Hoeveel geld de 'oprichters' van Prodeum gejat hebben is nog niet helemaal duidelijk. Op internet gaan verhalen rond over een totale waarde van enkele miljoenen, terwijl Quote via een ander cryptocurrency-adres uitkomt op een euro of vijfduizend.

De white paper van Prodeum is inmiddels offline gehaald, maar The Next Web heeft een opgeslagen versie gewoon weer online gezet en die is hier te lezen.

'Nationale Hypotheek Garantie moet anders'

Door de hoge huizenprijzen in en rond veel grote steden kunnen starters daar nauwelijks meer gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daardoor kan dit vangnet voor hypotheekrisico's niet meer worden ingezet waar het eigenlijk voor is bedoeld en dat baart de Vereniging Eigen Huis (VEH) zorgen.

NHG beschermt starters nu tegen de risico's van een hypothecaire lening tot 265.000 euro en is voor met name die starters een belangrijke steun in de rug bij de aankoop van hun eerste woning. De VEH vraagt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren te onderzoeken of er flexibeler kan worden omgegaan met de kostengrens van de NHG. De NHG is een vangnet voor hypotheekrisico's, aldus een woordvoerder. "En die zijn nou juist het hoogst in regio's waar de prijzen het hoogst zijn."

De VEH zegt zelf geen panklare oplossing te hebben voor het probleem, maar "we signaleren". Een oplossing zou een flexibele NHG-grens kunnen zijn, want nu is "de nátionale hypotheekgarantie in de praktijk een régionale hypotheekgarantie".

'Nationale Hypotheek Garantie moet anders'
'Nationale Hypotheek Garantie moet anders' (Foto: ANP)

Hoe pakken we kernramp met buurlanden aan?

Hoe zijn Nederland en buurlanden voorbereid op een mogelijke nucleaire ramp? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceert woensdag een rapport over de samenwerking tussen de landen, als het gaat om het voorkomen en beheersen van incidenten bij kerncentrales.

De onrust onder Nederlanders in de grensregio's over verouderde en gebrekkige Belgische kerncentrales is de laatste jaren flink toegenomen. Die zorgen werden gevoed door incidenten, waarbij kernreactoren verscheidene keren abrupt uitgeschakeld moesten worden. Dat kwam onder meer door ontdekte scheurtjes in de wanden van de reactoren. Milieuactivisten en verontruste burgers eisen al jaren sluiting van de centrales.

Het onderzoek van de OVV begon in 2016 en heeft zich vooral gericht op de drie kerncentrales in het grensgebied van Nederland en België: Borssele (Nederland), Doel en Tihange (België).

Het toezicht op kerncentrales en de controle op de veiligheid berust bij de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in België en het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties.

Het onderzoek van OVV ging niet over de veiligheid van de kerncentrales zelf, maar over de onderlinge samenwerking.

Hoe pakken we kernramp met buurlanden aan?
Hoe pakken we kernramp met buurlanden aan? (Foto: ANP)

Jaap Jongbloed wil programma op YouTube maken

Jaap Jongbloed heeft genoeg ideeën om zijn carrière voort te zetten mocht hij opeens van de buis verdwijnen. De 62-jarige televisiecoryfee wil dan het internet op.

"Ik heb ideeën om dan via YouTube wat te gaan doen", zei Jaap woensdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10. De presentator wil "in de verre toekomst" een eigen kanaal op de videosite lanceren. "Daar ga je programma's zien die alles te maken hebben met gezondheid en het ouder worden. Niet vloggen dus, maar echt programma's maken daar. Dat lijkt me ontzettend leuk."

Voorlopig is een switch naar internet nog niet nodig. "Ik heb op dit moment de unieke positie dat ik EenVandaag mag doen. Opgelicht stond ook gister weer in de kijkcijfer top drie en vanavond start Het mooiste meisje van de klas weer dus zolang ik dat allemaal mag doen prijs ik mezelf gelukkig", aldus Jaap. "Ik zou in ieder geval nooit gaan bedelen bij een omroep om nog een programma te mogen doen als het een keer ophoudt."

