FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 december 2016

Richtlijn beloning exposerende kunstenaars

Kunstenaars die exposeren in bijvoorbeeld een museum, moeten kunnen rekenen op een degelijke vergoeding. Daarom komt er per 1 januari een richtlijn voor honoraria in de beeldende kunst, meldt het Platform Beeldende Kunst. Het gaat om exposities zonder verkoopdoel.

De richtlijn voorziet in bedragen voor allerlei inspanningen, variërend van solo-presentaties van nieuw werk tot groepspresentaties van bestaand werk.

"Met de richtlijn voor kunstenaarshonoraria trekt het veld van de beeldende kunst samen op. Het geeft gehoor aan de roep uit het kunstenveld maar ook van onder meer de Sociaal Economische Raad en de Raad voor Cultuur voor het verbeteren van de inkomenspositie van kunstenaars", aldus het Platform.

Het convenant met de richtlijn wordt volgens het Platform ondertekend door onder meer de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, Kunstenbond FNV, Vereniging Platform Beeldende Kunst en 'onderschreven' door verscheidene musea.

Richtlijn beloning exposerende kunstenaars
Richtlijn beloning exposerende kunstenaars (Foto: ANP)

EL: Uitslag Standard Luik - Ajax

Ajax heeft het laatste groepsduel in de Europa League met 1-1 gelijk gespeeld tegen Standaard Luik. De Amsterdammers waren al geplaatst voor de volgende ronde en met deze uitslag ging in dezelfde groep ook Celta de Vigo door.

Vooraf wist Standard dat het van Ajax moest winnen om door te gaan. Al snel moest het duel enkele minuten stilgelegd worden, omdat imbecielen uit het Ajax-vak vuurwerk om het veld en tussen de fans van Standard gooiden. In Amsterdam waren het juist de Belgen nog geweest die zich misdroegen.

Nadat de kruitdampen op waren getrokken zagen de echte fans dat Ajax de bovenliggende partij was. Trainer Peter Bosz had een aantal basisspelers rust gegeven, maar hun vervangers bleken de kans aan te grijpen. De Amsterdammers leken na een kwart wedstrijd op voorsprong te komen via een kopbal van aanvoerder Davy Klaassen, maar zijn inzet werd op of zelfs achter de lijn nog weggehaald. Even later was het wel raak toen Anwar El Ghazi op aangeven van Donny van de Beek hard raak schoot. Standard stelde hier barweinig tegenover.

Na rust was het Abdelhak Nouri die een goede actie net over het doel zag verdwijnen, terwijl Mateo Cassierra in vrijstaande positie de trekker weigerde over te halen. Aan de andere kant zag doelman Diederik Boer een inzet van Benito Raman over. In de slotfase probeerde Ajax het nog wel, maar het was Standard dat via een rake kopbal van Raman langszij kwam. In de blessuretijd kreeg El Ghazi nog de mogelijkheid om de winnende te maken, maar de aanvaller schoot wild over.

In het andere duel won Celta de Vigo met 0-2 bij Panathinaikos, waardoor de Spanjaarden naar de volgende ronde gaan. Onder meer oud-Feyenoorder John Guidetti wist het net te vinden.Ajax zal een boete kunnen verwachten na het vuurwerk. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Ajax zal een boete kunnen verwachten na het vuurwerk. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Vicepremier België hekelt Kamp over Bpost

De manier waarop de Nederlandse regering zich heeft gemengd in het overnamebod van het Belgische staatsbedrijf Bpost op PostNL is 'bizar'. Dat zei de Belgische vicepremier Alexander de Croo donderdag in het parlement in Brussel.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft volgens De Croo drie keer aan de Belgische regering gevraagd om Bpost terug te fluiten. "Zo werkt dat niet in België", zei de liberaal. "De raad van bestuur is autonoom."

Bpost heeft de overheid als meerderheidsaandeelhouder, maar kan werken zonder gehinderd te worden door de politiek, aldus De Croo. PostNL is volledig in privéhanden, maar wordt volgens hem 'gedwongen te handelen naar de grillen en de willen van de Nederlandse politiek'. Over verwijten vanuit Nederland zei De Croo: 'return to sender'.

De Croo zei vorige maand nog dat vanwege de stem van de Belgische overheid in Bpost geen enkele beslissing de raad van bestuur zou passeren waar de Belgische staat niet achter staat.

Woensdag bleek dat de overname definitief van de baan is. De Croo is optimistisch over de toekomst van Bpost, dat volgens hem een van de best presterende postbedrijven van Europa is. Op verkoop van een deel van de overheidsaandelen rust volgens hem geen taboe.

Vicepremier België hekelt Kamp over Bpost
Vicepremier België hekelt Kamp over Bpost (Foto: ANP)

Advocaat: "Een kwaliteitsverschil tussen Fenerbahce en Feyenoord"

Dick Advocaat was niet onder de indruk van wat zijn Fenerbahçe tegen Feyenoord liet zien. "Maar het belangrijkste is dat we ons hebben weten te kwalificeren."

"Ik vond het van beide kanten een heel rommelige wedstrijd en de meest gelukkige heeft gewonnen", zei Advocaat na afloop van de wedstrijd in De Kuip tegen Fox Sports. Fenerbahçe won in Rotterdam met 1-0. "We hadden niet veel te duchten van Feyenoord, het was vrij simpel zoals ze het met de lange bal uitspeelden. Wij hebben een paar jongens die daar wel raad mee weten. Maar aan de bal speelden we zelf vandaag ondermaats."

Feyenoord kreeg wel mogelijkheden zoals een schot op de paal van Tonny Vilhena. Advocaat: "Nou, kansjes.. oke, wat schoten uit de tweede lijn. Niet echt uitgespeelde kansen. Maar toen wij 0-1 maakten, werd het voor de tegenstander wel heel moeilijk om het nog om te draaien met drie goals. Daar zijn we defensief gewoon veel te sterk voor. Het belangrijkste is dat we ons hebben weten te kwalificeren in een mindere wedstrijd."

De sleutel tot succes lag volgens Advocaat verborgen in een kwaliteitsverchil tussen Fenerbahçe en Feyenoord, dat Europees uitgeschakeld is. "Zo simpel is het."

Parkpop krijgt derde festivaldag

Parkpop krijgt in 2017 een derde festivaldag. Na de toevoeging van Night At The Park, in 2014, wordt het Haagse festival uitgebreid met Parkpop Downtown. "Drie dagen rock-'n-roll in Den Haag!", zei festivaldirecteur Guus Dutrieux tegen Omroep West.

Parkpop Downtown bestaat uit concerten op de Grote Markt en in het Paard van Troje. Parkpop kan uitbreiden omdat de gemeente Den Haag 100.000 euro extra ter beschikking stelt. Van de 350.000 euro organiseert Ducos Productions 'een compleet Parkpop weekeinde'. Na Parkpop Downtown, vrijdagavond, volgt op zaterdagavond Night At The Park en op zondag het gratis toegankelijke Parkpop zelf.

Welke artiesten in juni optreden, is nog niet bekend. Dutrieux liet Omroep West weten de eerste namen waarschijnlijk volgende maand bekend te kunnen maken. Dit jaar traden onder anderen Billy Ocean, Jett Rebel, Typhoon en De Kraaien op.

Parkpop krijgt derde festivaldag
Parkpop krijgt derde festivaldag (Foto: BuzzE)

Ronnie Flex op tournee met band

Een grote wens van Ronnie Flex gaat volgend jaar in vervulling. De 24-jarige zanger geeft in februari en maart een reeks concerten met een band. Op Noorderslag treedt Ronnie Flex voor het eerst op met Deuxperience, maakte zijn label donderdag bekend.

Deuxperience is een band bestaande uit een kunstenaarscollectief. Met Ronnie Flex, die doorbrak met het nummer Drank & drugs dat hij met Lil' Kleine maakte, geeft de band na Noorderslag acht concerten in Nederland en één in België.

Ronnie Flex heeft in 2017 meer in petto voor zijn fans. De zanger werkt druk aan een nieuw album, dat volgend jaar moet verschijnen. Voor de plaat heeft Ronell Plasschaert, beter bekend als Ronnie Flex, de handen ineengeslagen met muziekproducent Boaz van de Beatz. Hij werkte eerder samen met onder anderen Major Lazer, Ariana Grande en Mr. Polska.

Ronnie Flex op tournee met band
Ronnie Flex op tournee met band (Foto: BuzzE)

'Bombardier schrapt 2500 banen in Duitsland'

De Canadese fabrikant van onder meer vliegtuigen en treinen Bombardier schrapt 2500 banen in Duitsland. Ook de hoogste baas van het bedrijf in het land, Germar Wacker, moet vertrekken. Dat berichtte de Duitse krant Handelsblatt donderdag.

De reorganisaties treffen volgens het dagblad met name de fabrieken van Bombardier in Görlitz en Bautzen in het uiterste oosten van Duitsland en die in Hennigsdorf bij Berlijn. Bij elkaar zijn die vestigingen nu nog goed voor 5500 arbeidsplaatsen.

In oktober kondigde Bombardier al aan dat het wereldwijd 7500 banen extra gaat schrappen, bovenop de 7000 die eerder al waren aangekondigd. Het noodlijdende bedrijf zei toen nog niets over hoe de pijn precies zou worden verdeeld over de landen waar het fabrieken heeft staan.

'Bombardier schrapt 2500 banen in Duitsland'
'Bombardier schrapt 2500 banen in Duitsland' (Foto: ANP)

Knappe zege handbalsters op Frankrijk

De Nederlandse handbalsters hebben op het Europees kampioenschap een knappe zege op Frankrijk geboekt. Oranje won met 18-17 en blijft daardoor een goede kans houden op de halve finales.

Nederland was al zeker van een plek in de volgende ronde, maar omdat daarin de punten van de eerste ronde worden meegenomen was na een nederlaag tegen Duitsland nu een zege noodzakelijk. In de eerste helft zag het daar echter absoluut niet naar uit. De achterstand bedroeg op een gegeven moment zelfs vijf punten.

In de tweede helft knokte Nederland zich terug en tien minuten voor tijd kwam het voor het eerst op voorsprong. Frankrijk gaf niet op het bleef gelijkop gaan totdat Maura Visser drie minuten voor tijd haar team weer opnieuw op voorsprong zette. Mede dankzij een paar reddingen van Tess Wester scoorden de Franse dames vervolgens niet meer.

Nederland won vorig jaar op het WK en op het olympisch kwalificatietoernooi van Frankrijk, maar in Rio was Frankrijk tot twee keer toe te sterk. De Françaises wonnen uiteindelijk zilver, Nederland werd er vierde.

Gepiel in de ruimte: Antonio Jobim - How Insensitive, door Pat Martino

Het laatste item uit de rubriek 'Gepiel in de ruimte' verscheen een tijdje terug, maar er is weer een excuus. Precies 22 jaar geleden overleed de Braziliaanse componist en muzikant Antonio Jobim. Verschillende van zijn nummers werden jazzstandards. De bekendste, The Girl from Ipanema, duikt opvallend vaak op als achtergrondmuziek in films wanneer er iemand in de lift staat. Die laten we hier maar achterwege.

Insensatez is de titel van een andere jazzstandard van Jobim. Dat betekent eigenlijk dwaas maar wordt in het Engels vertaald met How Insensitive. Het lied gaat over een man die er niet warm of koud van kan worden wanneer een vrouw hem de liefde verklaart. Maar de tekst vergeten we verder want het betreft hier een instrumentale uitvoering.

De compositie wordt gekenmerkt door typisch Braziliaanse chromatiek: de opeenvolging van akkoorden wordt goeddeels bepaald door een lijn die steeds één noot zakt. Het is een traag, bijna saai nummer, maar dat komt nou eenmaal door de thematiek.

Bij jazzgitarist Pat Martino zijn we echter in goede handen. Zijn solo's zitten altijd uitstekend in elkaar en zijn goed te volgen. Hieronder zijn versie van het nummer, door een vriendelijke YouTuber op notenschrift gezet. Hij begint na twee minuten en twintig seconden met soleren.

Ook Dionne Stax gaat slapen in Glazen Huis

Dionne Stax brengt over zo'n twee weken een nacht door in het Glazen Huis. Dat maakte de nieuwslezeres bekend in een 'extra uitzending in de zendtijd van 3FM Serious Request'. De video is te zien op de site van 3FM.

Vanachter de desk van het NOS Journaal maakte Dionne bekend haar intrek te nemen in het Glazen Huis, dat dit jaar in Breda staat. Terwijl allerlei aan de 3FM-actie gekoppelde attributen - zoals een kerstboom, collectebus en foto van dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende - op het tafeltje worden gezet, leest Dionne haar tekst voor. "Ik hoop jullie allemaal te zien, want het wordt keigezellig."

Dionne is de tweede slaapgast die is bekendgemaakt. Humberto Tan liet zich ruim twee weken geleden al strikken door Domien en Frank die toen met hun collega Eva Koreman te gast waren in RTL Late Night.

Domien en Frank zitten van zondag 18 tot en met zaterdag 24 december in het Glazen Huis. Het is dit jaar voor het eerst dat niet drie, maar twee dj's 24 uur per dag radio en tv maken zonder te eten. Serious Request vraagt dit keer aandacht voor kinderen die sterven aan een longontsteking.

Ook Dionne Stax gaat slapen in Glazen Huis
Ook Dionne Stax gaat slapen in Glazen Huis (Foto: BuzzE)

Meer omzet, kleiner verlies voor HEMA

HEMA heeft de omzet in het derde kwartaal met een kleine 3 procent zien oplopen tot 301 miljoen euro. De groei is zowel te danken aan nieuwe winkels als aan stijgende verkopen in bestaande vestigingen, blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Vooral kleding, huishoudelijke artikelen en verzorgingsproducten gingen vlotter over de toonbank. Met eten en drinken behaalde HEMA juist minder omzet. Het bedrijf leed opnieuw een nettoverlies, maar dat was met 1,6 miljoen euro wel stukken kleiner dan een jaar eerder. Toen kwam HEMA onder de streep 28,8 miljoen euro tekort.

"We hebben wederom een goed kwartaal achter de rug, ondanks het buitengewoon warme weer in september", zei topman Tjeerd Jegen. Hij wees erop dat het voor eenmalige posten geschoonde bedrijfsresultaat op jaarbasis met een derde is toegenomen tot 31,3 miljoen euro.

Rentelasten
De omzetgroei was volgens Jegen zeker niet vanzelfsprekend. "Het was in vijf van de dertien weken veel te warm voor kledingretailers", zei hij. Het lopende kwartaal is wat dat betreft stukken beter begonnen. HEMA heeft volgens de topman goed kunnen profiteren van de koude dagen eind november.

Of HEMA daardoor ook zwarte cijfers kan schrijven in het belangrijke feestdagenkwartaal, durfde Jegen nog niet te voorspellen. Het winkelbedrijf stapelt al een paar jaar verlies op verlies. Dat komt mede door de forse schuld die hoge rentelasten met zich meebrengt.

HEMA blijft werken aan verbetering van zijn winkels. Momenteel wordt in een aantal vestigingen bekeken of de manier waarop de buitenlandse filialen zijn vormgegeven, ook in de Benelux aanslaat. Begin volgend jaar valt daarover een besluit.

Meer omzet, kleiner verlies voor HEMA
Meer omzet, kleiner verlies voor HEMA (Foto: ANP)

Chaos bij uitdelen voedsel in Mosul

De Iraakse politie heeft donderdag moeten ingrijpen toen een poging voedsel en andere hulpgoederen uit te delen in Mosul volledig uit de hand liep. Honderden burgers bestormden een distributiecentrum in een school, met chaotische toestanden tot gevolg.

De organisatoren van de actie probeerden kleine groepjes mensen de school binnen te laten, maar slaagden er niet in de toestroom van burgers onder controle te houden. Mensen klommen over muren en probeerden via de uitgang binnen te komen.

Agenten reageerden door waarschuwingsschoten af te vuren en wisten uiteindelijk de rust te herstellen. Het was de eerste keer dat VN-organisaties probeerden levensmiddelen uit te delen in de stad, waar een felle strijd woedt tussen Islamitische Staat en regeringstroepen.

De actie moest 45.000 burgers bereiken door op verschillende plaatsen hulpgoederen uit te delen. In hoeverre de actie is geslaagd, is nog onduidelijk.

Chaos bij uitdelen voedsel in Mosul
Chaos bij uitdelen voedsel in Mosul (Foto: ANP)

Ex-D66-politica Hachchi meldt zich met boekje

Het plotsklaps opgestapte Tweede Kamerlid Wassila Hachchi heeft zich donderdag gemeld. De voormalige politica van D66 publiceerde online het Engelstalige boekje Listen Think Speak (Luister Denk Spreek).

Ze schrijft onder meer dat ze geen vertrouwen meer had in de politiek. Ook voelde ze zich steeds minder geaccepteerd. Ze ging daarop naar de Verenigde Staten om te helpen bij de verkiezingscampagne van presidentskandidate Hillary Clinton.

Haar onverwachte stap begin dit jaar baarde nogal wat opzien binnen en buiten de partij, ook omdat ze aanspraak maakte op wachtgeld. D66 kwam in april met een eerste verklaring van Hachchi, waarin ze zei kennis te nemen van de kritiek en commotie die was ontstaan rondom haar vertrek.

Ex-D66-politica Hachchi meldt zich met boekje
Ex-D66-politica Hachchi meldt zich met boekje (Foto: ANP)

Facebook in 2016: Trump, Brexit, Pokémon, Rio

De belangrijkste onderwerpen op Facebook in het afgelopen jaar waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de politieke crisis in Brazilië en Pokémon Go. Gebruikers schreven ook veel over protestbeweging Black Lives Matter, de Olympische Spelen, Brexit en de dood van David Bowie en Muhammad Ali.

Facebook heeft donderdag zijn jaaroverzicht gepubliceerd. De populairste Live-video was de Chewbacca Mom. Het filmpje van een vrouw die een masker van Chewbacca opdoet, is 162 miljoen keer bekeken, 3,3 miljoen keer gedeeld en 2,9 miljoen keer geliket.

Facebook in 2016: Trump, Brexit, Pokémon, Rio
Facebook in 2016: Trump, Brexit, Pokémon, Rio (Foto: BuzzT)

Kabinet: meer duidelijkheid voor zzp'ers

Het kabinet wil meer duidelijkheid gaan geven over de nieuwe regels rond zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Rond een half miljoen zelfstandigen, zzp-organisaties en brancheverenigingen krijgen medio januari een brief met extra informatie.

