IMF hamert op aanpak hypotheekrenteaftrek

De Nederlandse economie staat er relatief goed voor, maar wordt nog altijd geremd door de hoge schuldenlast van huishoudens. Om die situatie te verbeteren moet de hypotheekrenteaftrek sneller worden afgebouwd en moeten huizenkopers worden verplicht om ook eigen middelen te gebruiken bij hun aankoop. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een donderdag gepresenteerd rapport over Nederland.

De schulden van huishoudens zijn bijna nergens ter wereld zo hoog als in Nederland, stelde IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting. Dat zorgt voor voorzichtigheid onder consumenten, die bij een lagere schuld wellicht eerder bereid zouden zijn om hun bestedingen op te voeren.

Om de schuldenlast te verlagen pleit het IMF voor een verdubbeling van het tempo waarin de hypotheekrenteaftrek nu wordt afgebouwd, naar een verlaging met 1 procentpunt per jaar. Verder vindt het IMF dat hypotheekleningen vanaf 2028 moeten worden beperkt tot 90 procent van de waarde van het betreffende huis. Het maximale leenbedrag wordt momenteel afgebouwd naar 100 procent in 2018.

IMF hamert op aanpak hypotheekrenteaftrek
IMF hamert op aanpak hypotheekrenteaftrek (Foto: ANP)