Joop Braakhekke overleden

Joop Braakhekke is vanmorgen overleden. De 'Kookgek' is na een lang ziekbed gestorven. Dit meldt De Telegraaf.

De beroemde tv-kok is 75 jaar geworden. Hij laat onder anderen zijn 106-jarige moeder achter.

Joop heeft zijn strijd tegen alvleesklierkanker verloren. De tv-kok veroverde Nederland als de eigenzinnige eigenaar van het befaamde Le Garage, maar bovenal door zijn excentrieke presentatie van het populaire tv-programma Kookgek in de jaren negentig. Donderdag bevestigde zijn familie dat Braakhekke is overleden.

Hij had nog graag wat jaren van het leven willen genieten, 'maar dat zit er kennelijk niet in en dat is jammer', zei hij onlangs in een interview in De Telegraaf. Johannes Franciscus, alias Joop, Braakhekke, kwam op 11 april 1941 ter wereld in Apeldoorn. Zijn wens was eigenlijk om acteur te worden, maar hij koos uiteindelijk voor het culinaire pad.

Na de middelbare school ging hij naar Parijs en Barcelona waar hij het vak van restaurateur leerde. Terug in Nederland ging hij in 1968 aan de slag bij bistro Le Philosophe in zijn geboorteplaats. Uiteindelijk trok Braakhekke naar Amsterdam, waar hij begon in De Kersentuin. In 1990 opende hij Le Garage aan de Ruysdaelstraat en later het naastgelegen En Pluche.

Le Garage
Le Garage werd een van de restaurants waar tout bekend Nederland kwam: van presentatoren en acteurs tot beginnende sterren en bekende criminelen. Het restaurant werd mede daardoor ook een bekende plek voor verschillende televisieprogramma's. Braakhekke mocht er graag camera's ontvangen, zoals die keer dat André van Duin als meneer Wijdbeens les kreeg in de keuken. Maar ook voor een reactie op wat dan ook mocht Braakhekke graag zijn ongezouten mening geven.

In Le Garage viel precies samen waar Braakhekke voor leefde: zijn restaurant en de spotlights. Ook al kwam het er niet van om acteur te worden, hij had een grote liefde voor de camera. En daar stond hij vaak op een excentrieke manier voor. Hij was immers geen topkok, maar restaurateur. Hij wist natuurlijk wel hoe je een en ander moest bereiden, maar de finesses van een gerenommeerde kok ontbeerde hij. Zijn kracht was de humor en daarmee trok zijn programma veel bekijks.

Bijdrage
Samen met tv-koks als Cas Spijkers heeft Braakhekke zijn bijdrage geleverd aan een toenemende aandacht bij Nederlanders voor het 'betere koken'. In 2014 was hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant Le Garage en zat hij in totaal vijftig jaar in het vak.

Hij kondigde in april 2007 aan met zijn partner Wim Nijkamp in het huwelijk te treden, maar dat kwam er nooit van. Wel gingen ze in oktober 2016 een geregistreerd partnerschap aan. Braakhekke wilde graag voor het eind 'alles goed geregeld hebben'.