Jaap Jongbloed wil programma op YouTube maken
Jaap Jongbloed wil programma op YouTube maken (Foto: BuzzE)

Spuiten en Slikken trekt 120.000 kijkers

Het nieuwe seizoen van Spuiten en Slikken op NPO 3 is dinsdagavond van start gegaan met 120.000 kijkers. Dat was niet genoeg voor een plek in de lijst van 25 best bekeken programma's van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Daarvoor moest minstens een score van 412.000 kijkers worden neergezet.

Spuiten en Slikken wordt dit seizoen voor het eerst live gemaakt. Kijkers kunnen daardoor een belangrijke rol spelen omdat ze rechtstreeks kunnen meepraten via sociale media.

In de vooravond op NPO 3 bleef de nieuwe quiz Switch stabiel met een score van 167.000 kijkers, iets minder dan de eerste aflevering van maandag.

De toppers van de avond waren De rijdende rechter (1,4 miljoen), De wereld draait door, Opsporing verzocht en Opgelicht (allen 1,3 miljoen).

Spuiten en Slikken trekt 120.000 kijkers
Spuiten en Slikken trekt 120.000 kijkers (Foto: BuzzE)

Aantal griepgevallen loopt flink op

De griepepidemie, waar sinds half december veel Nederlanders last van hebben, breidt zich snel uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 165 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is een forse stijging ten opzichte van de week daarvoor en meer dan in de piekweek van de afgelopen drie seizoenen. Een week eerder ging het om 110 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 98.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de zevende week op rij boven deze epidemische grens. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Huisartsen zien volgens het Nivel vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen, maar ook een toenemend aantal schoolkinderen en volwassenen. Ook is er volgens het Nivel sinds drie weken een opvallend stijgend aantal kinderen (vijf tot veertien jaar) met koorts. "Bij andere aandoeningen zijn de cijfers passend bij de tijd van het jaar", stelt het gezondheidsinstituut.

Het Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

Aantal griepgevallen loopt flink op
Aantal griepgevallen loopt flink op (Foto: ANP)

Kardashian onder vuur om 'zwart' haar

Kim Kardashian ligt weer eens onder vuur. Niet vanwege haar kont of tieten, maar vanwege haar haar. Ze heeft namelijk het gore, smerige, racistische lef om haar haar in cornrows te dragen. En dat niet alleen, ze plaatste daarvan een foto met de tekst 'look at me, I have Bo Derek hair!', verwijzend naar de film 10, waarin Bo Derek ooit dezelfde haarstijl droeg.

De reacties zijn voorspelbaar. ""Kim, dit kan echt niet. Haal die vlechten eruit als je ook maar enig respect hebt voor onze cultuur" en "Dit zijn Fulani braids uit West-Afrika. Hoe durf je die toe te kennen aan een witte vrouw!".

Kardashian wordt nu beschuldigd van 'cultural appropreation'. Dat is een verzonnen term om aan te geven dat een witmens - en we verzinnen het niet - haarstijlen, kleding, recepten, muziek en andere zaken 'jatten' van andere culturen en die 'zich toe-eigenen'. 

Racistisch Kim Kardashianhaar
Racistisch Kim Kardashianhaar

Waterpolosters weer onderuit in kwalificaties World League

De Nederlandse waterpolosters hebben hun tweede nederlaag geleden in de kwalificaties voor de World League. In Ede bleek vicewereldkampioen Spanje een maatje te groot: 11-8.

Voor de wedstrijd werd Yasemin Smit uitgezwaaid, die in 2008 olympisch goud won met Nederland en in oktober aankondigde dat ze afscheid nam van Oranje. Arno Havenga's ploeg bestaat inmiddels vooral uit jonge speelsters en de nieuwe generatie bleek - ondanks een zeer sterke 3-0 start - nog niet sterk genoeg om een topploeg als Spanje al te kloppen.

Na drie van de zes speelronden in de kwalificatie staat Nederland met drie punten onderaan, alleen Hongarije werd verslagen. Op 27 februari volgt de uitwedstrijd tegen de Hongaarse ploeg. De eerste drie van de uit Hongarije, Spanje, Rusland en Nederland bestaande groep gaan naar de World League.