Dat beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Door felle kritiek op de nieuwe zogenoemde wet DBA zag de bewindsman zich al genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Veel opdrachtgevers vinden de regels onduidelijk en vrezen voor naheffingen van de fiscus, waardoor zij zzp'ers geen opdrachten meer verstrekken.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de chaos compleet. Hij maande tot haast: "Zelf veroorzaakte problemen moet je niet over de verkiezingen heen tillen."Ook Steven van Weyenberg (D66) sprak over chaos en eiste snel duidelijkheid.

Kabinet: meer duidelijkheid voor zzp'ers
Kabinet: meer duidelijkheid voor zzp'ers (Foto: ANP)

Nederland Europees kampioen rolstoelhandbal

De Nederlandse gehandicaptensport heeft weer een mooi succes te vieren. In Zweden heeft Nederland de Europese titel in het rolstoelhandbal geprolongeerd. Een apart toernooi voor mannen en vrouwen is er niet: het door de Europese handbalbond georganiseerde toernooi is voor gemengde teams.

Net als vorig jaar stond Nederland in de finale tegenover Portugal. Destijds werd het in St. Pölten in Oostenrijk 14-11 voor Nederland, dit keer was het in het Zweedse Sölvesborg geen moment spannend. Bij rust stond Nederland al met 9-2 voor, wat in de tweede helft nog uitgebreid werd naar 19-10. In de finale kwam iedereen in actie.

Trainer en speler Bart Neeft was voor de wedstrijd al zelfverzekerd: "In de laatste groepswedstrijd hebben we vanmorgen wat dingen uitgeprobeerd op tactisch gebied en voor de finale wisten we wat we wel en niet konden doen", sprak hij. Het groepsduel met Portugal eindigde donderdag nog in 15-15, maar de lessen werden voor de finale dus goed gebruikt. 

Zweden pakte voor eigen publiek het brons door Italië met 13-7 te verslaan. Het EK rolstoelhandbal is nog relatief jong en het aantal deelnemers is nog beperkt: dit keer deden er vier landen mee. 

EL: Uitslag AZ - Zenit Sint Petersburg

AZ heeft zich dankzij een verrassende zege op Zenit Sint Petersburg geplaatst voor de knockoutfase van de Europa League. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met 3-2 van de al geplaatste Russen, waardoor zij tweede geworden zijn in de groep.

Zenit had tot nu toe al de vijf gespeelde wedstrijden gewonnen, terwijl AZ twee weken terug dankzij een broodnodige zege op Dundalk nog zicht hield op Europese overwintering, al moest er dan wel van Zenit gewonnen worden. De ploeg van John van den Brom had deze boodschap goed begrepen en ging furieus van start. Dit resulteerde al na zeven minuten in de 1-0 van Ben Rienstra die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Even daarvoor had Robert Mühren nog een mogelijkheid gemist.

Na de goal beet Zenit van zich af, maar Giuliano kwam niet voorbij doelman Sergio Rochet. Hierdoor kon AZ vlak voor rust de marge verdubbelen door Ridgeciano Haps die zijn tegenstander uitkapte en raak schoot.

Na rust was het Zenit dat ook de aanval zocht en via Giuliano nu wel het net vond. Gelukkig voor de Alkmaarders wist Arten Dzyuba hierna niet de gelijkmaker binnen te schieten. Sterker nog, aan de andere kant was het via Muamer Tankovic met een schot dat via de onderkant van de lat ging wel raak: 3-1. Tien minuten voor tijd maakte Stijn Wuytens nog een eigen doelpunt, waardoor het billenknijpen werd voor AZ, maar er werd niet meer gescoord.

In de andere wedstrijd in de poule won Maccabi Tel Aviv met 2-1 van Dundalk FC. De Israeliërs hoopten dat AZ een steek zou laten vallen, maar de Alkmaarders deden dit niet, waardoor de zege op de Ieren voor niets bleek te zijn geweest.

AZ viert feest na de overwinning. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
AZ viert feest na de overwinning. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Lufthansa: nog dit jaar akkoord met piloten

Lufthansa rekent erop dat het nog dit jaar een einde kan maken aan een zich al ruim twee jaar voortslepend conflict met zijn piloten. Dat heeft topman Carsten Spohr van de Duitse luchtvaartmaatschappij donderdag gezegd.

De afgelopen weken voerden de vliegers van Lufthansa op grote schaal actie. Zes stakingsdagen leidden tot overlast voor in totaal enkele honderdduizenden passagiers die hun vlucht geannuleerd zagen worden. Lufthansa schat de financiële schade op zo'n 100 miljoen euro.

Aanleiding was een ruzie met vakbond Vereinigung Cockpit (VC) over onder meer salarissen, pensioenen en de toekomstvisie van de directie van Lufthansa. Die hamert erop dat de kosten verder omlaag moeten omdat Lufthansa anders de concurrentieslag in de Europese luchtvaart verliest. Maar de piloten vinden dat zij al te lang geen loonsverhoging hebben gehad.

Lufthansa deed VC vorige week een nieuw aanbod, dat voor dit en volgend jaar voorziet in loonsverhoging. Daarnaast kunnen de piloten een eenmalige betaling tegemoetzien. Tot dusver houdt de vakbond evenwel de boot nog af omdat de voorstellen van Lufthansa nog niet concreet genoeg zouden zijn.

Spohr benadrukte dat hij geen trek heeft in een snelle maar dure oplossing van het conflict. Daarmee zou de toekomst van de luchtvaartgroep op het spel kunnen komen te staan, zei hij. Lufthansa maakt dan wel winst, maar heeft dat geld volgens de topman hard nodig om te investeren in onder meer modernisering van de vloot.

Lufthansa: nog dit jaar akkoord met piloten
Lufthansa: nog dit jaar akkoord met piloten (Foto: ANP)

Wendy van Dijk bestolen van lievelingstas

Wendy van Dijk is haar lievelingstas kwijt. Haar handtas werd donderdagochtend in Amsterdam uit haar auto gestolen. Wendy plaatste een bericht op social media in de hoop herenigd te worden met haar tasje.

"Jongeman! (17) Vanmorgen 09.30 ontvreemdde jij mijn handtas uit mijn auto. Alarm ging af! (schrikken natuurlijk) stuur je hem terug?", schreef Wendy op Instagram bij een kiekje van een tas. De presentatrice stelt voor dat de dief zijn buit opstuurt of aflevert bij RTL Nederland in Hilversum. "Denk niet dat je hem zal dragen. #handtasgestolen #lievelingstas #meisjesding #dusstuurmaarterug."

Wendy, die haar bericht ook op Twitter deelde, krijgt heel wat reacties. Zo vragen meerdere van haar volgers zich af hoe de presentatrice weet dat de dief zeventien jaar is.

Wendy van Dijk bestolen van lievelingstas
Wendy van Dijk bestolen van lievelingstas (Foto: BuzzE)

EL: Uitslag Feyenoord - Fenerbahce

Het was erop of eronder voor Feyenoord in de Europa League. De Rotterdammers moesten winnen van groepshoofd Fenerbahçe, maar de Turkse ploeg van Dick Advocaat bleek een maatje te groot: 0-1.

Vanwege de zeer kleine marges in poule A van de Europa League hing er van het duel tussen Feyenoord en Fenerbahçe veel af. Gegeven dat de Rotterdammers in Turkije met 1-0 verloren had de ploeg van Giovanni van Bronckhorst minstens een 2-0 overwinning nodig om door te bekeren in het tweede Europese toernooi. Manchester United stond voorafgaand aan de avond weliswaar derde, ook de Red Devils konden nog een plek bij de laatste 32 bemachtigen en dus was de inzet hoog.

Beide ploegen begonnen redelijk behoudend aan het duel. Zowel Fenerbahçe als Feyenoord wist dat er veel van het duel afhing, dus wilde geen beide in het mes lopen. Aangezien een gelijkspel genoeg was voor Fener begon doelman Volkan Demirel al snel met tijdrekken, tot grote frustratie van de Kuip. In het eerste half uur waren de kansen daarom spaarzaam en moest uiteindelijk een fout zorgen voor de eerste treffer in het duel. De voorzet vanaf rechts werd door Rick Karsdorp helemaal verkeerd ingeschat. De rechtsback wilde de bal terugkoppen op Brad Jones, maar Moussa Sow stond helemaal vrij voor de doelman. Met een prachtige omhaal werkte de Senegalees de bal uiteindelijk tegen de touwen: 0-1.

Feyenoord had wel veel balbezit in de eerste helft, maar wist dit niet uit te drukken in kansen. Eljero Elia bracht met zijn acties wel dreiging, maar wist niet meer te halen dan een handje vol corners. Op aangeven van Kuyt zorgde Jens Toornstra voor de grootste kans voor de thuisploeg door de voorzet van zijn aanvoerder in de korte hoek in te koppen. De gelauwerde Volkan stond echter op de goede plek en kon de inzet pareren. In de slotfase van de eerste helft kreeg Feyenoord nog een goede kans via een hard schot van Tonny Vilhena, maar zijn inzet spatte uiteen op de paal. Er werd daarom, tot grote onvrede van het legioen, gerust met een 0-1 stand.

Van Bronckhorst bracht Bilal Basaçikoglu in de tweede helft in voor Jens Toornstra in de hoop zo meer creativiteit in de ploeg te brengen. De kleine dribbelaar opende goed, maar kreeg de scheidsrechter in zijn duels niet mee. Ondanks dat Feyenoord gezien de stand aan zou moeten zetten bleven de Rotterdammers kansarm. Het wist in aanvallend opzicht geen vuist te maken waardoor de supporters het in ruim twintig minuten tijd moesten doen met twee afstandsschoten van Karim El Ahmadi.

Tonny Vilhena, die voor het grootste gevaar van de kant van Feyenoord zorgde met een schot op de paal, werd een kwartier voor tijd van het veld gehaald. Michiel Kramer mocht nog wat minuten maken en werd zoals wel vaker in de slotminuten belangrijk voor de Rotterdammers. Echter bracht ook het inbrengen van Kramer niet het nodige gevaar met zich mee waardoor Fenerbahçe het duel zakelijk kon uitspelen. Manchester United wist ook te winnen waardoor zowel Fener als de Engelsen doorbekeren in de Europa League. Voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst gaat het Europese avontuur als een nachtkaars uit.

Merwedebrug gaat weer open voor vrachtwagens

De Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem gaat vrijdag om 05.00 uur weer open voor zwaar verkeer. Vrachtwagens en bussen mogen dan weer over de brug rijden. De belangrijke verbindingsbrug was sinds 11 oktober dicht voor zwaar verkeer omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie waren ontdekt.

Volgens Rijkswaterstaat zijn dan de 24 belangrijkste verbindingen van de brug verstevigd met stalen platen. Extreem zwaar verkeer mag er nog niet over. Dat mag pas weer als echt alle werkzaamheden zijn afgerond.

De afsluiting leidde tot grote problemen voor vrachtwagens en bussen. Die moesten flink omrijden. Transportorganisaties schatten de schade op zeker minimaal een half miljoen euro per dag. Bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn inmiddels verschillende claims ingediend.

Het ministerie heeft, naar aanleiding van de problemen op de Merwedebrug, volgens transportorganisatie EVO toegezegd de staat van meerdere bruggen en tunnels te gaan bekijken.

Merwedebrug weer open voor vrachtwagens
Merwedebrug weer open voor vrachtwagens (Foto: ANP)

Nederlanders moeten nog meer gaan fietsen

Nederlanders moeten nog meer gaan fietsen. De komende tien jaar moet het aantal kilometers dat op de tweewieler wordt afgelegd met 20 procent stijgen. Overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten slaan hiervoor de handen ineen, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag.

Door de opkomst van de elektrische fiets is er de afgelopen jaren al meer gefietst. De hoop is deze lijn voort te zetten, onder meer door regionale fietsroutes te verbeteren. Ook is de bedoeling dat fietsers in steden meer ruimte krijgen. Verder moet het nog makkelijker worden van de fiets op het ov over te stappen.

Meer dan een kwart van de verplaatsingen in ons land gebeurt op de fiets.

Nederlanders moeten nog meer gaan fietsen
Nederlanders moeten nog meer gaan fietsen (Foto: ANP)

Astroneer binnenkort naar Early Access

Astroneer komt op 16 december naar Steam Early Access en het Game Preview-programma voor Xbox One. Zo heeft de ontwikkelaar op Twitter aangekondigd.

Astroneer is een coöperatieve sandbox ruimteverkenning-game, waarin het doel is om verschillende planeten te koloniseren. Je krijgt de mogelijkheid het terrein van planeten te hervormen, mineralen te mijnen en daarmee verschillende bouwwerken te creëren.

Iconische racegames in Forza Horizon 3

De Forza-serie staat bekend om zijn uitstekende customization van zijn auto's en het vervolgens prachtig in beeld te brengen door middel van een foto-mode. Imgur-gebruiker EYuiS heeft op deze manier enkele iconische racegames geprobeerd na te maken: en is daarin geslaagd.

In zijn Imgur-album vinden we screenshots van Forza Horizon 3, in een setting van andere klassieke racegames. Enkele Need for Speed-titels komen voorbij, evenals Burnout, Midnight Club en Gran Turismo. Voor zijn screenshots gebruikt hij ook de auto waarvoor de betreffende racegame bekend staat, bijvoorbeeld omdat de auto op de cover van de game stond, of simpelweg het meest populair was. Bekijk enkele voorbeelden hieronder, maar bekijk ook zeker even het volledige album.

Shadow Warrior 2 gratis DLC nu speelbaar

Sinds een week zijn op Steam vijf extra achievements te zien bij Shadow Warrior 2 en nergens een uitleg wat ze betekenen.
Nu is er een beetje duidelijkheid: ze horen bij de gratis DLC The Way of the Wang.

Tegelijk met de DLC is er ook een patch verschenen die voornamelijk multiplayer-bugjes aanpakt. Maar de grote veranderingen zijn wel heel erg interessant:

 • Zeven trials voor Lo Wang om zichzelf te bewijzen
 • Meer crafting mogelijkheden, die je vrijspeelt door trials te doen. Je kunt eindelijk negatieve effecten van gems verwijderen, gems laten samensmelten met je wapen en gems verder pimpen
 • Nieuw wapen genaamd The Fist of Gozu. Als je de game kent, dan weet je dat deze vies kan zijn
 • Extra moeilijkheidsgraden: Insanity 1, 2 en 3

Deze week ben ik (na het uitspelen op Insanity) reeds met een nieuwe playthrough begonnen op de hoogste moeilijkheidsgraad: Insanity 3. Morgen ga ik vanaf 17:00 verder met deze stream en probeer meteen wat trials mee te pakken. Hier alvast wat beelden van mijn persoonlijke lijdensweg op deze bizarre setting. (Ja, ik speel met controller.)

Arrestaties na diefstal hazewindhond van 1 miljoen

De Ierse hazewindhondenrenwereld is deze week opgeschrikt door de diefstal van één van haar grote sterren. Clares Rocket bleek maandagochtend gestolen te zijn en dat was voor de eigenaar en trainer best een domper: de waarde van de bloedsnelle hond wordt op zo'n één miljoen euro geschat.

Clares Rocket is in bezit van het Full House Syndicate in Limerick en wordt getraind door Graham Holland en zijn familie. "We waren in Belfast bij onze zoon op bezoek en onze andere zoon kwam erachter dat Rocket weg was", vertelt Holland. Verwacht werd dat de dieven losgeld zouden eisen, maar voordat dat kon gebeuren werd de hond door de politie teruggevonden. "Dinsdagavond hoorden we dat hij veilig was en rond middernacht hebben we Rocket opgehaald. Zijn voeten zijn wat pijnlijk, maar hij is wel gevoerd en heeft te drinken gekregen."

Volgens hazewindhondenrenkenner Ian Fortune is Clares Rocket een ware superster. "Hij is nog geen 2,5 jaar en heeft al tienduizenden ponden aan prijzengeld binnengehaald. Pure snelheid, wilskracht, zijn manier van over de baan rennen...dit is echt een zeer serieuze hazewindhond. Hij heeft alles, geweldige acceleratie bij de start, hij vliegt over de rechte stukken, blijft sterk richting de finish...hij is zeer goed gefokt." Het toonaangevende Racing Post was eveneens vol lof: "Clares Rocket is een van de snelste en beste hazewindhonden die we in jaren gezien hebben." 

De Ierse politie heeft vier mannen gearresteerd vanwege de diefstal van het arme beest, dat vermoedelijk snel weer te zien zal zijn op de renbanen in Ierland. 

Clares Rocket loopt een baanrecord in Clonmel (Bron: YouTube)

Win een Bluboo Edge smartphone!

Deze week mogen we een Bluboo Edge wegegeven. Een strak toestel met afgeronde schermranden waardoor deze telefoon het ''edge'' effect heeft. Het toestel is vanaf 10 december voor ongeveer $129 te vinden in de Chinese digitale schappen (Bijvoorbeeld hier).

BLuboo edge 1

Bluboo is erg trots op de goede prijs/kwaliteit verhouding die ze dit toestel kunnen meegeven en de hoogwaardige materialen zoals metaal en Gorilla glass 4 waar het toestel van gemaakt is. Daarnaast bevat het toestel een hartslagsensor, zoals we eerder in enkele Samsung Galaxy toestellen hebben gezien. 

De Bluboo Edge bevat een nieuwe processor van MediaTek met 4 rekenkernen geklokt op 1.5GHz, daarnaast bevat het toestel 2GB RAM zodat je zonder problemen kan multitasken. Het toestel heeft 16GB opslaggeheugen maar mocht dit niet voldoende zijn dan kan je er voor kiezen om 1 simkaart slot op te offeren voor een microSD kaart. 

BLuboo edge 3

BLuboo edge 4

Specificaties:

 • Processor: MTK6737T 4 core @ 1.5 GHz 
 • Camera: Sony IMX219 
 • Scherm: 5.5 inch HD scherm met Gorilla glass 4
 • 2GB RAM
 • 16GB Opslaggeheugen 
 • Hartslagsensor 
 • Vingerafdrukscanner 

 BLuboo edge 2

Winnen?!
In samenwerking met Bluboo mogen wij een Bluboo Edge weggeven!, wat moet je daar voor doen?

- Like Bluboo op Facebook 

- Beantwoord de Prijsvraag!

_______________________________

De prijsvraag loopt tot en met 15 december, de winaar zal enkele dagen later bekend worden gemaakt. 

Daarna zal de Bluboo edge naar de winnaar worden verstuurd, vanuit china.

Eventuele BTW en administratiekosten worden niet vergoed en zijn voor de winnaar. 

