EL: Uitslag AZ - Zenit Sint Petersburg

Peterselieman

AZ heeft zich dankzij een verrassende zege op Zenit Sint Petersburg geplaatst voor de knockoutfase van de Europa League. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met 3-2 van de al geplaatste Russen, waardoor zij tweede geworden zijn in de groep.

Zenit had tot nu toe al de vijf gespeelde wedstrijden gewonnen, terwijl AZ twee weken terug dankzij een broodnodige zege op Dundalk nog zicht hield op Europese overwintering, al moest er dan wel van Zenit gewonnen worden. De ploeg van John van den Brom had deze boodschap goed begrepen en ging furieus van start. Dit resulteerde al na zeven minuten in de 1-0 van Ben Rienstra die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Even daarvoor had Robert Mühren nog een mogelijkheid gemist.

Na de goal beet Zenit van zich af, maar Giuliano kwam niet voorbij doelman Sergio Rochet. Hierdoor kon AZ vlak voor rust de marge verdubbelen door Ridgeciano Haps die zijn tegenstander uitkapte en raak schoot.

Na rust was het Zenit dat ook de aanval zocht en via Giuliano nu wel het net vond. Gelukkig voor de Alkmaarders wist Arten Dzyuba hierna niet de gelijkmaker binnen te schieten. Sterker nog, aan de andere kant was het via Muamer Tankovic met een schot dat via de onderkant van de lat ging wel raak: 3-1. Tien minuten voor tijd maakte Stijn Wuytens nog een eigen doelpunt, waardoor het billenknijpen werd voor AZ, maar er werd niet meer gescoord.

In de andere wedstrijd in de poule won Maccabi Tel Aviv met 2-1 van Dundalk FC. De Israeliërs hoopten dat AZ een steek zou laten vallen, maar de Alkmaarders deden dit niet, waardoor de zege op de Ieren voor niets bleek te zijn geweest.

AZ viert feest na de overwinning. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
AZ viert feest na de overwinning. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)