Dood Mohammed Bouchikhi in Opsporing Verzocht

De gewelddadige dood van Mohammed Bouchickhi is dinsdagavond in Opsporing Verzocht behandeld. De 17-jarige jongen kwam vrijdagavond 26 januari 2017 om het leven na een schietincident in het buurtcentrum aan de Wittenburg in Amsterdam.

De twee in het zwart geklede mannelijke schutters schoten nog twee jonge mensen neer: een vrouwelijke stagiaire raakt gewond aan haar been, een 19-jarige jongen moest met spoed geopereerd worden. Dood Mohammed Bouchikhi in Opsporing Verzocht (Foto: Politie.nl)
Dood Mohammed Bouchikhi in Opsporing Verzocht (Foto: Politie.nl)

NBA: Fenomenale Harden schrijft geschiedenis

Basketballer James Harden heeft namens de Houston Rockets de wedstrijd van zijn leven gespeeld. De 28-jarige point guard was thuis tegen Orlando Magic goed voor maar liefst zestig punten, waarmee hij die mijlpaal als een van de vijf nog actieve spelers gehaald heeft.

Het was een spannende strijd tussen de nummers twee van de Western Conference (Houston) en de hekkensluiter in het oosten. Vrijwel de hele wedstrijd ging het gelijk op, waarbij Harden een groot deel van de thuisproductie voor zijn rekening nam. Bij 107-107 in de slotfase was, uiteraard, Harden van doorslaggevend belang. Met zes achtereenvolgende punten gooide hij de boel in het slot en hielp hij de Rockets aan de 114-107 zege.

Harden eindigde overigens niet met alleen zestig punten, maar ook met elf assists en tien rebounds. Het betekende dus een triple double voor de point guard en nooit eerder wist een speler met een triple double zoveel punten te scoren: het record stond met 57 punten op naam van Calvin Murphy, die dat in 1978 ook namens de Rockets deed. Murphy was overigens bij de wedstrijd aanwezig namens een tv-station en feliciteerde Harden gelijk.

Uitslagen NBA dinsdag
Washington Wizards - Oklahoma City Thunder 102-96
New York Knicks - Brooklyn Nets 111-95
Toronto Raptors - Minnesota Timberwolves 109-104
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 125-114
Houston Rockets - Orlando Magic 114-107
New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 103-114
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 106-104
Utah Jazz - Golden State Warriors 129-99
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 96-104

Harden's 60 punten en triple double (Bron: YouTube)

Invallen en aanhoudingen bij drugsonderzoek

In verband met een onderzoek naar de handel in chemicaliën en verdovende middelen heeft de politie woensdagochtend op een tiental locaties in Oost-Brabant, Limburg en Gelderland invallen gedaan. Hierbij werden vijf verdachten aangehouden.

De invallen vonden rond 6.00 uur plaats in onder meer woningen en loodsen in Geldrop, Helmond, Someren, Venlo, Venray, Nieuw Bergen en Velddriel. De vijf verdachten werden meteen bij de start van de actie aangehouden. Het gaat om vier mannen uit Geldrop van 57, 52, 41, en 28 jaar en een 27-jarige man uit Venlo.

De aanhoudingen van de 52-jarige hoofdverachte en de aanhouding van de 27-jarige verdachte in Venlo werden door een arrestatieteam gedaan. Het AT werd ingezet vanwege informatie dat de verdachten mogelijk vuurwapengevaarlijk zouden zijn.Het vijftal zit vast voor verder onderzoek en zit op volledige beperkingen.

Op dit moment is de politie bezig met het doorzoeken van de ingevalllen panden. Naar verwachting gaan deze een groot deel van de dag in beslag nemen. Op haar facebookpagina zal de Politie Oost Brabant live updates geven over de actie. 

Invallen en aanhoudingen bij drugsonderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)
Invallen en aanhoudingen bij drugsonderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)

Fallout 4 aankomend weekend gratis te spelen op pc

De meest recente Fallout-game is aankomend weekend gratis te downloaden en te spelen via Steam. Daarnaast worden alle edities flink afgeprijsd. Het gratis weekend gaat morgen al in, en loopt tot en met zondag.