Disclaimer: crew is uitgesloten van deelname

Win een MGCOOL Band 2 fitnesstracker

De Band 2 is de nieuwste fitnesstracker van de hand van MGCOOL, een zusje van het merk Elephone. De fitnesstracker heeft een iets groter OLED scherm dan zijn voorganger een een standby tijd van 21 dagen. Daarnaast kan je met de Band 2 ook je muziek bedienen en foto's maken door de shutter knop, ook mis je geen telefoontjes meer door de trilling bij notificaties.  

MG cool logo

Binnenkort kun je op FOK! een review lezen van de MGCOOL band 2. Maar het is natuurlijk vele malen leuker om zelf te spelen met de Band 2! 

MGcool band 2 trill

MGcool 2 screen

MGcool 2 hartslag

De Elephone Band 2 is te koop vanaf 19$ bij onder andere Geekbuying!

_______________________________

Winnen?!
In samenwerking met MGCOOL mogen wij een Band 2 weggeven!, wat moet je daar voor doen?

- Like MGCOOL op Facebook of Twitter

- Beantwoord de Prijsvraag!

_______________________________

De prijsvraag loopt tot en met 15 december, de winaar zal enkele dagen later bekend worden gemaakt. 

Daarna zal de Band 2 naar de winnaar worden verstuurd, vanuit China.

Eventuele BTW en administratiekosten worden niet vergoed en zijn voor de winnaar. 

Disclaimer: crew is uitgesloten van deelname

Mick Jagger (73) is weer vader

Steeds meer kinderen hebben een oudere vader, zo werd laatst bekend. Het pasgeboren zoontje van van de 73-jarige Mick Jagger is er zo eentje. De moeder is ballerina Melanie Hamrick (29), meldt de BBC.

Het jongetje kwam in een New Yorks ziekenhuis ter wereld. "Moeder en kind maken het goed", aldus een zegsman.

Jagger en Hamrick werden in 2014 een stel, na de zelfmoord van L'Wren Scott, waarmee de Rolling Stones-voorman 13 jaar samen was.

Het is het achtste kind voor Sir Mick. De andere zeven had hij met Marsha Hunt, Bianca Jagger, Jerry Hall en Luciana Gimenez Morad. De muzikant heeft tevens vijf kleinkinderen, en ruim twee jaar geleden werd hij overgrootvader toen kleindochter Jade Jagger moeder werd.

Mick Jagger (73) is weer vader
Mick Jagger (73) is weer vader (Foto: BuzzE)

Brexit-zittingen Britse hoge raad voorbij

De elf Britse opperrechters hebben donderdag na vier dagen een punt gezet achter de hoorzittingen over de vraag of de regering dan wel het parlement over het opzeggen van EU-lidmaatschap gaat. De heikele kwestie verlamt het Brexitbeleid van de regering van premier Theresa May, die al een tijdschema voor het vertrek uit de EU had aangekondigd. May wil in maart zelf de Europese Unie de wacht aanzeggen.

Dat dreigt in de war te worden geschopt door een klacht van particulieren. Zij klaagden bij een gerechtshof dat het parlement tot de Brexit moet besluiten en de magistraten gaven de klagers gelijk. Het is deze recente uitspraak die de regering bij het Hooggerechtshof aanvecht.

De voorzitter van de hoge raad, David Neuberger, zei donderdag dat er zo spoedig mogelijk een uitspraak komt. Neuberger zei dat "we nu de tijd nemen om zeker te zijn dat we de vele argumenten die ons verbaal en schriftelijk zijn voorgelegd, naar behoren afwegen". Volgens Britse media is er geen uitspraak te verwachten voor het einde van dit jaar.

Zitting Hooggerechtshof over brexit voorbij
Brexit-zittingen Britse hoge raad voorbij (Foto: ANP)

Suárez gaat verlengen bij Barcelona

Luis Suárez gaat zijn contract bij FC Barcelona verlengen, zo heeft voorzitter Josep Bartomeu bevestigd. De bevestiging volgt waarschijnlijk nog dit jaar.

Het zesjarige contract komt minder dan twee maanden nadat Neymar zijn toekomst aan de club verbond, met een contract tot 2021. Javier Mascherano en Ivan Rakitić tekenden eerder al een contractverlenging en Lionel Messi volgt waarschijnlijk ook nog.

"Suárez gaat zijn contract nu vernieuwen. Dat staat al vast", vertelde Bartomeu tegen Radio Vision. "Er zijn slechts een paar kleine details die nog open staan. In de komende dagen of weken zullen we het aankondigen."

"Misschien, waarom niet, als een groot kerstcadeau. Niet voor Luis, die al weet dat hij hier gaat blijven, maar voor de voetbalfans. Voor hen is hij een zeer belangrijk persoon die deel uitmaakt van de spectaculaire voorhoede die we hebben bij de club."

Bartomeu hoopt dat Suárez, die in januari 30 wordt, zijn carrière bij Barcelona zal beëindigen. "We willen hem nog langer binden, maar voor dit moment zal hij een contract tot 2022 tekenen. Je moet je aanpassen aan de regels, die een maximale contractlengte hebben. We willen dat Luis Suárez nog jaren bij deze club blijft. En als hij met pensioen gaat zal hij altijd welkom zijn bij Barcelona."

Tweede Kamer zegt Jan Roos de wacht aan

Als lijsttrekker Jan Roos van VNL zich nog eens laat interviewen bij de vergaderzaal van de Tweede Kamer moet hij zijn toegangspas tijdelijk inleveren. De Kamer heeft hem voorwaardelijk geschorst.

De VNL-voorman sloeg dinsdag een eerdere waarschuwing in de wind en liet zich opnieuw interviewen in een ruimte van het Kamergebouw waar alleen Kamerleden en bewindslieden de pers te woord mogen staan. Roos zit nog niet in de Kamer. Als het aspirant-Kamerlid zich nog eens bezondigt is niet alleen de zogenoemde Patatbalie, maar het hele Kamergebouw voor hem twee weken lang verboden terrein, heeft de Kamer hem nu te verstaan gegeven.

Roos ziet in de straf 'een poging van de gevestigde partijen om mij het zwijgen op te leggen'. Hij gaat proberen zich te gehoorzamen, maar 'het werk als VNL-lijsttrekker wordt me zo wel onmogelijk gemaakt'. Hij houdt er rekening mee dat rivalen hem nu gaan provoceren om hem pootje te lichten.

Tweede Kamer zegt Jan Roos de wacht aan
Tweede Kamer zegt Jan Roos de wacht aan (Foto: ANP)

Dubbele vrijspraak voor moord garagehouder

Een 38-jarige man uit Utrecht en een 50-jarige man uit Amsterdam zijn donderdag vrijgesproken van moord op een garagehouder in Valkenswaard. Er was 22 en 21 jaar celstraf tegen ze geëist. Ze kregen donderdag wel respectievelijk 20 maanden en 1 jaar gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank in Den Bosch. Deze straf kreeg de man uit Utrecht voor het bezit van 15.000 xtc-pillen en de Amsterdammer voor brandstichting.

Moord is volgens de rechtbank niet bewezen, daarom werden de twee verdachten hiervoor vrijgesproken.

Slachtoffer Mahmut Karaman werd op 30 december 2014 in het kantoor van zijn garage van dichtbij vier keer beschoten.

Dubbele vrijspraak voor moord garagehouder
Dubbele vrijspraak voor moord garagehouder (Foto: ANP)

Huiszoekingen bij Belgische hackers

In een onderzoek naar cyberaanvallen heeft de Belgische politie donderdag huiszoekingen gedaan in Brussel en Luik. Meerdere mensen zijn verhoord en ook zijn computers in beslag genomen.

Het onderzoek loopt al langer en justitie heeft een aantal verdachten in beeld. De zaak wordt in februari aan de rechter voorgelegd, liet het Openbaar Ministerie in Brussel donderdag weten.

Sinds oktober vorig jaar werden websites van politieke partijen, mediabedrijven en andere instellingen het slachtoffer van cyberaanvallen. Die verantwoordelijkheid daarvoor werd opgeëist door het hackerscollectief Downsec Belgium. Het parket waarschuwt dat hacking gevangenisstraffen tot vijf jaar kan opleveren.

Overigens mogen 'ethische hackers' binnenkort zwakke plekken in computernetwerken gaan opsporen. Ze moeten dan wel toestemming krijgen van de organisaties, bedrijven of overheidsdiensten waar ze een digitale kraak zetten. Er wordt gewerkt aan regels die dit juridisch toelaatbaar maken, berichtte dagblad De Tijd.

Huiszoekingen bij Belgische hackers
Huiszoekingen bij Belgische hackers (Foto: BuzzT)

'Matchfixers kopen voetbalclubs'

Matchfixing is geen simpele business en dus moeten ook de in die tak actieve criminelen hun manieren om invloed op wedstrijden uit te oefenen verbeteren. Daar lijken ze een voor hun prima manier voor gevonden te hebben: ze kopen gewoon een aantal clubs op.

Javier Mena van het International Centre for Sport Security (ICSS) vertelt tegenover de Volkskrant hoe de fixers werken. "Het gaat om teams die laag op de ranglijst van de eerste of tweede divisie in een land staan, die dan ook vaak met financiële problemen te kampen hebben. Als de criminelen eigenaar zijn zetten ze corrupte spelers in de selectie, zodat die invloed kunnen uitoefenen op de uitslagen." Ook worden de clubs volgens Mena gebruikt voor het witwassen van geld.

De klassieke methoden lijken steeds meer uit de gratie te raken bij de matchfixers. Een keeper wat geld toestoppen om een bal door te laten en vervolgens flink op de wedstrijd inzetten is simpel, maar levert een groter risico op om gepakt te worden. Een scheidsrechter omkopen om hem op een bepaald moment een kaart te laten trekken kan ook, maar buiten dat op dergelijke weddenschappen nauwelijks ingezet kan worden is dat eveneens een minder effectieve manier dan het kopen van een complete club. 

Barton: "Ik werd vergeleken met Messi"

Joey Barton heeft uitgehaald naar de Schotse media, door te stellen dat zij een te hoog verwachtingspatroon creëerden toen de speler naar Rangers FC ging.

Barton sloot zich afgelopen zomer aan bij Rangers, maar vorige maand kwam er een einde aan het dienstverband na een incident op de training met Andy Halliday. De enkelvoudig international van Engeland en Halliday botsten na de 5-1 nederlaag in de Old Firm tegen de grote rivaal Celtic en Barton werd aanvankelijk voor drie weken geschorst, maar uiteindelijk gingen beide partijen definitef uit elkaar.

Ondanks dat hij slechts acht wedstrijden voor de Schotten speelde en er veel negatieve publiciteit was, heeft de 34-jarige middenvelder geen spijt dat hij een contract tekende bij Rangers.

"Ik zou nog steeds voor Rangers getekend hebben, het was een kans die ik niet kon laten lopen", vertelde Barton tegen BBC Radio 5 Live. "Het is een geweldige voetbalclub, het is een fenomenale plek als het goed gaat, het is volstrekt uniek. Maar de media waren heel kritisch op mij toen ik daar speelde. Dat is de aard van de industrie als je Joey Barton bent en je gaat spelen voor Rangers, dat een enorme club is in Schotland."

"Je gaat kritiek krijgen als je niet fantastisch speelt en ik speelde er niet fantastisch, hoewel ik er slechts acht wedstrijden speelde. Het probleem voor mij ligt in het feit dat ze mij voordat ik er naartoe ging neerzetten als een speler als Neymar of Messi, maar dat was ik niet. Ik ben een speler die nooit gezegend is met een enorme hoeveelheid talent, snelheid en trucs. Ik ben iemand die in dienst van het elftal speelt. Ik heb het nooit bijzonder goed gedaan wanneer de verantwoordelijkheid bij mij lag om dingen te creëeren."

Oudste coffeeshop Amsterdam moet dicht

Coffeeshop Mellow Yellow, die in 1972 de deuren opende aan de Amsterdamse Weesperzijde, moet per 1 januari sluiten. De shop ligt namelijk te dicht bij een school. Om dezelfde reden moeten nog zeven andere zaken dicht, meldt het Parool.

Het besluit van burgemeester Eberhard van der Laan is het gevolg van een vijf jaar oude afspraak met toenmalig minister Ivo Opstelten. Amsterdam hoefde de omstreden wietpas, waardoor alleen ingezetenen hasj en wiet zouden mogen kopen, niet in te voeren. Hierdoor konden toeristen de coffeeshops blijven bezoeken. De voorwaarde was dat aan het zogenaamde afstandscriterium zou worden voldaan.

Dat criterium houdt in dat er geen coffeshops mogen zijn op minder dan 250 meter van een middelbare school of mbo. Van der Laan wil zich aan de afspraak met Opstelten houden, ondanks oproepen van criminologen om geen extra shops te sluiten. De toegenomen drukte in de overgebleven zaken zou namelijk straathandel in de hand werken.

Twintig jaar geleden waren er circa 350 coffeeshops in de hoofdstad. Daarvan is inmiddels bijna de helft weg. Sinds 2011 werd 55 shops sluiting aangezegd.

Naast Mellow Yellow gaat het in deze sluitingsronde om Biba in het centrum, High Time en Lucifera in stadsdeel West, De Kroon 3 in Zuid en De Graal in de Pijp. Laatstgenoemde is bekend om de spontane muzieksessies in de kelder.

Lil' Kleine en Monica Geuze uit elkaar

Het is inderdaad over en uit tussen Lil' Kleine en Monica Geuze. In haar nieuwe vlog bevestigt de YouTube-ster dat haar jarenlange relatie met de rapper is gestrand.

"Jorik en ik zijn uit elkaar, nu al een tijdje", zegt Monica over Lil' Kleine, die werd geboren als Jorik Scholten. "Ik ga geen vuile was buiten hangen. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan."

De vlogster en dj, die haar volgers met een brok in de keel op de hoogte bracht, merkte dat er 'best wel wat onduidelijkheid' bestond over haar relatiestatus. "Ik vertel het nu maar zodat het uit de wereld is. Hoe meer onduidelijkheid er is, hoe meer vragen je krijgt en hoe meer je eraan herinnerd wordt. Dat is de keerzijde van alles delen op social media, denk ik."

Lil' Kleine en Monica Geuze uit elkaar
Lil' Kleine en Monica Geuze uit elkaar (Foto: BuzzE)

'Inzinking Kanye levert geniale muziek op'

Kanye West is creatiever dan ooit. Volgens ingewijden heeft de gedwongen rust de rapper goed gedaan en is hij alweer volop aan het werk. Een nieuwe plaat zou volgens TMZ al snel kunnen verschijnen.

Kanye is sinds kort weer thuis en volgens de bronnen 'relaxter en meer gefocust' dan ooit. De rapper zou een tijdelijke studio hebben gebouwd, zodat hij tijdens zijn herstel aan nieuw materiaal kan werken.

Volgens de ingewijden vergelijkt Kanye zijn inzinking, waarna hij acht dagen in het ziekenhuis lag, met andere heftige gebeurtenissen in zijn leven, als zijn ernstige auto-ongeluk en de dood van zijn moeder. Na die gebeurtenissen creëerde Kanye naar eigen zeggen zijn beste materiaal ooit, zijn debuutsingle Through The Wire en vierde studioalbum 808s & Heartbreak.

'Inzinking Kanye levert geniale muziek op'
'Inzinking Kanye levert geniale muziek op' (Foto: BuzzE)

Wall Street vrijwel vlak na ECB-besluit

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag nagenoeg vlak geopend. Beleggers verwerken onder meer de besluiten van de Europese Centrale Bank (ECB). Die kondigde aan heel volgend jaar door te gaan met de aankopen van obligaties, waarbij de omvang van de aankopen vanaf april wel wat wordt teruggeschroefd.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond in de openingsminuten vrijwel onveranderd op 19.547 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent naar 2240 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond vlak op 5394 punten.

De ECB zet de aankopen van obligaties in ieder geval tot en met december door, waar eerder maart als voorlopige einddatum werd gehanteerd. Vanaf april worden de aankopen wel teruggeschroefd van 80 tot 60 miljard euro per maand. Het besluit zette onder meer druk op de euro. Die was rond 15.35 uur 1,0665 dollar waard, tegen 1,0755 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Wall Street vrijwel vlak na ECB-besluit
Wall Street vrijwel vlak na ECB-besluit (Foto: ANP)

Rashford: "Zlatan is een grote hulp"

Zlatan Ibrahimović is voor Marcus Rashford de perfecte speler om van te leren bij Manchester United. Het tweetal speelt sinds afgelopen zomer samen in Engeland.

"Het spelen als enige spits is een beetje anders, want je bent op jezelf aangewezen en het hangt er natuurlijk van af tegen welke centrale verdedigers je speelt en wat hun vaardigheden en kenmerken zijn", vertelde Rashford tegen Sky Sports.

"Maar Zlatan is een grote hulp. Hij heeft veel met ons gesproken over dingen die hij in het verleden is tegengekomen en je moet luisteren, omdat hij overal gespeeld heeft. Hij heeft veel prijzen gewonnen en dat is wat we allemaal willen."

"Het is belangrijk dat we luisteren en zijn advies meenemen. Zo gaat het niet alleen over zijn kracht. Hij gebruikt zijn lichaam op de juiste manier en die dingen pik je op. Het gaat erom te proberen die dingen in je eigen spel mee te nemen."

Rashford kijkt bij Manchester United niet alleen naar de prestaties van Zlatan op het veld, maar hij ziet in de 35-jarige ook een voorbeeld om buiten het veld te volgen. "Hij heeft goed voor zijn lichaam gezorgd sinds hij een jonge professional was."

"Dat is de reden waarom hij op deze leeftijd nog kan spelen. Het is een klein ding en veel mensen kijken daar niet naar, maar om op deze leeftijd nog te spelen en nog steeds de concurrentie aan te kunnen is geweldig."

Militairen opnieuw naar rechter om pensioengat

Oud-personeelsleden gaan opnieuw proberen om financiële tegemoetkoming af te dwingen bij de rechter vanwege het pensioengat dat is ontstaan door de verhoging van de AOW-leeftijd. Die bleek tijdens een protestactie donderdag in Den Haag, waar kamerleden Fred Teeven (VVD) en Angelien Eijsink (PvdA) aankondigden tegen een motie te stemmen die dit probleem zou oplossen.

Het financiële probleem ontstaat omdat Defensie haar personeel verplicht eerder met pensioen stuurt dan de verplichte pensioenleeftijd: het Functioneel LeeftijdsOntslag. Om de periode tot de pensioenleeftijd te overbruggen heeft Defensie een regeling voor oud-militairen en voormalig burgerpersoneel. Die regeling stopt echter bij 65, terwijl de AOW-leeftijd inmiddels is verhoogd tot 67. Gevolg hiervan is dat oud-militairen een tijd lang een veel te laag inkomen krijgen, in sommige gevallen zelfs onder de bijstandsnorm.

Dit probleem was al bekend ten tijde van het lente-akkoord (in 2012, tussen VVD, CDA, D66 en CU) maar men creëerde toen geen oplossing. Die is er tot op heden nog steeds niet. Minister Hennis kwam vorig jaar tot een overeenkomst met de vakbonden, maar de rechter keurde die af omdat de compensatie onvoldoende zou zijn. Gevolg: er is nog steeds geen compensatie.

De motie die in de Tweede Kamer ligt zorgt voor volledige compensatie. De PvdA noemt die motie bij monde van Eijsink onuitvoerbaar en niet realistisch, en wil zoeken naar een manier voor gedeeltelijke compensatie op maat. Volgens Fred Teeven (VVD) is er ook al gedeeltelijke compensatie, en is deze motie 'niet de oplossing'.

Enkele tientallen militairen (of hun weduwen) hebben uit protest inmiddels hun medaille van verdienste teruggestuurd naar het ministerie of de regering. Begin 2017 dient de zaak bij de Centrale Raad voor Beroep.

Premier België roept broer koning op matje

Prins Laurent, het zwarte schaap van de Belgische koninklijke familie, moet bij premier Charles Michel op het matje komen. De 53-jarige broer van koning Filip (56) viel dinsdag na een conferentie in de Senaat tegen een journalist uit over de politiek en wordt nu door de minister-president persoonlijk tot de orde geroepen om zijn "ongepaste" uitspraken.

Laurent knapte uit zijn vel toen de journalist hem vroeg over de jaarrekening van een van zijn projecten. "Begin daar niet over, want dan ga ik echt boos worden", begon hij. "Ze zeggen de hele tijd dat ik niet werk en dat mijn stichting niet deugt. Het hangt mij al jaren de keel uit. Ik heb in mijn leven al meer aan de staat betaald dan de staat aan mij gegeven heeft. Ik heb miljoenen euro's aan belastingen betaald", brieste hij. Ook riep hij dat de politiek én zijn familie hem met rust moeten laten.

Premier België roept broer koning op matje
Premier België roept broer koning op matje (Foto: ANP)

Seasons of Heaven komt exclusief naar Nintendo Switch

Nintendo Switch heeft er een exclusive bij. Het Franse Gameblog heeft de eer om de eerste screenshots te delen van Season of Heaven, dat geproduceerd wordt door Any Arts Productions. Een volledige reveal zou snel moeten volgen.

Volgens de website draait de game op Unreal Engine 4 en vertelt het verhaal van een jongen met Asperger genaamd Yann en zijn Franse Bulldog Ani. Gameplay wordt tussen deze twee afgewisseld met unieke sequenties voor de personages. Tot we meer weten, kun je uiteraard een aantal screenshots hieronder bewonderen. De rest vind je in het bronartikel.

Season of Heaven 1

Season of Heaven 2

 

Lavrov: stop met verwijten en oorlogsretoriek

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft donderdag gezegd dat het afgelopen moet zijn met de "oorlogsretoriek van het Westen". De indruk dat Rusland een bedreiging vormt, is een "mythe", klaagde Lavrov op bezoek in Hamburg. Hij is daar met veel ambtgenoten op de conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Ontwikkeling in Europa (OVSE).

Lavrov hield een pleidooi voor een "gelijkwaardige dialoog" en stelde voor te stoppen elkaar verwijten te maken. Concreet noemde hij het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens Lavrov moet de regering in Kiev zo snel mogelijk weer gaan praten met de pro-Russische separatisten. Formeel is er een bestand van kracht, maar dat is uiterst wankel en regelmatig vliegen de mortiergranaten over en weer.

Oekraïne had ook een boodschap voor Rusland tijdens de top. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin is het de schuld van Moskou dat de vrede op zich laat wachten. Hij herhaalde ook nog eens de Oekraïense eis dat de Russen zich terugtrekken van het geannexeerde schiereiland de Krim.

Lavrov: stop met verwijten en oorlogsretoriek
Lavrov: stop met verwijten en oorlogsretoriek (Foto: ANP)

Basgitarist Greg Lake (69) overleden

De Britse basgitarist Greg Lake is dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is aan twee grote bands verbonden: King Crimson en Emerson, Lake and Palmer.

Lake was in 1968 een van de oprichters van King Crimson. De band kreeg wereldwijde bekendheid met het album In the Court of the Crimson King. De plaat werd gezien al een doorbraak voor de symfonische rock. In 1970 begon een periode die een nog groter succes zou brengen. Lake ontmoette Keith Emerson, met wie hij vervolgens de drummer Carl Palmer vond. Vanaf hun eerste grote optreden op het festival op het eiland Wight in 1970 was de band bekend en beroemd.

Het trio was gedurende acht jaar bijzonder actief. De eerste single die het uitbracht, Lucky Man, was meteen een enorme hit. Acht jaar lang volgden de hits elkaar op. In 1978 was het creatief op en viel de band uiteen. Tien jaar lang produceerde Greg Lake solo-albums, waarop beroemdheden als Bob Dylan, Gary Moore en de band Toto meespeelden.

In 1992 kwam het vertrouwde trio weer bijeen en werden er weer albums opgenomen. Bovendien speelde Lake in diverse gelegenheidsbands mee.

Basgitarist Greg Lake (69) overleden
Basgitarist Greg Lake (69) overleden (Foto: BuzzE)

'Schrap biomassasubsidie kolencentrales'

De Tweede Kamer wil dat de subsidie voor het meestoken van biomassa in kolencentrales wordt stopgezet. Een krappe meerderheid schaarde zich donderdag achter een voorstel van PvdA-Kamerlid Jan Vos, die sprak van een 'houtsnippersubsidie'.

De overheid subsidieert de opwekking van duurzame energie. Uitbaters van kolencentrales die biomassa, zoals houtsnippers, meestoken kunnen ook aanspraak maken op deze subsidies. Een kleine meerderheid van de Kamer wil hier nu dus vanaf. Volgens de indieners van het voorstel stijgen de grondstofkosten voor de biomassa de komende jaren, terwijl de kostprijs van wind- en zonne-energie juist dalen.

Het voorstel van Vos kon rekenen op steun van onder meer D66, GroenLinks, de SP en de ChristenUnie.

Doelstellingen
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaf aan verrast te zijn door het voorstel. "Het is me een raadsel", zei hij. Als de subsidie wordt geschrapt komen de doelstellingen van het energieakkoord in gevaar, aldus de bewindsman.

In het energieakkoord is afgesproken dat in 2020 14 procent van de energie die in Nederland wordt opgewekt duurzaam moet zijn. Dat doel zal volgens Kamp niet worden gehaald als de Kamer zijn zin krijgt. "Dan laat ik het regeerakkoord en het energieakkoord los en daar ben ik niet voor beschikbaar", aldus de minister.

De suggestie van Vos dat het meestoken van biomassa geen vorm van duurzame energie is, wees Kamp van de hand. "Wat wel en niet duurzaam is staat in een Europese richtlijn. Ik sta hier geen dingen te verzinnen."

Kamer: schrap biomassasubsidie kolencentrales
'Schrap biomassasubsidie kolencentrales' (Foto: ANP)

Dragon Quest Heroes II in april naar Europa

Dragon Quest Heroes II is al sinds mei dit jaar beschikbaar in Japan en rondom een release in het Westen bleef het akelig stil, tot vandaag. Via het officiële Twitter-account is aangekondigd dat Dragon Quest Heroes II op 28 april 2017 lanceert voor PlayStation 4.

De PlayStation 3- en Vita-versies komen hier dus niet beschikbaar, wat niet gezien hoeft te worden als grote verrassing. Een aangekondigingstrailer kan natuurlijk niet uitblijven, dus deze is hieronder te bekijken.

Bezuinigingsmoe Griekenland staakt

Veerboten blijven aan de kade liggen, treinen staan stil in de remise en scholen en banken blijven dicht. Het openbare leven ligt donderdag grotendeels plat in Griekenland. De twee grootste vakcentrales hebben opgeroepen tot een algemene staking, uit protest tegen nog verdergaande bezuinigingen en belastingverhogingen. Ook zijn de bonden het niet eens met arbeidsmarkthervormingen die de regering wil doorvoeren.

De tegenstanders wijzen met een beschuldigende vinger naar de EU en het IMF, de geldschieters van de Griekse overheid, omdat zij maatregelen blijven eisen om de overheidstekorten terug te dringen. "De last is nu al ondraaglijk", vindt vakbond GSEE. "De neergang moet eindelijk ophouden."

Zowel werknemers in overheidsdienst als mensen die in het bedrijfsleven werken, doen mee aan de staking. Mensen die naar demonstraties willen gaan, kunnen wel met het openbaar vervoer hun bestemming bereiken. Een deel van de dag rijden er bussen en ook de metro van Athene is tussen 10.00 uur en 16.00 uur in bedrijf, schreef de Griekse krant Kathimerini.

Bezuinigingsmoe Griekenland staakt
Bezuinigingsmoe Griekenland staakt (Foto: ANP)

Sterrenregen met beetje mazzel zichtbaar

Als het weer meezit, zijn er volgende week dinsdag veel vallende sterren aan de hemel te zien van de meteorenzwerm Geminiden. "Na een serie sombere dagen neemt juist dinsdagavond de kans op opklaringen toe", voorspelt Weeronline donderdag.

De Geminiden, vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), is een meteorenzwerm die jaarlijks zeer veel vallende sterren per uur oplevert. In Nederland zullen er vermoedelijk ongeveer 35 meteoren per uur zichtbaar zijn bij heldere condities. Maar een nadeel is dat het dinsdag bijna volle maan is. Het felle licht daarvan werkt volgens sterrendeskundigen flink verstorend.

De grootste kans om de sterrenregen te zien is waarschijnlijk tussen dinsdagavond 23.00 uur en 1.00 uur woensdag. Maar ook enkele uren daarvoor zouden de sterren zichtbaar moeten zijn.

Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de vallende sterren.

Sterrenregen met beetje mazzel zichtbaar
Sterrenregen met beetje mazzel zichtbaar (Foto: ANP)

Hoofd MI6: meer risico op aanslag door Russen

De planningsafdeling van Islamitische Staat beraamt continu aanslagen vanuit Syrië en het Russische optreden in dat land maakt het probleem alleen maar erger. Die boodschap had de chef van de Britse geheime dienst MI6 donderdag in zijn eerste openbare toespraak sinds hij de scepter zwaait. Hij trad aan in 2014.

Volgens spionagechef Alex Younger staat de Russische regering vrede in de weg door alle tegenstanders van het Syrische regime als 'terroristen' te beschouwen. Daardoor is een overwinning op IS ook moeilijk, redeneert hij. "We kunnen niet veilig zijn voor de bedreigingen vanuit dat land tenzij de burgeroorlog wordt beëindigd."

"Rusland en het Syrische regime proberen een woestijn van het land te maken en dat dan vrede te noemen", verwees hij naar de bombardementen in het land. "Het menselijk lijden is hartverscheurend."

Volgens Younger zijn alleen al in zijn land twaalf terroristische samenzweringen op tijd ontdekt sinds 2013. De Britse autoriteiten hebben al eerder gemeld dat ze aanslagen hebben voorkomen.

Hoofd MI6: meer risico op aanslag door Russen
Hoofd MI6: meer risico op aanslag door Russen (Foto: ANP)

'Rutte moet Oekraïneverdrag ratificeren'

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dringt er bij premier Mark Rutte en de Tweede Kamer op aan de 'nee-stem' van het GeenPeil-referendum terzijde te schuiven en het Oekraïneverdrag onder voorwaarden te ratificeren.

"Als Nederland het verdrag verwerpt, dan wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren", zegt AIV-voorzitter Jaap de Hoop Scheffer in een interview met de Volkskrant.

Het is volgens De Hoop Scheffer belangrijk voor Oekraïne dat wij hen steunen en dat het land stabiel blijft. "Het is ook voor onszelf belangrijk om het verdrag te steunen", zegt de voormalig secretaris-generaal van de NAVO. "We moeten zelf voor stabiliteit in onze Europese regio zorgen. Als we dit verdrag verwerpen, zijn we binnen de EU geen betrouwbare verdragspartner meer."

AIV: Rutte moet Oekraïneverdrag ratificeren
'Rutte moet Oekraïneverdrag ratificeren' (Foto: ANP)

Meer gebied aangewezen voor windparken op zee

De regering heeft twee nieuwe stroken in de Noordzee aangewezen voor de aanleg van windparken. Het gaat om stukken zee voor de kust van Noord- en Zuid-Holland, op 18,5 tot 22,2 kilometer uit de kust. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt.

In de strook voor Noord-Holland kan 700 megawatt worden opgewekt, voor de kust van Zuid-Holland het dubbele. Doordat de zones binnen de zogenoemde 12-mijlszone (zeemijlen) liggen is het goedkoper om er windparken te bouwen dan het geval is bij al eerder geplande windparken, zoals die voor de kust van Zeeland.

Om visuele overlast te voorkomen heeft het ministerie een aantal opties. Zo kunnen de lichten op de molens bij helder weer worden gedimd en hoeven ze niet meer te knipperen. Daarnaast wordt onderzocht of camouflagekleuren een verschil kunnen maken.

Meer gebied aangewezen voor windparken op zee
Meer gebied aangewezen voor windparken op zee (Foto: ANP)

Tilburger nog vast voor dodelijk ongeval

De 23-jarige man die heeft bekend dat hij in oktober in Tilburg een echtpaar heeft doodgereden, blijft in voorarrest tot de eerste openbare behandeling van zijn strafzaak. De rechtbank in Breda verlengde zijn hechtenis donderdag met twee maanden. Een nieuw verzoek om vrijlating, wees de rechter af.

De Tilburger heeft bekend dat hij achter het stuur zat toen de 62-jarige man en zijn 59-jarige vrouw op de drukke Bredaseweg werden aangereden. Hij wordt beschuldigd van doodslag.

Het echtpaar uit Rijen was op slag dood. De bestuurder van de auto ging er na het fatale ongeval vandoor. Zijn broer, eigenaar van de auto, werd opgespoord en aangehouden en de hoofdverdachte meldde zich later op het politiebureau.

Tilburger nog vast voor dodelijk ongeval
Tilburger nog vast voor dodelijk ongeval (Foto: ANP)

Bokser gooit met tafel op persconferentie

Dat bokser Dereck Chisora niet zo'n sympathieke, rustige, snuggere bokser is staat al wel een tijdje vast. Tijdens een persconferentie liet hij zich woensdag weer eens flink op de kast jagen door zijn opponent: zaterdag staat Chisora in de strijd om het Brits superzwaargewicht tegen Dillian Whyte en die raakte schijnbaar een gevoelig plekje bij de licht ontvlambare Chisora.

De bokser hoorde Whyte iets zeggen waar hij niet blij van werd en reageerde door zijn tegenstander te vertellen dat hij toch echt de stoerste jongen van de klas is. Dat zette hij op echt stoere wijze kracht bij door flink te gaan 'Hulken': hij ramde met zijn vuist op tafel, waarna hij de tafel optilde en richting Whyte gooide. In het daaropvolgende opstootje vertrok Whyte en bleef Chisora nog wat boos rondstampen, alvorens uiteindelijk tot bedaren te komen. 

Chisora begint te Hulken (Bron: YouTube)

Een gesprek tussen de twee tijdens de persconferentie bleek eerder overigens al van vrij bedenkelijk niveau. Het is dan ook te hopen dat het gevecht van betere kwaliteit gaat zijn. 

Whyte: "Jij zou wat mensen moeten bedanken."

Chisora: "Zoals?"

Whyte: "Dat zul je wel zien."

Chisora: "Je mist het hele punt."

Whyte: "Nee, jij ziet het punt gewoon niet."

Chisora: "Wat moet ik zien??

Whyte: "Precies."

Joop Braakhekke overleden

Joop Braakhekke is vanmorgen overleden. De 'Kookgek' is na een lang ziekbed gestorven. Dit meldt De Telegraaf.

De beroemde tv-kok is 75 jaar geworden. Hij laat onder anderen zijn 106-jarige moeder achter.

Joop heeft zijn strijd tegen alvleesklierkanker verloren. De tv-kok veroverde Nederland als de eigenzinnige eigenaar van het befaamde Le Garage, maar bovenal door zijn excentrieke presentatie van het populaire tv-programma Kookgek in de jaren negentig. Donderdag bevestigde zijn familie dat Braakhekke is overleden.

Hij had nog graag wat jaren van het leven willen genieten, 'maar dat zit er kennelijk niet in en dat is jammer', zei hij onlangs in een interview in De Telegraaf. Johannes Franciscus, alias Joop, Braakhekke, kwam op 11 april 1941 ter wereld in Apeldoorn. Zijn wens was eigenlijk om acteur te worden, maar hij koos uiteindelijk voor het culinaire pad.

Na de middelbare school ging hij naar Parijs en Barcelona waar hij het vak van restaurateur leerde. Terug in Nederland ging hij in 1968 aan de slag bij bistro Le Philosophe in zijn geboorteplaats. Uiteindelijk trok Braakhekke naar Amsterdam, waar hij begon in De Kersentuin. In 1990 opende hij Le Garage aan de Ruysdaelstraat en later het naastgelegen En Pluche.

Le Garage
Le Garage werd een van de restaurants waar tout bekend Nederland kwam: van presentatoren en acteurs tot beginnende sterren en bekende criminelen. Het restaurant werd mede daardoor ook een bekende plek voor verschillende televisieprogramma's. Braakhekke mocht er graag camera's ontvangen, zoals die keer dat André van Duin als meneer Wijdbeens les kreeg in de keuken. Maar ook voor een reactie op wat dan ook mocht Braakhekke graag zijn ongezouten mening geven.

In Le Garage viel precies samen waar Braakhekke voor leefde: zijn restaurant en de spotlights. Ook al kwam het er niet van om acteur te worden, hij had een grote liefde voor de camera. En daar stond hij vaak op een excentrieke manier voor. Hij was immers geen topkok, maar restaurateur. Hij wist natuurlijk wel hoe je een en ander moest bereiden, maar de finesses van een gerenommeerde kok ontbeerde hij. Zijn kracht was de humor en daarmee trok zijn programma veel bekijks.