Zoals gebruikelijk word je progressie overgedragen als je na het gratis weekend besluit om de game te kopen. Fallout 4 kwam eind 2015 uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. In september vorig jaar kwam Bethesda met een GOTY-versie waar alle DLC bij inbegrepen is, en onlangs verscheen er nog een VR-versie van de game voor HTC Vive. Hier kun je onze review teruglezen. Houd Steam in de gaten voor de gratis actie.

'Statiegeld bewezen effectief tegen zwerfafval'

Uit een enquête van Greenpeace onder 22 Nederlandse supermarktketens blijkt dat er verdeeldheid is over uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes en blikjes. Ekoplaza spreekt zich voor het eerst uit als fervent voorstander. Aldi stelt zich ‘neutraal’ op en neemt daarmee een opvallend ander standpunt in dan de overige supermarkten, die via hun branche-vereniging Centraal Bureau Levensmiddelenindustrie laten weten niets te zien in de uitbreiding. Greenpeace pleit als lid van de nog steeds groeiende Statiegeldalliantie voor uitbreiding en start vandaag de campagne ‘I love statiegeld’, waarbij supermarkten worden opgeroepen hun jarenlange verzet tegen statiegeld te staken.

Meike Rijksen, campagneleider plastic: “Ruim driekwart van de Nederlanders is net als Greenpeace voor uitbreiding van het huidige systeem. Het is van de zotte dat de uitbreiding van zo’n effectief middel tegen zwerfafval, al jaren wordt tegengehouden door onder meer de lobby van supermarkten. Hun argument dat het te duur is om in te voeren is onzin. Landen als Duitsland en Noorwegen laten zien dat dit systeem zich na een aantal jaar terugbetaald en zelfs winstgevend voor supermarkten is in te richten. De komende weken zullen we supermarkten oproepen zich aan te sluiten bij Ekoplaza en Aldi.”

Ekoplaza voor, Aldi neutraal
Greenpeace juicht toe dat Ekoplaza zich, als eerste supermarkt, uitspreekt als voorstander voor de uitbreiding van statiegeld, totdat er een alternatief voor plastic is gevonden. De supermarkt laat Greenpeace weten: “Onze sterke voorkeur gaat uit naar een verpakking die geen schade kan aanrichten aan het milieu omdat deze volledig composteerbaar is. Dit is echter technisch nog niet mogelijk bij PET, waardoor statiegeld naar onze kennis het beste alternatief is.”

Volgens Ekoplaza is het niet verbazingwekkend dat andere supermarkten tegen zijn. “Bedrijven die fanatiek op de prijs drukken zitten niet te wachten op deze extra handeling en zullen daarom tegenstander zijn. Ook wij zien de voordelen om geen statiegeld te hebben, maar die wegen zeker niet op tegen de vele milieuvriendelijke voordelen die statiegeld wél heeft. Daarom zijn wij er een groot voorstander van, totdat er een beter systeem/verpakking ontwikkeld wordt.”

Van de supermarkten aangesloten bij CBL, stelt alleen Aldi zich anders op. De supermarkt zegt in een reactie aan Greenpeace dat ze ‘neutraal staan in de discussie omtrent de uitbreiding van statiegeld’.

Bewezen effectief
Momenteel kennen we in Nederland, in tegenstelling tot landen als Duitsland en Noorwegen, alleen statiegeld op grote PET-flessen. Mede daardoor belanden er veel flesjes en blikjes op straat en in het milieu. Naar schatting zijn dat jaarlijks zo’n 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes. Statiegeld is een bewezen effectief middel om dit zwerfafval terug te dringen.

Op 15 maart vergadert de Tweede Kamer over de uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Greenpeace vraagt supermarkten uitdrukkelijk hun jarenlange verzet tegen de uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes en blikjes te staken. Op www.greenpeace.nl/statiegeld kan de petitie getekend worden.

Wii U officieel ingehaald door Nintendo Switch

Nintendo heeft de resultaten van het derde kwartaal van het fiscale jaar 2018 bekendgemaakt. Deze cijfers lopen tot 31 december 2017. Het betekent een mooi moment voor Nintendo: Nintendo Switch is officieel beter verkocht dan Nintendo Wii U.

Wii U bleef steken op slechts 13,56 miljoen verkochte eenheden. Switch is in 9 maanden 14,86 miljoen keer verkocht, een indrukwekkend resultaat. Op het gebied van software bleef het bedrijf ook niet achter: in totaal zijn er 52,57 miljoen eenheden software verkocht (let wel: enkel software met een retail-release is hierbij geteld, games die exclusief digitaal verkrijgbaar zijn dus niet). Het derde kwartaal was verantwoordelijk voor maar liefst 7,24 miljoen Switch-consoles verkocht en 25,08 miljoen eenheden software.

Super Mario Odyssey is momenteel de bestverkopende game op Switch met 9,07 miljoen eenheden. De lijst wordt aangevuld met Mario Kart 8 Deluxe (7,33 miljoen), The Legend of Zelda: Breath of the Wild (6,70 miljoen), Splatoon 2 (4,91 miljoen), 1-2 Switch (1,88 miljoen), Arms (1,61 miljoen) en Xenoblade Chronicles 2 (1,06 miljoen).

Samen met amiibo-verkoop en de opbrengsten van Nintendo 3DS en games voor smart devices resulteerde dit in een nettowinst van zo'n 996 miljoen euro.

Nintendo Switch

76 miljoen passagiers voor luchthavens

Het aantal passagiers dat reist via de vijf grote Nederlandse vliegvelden is verder toegenomen. Amsterdam Schiphol, Eindhoven, Rotterdam The Hague, Groningen Eelde en Maastricht Aachen zagen ruim 76,2 miljoen passagiers aankomen en vertrekken in 2017. Een jaar eerder vlogen er nog 70,3 miljoen reizigers via deze luchthavens. In elk kwartaal van 2017 werden meer reizigers verwelkomd dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS in het nieuwe dossier luchtvaart.

Schiphol
Amsterdam Schiphol had in 2017 met 68,4 miljoen opnieuw een recordaantal passagiers, 7,7 procent meer dan het jaar ervoor. Al sinds 2009 ziet Schiphol het aantal aangekomen en vertrokken passagiers jaarlijks toenemen. Het aantal vliegtuigbewegingen (starts en landingen) steeg met 3,7 procent tot bijna 497.000 bewegingen in 2017. Dit ligt net onder de afgesproken norm van het Aldersakkoord uit 2008, waarin werd vastgelegd dat Schiphol tot 2020 niet meer dan 500.000 vliegbewegingen per jaar mag uitvoeren.

Dat het aantal passagiers sneller stijgt dan het aantal vliegbewegingen hangt samen met het gebruik van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per vlucht.

Eindhoven
Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, zag in 2017 bijna 5,7 miljoen reizigers aankomen of vertrekken, ruim 19 procent meer dan in 2016. Dit is de sterkste groei sinds 2012 voor deze luchthaven. Via Rotterdam The Hague vlogen ruim 1,7 miljoen passagiers, bijna 5,4 procent meer dan in 2016. Groningen Eelde liet met ruim 32 procent de sterkste groei zien. Op Maastricht Aachen daalde het aantal passagiers met 5,1 procent; wel werd meer vracht vervoerd. Groningen en Maastricht vervoeren relatief weinig passagiers: slechts 0,5 procent van alle vliegpassagiers vloog via deze luchthavens.

Maastricht
De luchtvracht op Schiphol steeg 5,5 procent in 2017. Hiermee kwam de hoeveelheid overgeslagen luchtvracht uit op bijna 1,8 miljoen ton. Op Maastricht steeg het vrachtvervoer sterk (+43 procent) tot 87.000 ton. Deze stijging werd onder andere veroorzaakt door de komst van nieuwe vliegmaatschappijen en uitbreiding door bestaande maatschappijen. Omdat op Maastricht relatief weinig vliegtuigmaatschappijen actief zijn, heeft het wegvallen of de komst van een maatschappij een grote invloed op de totale overslag.

FOK! Wat een weer: Wisselvallig

Vanochtend is het bewolkt en regent het geruime tijd. In de middag en avond wordt de neerslag buiig van karakter en zijn er ook droge perioden met af en toe zon. Bij de buien kan lokaal korrelhagel en onweer voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Later in de middag en in de avond draait de wind tijdelijk naar westelijke richtingen.