Bijdrage
Samen met tv-koks als Cas Spijkers heeft Braakhekke zijn bijdrage geleverd aan een toenemende aandacht bij Nederlanders voor het 'betere koken'. In 2014 was hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant Le Garage en zat hij in totaal vijftig jaar in het vak.

Hij kondigde in april 2007 aan met zijn partner Wim Nijkamp in het huwelijk te treden, maar dat kwam er nooit van. Wel gingen ze in oktober 2016 een geregistreerd partnerschap aan. Braakhekke wilde graag voor het eind 'alles goed geregeld hebben'.

Elite: Dangerous naar PlayStation 4

Het zat er al een tijd aan te komen, maar nu is het eindelijk officieel: Elite: Dangerous komt ook naar de PlayStation 4.

De ruimtesimulatie-game kreeg in 2014 een release voor PC en werd als één van de eerste games toegevoegd aan het Game Preview-programma van Xbox One in juni 2015. Microsoft had een tijdelijke exclusiviteitsdeal met Frontier Developments, blijkbaar is deze nu verlopen.

Een exacte datum voor de release van Elite: Dangerous voor PlayStation 4 is nog niet bekend, maar een nieuwe trailer belooft dat het 'binnenkort' zal gebeuren.

Meisje zet eigen vagijn op ING-bankpas

Yvette Luhrs uit Amsterdam heeft een opmerkelijke bankpas. Op de pinpas van de ING Bank prijkt namelijk een grote foto van haar eigen punani.

Bij 's lands grootste bank kun je je eigen bankpas personaliseren. De webcamchick besloot dan ook om in eerste instantie de piemel van haar vriend op de pinpas te laten afdrukken. Maar deze afbeelding kwam niet door de keuringscommissie van de ING.

Hierop besloot ze een tweede foto aan te leveren, maar dan met haar eigen lichaam. En dit bleek dus wel te mogen. "Dit is mijn vulva, dit is mijn anus en de binnenste en buitenste schaamlippen", vertelt Yvette aan AT5.

"Ik heb mooiere plaatjes van mijn vulva, maar deze vond ik goed genoeg voor mijn bankpas." De kutfoto is bedoeld als protest tegen het dwarsbomen van haar naakte vriend op haar pasje. "Daar werd ik pissig van. De bank ging bepalen dat mijn partner aanstootgevend is. Ik heb echt duidelijk naar de regels gekeken en heb me daar aan gehouden. Maar vervolgens hebben ze niet gezegd waarom."

De bank laat weten dat naaktfoto's op hun bankpas niet zijn toegestaan, maar dit kiekje er 'helaas doorheen is gegelipt'. Yvette rekent dus haar bloemen af door haar eigen gleuf door de gleuf te halen. "Geen probleem, zolang hij maar droog is", aldus de bloemenman.

Turkse journalist provoceert Van Bronckhorst: "Je bent bang, hè?"

Een opmerkelijk moment woensdag tijdens de persconferentie voorafgaand aan Feyenoord - Fenerbahçe. Giovanni van Bronckhorst kreeg een vreemde vraag van een Turkse journalist.

Een Turkse journalist stond aan het einde van de persconferentie op en stelde de vraag: "Je bent bang, hè?", zo citeert De Telegraaf . Volgens de krant kon Giovanni van Bronckhorst nauwelijks zijn lach nog inhouden.

De trainer van Feyenoord zegt dat die helemaal niet bang is, maar de journalist gaf niet op en zei: "Jawel, ik zie aan hoe je erbij zit dat er twijfel is." De 41-jarige oefenmeester stelde echter andermaal: "Er is helemáál geen twijfel."

"Het wordt wel een moeilijke klus, maar dat heeft niks met bang zijn te maken. Dat zeg ik alleen uit respect voor de tegenstander en voor de coach. We weten precies wat er van ons wordt verwacht: een overwinning met twee goals verschil en daartoe is dit Feyenoord in staat.”

Klimaatscepticus wordt Trumps milieuchef

Het beoogde nieuwe hoofd van het Amerikaans agentschap voor milieubescherming is een man die herhaaldelijk rechtszaken tegen deze instantie begon. Donald Trumps team maakte donderdag bekend dat de aankomende president de Republikein Scott Pruitt heeft gevraagd de Environmental Protection Agency (EPA) te leiden.

In een verklaring maakte Trump nog eens duidelijk dat economische belangen voor hem boven milieuregels gaan: "Voor een te lange tijd heeft de EPA geld van belastingbetalers besteed aan een ontspoorde anti-energie-agenda, die miljoenen banen heeft vernietigd en ook onze geweldige boeren en veel andere bedrijven en industrieën bij elke gelegenheid ondermijnt."

Pruitt is momenteel baas van justitie in Oklahoma. Namens die staat probeerde hij tevergeefs via de rechter diverse milieu-eisen van de EPA van tafel te krijgen. Het ging onder meer over bindende normen voor het verminderen van de CO2-uitstoot van kolencentrales.

Hollywoodacteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio had woensdag overigens een ontmoeting met Trump en zijn team. Hij trachtte ze ervan te overtuigen dat het richten op duurzame energie juist miljoenen banen kan opleveren.

Criticus milieubeleid chef milieubescherming
Klimaatscepticus wordt Trumps milieuchef (Foto: ANP)

'Farmaceut afrekenen op werking medicijn'

Fabrikanten van geneesmiddelen zouden pas geld moeten krijgen wanneer de werking van het medicijn daadwerkelijk is aangetoond bij de patiënt. Het alleen maar aantonen in wetenschappelijke studies dat geneesmiddelen doeltreffend zijn volstaat niet meer, stelt de zorgadviespoot van advies- en accountantskantoor KPMG in een rapport.

"De farmaceutische industrie moet laten zien dat de werking van een geneesmiddel in de praktijk dermate goed is dat de prijs van het product gerechtvaardigd is", zegt Anna van Poucke, voorzitter van KPMG Gezondheidszorg. Door de krappere zorgbudgetten en de groeiende zorgvraag staan farmaceutische bedrijven onder steeds grotere druk om de waarde van hun producten aan te tonen.

Met de nieuwe benadering worden farmaceuten volgens Van Poucke niet alleen gedwongen om effectieve geneesmiddelen te maken. "Ook de kosten van de zorg kunnen aanzienlijk worden teruggedrongen."

'Farmaceut afrekenen op werking medicijn'
'Farmaceut afrekenen op werking medicijn' (Foto: ANP)

'Athene klaar voor terugnemen asielzoekers'

Het asielsysteem in Griekenland is zodanig verbeterd dat EU-landen asielzoekers die vanaf 15 maart 2017 doorreizen weer geleidelijk kunnen terugsturen. Ze moeten dan wel fors meer migranten uit Griekenland laten overkomen. Die aanbeveling deed de Europese Commissie donderdag.

Asielzoekers mogen sinds 2011 niet worden teruggezonden naar Griekenland. Het Europese mensenrechtenhof en het Europese Hof van Justitie verboden dat omdat het Griekse asielstelsel systematische gebreken vertoonde.

De Grieken hebben inmiddels forse verbeteringen doorgevoerd, stelt de commissie, die vindt dat kwetsbare groepen als alleenstaande minderjarigen nog niet kunnen worden teruggestuurd. Athene moet echter nog wel vooruitgang boeken voordat het weer wordt toegelaten tot het zogeheten Dublinsysteem. Dat schrijft voor dat asielverzoeken in het land van aankomst worden behandeld.

Vorig jaar reisden migranten massaal door van Griekenland naar andere Europese landen. Daarop werden in tal van landen grenscontroles ingevoerd. Landen als Duitsland, Oostenrijk en Denemarken willen die pas weer opheffen als ze mensen weer naar Griekenland kunnen terugsturen.

Hoewel er sinds de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije veel minder migranten naar Griekenland komen, staat het land nog altijd onder grote druk. Omdat de route over de Balkan naar rijkere delen van Europa vrijwel is afgesloten, zitten 62.000 migranten min of meer vast in Griekenland.

Om Griekenland te ontlasten hebben andere EU-landen tot nu ruim 6200 mensen laten overkomen volgens herverdelingsafspraken uit 2015. Brussel wil dat dat er 2000 per maand worden, het dubbele van het huidige aantal. In april moeten het er 3000 zijn, aldus de commissie, anders wordt de aanbeveling dat asielzoekers kunnen worden teruggestuurd mogelijk ingetrokken.

'Athene klaar voor terugnemen asielzoekers'
'Athene klaar voor terugnemen asielzoekers' (Foto: ANP)

Brussel neemt actie in dieselschandaal

De Europese Commissie begint juridische procedures tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, vanwege het dieselschandaal. Ze hebben volgens Brussel verzaakt om gesjoemel met dieselauto's boven water te krijgen. Bovendien hebben ze de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen het dieselschandaal in 2015 in de VS uitkwam.

EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) eist opheldering over het falen van de nationale toezichthouders van de landen. Die zijn, zoals in Nederland de RDW, verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto's en het markttoezicht.

De autoriteiten in Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Griekenland, Litouwen, Spanje en Luxemburg zijn volgens Brussel in gebreke gebleven in de naleving van de Europese milieuregels. Ze krijgen twee maanden de tijd om te reageren voor Bienkowska beslist of ze naar het Europese Hof van Justitie stapt.

Brussel neemt actie in dieselschandaal
Brussel neemt actie in dieselschandaal (Foto: ANP)

Ghanese oppositie roept om verkiezingsuitslag

De oppositie in Ghana is ervan overtuigd dat ze een grote overwinning heeft behaald in de parlementsverkiezingen die woensdag zijn gehouden. Maar de officiële uitslag laat zo lang op zich wachten dat oppositieleider Nana Akufo-Addo meteen verkiezingsfraude vermoedt.

De leider van de NPP zegt dat de kiescommissie zijn geschatte winst van 47 zetels ongedaan probeert te maken.

De Ghanese kiezers hadden het druk, want die moesten woensdag tevens een president kiezen. Akufo-Addo (72) claimt ook hier de winst, maar dat doet zijn tegenstander ook. Zijn opponent is John Mahama (58), de zittende president. Akufo-Adda zou op 49,7 procent van de stemmen staan, Mahama op 48,6. Ook in dit geval laat het officiële resultaat tot ongenoegen van de oppositie op zich wachten.

De commissie zegt alle uitslagen in de loop van donderdag bekend te maken.

Ghanese oppositie roept om verkiezingsuitslag
Ghanese oppositie roept om verkiezingsuitslag (Foto: ANP)

Fietsen in Nederland krijgt ruime voldoende

Recreatieve fietsers geven Nederland als fietsland een 7,9. Een ruime voldoende, maar er is ook kritiek. De grootste ergernissen zijn hobbels, uitstekende boomwortels, kuilen of gaten in de weg. Ook storen de fietsers zich aan de drukte op de fietspaden, de snelheidsverschillen en asociaal gedrag van andere weggebruikers.

Dat blijkt uit een enquête van de ANWB onder ruim 11.000 recreatieve fietsers.

Steeds meer recreanten gaan er op een elektrische fiets op uit. Van alle ondervraagden gaf 32 procent aan zo'n e-bike te hebben. Ze missen echter voldoende laadpalen en vinden dat fietspaden nog niet goed zijn ingericht voor de hogere snelheid en wendbaarheid van hun fiets.

Drenthe is de aantrekkelijkste provincie voor de recreatieve fietser, blijkt uit het onderzoek. De deelnemers gaven Drenthe een 8,4. Flevoland scoorde het laagst met een 7,5.

Fietsen in Nederland krijgt ruime voldoende
Fietsen in Nederland krijgt ruime voldoende (Foto: ANP)

Pegida-voorman mocht hakenkruis tonen

Pegida-voorman Edwin Wagensveld krijgt geen straf voor het tonen van een hakenkruis tijdens een demonstratie in Amsterdam eerder dit jaar. Burgemeester Eberhard van der Laan had vooraf weliswaar kenbaar gemaakt dat het symbool op geen enkele wijze te zien mocht zijn, maar volgens de kantonrechter was dit voorschrift niet rechtsgeldig omdat het de inhoud van de betoging raakte.

De burgemeester gaat over de openbare orde, maar mag zich niet bemoeien met de inhoud van een demonstratie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 250 euro boete. Hoewel het logo waarop het symbool was te zien niet strafbaar is, kon volgens de officier van justitie terecht worden gevreesd voor wanordelijkheden.

Pegida-voorman mocht hakenkruis tonen
Pegida-voorman mocht hakenkruis tonen (Foto: ANP)

Varken tegen vliegangst

Passagiers met vliegangst hebben op de luchthaven van San Fransisco sinds kort het varkentje Lilou tot hun beschikking. Het minivarken is een aanvulling op twintig honden die er al rondlopen. Dieren aaien bestrijdt de stress door vliegangst, zo luidt de filosofie achter de aanwezigheid van de dieren.

Volgens de luchthaven heeft Lilou binnen de kortste keren de uitstraling van een echte ster door alle aandacht die ze krijgt. Iedereen wil met haar op de foto. waar ze gaat wordt ze achtervolgd door een horde enthousiaste passagiers. ,,Ze is charmant, kan op haar achterpoten staan en speelt op een piano", aldus een woordvoerder.

De honden deden drie jaar geleden tegen de kerstperiode hun intrede en waren een instant succes. Daarmee werd voortgeborduurd op de goede ervaringen met zogenoemde therapiehonden in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Op de luchthaven is er een begeleider voor de honden en Lilou. Het varkentje had binnen de kortste keren een Instagramaccount met meer dan 4000 volgers.


IMF hamert op aanpak hypotheekrenteaftrek

De Nederlandse economie staat er relatief goed voor, maar wordt nog altijd geremd door de hoge schuldenlast van huishoudens. Om die situatie te verbeteren moet de hypotheekrenteaftrek sneller worden afgebouwd en moeten huizenkopers worden verplicht om ook eigen middelen te gebruiken bij hun aankoop. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een donderdag gepresenteerd rapport over Nederland.

De schulden van huishoudens zijn bijna nergens ter wereld zo hoog als in Nederland, stelde IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting. Dat zorgt voor voorzichtigheid onder consumenten, die bij een lagere schuld wellicht eerder bereid zouden zijn om hun bestedingen op te voeren.

Om de schuldenlast te verlagen pleit het IMF voor een verdubbeling van het tempo waarin de hypotheekrenteaftrek nu wordt afgebouwd, naar een verlaging met 1 procentpunt per jaar. Verder vindt het IMF dat hypotheekleningen vanaf 2028 moeten worden beperkt tot 90 procent van de waarde van het betreffende huis. Het maximale leenbedrag wordt momenteel afgebouwd naar 100 procent in 2018.

IMF hamert op aanpak hypotheekrenteaftrek
IMF hamert op aanpak hypotheekrenteaftrek (Foto: ANP)

Deense parlementariër zwakt uitspraak vluchtelingenboten af

Een Deense parlementariër heeft woensdag een radicale methode geopperd om af te komen van boten vol met vluchtelingen die de kusten van Europa willen aandoen. Veiligheidstroepen zouden wat hem betreft het vuur op de vaartuigen mogen openen. Naderhand zei de man dat hij enkel waarschuwingsschoten bedoelde.

Kenneth Berth van de Deense Volkspartij deed zijn opmerkelijke suggestie tijdens een tv-interview. "De enige efficiënte methode is de boten te laten omdraaien en zeggen: 'u mag hier bij deze grens niet varen, als u dat toch doet wordt er óf op u geschoten óf u wordt omgedraaid en teruggevaren'." Zijn partij staat bekend om haar anti-immigratieopvattingen.

Later zwakte Berth zijn opmerking op Facebook enigszins af. Hij bedoelde niet dat er op mensen mag worden geschoten, maar dat NAVO-schepen waarschuwingsschoten mogen afvuren. Op vluchtelingen schieten, verzekerde de woordvoerder van de partij later, is geen officiële beleidslijn. De Volkspartij is qua grootte de twee partij in het parlement.

De uitspraak van Berth is sowieso een onmogelijkheid omdat mensensmokkelaars een loopje nemen met het zeerecht. Ze sturen vluchtelingen en migranten de zee op in gammele bootjes, die het niet lang volhouden en vervolgens een noodoproep doen. Volgens internationaal recht zijn schepen daarop verplicht de bootjes te helpen. Erop schieten zou dan ook neerkomen op een misdaad.

'Schiet op boten met illegale vluchtelingen'
Deense parlementariër zwakt uitspraak vluchtelingenboten af (Foto: ANP)

Kamer steunt manifest ouderenzorg Hugo Borst

De Tweede Kamer wil dat de regering het spraakmakende manifest voor betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers omarmt. Alle partijen in de Kamer schaarden zich donderdag achter een voorstel van de PVV, waarin staatssecretaris Martin van Rijn wordt opgeroepen puntsgewijs in te gaan op het manifest.

Borst en Gaemers roepen in hun plan Scherp op Ouderenzorg op tot de "depolitisering" van de ouderenzorg. Volgens Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is de unanieme steun voor de oproep van de PVV bewijs dat dit is gelukt. Het manifest roept verder onder meer op tot een plafond voor bijvoorbeeld bestuurskosten en reserves in verzorgingshuizen en een ondergrens voor het aantal verplegers.

De steun van de PvdA voor de oproep van de PVV is opvallend. De partij zei namelijk in 2014, na de 'minder Marokkanen'-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, geen enkel voorstel van de PVV meer te zullen steunen.

Kamer steunt manifest ouderenzorg Hugo Borst
Kamer steunt manifest ouderenzorg Hugo Borst (Foto: ANP)

Automobilist rijdt door na doodrijden vrouw

In Ulvenhout, bij Breda, is een vrouw op een fiets aangereden door een auto en hierbij overleden. De bestuurder is doorgereden. De politie heeft een oproep verstuurd via Burgernet en vraagt mensen uit te kijken naar de auto, een zilvergrijze VW Golf, die schade rechtsvoor heeft.

De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer.

Akkoord over snel herinvoeren visumplicht

Het wordt makkelijker voor EU-landen om in bepaalde situaties weer een visumplicht in te stellen voor landen die daar van zijn vrijgesteld. De lidstaten en het Europees Parlement hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over deze aanscherping van de regels.

De maatregel is een voorwaarde die de EU-landen hadden gesteld om definitief groen licht te geven voor visumvrijstelling voor Oekraïners, Georgiërs en Kosovaren. De verwachting is dat daar nu vaart achter kan worden gezet.