Komende nacht komen vooral in het noorden en westen nog enkele buien voor, mogelijk winters van karakter en met een kleine kans op onweer. Landinwaarts sterven de buien grotendeels uit en zijn er soms brede opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het oosten tot circa 5°C aan zee. Landinwaarts kan plaatselijk gladheid ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten. De zuidwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig en aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

Morgen overdag schijnt de zon af en toe en trekken er enkele buien van west naar oost over het land. Vooral in de ochtend kunnen deze winters van karakter zijn met kans op tijdelijke gladheid. De middagtemperatuur komt uit rond 5°C. Er staat een matige west- tot zuidwestenwind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zie de maan schijnt.... (Foto: Cobra4)
Zie de maan schijnt.... (Foto: Cobra4)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bizar: Orka imiteert 'hello' en 'byebye'!

Bizar, maar een Orka met de naam Wikie imiteert de stem en woorden van haar trainer door haar spuitgat.

In een vrijgegeven audiobestand horen we hoe de trainer woorden roept die door de Orka overduidelijk en bijna op bizarre wijze worden herhaald, waarbij vooral de gelijkenis qua geluid opvallend is.

Gelukkig wordt in de video aangegeven wanneer de trainer spreekt en wanneer de orka haar spuitgat opent.

Zie de bizarre video hieronder. Lees de achtergrondinfo bij de bronsite.

Weerblik 30-01: Plek 40

In de weerblik kijken we (bijna?) dagelijks naar de Maximumtemperatuur. Als er op een datum een hoogste temperatuur voor die datum wordt genoteerd komt dit immers altijd breed in het nieuws. Wij kijken hoe vaak nou daadwerkelijk een record wordt gebroken. De metingen op weergegevens.nl gaan terug tot 1901.

30 Januari 2018

Gisteren was het een slechte dag voor de weerrecords. Het kwik in de Bilt kwam niet hoger dan 7.4 graden. Mijlen verwijderd van de 13 graden die in 2013 werd behaald en goed voor niet meer dan een schamele 40e plek. De koudste 30 januari was in 1972. Toen daalde het kwik tot maar liefst 5.3 graden onder nul. De koudste 30 januari in deze eeuw was in 2012. Toen moesten we het doen met een maximumtemperatuur van -1.3. 

1 30 jan. 2013 13.0 ° C De Bilt
2 30 jan. 2002 11.9 ° C De Bilt
3 30 jan. 1966 11.9 ° C De Bilt
4 30 jan. 1943 11.5 ° C De Bilt
5 30 jan. 1975 10.8 ° C De Bilt
6 30 jan. 1948 10.8 ° C De Bilt
7 30 jan. 1967 10.6 ° C De Bilt
8 30 jan. 1921 10.5 ° C De Bilt
9 30 jan. 1944 10.5 ° C De Bilt
10 30 jan. 1990 10.4 ° C De Bilt
11 30 jan. 2000 10.3 ° C De Bilt
12 30 jan. 1982 10.1 ° C De Bilt
13 30 jan. 2016 9.9 ° C De Bilt
14 30 jan. 1925 9.9 ° C De Bilt
15 30 jan. 2007 9.8 ° C De Bilt
16 30 jan. 1994 9.8 ° C De Bilt
17 30 jan. 1946 9.6 ° C De Bilt
18 30 jan. 1961 9.3 ° C De Bilt
19 30 jan. 1985 9.2 ° C De Bilt
20 30 jan. 1980 9.1 ° C De Bilt
21 30 jan. 1903 9.0 ° C De Bilt
22 30 jan. 1989 9.0 ° C De Bilt
23 30 jan. 1926 8.7 ° C De Bilt
24 30 jan. 1920 8.6 ° C De Bilt
25 30 jan. 1973 8.4 ° C De Bilt
26 30 jan. 1957 8.3 ° C De Bilt
27 30 jan. 1953 8.2 ° C De Bilt
28 30 jan. 1955 8.2 ° C De Bilt
29 30 jan. 1932 8.1 ° C De Bilt
30 30 jan. 1949 8.0 ° C De Bilt
31 30 jan. 1969 7.9 ° C De Bilt
32 30 jan. 1983 7.8 ° C De Bilt
33 30 jan. 1918 7.8 ° C De Bilt
34 30 jan. 1974 7.6 ° C De Bilt
35 30 jan. 1964 7.5 ° C De Bilt
36 30 jan. 2005 7.5 ° C De Bilt
37 30 jan. 1904 7.4 ° C De Bilt
38 30 jan. 1968 7.4 ° C De Bilt
39 30 jan. 1906 7.4 ° C De Bilt
40 30 jan. 2018 7.4 ° C De Bilt

Bron: Weergegevens.nl

 


Records dit jaar: 1
24 januari - 14.4 graden (verschil: +2.3 graden - oude record: 1960 - 12.1)

Helikopter crasht op huis in Californië

Drie mensen zijn om het leven gekomen toen een helikopter crashte in een woonwijk op Newport Beach in Californië. Volgens de politie zaten er vier personen aan boord van de helikopter. Bij het ongeluk raakten ook twee mensen gewond.

Over de toestand van de gewonden is nog niets bekend. De helikopter was even daarvoor opgestegen op het John Wayne Airport, niet ver van Newport Beach.

De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht.

Trump: Guantanamo Bay blijft open

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet getekend waardoor de militaire gevangenis Guantanamo Bay open kan blijven. De aankondiging dat Guantanamo Bay toch niet sluit, kwam even voordat Trump begon met zijn State of the Union.

Al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump dat de gevangenis open zou blijven. Zijn voorganger Obama probeerde het detentiecentrum voor terreurverdachten juist te sluiten. In Gitmo, zoals de militaire gevangenis ook wel genoemd wordt, worden mensen die mogelijk verdacht worden van terreur zonder proces of aanklacht voor onbepaalde tijd vastgehouden, ondervraagd en mogelijk gemarteld. Zo worden gevangenen onder meer gewaterboard.

Over wat er precies gebeurt in de mensenrechtenschendende bajes is weinig bekend. 

Trump: Guantanamo Bay blijft open
Trump: Guantanamo Bay blijft open (Foto: ANP)

Trump maakt immigratie lastiger

De immigratiewetten in de Verenigde Staten worden ingrijpend veranderd. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president over de staat van het land. Zo wordt de loterij waarmee een green card gewonnen kan worden afgeschaft en wordt het lastiger om een verblijfsvergunning te krijgen op basis van familierelaties. Voor gezinshereniging blijft nog wel ruimte.

Trump beloofde wel dat zogenaamde 'dreamers', buitenlanders die als kind illegaal naar de VS kwamen en volledig zijn ingeburgerd, onder bepaalde voorwaarden een Amerikaans paspoort krijgen. De VS willen maximaal 1,8 miljoen dreamers de mogelijkheid geven Amerikaan te worden. In ruil daarvoor eist Trump wel dat er geld beschikbaar komt voor de bouw van zijn befaamde muur, die kennelijk toch NIET door Mexico betaald gaat worden.

Trump maakt immigratie lastiger
Trump maakt immigratie lastiger (Foto: ANP)

Pauw geweigerd op vliegtuig United Airlines

Niet Jeroen, maar een heuse dierlijke pauw is door United Airlines een plek op een vlucht geweigerd. De passagier die de pauw mee wilde nemen, fotografe en artieste Ventiko, kreeg te horen dat haar 'emotionele steunpauw' niet mee mocht vanwege gezondheid en veiligheidsredenen.

De luchtvaartmaatschappij had voordat de vrouw zelfs maar naar het vliegveld kwam al drie maal uitgelegd dat - en waarom - de pauw niet mee zou mogen op de vlucht.

Of het gaat om een daadwerkelijke passagier die dom genoeg is om te denken dat een relatief agressief en groot dier als een pauw wel mee zou mogen op een vlucht of dat dit gaat om een domme grap is niet helemaal duidelijk.

Pauw op vliegveld (foto: Facebook/TheJetSetTV)
Pauw op vliegveld (foto: Facebook/TheJetSetTV)

Cryptomunten zakken weg na actie VS

Digitale munten kregen in de nacht van dinsdag op woensdag weer een tik. Daarbij zakte de bitcoin korte tijd weer onder de symbolische grens van 10.000 dollar.