De visumplicht kan voor een periode van negen maanden weer worden ingevoerd als misbruik wordt gemaakt van de vrijstelling. Dat kan zijn als een substantieel aantal mensen uit een land zonder visumplicht langer dan de toegestane drie maanden in de EU verblijft, of als veel van hen ten onrechte asiel aanvragen.

Ook gebrek aan medewerking bij het terugnemen van migranten kan reden zijn de visumplicht opnieuw in te voeren. Daarnaast kunnen veiligheidsredenen of mensenrechtenschendingen in het land van herkomst worden ingeroepen.

Zowel de lidstaten als de Europese Commissie kunnen de 'noodrem' in werking stellen, maar er moet wel naar een oplossing worden gezocht. De maatregel kan bij aanhoudend misbruik met achttien maanden worden verlengd. Een land kan zelfs helemaal van de lijst van visumvrije landen worden afgevoerd.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten het akkoord nog goedkeuren.

Akkoord over snel herinvoeren visumplicht
Akkoord over snel herinvoeren visumplicht (Foto: ANP)

2e bèta MU Legend in 2017

De eerste bèta van MU Legend was een succes voor de gamers als ook de ontwikkelaars. Na een stroef begin kon er lekker gespeeld worden. De tweede gesloten bèta is begin 2017.

Uitgever Webzen heeft een overzicht vrijgegeven met getallen over de bèta. Volgens dit overzicht is de meest populaire klasse de Warmage. Dat was ook voor mij zo en ik vraag mij af of dat puur toeval is. Misschien moeten de andere klassen aangepast worden, zodat ze even soepel spelen. Misschien lag dit juist aan de area-of-effect aanvallen van de Warmage. Onze preview en gameplay kun je hier nalezen.

MU Legend - Info beta

De gesloten bèta van MU Legend werd het meeste gespeeld in Brazilië, Polen en de Verenigde Staten. Webzen is nu hard bezig om MU Legend te vertalen in het Duits, Frans, Spaans, Portugees en Pools. Het lijkt vreemd om Pools toe te voegen, maar ook bij de mobiele game MU Origin blijkt dat de game zeer populair is in Polen. Je kunt je hier opgeven voor de tweede gesloten bèta.

'Martine Hafkamp' terug in GTST

Inge Ipenburg keert terug naar Goede tijden slechte tijden. De 59-jarige actrice speelde eerder de rol van Martine Hafkamp in de RTL4-soap en is wederom terug.

Op de Facebookpagina van het programma werd met een filmpje de nieuwe inwoner van het fictieve plaatsje Meerdijk onthuld. In het filmpje, met als bijschrift 'OMG the bitch is back' is te zien hoe een vermomde Ipenburg met een boot aan komt varen. Langzaam ontdoet ze zich van haar dikke bontjas, muts en zonnebril. "Dus toch", aldus 'Martine'.

"Het is niet Wikileaks, het zijn niet de Panama-papers maar gewoon een leuke surprise. Het was toch wel lullig geweest als in mei al bekend was geworden wat er in maart gaat gebeuren", vertelt ze over de nieuwe verhaallijn van de soap en de geheimhouding hiervoor. Ze meende dat ze helemaal nooit meer zou terugkeren, maar heeft er wel plezier in. "Waarom niet? Mijn droom is spelen. Dus waarom niet Martine?" Dit ondanks dat ze in interviews eerder zei nooit meer terug te keren naar Goede tijden.

Twee keer eerder kroop Ipenburg in de huid van 'loeder' Martine Hafkamp; tussen 1990 tot 1994 en vervolgens nog eens tussen 2003 en 2005. De fans van GTST zijn overigens verantwoordelijk voor haar terugkeer: begin dit jaar mocht de kijker meebeslissen over de exit-verhaallijn van Wiet. Via de GTST Meerdijk app kon gestemd worden op drie mogelijke scenario's. De kijkers stemden massaal op de verhaallijn over Jack van Houten (Mark van Eeuwen), die ineens opdook met nieuws over Martine Hafkamp.

Vanaf donderdag 2 maart 2017 is 'Martine' weer te zien in de RTL 4-serie.

'Martine Hafkamp' terug in GTST
'Martine Hafkamp' terug in GTST (Foto: BuzzE)

Deep Purple naar Ziggo Dome

Deep Purple komt naar Nederland: de Britse rockband staat ter gelegenheid van The Long Goodbye Tour op vrijdag 2 juni 2017 in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Dat maakt platenmaatschappij Mojo donderdag bekend. De tour staat in het teken van het album inFinite dat volgend jaar verschijnt.

De mannen van Deep Purple staan sinds de jaren 70 op het podium en hebben sindsdien meer dan 120 miljoen albums verkocht. De band, bekend van nummers als Smoke On The Water en Child in Time, wordt beschouwd als één van de meest iconische rockbands van de vorige eeuw en werd begin dit jaar opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

De kaartverkoop voor het concert start dinsdag 13 december.

Deep Purple naar Ziggo Dome
Deep Purple naar Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Franse ex-staatssecretaris cel in voor fraude

De man die als staatssecretaris over de Franse overheidsbegroting ging, moet drie jaar de gevangenis in wegens belastingontduiking. Een rechtbank veroordeelde Jérôme Cahuzac donderdag conform de eis tot de celstraf, meldde nieuwszender France 24.

De socialistische politicus trad drie jaar geleden af toen uitkwam dat hij spaargeld voor de fiscus verborgen hield op een geheime buitenlandse bankrekening. Voor justitie was de kous daarmee niet af. "U hebt de eer van dit land besmeurd", brieste de aanklager in september tegen de voormalige staatssecretaris voor Begrotingszaken. "Dit land is een lachertje geworden."

Franse ex-staatssecretaris cel in voor fraude
Franse ex-staatssecretaris cel in voor fraude (Foto: ANP)

Zieke Ter Mors niet op 500 en 1500 meter in Thialf

Schaatsster Jorien Ter Mors zal dit weekend bij de wereldbekerwedstrijd in Thialf niet in actie gaan komen op de 500 en 1500 meter. De rijdster van Team Afterpay kwam ziek terug uit Astana en moet daarom morgen en zaterdag verstek laten gaan. Ze hoopt zondag voldoende hersteld te zijn om de 1000 meter te kunnen rijden.

Na de afmelding van Sven Kramer is ook het ziek zijn van Ter Mors een aderlating voor het publiek. De schaatsster pakte afgelopen weekend in Kazachstan zilver op de kilometer en brons op de schaatsmijl. Dat laatste had ze naar eigen zeggen niet moeten doen. "Ik heb er achteraf een beetje spijt van dat ik van start ben gegaan. Ik moest heel diep gaan."

Burgemeester Borsele: centrale Doel veilig

Volgens de burgemeester van Borsele, Jaap Gelok, is de kerncentrale in het Belgische Doel veilig. Op grond van veiligheidsrapporten die hij heeft gelezen, vindt Gelok dat de centrale, die vlak bij Borsele staat, niet dicht hoeft.

"Uit de informatie die ik tot nu toe heb gekregen, ga ik niet zeggen dat de centrale dicht moet. Dat kan ik niet zeggen", aldus Gelok donderdag in het NOS Radio 1 Journaal. Het Nederlandse kabinet heeft juist grote zorgen over de veiligheid van de Belgische centrales en minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft België gevraagd ze tijdelijk te sluiten.

Gelok zegt dat hij over dezelfde rapporten beschikt als Schultz. "Voor zover ik kan beoordelen zijn de centrales veilig. 100 procent veiligheid bestaat niet in het leven."

Volgens Gelok is de discussie over de kerncentrales bij de zuiderburen nog nooit zo hevig geweest in Nederland. "Het gaat vooral om gevoelens en sentiment. Daar probeer ik zoveel mogelijk vandaan te blijven."

Burgemeester Borsele: centrale Doel veilig
Burgemeester Borsele: centrale Doel veilig (Foto: ANP)

Duitse familie woont thuis in kerstbomenbos

Een familie in het Duitse stadje Rinteln heeft flink uitgepakt voor het komende kerstfeest. Het huis van de familie Jeromin is volgestouwd met liefst 110 kerstbomen, namaak en echte. Ze staan overal, tot en met de keuken en het toilet. Er is maar één boomvrije zone, de slaapkamer van de ouders.

De bomen zijn allemaal versierd. Daarvoor zijn onder meer 130 snoerkettingen met lampjes en 16.000 kerstballen gebruikt. Moeder, vader en kind hebben de hoeveelheid bomen de laatste jaren geleidelijk opgevoerd. Het begon met twintig bomen in een keer tot de 110 nu. "Elk jaar worden het er meer. De kosten zijn te overzien", aldus Thomas Jeromin. Hij schat het stroomverbruik van de verlichting gedurende de feestdagen op ongeveer 100 euro.

Na 6 januari wordt alles weer afgebroken. De aanwezige plastic bomen verhuizen met de versiering naar de zolder. "We hebben nog plek, volgend jaar zetten we er nog een paar bij."

Duitse familie woont thuis in kerstbomenbos
Duitse familie woont thuis in kerstbomenbos (Foto: ANP)

'Duurzame banen niet in beeld bij jeugd'

De opmars van duurzame energie levert Nederland veel banen op, maar dat betekent niet dat jongeren ook graag in die sector willen werken. Dergelijke banen zijn nog amper in beeld bij de jeugd van tegenwoordig, blijkt uit onderzoek in opdracht van de branche.

Bijna de helft van de meer dan 1200 ondervraagde jongeren tussen de 17 en 26 jaar wist geen enkel bedrijf uit de duurzame energiesector te noemen. Slechts 1 procent kon vijf ondernemingen noemen, en dat waren dan alleen energieleveranciers. Ook hield maar een kleine 10 procent van de jongeren bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan op het gebied van duurzame energie.

Brancheorganisatie Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en onderzoeksinstituut ECN vinden de resultaten van de studie zorgelijk, omdat het gaat om een belangrijke groeisector. Ze stellen dat er werk aan de winkel is voor bedrijven om het werkveld meer op de kaart te zetten. Onbekend maakt immers onbemind. "De vraag is niet of er in de toekomst genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen", aldus NVDE-directeur Olof van der Gaag.

'Duurzame banen niet in beeld bij jeugd'
'Duurzame banen niet in beeld bij jeugd' (Foto: ANP)

Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie

Nederlandse financiële instellingen zijn afgelopen jaar duidelijk minder gaan investeren in bedrijven die op enige wijze gerelateerd zijn aan de productie van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van vredesorganisatie PAX.

De organisatie telde met ING, Aegon en pensioenfonds ABP nog drie Nederlandse partijen met belangen in één of meer van de in totaal 27 bedrijven die volgens PAX zijn verbonden aan de kernwapenindustrie. Hun investeringen tellen op tot 876 miljoen dollar. Vorig jaar werden nog Nederlandse investeringen ter waarde van ongeveer 2 miljard dollar gemeld.

ING is met 459 miljoen dollar verantwoordelijk voor het grootste bedrag, voornamelijk door een kredietfaciliteit die wordt geleverd aan het Amerikaanse bedrijf Fluor. Die fungeert onder meer als enige leverancier van tritium voor het Amerikaanse kernwapenarsenaal.

Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie
Minder Nederlands geld in kernwapenindustrie (Foto: ANP)

Speelgoedwinkels adverteren met nepkortingen

Enkele grote speelgoedketens hebben in aanloop naar de feestdagen geadverteerd met nepkortingen. Ze prezen speelgoed aan met korting, terwijl het product in het afgelopen jaar niet voor de gepresenteerde 'normale' prijs te koop is geweest, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.

Volgens de toezichthouder werden consumenten door de nepkortingen verleid om snel hun slag te slaan terwijl er helemaal geen prijsvoordeel te behalen was. Een afgeprijsd product moet in de voorgaande drie maanden ook echt voor die hogere prijs zijn verkocht. Als de oude prijs slechts een adviesprijs is dan moet dat er ook bij staan.

De ACM maakte niet bekend welke ketens sjoemelden met hun prijzen. De toezichthouder heeft de ketens op de vingers getikt en houdt ze in de gaten. Als ze komend jaar nog steeds onduidelijk zijn over hun prijzen dan kunnen ze beboet worden.

Speelgoedwinkels adverteren met nepkortingen
Speelgoedwinkels adverteren met nepkortingen (Foto: ANP)

Parijs verklaart ratten de oorlog

Parijs gaat al jaren gebukt onder rattenoverlast, maar als het aan het stadsbestuur ligt is dat binnenkort verleden tijd. De gemeente heeft een actieplan aangekondigd om korte metten te maken met de knaagdieren.

Rattenverdelgers worden naar de openbare parken in de binnenstad gestuurd, waar de dieren goed gedijen door weggegooide etensresten. Vijf parken zijn inmiddels afgesloten vanwege de 'behandeling', meldde nieuwszender BFM-TV. Ook de Champ-de-Mars, de groenstrook met de Eiffeltoren aan de rand, gaat binnenkort een tijdje dicht om het rattenprobleem aan te pakken.

Na schoonmaakbeurten worden in de parken en tuinen blikjes met rattengif neergelegd. Het stadsbestuur komt verder met een voorlichtingscampagne om mensen ervan te weerhouden troep te maken of eten te strooien voor vogels. En er komen nieuwe vuilnisbakken waar ratten niet in kunnen.

Ratten verspreiden ziekteverwekkers. Voor het imago van Parijs zijn de beestjes ook niet gezond. Op internet staan talloze filmpjes van rattenkolonies die de straten van de Franse hoofdstad afschuimen.

Parijs verklaart ratten de oorlog
Parijs verklaart ratten de oorlog (Foto: ANP)

Winnaar Elephone S7 prijsvraag

Deze week hebben jullie mee kunnen doen aan de prijsvraag om een Elephone S7 smartphone te winnen. Graag willen wij Elephone nogmaals bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

 • NameUnknown 

Gefeliciteerd! We nemen contact met je op om te zorgen dat het toestel zo snel mogelijk in handen hebt  

Niet gewonnen? 

Niet gewonnen maar wil je wel kans maken op een andere prijs? Houdt dan de komende week de Frontpage in de gaten. Of Kijk op de Facebook van Elephone, hier kan je een Elephone S3 winnen. 

Elephone S7 prijsvraag kleurtjes

Elephone S7 prijsvraag

'Galaxy S8 krijgt randloos scherm'

De Samsung Galaxy S8 krijgt een randloos scherm zonder thuisknop. Dat zeggen bronnen binnen de Zuid-Koreaanse techgigant tegen Bloomberg.

Het scherm van het nieuwe toestel bedekt de gehele voorkant. De thuisknop is vervangen door een virtuele variant, verstopt in het glas. De telefoons zouden bovendien worden uitgerust met een gebogen scherm.

De S8 moet het debacle met de ontploffende Galaxy Note 7-toestellen doen vergeten. Samsung mikt volgens de bronnen op een releasedatum in maart, met mogelijke uitstel naar april. De techreus wil het apparaat eerst uitvoerig testen voordat het op de markt komt om problemen zoals met de Note 7 te voorkomen.

'Galaxy S8 krijgt randloos scherm'
'Galaxy S8 krijgt randloos scherm' (Foto: BuzzT)

Square Enix heeft dure kerstverrassing

Square Enix heeft voor de fans een bijzondere aanbieding: voor €105,99 kun je een Celestial Christmas Box kopen. Hierin zit een figurine, een kaartspel, een accessoire, een pluche knuffeltje en een soundtrack. Volgens Square Enix is het pakket gemiddeld €144,49 waard.

De objecten kunnen van iedere Japanse Square Enix-game zijn, dus het is een behoorlijke gok. Er zijn slechts 300 exemplaren te koop voor heel Europa tot 13 december.

Square Enix Kerstpakketje

Michael Jordan krijgt naam terug in China

Basketballegende Michael Jordan heeft van de hoogste gerechtelijke instantie in China gelijk gekregen in een ruzie over het gebruik van zijn naam. Een lokale maker van sportkleding moet nu stoppen met het gebruik van de Chinese versie van zijn naam.

Het Chinese karakter voor de naam Jordan wordt in het Westerse alfabet geschreven als Qiaodan. Het bedrijf, dat Qiaodan heet, mag het karakter niet meer gebruiken, maar mag van de rechter nog wel de Westerse schrijfwijze van de naam hanteren.

De voormalig ster van de Chicago Bulls trok in eerdere rechtszaken over de kwestie bij lagere rechters in het land nog aan het kortste eind. Buitenlandse merken, zoals Apple, zien wel vaker Chinese firma's met hun merkenrecht aan de haal gaan. Jordan heeft een flink sponsorcontract met Nike, dat Air Jordan schoenen op de markt brengt.

Michael Jordan krijgt naam terug in China
Michael Jordan krijgt naam terug in China (Foto: ANP)

WK-zilver voor estafetteploeg, Kromowidjojo naar finale

Op het WK kortebaanzwemmen heeft Nederland een tweede medaille in de wacht gesleept. In het Canadese Windsor was na een zinderende finale zilver weggelegd voor de ploeg op de gemengde 4x50 meter vrije slag.

Startzwemmer Jesse Puts vertrok razendsnel en bracht Nederland al gelijk aan de leiding. Nyls Korstanje viel twee plekken terug, maar Ranomi Kromowidjojo zwom Nederland voorbij Rusland naar de eerste plek. Slotzwemster Maaike de Waard moest zich gewonnen geven tegen de Russin Rozaliya Nasretdinova, maar ze hield de Canadese Sandrine Mainville met 0,01 seconde achter zich. 

Op de 100 meter vrije slag bij de dames plaatste Kromowidjojo zich voor de finale. De Nederlandse zette een tijd neer van 52,76, goed voor de vijfde plek. De Australische Brittany Elmslie was met 52,19 de snelste van de halve finalisten. 

'Diervriendelijk vlees' is ergste uitdrukking

De term 'diervriendelijk vlees' is de irritantste uitdrukking van 2016. Bijna een derde van de 22.000 deelnemers aan de verkiezing 'Weg met dat woord' stemde op het diervriendelijke vlees, als kreet die ze in 2017 niet meer willen horen. Dat heeft het Instituut voor Nederlandse Taal donderdag gemeld.

Veel inzenders laten weten dat 'diervriendelijk vlees' niet bestaat. "Een dier doden is per definitie niet vriendelijk", vinden ze. Nummer twee op de lijst van taalergernissen was 'hun hebben'. Die kreet was drie op de tien deelnemers een doorn in het oog, gevolgd door 'ik heb zoiets van'.

Vorig jaar won 'me' (als bezittelijk voornaamwoord in plaats van 'mijn') de titel van gruwelwoord van het jaar.

'Diervriendelijk vlees' is ergste uitdrukking
'Diervriendelijk vlees' is ergste uitdrukking (Foto: ANP)

Trein in brand, inzittenden veilig

In een trein tussen Hengelo en Enschede is donderdag brand uitgebroken. Alle 25 inzittenden, zowel passagiers als personeel, hebben de trein veilig kunnen verlaten.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, zegt een woordvoerster van de brandweer Twente. De trein staat stil op de Elsbeekweg in Enschede.

De NS verwacht dat er pas rond 11.00 uur weer treinverkeer mogelijk is tussen de twee plaatsen.

Update 10.45 uur:
De brand in de trein is geblust. Dat meldt de brandweer Twente op Twitter. Wel verwacht de brandweer dat het nog tot in de namiddag gaat duren voor er weer treinen kunnen rijden.


Brand in trein tussen Enschede en Hengelo (Video: YouTube)

'Piloten prijsvechters vaakst oververmoeid'

Piloten die werken voor prijsvechters, bijvoorbeeld op een deeltijd- of nulurencontract, hebben vaker last van oververmoeidheid dan piloten met een vaste, voltijds aanstelling bij een reguliere luchtvaartmaatschappij. Dat staat in een onderzoek van de London School of Economics en de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol.

Ook piloten van vrachtvervoerders melden dat ze vaak vermoeid achter de stuurknuppel zitten. Zij en de lowcostvliegers voelen zich naar eigen zeggen niet gewaardeerd door hun maatschappij en denken dat die het niet zo nauw neemt met de veiligheid.

Aan het onderzoek deden 7239 piloten mee, wat neerkomt op ongeveer 14 procent van het totale aantal commerciële vliegers in Europa. Meer dan de helft van alle ondervraagde piloten denkt dat zijn maatschappij het vermoeidheidsprobleem niet serieus neemt.

Een groot deel van de ondervraagde piloten vindt dat de interne communicatie over veiligheidsonderwerpen tekortschiet. Ook de training met nieuw materieel of nieuwe procedures laat te wensen over, vinden ze.

'Piloten prijsvechters vaakst oververmoeid'
'Piloten prijsvechters vaakst oververmoeid' (Foto: ANP)

Gezocht: vleeseters voor vegastudie

Alhoewel het misschien wat tegenstrijdig klinkt is het RIVM op zoek naar vleeseters voor een vegastudie. Vegetariërs hebben zich hier al in grote getale voor aangemeld maar vleeseters nog niet. De onderzoekers willen nagaan of vegetariërs andere, meer of minder resistente bacteriën bij zich dragen dan mensen die vlees eten.

Om hier een goed beeld van te krijgen zoekt het RIVM vegetariërs en vlees- of viseters zodat de verschillen goed in kaart te brengen zijn. Er hebben zich al 1000 vegetariërs aangemeld en nog maar 250 vleeseters. De onderzoekers zijn nu nog op zoek naar 250 mensen die wekelijks minimaal 1x vlees of vis eten.

Resistente bacterie
Iedereen draagt bacteriën bij zich, bijvoorbeeld in de darm. Een deel hiervan is resistent en dus ongevoelig voor antibiotica. Als iemand ziek wordt van zo'n bacterie helpt een behandeling met antibiotica niet of minder goed. Het RIVM wil meer inzicht krijgen in de manier waarop resistente bacteriën zich verspreiden en wat de rol van vlees en vis hierbij is.

Gezonde mensen worden bijna nooit ziek van deze bacteriën maar kunnen deze bacteriën wel overdragen op andere mensen. Wanneer de bacterie overgedragen wordt op mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld na een operatie, kan dit wel tot ziekte leiden. Deze infecties zijn dan lastig te behandelen omdat deze bacteriën ongevoelig zijn (geworden) voor anitibiotica.

Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen en wat ontlasting op te sturen in een potje. Mocht je mee willen doen, dan kun je je inschrijven via dit aanmeldformulier.

FNV sleept FIFA voor rechter om WK in Qatar

De FNV heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag voor de rechtbank in Zürich gedaagd wegens de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van stadions en infrastructuur voor het WK voetbal in Qatar (2022).

In oktober kondigde de vakbond die stap al aan, tenzij de FIFA maatregelen zou treffen om goede arbeidsomstandigheden en een eerlijke beloning te garanderen.

Volgens de Nederlandse advocate Liesbeth Zegveld heeft de FIFA in twee brieven van 20 oktober en 16 november alle beschuldigingen van de hand gewezen. Daarom wordt de rechtbank in Zürich gevraagd vast te stellen dat de bond nalatig is geweest door het WK toe te wijzen aan Qatar, zonder garanties af te dwingen voor het naleven van fundamentele mensen- en werknemersrechten. Ook moet de FIFA naleving eisen van fundamentele rechten van werknemers.

Een van de eisers is voormalig werknemer Nadim Alam. Volgens hem werken duizenden straatarme arbeiders uit landen als Bangladesh, India en Nepal zich soms letterlijk dood om het wereldkampioenschap te laten slagen. Zij moeten hun werk doen tegen lage lonen in temperaturen rond de 50 graden Celsius.

De FIFA zegt op zijn website dat mede naar aanleiding van klachten van Amnesty International maatregelen zijn getroffen. De wereldvoetbalbond zegt op de hoogte te zijn van de risico's voor werknemers, 'maar we zitten op het goede spoor'.

FNV sleept FIFA voor rechter om WK in Qatar
FNV sleept FIFA voor rechter om WK in Qatar (Foto: ANP)

Veel doden bij vergissingsbombardement Irak

Bij een vergissingsbombardement in Irak zijn woensdag zeker veel burgers omgekomen. Volgens een plaatselijk ziekenhuis en twee provinciebestuurders zijn zeker 55 burgers gedood, onder wie twaalf vrouwen en negentien kinderen.

De bommen vielen op een drukke markt in de stad Qaim, zo'n 300 kilometer ten noordwesten van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De stad is in handen van Islamitische Staat. Een moskee zou het doelwit zijn geweest, meldt de BBC. Volgens bronnen bij het ziekenhuis zijn ook acht militanten door de aanval gedood.

Het is nog niet duidelijk wie de bombardementen heeft uitgevoerd. Het aan IS verbonden persbureau Amaq wees de Iraakse luchtmacht aan als verantwoordelijke. Het Iraakse leger heeft niet gereageerd op de beschuldiging.

Veel doden bij vergissingsbombardement Irak
Veel doden bij vergissingsbombardement Irak (Foto: ANP)

Madonna tongzoende met Michael Jackson

Madonna heeft in de Late Late show van van James Corden verklapt dat ze ooit eens heeft getongzoend met Michael Jackson.

Madonna deed haar bekentenis tijdens de bekende Carpool Karaoke-rit, waarin Corden als chauffeur een ritje maakt met bekende sterren en ze samen liedjes zingen. Madonna en Michael waren ooit bevriend en in de clip vraagt Corden of er ooit wat tussen hun is gebeurd. Tot zijn verbazing antwoordt de 58-jarige popdiva dat ze wel eens hebben gezoend. "Ja natuurlijk, met de tong in de mond. ik heb er alleen nooit eerder over gesproken want niemand heeft het me ooit gevraagd."

Ze geeft wel toe dat zij de eerste stap zette, 'want hij was een beetje verlegen.' "Maar hij wilde wel meewerken. Ik kreeg hem zo ver dat hij wat ontspande met een glas Chardonnay. En het werkte wonderwel."

Madonna tongzoende met Michael Jackson
Madonna tongzoende met Michael Jackson (Foto: BuzzE)

Meer flexwerkers kunnen hypotheek krijgen

Steeds meer flexwerkers kunnen volgend jaar een hypotheek krijgen om een huis te kopen. Negen uitzendondernemingen verstrekken vanaf januari een zogenoemde Perspectiefverklaring aan de flexibele krachten. Deze verklaring werd enige tijd geleden ontwikkeld als initiatief voor de werkgeversverklaring die de bank nodig heeft om een hypotheek te kunnen verstrekken.

De verklaring was tot nu toe alleen beschikbaar voor flexmedewerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Diverse andere uitzendbureau's waaronder Adecco Group Nederland, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower hebben zich nu ook bij het initiatief aangesloten. De verklaring wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Brancheorganisatie ABU is verheugd over de uitbreiding. "Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland", aldus directeur Jurriën Koops. In de loop van 2017 volgen nog meer uitzenders, aldus de ABU.

Meer flexwerkers kunnen hypotheek krijgen
Meer flexwerkers kunnen hypotheek krijgen (Foto: ANP)

Aantal faillissementen stijgt aanzienlijk

Het aantal faillissementen is in november flink gestegen ten opzichte van een maand eerder. De stijging wordt grotendeels verklaard door het faillissement van een bedrijf dat bestond uit tientallen onderdelen, die elk afzonderlijk failliet zijn verklaard. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Vorige maand werden 106 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober, toen het aantal faillissementen nog nagenoeg gelijk bleef ten opzichte van de maand daarvoor. Er werden in november concreet 461 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat aantal is niet gecorrigeerd voor zittingsdagen. Bij financiële instellingen werden 117 faillissementen uitgesproken, in de handel kwam het aantal faillissementen uit op 76.

De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in november veel faillissementen uitgesproken in de vervoer- en opslagsector, aldus het statistiekbureau.

Aantal faillissementen stijgt aanzienlijk
Aantal faillissementen stijgt aanzienlijk (Foto: ANP)

Reddingswerk gaat door na aardschok Indonesië

Reddingswerkers zetten donderdag hun zoektocht naar overlevenden voort na de aardbeving die Indonesië een dag eerder trof. Zo'n duizend mensen, van militairen tot vrijwilligers, werken mee aan de reddingsoperatie. Ze zoeken onder meer bij een ingestorte marktplaats naar overlevenden.

Meer dan tienduizend mensen hebben hun toevlucht gezocht tot noodopvanglocaties. Van een deel van die mensen zijn de huizen weggevaagd. Anderen zien het nog niet zitten om terug naar huis te gaan, omdat ze bang zijn dat hun woning alsnog kan instorten bij een naschok.

De beving met een kracht van 6,5 trof woensdagmorgen de provincie Atjeh, op het noordelijke puntje van Sumatra. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven, zeker 700 mensen raakten gewond. Duizenden Indonesiërs zijn nu dakloos door het natuurgeweld.

Dat honderden gebouwen zijn ingestort, heeft volgens deskundigen te maken met gebrekkige constructies. Goed gebouwde panden staan nog wel overeind.

Reddingswerk gaat door na aardschok Indonesië
Reddingswerk gaat door na aardschok Indonesië (Foto: ANP)

Warriors te sterk voor Clippers in de NBA

In de NBA stond vannacht een topper in de Western Conference op het programma. De verliezend finalist van vorig seizoen, de Golden State Warriors, nam het in Los Angeles op tegen de Clippers. In een wedstrijd die nooit spannend werd, won Golden State met 115-98

Al in het eerste kwart namen de Warriors een ruime voorsprong: 37-19. De Clippers leken in het tweede kwart weer aan te kunnen haken, maar met zeven punten vlak voor de rust maakte Draymond Green een eind aan de inhaalslag.

Klay Thompson werd weer topscorer bij de Warriors, ditmaal met 24 punten. De oude Jamal Crawford maakte vanaf de bank 21 punten voor de Clippers. Voor de tweede keer dit seizoen wist Stephen Curry geen driepunter te maken, hij miste alle acht pogingen. Bij de Clippers bleef JJ Redick op twee punten steken. Voor hem kwam een eind aan een reeks van 77 wedstrijden waarin hij minstens één driepunter scoorde.

Golden State staat met de negentiende zege van het seizoen iets ruimer aan kop in de Western Conference. De Clippers zien de Houston Rockets rap naderen en moeten vrezen voor hun derde plek.

Highlights van de wedstrijd tussen de Clippers en de Warriors (Bron: YouTube)

Houston speelde in eigen huis tegen de stadsgenoot van de Clippers, de Los Angeles Lakers. De Lakers begonnen verrassend sterk aan het seizoen, maar zijn mede door blessures flink teruggevallen. Tegen Houston ontbraken Nick Young, D’Angelo Russell, Jose Calderon en Tarik Black. Na het eerste kwart stond Houston al met 43-27 voor en de ploeg denderde door naar een 134-95 zege. Eric Gordon blijkt een gouden aanwinst te zijn voor Houston. De bankspeler schoot acht van zijn twaalf driepunters raak en leidde zijn ploeg met 26 punten.

Fans in Atlanta konden voor het eerst in weken weer juichen. In eigen huis won de ploeg van de Miami Heat, 103-95. Miami is geen schim meer van de ploeg die vier jaar op rij de NBA finale haalde en dat bleek in deze wedstrijd. Dwight Howard heerste als vanouds onder de basket, 23 punten en 17 rebounds en de onlangs van een blessure teruggekeerde Paul Millsap voegde 21 punten toe. Bij Miami, dat door blessures maar acht spelers kon laten opdraven, werd tweedejaars Tyler Johnson met 24 punten topscorer.

Kort

Cleveland maakte korte metten met de Knicks in New York: 126-94. James, Love en Irving waren samen goed voor 74 punten.
Giannis Antetokounmpo had voor Milwaukee een triple double in de 115-107 zege op de Portland Trail Blazers.
Andre Drummond had 26 punten en 20 rebounds voor de Pistons. Het was niet genoeg tegen de Charlotte Hornets, 87-77.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 87-77
Orlando Magic – Boston Celtics 87-117
Brooklyn Nets – Denver Nuggets 116-111
Atlanta Hawks – Miami Heat 103-95
Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers 115-107
Houston Rockets – Los Angeles Lakers 134-95
New York Knicks – Cleveland Cavaliers 94-126
Dallas Mavericks – Sacramento Kings 89-120
Phoenix Suns – Indiana Pacers 94-109
Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 98-115

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 15-5
Toronto Raptors 14-7
Boston Celtics 13-9
Charlotte Hornets 13-9
Milwaukee Bucks 11-9
New York Knicks 12-10
Chicago Bulls 11-10
Detroit Pistons 12-12
Indiana Pacers 11-11
Atlanta Hawks 11-12
Orlando Magic 10-13
Washington Wizards 7-13
Miami Heat 7-15
Brooklyn Nets 6-15
Philadelphia 76ers 4-18

Western Conference

Golden State Warriors 19-3
San Antonio Spurs 18-4
Los Angeles Clippers 16-7
Houston Rockets 15-7
Memhis Grizzlies 15-8
Oklahoma City Thunder 14-8
Utah Jazz 14-9
Portland Trail Blazers 12-11
Los Angeles Lakers 10-14
Sacramento Kings 8-13
Denver Nuggets 8-14
New Orleans Pelicans 7-15
Minnesota Timberwolves 6-15
Phoenix Suns 6-16
Dallas Mavericks 4-17

Vrachtwagen door middenberm op A73

Op de A73 van Maasbracht naar Nijmegen is donderdagochtend bij Grubbenvorst een vrachtwagen door de middenberm gereden. De vrachtauto is op de andere weghelft richting het zuiden terechtgekomen. De A73 richting Venlo is afgesloten.

In de andere richting is de linkerrijstrook dicht. Dit leidt volgens de ANWB tot files in beide richtingen. Automobilisten krijgen het advies om te rijden via de A2 en A50.

De weg zal naar verwachting tot 13.00 uur dicht blijven.

Neymar: "Messi verdient de Ballon d'Or"

Lionel Messi en niet Cristiano Ronaldo verdient het om de Ballon d'Or 2016 te winnen, stelt zijn ploeggenoot bij FC Barcelona - Neymar.

Ronaldo is de grote favoriet om de Gouden Bal te winnen, waarvan de winnaar volgende week bekend wordt gemaakt, nadat hij Real Madrid aan de winst van de Champions League hielp vorig seizoen. Daarnaast won hij met Portugal het EK en eindigde hij het seizoen met 51 doelpunten in alle competities voor Real en scoorde hij op het EK drie keer.

"Ik weet niet wie er gaat winnen, voor mij is er maar één de beste, dat is Messi", vertelde Neymar tegen GOL. "Ronaldo is een fantastische speler, hij is wereldklasse, is dat al vele jaren en ik heb respect voor hem. Maar Messi is degene die het verdient, vind ik."

Messi won met Barcelona afgelopen seizoen wederom de dubbel, de Copa del Rey en La Liga. De Argentijn was dit seizoen twintig keer trefzeker, waarvan negen in de competitie en tien in de Champions League.

Dortmund scoort meeste groepsfase-goals ooit

Nooit scoorde een club zo vaak in de groepsfase van de Champions League als Borussia Dortmund. De club vond 21 keer het net.

De twee goals die Borussia Dortmund maakte in de laatste groepswedstrijd tegen Real Madrid waren genoeg om een jarenlang staand doelpuntenrecord in de Champions League uit de boeken te schrappen.

Manchester United scoorde in het seizoen 1998/1999 twintig keer in de groepsfase van het miljoenenbal. Dat flikten ook FC Barcelona en Real Madrid in laatere edities. Barça scoorde ook dit seizoen twintig keer in de groepsfase.

Met de remise tegen Real Madrid (2-2) bereikte Borussia Dortmund de volgende ronde van de Champions League als groepshoofd. De club kwam op een 2-0 achterstand maar kwam via Pierre-Emerick Aubameyang en Marco Reus langszij.

Inflatie stijgt naar 0,6 procent

De Nederlandse inflatie is in november gestegen naar 0,6 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Een maand eerder waren goederen en diensten voor de consument 0,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Duurdere vakantiereizen naar het buitenland verhoogden de inflatie vorige maand. Toen lagen de prijzen van vakantiereizen 5,6 procent hoger dan vorig jaar, terwijl deze in oktober op jaarbasis nog 2,6 procent lager waren. Ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding verhoogde de inflatie. Met name groenten en melk werden duurder en droegen bij aan de toename van de inflatie.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. Volgens deze maatstaf steeg de inflatie naar 0,9 procent. In oktober was dit 0,6 procent.

Inflatie stijgt naar 0,6 procent
Inflatie stijgt naar 0,6 procent (Foto: ANP)

Einde aan unieke reeks Sevilla

Sevilla zal er dit seizoen niet in slagen de Europa League te winnen. De ploeg plaatste zich namelijk voor de knock-outfase van de Champions League.

De Zuid-Spanjaarden wonnen in zowel 2014, 2015 als 2016 de Europa League. Sinds 2015 krijgt de winnaar van dat toernooi een startbewijs voor de Champions League en daarin heeft de ploeg nu de achtste finale bereikt.