Handelaren reageerden op berichten dat cryptobeurs Bitfinex en het bedrijf Tether door de Amerikaanse overheid onderzocht worden. Toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CTFC) dagvaardde de twee bedrijven begin december. Tether geeft een digitale munt uit die naar eigen zeggen aan de dollar gekoppeld is. Het bedrijf heeft dezelfde topman als Bitfinex.

Ook het nieuws dat Facebook reclames gaat weren voor alles wat met digitale munten te maken heeft, had zijn weerslag op de koersen.

Cryptomunten zakken weg na actie VS
Cryptomunten zakken weg na actie VS (Foto: ANP)

David Schwimmer startte #ThatsHarassment

David Schwimmer zet zich met man en macht in voor de #MeToo-beweging. De voormalig Friends-acteur heeft - overigens vorig jaar april al, maar toch kwam deze voorbij in de ANP feed - zelfs een nieuwe hashtag in het leven geroepen: #ThatsHarassment. Schwimmer zegt dat zijn motivatie voortkomt uit het feit dat hij wil voorkomen dat zijn dochter moet meemaken wat zijn moeder ooit heeft moeten doorstaan.

Schwimmer, vooral bekend als Ross Geller uit de hitserie Friends, is een samenwerking aangegaan met filmmaker Sigal Avin, om een serie te maken over seksueel wangedrag op de werkvloer. In een aantal korte films willen David en Sigal laten zien hoe mensen voor zichzelf op kunnen komen en hoe ze dergelijk wangedrag aan de kaak kunnen stellen. Ook hopen ze hiermee bedrijven alert te maken op zulke gedragingen.

"Ik wil dingen veranderen", zei David tegen NBC News, toen hem gevraagd werd naar zijn streven. "Ik ben opgegroeid met verhalen van seksueel misbruik van mijn eigen moeder. Ze was een jonge, aantrekkelijke advocate, die helaas vaak te maken heeft gehad met discriminatie, seksisme, chauvinisme en seksuele intimidatie. Door rechters, advocaten en zelfs door haar eigen cliënten. Ik ben vader van een meisje dat 6,5 jaar oud is. Ik ga hier nu iets aan doen, voor haar en voor de generaties daarna."

De zes video's tonen zes nagespeelde real-life situaties op de werkvloer. Jammer hierbij is dat in alle gevallen de dader man en het slachtoffer vrouw is. Hiermee wordt de indruk gewekt dat alleen vrouwen slachtoffer zijn van seksueel wangedrag.

Je vindt de video's op Youtube.


Friends-acteur start #ThatsHarassment (Foto: BuzzE)

SCP: uitvoering Wmo nog lastig

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die gemeenten verplicht om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, kan sinds de invoering in 2015 op enthousiasme van betrokkenen rekenen. Wel blijkt de uitvoering van de wet in de praktijk nog lastig. Deze conclusie trekt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) na een onderzoek naar de toepassing van de wet.

Uitgangspunten van de Wmo zijn onder meer zelfredzaamheid en participatie. De samenwerking tussen gemeenten en hulpverleners lijkt toe te nemen sinds de invoering van de wet, maar verloopt niet altijd soepel. Voor hulpvragers en professionals is niet altijd duidelijk waar zij met een vraag terecht kunnen en welke instantie waar verantwoordelijk voor is. De uitvoerders van de wet lopen ook tegen praktische problemen aan. Zij vinden bijvoorbeeld het begrip zelfredzaamheid moeilijk op bepaalde groepen toepasbaar, zoals mensen met ggz-problematiek of dementie.

Daarbij komt dat de uitgangspunten van de wet lastig meetbaar zijn, waardoor er geen duidelijke resultaten in zicht komen.

In oktober vorig jaar wees het SCP er in een rapport nog op dat veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp niet tevreden zijn. Bij een vijfde tot een kwart van hen worden de problemen op het gebied van huishoudelijke hulp en ondersteuning onvoldoende opgelost.

SCP: uitvoering Wmo nog lastig
SCP: uitvoering Wmo nog lastig (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.