Dat betekent dat er een einde komt aan de unieke reeks die Sevilla neerzette: nooit eerder won een club driemaal achtereen de UEFA Cup/Europa League, terwijl geen enkele club de beker vaker heeft gewonnen dan de Rojiblanco's (vijf keer).

Vorig seizoen speelde Sevilla dus ook in de Champions League, maar toen eindigde de ploeg achter Juventus en Manchester City en restte een doorstart in de Europa League. Met succes, want uiteindelijk bereikte de ploeg de finale, die werd gewonnen van Liverpool.

Burgers meten vuurwerksmog rond jaarwisseling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept de hulp in van burgers om rond de jaarwisseling de vuurwerksmog in hun woonplaats in kaart te brengen. 75 personen verspreid over het hele land meten dan de verhoogde concentratie fijnstof die wordt veroorzaakt door vuurwerk, meldde het RIVM donderdag.

Deze metingen worden uitgevoerd naast de al bestaande metingen die het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML) dagelijks uitvoert.

De deelnemers krijgen speciale meetinstrumenten die zijn voorzien van een eenvoudige stofsensor en een chip die de gegevens verzamelt. Deze metingen worden vervolgens doorgegeven aan een database van het RIVM en zijn vrijwel direct te volgen op de website samenmetenaanluchtkwaliteit.nl.

Het doel is om te zien hoeveel (fijn)stof in de lucht ontstaat door het afsteken van vuurwerk. Ook wil het RIVM ervaring opdoen met de inzet van burgers bij luchtmetingen. Het instituut wil uiteindelijk een nieuw luchtmeetnet opzetten en daarbij ook de hulp van burgers gebruiken.

Burgers meten vuurwerksmog rond jaarwisseling
Burgers meten vuurwerksmog rond jaarwisseling (Foto: ANP)

Air France-KLM ziet passagiersstroom groeien

Air France-KLM heeft vorige maand aanzienlijk meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. De groei was zichtbaar bij alle onderdelen van de luchtvaartcombinatie, waar ook Transavia bij hoort.

Air France-KLM vervoerde in november in totaal 7 miljoen passagiers. Dat waren er 7,4 procent meer dan een jaar eerder, werd donderdag bekendgemaakt. Bij Air France stapten 3 procent meer reizigers in dan vorig jaar. KLM deed het nog een stuk beter met een plus van bijna 8 procent.

Uitgedrukt in het aantal door passagiers gevlogen kilometers groeide het passagiersvervoer bij Air France en KLM samen met 3,7 procent, bij een 1,9 procent groter aanbod aan stoelen. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, verbeterde daardoor met 1,4 procentpunt naar 83,8 procent.

Air France-KLM ziet passagiersstroom groeien
Air France-KLM ziet passagiersstroom groeien (Foto: ANP)

Cuba nog snel om de tafel met VS van Obama

Cuba hoopt dat het nog snel afspraken met de Verenigde Staten kan maken, voordat Donald Trump op 20 januari president wordt. Cubaanse en Amerikaanse gedelegeerden hebben woensdag in de Cubaanse hoofdstad Havana overlegd wat er nog tijdens de laatste weken van het presidentschap van Barack Obama kan worden afgesproken.

"Op dit moment onderhandelen we over twaalf punten met als doel daar akkoorden over te sluiten", zei de Cubaanse directeur voor de relatie met de VS van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als voorbeelden noemde ze onderwerpen die niet erg politiek gevoelig zijn, zoals seismologie en meteorologie.

Ze weigerde commentaar te geven op uitspraken van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump, die heeft gedreigd afspraken met Cuba terug te draaien. "Cuba hoopt dat de nieuwe Amerikaanse regering de resultaten respecteert die we hebben bereikt, omdat deze worden gesteund door de meerderheid van de Cubaanse en Amerikaanse bevolking."

Zo'n honderd Cubaanse ondernemers hebben Trump in een brief opgeroepen de toenadering niet de nek om te draaien.

Cuba nog snel om de tafel met VS van Obama
Cuba nog snel om de tafel met VS van Obama (Foto: ANP)

Kylie Jenner (19) verkoopt miljoenenvilla

Een paar maanden nadat ze het kocht, wil Kylie Jenner haar tweede huis alweer van de hand doen. De realityster zette het stulpje in de heuvels rond Los Angeles volgens E! deze week te koop.

Kylie kocht de villa met vier slaapkamers in augustus, enkele dagen na haar negentiende verjaardag. De jongste telg uit de Kardashian/Jenner-familie legde er toen 4,5 miljoen dollar (bijna 4,2 miljoen euro) voor neer. Ze heeft het huis nu te koop gezet voor 5,4 miljoen dollar (5 miljoen euro).

De tweede woning van de Keeping Up With The Kardashians-ster staat in de buurt waarin haar moeder Kris ook woont. Kylie lijkt zich daar thuis te voelen: ook de villa die ze in mei aanschafte voor 6 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) bevindt zich in Hidden Hills-omgeving.

Kylie Jenner (19) verkoopt miljoenenvilla
Kylie Jenner (19) verkoopt miljoenenvilla (Foto: BuzzE)

Verzoek geheimhouding Brad Pitt afgewezen

De voogdijrechtszaak tussen Brad Pitt en Angelina Jolie vindt niet plaats achter gesloten deuren. Een rechter in Los Angeles wees het verzoek daartoe van Brad woensdag in een spoedzitting af, zo meldt USA Today.

De acteur vroeg de zitting aan nadat de advocaten van Angelina vrijdag documenten hadden vrijgegeven over de schikking die de ruziënde ex-geliefden overeenkwamen. Daaruit blijkt onder meer dat Brad de zes kinderen van het stel alleen mag zien onder toezicht van een therapeut. "Ik ben extreem bezorgd dat als de rechtbankdocumenten niet verzegeld worden, de informatie erin onomkeerbare schade toebrengt aan de privacy van mijn kinderen", schreef de acteur in de petitie.

De rechter zou het verzoek hebben afgewezen, omdat het 'op dit moment' niet voldoet aan de voorwaarden voor een geheimhouding.

Verzoek geheimhouding Brad Pitt afgewezen
Verzoek geheimhouding Brad Pitt afgewezen (Foto: BuzzE)

Reclame gericht op kinderen aangescherpt

In de loop van volgend jaar verdwijnen film- en stripfiguren zoals de minions van verpakkingen van ongezond voedsel. De levensmiddelenbranche gaat de marketing hiervoor aanscherpen.

Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer laten weten. Eerder dit jaar besloten supermarktketen Albert Heijn en Plus al te stoppen met deze vorm van kindermarketing op hun huismerken.

Van Rijn was hierover al langer in gesprek met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Hij vindt het belangrijk dat kinderen en ouders in een supermarkt niet steeds geconfronteerd worden met verleidelijke reclame op ongezonde producten.

De FNLI 'herkent de kritiek', aldus Van Rijn. Het besluit betekent dat deze vorm van reclame gericht op kinderen tot zeven jaar gaat verdwijnen. Van Rijn noemt het besluit van de organisatie 'een goede stap'.

Reclame gericht op kinderen aangescherpt
Reclame gericht op kinderen aangescherpt (Foto: ANP)

Maatregelen tegen vogelgriep op Texel

Natuurmonumenten heeft op Texel maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van de vogelgriep. De wandelpaden in het natuurgebied Waalenburg zijn afgesloten. In dit gebied werden vorige week de eerste dode watervogels gevonden.

"We ruimen de vogels zo snel mogelijk op om verdere besmetting te voorkomen. Het is ook belangrijk dat de vogels in Waalenburg rust krijgen. We hebben daarom de wandelpaden afgesloten zodat ze niet steeds op hoeven te vliegen", zei een woordvoerder van Natuurmonumenten donderdag bij de NOS.

Na de vondst van de eerste dode watervogels liep het aantal per dag behoorlijk op. Er zijn er ruim 400 gevonden. Het hele eiland is besmet verklaard omdat de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) een straal van 20 kilometer rondom de besmettingshaard hanteert om besmet gebied aan te geven. De situatie lijkt wel onder controle omdat het aantal dode vogels terugloopt.

Maatregelen tegen vogelgriep op Texel
Maatregelen tegen vogelgriep op Texel (Foto: ANP)

'Vraag naar sociale huurwoningen groeit'

Steeds meer woningzoekenden doen een beroep op goedkope huurwoningen, terwijl het aantal sociale huurwoningen aan het dalen is. Steeds meer mensen hebben het financieel moeilijker gekregen en kunnen nauwelijks hun huur- en energierekening betalen. Ook wonen meer mensen in een huis waarvan de huur hoog is ten opzichte van hun inkomen.

Dat zeggen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), wooncorporatiekoepel Aedes, de vier grootste steden (G4) en de G32 (37 middelgrote steden). Ze reageren donderdag op het rapport 'Staat van de woningmarkt' van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Daarin staat dat het aantal sociale huurwoningen wel kan dalen, omdat de vraag daarnaar zal afnemen. De vier organisaties betwijfelen dat. Zij denken dat de vraag juist zal toenemen, omdat veel mensen hun inkomen hebben zien dalen en er meer betaalbare woonruimte nodig is voor kwetsbare groepen als ouderen, statushouders en mensen met een zorgvraag.

'Vraag naar sociale huurwoningen groeit'
'Vraag naar sociale huurwoningen groeit' (Foto: ANP)

'Kanye en Kim closer dan ooit'

De aanhoudende geruchten dat Kim Kardashian en Kanye West op een scheiding afstevenen, zijn absoluut niet waar. Dat meldt althans een bron van TMZ.

Volgens de insider van de doorgaans goed ingevoerde roddelsite, hebben de overval op Kim en de ziekenhuisopname van Kanye de twee juist bij elkaar gebracht. Het in 2014 getrouwde stel zou closer zijn dan ooit.

Kim en Kanye hebben een zware tijd achter de rug. Begin oktober werd Kim overvallen in een appartement in Parijs. Enkele weken geleden werd Kanye opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Alhoewel uitputting volgens zijn manager de reden was van zijn inzinking, kampt de muzikant volgens verschillende geruchten met zwaardere psychische problemen.

Met Kanye gaat het volgens de bron beter sinds zijn vertrek uit het ziekenhuis. De rapper pakt langzaam weer zijn werk op, maar brengt vooral veel tijd door met de kinderen van het stel, 3-jarige dochter North en zoon Saint, die deze week zijn eerste verjaardag vierde.

'Kanye en Kim closer dan ooit'
'Kanye en Kim closer dan ooit' (Foto: BuzzE)

Jimmy Fallon speelt Super Mario Run en Zelda Switch

Talkshows in Amerika hebben soms de gelegenheid iets speciaals te laten zien. Zo mocht Jimmy Fallon Super Mario Run voor iOS spelen, maar wat daarna kwam was iets bijzonderder. 

Jimmy Fallon kreeg namelijk de gelegenheid om als eerste persoon buiten Nintendo The Legend of Zelda: Breath of the Wild te tonen (en spelen) op de nieuwe console van Nintendo: Nintendo Switch. De footage duurt niet lang en zijn door de camera-beelden niet van de beste kwaliteit, maar wat we zien smaakt toch naar meer.

De footage komt enigszins onverwacht, aangezien Nintendo aankondigde pas op 12 januari meer van Switch te tonen. Hoe dan ook, geniet van de beelden.

Dode bij ongeluk op A50

Bij een ongeluk op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem is donderdagochtend een dode gevallen. Volgens de politie was er bij het ongeval met een personenauto niemand anders betrokken.

Op de A50 zijn twee rijstroken afgesloten. Iets voor half zeven stond er al tien kilometer file. Het verkeer krijgt het advies om te rijden via de A1, A30 en A12.

Update 08.08 uur:
De VID meldt dat de weg weer vrij is.

Fikse files bij Bergen op Zoom door boom op de weg

Op de A4 van Dinteloord naar Antwerpen lag vanmorgen een boom op de weg. De rechterrijstrook werd afgesloten om de boom op te kunnen ruimen.

Hierdoor ontstonden lange files. Op de A4 stond het vast tussen afslag Tholen en Bergen op Zoom zuid over 7 kilometer en op de A58 tussen Roosendaal oost en Bergen op Zoom zuid zelfs over 14 kilometer.

De weg is rond 8 uur weer helemaal vrijgegeven.

FOK! Wat een weer: warmer

Goedemorgen!

In tegenstelling tot mijn collega DJMO vond ik het gisteren een mooie dag. Ik heb 15 kilometer gewandeld en werd vergezeld door een waterig zonnetje. Het was wel koud, maar dat is een kwestie van flink doorstappen en een goede jas, dan heb ik het al snel niet koud meer.

Gisteravond was het hetzelfde als overdag, half tot zwaar bewolkt en droog. De temperaturen waren wel opmerkelijk hoog in vergelijking met de voorgaande nachten, het was zo'n 3 graden in het zuidoosten van het land tot 8 graden in het noordwestelijk kustgebied met een matige wind die soms aanzwol tot krachtig.

Vandaag wordt bijna een herhaling van gisteren. Het wordt weer deels bewolkt, het enige verschil is dat er vanmiddag in het noorden wat lichte regen zou kunnen vallen. De temperatuur wordt ongeveer 9 graden.  De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig aan de kust.

De komende dagen blijft de temperatuur vrij hoog met in het weekend een kans op wat regen. Na het weekend gaat de temperatuur weer omlaag en gaat ook de neerslagkans (die toch al klein is) weer naar beneden.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:35
Zon onder: 16:29
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1703 De kapel op de begraafplaats Het Heilige Kruis in Zwolle stort in tijdens een hevige storm.
1931 Octrooi op coaxkabel verleend aan Lloyd Espenschied en Herman Affel.
1965 Bij wet wordt Claus van Amsberg genaturaliseerd tot Nederlander.
1976 The Eagles brengen Hotel California uit, een van de best verkopende albums aller tijden.
1980 Om tien minuten voor elf in de avond wordt poplegende John Lennon voor zijn huis in het Dakota gebouw aan 72nd Street in New York vermoord door Mark David Chapman.
1982 In Suriname worden 15 critici van het bewind van Desi Bouterse - voornamelijk journalisten, vakbondsmensen en advocaten - vermoord.

Archieffoto van 24 december 2010 (Foto: qltel)
Archieffoto van 24 december 2010 (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Amsterdam herdenkt Decembermoorden Suriname

Onder het motto 'slechts in gerechtigheid berusten' worden donderdag in Amsterdam de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname herdacht.

Dat gebeurt op twee plaatsen. Aan het eind van de middag is er een korte plechtigheid bij het consulaat-generaal van Suriname in Amsterdam-Buitenveldert. In de avond is er een herdenking op het Waterlooplein. Deelnemers lopen van de foyer van de Stopera in Amsterdam naar de gedenksteen in de muur van de Mozes en Aäronkerk. Ze leggen daar bloemen en lopen dan weer terug naar de Stopera. Daar wordt een minuut stilte gehouden en zijn er toespraken van onder anderen D66-Kamerlid Vera Bergkamp en de Surinaamse schrijfster Usha Marhé.

De loop van de Stopera naar de gedenkplaquette gebeurt dit jaar zonder fakkels. "Er waren helaas geen fakkels meer te krijgen", aldus een van de organisatoren.

Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers gedood op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, met 24 andere verdachten.

Rechter stopt hertelling stemmen Michigan

Michigan stopt met het hertellen van de stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een federale rechter heeft besloten dat presidentskandidaat Jill Stein van de Groene Partij geen gedupeerde is en daarom geen recht heeft om de hertelling aan te vragen. Stein haalde in Michigan slechts 1 procent van de stemmen. De advocaat van Stein zegt dat nog niet is besloten of beroep tegen de uitspraak wordt aangetekend.

De presidentskandidaat van de Groene Partij had naast Michigan ook in Wisconsin en Pennsylvania een hertelling aangevraagd, omdat er berichten waren over fraude met gehackte elektronische stemmachines. In alle drie de staten was Donald Trump de verrassende winnaar. In Wisconsin worden de stemmen al opnieuw geteld. In Pennsylvania wil Stein via de federale rechter nog een hertelling afdwingen.

Rechter stopt hertelling stemmen Michigan
Rechter stopt hertelling stemmen Michigan (Foto: ANP)

Opnieuw minder mensen in Nederland in de cel

Het aantal gevangenen in Nederland is in 2015 met 8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het rapport is het aantal gedetineerden in 2015 vergeleken met 2005 zelfs afgenomen met 20 procent.

In 2015 zaten 39.790 volwassenen in een gevangenis of een huis van bewaring. De daling past volgens het CBS in een trend die al jaren plaatsvindt. Vooral het aantal jonge volwassenen in detentie is in de afgelopen tien jaar gedaald. Bestond in 2005 nog 22 procent van de gevangenispopulatie uit volwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, in 2015 was dat nog maar 18 procent.

Het aantal personeelsleden dat in gevangenissen werkt is sinds 2005 ook met 20 procent gedaald. In totaal werkten in 2015 9352 mensen in het gevangeniswezen.

Opnieuw minder mensen in Nederland in de cel
Opnieuw minder mensen in Nederland in de cel (Foto: ANP)

Giraffe zit in de verdrukking door mensen

Het aantal giraffen in de natuur is de laatste jaren zo drastisch gedaald, dat de soort nu als 'kwetsbaar' is aangemerkt. Natuurorganisatie IUCN heeft de giraffe op de zogenoemde Rode Lijst gezet.

In dertig jaar tijd is de populatie van het langste landdier ter wereld met bijna 40 procent geslonken: van zo'n 160.000 in 1985 tot ruim 97.000 vorig jaar, zo maakte de organisatie donderdag bekend op een conferentie over biodiversiteit in het Mexicaanse Cancun.

Giraffen komen in de natuur alleen voor in Afrika. De soort zit in de verdrukking door illegale jacht en verlies van leefgebied door landbouw en mijnbouw.

De categorie 'kwetsbaar', waar giraffen nu toe behoren, is een categorie erger dan 'gevoelig', maar nog één stap onder 'bedreigd'.

Op de nieuwe lijst staan voor het eerst niet alleen dieren, maar ook wilde varianten van voedselgewassen. Behoud van die soorten is van belang, omdat ze genetisch materiaal kunnen bevatten dat wellicht heel nuttig is. Soms blijkt een bepaalde wilde variant van een gewas beter bestand tegen ziekten of droogte dan de variant die mensen massaal kweken.

Onder de bedreigde gewassensoorten staan wilde varianten van de asperge, de zonnebloem en de kikkererwt. Voor de Kalimantan-mango is het al te laat: die is uitgestorven.

Giraffe zit in de verdrukking door mensen
Giraffe zit in de verdrukking door mensen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.